iPon Cikkek

Prestigio tabletek: olcsó hús

Dátum | 2012. 05. 02.
Szerző | DarthSmoke
Csoport | NOTEBOOK

Már-már közhelyesen hangzik, de amióta az Apple iPad megteremtette a stylus és fizikai billentyűzet nélküli tablet PC kategóriát, azóta megsokszorozódott azon gyártók száma, akik ilyen típusú eszköz gyártásába fognak. Ráadásul ahogy ez ilyenkor lenni szokott, megjelentek a jellemzően Távol-Keletről származó koppintások, amelyek hitvány minőségükkel, gyatra kezelhetőségükkel és használhatóságukkal alaposan aláásták a megfizethető, elsősorban Android operációs rendszerre épülő táblagépek hírnevét.

A kissé olaszos hangzású, ám ciprusi székhelyű Prestigio már jó ideje jelen van ezen a területen, és termékei is a magyar piacon. Két belépő szintű tablettel leptek meg minket, és a tesztből kiderül, a megfizethető ár vajon elfogadható használhatósággal párosul-e.

PMP3384 és PMP3084 – Specifikáció

A két készülék külsőleg gyakorlatilag teljesen megegyezik, a nagyobbik modell hardveres tulajdonságait az alábbi táblázatban foglaltuk össze:
 

A specifikációt átböngészve felemás érzésünk lehet. Az 1 GHz-es processzor működési frekvenciája ugyan megfelelőnek tűnik, ám az A8-as architektúra egy kissé idejétmúlt. A kijelző mérete és a hozzá társuló felbontás elfogadható, ugyanakkor a rezisztív érzékelés egy kis félelmet ébresztett bennünk, és mint később látni fogjuk, nem is alaptalanul. A tárhely mérete megfelelő, az operációs rendszer relatíve friss (sajnos az Android 4.0 ICS-ről le kell mondanunk). A külvilággal csak WLAN-on keresztül tudjuk a kapcsolatot tartani, a 3G-t elfelejthetjük és nagy bánatunkra a Bluetooth is kimaradt, ez utóbbi komoly hátrány, főleg hogy GPS sincsen, és így külső vevővel sem tudjuk megoldani a navigálást.

Most pedig nézzük a kistestvér adatlapját!


Sajnos a PMP3084 specifikációja komoly megszorításokat tartalmaz a nagyobbik modellhez képest. A processzor még elavultabb, és mindössze 660 MHz-es, kevesebb a RAM, és az Android rendszerből is a kettővel korábbit kapta meg (és nincsen újabb verzióra frissítési lehetőség). A WLAN nem kezeli a gyorsabb (n-es) hálózatokat, valamint 3G, Bluetooth és GPS itt sincs. A legszomorúbb paraméter azonban az árcímkén lévő összeg: a megkurtított hardverért mindössze néhány ezressel kérnek kevesebbet, úgyhogy már ezen a ponton sejthetjük, hogy a kistestvért nem fogjuk tudni jó szívvel ajánlani.

Csomagolás, külső, kezelőszervek

A bevezetőben említettük, hogy a két készülék gyakorlatilag egyforma, ezt most fotóval is tudjuk igazolni.


A képen látható, hogy kialakításukban, méretükben nem különböznek a gépek, jó eséllyel ugyanabban a házban csücsül a két különböző hardver. A külső mondhatni letisztult, az előlapon a kijelzőn és a két gombon kívül mást nem találunk. Ez utóbbiak egyébként fel-le irányú lapozásra használhatók, itt támad először az az érzésünk, hogy valójában ezek a szerkentyűk e-book olvasónak készültek, és menet közben lett belőlük táblagép.

A felhasznált anyagok jó minőségűek, az összeszerelés nem hagy kívánnivalót maga után, nyekergésnek nyomát sem találhatjuk. Ami viszont mindenképpen problémás, hogy a hátlap fényes fekete felülete mágnesként vonzza magához az ujjlenyomatokat.
 

Mivel a készülék nem rendelkezik kamerával, ezért a RESET nyíláson, és két kis hangszórónyíláson kívül mást nem találunk a hátsó fertályon.  Ugyanígy ingerszegény a készülékek oldala is, a legfontosabb csatlakozók az alsó élen sorakoznak.
 

Érdekesség, hogy a szokásostól eltérően nem microSD, hanem teljes méretű SD kártyafoglalatot találunk, tehát ha a kisebb kártyával rendelkezünk, akkor adapterre lesz szükségünk. Mellette találjuk a mini USB portot, úgy látszik, mindenből az egy mérettel nagyobb került ezekre a készülékekre. Jobbra a töltő csatlakozója, valamint a jack dugó nyílása éktelenkedik, mindegyik teljesen fedetlenül. Fura, hogy a bekapcsoló gomb is az alsó élre került, ez nem a legkényelmesebb hely, vagy csak mi kerestük mindig megszokásból felül.
 

Bár a készülékek meglehetősen nagyméretű dobozban érkeztek, nem rejtettek különösebb extrát. A tableten kívül egy rövid leírást, USB-kábelt, töltőt és egy igencsak tetszetős bőrhatású tokot találunk az alapcsomagban. Törlőkendő sajnos nincsen, pedig szükség lenne rá.

Amit eddig láttunk, az teljesen átlagos, az igazi csalódás a készülékek bekapcsolása után éri a vásárlót.

Teljesítmény, használhatóság

A készülékeket a két legjelentősebb benchmark programmal, az AnTuTu és a megújult Quadrant programokkal fogtuk vallatóra. Jöjjenek először tehát a szintetikus teszteredmények!

AnTuTu eredmények
A Prestigio tabletjeinek teszteredményeit egy Motorola Xoommal vetettük össze. Nyilván nem igazságos egy kétmagos, Tegra 2-es processzorú gépet harcba küldeni az olcsó alternatívákkal szemben, de az eredmények jól összevethetőek, és láthatóvá válik az a kompromisszum, amit a megfizethetőnek szánt táblagépek jelentenek.

Az eredmények pedig beszédesek. A PMP3384 derekasan állja a sarat, pontszáma nagyjából a fele a kétmagos üdvöskének, ez így nagyjából reális is. A nagyobbik modell GPU-ja 3D-ben még meg is tudja szorongatni a Motorolát.
Ugyanakkor a kisebbik modell teljesen leszerepelt a tesztekben, kivéve 2D-ben, ahol a legmagasabb pontszámot érte el. A többi versenyszámban ugyanakkor siralmas a produkciója, és ez abszolút nem indokolt ahhoz képest, amennyivel olcsóbb a nagytestvérnél.

Quadrant 2.0 pontszámok
A Quadrant 2.0 tesztjei csak a 3384-esen futottak le, a 3084-en megtagadták a működést. A pontszám itt is nagyjából fele a Xooménak, de ezzel tulajdonképpen nem is lenne semmi baj, hiszen árban jóval olcsóbban hozzá lehet jutni a Prestigio modelljéhez. A probléma azzal van, hogy a ciprusi gyártó modelljeinek rezisztív érintőkijelzői a használhatatlanság határát súrolják. Az érintésekre rendkívül nehezen reagálnak, pontatlanok, és ezzel teljesen képesek hazavágni a felhasználói élményt. Ráadásul, az ilyenkor kötelező kalibrálást is csak harmadik-negyedik próbálkozásra sikerült megcsinálni mindkét eszközön, és utána is pocsékul reagáltak a parancsokra. A kisebbik modell kijelzője határozottan érzékenyebbre sikerült (pedig elvileg még alacsonyabb kategóriában versenyez), de amíg a gyári fólia rajta volt, addig a kalibrálást lehetetlen volt megoldani, mivel a fólia anyagát is érintésként kezelte.

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

Dacára az eltérő verziójú Android operációs rendszernek, a két Prestigio felhasználói felülete legalább akkora hasonlóságot mutat, mint a külsejük. A gyártó nem erőltette meg magát a testre szabással, néhány alkalmazás ikonját lecserélte, de mélyebb átalakításra nem vállalkozott. Az alkalmazásindító teljesen alapszintű, a felső sávban pedig a fizikai billentyűket helyettesítő ikonokat (hangerő változtatása, home, vissza, helyi menü) találhatjuk.

A nagyobbik modell képernyőfotója
A főképernyőn egy saját készítésű widget mellett a legfontosabb alkalmazások indítóikonjai sorakoznak. Ezek egy része az operációs rendszer alap alkalmazásait indítja el, de itt azért találunk jó pár saját készítésű segédprogramot is.

Mint említettük, a kezelőszervek alapján olyan sejtésünk támadhat, hogy e-book olvasót fogunk a kezünkben, és ezt megerősíti az „E-könyvek” ikon jelenléte is. A saját e-könyv olvasó alkalmazásuk segítségével vásárolhatunk is olvasnivalót, az „e-vásárlás” menüpontban pedig a PrestigioPlazába látogathatunk el, ahol különféle elektronikai eszközöket és kütyüket találunk. A tablet programválasztékát a Marketből, illetve új nevén a Google Play áruházból bővíthetjük.


Az alkalmazások listájában is találunk néhány kellemes meglepetést. Néhány játék mellett számos üzleti jellegű szoftver (valutaváltó, fordító) is van, de az igazi aduász az OfficeSuite Pro, amellyel nem csak megtekinthetünk, hanem szerkeszthetünk is Microsoft Office dokumentumokat. Kár, hogy a tablet gyatra kezelhetősége miatt ez valószínűleg nem túl nagy élmény, és a Bluetooth hiányában még külső billentyűzet használatára sincsen lehetőségünk.

Összegzés


Ahogyan a tesztből kiderült, sajnos a ciprusi gyártó termékei nem váltották be a hozzájuk fűződő reményeket. A kisebbik modellt abszolút nem tudjuk ajánlani: idejétmúlt, lassú hardver, koros szoftver, és ehhez mérten meglepően magas ár jellemzi.

A nagyobbik Prestigio akár jó is lehetne, hiszen a hardver megfelelő, a programválaszték is kiemeli a kategóriájából, ugyanakkor a pocsék minőségű rezisztív kijelző hazavágja a teljes koncepciót. Mondhatnánk, hogy cserébe olcsó, de a cikk megjelenésekor 40e Ft körül már kapacitív kijelzővel és Android 4.0-val rendelkező tábla PC-ket lehet venni (800*480-as, tehát kicsivel alacsonyabb felbontással). Arról nem is beszélve, hogy következő tesztalanyunk, a WayteQ xTAB-100s már IPS kijelzővel indul harcba a vásárlók kegyeiért, igaz, ő már eggyel magasabb árkategóriában versenyez.

Pro:
+ jó összeszerelési minőség
+ tok az alapcsomagban
+ jó programválaszték
+ Office dokumentumok szerkesztésének lehetősége

Kontra:
- ujjlenyomatgyűjtő fényes műanyag ház
- rettenetes rezisztív kijelző
- elavult Android verzió és hardver (a PMP3084 esetén)
- teljesítményhez képest magas ár

A Prestigio táblagépeket az Asbis-tól kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet értük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. nightmare1...
2012.05.02. 09:00
Távol-keleti elosztókkal nem veszitek fel a kapcsolatot? Nagyon sok kellemes árú, jó felszereltségű tabletet dobnak piacra ott, pl R2000 vagy ott a SmartQ T19.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. malvoisen
2012.05.02. 11:56
Értékelendő az író jó szándéka, de tabletre a Gingerbread is elavult...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. feliks
2012.05.02. 13:06
Mi ez a szenny? Reziszítív kijelző? Gingerbread? ECLAIR??
Ghoo Tab 7000 harminc rongy magasságában van 1ghz-vel, 512rammal, 4.0.3 ICS-sel..
Wayteq xtab-70i meg kifejezetten jó cucc, otg-vel, mindennel 35k körül, szintén ICS-sel.. Ez így életképtelen..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. davidrt
2012.05.02. 14:38
"a 3G-t elfelejthetjük és nagy bánatunkra a Bluetooth is kimaradt, ez utóbbi komoly hátrány, főleg hogy GPS sincsen, és így külső vevővel sem tudjuk megoldani a navigálást."

Ez azt jelenti, hogy létezik olyan kütyü, ami egy GPS vevőantenna, és a jelet Bluetooth-on keresztül közvetíti egy tabletnek, mondjuk egy iPadnak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. malvoisen
2012.05.02. 15:32
@ davidrt

Azt. Már nagyon rég létezik ilyen kütyü, én pl. annak idején Nokia telefonnal használtam (a GPS vevő is Nokia volt). Hogy iPadre van-e, szerintem a Google megmondja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sanyix
2012.05.02. 16:07
Ez a magyar forgalmazók dilije, hogy a legelavultabb leggagyibb tableteket behozzák, majd azt is aranyáron adják? Hogy várhatják el hogy ezeket vegyék az emberek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Ooorky
2012.05.02. 16:13
Nekem egy régebbi Prestigio-m van (5080B), pont ma kaptam vissza szervizből a 4.0.3-ra upgrade-lt a cuccot, ráadásul usb átalakítón keresztül 3G (Nekem T-Mobile-os van) és GPS is csatlakoztatható hozzá, lényeg, hogy támogassa a linux rendszereket a cucc...
Mivel hardware-esen szinte teljesen megegyezik a PMP3384-vel (5080-ason van HD kimenet és microsd-t használ normál helyett) ezért nem értem azon miért nem elérhetőek ezek a feature-ök... Vagy csak a cikkíró volt szemellenzős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zabalint
2012.05.03. 12:21
Igazából én gondolkodok egy tableten, és minden elismerésem a cikkért, de ez így nagyon nem éri meg.

Ha nem akarok vele különösen foglalkozni, ennek az árnak a feléért rendelek Vaterán valami bizniszelőtől, aki külföldröl megrendeli, majd jóval drágábban eladja. Ha foglalkozok vele, akkor külföldről megrendelem ennek az árnak a harmadáért. Hasonló módon ugyanilyen áron kis túlzással "le is sz*p" amit rendelek.

Mindenesetre az biztos, hogy ezen az áron kapacitív kijelzős, 4.0-s androidos, GSM+3G modulos tabletet.

És ami a lényeges, hogy nyilván ugyanezt sok mindenre írhatnám, pl. laptopra, de nem ilyen arányokkal. Iponról vagy más hasonló webshopból, esetleg kiskereskedéstől, műszaki cikk boltból nem gáz laptopot venni, mert nem olyan sokkal drágább, mint szürke forrásból, de alsó kategóriás tabletet nagyon nem igaz ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nightmare1...
2012.05.03. 17:06
Zabalint

Nem akarlak elkeseríteni, de a kínaiak kevés beépített modemes normális gépet csinálnak... ami van nekik, és naprakész minden tekintetben, az 250 dollár felett van... szóval 35000-ért max olyat kapsz, ami támogatja a sticket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tarzanboy
2012.05.03. 17:43
Nekem ez van 34000-ért ICOO... ez meg nagyon tetszik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. malvoisen
2012.05.03. 23:50
Zabalint

Nem túl etikus dolog fekete/szürke kereskedelmet propagálni nyilvánosan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint
2012.05.04. 09:37
malvoisen:
Kérdés mennyire szürke az a szürke, mert egy ismerősöm rendelt Kínából egy tabletet, vámmal, szállítással, áfás számlával olcsóbb volt jóval, mint ezek, és többet is tud.

nightmare13:
Mit értesz beépített modemes normális gép alatt? Épp most néztem, a vaterás kereskedők 20 alatt árulnak olyat, mint az itteniek közül az erősebb, és beépített modem is van benne. Pedig ők már szépen ráteszik a saját árrésüket. Ugyanaz az ismerősöm, akit előbb említettem, azt is nézte, hogy nagy tételben még jóval olcsóbban lehet rendelni külföldről, szintén számlával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nightmare1...
2012.05.05. 10:06
Zabalint

Normális gép 20k-ért beépített 3G modemmel nincs, ez egész biztos. Lehet ki van írva, mint mint minden kínai tabletnél odaírják, hogy 3G meg hiperszuper, aztán a legtöbb csak külső modemet kezel, vagy rosszabb esetben van beépített modem, csak a vas még ARM11 az oprendszer meg 2.2 előtti, meg hasonló elavult dolgok. De ezek is kb. 170 dollárnál kezdődnek, nézd meg pandawillt, vagy hasonló oldalakat.

A nagy tételes rendelés meg gyakran 2000 darabot jelent, szóval aki ezt bevállalja itthon, az nagyon bátor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zabalint
2012.05.05. 14:07
nightmare13:
Nem véletlenül kérdeztem, hogy mit értesz normális gép alatt. Itt az olcsóbbik is 2.2 előtti, konkrétan a hivatalos ram igénye több a 2.2-nek, mint amennyi ebben van, persze gondolom nyilván valami főzött rom biztos felmenne rá.

Ha jól tudom 200-at jelentett konkrét esetben a nagy tétel rendelés, egy nagyobb webshop már bevállalhatja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lordsithlo...
2012.05.07. 11:02
Megjegyezném, nem tudom, mikor kezdték el írni a cikket, de baromira idejét múlt. Ugyanis az itt szereplő két típus még az első szériája volt a gyártónak, azóta jelentőset fejlődtek. Most a PMP7070C, a PMP7074B 3G és a PMP7100C van kint a piacon, ezek a legmodernebb készülékeik, a cikkben említett 2 típus pedig kifutó típus.

Már réges-régen nem rezisztív kijelzőt használnak, hanem kapacitív multitouch screen-t, a gépeiket 2.2-es (Froyo) Androiddal adják, de állandó frissítések vannak az oldalukon, így már jó ideje kint van a 2.4-es verzió is, a procijuk Cortex A8-as 1GHz-es, mindegyikben van 2.1-es Bluetooth és mindegyik típus tartalmaz kamerát (igaz, csak előlapit és elég kis felbontásút, de tartalmaz).

Ja és az általam felhozott termékek közül a PMP7070C van 35ezer környékén, a többi már kissé drágább.

Szóval a cikk neméppen tárgyilagosan mutatja be a gyártó kínálatát, hiszen már messze vannak ettől a 2 készüléktől. Akit esetleg érdekel a gyártó VALÓDI ajánlata, annak javaslom, nézzen el a gyártó oldalára (http://www.prestigio.com), ott reális képet kaphat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DarthSmoke
2012.05.13. 00:49
Sajnos elég későn kaptuk meg a tesztelésre szánt modelleket. Nem mindig tudjuk befolyásolni, hogy melyik modell érkezik meg hozzánk.
A cikk nem azt mondja, hogy MINDEGYIK Prestigio modell gyenge, hanem csak erről a kettőről szól, egy szó nincs arról, hogy ennyi a gyártó palettája.
És kiemeli a pozitívumokat is, például a hozzá adott szoftvereket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rastawicc
2012.05.13. 02:38
No comment.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!