iPon Cikkek

Pro Evolution Soccer 2011 - Bajnok csapat

Dátum | 2010. 10. 12.
Szerző | Lawrence_Benson
Csoport | JÁTÉK

A professzionális futball a teljes odaadás és a tiszta elme játéka, másfél óra véres, megfeszített harc, melynek végén csak az mehet haza felemelt fővel, aki végig együtt élt, együtt küzdött a csapatával. A hírek persze a góllövőkről szólnak, a visszajátszások az ő pillanataikat mutatják, és a bulvárlapok is csak velük vannak teli, a győzelem azonban ennél több, az eredmény tizenegy emberen múlik. A kapus, a hátvéd és a középpályás a kulcs mindenhez, olyanok ők, mint a cukor a kávéban, vagy a benzin az autóban, a mérkőzés minden másodpercében szükség van rájuk, védekezni kell, és segíteni a támadást, sakkmeccs ez, kiképzett sportemberekkel. A Pro Evolution Soccer pedig éppen ebben a szellemiségben készült. Itt nincsenek egyéni kiugrások, az önző akció már csírájában sikertelenségre van ítélve, ez a felső liga, ahol csak a legjobbak tudnak talpon maradni.

Izzasztó meccsnek nézünk elébe
A FIFA sorozat nagy riválisaként megérkezett a Pro Evolution Soccer legújabb része, mely hasonlóan az elmúlt évekhez, nem egy dologban ezúttal is durván kikap a konkurenciától, míg másban köröket ver rá, és valósággal szemberöhög mindenkit, aki eddig kételkedett abban, hogy létezik igazi, virtuális futball. A játékot fejlesztő Konami mindig is tudta, hogy hogyan veheti le a foci szerelmeseit a lábáról, s ha idén úgy döntünk, hogy a PES-t vásároljuk meg, akkor utánozhatatlan futballélményben lesz részünk, de vállalnunk kell a vele járó hátrányokat is. Foghíjas névhasználati licenc jogok, kitalált válogatottak, fantázia szülte csapatok, álnevet használó játékosok és lefelezett bajnokságok jellemzik a játékot, mely a futballt egy kicsit is tisztelő ember számára valódi szíven szúrás. A BL mellett csak a francia és a holland rangadó teljes, a Premier Leauge kemény két klubot vonultat fel, és az olasz, meg a spanyol kupa körül sincsen minden rendben, arról nem beszélve, hogy a huszonöt stadion közül tizenegy nem is létezik, így pedig hamar oda a lelkesedés, főleg konzolon, ahol nem lehet egyetlen házi kiegészítővel orvosolni ezeket.

Egy sípszó, és kezdhetünk!
A főmenübe belépve nem sok újdonságot látni. Az exhibition gomb alatt barátságos meccseket tolhatunk, itt a hagyományos módon ki kell választani két csapatot és egy stadiont, majd egy gyors beállítás után már indul is a mérkőzés, gondoskodva arról, hogy a híradó utáni, esti filmet megelőző, kevéske időnk se teljen unalommal. A become a legend játékmódban ismét saját karriert kell építeni, egyetlen játékost irányítva a pályán, míg tovább lapozva különféle bajnokságokban indulhatunk, illetve itt van még a jó öreg master league is, melyet idén először online módban is kipróbálhatunk.

A Pro Evolution Soccer több fontos változáson ment keresztül. Az UEFA bajnokok ligája és az Europa Leauge mellett immáron elhozza otthonunkba a teljes dél amerikai bajnokságot feldolgozó Copa Libertadorest, és a két legjobb európai csapatot egymásnak eresztő Super Cup döntőt is, emellett pedig megújult a játékmenete, melynek köszönhetően a korábbinál is szebb, élvezetesebb meccsek várnak ránk. A ráncfelvarrás első elemeként a passzolást szabták át. A labdával immár teljesen szabadon rendelkezhetünk, lehet szöktetni és lassítani, csinálhatunk a kelleténél magasabb, vagy hosszabb átadásokat, a csapattársaink meg mindig alkalmazkodnak ehhez, mintha csak tudnák, hogy milyen taktikára gondolunk éppen. A tökéletes összhang és a higgadt profizmus meg nem csak a csatárok között, de a védőknél is megvan, a focistáink nem ugranak rá azonnal a labdára, hanem figyelnek az emberfogásra, és igyekeznek elzárni az ellenfél útját, ez a játékstílus pedig gyönyörű meccseket képes szülni. 

Legendás csapatok, gigászi harcok
Hangosan ujjongunk a tévé előtt, csillogó szemmel nézzük a passzokat, és felugrunk minden gólnál, ennyire remek játékélményt nyújt a Pro Evolution Soccer. A fizika idén is tökéletes lett, ütközésnél szinte érezni, ahogyan az ellenfél térde találkozik az emberünk bokavédőjével, a támadásoknál pedig kell egy pár pillanat, mire a játékosaink felgyorsítanak a kívánt sebességre, s láthatóan az sem egyszerű, hogy sprintnél maguk előtt tartsák a labdát. Jópofa részlet, hogy az idő múlásával érezni a csapat fáradtságát is, a félidő végére már nem olyan fürgék, mint az első percekben, hibáznak és lassabban reagálnak dolgokra, egy csere, vagy egy gól azonban új lendületet ad nekik. A fejlesztők ráadásul az emberi mozgásokon is finomítottak, közel ezer új mozdulatot digitalizáltak, több mint száz órára emelve ezzel a felvett anyagok hosszát, továbbá javítottak a mesterséges intelligencia helyzetfelismerő képességén, és a kapusaktivitáson is. A reszeléseknek köszönhetően a játékélmény így messze lekörözi a FIFA robotharcait, azonban a Pro Evolution Soccer minden más tekintetben alig hozza a középszerűséghez elegendő szintet.

Eközben valahol hátul...
A meccseket hajtó motor nem fiatal már, lassan cserére szorul. Állandóan csak foltozgatják, kivesznek, vagy beleraknak dolgokat, s bár tudjuk, hogy ez csak polírozás, és nem igazi előrelépés, a PES mégis olyan, mint a család kedvenc, öreg autója, amitől azért nem könnyű megválni. Az állandó szerviz szinten tart, kicsit félünk a változástól, és szeretnénk a varázst megtartani, azonban mindenkinek be kell látnia, hogy egyszer lépni kell, a jelenlegi konzolgeneráció ennél sokkal többre képes.

A látvány azért nem csúnya, de a FIFA 11 után kifejezetten gyengének tűnik. A karakterek kidolgozatlanok, az bár az arcokat fel lehet ismerni, de az egyszerűségükkel kicsit a Playstation 2-es időket idézik, az összkép pedig felemás hatást kelt. Az elmosódó pillanatok minket állandóan a Lost Planetre emlékeztettek, az effektek nagyon gyengék, a kép matt hatást kelt, sőt a színekkel sincsen minden rendben, a visszajátszásnál például az egyik kameraállásból barnának, a másikból pedig élénkzöldnek tűnik a fű, egyszerűen nem tudjuk elképzelni, hogy miért van ez. Műanyag talajon műanyag emberek fociznak, igaz, a sportot mesterien űzik, de ez nem elég a teljes elégedettségünkhöz.

Színkavalkád és designficam
Audio téren a FIFA egyértelmű nyertes, a magyar kommentár rendkívüli hangulatot kölcsönöz a konkurenciának, s bár Jim Beglin személyében a PES is újított, azért angolul nem az igazi egy közvetítés. A hangeffektek közepesek, egyedül a közönség sikerült szerintünk jól, akik mindig az aktuális játéktempóhoz igazodva drukkolnak nekünk, az üres időkben pedig még egy dob is előkerül valahonnan a lelátóról, míg a menüben lendületes zene váltja a meccszajt. A lista vegyes stílusú és viszonylag szegényes, van benne meghatóan szép, és izgalmasan pörgős szám is, olyan előadók tolmácsolásában, mint a Vampire Weekend, a Babasonicos, az Elite Force, a Crystal Castles, vagy az Apples, bár kötve hiszem, hogy ismerősen csengene bármelyiknek is a neve, mi is kimásoltuk őket.

Mintha egy videojáték lenne
Szavatosság tekintetében nincsen igazán okunk panaszkodni, a szuper játékélmény miatt mindig jó elővenni a Pro Evolution Soccer 2011-et, egyedül a kevés játékmód, és a licencek hiánya szabhat gátat a szórakozásunknak. A játék nem akar igazán fejlődni, egy kicsit mindig jobb és élvezetesebb lesz, de nem lép nagyokat, lassan adagolja nekünk az annuális dózist, elvégre tartalékolni kell jövőre is, nem lőhetnek el egyetlen alkalommal minden puskaport. Élményt növelő apró érdekesség pedig, hogy mélyebbre túrva különböző szerkesztőket is találhatunk, melyek segítségével módosíthatjuk a csapatokat, átszabhatjuk a játékosokat, és építhetünk saját stadionokat is, ahol megválaszthatjuk többek között a gyep mintáját, és a lelátók kinézetét. Sőt, a japán humor jegyében még különböző vicces dolgokat is csinálhatunk, a karakterszerkesztőben lehet mindenféle napszemüveges, kalapos, vagy éppen római rohamsisakos focistát alkotni, a stadionnak tehetünk be rajzfilmes hátteret, a füvet lebetonozhatjuk, a labdát pedig kicserélhetjük hordóra, kispárnára, vagy óriási cukorkára, ha éppen ahhoz támad kedvünk.

Nehéz a döntés. Ha egymás mellé rakjuk a FIFA és a PES új részeit, akkor első blikkre az EA Sports focis játéka nyer. Szebb a grafikája, van benne magyar kommentár, a lehetőségek között böngészve pedig érezni, hogy egy hozzáértőbb, tapasztaltabb csapat készítette, mely tökéletesen tisztában van azzal, hogy mire vágynak ma a képernyő előtt ülő, pénztárca nyitogató gamerek. A Konami termékénél ez nincs meg, a távol-kelet kultúrája teljesen átjárja a játék minden porcikáját, kevés lehetőségünk van kibontakozni, s egyedül a tökéletes fociélmény az, ami mellette szól.

Bajnok csapat
A Pro Evolution Soccer 2011 összességében egy remekül felépített, átlagon felüli játékélményt nyújtó futball szimulátor lett, mely sajnos nem tud felülkerekedni sem a konkurencián, sem önmagán. Az UEFA bajnokok ligája remek játékot ígér, amikor felcsendülnek a jól ismert dallamok, akkor a szívünk ugrik ki a helyéről, és a meccseket is végigizguljuk, hangosan kurjongatva a szebb megmozdulásoknál, a kivitelezés viszont sok szempontból olyan, mintha egy szárnyait most bontogató játékkal ismerkednénk éppen. A negatívumok sora így beárnyékolja a PES profizmusát, hiába finom az étel, ha egy elegáns francia étterem helyett egy legyekkel teli, koszos kifőzdében kell megennünk, nem igaz?

Platformok: PS2, Playstation 3, Xbox 360, Wii, PSP és hamarosan PC
Tesztelt platform: Xbox 360
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. uszkart
2010.10.12. 09:17
Hmm, most először olvasom, hogy a fifa jobb a pes-nél. Érdekes!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. nagyjojo
2010.10.12. 09:47
Elég merész azt mondani, hogy a Fifa nagyon odavág neki még azt sem állítanám, hogy picivel jobb a fifa, ugyanis a pes sokkal jobb. Nem tudom konzolon milyen, de pc-n maxon a pes szebb is, és a játék tök életszerű, míg a fifa olyan robotos, sablonos.
Még sehol nem olvastam hogy a fifa 11 jobb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zaki27
2010.10.12. 09:49
Ez a cikkíró egy hülye!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Vazzee
2010.10.12. 10:17
Tesztelt platform: xbox360

Ok, PC-n a látvány sztem 10/10, ennél szebbet nemigen lehet összehozni, csak akkor ha a közönséget is kidolgozzák. Pc-n ez eddig a legjobb PES az én tapasztalatom szerint. A 6 óta játszottam az összessel.

elvileg a pc-s értékelés valéahogy így nézne ki:
látvány: 10
hangzás: 7
játékélmény: 10
szavatosság: 9

mennyivel jobb.
jó játékot mindenkinek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. phh
2010.10.12. 10:29
Nekem haverom boxon nagy FIFA-s és mindig mondta tegyem fel gépen, mer így FIFA, meg úgy FIFA. Na ezt a 2011-et feltettem. Személy szerint undorítónak találtam és nem értettem mit szeret ebben haverom. Meg is mutattam neki PC- a FIFA-t, erre ő visszakérdezett, hogy mi ez a sz.r???
Teljesen más a game a két platformon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tobias88
2010.10.12. 10:46
Tesztelt platform: Xbox 360

Szerintem rendesen látható... Boxon szebb-jobb a fifa, pc-n most sem az az újítások ellenére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Lawrence_B...
2010.10.12. 10:57
FIFA és PES cikket írni mindig hálátlan feladat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Giggsy
2010.10.12. 11:08
Én PC-s vagyok hosszú évek óta (az utolsó konzolom PSX volt...) és így egyértelműen a PES mellet teszem le a voksomat. Nem láttam még konzolos FIFA-t, de a PC-sen valami rettenet a grafika. Gumifejű emberek, már tíz évvel ezelőtt is túlhaladott mozgás, szóval siralom. Oké, a körítése szebb, de mire megyek vele, ha maga a játék egy kész vicc. Ami meg a magyar kommentárt illeti: én két éve játszottam utoljára FIFA-val, az akkoriban szinte folyamatosan csak ismételgette magát Hajdu Bistván, meg a társa. Egy meccsen csak olyan ötször hallottam, hogy: A mindig hajtó Wayne Rooney (vagy legalábbis valami ehhez hasonló) Szóval én attól sem ájultam el. Egyébként is jellemző, hogy az EA Sports nagy ívből szarik a PC-sekre, mert a játékok többségét ki sem adják (Madden, NHL, NBA Live, vagy idén az NBA Elite) amit meg igen, az a legjobb akarattal sem nevezhető eget rengetőnek. És akkor még finoman fogalmaztam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bmakszim
2010.10.12. 12:11
Én a kontráknál megemlíteném még a szörnyű kameranézeteket, magában a játékban és a visszajátszásnál is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. maxpapa
2010.10.12. 12:34
Ki próbáltam a PES 2011 -es demóját. És az új passz rendszert nem tudom megszokni.
Idén nálam a Fifa 11 a nyerő, pedig eddig a PES -t favorizáltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. perempe
2010.10.13. 15:47
Miért kellene szeretni a franciákat? Mi a baj a lengyelekkel?

Az NBA 2K11-et is tesztelitek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pepusos
2010.10.13. 18:36
legyek, nem lengyelek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hobalazs
2010.10.18. 13:53
A license hiányosságokat a Pesedit patch orvosolja, szinte a játék megjelenésekor már elérhető. Úgyhogy ez nem hátrány...Játékmód se kevesebb a Pes-ben, Fifából hol marad a BL? vagy az Euró liga? Ezek a lényegek. magyar kommentár meg szánalmasa a Fifában, össze vissza beszél..Egyedül a grafikában jobb a fifa a közeli képeken..
PES 11 96%
Fifa 11 85%
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. berserk87
2010.10.29. 16:31
Rengeteget peseztem az elmúlt években, többet játszottam vele mint a fifával (nem véletlenül). A pes grafikailag nagyon csúnya. Nem is értem miért mondják páran azt, hogy mennyivel szebb mint a fifa(ezen a téren össze se hasonlítható a két játék). Amikor a játékosok felvonulnak a kezdő animációban a pályára...
Hát...mit is írjak, a mozgásuk darabos az arcuk mintha papírból volna kivágva. A gólörömökről meg nem is beszélek. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy letörlöm az egészet a fracba
A játékmenettel nem volt gondom, izgalmasak a meccsek, jó a játék.
Kipróbáltam a fifa11-et, azóta azzal játszok neten. Sokkal jobb mint a pes, de mindenben. Nem gondoltam, hogy ennyire elnyeri a tetszésemet.
Meg a pesben az volt a gondom, hogy csak multiban élvezetes, mert a Master Legaue mód frusztrálóan játszhatatlan. A gép kiegyensúlyozatlan. A meccs elején sokkal jobb vagyok akármikor gólt lőhetek, de miután betalálok átváltanak terminátor fokozatba vagyis megváltoztatják a taktikájukat és a mentalitásukat és sorra rúgják a gólokat. Ezt nem értem. Ha a 80. percig várok az első góllal akkor simán nyerek amúgy meg meg kell izzadni a győzelemért.
Sokkal könnyebb a fifa legendás fokozata egy Mainz-cal, mint a pes egy top csapattal.

A két játék értékelése teljesen jogos. A pontok teljesen elfogadhatóak. Én most átpártoltam a fifához. Nekem az idei Pes csalódást okozott. Az új passzolási rendszer az én játékstílusomnak egyáltalán nem fekszik, ezért játékélményben nekem csak 8-as a Pes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. enzob
2010.12.05. 14:24
balázska
a fifában van Bl és EL is
csak nem az a neve
meg a döntő elején nem mutatják 2 másodpercre a kupát
ettől még ottvan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!