iPon Cikkek

Pokémon Go - Pikachu a sarki zöldségesnél!

Dátum | 2016. 07. 18.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Ezen a ponton azt hiszem, már senkinek nem kell elmondani, mekkora őrület a Pokémon Go. Még azokon a médiatermékeken is címlapon szerepel, amik egyébként nem foglalkoznak játékokkal, sokunknak pedig valószínűleg a Facebook-fala is tele van változatos körülmények között lefotózott pokémonokkal. A játék "megfertőzte" a fél világot, ami alapjában véve nem is akkora csoda, hiszen az utóbbi években gyakorlatilag két dolgot szeretett volna a rajongótábor a Nintendo-tól: készüljön egy Pokémon-játék nagykonzolokra, és készüljön egy Pokémon-játék mobilokra. Az előbbi még várat magára, és valószínűleg még jó ideig fog is, az utóbbi azonban most megérkezett. A fejlesztő Niantic korábban a Google alá tartozott, így egyrészt tudnak néhány dolgot a térkép- és GPS-alapú dolgokról, másrészt pedig készítettek már egy hasonló játékot Ingress néven, ami viszont nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Viszont ez a háttér jó alapot adott arra, hogy most igazán beleugorjanak a srácok a mély vízbe a Pokémonnal, amivel minden várakozást felülmúló eredményt értek el hihetetlenül gyorsan.
Mert egyébként a játék nem egy nagy szám. Sőt, talán jelen formájában nem is igazán lenne tisztes dolog játéknak hívni, inkább azt mondanám, hogy egy olyan, játékos elemekkel is rendelkező alkalmazás, ami az emberek gyűjtőszenvedélyére építve jóval nagyobb célokat próbál elérni, mint hogy egyszerűen játék legyen. Kimozdítja az embereket, közösségeket hoz össze, és számos más pozitív hatása van - de ezekről később. Most nézzük, miről is van szó. A Pokémon Go a karakterünk elkészítése után bedob minket egy felületre, amely olyan, mintha csak egy leegyszerűsített térképes alkalmazást bámulnánk. A GPS-nek és az adatkapcsolatnak működnie kell, így rendkívül pontosan nyomon tudja követni minden lépésünket: amerre a valódi világban megyünk, kicsi karakterünk is arra mozog a térképen. Elkezdhetünk vidáman mászkálni a képernyőre meredve, ami manapság már megszokott dolog, elvégre mindenki hozzá van szokva a séta közben telefont bámuló fiatalok látványához.
A szomszéd és a többi járókelő majd akkor kezd el gyanús pillantásokat vetni ránk, amikor a térképen egyszerre megjelenik egy pokémon kis ikonja, amire rábökve elkaphatjuk azt. Ilyenkor a játék nézetet vált, és ráközelít a lényre. Ilyenkor két választásunk van: vagy egy homogén háttér előtt kapjuk el, vagy ami a legviccesebb és nyilván az ajánlott metódus, hogy engedélyezzük az AR-es kijelzést. Ilyenkor a pokémont úgy rajzolja ki a játék, hogy igyekszik alkalmazkodni a környezethez: például egy széken, vagy asztalon ugrál, netán valakinek a fején vagy vállán, esetleg a kerítésen. Amint sikerült testileg és lelkileg feldolgoznunk, hogy az ott bizony egy pokémon Béla bácsi autóján, és elkészítettük a megfelelő screenshotot a Facebook-falunkra, nekiállhatunk az elkapás folyamatának. Habár a folyamat szó kicsit túlzás, ugyanis annyiról van szó, hogy a képernyő alján található pokélabdát a lény felé pöccintjük. Ha sikerül (nagyjából) eltalálni, akkor már a miénk is. És ennyi. Ebből rögtön le is vonhatjuk a következtetést: aki arra várt, hogy a Nintendo kézikonzoljain hódító Pokémon-játékokhoz hasonló komplexitást és harcrendszert kap mobilokon, az bizony csalódni fog. Ez egy ízig-vérig casual "játék", jelenleg mindenféle mélység nélkül.
De mit találhatunk még a világban, miután kimerészkedtünk szobánk biztonságából? Nos, két alapvető fontosságú dolgot: pokémegállókat (avagy "PokéStop"-okat) és edzőtermeket (gym). Ezeket fix pontokra helyezi le a játék rendszere (vagyis mindenkinek ugyanott tűnnek fel), nagyrészt a korábbi Ingress adatbázisára építve, és főleg olyan helyeken, amik alkalmasak lehetnek a közösségi összejövetelekre: kocsmák, éttermek, színházak, látványosságok, neves épületek közelében jellemzően találni fogunk pokémegállókat, és ritkábban edzőtermeket. Az emberek összehozása leginkább a megállók feladata, ugyanis itt tölthetjük fel magunkat olyan alapvető holmikkal, mint az elkapáshoz szükséges labdák, az élettöltő potik és a pokémont újraélesztő cuccok. Ezzel igyekszik minket rávenni a játék arra, hogy mozduljunk ki közvetlen környezetünkből (meg azzal, hogy a ritkább pokémonokat elméletileg csak távolabbra menve találhatjuk meg). Azt a játék nem mondja el, hogy egyébként körülbelül öt percen belül az adott megálló újratöltődik, és használhatjuk ismét, tehát ha leültünk egy kocsmában, akkor nem feltétlenül kell csak ezért tovább menni, hogy újabb megállót találjunk, békésen elsörözhetünk, és töltögethetjük magunkat - ráadásul minden töltésért 50XP is jár.
De tapasztalati pont nem csak ezért jár, hanem természetesen a pokémonok elkapásáért is. Ezekből karakterünk fejlődik és szinteket lép, ha pedig sikerült elérnünk az ötödik szintet, akkor beléphetünk a már említett edzőtermekbe. Itt csatlakoznunk kell a három csapat, a Valor, az Instinct és a Mystic egyikébe, és onnantól kezdve a választott csapatunkat fogjuk képviselni az edzőtermekben. Az edzőterem az, ahol jelenleg harcolni lehet a Pokémon Go-ban, igaz továbbra sem közvetlenül egymás ellen, hanem a többi edző által ott hagyott, gép által irányított pokémonok ellen. Alapvetően két lehetőség áll fenn: ha a mi brigádunk foglalta el a termet, akkor edzőmeccseket játszhatunk, és minél több védőt legyőzünk, annál több tapasztalati pont üti a markunkat, és annál tovább növekszik az edzőterem presztízse. Amennyiben a helyet az ellenfél csapata uralja, úgy természetesen velük kell megküzdenünk, és ha sikerrel járunk, akkor csökkenthetjük a presztízst. Ez az egész azért fontos, mert minél nagyobb presztízsű egy terem, annál több védő pokémont tud befogadni, így annál nehezebb is lesz elfoglalni. Ezzel szemben ha egy terem presztízse annyira lecsökken, hogy már csak a terem vezetője maradt, akkor őt legyőzve újra semlegessé tehetjük a helyet, majd elfoglalhatjuk.
Ha azt gondolnátok, hogy itt talán majd visszaköszön a Nintendo 3DS-en tapasztalt körökre osztott, megfontoltabb JRPG-s harcrendszer, akkor sajnos tévednétek. Az egész annyiról szól, hogy már mielőtt elkezdődne a küzdelem, vadul elkezdjük nyomkodni a képernyőt (de tényleg nagyon vadul!), és ezt ismételjük addig, amíg bírja az ujjunk. Ilyenkor a pokémonunk a sima támadását spammolja, majd egy idő után feltöltődik a különleges támadása, amit a képernyő hosszú lenyomásával tudunk ellőni. Ezen kívül pedig a képernyőn balra és jobbra húzással tudunk kitérni. Szóval igen, a Pokémon Go jelenleg nem a világ legösszetettebb játéka. Ezen kívül két dolgot érdemes még megemlíteni. Az egyik, hogy szerezhetünk tojásokat is, amikből pokémonokat keltethetünk ki egész egyszerűen azáltal, hogy sétálunk a világban, vagyis a játék ezzel is mozgásra késztet minket. És nem, nem lehet beülni az autóba és elcsalni ezt, mert a telefonunk figyeli a sebességünket (15-20 km/h fölött nem számol). Elvileg a roller, gördeszka vagy a bicikli viszont működik, de az is mozgás, úgyhogy rendben van. A másik, hogy a menet közben megszerzett stardustok és cukorkák segítségével növelhetjük pokémonunk harci képességeit, illetve felemelhetjük őket a következő evolúciós szintre - érdemes azonban megjegyezni, hogy lényeink maximális harci képességét a karakterünk szintje határozza meg, így tehát folyamatosan fejlődnünk kell.
A Pokémon Go-t nyilvánvalóan nem lehet megítélni pusztán az alapján, hogy milyen játék, fontos megnézni a hatásait. Azt, ahogy beleépül a felhasználók napi rutinjába, és olyan dolgokra készteti őket, amik esetleg kívül esnének a komfortzónájukon. A legfontosabb persze az, hogy (ideális esetben) megmozgat, kivisz a szabad levegőre és összehoz más emberekkel, adott esetben beszélgetésekre, szocializációra alkalmas környezetet teremt, és persze rávesz arra is, hogy menj el és nézz meg olyan helyszíneket, épületeket, ahová egyébként nem mennél. Csak hogy mondjak egy példát: a hozzám legközelebb eső pokémegálló egy kocsma, amit nyilván szoktam látogatni. A legközelebbi edzőterem azonban a művelődési ház, ahol viszont már nagyon rég fordultam meg. Most azonban betértem, és kiderült, hogy régi barátom (akivel évek óta nem találkoztam és közben fotós lett) kiállítása látható éppen. Beszélgettem az művház igazgatójával is, akitől ugyan rendkívül távol áll a Pokémon vadászat, mégis mivel a médiából mindenhonnan ez ömlik, nyilván ő sem kerülhette el, hogy tudjon róla. Miután elmondtam neki, hogy az általa vezetett intézmény egy edzőterem, elcsodálkozott, de azt mondta, hogy teljesen nyitott lenne, hogy erre különböző eseményeket rászervezzen a fiataloknak. A Pokémon Go-nak alapvetően rengeteg pozitív, és persze negatív hatása is lehet. Sokat olvashattunk az utóbbi napokban arról, hogy milyen vicces, vagy adott esetben szomorú történeteket generált már a valós életben a játék: találtak meg hullákat, raboltak ki embereket miatta, ugyanakkor sokan új barátokat szereztek, és feljavult a közösségi életük. Számomra azonban különböző emberekkel beszélgetve, és a rengeteg külföldi példát látva az egyik legnagyobb pozitívumnak az tűnik, hogy komolyan segítheti a helyi vállalkozásokat, hiszen a megállók jellemzően ilyen helyekre (is) kerülnek. Ez pedig valójában mindenkinek segíthet az adott közösségen belül. A NeoGAF fórumain rengeteg beszámolót lehet olvasni érdekes esetekről. Az egyik ilyen például egy pizzázóban történt meg, ahol a posztot író úriember szakácsként dolgozik. Elmondása szerint a vasárnap déli időszak mindig nagyon lassú náluk, és mivel nem nagyon volt éppen munkája, kiment az étterem elé, és azt vette észre, hogy a vendéglátóhely előtti PokéStop-nál rendszeresen elég sokan állnak meg. Nem sokkal később úgy döntött, hogy lerak egy csalit az étterembe (lure, megvehető holmi, ami odacsalja a pokémonokat), és hamarosan arra lett figyelmes a konyhában, hogy brutális mennyiségben futnak be a rendelések - annyira, hogy a nap végére ki is fogyott a pizzatésztából. Az ebédet követően a vendégek ráadásul ott maradtak inni, beszélgetni és szocializálódni, szóval elmondása szerint az egész egy döbbenetes élmény volt.
De hasonló beszámolókat lehet olvasni bisztrók, kávézók, kocsmák, vegyesboltok, állateledel-üzletek, és még ki tudja hány olyan kisebb helyi vállalkozás tulajdonosaitól, akik számára egyértelműek a Pokémon Go által hozott előnyök, ugyanis potenciálisan egy olyan réteggel ismerteti meg a játék ezeket a helyeket, akik korábban nem ismerték, nem foglalkoztak vele, és adott esetben simán csak elsétáltak mellette. Az üzletek persze rá is játszanak erre: a Pokémonozó játékosoknak kedvezményeket adnak, kihelyezett táblákkal, szellemes feliratokkal próbálják becsábítani őket. Az egyik kávézó például azok számára, akik az üzletnél fogott pokémont lefényképezik, és feltöltik a Facebookra 15% kedvezményt ad a vásárlásból, vagy pokémonos díszítést tesz a caffe lattéra.
Ha pedig azt hittétek eddig, hogy az egyházak kimaradnak az őrületből:
A Pokémon Go tehát (néhány sajnálatos esettől eltekintve) egyelőre döbbenetes hatást fejt ki. Megmozgatja és összehozza az embereket, segíti az üzleteket. És akkor a merészebb ötletek még ezután jönnek majd. Fórumokon olyanok merültek fel a felhasználóktól, hogy mi lenne például, ha országgyűlési szavazásnál a szavazó helyiségekbe helyeznének el nagyon ritka pokémonokat? Vajon rá lehet így venni szavazásra olyanokat is, akik egyébként nem lennének hajlandóak elmenni (az már más kérdés, hogy felelős szavazó lenne-e az olyan ember, aki csak ezért megy el)? Vagy mi lenne akkor, ha a később érkező legendary pokémonokat komolyabb túrák végére, vagy nehezebben megközelíthető kulturális célpontokhoz helyeznék el, hogy ezzel is próbálják rávenni az embereket a mozgásra, művelődésre, az országuk felfedezésére?
Éppen ezért talán méltatlan a Pokémon Go-t játékként értékelni, és egy értékelődobozt elhelyezni a cikk végére, de végső soron papíron azért mégiscsak egy játékról van szó, aminek nagyon is van hova fejlődnie még. Jelenleg még maradt benne számos bug, instabilitási és fagyási problémái vannak, ráadásul az AR-es megjelenítés sem működik éppen tökéletesen. Ezen kívül a Pokémon Go jelenleg még eléggé fapados is, és a készítőknek mindenképpen bővítenie kell (és minél gyorsabban) a jövőben, különben meg van rá az esély, hogy ez a lufi pár hét alatt kipukkad, és elmúlik a lelkesedés. Olyan dolgok hiányoznak, mint a játékosok közti PvP lehetősége, a pokémonok csereberéje, a barátlista, vagy éppen az eredeti előzetesben beígért esemény-alapú pokémonok. De persze be lehetne tenni valamiféle PvE tartalmat, ahol együtt harcolhatnánk a körénk gyűlt társainkkal, sőt, a későbbiekben akár raideket is el tudnék képzelni. A készítők azonban eltökéltek, így jelenleg minden esély megvan arra, hogy a Pokémon Go sokáig velünk maradjon. Az biztos, hogy ez egy sokat kutatott jelenség lesz, és az is, hogy egy új dimenziót nyitott a Nintendo történetében. Vagy, ahogy Aaron Levie, a Box alapítója találóan megfogalmazta Twitteren a Nintendo utóbbi évekre jellemző mobilos stratégiáját: 2008: Mi az az iPhone? 2010: Mi az az Android? 2012: Nem tesz semmit. 2014: Még mindig nem tesz semmit. 2016: Megváltoztatja a társadalom működését.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. Leon121
2016.07.18. 13:09
Én arra lennék leginkább kíváncsi, hogy vajon milyen a "lefedettség". Mivel mobilnetem nincsen, és mellesleg a lassan ötéves telefonomat sem támogatja, így kipróbálni nem tudom, de kíváncsi lennék, hogy mondjuk egy magyarországi megyeszékhely vajon mennyire van ellátva ilyen "pontokkal", meg ritka és érdekes pokémonokkal. Kisebb településekről nem is beszélve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. gmarcell Leon1...
2016.07.18. 13:23
Erre annyit tudok mondani, hogy egy környékbeli faluba próbáltam ki először a játékot, és találni pokémonokat, sőtt pokéStop is volt a vasútállomáson viszont 3G-s internetkapcsolattal nem mindig volt tökéletes a játék. Ritka pokémonokkal kapcsolatba pedig egyenlőre nincs tapasztalatom :
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kajosin6 Leon1...
2016.07.18. 14:46
Falun lakom, itt nincs egyetlen pokemon sem (nem tudom mi alapján működik a pokemon "lefedettség".
Egyetlen poke stop van, az pedig a templom. Sajnos a városiak nagy előnnyel indulnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. elnokur
2016.07.18. 15:14
"A Magyarországi megjelenést követően mi is megnéztük, hogy mi őrjítette meg a fél világot!"


magyarországi - ha nem mondatot kezdetek, akkor kis betűvel kell írni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Asagrim kajos...
2016.07.18. 17:28
Falun fogtam ma hármat egyetlen utcában, poke stoppal is akkora mázlim van, hogy otthon a háztömb ellentétes oldalán van, tehát egy kis gyaloglás az egész. Figyeled a térképen a falevél animációt? Oda kell menni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. gery84
2016.07.18. 17:48
Egy játék ami inspirálja az embereket a sétálásra vagy a kocsikázásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. TheRealTsL
2016.07.18. 19:05
Jöhet a meredekebb verzió is:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Szefmester
2016.07.18. 19:25
Érdekes.... mármint a templomos hirdetés.

Egyesek szerint képzeletbeli állatkákat befogdosni hülyeség, de vajon a képzeletbeli barátokkal csevegni miért nem az?

Félelmetes amúgy mekkora hisztériát okozott ez az alkalmazás. Jól esne Digimonos verzió is (fiatalként inkább digimonok vonzottak mint az állatviadalos pokemonok)

Komolyabb AR játékokat szívesen vennék. Kezdésnek jó az irány, csak ez nekem amúgy is túl casual szint.

Amúgy kíváncsi lennék a pokemonok eloszlására terep szinten. Vizek és szökőkutaknál lehet csak vízi pokemonokat fogni, vagy parkokban és ligetekben a bogarakat és ilyeneket? Vagy bármit bárhol csak mázlifaktor kell?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. gibdj
2016.07.18. 19:26
Ma mondja a kolléga, hogy feltette ő is ezt az alkalmazást, mondom mutassa már meg. Ül a székében a harmadik emeleti irodánkban, elindítja, erre pont ott volt egy pokemon. A székében ülve szerzett egyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim gibdj
2016.07.18. 19:36
Az első pokemonom az ágyamon volt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gibdj Asagr...
2016.07.18. 19:37
Az se rossz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. FaL
2016.07.18. 20:23
Nos akkor jöjjön a népszerűtlen kérdés:

Mi ennek a lényege? Úgy értem, mit kell elérni? Van azon kívül valami jutalma a játéknak, hogy a Te neved szerepel az adott régió leaderboard-jának az élén?

Csak azért kérdezem, mert az eredeti Chinpokomon játékokban ugye fogdostad a Chinpokomonokat és egyre jobb és erősebb party-t tudtál összeállítani, amivel az egyre erősebb ellenfeleket le tudtad győzni, stb, stb míg végül Te lehettél a történet szerinti Chinpokomon-király..

Ha ebben a játékban ez mind nincs (mert a cikk szerint a harc csak button-mashing és nincs semmi kerete a 'játéknak'), akkor mi a végcél?

Rendkívül érdekes szociológiai kísérletnek tűnik, de az értelmét továbbra sem látom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. InGen FaL
2016.07.18. 20:28
Még lokális leaderboard sincs, pedig logikus lenne.

Ez a játék alapvetően a gyűjtöszenvedélyt használja fel arra, hogy megmozdítsa és összehozza az embereket, a legjobb dolgok tulajdonképpen a játékon kívül történnek, de a játék következtében.

Azon kívül, hogy minél több és fejlettebb pokémonod legyen, az mondjuk egy cél lehet, hogy folyamatosan a te csapatod uralja a helyi gymet.

De ezt az egészen igazából a játékon túl kell értelmezni, nem feltétlenül kell neki szó szerint vett játékbeli végcél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Szefmester FaL
2016.07.18. 20:36
Az értelme az mint a Pokemon szlogen.

Szerezd meg mind!

Ennyi. Kész. Vége.

Elvagy vele, mászkálsz, örülsz mid van és kész. ha lenne története amit végig lehetne játszani egyszer, akkor nem lenne siker a casualok között.

Más játékokban felkerülsz egy leaderboardra és örülsz, más játékban átélsz valami történetet, megint másban alkotsz... itt begyűjtöd a dögöket és örülsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. SirDragon
2016.07.18. 21:27
Nos, az értelme valóban valamennyi összegyűjtése, de a folyamatos erősödés is.
Ugyanis van 3 csapat, akik folyamatosan küzdenek egymással a termek feletti uralomért, és amennyiben benne vagy egy teremben, azért 21 óránként jutalmat vehetsz fel (coin, amit egyébként máskülönben pénzért is megvehetnél, de épp az a frappáns a játékban, hogy meg is küzdhetsz érte). És mivel az ellenfelek is fejlődnek, neked is kell.

Jelenleg még béta állapotban leledzik a játék a megjelenés ellenére, és rengeteg dolgot terveznek még bele.
Egyelőre a legnagyobb gond, hogy a szervereket nagyon alul méretezték.

Viszont mind a 3 frakciónak hatalmas tábora van már most (én a kékek csapatát erősítem, csak Budapesten az fb csoportban vagyunk majd 300-an), és folyamatosan vannak a közös események szervezése, akár egy kis séta keltetés miatt, akár foglalás, akár csak keresgélés. Nemegyszer idegeneket szólítok le az utcán, mert látom, hogy ő is a játékkal játszik, összeismerkedünk, melyik csapat, mik a tapasztalatok, némi méregetés, kinek mije van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. benczeb90
2016.07.19. 00:05
Én egy Stalker GO-nak örülnék, ahol különféle artifactokra kell vadászni bár a zóna messze van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. benczeb90 bencz...
2016.07.19. 00:34
basszus. már kitalálták https://www.reddit.com/r/stalker/comments/4tbq0e/stalker_go/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. asdsa
2016.07.19. 01:02
Kocsma GO
Csak itt Pidzsiottó helyett Königsbrau lenne minden második sarkon, a közösségi pontokon pedig választható opció lenne a PvP.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.07.20. 12:47
A faluban szüleimnél nekem a mobilnet lefedettség miatt nem ment túl jól a dolog, viszont Veszprémben nagyon jó. Munkából hazafele busz helyett sétálok és szobrokat, épületeket egyéb nevezetességeket nézek meg, amiknek a nevét se tudtam vagy hogy miért van ott. Az ilyenekre van téve a pokestop is. Feljön a képe a látnivalónak egy névvel vagy rövid leírással és meg kell pörgetni a képet, hogy kidobálja magából a felszedhető dolgokat. A tojások keltetése pedig 2-5 km gyaloglást/futást igényel, így este kimentem sétálni is egyet, mert amúgy cél nélkül utálok futni/sétálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zotya21
2016.07.20. 15:14
esetleg arra jó ez a játék hogy kimozdítsa a gép előtt döglő emberek milióit

de engem idegesítenek ezek a világméretű őrültségek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Krisbart
2016.07.20. 16:44
Hát én egyikre se vártam mert ez a pokémon egy nagy rakás szar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Coreplayer
2016.07.21. 09:04
Nekem pont jó míg sétálok a kocsihoz!
Ha meg bevezetik a friend elleni pvp-t, legjobb lesz kollégák ellen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djbundy
2016.07.25. 06:27
13 évesek keresik a nagy, igaz szerelmet, huszonévesek pokémonokat gyűjtögetnek...Világméretű, visszafordíthatatlan agysorvasztás ON.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!