iPon Cikkek

PSP 2: full extrás erőmű a zsebedben

Dátum | 2011. 01. 27.
Szerző | Svindler
Csoport | JÁTÉK


A Sony ma bemutatta Japánban a PSP második generációját, amit egyelőre csak NGP kódnév alatt futtatnak (Next Generation Portable). A marokkonzol az év végén érkezik, de ma kiderült róla az összes fontos információ, vége a találgatásoknak!


Az NGP-nél ugyanazt a formát használták, mint az első PSP-nél, de már első ránézésre látszik, hogy rengeteg apró változtatás történt, hallgattak a játékosok kívánságaira. Irányítás szempontjából talán a legfontosabb, hogy ezúttal két analóg kart kapott a gép, így még könnyebbé válhat néhány játék irányítása (FPS-ek pl.). Ami nem látszik a képen az az, hogy ezúttal mozgásérzékelővel is ellátták a gépet, a képernyő pedig érintőfelület is egyben (kapacitív). A lehetőségeknek azonban itt még nincs vége, ugyanis a gép hátlapja is egy kapacitív érintőfelület, úgyhogy biztos lesznek olyan játékok, amiknél ezt használva nem kell kitakarnunk a képernyőt a kezünkkel. Természetesen, ahogy az manapság illendő, mindkét érintőfelület multi-touch-os.


A képernyő tovább nőtt, az eddigi 4.3 helyett immár 5 colos, felbontása pedig a 960*544 pixel, ami sorok és oszlopok számában is pont kétszerese az eddiginek, így könnyű lesz a régebbi játékokat felskálázni. A szép színekről és az alacsony fogyasztásról a Sony OLED technológiája gondoskodik, úgyhogy valószínűleg a felbontáson felül is láthatunk majd egy minőségbeli ugrást a képernyőnél. A multimédiás képességeket erősíti az elülső és hátsó kamera, a beépített mikrofon és a sztereo hangszorópár.Kamerát a jelenlegi széles PSP-hez csak kiegészítőként lehetett venni, ahogy GPS-t is, most mindkettő az alapgép részét képezi, méghozzá beépítve. Kíváncsiak vagyunk, hogy a Google Maps-en kívül lesz-e pl. navigációs szolgáltatás a PSP-hez, a lehetőség adott, és a képernyő mérete is megfelelő. A hálózati lehetőségekre sem lehet panasz, van WiFi, Bluetooth és ami a legfontosabb, 3G. Ez pedig mobil internetelérést jelent akárhonnan, jelentősen megnövelve az NGP lehetőségeit (böngészés, facebook, twitter, stb.).

Most pedig jöjjön az, amire a legtöbb tech geek kíváncsi lehet, nézzünk be a burkolat alá! A gép lelke egy négymagos processzor, ami ARM Cortex A9-es architektúrára alapoz, jelenleg ez az egyik legjobban elterjedt és legfejlettebb mobil chip, csak négymagos változata még nincs igazán használatban sehol. Pontos órajeleket még nem tudunk, de valószínűleg az 1-1.5GHz-es sávban fogunk mozogni, komoly energiamenedzsmenttel, hiszen nem minden játéknak van szüksége ennyi erőre. Ezt a processzort egészíti ki a PowerVR SGX543 MP4+ grafikus vezérlője, ami így elsőre sok embernek lehet, hogy nem mond semmit. Az SGX543 egy jól skálázható GPU, amiből készülnek többmagos változatok, az NGP-ben egy négymagos lesz, ismeretlen órajelen, de ez a chip 200MHz-en például 133 millió poligon kezelésére képes. Bár a tényleges sebesség nem csak ebből áll, ez többszöröse annak, amit a 3DS képes nyújtani, és akkor még nem is beszéltünk a fejlettebb eljárások és technológiák támogatásáról. A mobilok világába kitekintve, az iPhone 5 is valószínűleg egy ilyen VGA-t használ majd, csak épp egymagosat, szóval egy négyszeres szorzót ahhoz képest is oda lehet képzelni. További érdekesség, hogy az OpenCL támogatásnak hála a PowerVR grafikus chipje nem csak grafikára használható, ha arra van szükség foglalkozhat fizikával, besegíthet a processzornak videót kódolni vagy amit csak kitalálnak a fejlesztők, és megfelelően tudnak párhuzamosítani. A lényeg, hogy könnyen együttműködhet processzor és VGA, besegíthetnek egymásnak, ahol csak kell.


Persze egyetlen konzol sem lehet teljes a játékkínálata nélkül, egy ilyen multifunkciós erőmű is félkarú lenne, ha nem tudnánk mit csinálni rajta. A Sony viszont már most rengeteg szerződést kötött, így a belsős fejlesztők játékain kívül is láthatunk majd pár ütős címet. A következő játékok egy-egy marokkonzolos variánsára már biztos számíthatunk: Killzone, Uncharted, WipeOut, LittleBigPlanet, Call of Duty, Resistance, Little Deviants, Hot Shots Golf, Reality Fighters, Gravity Daze, Smart As, Broken, Hustle Kings. Impozáns lista ugye? Mivel a Naughty Dog (Uncharted) és a Guerrilla Games (Killzone) is beszáll a buliba, ezért valószínűleg hamar találkozhatunk majd olyan játékokkal, amik próbálják feszegetni a vas határait. Azok a szerencsések, akik kint voltak a bemutatón nagyon szépeket mondtak a látottakról, melyek között ott volt például az Uncharted is. Kojimáék is mutogattak egy Metal Gear Solid-ot, ami bár némileg vissza volt skálázva, nagyrészt a PS3-as tartalmat használta, ami elég ígéretesnek hangzik. Persze nem arra kell gondolni, hogy az NGP-nek PS3-as ereje lesz, de lehet számítani PS3-as szinthez közeli játékokra, hiszen kisebb felbontáson kell elérni ugyanazt.

Uncharted (forrás: Kotaku)
Pár dolog azért kérdéses maradt az NGP-vel kapcsolatban, itt van például az ár és az akkumulátoridő. Előbbire a Sony csak annyit mondott, hogy megfizethető lesz, valószínűleg a 3DS környékére lövik be. Utóbbi már jóval érdekesebb, mert bár nincs megerősítve, az Eurogamernek egy forrás 4-5 óra játékidőt mondott, ami reálisnak tűnik, ennyit tudott az első PSP is, és ennyit tud a 3DS is, ha 3D-s tartalmakat játszunk rajta. Netezve, zenét hallgatva, stb. valószínűleg ennél tovább húzza, de ezt nem szeretnénk elkiabálni. Nem tudjuk még ezen felül a rendszermemória méretét, de 1GB-ról suttognak (a mostani PSP-nek 64MB-ja van, a PS3-nak 256+256MB-ja), amiből persze az oprendszer leveszi a részét, de még így is maradna bőven elég a szoftvereknek. A kompakt méret érdekében optikai meghajtó már nem lesz a gépben, helyette flash adattárakon lehet majd játékot venni, ha valaki ragaszkodik a fizikai adathordozóhoz, a többieknek pedig ott a PS Store, ami mobilnettel akár a villamosról is elérhető lesz. Az viszont még nem tisztázott, hogy a beépített memóriát (mérete ismeretlen) lehet-e majd bővíteni valahogy, vagy nem.Az NGP (vagy PSP2, vagy akárhogy is hívják majd) az év végén fog érkezni, addig valószínűleg még hallunk róla eleget. A legérdekesebb az lesz, hogy milyen szolgáltatásokkal bővítik a repertoárt, milyen játékokat jelentenek még be, és mit tudunk meg még magáról a vasról. A mostani ismereteink alapján viszont könnyen állíthatjuk, hogy az NGP egy zsebben hordható, full-extrás mini-erőmű lesz, ami sokkal több lehet, mint egy „egyszerű” játékgép.

A specifikáció:
CPU:     ARM® Cortex™-A9 core (4 magos)
GPU:     SGX543MP4+
Méret:     kb. 182.0 x 18.6 x 83.5mm (szélesség x vastagság x magasság) (nem veszi figyelembe pl. a legvastagabb pontokat, mint az analóg karok)
Képernyő (érintőképernyő): 5 colos (16:9), 960 x 544, kb. 16 millió szín, OLED, többérintéses (kapacitív)
Hátsó érintőpad: többérintéses (kapacitív)
Kamerák: elülső hát hátsó kamera
Hang: Sound: beépített sztereo hangszorók és mikrofon
Szenzorok: hattengelyes mozgásérzékelő rendszer és háromtengelyes elektronikus iránytű
Helyzetmeghatározó: beépített GPS, Wi-Fi helymeghatározó szolgáltatás
Gombok/kapcsolók: PS gomb, bekapcsoló gomb, iránygombok (fel, le, jobbra, balra), akciógombok (háromszög, kör, X, négyzet), jobb- és baloldali vállgombok, jobb és bal analóg kar, START gomb, SELECT gomb, hangerő gombok (+/-)
Vezetéknélküli kommunikáció: mobil hálózat (3G), IEEE 802.11b/g/n (n = 1×1) (Wi-Fi) (Infrastructure/Ad-hoc mód), Bluetooth® 2.1+EDR (A2DP/AVRCP/HSP)

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

51. KILLERFox
2011.01.27. 17:11
vennék egyet szivesen
csak az a bibi hoy nagyon rossz a grafika PSP ken
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. KILLERFox
2011.01.27. 17:13
bár az egyik képen ahol egy játék megy rajta
hát nem rossz grafika
meg jók benne a cuccok
de majd kiderül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Saint
2011.01.27. 17:16
én 2-öt veszek, egyet papir nehezéknek, a másikat meg a szék lába alá mert billeg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. KILLERFox
2011.01.27. 17:23
Saint!!
ez a legjobb ötlet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. YuGabe
2011.01.27. 17:28
Biztos vagyok benne, hogy hogyha így fogják hagyni az analóg karokat, akkor annak néhány usernél nem lesz jó vége. Szerintem betolhatósnak kellett volna tervezni, így amikor zsebben hordja az ember, vagy nem éppen játszani akar, akkor csak megnyomja a kart és bekattan a helyére. Meg oké, hogy 3G, de GSM végül nem lesz benne/rajta? Ergo telefonálni nem lehet vele?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. XuChi
2011.01.27. 17:29
Már kezdem is gyűjteni a manit rá. Ez kell nekem. Az umd eltűnését is támogatom, de ne az legyen mint most, hogy amit megveszek azt csak 5x tölthetem le. Mert ha nem lesz cserélhető memó kártya benne akkor az gáz lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. g1mz095
2011.01.27. 17:57
Szerintem elég jó kis masina lesz
[LINK]
Találtam még róla pár infot.
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. polarx
2011.01.27. 18:07
hát nem tudom.. sose voltam hive ezeknek, lassan egy telefon is tud ennyit, ergo nem vagyok tőle elragadtatva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. danikollar
2011.01.27. 18:09
De azért az Uncharted rohadt jól néz ki rajta, majdnem olyan, mint a PS3-as. Azért még az Iphone is jóval elmarad ettől a szinttől. Persze hozzá teszem én sem vagyok híve, nem volt PSP-m.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. patrik2991
2011.01.27. 18:11
Én arra lennék kíváncsi, hogy a psp-s játékokat fogja-é támogatni, van egy olyan sanda gyanúm, hogy sajnos nem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Svindler
2011.01.27. 18:18
Csak az UMD-t nem viszi elvileg, érthetően.

polarx: igazából az ilyen hozzászólásokat nem értettem soha. GPS, 3G, kamera, stb. igen, ilyeneket tud egy telefon, amit főleg telefonálni és netezni veszel és ha már úgyis lehet rajta játszani, akkor kihasználod azt ami van. Itt fordítva van, játékos oldalon erős, ettől is marokkonzol és erre jön rá minden más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Eskimo
2011.01.27. 18:18
Lehet beruházok majd egyre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. RichardAud...
2011.01.27. 18:24
Gratula SONY!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. wellhopa
2011.01.27. 19:14
Nagyon jónak tűnik már csak az árára lennék kíváncsi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Warpath
2011.01.27. 19:16
Mi az? Kezd visszatérni a már több mint 20 éve eltűnt kvarcjátékmánia ? Csak most már Crysis 2 vel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Szerzetes
2011.01.27. 19:55
AAAAAAAAAAAAAAKAROM! Kit kell érte megölnöm?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Csaber Szerz...
2011.01.27. 19:58
Megrendeled és a futárt (természetesen miután kapható lesz )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. iteq47
2011.01.27. 20:18
eléggé sokat fog fejlődni. ha igaz

nekem teccik. kérdés az ára
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. ájPon
2011.01.27. 20:41
polarx, a telefon az telefon, a marokkonzol pedig megint más.

"Én nem vagyok híve a laptopoknak. Mármint, egy asztali számítógép többet tud ugyanannyiért, akkor minek?"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. hakosh2
2011.01.27. 20:58
Az első nem volt túl szimpi, de ez tetszik nagyon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. XtreemX
2011.01.27. 21:38
Nagyon bejövős,már kezdek is spórolni rá!! Király cuccnak néz ki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Insignia
2011.01.27. 22:34
ájPon kérdés az, hogy kinek mit jelent a "többet tud"... egy notebook drasztikusan jobb mobilitásban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Tirexi
2011.01.27. 23:31
Na ha ez kijön, cserélem is a jó öreg PSP 1000-emet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Menthix
2011.01.28. 08:36
"PSP 2: full extrás erőmű a zsebedben"
De arról nincs szó, hogy mik a specifikációk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. danikollar
2011.01.28. 08:44
Menthix, lapozz. Ott vannak a specifikációk. Vagy mire gondolsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Szefmester
2011.01.28. 10:56
Insignia: Akkor meg hasonlíts össze a példa kedvéért egy Notit és egy telefont pl irodai felhasználásra.. Nah melyik nyert? És ha telefonálás alapján nézzük? Szerintem az asztalit és a notit így értette mert a telefont és egy kézikonzolt is csak ilyen "értelmes" szinten lehet összehasonlítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. gebana
2011.01.28. 11:37
azért a ps3 grafikát túlzónak érzem, főleg mert a felbontás majdnem hd ready, de azzal egyetértek, hogy a betett képen szépen néz ki a játék.

a hátsó érintőpanel meg zseniális.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Simba
2011.01.28. 11:58
gebana: Na igen, de nem ők találták ki Motorola Backflip már használt hasonló megoldást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. psylocke
2011.01.28. 12:31
Hát ezek nem várták meg a Tegra 3at. 4 magos cpu és 4 gpu
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Joga73
2011.01.28. 15:18
>>de lehet számítani PS3-as szinthez közeli játékokra, hiszen kisebb felbontáson kell elérni ugyanazt.

Játékok legtöbbje 720p-ben fut a PS3-on, nincs olyan messze attól ez a 960*544.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. danikollar
2011.01.28. 15:42
gebana, nézd meg g1mz095 által linkelt videót (1. link), ott mozgásban is láthatod a játékot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Menthix
2011.01.28. 16:07
igen-igen, elnéztem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. lhatvani Joga7...
2011.01.28. 16:14
Játékok legtöbbje 720p-ben fut a PS3-on, nincs olyan messze attól ez a 960*544.

Igen, de gondolom az anti-aliasing-ot lehagyhatják a játékfejlesztők, az pedig sok erőforrást eszik a nagy konzolokon is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Smith166
2011.01.28. 19:41
Jól csinálják, mindenki ráizgul, aztán mire gyártásba megy pár dolgot kivesznek Így van ez mindig
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Eskimo
2011.01.28. 20:11
Hát remélem nem így lesz. Bár aztán kitudja valahogy sok ez a cucc egyszerre a Sony-tol. Nem szoktak ennyi mindent azért bele pakolni. Vagy ha igen akkor elkérik az árát rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Szefmester
2011.01.28. 20:44
Oké hogy kisebb a felbontás és kihagyták az élsimítást, de nem is baj, hiszen annyival kisebb a kijelző mint egy átlag fullHD-s tv vagy monitor hogy a sűrű pixel elrendezés miatt nem látni recésséget. Egyedül az árára leszek kíváncsi, bár nem lennék meglepve ha 150+ körül lenne a kezdőár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Azrael
2011.01.28. 22:02
Csak a pontosság kedvéért, a 720p 75%-kal nagyobb, mint a 960*544.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. HUFEUR
2011.01.29. 00:14
@Smith166

Nem hinném, hogy bármit is kivennének.
Van már videó amin épp Uncharted megy az NGP-n, masszírpad, érintőképernyő, minden benne van, akkor meg mit vennének ki?
Amit írtak az már benne lesz, maximum még több.

@Azrael
Százalékba lusta voltam átváltani, de még pontosabb a 720p 2.50980392-szer nagyobb, mint a 960x544
Csak gondolom a többiek azt nézték, hogy a 960-hoz hogy 1280 legyen ne legyen sok, csak azt meg nem tudják, hogy azt a több százat több százzal szorozva elég durva értéket kapunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. HUFEUR
2011.01.29. 00:14
@Smith166

Nem hinném, hogy bármit is kivennének.
Van már videó amin épp Uncharted megy az NGP-n, masszírpad, érintőképernyő, minden benne van, akkor meg mit vennének ki?
Amit írtak az már benne lesz, maximum még több.

@Azrael
Százalékba lusta voltam átváltani, de még pontosabb a 720p 2.50980392-szer nagyobb, mint a 960x544
Csak gondolom a többiek azt nézték, hogy a 960-hoz hogy 1280 legyen ne legyen sok, csak azt meg nem tudják, hogy azt a több százat több százzal szorozva elég durva értéket kapunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Siptike
2011.01.29. 03:34
HUFEUR és Azrael kicsit számolgassatok még...,csak meglesz a megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. meridaboy
2011.01.29. 06:54
Eddig nem volt PSP-m de nagyon szerettem volna, majd most kérek egyet karira!

HD-Ready = 1366x768 px (1.049.088, képpont)
NGP~PSP2 = 960x544 px ( 522.240, képpont)
innen már menni fog szerintem!

Azért az kemény, hogy az irányításban részt vesz a kontrolerren kívűl a többérintéses kijelző a több érintéses Hátsó érintőpad és a 6tengelyes mozgásérzékelő is!!!
Mekkora játékélmény lesz elérhető ?!?!?

Ott van a cucc rendesen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Canabis
2011.01.29. 09:09
ezzel nehezebb dolga lesz a nintendonak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Azrael
2011.01.29. 10:07
720p = 1280x720
Más kérdés, hogy a HD Ready tévék/monitorok többsége 1366x768as felbontással rendelkezik, mert a 768-as sormagasság olyan elterjedt PCk esetén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. meridaboy
2011.01.29. 13:32
1280x720 px = 921.600,
az összehasonlítási folyamaton nem változtat, csak az eredmény lesz más!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. HUFEUR
2011.01.29. 18:00
Tényleg, én 1280x1024-et számoltam (megszokás, akkora a monitorom).
De ezen a legnagyobb hülyeség "veszekedni", hogy most mennyivel is nagyobb a HD Ready.

De valószínű elég durva grafikája lesz, HD Ready ~2x akkora, viszont egy 32"-es tv-n "terül el", míg a PSP2 egy 5"-es képernyőn.
Bár igaz, hogy nem a grafika a minden, de azért 2011-ben már nem kéne egy bizonyos szint alá adni.

Durva cucc lesz, amint kijön a "slim", vagy inkább újított változat, mert ennél szerintem már nem lesz vékonyabb, akkor megveszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pycur
2011.01.30. 17:50
Hufeur:
Bááz még ki se adták, és kb 1 év múlva lesz kiadva de te már az újított verziót várod, nem vagy semmi. Hozzászoktál az új windózokhoz ugye? Nyugi énis épp ezért nem cserélem le a régit egyből mert mire megszokom(2-3 év) van új totál más.
Témához visszakanyarodva inkább írj nekik mailt hogy mit szeretnél benne megkapni és akkor (talán) veszel is egyet.
Az se lenne egy utolsó tipp hogy vigye a PS1-2 játékokat valahogy. Emulálni se kéne mert eredeti PS hardwer

És szerintem meg ilyen kis képernyőbe fölösleges ekkora felbontást belepréselni. A 22" moncsim 1600x akármennyit tudna de nem használom annyiban mert kiégeti a szemem. Ez is azt fogja tenni. A szemednek rá kell állnia hogy azon az 5" képernyőn hány millió képpont van és az a túl sok kis pixel bizony szemromboló. Nálam mindenképp.

Amúgy jó kütyü lesz mindent tud amit tudnia kell. Ez egy hordozható minilaptop ellenfele simán lehet. Főleg ha lesz benne playlistes hang és video lejátszó, jó net böngésző, chatelő kliens(msn, chat egyebek...), 720p vagy esetleg 1920as mkv játszás TV kimenettel akkor mindent üt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. aroon12
2011.01.31. 21:49
csak én nem látok rajta bekapcsológombot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pycur
2011.01.31. 22:44
Szerintem a bal felső annak tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kihaennem
2011.02.01. 09:34
ugy látom Sonyéknál még mindig nem értik mitől döglik a légy
Nem az erőmű a lényeg. Hanem az élmény amit ad.
A gép az még elmegy, de a menu az nagyon szánalmas azokkal a rágógumi ikonokkal..

az egész nagyon komolytalan handheldnek néz ki.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. aka
2011.02.01. 21:11
Élből röpülne föl rá egy Linux disztró. :3
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. klaszlo aka
2011.02.16. 23:46
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!