iPon Cikkek

QNAP TS-228: kétlemezes NAS a belépőszintre

Dátum | 2016. 05. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Kipróbáltuk a QNAP egyik új hálózati adattárolóját, amely ezúttal nem a felsőkategóriában próbál szerencsét a konkurens megoldásokkal szemben, inkább a középkategóriát célozza be. A TS-228-as modell kétmagos SoC egységet kapott, amely még az ARM v7 architektúra köré épül, az adattárolókat pedig két darab 3,5 hüvelykes belső rekesszel várja. A termék ideális választás lehet otthoni felhasználásra, hisz elegáns dizájnja miatt akár a nappaliban is felvállalható a jelenléte; de kisebb irodákban is hatékonyan helytállhat, ugyanis alapszolgáltatásai révén az üzleti környezet sem áll túl távol tőle. A TS-228-as a maga 60 000 forint körüli árával az olcsóbb, de minőségi hálózati adattárolók szegmensében harcol, felszereltsége alapján pedig igen jó esélyekkel indul. Mielőtt viszont fejest ugranánk a mélyvízbe, feltétlenül érdemes néhány pillantást vetni az alábbi táblázatra, amely az új NAS legfontosabb tulajdonságait veszi górcső alá.
A Realtek gyártmányú SoC egység az androidos set-top-box készülékek, illetve az asztali médialejátszók piacáról már ismerős lehet, igaz, ott a Mali 400 MP2 iGPU-ban rejlő lehetőségek is kiaknázhatóak, itt azonban kispadra került az integrált videó vezérlő. Van viszont USB 3.0 vezérlő, Gigabites Ethernet, illetve extraként még SD memóriakártya-olvasót is kapunk. A kissé szokatlan, de nem példa nélküli hardvert a QNAP saját NAS operációs rendszere, a QTS teszi teljessé, ami egy nagyon sokoldalú, remekül használható szoftvercsomag. A QNAP korábbi bejelentése szerint ez a modell – az ugyanerre a hardverre támaszkodó egylemezes TS128-cal együtt – a belépőszinten próbál majd érvényesülni, azaz QNAP mércével nézve "alapmodellről" van szó. Most, hogy már tisztáztuk a NAS legfontosabb paramétereit, ideje, hogy szemügyre vegyük egy picit közelebbről is.
A QNAP TS-228-as hálózati adattárolója egy egyszerű, ugyanakkor kellően informatív dobozban érkezett, így legfontosabb tulajdonságaival már a kibontás előtt meg lehet ismerkedni. Az elegáns csomag belsejében kartonlappal elválasztva foglalnak helyet a kiegészítők, a két fiók között pedig maga a NAS található. A csomagolás ötletes és igényes, így az első benyomás az ismerkedés során elég pozitív volt.
A TS-228 mellé a szokásos dokumentáció mellett egy telepítő lemez is érkezett, amelyen a legfontosabb segédprogramok találhatóak. Ezek helyett viszont érdemesebb inkább a gyártó hivatalos weboldaláról letölthető appokat használni, hisz azok mindig a lehető legfrissebbek. No meg optikai meghajtóval egyre kevesebben rendelkeznek, így sokaknál nincs is más alternatíva, csak a gyártói lap. A tartozékok között találunk még egy tápkábelt és egy tápadaptert is, a sort pedig egy Gigabites Ethernet kábel és egy adag műanyaglapka zárja. Utóbbiak a merevlemezek gyors, szerszámmentes rögzítését teszik lehetővé, ugyanis elég őket bepattintani a helyükre, máris szorosan fogják az adott HDD-t.
A NAS ezúttal fehér, fényes műanyagból készített köntöst vett magára, ami elegáns megjelenést kölcsönöz, ugyanakkor picit érzékeny a porral, karcokkal és az ujjlenyomatokkal szemben. Az előlap az aktivitást jelző ledek mellett kapott egy bekapcsoló gombot, egy SD memóriakártya-olvasót, illetve egy USB 3.0-s portot is, amely felett a QuickCopy funkció nyomógombja látható. Ez csak akkor világít kéken, ha adattároló csatlakozik a porthoz. A NAS gyárilag fóliázva van, a fólia pedig tartalmazza a beüzemeléshez szükséges utasításokat, azaz a myQnapCloud szolgáltatás használatához szükséges QR kódot, illetve a PIN kódot is. A fotón ezek adatvédelmi okból nem látszanak. Természetesen a QFinder Pro alkalmazás is használható a beüzemeléshez, sőt, az IP cím ismeretében még akár a webböngészőből történő beállítás is járható út, de erről a következő oldalon részletesebben is írunk majd.
A NAS hátoldalán egy Gigabites Ethernet port, egy USB 2.0-s port, illetve a tápadapter csatlakozója sorakozik, legfelül pedig a reset gomb található.
A ház tetején és alján fekete műanyagfelület látható, szellőzőt viszont csak alul, a fekete és a fehér burkolat találkozásánál alakítottak ki. Felül nincs semmi extra, alul azonban a szokásos matricák társaságában egy csavar is megbújik, ami a fotós állványokéhoz hasonló kivitelű, behajtható tekerőfüllel rendelkezik.
A csavar kitekerése után levehetővé válik a burkolat, így már hozzáférhetünk a két HDD fiókhoz. Ezekben SATA 6 Gbps-os vagy SATA 3 Gbps-os adattároló fér el, de csak 3,5 hüvelykes kivitelben. A meghajtó rögzítése egyszerű és gyors: csak fel kell pattintani a mellékelt műanyaglapokat, amelyek a helyén tartják az adott merevlemezt. A NAS RAID0, RAID1, illetve JBOD támogatással érkezik, a belső adattárat pedig EXT4 fájlrendszerrel formázza meg.
Hardver terén egy Realtek RTD1195-ös SoC adja az alapot, amely két darab ARM v7-es architektúra köré épülő processzormaggal gazdálkodik. A médialejátszókból és androidos készülékekből ismerős SoC tartalmaz egy Mali 400 MP2-es iGPU-t is, ám ez ebben az esetben inaktív – csak az 1,1 GHz-es processzormagokkal gazdálkodhatunk. Rendszermemóriából 1 GB-nyi DDR3-as memóriachip jár, bővítésre pedig nincs mód, mert a RAM alaplapra forrasztva érkezik. Az operációs rendszert, illetve a frissíthető firmware-t 4 GB-nyi NAND Flash területen tárolja a rendszer, a melegedő komponensek hűtéséről pedig egy kisméretű hűtő gondoskodik, amely a NAS alól szívja be a friss levegőt. A TS-228 mellett ugyanezzel a hardverrel, de kettő helyett már csak egy HDD bővítőhelyet kínáló kivitelben egy másik NAS is elérhető, ami a TS-118-as típusjelzést viseli. Természetesen ha azt választjuk, le kell mondani a RAID0 és a RAID1 mód előnyeiről.
A QNAP TS-228-as modelljéhez a szokásos QTS operációs rendszer legfrissebb, 4.2-es változatát kapjuk meg, ám mielőtt ezt használatba vehetnénk, mindenképpen el kell végezni néhány apró teendőt, amelyek a NAS beállítását szolgálják.
QFinder Pro
QFinder Pro
A beállításhoz szükség lesz a QFinder Pro alkalmazásra, amelynek legfrissebb változata mindig elérhető a vállalat hivatalos weboldalán keresztül, méghozzá innen. Amennyiben a Windows és Mac OS X operációs rendszerre egyaránt elérhető alkalmazás megtalálta a helyi hálózaton a NAS-t, elkezdődhet a beállítás, azaz az inicializálási feladat. Itt a felhasználói hozzáférési adatok, a hálózat adatai, az adattároló-rendszerrel kapcsolatos beállítások, illetve az időzóna beállítása pár perc alatt megtörténhet, majd azonnal felkereshető a webes felhasználói kezelőfelület.
HDD beállítási lehetőségek
Apró megjegyzés, hogy mi 2 darab 2 TB-os WD RED merevlemezt használtunk a teszthez, amelyek RAID1 módban dolgoztak. A RAID1 tömb hamar elkészült, viszont ezután szinkronizációra is sor kerül, ami nagyjából 6 órán át tartott. Ekkor a NAS tökéletesen használható, minden funkciója elérhető, de sebességteszteket nem érdemes végezni, mert csalóka képet kaphatunk.
Az asztal
A QNAP QTS operációs rendszerének 4.2-es kiadása a szokásos webes felhasználói kezelőfelületet tárja elénk, amely elegáns, remekül átlátható, és több ablak egyidejű megnyitását is támogatja. A szoftver tud magyarul, beállítási lehetőségei között pedig zavarba ejtően sok opció lapul – ez egy újdonsült NAS tulajdonos számára elsőre ijesztő lehet, de szerencsére nagyon könnyű kiismerni a szoftvert.
Rengeteg beállítási lehetőség van
A kezdőlap olyan, mintha egy külön operációs rendszer futna a webböngészőn belül – és ez így is van. Az asztalon megjelennek értesítések, valamint van egy külön kis diagnosztikai ablak is, ami a rendszer aktuális állapotát tárja szemeink elé. Kapunk egy hatékony keresőt is, így minden fontos beállítás, illetve funkció elérhető közelségbe kerül.
Ellenőrizhető a NAS állapota
Az alap alkalmazások mellé az App Center jóvoltából rengeteg hasznos szoftver telepíthető, így például vírusirtó is kerülhet a NAS-ra, amelynek működése automatizálható. A termék webes fénykép-nézegetőt, fájlkezelőt, illetve videó lejátszót egyaránt kapott, a NAS beállításaihoz és tartalmához pedig mobilalkalmazásokon keresztül is hozzá lehet férni. A fájlkezelő esetében jópofa opció, hogy Chrome és Firefox webböngésző alatt Drag&Drop módszerrel lehet fájlokat feltölteni a NAS-ra, csak "rá kell őket dobni" a megfelelő területre.
File Station
Van úgynevezett Download Station is, ami nem más, mint egy sokoldalú letöltőközpont. Ez a torrent fájlok mellett a webes és FTP-s letöltéseket is kezelni tudja, sőt, a torrent esetében a visszaosztásról is hibátlanul gondoskodik. Egyidejűleg maximum 500 feladat bízható a rendszerre. Sokak számára érdekes lehet még a Surveillance Station névre keresztelt megfigyelőközpont, ami alap esetben 2 IP kamera kezelésére képes, de további licencek vásárlásával jelentősen kibővíthető a "géppark". A szolgáltatás mobilappon keresztül is elérhető, az eseményeket pedig könnyedén áttekinthetően tálalja a rendszer. A felvételek megtekintésére akár mobilon is van lehetőség.
Download Station
Aki adatmentésben gondolkodik, többféle opciót vehet igénybe. A NAS egyes tartalmait automatikusan menthetjük különböző felhő alapú tárhelyekre (Amazon Cloud Drive, Google™ Drive, Dropbox, Microsoft® OneDrive, Yandex.Disk, Box), vagy éppen egy másik NAS-ra, sőt, akár külső adatattárolóra is. Az USB-s adattárolók esetében az előlapon található szinkronizációs gomb megnyomásával szintén van lehetőség adatmentés, illetve könyvtár-szinkronizáció elvégzésére – a szoftverben természetesen beállítható, pontosan mi történjen a gomb megnyomására. A NAS-hoz PC-re telepíthető adatmentő alkalmazás is jár a QNAP NetBak Replicator személyében, ami időzített, automatikus adatmentésre is képes.
Music Station
Annak érdekében, hogy a különböző eszközökön hatékonyan megtekinthessük a különböző videókat, kapunk Videó Átkódoló szolgáltatást is. Itt beállítható, mely könyvtár tartalmát figyelje a rendszer: ha ebbe a könyvtárba videót húzunk, automatikusan megkezdődik a tartalom átkonvertálása az előzőleg már megadott felbontásokra. A funkció tesztünk alapján tökéletesen működik, ám sebessége a Realtek SoC miatt nem valami gyors.
Photo Station
A NAS által támogatott fontosabb szolgáltatások között a DLNA és UPnP támogatás éppúgy jelen van, mint a VPN és OpenVPN támogatás (kliens és szerver), a nyomtatószerver támogatás, az USB-s meghajtón tárolt tartalmak megosztásának lehetősége, illetve az FTP és fájlszerver támogatás (CIFS, SMB, AFP, Windows ACL). A QTS 4.2-es operációs rendszer összességében kiválóan vizsgázott. Aki szeretné saját maga is kipróbálni a szoftver, látogasson el ide, ahol elérhető az élő demó, így végig lehet kattintgatni a menüpontokat.
Hálózati adatátviteli sebesség A Gigabites Ethernet portra kapcsolt TS-228-as NAS fedélzetén két darab 2 TB-os WD RED merevlemez teljesített szolgálatot, amelyek RAID1 módban üzemeltek. A tesztek során nagy fájlokkal való műveletek esetén 96 MB/s-os olvasási-, illetve 84 MB/s-os írási sebességet mértünk, de ha sok kisebb fájl mozgatására van szükség, akkor ezek az értékek akár jelentősen is csökkenhetnek. Sok kis fájl másolásakor 60 MB/s körüli olvasási-, illetve 40 MB/s körüli írási tempót mértünk, de az aktuális sebesség erősen függ a fájlok méretétől. USB 3.0-s sebesség Mivel a NAS rendelkezik előlapi USB 3.0-s porttal, így egy 1,5 TB-os WD GREEN merevlemezt tartalmazó külső HDD jóvoltából az USB 3.0-s olvasási- és írási tempót is le tudtuk mérni. Nagy fájlok másolásakor 54 MB/s-os olvasási- és 36 MB/s-os írási tempót ért el a rendszer, de kisebb fájlok esetén ez az érték 20-25 MB/s-mal is csökkenhet, ismét csak fájlmérettől, illetve mennyiségtől függően. A külső HDD egyébként stabilan elérhető volt, működése során semmilyen rendellenességet nem tapasztaltunk Fogyasztás A 2 TB WD RED merevlemezzel szerelt NAS kikapcsolt állapotban 0,1 wattot kért, üresjáratban pedig 11,6 wattot fogyasztott. Mivel a merevlemezek esetében beállítható, hogy némi tétlenségi idő után térjenek nyugovóra, így a NAS fogyasztása jelentősen csökkenthető: a parkoló pályára állított merevlemezekkel csak 6,2 wattos fogyasztást mértünk. Aktív állapotban 13,7 watt körül helyezkedett el a fogyasztás videó átkódolás közben, fájlmásoláskor pedig 13 és 15 watt közötti értékeket mértünk. Amikor a merevlemezek felpörögnek, a fogyasztás egy pillanatra a 31 wattot is eléri, de gyorsan lemegy 19 watt környékére, majd beáll a 12 watt körüli üresjárati érték. Melegedés Az automatikus fordulatszám-szabályzással működő rendszer üresjáratban nem volt különösebben forró, ugyanis a merevlemezek 33 Celsius fokon, a processzor 42 Celsius fokon, a rendszer pedig 36 Celsius fokon üzemelt. Némi terhelés hatására a processzor hőfoka 56 Celsius fokig ugrott fel, a rendszer hőmérséklete 48 Celsius fok lett, a merevlemezek pedig 46 Celsius fokon üzemeltek. Zajszint A NAS alapbeállítás alkalmazása mellett, 22 Celsius fokos környezeti hőmérséklet esetén még komolyabb terhelés hatására sem volt hangos, azaz az apró ventilátor nagyon jól dolgozott. A menüben természetesen van lehetőség arra is, hogy felülbíráljuk a ventilátor-profilt, így alacsony, közepes és magas fordulatszám egyaránt beállítható. Alacsony fordulatszámon (1140 RPM) nagyon halk a NAS, de közepes fordulatszámon (2700 RPM) már megjön a hangja a ventilátornak, ekkor ugyanis motorhang hallatszik a házból. Magas fordulaton (3600 RPM) már hangos a hűtés, így a kikapcsolódást már zavarhatja a termék – de szerencsére magas fordulatszámon normál esetben sosem fog járni a ventilátor, csak ha extrém rosszul szellőző, kis légtérrel rendelkező helyre telepítjük a NAS-t, mondjuk szekrénybe. A NAS lábai egyébként elég csillapítást nyújtanak ahhoz, hogy a merevlemezek által keltett rezgések ne terjedjenek át a NAS közvetlen környezetére. Igaz, egy nagyon minimális rezgés még így is érezhető, ha például ugyanazon az asztalon van a NAS, ahol épp dolgozunk, és sok kis fájlt kell mozgatnia.
A QNAP TS-228 a maga 60 000 forint körüli piaci árával hazai szemmel nézve aligha nevezhető belépőszintű NAS-nak, de a QNAP kínálatában annak számít, ezért némi kompromisszumra fel kell készülni az esetében (de csak QNAP-os mércével persze). Egyrészt a merevlemezek kívülről nem hozzáférhetőek, így Hot-Swap jellegű adattároló-cserére nincs mód. Másrészt a HDD rögzítés sem tökéletes, ugyanis a műanyag rögzítő elemek vékonyak, így idővel elképzelhető, hogy könnyedén eltörnek, mivel elég jól illeszkednek a helyükre, és picit nehéz őket kipattintani. Mondjuk ideális esetben a merevlemezeket úgysem sűrűn cseréli egy átlagfelhasználó, de a dolog mellett akkor sem mehetünk el szó nélkül.
QNAP TS-228
A dizájn és az anyagminőség egyébként rendben van, illetve a felszereltségre sincs panaszunk, hiszen a rendhagyó hardver kellően erős, és minden rendelkezésre áll, amire egy alap NAS esetében szükség lehet. A szoftver szokás szerint kiváló, könnyen kezelhető, nagyon sokoldalú és kellően modern – gyakorlatilag annyi lehetőséget nyújt, aminek a belépőszintű NAS-t kereső átlagfelhasználók többsége még a negyedét sem fogja kihasználni, de ez persze nem baj. Fogyasztás, melegedés és zajszint terén rendben volt, amit tapasztaltunk, viszont a szellőzésen lehetett volna még egy picit javítani, ugyanis nagyobb ventilátorral ellátott hálózati adattárolókban azért hűvösebben üzemelnek a merevlemezek. A TS-228 összességében kellemes meglepetés volt számunkra. A sebességére nem lehet panasz, a szoftvere pedig szinte tökéletes, ez a legnagyobb erőssége. Részünkről megy az ajánlott plecsni, mindenképp érdemes számolni a TS-228-cal válogatásnál.
A tesztben szereplő QNAP NAS a hazai képviselettől érkezett, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani! Hasznos hivatkozásokA gyártó weboldalaiPon Webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. LGx
2016.05.06. 09:59
belépő szintű 2 lemezes NAS-nak én inkább egy ZYXEL NSA-325 v2-t ajánlanék. tud mindent ami belépő szinten kell (még többet is) és fele ennyibe kerül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. zodiac83 LGx
2016.05.06. 12:11
[TROLL ON]
Azért NSA kódnévvel hálózati adattárolót forgalmazni...
[TROLL OFF]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Tommmysun zodia...
2016.05.06. 12:25
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. dzsuz87 LGx
2016.05.06. 12:40
Hát ezeket nem gyakran cserélgeti az ember, szóval mindenki azt ajánlja, amit ő használ.
Nekem a Synology bejött, funkcionalitásban pont ott van, ahol ez is, csak éppen a támogatott HDD-k (és SSD-k) köre szinte az összes ma kapható modellre kiterjed.

Szerk.: a Netgear ReadyNAS-okat viszont javaslom elkerülni, rettentő gagyik, pocsék szoftvertámogatás, gyenge hardver.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. amazing
2016.05.06. 13:11
Itthon QNap van, nyaraloban Synology, 2 lemezes mindketto. Idaig Synology szoftverben elorebb jar, de Qnap mostanaban behozta, szoval kb. egy szinten van mar mind a ketto, megbizhatoak nagyon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. legyes
2016.05.07. 01:00
Ha nagyon olcsón kell valami buta, de "fröccsöntött" NAS. Akkor ZyXEL. A következő lépés az Asustor. A nagyfiúsabb játékszerek inkább a QNAP NAS-ok, otthoni kényelmes NAS-ok pedig a Synology-k. Valamint nem hivatalosan az akciósan vett HP Microserver+XPENology combo.
A Synology felülete szerintem sokkal pörgősebb, könnyebben is kezelhető, szoftverekben is több érhető el hozzá, a felhős szinkronizációk fényévekkel kényelmesebbek (főleg a szemtelenül olcsó Google Storage). iSCSIban, céges dolgokban, sebességben szerintem a QNAP jóval erősebb, azonos pénzért, pl. kifejezetten jó az 5 fiókos, AMD-s NAS-uk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nemlehet legye...
2016.05.07. 13:01
Vagy egy J1900-as lap, egy kis házban fele ennyiért OMV-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Geralt_of_... nemle...
2016.05.08. 23:13
Tehát egy J1900 meg egy olajtársaság. Imádom mikor mindenki minden szart rövidít...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. legyes
2016.05.09. 01:09
A J1900 I/O-ban egy vicc, ami még csak nem is vicces. Az OMV-re pedig a kutyámat sem bíznám, ellentétben az QNAP/Synology-val. A kezdetektől használtam OMV-t, kell neki még vagy 5 év, ellentétben mondjuk a NAS4Free-vel (régi FreeNAS).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. idArns
2016.05.10. 12:43
Most vettem 55-ért egy n3150-es lapot (4 sata3 alapból), 8 giga ramot, meg egy rendes, megbízható tápot a lap alá. Kéremszépen, kinek meg hova kell ilyen ennyiért? Azt megértem, aki azt akarja, hogy működjön out of the box, mert nem ismeri annyira ezeket a rendszereket meg a protokollokat, többieket nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pepeno1
2016.05.12. 10:18
Részemről Zyxel NSA320S van otthon, és teszi a dolgát, mint a kisangyal. Arra amire kell nekem, tökéletesen elég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. BiroAndras idArn...
2016.05.12. 11:36
2-4 lemeznél még elmegy az épített nas, de afölött már problémás. A legtöbb kicsi alaplapban nincs elég SATA port. Nem nagyon van kompakt ház, amibe belemegy 4-nél több vinyó. Hot-swap-ről meg ne is álmodj.
A másik lényeges dolog a szoftver. A QNAP és a Synology is nagyon profi, bőven megéri az árát.
Én egy HP microserver-t használtam évekig (RAID nélkül), némi trükközéssel belement 6 vinyó. 4 nagy tárolásra, 1 laptop vinyó torrent seed-nek, és 1 ssd cache. Működött, de valamit mindíg kellett reszelni rajta.
Most van egy 8 lemezes QNAP. RAID 5, SSD cache, film nézés, meg még csillió fícsör. Nagyon egyszerű a kezelése, és soha semmi baj nincs vele. A RAID 5 miatt eleve nyugodtabban alszom, de emellett még rendszeresen teszteli is a vinyókat és rögtön szól ha bármi gáz van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim BiroA...
2016.05.12. 12:29
"2-4 lemeznél még elmegy az épített nas, de afölött már problémás."

Kicsiben megoldani valóban problémás, máskülönben építesz egy mezzei microATX konfigot és simán megvan a 8 lemezes NAS. Hot Swap egyáltalán nem probléma, ASUS lapon egyenként tudom beállítani, hogy melyik SATA port legyen "external" onnantól meg oprendszer kérdése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. idArns Asagr...
2016.05.13. 13:54
Ennyi, továbbra is tartom magam ahhoz amit mondtam, minden megoldható, olcsóbban, épített NAS-al, persze az nem lesz első pillanattól kezdve működő Amúgy a napokban megjött a nas hardver, be quiet táp ment alá, hát srácok, elpukkant az első bekapcsnál, nem tudom, mit gondoljak a be quiet-ről ezután, amúgy minőséginek tűnt, hátha a kövi tökéletes lesz és ez csak egy egyedi eset volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. vanRobert
2016.05.23. 19:40
Nekem egy 60ezer forintos NAS nem a belépőszint. Ehhez 2db, minimum 2TB-s vinyó, és 110ezer, de inkább 120.

Akinek ez a belépőszint, az egy kicsit el van szállva.

Ez inkább egy erős középkategória, azoknak, akik már évek óta NAS tulajdonosok, de komolyabbra váltanának, esetleg vastag pénztárcájú próbálkozóknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!