iPon Cikkek

Prémium kategóriás kijelzők a Dell-től

Dátum | 2012. 07. 23.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A mai alkalommal a Dell új, olcsósított prémium paneles monitoraival ismerkedünk meg: az U2212HM, U2312HM, és az U2412M típussal. Még mielőtt letesztelnénk a monitorokat, tisztázzuk az újdonságok jelölését. A kijelzők típusneve után álló H betű az 1920*1080-as felbontást jelöli, az M betű pedig az e-IPS panel jelenlétére utal. Tesztünk kisebb monitorainak tehát 1920*1080-as felbontása van, míg a 24 colos példány a munkára alkalmasabb 1920*1200-as natív képmérettel rendelkezik, de mindegyikükben e-IPS panel található.

A következő táblázatban a fontosabb paraméterek láthatók:


A monitorokat a TN kategóriában vizsgáltuk meg, hiszen áruk alapján ide tartoznak, nem lenne ugyanis igazságos, ha a kétszer drágább modellekkel versenyeztetnénk őket.

Dell U2212HM


A tesztet a legkisebb monitorral kezdjük.


A kijelzőre pillantva megállapíthatjuk, hogy a cég monitoraira jellemző szögletesség ezúttal elmarad. A tervezők láthatóan arra törekedtek, hogy egy olyan minőségi kijelzőt tegyenek le az asztalra, ami azokat a vásárlókat sem riasztja el, akik a divatos formákat kedvelik. A készülék ezzel együtt megtartotta a korábbi stílusjegyeket is, le sem tagadhatná, hogy egy Dell monitor. Ami a színhasználatot illeti, a kijelző matt fekete festést kapott, de vannak rajta szürke berakások is. Az anyagminőség nagyon jó, a tapogatás során nekünk semmilyen kifogásunk nem volt vele.


A kijelzőnek nyomógombjai vannak, ezeket a káva elején, jobb oldalon találjuk meg. Működésük pontos, nyomáspontjuk határozott, ezért öröm volt használni ezeket. Megvilágításuk nincs, ezért a kitapogatós módszerre kell hagyatkoznunk, vagy ha megnyomjuk valamelyiket, akkor egyből előugrik az OSD, amin piktogramok segítik minden gomb mellett a tájékozódást. Ennek köszönhetően szürkületnél sem gond a menüben tallózás, ezért az sem probléma, hogy a monitorhoz nincs szoftveres menü. A készüléknek két gyorsgombja is van, ezeket tetszőlegesen állíthatjuk be a következő funkciókra: képprofil váltás, fényerő/kontraszt menü, automatikus konfigurálás (VGA bemenetnél), video bemenet, képarány kezelés, menü elfordítása. Ez egy bőséges lista, nem is hiányoltunk közülük semmit. Az állapotjelző lámpa ezúttal kék és narancsszínben tündököl, ami nem rossz, de nekünk jobban tetszett a fehér-narancs változat. A lényeg az, hogy fénye nem vonja el a figyelmet, ami jó, mert letiltani nem lehet.


Az állvány egy igazi mindentudó példány, lehetőségei közt mindent konfigurációs trükköt megtaláltunk, amire csak képes lehet egy monitor. A panelt előrefelé 4 fokban, hátrafelé 21 fokban állíthatjuk be, ami egy megfelelően széles tartomány. Az állvány az elforgatást is támogatja, erre 45 fokban képes, mindkét irányba. A magasságállítás széles tartományban lehetséges (130mm), mi csak a magasság rögzítésének lehetőségét hiányoltuk. A porté mód támogatása különösen a fényképészek számára üdítő tény, még a menüt is elforgathatjuk, annak érdekében, hogy olvasható legyen. A kijelző vízszintes és függőleges helyzetben is pontos, ez pedig annak köszönhető, hogy az állvány rásegít a helyes pozícionálásra, ami ritkaság. A talprész elég súlyos és nagy ahhoz, hogy stabilan megtartsa a kijelzőt, a teszt során éppen ezért nem is billegett a monitor. Az állvánnyal kapcsolatban van még egy pozitívum, ez pedig a felszerelés módja, amit a megszokott bepattintós módszerrel könnyedén tehetünk meg.


Ha nem szeretnénk élni a remek állvány lehetőségeivel, akkor a kijelzőt fali konzolokra is felszerelhetjük. A monitor video bemenetei hátul vannak (DisplayPort, DVI, VGA), melyek a praktikusság érdekében lefelé néznek. A készülék USB elosztóként is használható, a portok közül kettőt hátul, kettőt pedig oldalra tettek, hogy ez utóbbiakat kényelmes legyen elérni. A monitorban egyéb extrák, például beépített hangszórók, fejhallgató kimenet vagy kártyaolvasó nincs. A melléklettel viszont bőkezűen bántak, a csomagban a telepítő CD mellett egy digitális kábelt (DVI) és egy USB kábelt is találtunk.

OSD


A monitor képernyőmenüje a szokásos Dell rendszert követi. A szépség érdekében választhatunk áttetsző megjelenítést, vagy az átláthatóság érdekében szürke hátteres megjelenítést. A menü funkcióit szépen elválasztották egymástól, és téma szerint tagolták ezeket, ezért gyorsan megtalálhatjuk benne azt, amit keresünk. A monitor energiafogyasztásáról érdekességképpen egy zöld sáv tájékoztat minket az OSD jobb felső sarkában. Itt sajnos nem egy számszerűsített értéket találunk, ezért csak arra jó, hogy arányaiban lássuk, vajon mennyit spórolhatunk, ha alacsonyabb fényerőt alkalmazunk, vagy egy másik képprofilt választunk. És most lássuk a menü lehetőségeit:


Képprofilok

A kijelző profiljai közt a pontosabb és a látványosabb sémák is megtalálhatók. A profilok színhőmérsékletben és élességben különböznek egymástól, némelyikük pedig extra színezést is használ a kívánt hatás érdekében, de csak szolidan. Még mielőtt megkerestünk volna az optimális képbeállításokat, mindegyik gyári profilról készítettünk egy-egy mérést, hogy megállapítsuk, ezek mennyire térnek el az ideális értékektől.

StandardMultimedia
A Standard és Multimedia profil szemre jók, mert viszonylag szépek, és a pontossággal sincs baj, de magas fényerejük miatt mindkettő csak nappali használatra ajánlott.

MovieGameText
A Movie profilt filmnézésre érdemes elővenni, kékes tónusa van, ami jót tesz a mozi hangulatnak, fényereje pedig a nappali fényviszonyokhoz is elég. A gamma értékét ideálisnak találtuk, és a színek átlagos eltérése alapján a profil pontossága is jó. A Game képprofil nagyon világos, színhőmérséklete az ideálishoz közelít, és a pontosságával is elégedettek voltunk. A kijelzőben a dinamikus kontraszt opció is megtalálható, amit csak ennél a két profilnál lehet bekapcsolni. Az átmenetek lassúak, ezért feltűnő, hogy ott vannak, érdemes inkább letiltani ezt. A Text profillal szintén nem volt problémánk, mert minden paraméterében jól szerepelt, de a 173 cd/m^2 értéket tartós szövegolvasáshoz kicsit magasnak találtuk.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A kalibrálás során a 120cd/m^2 fényerőt, 6500K színhőmérsékletet és 2,2 gamma értéket céloztuk meg. Amikor a monitor fényerejét, kontrasztját és színét beállítottuk, már szép eredményt értünk el, amikor pedig betöltöttük saját képprofilunkat is, tovább javult a helyzet. Ha nincs otthon kalibráló eszköz, akkor sem kell kétségbe esni, mert a monitor gyári profiljai nagyon jók. Ezért akármelyiket választhatjuk, egyikkel sem járunk rosszul.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A monitor a színátmeneti gradienseket szépen folyamatosan jelenítette meg, annak ellenére, hogy a panel csak 6 bites (a színeket 6+2 bites A+FRC módszerrel szimulálva állítja elő a monitor). A kijelző a szürke világos árnyalatait hibátlanul jelenítette meg, de a legsötétebb szürkeárnyalat már beleolvadt a fekete háttérbe. A monitor még ezzel együtt is jól elboldogult a sötét jelenetekkel, mert a fekete szín szép sötétnek látszott, legalábbis szemből. A kalibrálás után mért legnagyobb fényerő 255 cd/m^2 volt, ez egy szép érték. Az olvashatósággal nincs gond, különösen úgy, hogy a kijelző matt bevonatot kapott. Amikor a fényerőt teljesen lecsökkentettük, akkor 55 cd/m^2-es értéket mértünk, ami kellően sötét ahhoz, hogy egy sötét szobában szemkímélő módon tudjunk rajta szöveget olvasni.

A monitor digitális bemenetei kiválóak, és még a VGA sem rossz, de ennek minősége érezhetően gyengébb egy kicsivel, mint a többinek. A bemeneteken más-más fényerő/kontraszt/szín beállításokat használhatunk, ami olyankor lehet fontos, amikor két PC-t csatlakoztatunk egy monitorra. Szintén jó ötlet, hogy a video bemenetek automatikus és kézi váltásra is kapcsolhatók, ezt mi választhatjuk ki a menüben.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző nagyon szépen jeleníti meg az alacsonyabb felbontásokat. Az 1280*720, 1152*864 és 1024*768-as felbontások annyira szépek, hogy ezeket szövegolvasásra is elővehetjük. A monitor a 16:10 arányú felbontásokat, tehát az 1680*1050-et, 1440*900-at és az 1280*800-at is nagyon szépen jeleníti meg. Játékra még az 1280*1024 és az 1280*960-as képméret is jó, mert ezek is nagyon szépek, ráadásul a kijelző az 5:4-es képarányt is kezeli. A képarány kezelés mindenre kiterjed, de számolnunk kell azzal a kellemetlenséggel, hogy kézzel kell váltogatnunk köztük, mert felbontás váltáskor a monitor ezt nem teszi meg helyettünk. (Hibának nem neveznénk, de érdekességképpen meg kell jegyezni, hogy a monitor az 1280*800 és az 1152*864-es felbontást 5:4 aránynál jelenítette meg helyesen, egy fekete kerettel kiegészítve.)

A monitor betekintési szögei nagyon szélesek, és mivel árban a TN-es társaihoz áll közel, így erről csak szuperlatívuszokban lehetne mesélni. Ha azonban kicsit szigorúbb szemmel vizsgáljuk, akkor elmondhatjuk, hogy némi kontrasztcsökkenés minden irányból jelentkezik, ám ettől még szépek maradnak a színek. A színtorzulás nagyon kicsi, oldalról csak egészen leheletnyi kékesedéssel kell számolnunk. Felülről és alulról nincs jelentős minőségromlás, színtorzulással egyáltalán nem találkoztunk, ezekből az irányokból is csak némi kontrasztcsökkenés látható. A panel látószög tartománya tehát extrém módon széles, egyetlen kifogásunk az oldalról fellépő enyhe kékesedéssel volt, de ez még a prémium kategóriában is előfordul.


A háttérvilágítás szép homogén, a fekete képernyő hibátlan volt, és még a szürke és barna teszteken sem láttunk jelentős sötétedést. A fényerő eloszlásáról egy táblázatot is készítettünk, ahol a panel közepétől mérve az 5%-nál nagyobb eltérést még jónak, a 10%-nál nagyobbat gyengének jelöltük.


Amint látható, a sötétedés a megszokott módon csak a képszéleknél jelentkezett, ezért ilyen tekintetben is jó volt a monitor. A fekete tesztképeken látható világosabb foltokat a sarkok felől jelentkező felfényléseknek tulajdoníthatjuk, a világos részek helyzete pedig fejünk mozgatásával állandóan változik. Ez a panel sajátossága, és ezt a látószög hibájának, nem pedig a háttérvilágításnak róhatjuk fel. A kivilágosodások egyébként nem vészesek, lilásodás/kékesedés helyett csak szürkésedés látható, ami egy kevésbé zavaró jelenség.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitor beépített válaszidő-gyorsítással rendelkezik, ezzel sikerült elérni a 8ms-os specifikációt. A menüben nem találtunk erre vonatkozó beállítást, de a gyári menü előhívásával letilthatjuk a gyorsítást, ha akarjuk. A látottak alapján viszont kijelenthetjük, hogy erre nincs szükség, mert a monitorral zökkenőmentesen lehet játszani. Válaszidő tekintetében a monitor jól teljesített, a próba során nem találkoztunk túlvezérlési hibákkal. Elmosódást is alig láttunk, a kijelző alig volt rosszabb egy átlagos 5ms-os TN paneles készüléknél. A bemeneti késést szintén nem éreztük nagynak, itt egy átlagos értékkel számolhatunk, amivel még problémamentesen lehet játszani.

Dell U2312HM


Most ismerkedjünk meg a széria 23 inches változatával!


Mai tesztünk monitorai ugyanabban a szériában látták meg a napvilágot, ezért nem csoda, hogy úgy hasonlítanak egymásra, mint két (ezúttal három) tojás. A kijelző formája, díszítőelemei, gombjai és anyagminősége éppen ezért megegyezik a korábban bemutatott típussal, így elmondhatjuk, hogy ezúttal is egy szép, jó anyagminőséggel megáldott készülékkel van dolgunk.


A monitor nyomógombjai pontosak és jó nyomáspontjuk van. Megvilágítással nem rendelkeznek, de az OSD piktogramjai segítenek nekünk megtalálni a megfelelőt. A kijelzőt két gyorsgombbal is ellátták, ezeket tetszőlegesen lehet konfigurálni a menüben. Az apró állapotjelző lámpa kék-narancs kombinációja nem vonja el a figyelmünket a kijelzőről.


Az állvány az alapvető döntögetési metóduson kívül támogatja az elforgatást, a magasságállítást és a portré módot. A döntögetésre előre 4 fokban, hátrafelé 21 fokban képes, ami egy kellően széles tartomány. Az elforgatás különösen egy társaságban lehet hasznos, erre 45 fokban képes, mindkét irányba. A magasságállítás is széles határok közt skálázható (130mm), csak kár, hogy ezt nem lehet rögzíteni. A porté mód pontos, ami annak köszönhető, hogy az állvány a vízszintes és a függőleges helyzetben is segít pozícionálni magát. A súlyos és méretes talpnak hála a stabilitással nem volt gond, ráadásul a bepattintós módszernek köszönhetően az állványt összeszerelni sem volt nehéz.


A kijelzőt fali konzolokra is felszerelhetjük, ám ehhez előbb el kell távolítanunk az állványt és a panel csavarjait. A készülék hátulján vannak a video bemenetek (DisplayPort, DVI, VGA), a csatlakozók pedig lefelé néznek. A monitor USB elosztóként is használható, a portok közül kettőt hátul, kettőt pedig kényelmes helyen, oldalt találunk meg. A monitorban egyéb extrák, például beépített hangszórók, fejhallgató kimenet vagy kártyaolvasó nincs. Ellenben a melléklettel nagylelkűek voltak, ugyanis a csomagban a telepítő CD mellett egy digitális kábel (DVI) és egy USB kábel is megtalálható.

OSD

A készülék ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, mint tesztünk előző monitora, ezért csak felsorolás szintjén említjük ezeket:


Képprofilok

A kalibrálás előtt megnéztük, milyenek a monitor beépített képprofiljai.

StandardMultimedia
A monitor Standard és Multimedia profiljai szépek, szemre alig van köztük különbség: utóbbi némileg sötétebb, de mindkettő általános nappali használatra van. A pontosságukkal sincs baj, átlagos színeltérései: 2,6, illetve 2,7, ami azt jelenti, hogy ezeket nyugodtan használhatjuk, mert egy kalibrálatlan monitorhoz képest nagyon pontosak.

MovieGameText
A kékes beütésű Movie profil filmnézéskor, a magas fényerejű Game profil pedig játékoknál jön jól. A pontosság ezeknél a profiloknál sem rossz (deltaE<5), szemmel vizsgálva azt mondhatjuk, hogy még nincs szükség kalibrációra. A kijelző dinamikus kontraszt opcióját ezeknél a profiloknál lehet bekapcsolni, de a lassú átmenetek miatt szerintünk érdemes inkább letiltani ezt. A Text séma a monitor legpontosabb profilja a Standard után. Ezt értelemszerűen szövegolvasáskor érdemes elővenni, mert a profilok közül ennek van a legalacsonyabb fényereje (bár ez lehetne még kisebb), ezért hosszútávon sem fárasztja a szemet.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A kalibrálás során ezúttal is a 120cd/m^2 fényerőt, 6500K színhőmérsékletet és 2,2 gamma értéket céloztuk meg. Amikor a monitort helyesen állítottuk be, akkor mérésünk alapján szép értékeket kaptunk. A még pontosabb színmegjelenítés érdekében betöltöttük saját képprofilunkat is, de erre nincs is feltétlenül szükség. A gyári profilok ugyanis jók, ezért választhatjuk bármelyiket, egyikben sem fogunk csalódni.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A monitor képminősége nagyon jó. A színek megjelenítésével a 6 bites panel ellenére sincsenek problémák (ahogy  a kistesó, ez is 6+2 bites A+FRC-t használ), így az átmeneti gradienseken nem láttunk sávosodást. A szürke világos árnyalatai hibátlanok, egyedül a legsötétebb szürkeárnyalat olvadt bele a fekete háttérbe, a monitornak tehát nincs gondja a fekete színnel (legalábbis szemből nézve). A kalibrálás után mért legnagyobb fényerő 340 cd/m^2 volt, ami egy borzasztóan magas érték. Az olvashatósággal tehát akkor sincs gond, ha a nap süt a monitorra, de a gyártó biztosra ment és a kijelző felületén egy matt bevonatot is elhelyezett. A monitor legkisebb fényereje 99 cd/m^2, ami lehetne kisebb, de már ez is elég sötét ahhoz, hogy szürkületnél szemkímélő módon tudjunk szöveget olvasni.

A monitor digitális bemenetei nagyon szépek, ráadásul még a VGA sem rosszabb náluk, ezért a kijelző három darab teljes értékű bemenettel gazdálkodhat. A bemeneteken különböző beállításokat használhatunk, ez fontos lehet olyankor, amikor két PC-t használunk egy monitoron. A video bemeneteket automatikus és kézi váltásra is beállíthatjuk, amit a menüben lehet kiválasztani, ez szintén egy hasznos funkció.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző skálázása remek, az 1280*720 és 1024*768-as felbontások elég szépek ahhoz, hogy szövegolvasásra használjuk ezeket. A 16:10 arányú felbontások szintén szépek, így az 1680*1050-et, 1440*900-at és az 1280*800-at is jó minőségben nézhetjük. Játékra még az 1280*1024 és az 1280*960-as képméreteket is elővehetjük, mert ezeket is jó minőségben tárja elénk a monitor. Az 1152*864 minősége átlagos, ezt még játékra lehet használni, ha muszáj. A képarány kezelés a 16:9, 4:3 és 5:4 arányra terjed ki, csak kár, hogy kézzel kell váltogatnunk köztük, mert a kijelző felbontás váltáskor ezt nem teszi meg helyettünk.

A látószögek nagyon szélesek és még prémium viszonylatban is jók, minden irányból széles rálátásunk nyílik a képernyőre. Igaz, hogy kontrasztcsökkenéssel minden irányból számolnunk kell, ám ez csak alig van hatással a színekre. A torzulás nem jelentős: mindössze oldalról látható egy kisebb mértékű kékesedés, de felülről és alulról ilyen tekintetben nincs minőségromlás. Kontrasztcsökkenés viszont van, ám ez nem annyira látványos, hogy gondot okozzon.


A monitor háttérvilágítása szép egyenletes, csak a sarkok felől látható halványabb kivilágosodás, ami az IPS panelek sajátossága. A világos részek helyzete a fejünk mozgatásával állandóan változik, (de a látvány nem vészes, mert lilásodás vagy kékesedés helyett „csak” szürkésedés látható), maga a háttérvilágítás viszont homogén. A fényerő eloszlásáról egy táblázatot is készítettünk, ahol a panel közepétől mérve az 5%-nál nagyobb eltérést még jónak, a 10%-nál nagyobbat gyengének jelöltük.


A táblázat és az egyszínű (barna és szürke) tesztképek is arról tanúskodnak, hogy a sarkoknál van némi sötétedés, de ez megszokott jelenség, ezért nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani neki.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Ami a sebességet illeti, a monitornak válaszidő-gyorsítása is van, ennek köszönhető a 8ms-os érték. Ezt kikapcsolni csak a gyári menüben lehet, ennek azonban mi nem éreztük szükségét, mert a túlvezérlés mértékét nagyon jól eltalálták. Hála ennek, a képernyőn csak minimális elmosódást, túlvezérlési hibát pedig egyáltalán nem láttunk. Mi több, a kijelző bemeneti késése sem volt nagy, ezért játék közben a közvetlenség is megvolt.

Dell U2412M


Végül lássuk a monitort immáron 24 colos méretben, és az előzőektől eltérően 16:10-es képaránnyal!


Jó látni, hogy a kisebb modellekhez képest nemcsak a szépséges forma változatlan, hanem a kiváló anyagminőség is magmaradt.


A kijelző nyomógombjainál sincs változás, mert ezek precízek és jól használhatók. Megvilágításuk nincs, de gondoskodtak arról, hogy szürkületnél is használni tudjuk ezeket, az OSD piktogramjai ugyanis segítenek nekünk megtalálni a megfelelőt, az állapotjelző lámpácska kék-narancs fénye pedig nem vonja el a figyelmet a kijelzőről.


A készülék remek állvánnyal rendelkezik, és mindent támogat, amit csak elvárhatunk tőle. A döntögetési tartománya széles (-4/+21) és az állványt 45 fokban el is lehet fordítani a saját tengelye körül. Ez szintén egy hasznos extra, sajnos ezt a legtöbb monitorról lehagyják. Az állvány a magasságállítást is támogatja, amit széles tartományban lehet állítani (115mm), csak kár, hogy rögzíteni már nem lehet. A portré mód elsősorban a fotósoknak kedvez. Az állvány vízszintes és függőleges helyzetben is pontos, ugyanis rásegít a helyes pozícionálásra, ez nagy előny a konkurenciával szemben. A méretes és vaskos talp a stabilitásról is gondoskodik, ennek köszönhetően a kijelző kicsit sem billegett.


A kijelző a fali konzolokat is támogatja, ehhez csupán el kell távolítanunk az állványt és a panel csavarjait, de ilyenkor lemondunk az állvány lehetőségeiről is. A monitor hátulján, alul találjuk meg a video bemeneteket, ezek a következők: DisplayPort, DVI, VGA. A monitor USB elosztóként is használható, ebből kettő hátul, kettő pedig kényelmes helyen, oldalt található meg. A monitorban egyéb extrák, például beépített hangszórók, fejhallgató kimenet vagy kártyaolvasó nincs. Pozitívum viszont, hogy a mellékletben a telepítő CD mellett egy digitális kábel (DVI) és egy USB kábel is megtalálható.

OSD


A készülék ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, mint tesztünk előző monitorai, csak minimális változást találtunk benne az eltérő képarány miatt. Lehetőségei:


Képprofilok

A kalibrálás előtt megnéztük, milyenek a kijelzőbe épített képprofilok.

StandardMultimedia
A kijelző profiljai közül ezúttal meglepő módon éppen a Standard bizonyult a legkevésbé pontosnak, ez azonban nem jelenti azt, hogy pontatlan lenne. A színek egészen szépek, annak ellenére, hogy a monitornak kicsit kékes tónusa van. A Multimedia séma ehhez képest kicsit sötétebb, ám ezzel ki is merítettük a köztük lévő különbségeket.

MovieGameText
A Movie profilt filmnézésre érdemes elővennünk, mert hideg tónust használ, igaz, a monitornak már alapból is némileg kékes beütése van. A Game profil a magas fényerővel hódít, ettől jobban látszanak a sötét részletek, más extrája viszont nincs. A Text séma szokás szerint az alacsony fényerővel éri el a kívánt hatást, színhőmérsékletben pedig a monitor gyárilag enyhén kékes tónusát hozza.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Kalibráláskor a 120cd/m^2 fényerőt, 6500K színhőmérsékletet és 2,2 gamma értéket szerettük volna elérni. Először a monitor képbeállításait korrigáltuk, különös tekintettel a kontrasztra és a színhőmérsékletre (előbbi ugyanis gyárilag túl magas volt). Ezzel viszonylag pontos eredményt értünk el, még a gamma értéke is megfelelő volt, ami jó hír, ugyanis ezt nem lehet pontosan beállítani a menüben (csak PC és MAC beállítás van). A tökéletes kalibráció érdekében be kellett töltenünk saját képprofilunkat is, ezzel sikerült szépen leszorítani a már egyébként sem rossz átlagos színeltérési értéket.

A tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy a gyári profilok nem rosszak, de a monitornak alaphelyzetben kékes tónusa van, amit korrigálnunk kell. Ezt nekünk már némi kontrasztcsökkentéssel sikerült is eltűntetnünk (75 > 65). A gyári profilok ezután már pontosabbak, ezért az sem gond, ha nincs kalibrálónk, mert komolyabb korrekcióra már nincs is szükség.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

Ami a képminőséget illeti, a monitornak nincs miért szégyenkeznie, mert nagyon jól teljesített szokásos tesztjeinken. Az igazi prémium panelekhez képest az e-IPS panel csak 6 bites színkezeléssel rendelkezik, de a monitor belső 8 bites színkezelése miatt mi ennek nem láttuk hátrányát. Ezt ugyanis A+FRC technológiával egészítették ki, így a monitor szépen átmenetesen jelenítette meg a színeket, ezért nem láttunk sávosodást az átmeneti gradienseken. A sötét szürkeárnyalatok közül csak a legsötétebb olvadt bele a fekete háttérbe, tehát a monitornak nincs gondja a fekete színnel, legalábbis szemből nézve. A monitor beállítása után mért legnagyobb fényerő 223 cd/m^2, a legkisebb 30 cd/m^2 volt. A monitor tehát kellően nagy fényerőtartalékkal rendelkezik, valamint a szemkímélő olvasáshoz is megfelelően sötétre tudjuk beállítani. A panel felülete pedig matt bevonatot kapott, ami jó hír, mert így az olvashatósággal sincs gond.

A készülék video bemenetei nagyon szépek, ráadásul még a VGA élessége sem rosszabb a digitális bemenetekénél, ezért a monitor három darab teljes értékű video bemenettel gazdálkodik. Ezeken egymástól különböző képbeállításokat alkalmazhatunk, ami hasznos, ha a monitoron két PC-t használunk egyszerre. Szintén jó, hogy a bemeneteket automatikus és kézi váltásra is beállíthatjuk, ezt a menüben lehet kiválasztani.

192 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző skálázása jó, az 1024*768-as felbontást még szövegolvasásra is elővehetjük, mert annyira szép. A 16:10 arányú felbontások közül az 1680*1050-et nagyon szépen, az 1440*900-at és az 1280*800-at közepesen jó minőségben nézhetjük, ez utóbbiak játékra még megfelelőek. Az 1280*1024 és az 1280*960-as képméreteket szintén nagyon jó minőségben tárja elénk a monitor, az 1152*864 minősége viszont csak átlagos, ezt legfeljebb játékra érdemes elővenni. A képarány kezelés a 16:10, 4:3 és 5:4 arányra terjed ki, de kényelmetlen, hogy kézzel kell váltogatnunk köztük, mert a kijelző felbontás váltáskor ezt nem teszi meg helyettünk.

A látószögek kitűnőek, a színek minden irányból szinte változatlanok maradnak, ezért a TN paneles kijelzők labdába sem rúghatnak mellette. Ha a monitort a prémium paneles kijelzőkkel hasonlítjuk össze, még akkor sincs szégyenkeznivalója. A minőségromlás csupán a kontrasztcsökkenésben jelentkezik, de csak mérsékelten, a színek egyik irányból sem fakulnak ki. Illetve van némi halvány kékesedés oldalról, de ez csak nagyon széles szögből látszik, ezért a normál nézési tartományra nincs hatással


A háttérvilágítás nagyjából egyenletes, ezért csak apróbb foltokat láttunk a képernyő felületén. Ez részben az e-IPS panel sajátosságának köszönhető (a világos részek helyzete fejünk mozgásával változik), részben pedig a háttérvilágításnak tudható be. A bársonyos fénylés szürke színű, ami sokkal jobb, mintha lila vagy kék színben „pompázna” a fekete képernyő, ahogy azt a régebbi IPS panelek tették. A fényerő eloszlásáról egy táblázatot is készítettünk, ahol a panel közepétől mérve az 5%-nál nagyobb eltérést még jónak, a 10%-nál nagyobbat gyengének jelöltük.


Amint látható, a világos képernyőn mért fényerőértékek viszonylag kis eltérést mutatnak a képernyő közepéhez képest, csak a képszéleken van némi sötétedés. A fényeloszlás tehát viszonylag egyenletes, ezt az egyszínű (barna és szürke) tesztképek is megerősítették.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
De mi a helyzet a játékokkal? A készülék sebessége már ahhoz is elég, hogy játszani tudjunk vele. A specifikációban olvasható 8ms-os érték nem egy impozáns adat, de az elmosódás még így sem vészes. A gyorsításra vonatkozóan nincsenek beállítások a menüben, a kikapcsoláshoz pedig elő kell hívnunk a gyári menüt. Erre viszont semmi szükség, mert a gyorsítás mértékét ezúttal is nagyon jól eltalálták, ezért használat közben nem látszanak túlvezérlési hibák. A kijelző bemeneti késése átlagos, ez tehát nem nehezíti meg az irányítást, ezért a monitor nem igényel különösebb megszokást sem.

Ritka pillanat, amikor egy tesztet úgy fejezünk be, hogy a készülékek használatát az első perctől az utolsóig élvezzük. Jelen esetben mindhárom készülék kitett magáért, és mivel nagyon hasonló eredményekkel végeztek, ezért a tesztelés során szerzett tapasztalatainkat az egész szériára összegezzük, és csak a köztük lévő apró különbségeket emeljük ki.

Dell U2212HM, U2312HM és U2412M

A monitorok képminőségével elégedettek voltunk, a 6+2 bites színkezelésnek mi nem nagyon éreztük a hátrányát, a színek szépek és az átmenetek is folyamatosak voltak. A monitor profiljai egész pontosak, ezért kalibrációra sincs feltétlenül szükség. Választhatunk a pontos és szemkímélő vagy a világosabb, színesebb, látványosabb profilok közül, egyikkel sem járunk rosszul. A kiegyensúlyozottan jó képminőség előnyét minden területen élvezhetjük. Az extrém széles látószögeknek és az egyenletes háttérvilágításnak filmnézéskor vesszük hasznát, a monitorok jó minőségű skálázási képességét és viszonylag gyors válaszidejét pedig a játékoknál élvezhetjük ki. A rendkívül széles látószögeknek köszönhetően a panelek minden irányból megtartják szép, élénk színeiket, még a kontrasztcsökkenés sem okoz nagy fakulást rajtuk. Szigorú szemmel nézve oldalról látható némi kékesedés a kijelzőkön, de csak halványan, és ehhez már tényleg extrém szögből kell nézni a monitorokat. A fekete szín megjelenítését jónak találtuk, de csak szemből. A monitorokban található e-IPS panel a képernyő egyes területein kivilágosodik, a világosabb részek helyzete pedig a fejünk mozgatásával változik. A jelenség csak sötét képernyőn látható, ezért nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki, és a monitorokon még így is nagyon jól látszanak a sötét részletek. Ami a sebességet illeti, ezzel nagyon elégedettek voltunk. Bár egy 5ms-os TN paneles kijelző gyorsabb náluk, a prémium mezőnyben nagyon ritka, hogy fürgébb monitort találjunk az imént tesztelt kijelzőknél. A beépített gyorsítás mértékét ráadásul nagyon jól eltalálták, ezért az sem baj, hogy ezt nem lehet szabályozni a menüben. Hibának az automatikus képarány kezelés hiányát róhatjuk fel. Az eltérő képarányú felbontások váltogatását ugyanis kézzel kell kapcsolgatnunk, ami még úgy is zavaró, hogy ezt a funkciót gyorsgombra is beállíthatjuk. Ha viszont azonos képarányú felbontások közt váltogatunk, akkor ezt észre sem fogjuk venni.

A video bemenetek élessége nagyon jó, a monitorok DisplayPort, DVI és VGA bemenettel rendelkeznek, ezekből egyet-egyet kapunk. A káva formatervezése szerintünk szépre sikerült, az anyagminőség pedig kiváló. A monitorok állványa robusztus és minden konfigurációs trükkre képes, ami csak létezik, ráadásul a porté mód is pontosan állítható be, ami ritkaság. A menügombok jól használhatóak, annak ellenére, hogy nincs megvilágításuk. Az extrákkal szűkösen bántak, mert a kijelzőkön nincs kártyaolvasó, beépített hangszórók vagy fejhallgató kimenet. A monitorokon van viszont USB elosztó, ebből kettő hátra került, kettőt pedig a kényelem érdekében oldalra tettek.

Most pedig lássuk az egyéni értékeléseket! (ismét felhívnánk rá a figyelmet, hogy az áruk miatt a TN-es kategóriába vettük a monitorokat)

Dell U2212HM

A széria legkisebb modellje azoknak való, akik a nagy képpont-sűrűséget szeretik, az 1920*1080-as felbontást ugyanis 21,5 colon tárja elénk. Ez kétségtelenül szép, de ekkora méretben egyeseknek már nehézséget okozhat a panel olvashatósága. Ha ez nem zavar minket, akkor az U2212HM személyében egy kiváló monitort vihetünk haza egy TN paneles kijelző áráért.
Webshop: Dell U2212HM
Hivatalos honlap

Dell U2312HM

Az Ultrasharp vonal középső, 23 inches tagja a nagyobb képernyőterület miatt már könnyebben olvasható, ráadásul ez a típus szerezte a legtöbb pontszámot, mert végre a VGA bemenet is tökéletesen éles volt, így a monitor három teljes értékű video bemenettel gazdálkodhat. A kijelző egyébként mindenben megegyezik a kisebb típussal, ezért az ott olvasottak a mérvadók.
Webshop: Dell U2312HM
Hivatalos honlap

Dell U2412M

A 24 inches modell nemcsak méretben, hanem felbontásban is különbözik a többiektől, ezért a monitort mi elsősorban annak ajánljuk, akinek szüksége van az 1920*1200-as felbontásra. Skálázási képessége és háttérvilágítása kicsit gyengébb, mint a fenti modelleknek, megnyugtató azonban, hogy ezeken a területeken a készülék még így is átlagos, illetve afeletti teljesítményt tudott produkálni.
Webshop: Dell U2412M
Hivatalos honlap

Jó hír, hogy az összes kijelző csomagjában megtalálható az USB- és digitális kábel (DVI), ezért ezekre már nem kell külön költenünk, 3 napos pixelhiba-garancia viszont nem jár a monitorokhoz.

Remek eredménnyel zárt tehát a Dell három újdonsága, mellyel a monitorok tovább erősítették a cég hírnevét, amit a prémium, illetve félprémium mezőnyben már eddig is elért. A 21,5”, 23”, illetve 24 inches kijelzőkért 46, 52, illetve 70 ezer forint körüli összeget kell letennünk az asztalra, ami a szép eredményeket tekintve igencsak baráti, ezért nem kérdés, hogy mindhárom készülék megkapja tőlünk az ajánlott pecsétet, de ha egyet nagyon ki kéne emelnünk közülük mint legjobb vétel, akkor mi a 23 colos példányra szavaznánk.

Dell U2212HM, U2312HM és U2412M


A monitort az ASBIS Magyarország Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

36. Simba
2012.07.23. 13:22
Nem rosszak, de azért a prémiumtól messze vannak még, bár ugye kinek mi a prémium. S öröm, azért, hogy vannak még 16:10-es képaránnyal új monitorok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Svindler
2012.07.23. 13:45
Igazából csak a 6+2 bites feldolgozást tudom hátránynak mondani, kb. egy éve én is egy fél-prémium monitort vettem, és nem bántam meg. Vagyis pontosítok: akkor nem volt normális áron 1200p-s monitor, annak azért örültem volna, de ennyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. mythbuster
2012.07.23. 13:46
Én nem tudom, csak az LG, Sony és Applenél divat manapság dizájnereket alkalmazni? Számomra ezek elmennek egy sikátorban, a nagyimat sem sértegetném velük!

Prémium kategóriás monitor kell? LG IPS237L
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. zvigh
2012.07.23. 13:51
Mit akarsz ezeken még dizájnolni? Fényes keretnek jobban örülnél? Szerintem teljesen rendben van a dizájn, és remélem a jövőben sem fogják elrontani. Kiváncsi lennék hogy hogy rak össze az ember 3 darabot eyefinitiy-ben a csodás dizájnmonitorokból, főleg portré módban.
Egyébként én a U2412M-re szavaznék a 3 közül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. zvigh
2012.07.23. 13:55
Egyébként az a LG IPS237L tényleg jó lenne ránézésre, ha
1.) az alsó káva is ugyanolyan vékony lenne
2. ) 16:10 formátum lenne, 24 colosban.

De most már értem mire gondoltál a dizájn alatt, ezt mondjuk én is támogatom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. StevyXIX mythb...
2012.07.23. 13:56
Dellnek ilyen a stílus jegye, tetszik nem tetszik. Élőben egyébként sokkal jobb mint képen (nekem 2209WA van csak azért mondom). Ez nem mozog lötyög hanem egybe van, egy masszív monitor. Irodába (mert Dellnek lehet a felvevő piaca inkább a multikból áll) meg nem is kell ilyen olyan csicsás monitor, vagyis nem szempont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Simba mythb...
2012.07.23. 14:00
Pont ez a minimal dizájn a jó, minek agyoncsicsázni a dolgot, a panelt bámulod nem a keretet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. zvigh
2012.07.23. 14:05
Úgy tűnik lesz ez az LG 27 colosban is: http://www.overclock.net/t/1277889/dat-bezel-lg-ips277l-dm2792-dm92-27-inch-3d-ips-monitor/30
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. becsitibi
2012.07.23. 14:40
Nekem u2312hm van már lassan 2 hónapja,a kinézete letisztult,matt kávája van ami nem tükröződik,ez nekem fontos.A képe nagyon rendben van,van driver ami 75 hz-en üzemel,ami bekapcsolt v-sync-el + 15 fps-t hoz ami bf3 multijához jól jön.Egyszerű a beállitása.

Ami nem tetszik,hogy filmnézés közben ahol sötét van,a monitorom bal oldalán szürkés állomány jelenik meg egy foltban,olyan mintha megvilágitaná valami,hogy mi ez,azt nem tudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. YellowFlas...
2012.07.23. 15:41
Én egy 22-est vettem 1 hónapja és nem bántam meg. Tényleg fantasztikus monitor!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Robeast
2012.07.23. 16:45
Kb December óta a U2412M-et használom. Csak annyi problémám van vele, hogy lehetne kicsit gyorsabb. Pörgősebb jeleneteknél/játékoknál azért kicsit érezhető a késés. Bár nem vészes és tökéletesen használható így is. Nem tudok rá egyéb panaszt mondani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. csbk14
2012.07.23. 18:16
Üdv!
2412-ből rev hanyast teszteltétek?
állítólag van már a05 -ös is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Keksz03
2012.07.23. 19:06
én egy U2312HM monitort használok és tökéletes! volt pár Samsungom, sőt most is van egy S24A300B ami 24" és LED-es az is vagy 50ezer de a Dell mindenben veri! Tökéletes a dizájn, kutyának se kell a fényes káva meg a fröccsentett műanyag láb+talp...a Dell atom stabil, dönthető, forgatható, súlyozott a magasságállítás!
Játékok alatt összehasonlítottam és semmi késés nem érezhető a másikhoz képest, cserébe a színek gyönyörűek! mintha más játékkal játszanék!
volt 3 db 24" Samsungból eyefinity-m és tervezem h még visszatérek rá később, ha sikerül akkor 3db Dell U2312HM-ből lesz ez nem is kérdés! Soha nem veszek mástól monitort!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. DogTheDog
2012.07.23. 19:57
mythbuster:

Te elolvastad,hogy ezek mennyibe kerulnek,es annyiert mit kapsz?Ha meg igy sem erted miert nem kellett a fantasztikus design,akkor rajtad senki sem segithet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. subler
2012.07.23. 20:59
December óta használok egy u2412m-et, és csak jót mondhatok róla. Masszív, letisztult, sallangmentes, mindent tud az állvány és csodaszépek a színek (nekem be is van kalibrálva). Az 1200-as felbontásért pedig külön hálás vagyok. Soha rosszabbat, főleg ennyiért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. mataczadri... becsi...
2012.07.23. 21:20
75Hzet nem csak a 2311H tudja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. becsitibi matac...
2012.07.23. 21:43
Ugyan ezek jók ahhoz is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. 0rigami
2012.07.23. 22:58
U2311H-m van már vagy másfél éve és egyik legjobb döntésem volt számítógép-fejlesztés ügyben (a másik a Sapphire HD5850 Xtreme volt 32e ft-ért újonnan, készletsöpréskor)!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. franc0 0riga...
2012.07.23. 23:28
És az SSD hol marad?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. CSorBA
2012.07.24. 12:53
0rigami, dettó Én is U2311H, és HD5850, csak én utóbbit használtan vettem, mert aki megvette 32ért, neki kevés volt, és eladta 29,5-ért 2 hét után
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. boogie84
2012.07.24. 12:54
U2312HM-em van, tökéletesen meg vagyok vele elégedve!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. probert85
2012.07.24. 13:18
A 8 ms-os válaszidőhöz csak ezt a bejegyzést fűzném hozzá, a képek elárulnak mindent...
Dell 8 ms vs 2 ms TN
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. csbk14
2012.07.24. 19:18
Tipikus Prohardveres "tudományos" hozzászólás a Dell meg egy 2ms TN.De melyik?
Honnan vannak a képek?Vannak azért gyorsabbra sikerült TN-ek is.
Engem azért a legjobban ez a baromi matt bevonat zavar.Hót koszos fehér ha leveszem a fényerőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. twollah
2012.07.24. 21:00
Azert jo latni, hogy meg van gyarto aki lat fantaziat a 16:10-es kijelzokben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Simba csbk1...
2012.07.25. 07:52
A matt zavar? Ilyet is ritkán hallani, sokkal inkább zavaró a borotválkozótükör kijelző.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. phobia
2012.07.25. 22:03
Én az U2312HM-on gondolkodok. Leginkább játékra, és filmezésre használnám. Kérdésem az, hogy játékokban megfigyelhető-e valami késés, illetve, hogy javallott-e egyáltalán HC játékra?
Esetleg még ajánlhatnátok pár alternatívát a 23"-os monitorok között, sajnos nincs valami sok időm, hogy beleássam magam a témába, és bújjam a fórumokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. bendus
2012.07.26. 11:17
Az IPS panelek alapvetően nem játékra készülnek.
Próbálnak ennek a szegmensnek is kedvezni a technológiával, de tökéletes nem igen lesz. Ugyanis a valósághű színmegjelenítés az egészen más mint a gyors képkockák megjelenítése szinkronban.

A késés a gyors játékok esetében ha minimális is de érezhető szinte minden ilyen tipusnál.Ezt úgy képzeld el, hogy hirtelen -de tényleg nagyon gyors mozgásoknál- mintha függőleges csíkozódás jelenne meg egy pillanatra a képernyőn, de ha benne vagy a játékba sokszor észre se veszed.
Egyszóval nem vészes a dolog.

Viszont a színhűség a látvány kárpótol mindenért.
Olyan élményt ad ami a számítástechnikai fejlesztésben az egyik legérzékelhetőbb dolog. Ez nem pár plusz FPS, ez valódi élmény. Mint egy HDD vs SSD csak vizuálisba. Eleven színek, valódi fehér, szürke, fekete, kiváló kontraszt amivel olyan részletek tűnnek elő amit a TN panel elfed.És nem utolsó sorban én úgy veszem észre, hogy jobban kíméli a szemet.Bár ez lehet a LED technológia.

Érdemes ilyet venni.Nem fogod megbánni.

S hogy melyik a jobb. Ebben a belépő szintű kategóriában hajszálnyi különbségek vannak amiket csak a laboratóriumi mérésekkel lehet kimutatni, igazolni. A szem arra nem képes.

S hogy milyet vegyél?
A DEll U2312HM-t ajánlják mostanában leginkább játékra ebben a kategóriában.
Az LG-nek van 2011 ben TIPA díjas monitora az ips231P-BN.
Vagy ott van az ASUS ML239H ami szintén egy kiváló darab.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. badclyde
2012.07.26. 15:28
Lassan féléve van ilyenem a munkahelyen. Egyszerűen csodálatos. U2412m. Akárki jön az irodában mindenki megcsodálja, vagy legalább felfigyel rá. Én tervezésre használom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. badclyde
2012.07.26. 15:32
Valaki próbált már HDMI-t rákötni átalakítóval a display bemenetre?
szeretnék otthonra egyet, de csak úgy, ha az xbox-ot rá tudom kötni.

esetleg van valakinek az LG 235/ LG 236-ról konkrét véleménye? Az Ips panelből nem engedek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. latger1987
2012.07.29. 08:18
Nekem egy U2312HM-asom van és nagyon meg vagyok vele elégedve. Tökéletes képminőség játékra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fex
2012.08.03. 20:12
Nagyon jó kis monitorok ezek, bár U2711-gyel dolgozom, mint grafikus, és otthon is használok kettőt a 27-esekből. Élmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Eletke
2012.09.13. 17:15
Nagyon jó kis monitorok ezek, bár én kilenc U2711-gyel dolgozom, mint elsőszámú főgrafikus, és otthon is használok vagy hatvanat a 27-esekből egyszerre. Élmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. vmgsuli
2012.10.15. 11:07
Sziasztok!
Nem nagyon értek az IPS monitorokhoz, mindig is TN+film paneles monitorom volt. Az érdekelne hogy az IPS paneles monitoroknál létezik-e pixelhiba, mert a régi monitoromat 2x kellett kicseréltetnem e miatt. És ahogy látom 0 nap pixelgarancia van a monitorra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Eletke
2012.10.15. 14:34
Szia vmgsuli!
Pixelhiba létezik ips-nél is. Én egy dell u2412m monitort vettem 3év pixelhiba garanciával és monitorkalibrálással. Ha dell monitort veszel ilyen opciókkal, kizárt, hogy hibás példányt kapj, hiszen egy bevizsgált, beállított monitort kapsz kézhez. Kb plusz 4-5ezer ft-ért, de hidd el nem fogod megbánni, ha így teszel.
Üdv:T
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vmgsuli Eletk...
2012.10.15. 15:36
koszonom szepen a gyors valaszt, akkor megnyugodtan es veszek egy ilyen monitort
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. uristen
2013.01.04. 21:05
Nekem jobban tetszik 60 -as fenyerover, 75-os kontraszttal es 98,99,100 -as szinekkel a 23"-os valtozat. Az elesseget is 50-rol 60-ra vettem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!