iPon Cikkek

Prémium kijelzők a szorítóban

Dátum | 2011. 10. 26.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A mai alkalommal nagyméretű, olcsósított prémium panellel szerelt kijelzőkkel foglalkozunk, méghozzá a BenQ EW2730V-vel és a Samsung újdonságaival, az S27A650D-vel. Az értékelés során a prémium monitorokhoz viszonyítunk, ezért szigorú szemmel fogjuk őket vizsgálni, ezt nem árt észben tartani.

BenQ EW2730V


Nemrég járt nálunk a széria 24 colos kijelzője, amivel kedvező tapasztalataink voltak, ezért elővettük a 27 inches modellt, az EW2730-at is. A nagy testvér hasonlóan felszerelt, mint a kisebb monitor, szintén A-MVA panellel érkezik, de csatlakozók terén jobban el van eresztve, és egyéb extrákkal is rendelkezik.


A monitor külleme a gyártó formavilágát idézi, a káva zongoralakk fekete festést kapott, amit sikerült feldobni némi ezüstös berakással. A szép, tükröződő szálcsiszolt alumínium kinézetű bevonatból még a talpra is jutott, ennek köszönhetően az összhatás szép, jó ránézni a monitorra. A készülék anyagminősége nem vészesen rossz, de a panel mozgatása közben kellemetlen nyekergés hallatszott a talp felől, és a káva helyenként lötyögött is, ami egy ilyen kaliberű monitornál lelombozó.


A menü nyomógombjai kényelmetlen helyen, a káva hátulján vannak, ezért csak oldalról érjük el ezeket, továbbá kattognak is, de ezt leszámítva nem volt velük probléma. Az némiképp segítség, hogy a káván piktogramok is vannak, így könnyebben megtaláljuk a megfelelő gombot. Némi világítás vagy egy szoftveres menü hatékonyabb extra lett volna, de ezek egyike sem található a monitorban. A gyorsgomboknál rendelkezésünkre áll az automatikus konfiguráció (VGA bemenetnél), a bemenetváltás és két egyedi gomb, amit a menüben konfigurálhatunk. A menükezelés tehát kicsit nehézkes, de ezt a gyártó is beláthatta, mert a készülékhez egy távirányítót is mellékelt. A kis csoki formájú kelléken nem csak a monitoron lévő gombokat találjuk meg, hanem néhány dedikált billentyűt is a monitor legfontosabb funkcióihoz.


Ezzel sikerült minden ellenérzésünket kompenzálni a menükezeléssel kapcsolatban, mi mindig a távirányítót használtuk. Az állapotjelző lámpa fénye használat közben és készenlétnél sem zavaró, ezért azt sem tartjuk problémának, hogy a menüben ezt nem lehet letiltani.


Bár prémium monitorról van szó, a kijelző csupán egyszerű állvánnyal rendelkezik, de az legalább stabil. A terebélyes talapzat még a nagyméretű panelt is megtartja, pedig a monitor nem éppen pehelysúlyú. A kijelzőt mindössze döntögetni lehet, amit előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban tehetünk meg. Ezen kívül nincs más konfigurálhatóság, így az elforgatásról, magasságállításról és porté módról is le kell mondanunk. A fix magasság viszont pont jó, ezt egy centivel sem tettük volna arrébb.


A hátlap szép (bár ezt a BenQ monitorainál már megszokhattuk) és még a praktikumról se kell lemondanunk, mert a monitor a fali konzolokat is támogatja. A video csatlakozókkal bőkezűen bántak, hiszen digitális bemenetből hármat is kapunk (két HDMI-t és egy DVI-t), az analóg bemenetek közt pedig a VGA és a komponens is megtalálható. A kijelző USB elosztóként is üzemel, a hátul bedugott vezeték négyfelé osztható meg, a csatlakozók pedig kényelmes helyre, a káva bal oldalára vannak kivezetve. A fejhallgató kimenetet hátul van (ezt máshová is tehették volna, hiszen vonal kimenet külön is van), amin a HDMI audio sávja vagy a PC bemenet szólal meg, ezt a menüben lehet kiválasztani. Hátul, a csatlakozók sorában még a PC bemenet (3,5mm) és egy vonal kimenet (3,5mm) is megtalálható, ez utóbbira külső hangszórókat csatlakoztathatunk, vagy továbbvezethetjük a hangot egy másik, hasonló monitorra. A beépített hangszórók minősége elfogadható, de mivel főképp a középhangokat szólaltatják meg, zenehallgatásra kevéssé alkalmasak. A monitorhoz jár egy VGA kábel, két audio vezeték (3,5mm jack, RCA) és egy USB kábel. A digitális video átvitelhez vásárolnunk kell egy HDMI vagy DVI kábelt, mert ezek közül egyik sincs a mellékletben. A dobozban találunk még egy telepítő CD-t (amin a monitor drivere van), az említett távirányítót (elemmel együtt), valamint a dokumentációt, kinyomtatott és digitális formában.


 

OSD


A kijelző menürendszerében az olyan alapvető képbeállítások mellett, mint a fényerő, kontraszt, színcsatornák, gamma, még a Senseye profilokat is megtaláljuk, ha aprólékos beállítás helyett gyors és látványos változást szeretnénk. A monitor különlegességei a következők:

A Super Resolution és a Smart Focus funkciók az LG monitoraiból lehetnek ismerősek, csak ott másképp nevezik őket, és a BenQ esetében ahhoz, hogy működjenek, szoftvertelepítésre sincs szükség.

Képprofilok

Lássuk a képprofilokat. Lehetőségeink a Standard, Movie, Game, Photo, sRGB és ECO sémákban merülnek ki. Ezeket a Picture Mode almenüben választhatjuk ki, de a gyorsgombbal is váltogathatunk köztük. Ezekkel markáns színhatásokat érhetünk el, ami látványos, de egyes esetekben a színhűség rovására megy. A Movie, Game és Photo módoknál a dinamikus kontrasztot is bekapcsolhatjuk, de ennek nem sok gyakorlati haszna van. Amikor eme profilok egyikét kiválasztjuk, olyankor a színhőmérséklet, élesség és gamma tulajdonságokat letiltva találjuk a menüben, csupán a fényerő és kontrasztérték állítható át. A Standard profilnál viszont lehetőségünk van a színhőmérsékletet és a többi képbeállításokat is megváltoztatni, ezért a kalibráció során erre a profilra hagyatkoztunk. Az ECO séma gyári állapotban az alaphelyzeti Standard séma klónozott, alacsony fényerejű változata, ám a két profil egymástól függetlenül saját ízlésünkre szabható, ezért függetlenek egymástól.

Szemmel vizsgálva az alaphelyzeti Standard profillal nem járunk rosszul, a monitornak viszonylag nyugodt és kiegyensúlyozott képe volt, csak a fényerő volt túl magas. Az ECO profil esetében sikerült mérsékelni a fényerőt, a látvány különben hasonló volt. Ezek a sémák minden különösebb beállítás nélkül megfelelnek internetezéshez és szövegszerkesztéshez (pl. a Standard nappalra, az ECO szürkülethez). A különleges Senseye profilokat (Movie, Game, Photo) az extra színezés és élesítés miatt csak olyankor ajánlott használni, amikor látványos hatást szeretnénk, de a valós színmegjelenítés érdekében a Standard, ECO vagy az sRGB profilt vegyük elő. Szemre ez utóbbi tűnt a legjobb választásnak, ezért ha nincs lehetőségünk bekalibráltatni a monitort, vagy nem akarunk kísérletezni, akkor ezt ajánljuk.

StandardMovieGamePhotosRGBECO
Ezek után megkerestük a monitor számára optimális beállításokat. Célértékeink a következők voltak: 2,2 gamma, 6500K színhőmérséklet, 120cd/m^2 fényerő. A mérések alapján azt kell mondanunk, hogy a monitor színhűségével nem sokat törődtek, ez minden profilnál átlag alatti volt, ráadásul a gamma értéke is korrekcióra szorult (a BenQ prémium monitorainál ez nem ritkaság).

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Miután megtaláltuk az ideális monitor beállításokat (a gammát pl. lecsökkentettük amennyire csak lehetett), valamivel jobb értékek születettek, de igazán megnyugtató eredményre csak az ICC színprofillal jutottunk. A kijelzőt végül pontosan be tudtuk kalibrálni, de a gyárilag beállított profilok nem kápráztattak el minket, a monitor igényli, hogy foglalkozzanak vele, azt meghálálja.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A monitorban egy, az AU Optronics által gyártott A-MVA panel van, aminek örülünk, eddig az összes A-MVA paneles BenQ monitorral elégedettek voltunk. A VA technológiának köszönhetően már biztos, hogy a képminőséggel nem lehet nagy baj, apróbb hibák viszont becsúszhatnak, ezért haladjunk sorban a teszteken. A monitor színei szépek, ami az átmeneteket illeti, ezek is folyamatosak, ami részben a pixelenkénti 8 bites színkezelésnek is köszönhető (tehát nincs ditherelés). A kijelző a fekete színt nagyon sötéten jeleníti meg, de ez még nem jelenti azt, hogy a sötét részletek is jól látszanak, a kontrasztskálán ugyanis a legsötétebb szürkeárnyalat is feketének látszott (a filmek sötét jelenetei még ezzel együtt is élvezhetőek voltak). A panel felülete csak vékony tükröződést gátló bevonatot kapott, ezért némi fényvisszaverődéssel is számolnunk kell, de a monitornak bőven van fényerőtartaléka, így ez napsütésben nem okozott problémát. A háttérvilágítás fényerejét egészen pontosan 315 cd/m^2 –ig lehetett feltornázni (ezt egy homogén fehér képernyőn mértük), ami egy óriási érték. A szemkímélő beállításhoz viszont nem elég lecsökkenteni a háttérvilágítás fényerejét. A legalacsonyabb fokozaton 116 cd/m^2 fényerőt mértünk, ezért ha ennél sötétebb képet szeretnénk, akkor a színcsatornákhoz is hozzá kell nyúlni.

A szövegmegjelenítés jó, a monitor HDMI bemenetei és a DVI is szép éles volt. A VGA bemeneten volt némi szellemkép a betűk körül, ehhez jött még némi homályosság is, ezért ezt csak végszükség esetén érdemes elővenni. A bemenetek azonos képbeállításokat használnak, tehát nem alkalmazhatunk rajtunk különböző fényerő/kontraszt/színbeállításokat. Ha az egyik bemeneten megszűnik a jel, akkor a kijelző automatikusan átvált egy másikra, de ezt letilthatjuk a menüben, ha akarjuk.

Most lássuk a kijelző PBP/PIP funkcióját:


1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A monitor az alacsony felbontásokat remekül skálázza, így kisebb képméretben is jó minőségben játszhatunk. A kijelző az 1680*1050, 1600*900, 1280*1024, 1280*960, 1280*800, 1280*720 és 1024*768-as felbontásokat nagyon szépen tárja elénk, ezek szövegolvasásra is jók. Az 1440*900 és 1152*864-es képméreteket még 3D-ben érdemes elővenni, ezek kicsivel elmaradnak az előbbiektől, de még mindig szépek. Az ennél is alacsonyabb felbontásokra pedig ott a Super Resolution képjavító funkció, elmondhatjuk tehát, hogy a kijelzőnek minden felbontásban szép képe van. A monitor képarány kezelése nagyon jó, a lehetőségeket az OSD részlegnél említettük. Ha célunk a képarány megtartás, akkor elég egyszer átkapcsolni az Aspect módba, a kijelző onnantól kezdve tudja a dolgát, és kivétel nélkül mindegyik felbontást helyes képaránnyal jelenít meg (az 5:4, 4:3 és 16:10 arányú képméretekkel egyformán jól elboldogul).


A panel betekintési szögei nagyon jók, oldalról szinte egyáltalán nem látható változás, csak némi kontrasztcsökkenés jelentkezik. Felülről és alulról kicsit rosszabb a helyzet, mert a kontrasztcsökkenés kicsit nagyobb, mint oldalt, más hiba viszont nem rontja a képet. Amikor egy homogén, egyszínű képernyőt nézünk, akkor a felső és alsó sorok is ugyanolyan árnyalatúnak látszanak. Ennek ellenkezője sokszor gond a nagy, TN paneles monitoroknál.

A háttérvilágítás többnyire egyenletes, a fekete képernyőn nincsen foltosodás. Amikor oldalról néztük meg a fekete képernyőt, akkor alig láthatóan kivilágosodott a képernyő. A legapróbb hibáktól viszont nem menekülhetett meg a kijelző, már szabad szemmel is látható, hogy a sarkok felől beszűrődik némi fény, ami a homogén szürke és barna képernyőkön is elváltozást okoz.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Ha játékra adjuk a fejünket, csak kompromisszummal tehetjük meg, sebessége miatt nem ezzel a kijelzővel fogunk rekordot dönteni kedvenc játékunkban. A készülék 8ms-os válaszidejével ugyanis a mezőny végén kullog, ennél a prémium mezőnyben is vannak gyorsabb monitorok. Az utánhúzás nem csak játék közben, hanem filmeknél is látszik, ez a beavatatlan szemlélőknek is feltűnhet. Bár a kijelzőnek válaszidő-gyorsítása is van (AMA), csak kis mértékben csökkenti az elmosódást. Ezt három fokozatban lehet szabályozni, az Off állapotból átkapcsolhatunk High, illetve Premium módba. Az elmosódás High fokozaton is csökken, a Premium beállítással pedig tovább gyorsíthatjuk a monitort, bár nagy különbséget nem láttunk köztük. A gyorsítást főként a bemeneti késés miatt érdemes bekapcsolni, alaphelyzetben ugyanis van némi kis késése a monitornak, de a gyorsítás sokat segít rajta, például célzásnál.

Samsung S27A650D


Következő szereplőnk a Samsung-tól érkezett hozzánk. Az S27A650 típus szintén a kedvező árkategóriában indul, legalábbis ami a prémium kijelzőket illeti. Ez a készülék is valamilyen MVA panellel érkezik, de a gyártó mélyen csendben van arról, hogy pontosan milyennel, így csak reméltük a legjobbakat.


Bár a lakkozott fekete kávájú monitorok mára már egyeduralkodónak számítanak, a Samsung kijelzők közt bőven akadnak még matt borítással ellátott példányok is. Jelen tesztalanyunk is ilyen, és ez esetben a visszafogottság a magasabb minőséget tükrözi. Az anyagminőség jó, az állvány döntögetése közben nem hallunk holmi nyekergéseket, bár a tökéletesség érdekében a kávát mi egy picit vastagabb anyagból készítettük volna el.


A kijelző nyomógombjait a lehető legkényelmesebb helyen, a káva elején, középen találjuk meg. A gombok szépen tették a dolgukat, jól reagáltak a lenyomásra. A gomboknak nincs megvilágításuk, ám a kávára festett piktogramok segítenek a tájékozódásban, plusz a menü piktogramjai is felvillannak a képernyő területén, ez sötétben jön jól. Akiknek ez nem lenne elég, azoknak a kijelző szoftveres menüjét ajánljuk (MagicTune), ezt le kell töltenünk hozzá a csomag nem tartalmazza. A monitor gyorsgombjai közt megtalálható a bemenet váltás, fényerőállítás, automatikus kalibráció (VGA bemenetnél), továbbá van egy tetszőlegesen beállítható gomb, aminek jelentését a menüben lehet kiválasztani. A káva közepén látható a mozgás (jelenlét) érzékelő és a fénymérő szenzor. Ezek együttműködve spórolnak nekünk energiát azzal, hogy a környezeti fénynek megfelelően lecsökkentik a háttérvilágítást vagy kikapcsolják, ha nem vagyunk jelen. Érdekességképp azt is megnézhetjük a menüben, hogy hány darab fát sikerült megmentenünk az energiatakarékos funkciókkal. A gomboktól jobbra látható egy apró állapotjelző lámpa. A kék fény nem vonja el figyelmünket a kijelzőről, ezért nem tartjuk problémának, hogy nem lehet letiltani, és jelen esetben a készenléti villogás sem zavaróan erős.


A mellékelt talpnak rendes súlya van, és a méreteivel sincs gond, ezért stabil alátámasztást nyújt a monitornak. Más kérdés, hogy a panel kissé ingatag, de ez csak durva mozdulatoknál jelentkezik (ha az asztalt nem rángatjuk alatta, el sem moccan a helyéről).  Az állvány képességei közt az összes funkció szerepel, amit csak kitaláltak. A panel megdöntésére a szokásos -5 és +20 fokos tartományban van lehetőségünk, erre a monitor kellően nagy ellentartás mellett képes. A panel +/- 45 fokban forgatható el, ami társaságban jön jól. A panel alaphelyzetben kicsit magasan van, bár nekünk pont így volt kényelmes. A magasságállításhoz az állvány aljában lévő „szöget” kell eltávolítanunk, ezután 15 cm-rel tolhatjuk fel az állványt, ami kicsit több az átlagnál. Ez azért fontos, mert így a porté mód könnyen beállítható, ugyanis a panelt nem kell megdöntenünk ahhoz, hogy függőleges irányba tudjuk állítani. A porté mód kicsit pontatlan, ezért elfordítás után a panelt helyzetét korrigálnunk kell. A kijelző beépített szenzora érzékeli az elfordítást, így ha előzőleg feltelepítettük a mellékelt szoftvert (Magic Rotation Auto), akkor operációs rendszerünk felülete is automatikusan fordul a képernyővel együtt.


A monitor külső tápegységgel rendelkezik, ezen egy kapcsolót is találunk, amivel áramtalanítani lehet a kijelzőt. Arra is gondoltak, hogy ez ne legyen útban, ezért az állvány fölötti tároló rekeszbe bepattinthatjuk. A monitort egyébként a VESA szabvány szerinti fali állványra is felszerelhetjük, ehhez előbb el kell távolítanunk a gyárilag becsavarozott állványt. A készülék video bemenetei közt nem túl széles a választék. Az alapvető DVI és VGA dugaszok mellett csak egy DisplayPort-nak jutott hely, a HDMI lemaradt róla (ami mondjuk annyira nem csoda, ha azt nézzük, hogy alapvetően üzleti monitorként pozícionálja a Samsung). A csomagban csupán egy VGA kábelt találtunk, ezért a digitális madzagról nekünk kell gondoskodni. A mellékletben egy telepítő lemez is helyet kapott, amin a driver és az említett képernyő elfordító szoftver található meg.


 

OSD


Az OSD a szokásos, a Samsung monitorainál ilyen téren már jó ideje nem történt változás, de ami jó, azt nem kell elrontani. A menüben továbbra is megtalálhatók az alapvető képbeállítások (fényerő, kontraszt, színcsatornák), és egyéb lehetőségek is kínálkoznak arra, hogy kihasználjuk a monitorban rejlő képességeket:


Képprofilok

Ezek után foglalkozzunk a MagicBright képprofilokkal. Lehetőségeink a következők: Standard, Game, Cinema, Dynamic Contrast (ha egyéni beállításokat alkalmazunk, akkor a Standard profilt írjuk felül). Szemmel vizsgálva a monitornak Standard, Game és DynamicContrast módban is jó képe van, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy nem viszik túlzásba a kontrasztot, ezért egyiknél sem látható színtorzulás. Azzal is számolnunk kell, hogy mind a négy séma esetében kicsit zöldeskék a monitor képe, de ezt műszer nélkül is korrigálni lehet. A Cinema profil kicsit másképp viselkedik, mert drasztikusabb manipulációkat alkalmaz, a színesítés és élesítés szövegolvasáskor zavaró, de filmnézéskor valóban jól jön.

StandardGameCinemaDynamicContrast
Az átlagos delta E értékek alapján azt mondhatjuk, hogy a kijelző színhűsége egész jó egy kalibrálatlan monitorhoz képest. A gamma értéke viszont nagyon változó, ezért hol sötétebb, hol világosabb a kép (pl. Game módban úgy gondolták, jót tesz a látványnak a sötét részletek kiemelése, szerintünk viszont túl világos, „fejfölös” lett a monitor képe). Azért, hogy a legtöbbet kihozzuk a monitorból, kézi beállításra van szükség.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Amikor a képet csak a monitoron állítottuk be, elértünk némi javulást a Standard profilhoz képest, a színek kiegyensúlyozottak lettek, de a gamma értéke még korrigálásra szorult. A finomhangolással (ICC profil betöltésével) ezt is sikerült kijavítani, a színeken már nem láttunk további javulást. A végszó az, hogy a monitornak gyári beállításon is szép képe van, de a tökéletesség érdekében némileg korrigálnunk kell a zöldeskék színárnyalatot és a gamma értékét.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A képminőségbeli teszteken jól szerepelt a monitor, a kijelző színvilága élénk, méghozzá úgy, hogy a mesterkélt túlszínezettségtől sem kell tartanunk. A színátmeneti gradiensek szép folyamatosak voltak, nem láttunk rajtuk sávosodást, ami a csatornánkénti valós (ditherelés nélküli) 8 bites színkezelésnek is köszönhető. A monitor a kontrasztskála elemei közül a világos és sötét szürkeárnyalatokat is szépen megmutatta, bár utóbbiak közül a legsötétebb már beleolvadt a fekete háttérbe. Ezzel együtt még kiválóan lehet filmet nézni, mert a sötét jelenetek részletei is jól látszanak a kijelzőn. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 320 cd/m^2, a legkisebb 32 cd/m^2 volt. Ez egy borzasztóan széles skála, és azt jelenti, hogy a monitornak bőven van tartaléka ahhoz, hogy a kijelző erős napsütésben is olvasható legyen. Ha már itt tartunk, a monitornak szüksége is van erre, ugyanis a képernyő némileg tükröződik (de nincs tükröződő bevonata). A legalacsonyabb fényerő érték pedig egy sötét szobában jön jól, így a szemkímélő használat is garantált.

A fénymérő szenzort három érzékenységi fokozatban lehet beállítani, azért hogy elkerüljük a hirtelen fényerőváltozást (egyeseknek ez zavaró lehet). Az automatikus háttérvilágítás fényerőtartományát szintén három fokozatban lehet beállítani (nekünk a legsötétebb tetszett a legjobban, a monitornak még így is maradt fényerőtartaléka a világosabb fényviszonyokhoz). A fényerőállítással elégedettek voltunk, egyszer sem fordult elő, hogy a monitor bizonytalankodott volna (a folyamatos fényerő ingadozás nagyon zavaró tud lenni).
A fénymérő szenzor mellett kapott helyet a „jelenlét” érzékelő (Motion Sensor): ezzel áramot spórolhatunk, mert így csak olyankor van bekapcsolva a háttérvilágítás, amikor a képernyő előtt ülünk. A funkció időzíthető, így ha a beállított idő letelik (5, 10, 20, 30, 60 perc), a monitor kikapcsolja vagy lesötétíti a háttérvilágítást, ez szintén beállításfüggő. Sajnos a monitor eme képessége még csiszolásra szorul, többször előfordult ugyanis, hogy a monitor nem kapcsolt ki, pedig már nem ültünk előtte, de egyébként ez egy nagyon hasznos funkció.

Ezek után lássuk a bemenetek élességét. A szövegmegjelenítés a monitor DVI bemenetén gyönyörű, a VGA csak kicsit gyengébb nála. Ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel, akkor eldönthetjük, hogy a kijelző önálló keresésbe kezdjen vagy várjon a kézi kapcsolásra (ezt a menüben tudjuk beállítani). Ha az egyik bemenet képét beállítottuk, akkor a másikon is ugyanazokat az értékeket fogjuk találni, tehát ilyen tekintetben nem függetlenek egymástól (ez zavaró lehet, amikor több PC-t használunk egyszerre vagy konzolt is csatlakoztatunk a monitorhoz, egyébként nincs jelentősége).
 

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző gyönyörűen skálázza az alacsony felbontásokat, ez az egyik erőssége. A következő felbontások csak alig rosszabbak a natívnál, ezért szövegolvasásra is tökéletesen megfelelnek: 1440*900, 1280*800, 1280*720, 1024*768. Még mindig nagyon szépek az 1680*1050, 1280*1024, 1280*960 és 1152*864-es képméretek, de ezeket nem csak játékra, hanem szövegolvasásra is érdemes elővenni, mert csak kicsivel gyengébbek a fentieknél. Tehát gyakorlatilag bármilyen felbontást alkalmazunk, a monitor élessége mindig jó lesz, ami ritkaság. A képarány kezelés intelligens, és nem számít, hogy milyen képméretet veszünk elő, a kijelző az összeset megfelelően kezeli. A 16:10 aránytól sem riad vissza, és a többivel sem akad gondja, az 5:4 és 4:3 arányokkal ugyanilyen jól elboldogul. Ráadásul ezt automatikusan teszi, minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia.

Foglalkozzunk kicsit a panel betekintési szögeivel. Még szigorú szemmel is azt mondhatjuk, hogy oldalirányban semmilyen elszíneződés nem látható. Enyhe kontrasztcsökkenés viszont van, emiatt némileg fakóbb képet láthatnak az oldalt ülők. Felülről és alulról szintén csak kis kontrasztcsökkenéssel kell számolnunk, más elszíneződés nem rontja a képet. Szemből nézve egy egyszínű, homogén képet, a képernyő minden szeglete egyforma, a felső és alsó tartományban is ugyanazokat a színt láthatjuk, mint a képernyő közepén vagy oldalán. A monitor tehát remek látószögekkel bír, képszerkesztésre is ideális.


A kijelző háttérvilágítása szép egyenletes, foltosodásnak nyoma sincs, apróbb bevilágítások viszont vannak a képernyő sarkán (ez egy ismert tulajdonsága a VA paneleknek). Szerencsére ezeket szabad szemmel nem lehet észrevenni, akárhogy erőltettük őket, a jelenség csak a tesztképeken látható. A képek azt is megmutatták, hogy a monitor szép sötéten jeleníti meg a fekete színt, ami a kijelző másik előnyös tulajdonsága. Az IPS panelekre jellemző szürkésedéssel/lilásodással ugyanis nem kell számolnunk, ami a sötét képernyőn lenne zavaró, így a fekete minden irányból fekete marad.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Elérkeztünk a készülék gyenge pontjához, ez pedig a 8ms-os válaszidő. A monitor reakcióideje bizony nagy, ami nem jelenti azt, hogy ne tudnánk vele játszani, de kompromisszumokat kell kötnünk érte. A kijelző a specifikációban megadott válaszidőt ráadásul a beépített gyorsításnak köszönheti, és a szabályozható gyorsításoknál általában nem a legkisebb értékkel járunk jól. A készülék eme képességét három fokozatban lehet állítani (Normal, Faster, Fastest), csakúgy, mint a többi Samsung monitor esetében. Normal beállításon nincs gyorsítás, ilyenkor a kijelzőnek jól látható elmosódása van, kontrasztos színek találkozásakor (pl. vörös és szürke) fénycsóvát húznak maguk után. Ha kihasználjuk a készülék maximális gyorsítását, akkor ezek többnyire eltűnnek, viszont felváltja őket a világos szellemkép, ami legalább olyan rossz, mint az utánhúzás. Érdemes tehát a középutat, vagyis a Faster módot választani, ilyenkor az utánhúzás és a zavaró mellékhatások mértéke is lecsökken, de sajnos kicsit mindkettő látszik annak, aki érzékeny erre. Ez tehát nem egy gamer monitor, alkalmi játékosoknak megfelel, de ne ezzel akarjunk headshot bajnokok lenni. A bemeneti késés a gyorsítás mértékétől függ, ezért ha szükség van a nagy közvetlenségre, akkor a Fastest módot válasszuk, de szerencsére a kijelzőnek Normal fokozaton sincs nagy bementi késése.

BenQ EW2730V


A BenQ 27 inches monstruma tovább erősítette a széria hírnevét. Bár a szövegmegjelenítés csak a digitális bemeneteknél volt tökéletes, szerencsére ezzel nem spóroltak, mert hármat is találunk rajta (2 HDMI-t és 1 DVI-t). A képminőséggel elégedettek voltunk, a panel szép színeit minden irányból képes volt megtartani, és a sötét szürkeárnyalatokat is egész jól lehetett látni a képernyőn. A háttérvilágításnál sem tapasztaltunk komolyabb problémát, csupán a sarkok felől érkező bevilágítások zavartak be kicsit, de érdekes módon ezek nem a sötét jeleneteknél, inkább a homogén képernyőn voltak feltűnőbbek. Ezzel együtt a kijelző mozivászonként még mindig kiváló, és még képszerkesztése is jó, ám előtte érdemes bekalibráltatni valahol a monitort, mert a gyári profilokkal nem az igazi. A kijelző viszont nem a profi játékosoknak készült, mert az AMA funkció ellenére az utánhúzás még filmnézéskor is látszott, a beépített gyorsítással csak a bemeneti késés csökkenthető le hatékonyan. A skálázás minőségére egy szavunk sem lehet, gyakorlatilag minden felbontásban szép képe volt a monitornak, ráadásul a legalacsonyabb képméreteknél még Super Resolution képjavító funkciót is elővehetjük, ami szintén hatékonyan működött.

A monitor további extrái jól jöhetnek (csíkozódás gátló, zajcsökkentés, képrészlet kiemelése), de mind közül a leghasznosabb a PBP/PIP funkció. Ezzel két bemenet képét nézhetjük egyszerre, bizonyos körülmények közt egész jó minőségben. A monitoron találunk egy négy kimenetes USB elosztót, vannak beépített hangszórói, továbbá egy fejhallgató kimenettel, egy audio kimenettel és egy audio bemenettel is rendelkezik. A készülék állványa masszív, az alapvető döntögetésen kívül mást nem tud, de a magasságát legalább jól eltalálták. A monitor apró hibája az átlagos anyaghasználat, a káva ugyanis helyenként vékony, de a döntögetés közben hallható nyekergést meg lehet szokni. Azt sajnáltuk, hogy a monitorhoz nincs 3 napos pixelhiba-garancia és a digitális video kábelről is nekünk kell gondoskodni, de kapunk egy jó távirányítót és további ellenpontként megint a kedvező vételárat hozhatjuk fel a BenQ monitora mellett (jelenleg 103 ezer Ft), így szerintünk a kijelző az apró hibákkal együtt is ajánlott vétel.
Webshop: BenQ EW2730V
Hivatalos honlap

Samsung S27A650D


Az olcsósított prémium monitorok sikere töretlen, és ezt a sikert a Samsung óriás kijelzője csak tovább erősítette, ezért nem csoda, hogy a kijelzővel összességében elégedettek voltunk. Ami a képminőséget illeti, a monitornak nincs miért szégyenkeznie, mert a panel látószögei szélesek, színei gyönyörűek, az átmenetek folyamatosak. A háttérvilágítás homogén, szabad szemmel egyáltalán nem látszanak bevilágítások. A fekete is kellően sötét, a filmnézésnek tehát semmi akadálya. Egyet kivéve: sajnos az utánhúzás még filmnézés közben is látszik, ezt szokni kell, de aki az olcsóbb prémium mezőnyben keresgél, annak általában számolnia kell ezzel. A skálázás egyébként remek, az alacsony felbontásokat szépen tárja elénk a monitor, és a képarány kezelése is hibátlan. A video bemenetek élessége is jó, csak kár, hogy ebből nem sok jutott a kijelző hátuljára. Akinek a videokártyáján nincs DisplayPort kimenet, annak csak a DVI marad, mint egyetlen digitális csatlakozó, és a kábelt is magunknak kell biztosítani hozzá.

A kijelző extrái közül a fénymérő szenzort és mozgásérzékelő szenzort emelnénk ki. Ezek segítenek takarékoskodni az árammal, de a fénymérő szenzor szemkímélő tulajdonsága is értékelendő, ez egyébként egyszer sem hibázott. Viszont előfordult, hogy a mozgásérzékelő még akkor sem kapcsolt ki, amikor már nem ültünk előtte, ezen a funkción még lehetne csiszolni. További negatívum, hogy az állvány kicsit pontatlan, porté módba/módból való elforgatás után a vízszintes és függőleges beállítást is korrigálnunk kellett. Szerencsére ezzel a negatívumok végére is értünk. Egy jó pont még a kijelzőnek, hogy a 3 napos pixelhiba-garanciát is megkapjuk hozzá.
Webshop: Samsung S27A650D
Hivatalos honlap

Vásárláskor érdemes odafigyelni, mert az S27A széria rengeteg változatban létezik, az általunk tesztelt 650-es modellben MVA panel van, a 850-est S-PLS panellel szerelik, míg a 750, 950 típusok 120Hz-es TN panellel érkeznek. Ár/értékét nézve a monitort jobbnak tartjuk a BenQ imént tesztelt kijelzőjénél, pedig neki is jó. Nem csak olcsóbb (jelenleg 97 ezer Ft), de sok tekintetben többet is tud, így mindenképpen ajánlott vétel.

A monitorokat a Cédrus Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. benczeb90
2011.10.26. 09:10
utánhúzáás? nemár, az én 4 éves 1440*900-as LG flatron wide monitoromon soha nem érzékeltem efféléket. Ennyire adja a 2 ms-os válaszidő verzusz dö 8 ms mint ezeknek?
ilyenkor tudok örülni.
Egy jóbarátomnak hasonlóan 1920*1080-as Benq moncsija van és ott szabad szemmel tisztán lehetett játékok közben érzékelni amolyan gyorsan fentről lefelé mozgó halvány vízszintes egyeneseket. de nem laggolt semmi még egy kicsit se, bár én akkor se tudtam megszokni. nemtom mi van az új monitorokkal...remélem az enyém nem romlik el, eddig nem adta hírét hál' istennek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Merwenus
2011.10.26. 10:00
Barátodnak üzenem, kapcsolja be a V-syncet a játékban, és nem lesznek csíkok. Neked régi kis monitorod van, a nagyobbaknál előfordul, de nem mindegyiknél ez a jelenség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. fenest
2011.10.26. 10:36
VÉGRE!
Pont ezt a két monitort nézegettem! Köszi hogy teszteltétek! (a pirinyó monitorok után eljutottunk ide is.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. benczeb90 Merwe...
2011.10.26. 10:49
hát nagyobb felbontás ide vagy oda, a vizuális élményt nem cserélném le ilyenekre ha kompromisszumot kell kössek minőség téren...
a vsync tippet meg köszi, élőben nem találkoztam még efféle esettel, ezelőtt egyikünknek sem volt eléggé erős gépe ahhoz hogy ilyen anomália előfordulhasson. 60+ fps? lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. fenest
2011.10.26. 10:51
Mondjuk én olyan munkához keresek olcsó nagy monitort, aminél a tökéletes színhűség ill a 10 bit nem számit.
Utánhúzás nem érdekel fotosoppban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Stark
2011.10.26. 11:23
benczeb90:

A te 4 éves monitorod valószínűleg TN paneles, és az utánhúzást leszámítva minden másban sokkal rosszabb mint ez az MVA-s.
Semmi értelme összehasonlítani a kettőt, mivel a TN panel az utánhúzást leszámítva semmiben sem jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. benczeb90 Stark
2011.10.26. 12:06
hát, az eléggé jelentős negatívum. de minden tiszteletem az új technológiákért, mindösszesen elgondolkodtatott, hogy érdemes-e beruházni egy ilyen "olcsó" prémium monitorra. go figure
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. wolkew
2011.10.26. 12:23
privát videót KÉRLEK javítsátok. sajnos nem vagyunk (még) haverok, így nem tudom érdemben megnézni a saját videóitokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terrayon
2011.10.26. 17:54
ocsabi, wolkew: Bocs, most már mennie kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zaiko
2011.10.27. 04:00
Hát az utánhúzás elég zavaró tud lenni, ebben egyet értek benczeb90-vel.
2,5 évvel ezelőtt mikor megvettem a 245T-met, azthittem megőrülök tőle... Rengeteg tesztet olvastam mielőtt megvettem volna, de mindenhol mindenki elfogadhatónak ítélte. Hát nekem CRT után bizony kiverte a biztosítékot Olyan mint a pixelhiba: ha egyszer észreveszed, örökké azt figyeled. Mára már megszoktam, és elégedett vagyok a cuccal mert a többi tulajdonságai tökéletesek.
Sőt ahogy elnézem még mindíg veri a csúcsot, legalábbis ezek között...
Mondjuk nem is ennyibe került

De az biztos, hogy monitor vásárlást csak kompromisszumokkal lehet megvalósítani, mert mindegyik messze van a tökéletestől...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. phreakboy
2011.10.28. 23:16
"mert mindegyik messze van a tökéletestől..."
A tökéletesség relatív dolog, attól függ mire használod a monitorod,netezésre, filmvágás, photoshop/DTP? Aműgy én is 245T-t használok már jóideje, ritkán gameezek rajta de a munkámhoz PS/DTP nekem tökéletes. amúgy én nem nagyon vettem még észre a lag-et, bár nem is azt figyelem, nekema színek számítanak.
De tény ami tény ha valaki ezekből keresi a pénzét az hajlandó több zs-t kiszurkolni egy profi (NEC, EIZO) monitorra.

Mindennapi használtra szerintem ezek közül bármelyik megfelel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zaiko
2011.11.03. 04:33
phreakboy: én gyakorlatilag mindenre használom. De félreértés ne essen, semmit nem profi szinten, nem ebből élek Én sokat gamelek rajta, minden féle játékkal, plusz mellette film, használok PS-t is de nem mindennapi szinten. A monitor úgy ahogy van nagyon pöpec, csak az a ghost ami idegesít nem is a lag. Az borzalom. Ilyen árú cuccnál kicsit pofánvert, hogy engedhetik meg...

A tökéletes pedig annyira nem relatív. Rengeteg teszt van, és nincs olyan ami mindenben kitűnően vizsgázna. Kompromisszum vagy ide vagy oda. Erre mondtam hogy nincs tökéletes.

De tény, hogy van ettől feljebb is kategória. Ott már azért nem kell annyit vacakolni a kompromisszumokkal, csak perkálni a zsetont, de két marékkal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!