iPon Cikkek

Radeon HD4850 és Geforce GTX280

Dátum | 2008. 07. 02.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Némi szünet után újra mozgolódás van a VGA piacon. Nemrég jelent meg az ATI új generációs Radeonjainak első futára a HD4850 és az nVidia új zászlóvívője a GTX280, így mai tesztünknek ők lesznek a főszereplői, összehasonlítva teljesítményüket elődeikkel. Érdekes, hogy a két gyártó fordított sorrendben jelenteti meg a termékeit, a héten futottak be a GTX260-asok, melyek az új vonulat „gyengébb” részét képviselik, míg az ATI a HD4870-et állította grafikus vezérlői élére, melyen elsőként alkalmaznak GDDR5-s memória chipeket, nemsokára rájuk is sort kerítünk.

Alig valamivel több, mint egy év telt el a felemásra sikerült HD2900XT megjelenése óta és az ATI óriási fejlődésen esett át, míg az nVidia köszöni szépen jól elél a G80-al felállított sémával. Nemrég kóstolgatta is egymást a két cég, az ATI tett egy megjegyzést miszerint az nVidia nem fogja tudni már sokáig a jelenlegi stratégiáját folytatni és a monolitikus chipek kora lejárt (hivatkozva ezzel a GTX280-ra, mely jelenleg a legtöbb tranzisztort tartalmazó óriás chip). Természetesen a válasz sem maradt el, mely szerint az ATI csak nem képes ilyen erős felsőkategóriás megoldásokat készíteni. Objektíven nézve mára tisztán látszik mennyire élesen elvált a két vállalat stratégiája. Az nVidia megmaradt a már megszokott módszernél, mely szerint először kiadják a legerősebbet, amire képesek, majd azt gyengítgetik, míg az ATI a HD3850 óta inkább a vevők számára fontosabb középkategóriában próbál robbantani egy kicsit és a teljesítmény/fogyasztásra helyezi a hangsúlyt. Ezenfelül a felsőkategóriás piacon inkább egy nyákon összedolgozó több chipben látja a jövőt.

Persze egyik sem hagyhatja figyelmen kívül a másikat, és hála ennek egy kicsit felgyorsultak az események az elmúlt hónapokban és ezeknek köszönhetjük az igen jó ár/teljesítmény mutatókkal rendelkező 8800GT-ket, HD38x0-kat és 9600GT-ket viszonylag hamar. Ebből a piacból akar kihasítani egy szeletet a HD4850 is, míg a GTX280 megint a leggyorsabb címért száll versenybe, lássunk is egy gyors összehasonlítást az elődökkel:


Mint arról már híreinkben is beszámoltunk, igaznak bizonyult a hír, amit eleinte mindenki csak egy legyintéssel nyugtázott, miszerint az új Radeonokban 800 shader található, miközben a magméret nem növekedett a duplájára. Nagyon jól optimalizálhatták a shadereket, hogy ennyi tranzisztorból kijöttek. Az előző széria gyengéje volt a GeForce-okhoz képest kevés textúrázó egység, melyek száma ugyanolyan arányban nőtt, mint az árnyalóké, így mostanra már biztos nem lehet panasz rájuk még a nagy nVidia logos játékokban sem. A GTX280-ban természetesen ezen a fronton nem volt olyan nagy előrelépés, hisz már a 9800GTX is bőven meg volt pakolva velük, felesleges lett volna megduplázni őket, ám a shaderek száma majdnem eléri a duplázást. Igaz az óriási komplex mag miatt már nem bírják ugyanazokat a magas órajeleket, mint a 9800-ban találhatóak (melyek sokszor könnyen elmennek 2Ghz-n), és tuningolni se nagyon lehet (saját és mások tapasztalatai alapján levonható, hogy 10% amit elbírnak pluszban), de ez még fejlődhet, ha átállnak frissebb gyártástechnológiára.

XFX GTX280
A GTX280 hűtője nagyon emlékeztet a 9800GTX-ére, csak a kártya egy kicsit megnőtt és rémesen forró, viszont 2D-ben meglehetősen halkan teszi a dolgát, csak némi izzasztás után adja fel és állítja magát hangosabbra, de hát ez egy csúcskártyánál nem túl meglepő.

Sapphire HD4850
Ezzel szemben a HD4850 meglepő módon a HD3850 hűtési megoldását örökölte, pedig egyértelműen jobban melegedik annál. Működés közben még a DVI csatlakozókat is nehéz megérinteni anélkül, hogy ne égessük meg magunkat. Bár nem fagyott vele, és 2D-ben ez is elmegy halkan, a VGA megérdemelt volna egy erősebb hűtést. Amilyen forró a nyár mostanában, elég merész döntés volt ezt így kiadni. A leendő tulajoknak (főleg rosszabbul szellőző házak esetében) érdemes elgondolkozni egy hűtőcserén, vagy olyan típuson, amin nem referenciahűtés található.

Tesztgép
Alaplap: Gigabyte P35-DS3
Processzor: Intel Core2Duo E8400@3.6GH
Memória: Geil Ultra 2x1GB DDR2-800 KIT
Operációs rendszer: Windows Vista SP1
Driverek: Catalyst 8.6, GeForce 175.19 és 177.41 (a GTX280-hoz)


Megemelt beállítások mellett látszik meg igazán, hogy mennyivel erősebbek az új kártyák. A HD4850 elődjéhez képest 50%-al erősebb és könnyen párban van a 9800GTX-el, míg bár a két chipes megoldásokat nem éri el, de az egy chipesek között a GTX280 igen impozánsan teljesít.


A régi játékban jól előjön, hogy bizony erősítettek textúra fronton is az ATI-nál, az új kártya közelít a dupla sebességhez, míg a GTX280 képes befogni a GX2-t (lehetséges processzorlimitáltság miatt).


Sok minden nem változott, szokás szerint az ATI-nak áll a zászló, még az új GTX-el is, ám mint tudjuk a Call of Juarez azon kevés játékok egyike amely húz az ATI felé.


Oblivionban nem olyan jelentős az előrelépés, valószínűleg a memória sávszélessége fogja le a HD4850-et, míg a GTX a maga 512 bites adatsínével magasra teszi a lécet, amit a GX2 még mindig képes átugrani.


Valamiért a CF még mindig nem működik rendesen Unreal alatt (pedig az összes rá épülő játékban meg igen), így az új Radeon még az X2-t is otthagyja. Az Unreal igen processzorfüggő, a 100 fps-es eredmények jó eséllyel annak köszönhetőek, hogy bár a 3.6-on járó C2D bőven elég ezekhez a VGA-khoz 100 játékból 99-nél, ám ez itt a maradék egy.


Mint az előbb is utaltunk rá itt már szárnyal az X2. Érdekes, hogy bár az ATI kártyák szeretik ezt a játékot és általában erősek az UT3 motoros játékokban, a 9800GTX egy picit képes a 4850 fölé emelkedni.


Quake Wars alatt nem megy jól a CF, ez miatt lehet lassú az X2, míg a HD4850-ben lévő plusz textúrázók megint domborítanak, megint könnyen párban van a 9800GTX-el, míg a GTX280 és a GX2 messze a többiek felett vannak.


A Call of Duty 4-ről általánosan elmondható volt, hogy az nVidia kártyáit favorizálja. Ehhez képest az új Radeon és még az X2 is a friss meghajtókkal szárnyra kap. A HD4850 félúton van a 9800GTX és a GTX280 között, ami egy jóval olcsóbb kártyáról lévén szó igen figyelemre méltó eredmény.


Közepes beállítások mellett nagyon előjön, hogy ez a játék is szereti a processzort, ám ha kicsit feljebb tekerjük a beállításokat máris látszódik, hogy ha nem is sokkal, de ez még mindig az nVidiának kedvez.
Amire általában a legtöbben kíváncsiak az a Crysis. Nagyon érdekes, hogy a 9800GTX és a HD4850 fej-fej mellett mennek a tesztekben, nagyon apró eltérések figyelhetőek csak meg. A jó hír, hogy a GTX280-al 1280-ban már-már játszható a Very High beállítás. Sajnos még nem tökéletes, de már élvezhető.

nVidia GeForce GTX280


Az nVidia új csúcskártyája igen meggyőző teljesítményt mutat fel, egyértelműen a legerősebb az egy chipes megoldások közül. Cserébe azonban meg is kérik az árát, így az ár/teljesítmény mutatója nem a legjobb, de anno egy 8800GTX még ennél is többe került. Az egyetlen veszélyt a magas ára miatt az jelentheti, hogy ma láthattuk a HD4850 teljesítményét, aminél a HD4870 többre képes és kettő is kijön belőlük a GTX280 árából, és úgy már körbefutják kétszer. Persze ha maximalisták vagyunk, lehet két GTX280-at is SLI-be kötni ;) . A már jól bevált kicsit megváltoztatott hűtő nagyon tetszett nekünk a VGA-n, ami ameddig lehet, igyekszik halkan végezni a dolgát, cserébe persze a kártya is egy kisebb kazánházzal ér fel.

ATI Radeon HD4850


A HD4850 egyértelműen az új ár/teljesítmény bajnok, maga mögé utasít mindenkit a középkategóriában. Nem csoda, hogy az nVidia nemrég bejelentette, hogy lecsökkenti a 9800GTX árát a Radeon árszintjére, mert a jelenlegi magasabb áron nem kérdés, hogy melyiket kell választani a kettő közül. Ha beállnak azonos árszintre, akkor már jó eséllyel a szimpátia és az egyéni játékok dönthetnek, mert fej-fej mellett halad a két kártya a jelenlegi kínálatban. A Radeon többet tud, a Geforce-nak pedig jobb a hűtése. Az egyetlen fájó pont ugyanis a HD4850-ben a teljesítményéhez képest apró hűtési megoldás mely miatt igencsak felforrósodik a helyzet némi játék után. Ettől függetlenül megérdemel egy virtuális „különösen ajánlott” plecsnit.

Köszönjük a GTX280, HD3870X2, 9800GTX és 9800GX2 kártyákat az Expert Computer kft.-nek!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. danee91
2008.07.02. 13:00
(Vendég_Jery_* @ 2008 Jul 2, 12:20) A beharangozások alapján jóval többet vártam a HD4850-t?l, bár az is lehet, hogy ezek a tesztek csalókák egy kicsit. Az mennyire igaz hogy egy ati kártyának jóval hoszabb az élettartama, úgy értem egy HD4850-en még 3-4 év múlva is futnak a játékok, míg mondjuk a 9800 gtx-en annyira már nem. Régen például az ati kártyám összeakadt pár játékkal elég zavaró volt, ezen a téren mi a helyzet?
A kés?bbi játékok a shaderek felé indulnak meg, ezért a G80-tól G96-ig egyre gyengébb lesz, GT200 és az ATI-k tartják majd a lépést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. boogie84
2008.07.03. 15:56
(Vendég_v.tom_* @ 2008 Jul 3, 14:17) Ez pedig, hogy aki komoly játékos, nvidia karit vesz, hiába drágább, badarság

Aki komoly játékos és van pénze az nem nVidiat, hanem a legnagyobb teljesítményt veszi, jelen pillanatban nVidiat!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Svindler
2008.07.05. 13:06
Többször is felmerült, hogy miért hasonlítjuk a HD3850-et a GTX280-hoz. _Szvsz_ elég egyértelmű a diagramokból és a szövegből, hogy a HD3850-et a 9800GTX-hez vizsonyítjuk (a HD3850 meg csak azért van a tesztben, hogy látszódjon mekkora előrelépés az új HD), míg a GTX-et az eddigi felsőkategóriás megoldásokhoz (X2 és GX2).
Egy nVidia fanboy itt emlegette, hogy az nV majd csinál GTX280GX2-t ha kell. Nem fog. Ez biztos. Az a kártya így is leszívja paksot, egyszerűen nem tudsz megoldani víz vagy folyékony nitró nélkül egy olyan kártyát, amin két ilyen chip van plusz SLI híd.
HD4870 teszt jövőhéten várható a GTX260-assal is, nemrég sikerült beszereznünk őket. Előbbit ahogy tudjuk hozzuk, de még eléggé akadoznak a szállítmányok, most is pl. 7 darabot tudtunk szerezni, mondanom sem kell pillanatok alatt elfogyott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Iceman
2008.07.05. 20:52
Gyorsan végig olvastam a kommenteket és megtetszett egy kérdés: "ki látja a jövőt?". Ez nagyon aranyos, erről is sokat lehetne beszélgetni/találgatni. Az én fikcióm ~5 évre:
-az intel elkészül saját GPU-jával
-intel és amd is egy lapkára építi majd a cpu-gpu-t, ezek már nem nevezhetőek külön cpu vagy gpu-nak, a magok egymás közöt elosztják a feladatot, éppen azt számolják, amit kell
-az nvidiát valaki felvásárolja, talán intel
-új technológia a chippgyártásba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Fix3r
2008.08.29. 12:03
drsiiiin: Ne röhögtes már még, hogy technológiailag jobban ott vannak? Öreg a gtx280 még directx10.1-et se támogt, röhej..
Veszek 2 4850-t vagy egy 4870x2-t és máris levan alázva a gtx280...

Az E8500 meg max 4ghz-n hatja ki a gtx280-at tudom mert nekem is az van és alapjáraton a 4850-emet is épphogy kihajtja.

Ja és nem lámák a teszterek csak 32bites vista alá minek 4G ram? Le se kezeli...
64 bites meg nincs annyire elterjedve mert nincs alá elég driver.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Alamos
2008.08.29. 12:10
Bocsi srácok, hogy közbevágok de SLI és Crossfire nem mindenütt kihasználható még.
Így nem teljesen igaz az állításod Fix3r. x2 meg állítólag egy árban fut vagy drágábban a 280GTX-nél.

Az elég driver a 64 bitre XP-re igaz, Vista-ra nem mondanám. Igaz ahogy a számítástechnika fejlődik 2-3-4-5 éves cuccra ne keress már semmit, mert az kukának jó, de ennyi.
Sok gyártó rájön, hogy nem éri meg ilyen távból fejleszteni. Már csak azért se éri meg, mert teljesen át kell írnia az egész alapot.
Én csak amiatt szenvedek a TV-tuneremmel 64 bit alatt, mert van egy memókezelési gondja. Vagy M$-nek, vagy Avermedia-nak. Szóval szivacs 4 giga vagy nagyobb memó esetén kékhalált generál neki. Valahogy le kéne butítanom csak annak a programnak, hogy külső memóvezérlővel felülbíráljam M$ vezérlőjét, nehogy lássa a 4 gigát, vagy többet.

Ha amcsiba lennék mind2 céget feljelenthetném, és még én is jönnék ki jól az egészből. Szapulják csak egymást, de legalább akkor olyan kártyát adjanak, ami szoftveresen működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bluespirit
2008.10.02. 20:56
Tényleg jobb az Ati de most már az Nvidia-nak összekéne szednie magát a jövőre mert egy ideig még az ATI jobb lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozefgucci
2008.10.16. 08:24
Az hogy az Ati veri mindenhol az Nv-t az kétségtelen, de csak most az utóbbi időkben.Előbujtak az Ati fanok mint medve a barlangbol tavaszal és most itt nyálaskodnak.Akinek nem inge....Viszont a driverek még kiforratlanok szerintem.Ettöl függetlenül kolega ma hozza el a 4850-t délután és ha fut rendesen neki akkor következő fizubol beújítok én is eggyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!