iPon Cikkek

Radeon HD4890: báránybőrbe bújt farkas

Dátum | 2009. 04. 06.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az utóbbi két hónapban - eltekintve az nVidia átnevezési mániájától - nem sok minden történt a VGA piacon. A következő generációs chipek még messze vannak, a jelenlegieknek pedig már elég erősen a határait feszegetjük (GTX285), legalábbis sokáig így tűnt. Később elkezdtek szállingózni a hírek, eleinte gyártástechnológia váltással egybekötve, hogy valami készül az ATI mérnökeinek keze alatt is, megmutatják, hogy ők is tudnak órajelet emelni, ha nagyon akarnak.

Sajnos a pletykák végül csak félig bizonyultak igaznak, ahogy közeledtünk a megjelenés felé kiderült, hogy a 40nm megmarad a közeljövőben induló 47x0 széria kiváltságának, a HD4890 alapját képező RV790-es GPU bizony 55nm-es marad. Már ekkor sokak fejében megfordult, hogy miért kapott új jelzést a chip amikor csak egy túlhajtott RV770-nek tűnik. Az ATI által közzétett specifikációk alapján az órajeleken kívül azt vehetjük észre, hogy 3 millió tranzisztorral többet tartalmaz, ám ennél valamivel jobban megnőtt a mag mérete is.

Az újdonságok
A változtatások mind-mind a magasabb órajel elérését szolgálják: igyekeztek kiszűrni az elektromos zajokat a nagyobb jeltisztaságért, újra időzítették az egész GPU-t (jobb órajel elosztás), és az energia elosztás is sokkal fejlettebb lett. Ez utóbbihoz kapcsolódik az is, hogy az új Radeon végre képes visszavenni órajeleit, ha csak üresjáratban álldogál. A HD4870-nél óriási csalódás volt, hogy míg a HD38x0 széria alig kért valamit enni 2D-ben, addig a későbbi kártyákról ez nem volt elmondható, teljesen érthetetlen módon. Térjünk azonban vissza a friss kártyához. Mint látható nem sokkal lett bonyolultabb, ennyi plusz felületet pedig bőven megér a 850MHz és a feletti órajelek elérése. Eddig nem volt rá példa, hogy a nagy gyártók a chipjeikből válogatott, túlhajtott változatokat is áruljanak, ám most az ATI ezt is meglépte, és a partnereinek árul olyan chipeket, melyek gyárilag 900MHz-en ketyegnek, ám ennél jóval magasabb órajelek elérésére is képesek. Bizony a Catalyst Overdrive funkciója alatt nem véletlenül megy 1GHz-ig a csúszka… Ez nagyon fontos, mert a HD4870-ekről elmondhattunk sok mindent, de azt, hogy tuningbajnokok lennének, azt nagyon nem. A legextrémebb, nem referencia nyákos megoldások (pl. Asus Dark Knight) még elmentek 850-870MHz környékéig, de ez már nagyon a végét jelentette a meghódítható csúcsoknak. Nálunk egy alap, 850Mhz-es példány vendégeskedett, lássuk, hogy milyen konkurenciával:


Talán különösnek tűnhet, hogy egy jóval drágább GTX285 is szerepet kapott a tesztben, ám a diagramok majd megmutatják, hogy nem véletlenül. A GTX280 szerepeltetését nem találtuk fontosnak, mert 55nm-es testvére alig drágább nála. GTX260-ból nagyon szerettük volna, de nem sikerült 216 shaderrel ellátott változatot találni, így az eredmények mindenhol egy 192-esre vonatkoznak.

Sapphire Radeon HD4890
A kártya jó szokás szerint a Sapphire istállójából került ki, teljesen referencia változat. Látható, hogy a HD4870 óta a hűtést alig piszkálták meg, ami nagy kár, mert a műanyag alatt elférne egy nagyobb bordázat is. Ettől függetlenül mintha egy picivel halkabb lett volna az eddigieknél terhelés alatt, míg 2D-ben csendben tette a dolgát, ahogy az összes többi versenyző is (4870-ből Sapphire Edition volt nálunk). Megizzasztva egyébként mind a négy versenyző hallatta a hangját, a hangerő sorrend körülbelül így nézett ki: GTX260, HD4870 és HD4890 (előbbi a Sapphire saját hűtésével, utóbbi a referenciával), majd GTX285. Bár játékot nem kapunk a VGA mellé, a körítés igen tekintélyes: a szokásos átalakítók és leírások mellé kapunk egy 3DMark Vantage-t, egy PowerDVD7-et és egy teljes Cyberlink videó vágó szettet.

Tesztgép
Alaplap: Gigabyte P35-DS3
Processzor: Intel Core2Duo E6850@3.6GHz
Memória: Geil Ultra 2x1GB DDR2-800
Tápegység: Corsair TX650W
Operációs rendszer: Windows Vista SP1 minden frissítéssel
Driverek: Catalyst 9.3 illetve a HD4890 gyári CD-je, valamint GeForce 182.50


A jó öreg szintetikus tesztet végül nem volt szívünk kidobni, mert többre tartjuk mint a Vantage-t. A teljesítmény a szerint változik, hogy használunk e élsimítást. Ha igen, akkor bizony alap órajelen az új Radeon képes otthagyni a GTX285-t, ami szép teljesítmény.


A Vantage azonban erősen húz az nV kártyái felé, így a GTX285 elég szépen elhúz a mezőnytől. Eddig hát a szintetikus tesztek elmélete, lássuk mit mutat a gyakorlat.


A Lost Planet sosem kedvezett az ATI-nak és úgy néz ki ez már nem is igazán fog változni. Ettől függetlenül nincs 10% a két legerősebb kártya között, ami szép teljesítmény.A Warhead már vegyes képet mutat. Míg Gamer beállítások és DX9 mellett egy picit előnyben van a GTX, addig maximumra tekerve, DX10 társaságban már erősen az ATI kártyái kerülnek előnybe, még a HD4870 is majdnem beéri a GTX285-t.A Far Cry 2 teljesen processzorlimitessé válik ezen a felbontáson, egyszerűen mérési hibán belül van az összes kártya.


A régi FEAR némileg turbózott motorja – amitől azért csodákat nem kell várni – nagyon tetszik a 285-nek. Túl sok érdekesség itt nem tapasztalható.


GRID alatt azonban annál inkább. A Radeonok nagyon villogtatják a fogukat, a HD4890 szinte fej-fej mellett halad a GTX285-tel.


A Quake Wars, mely kezdetben ki lett kiáltva nVidia tesztprogramnak manapság már erősen a Radeonok felé hajlik.


A nemrég megjelent arcade repülős játék érdekessége a DX10.1 támogatás. Bár hiába meresztettük a szemünket, mozgás közben látvány javulás nem tapasztalható, ám a Radeonok gyorsulnak tőle. Ettől függetlenül még ez is kevés, hogy beérjék a GTX-eket.


A Bethesda üdvöskéje azonban olyan terhet ró a kártyákra, mely újfent a Radeonoknak kedvez. Még a 4870 is egálban van a GTX285-tel.


Call of Duty-t tesztelni nem jó dolog. Azt vettük észre, hogy akár a CoD 4-et, akár a World at War-t nézzük, mindig területfüggő, hogy melyik félnek kedvez. Méréseinket most az első pályán végeztük, ott ilyen eredményekre lehet számítani.


Az öregedő WiC, melynek mostanában jelent meg a kiegészítője még mindig képes megizzasztani a gépeket ha az ember nem fukarkodik a beállításokkal. Hogy megéri e az már más kérdés, de helyzet papírforma szerint alakul.


A Stalker a másik játék tesztünkben mely rendelkezik DX10.1 támogatással, ami ráadásul látszik is, szebb árnyékok formájában. Mivel próbáltunk valamennyire játszható fps-eket produkálni, ezért az élsimításról lemondtunk, talán majd egy generációval arrébb. Ettől függetlenül nem elég, hogy szebb a Radeonokon egy kicsit a játék, de még gyorsabb is (lemértük külön őket DX10 alatt is, ott estek 2-3 fps-t).


Gondoltuk december óta már volt ideje a Rockstarnak a frissítgetésekre, úgyhogy vetettünk egy pillantást a sokakat megosztó GTA-ra is. Az eredmény meglehetősen érdekes volt: a játék első ránézésre indokolatlanul sok videó memóriát eszik. Aki már játszott vele tudja, hogy a beállításoknál alul számolja, hogy az aktuális állás mellett neki mire lesz szüksége. Ahogy a diagram is mutatja bármelyik VGA bőven elég a játékra, inkább csak két dolog kell neki, de az nagyon: processzor és VGA RAM. A GTX260-nak köszönhető ugyanis, hogy nem tudtunk még magasabb beállításokat eszközölni, mert közölte a játék, hogy ez a 896MB bizony karcsú lesz…

Fogyasztás


Vista mellett nehéz fogyasztást mérni, mert bár az indexelés és az automatikus töredezettség mentesítés ki van kapcsolva, néha mégis gondol egyet, és elkezdi kerregtetni a merevlemezeket, mert miért ne, mi meg csak türelmesen várunk. Visszaigazolásképpen körülnéztünk, hogy másoknak milyen tapasztalatai vannak fogyasztás fronton és a legtöbb helyen a HD4890 még ennél is kevesebbet fogyasztott üresjáratban, de nekünk ez jött ki. Nagyon dicséretes, hogy a GPU végre hajlandó levenni az órejelét egész 240MHz-ig ha nincsen semmi dolga, és ez meg is látszik a diagramon.
Terhelés alatt pedig bár 100MHz-el magasabb órajelen jár, semmivel sem kér többet enni, mint elődje.

Hőmérséklet


Mindkét gyártó törekedett arra, hogy 2D-ben csendben tegyék a dolgukat a kártyák, és ez hallatszik is, vagyis pontosabban szólva nem hallatszik. A Radeonok ilyenkor jobban melegednek, de nem vészesen. Terhelés alatt valamennyire egyben van a mezőny, a GTX285 jó szereplése a 260-hoz képest az 55nm-nek, és a jobban süvítő ventilátornak köszönhető.

Tuning

Sok hír szólt már róla, hogy bizony az új Radeonok tuning szörnyek, nem egy elviszi akár az 1GHz-et is, amivel hülyére pofoz egy GTX285-t. Mi két kártyát kértünk kölcsön, hogy ne egyetlen példányból próbáljunk általánosítani, de nem volt ekkora sikerélményünk. Az első VGA 915MHz-ig bírta stabilan, felette már szemetelt, míg a második 950-ig is hajlandó volt elmenni, ami viszont már bő 10%-os tuning és ez meg is látszott az eredményeken. Amennyit emeltünk a GPU órajelén, annyival gyorsabbá is vált minden játékban ahol nem volt CPU limit. Valószínűleg az 1GHz-re egyelőre csak a válogatott tuning példányok (melyek már gyárilag is 900MHz-ről indulnak) képesek nagy számban, míg a többinél némi szerencse kell az eléréséhez, de nem lehetetlen. Azon az órajelen pedig bődületesen erős a kártya. Már a HD4870-re is igaz volt, hogy a memóriája erősen túlhajtható volt, csak teljesen feleslegesen (inkább a GPU volt a szűk keresztmetszet). Ez itt is igaz, az alap effektív 3900MHz-ről mi is eltologattuk egész 4500-ig, majd hagytuk, nem kívántunk felesleges rekordokat döntögetni.

Összteljesítmény


Elérkeztünk talán a legfontosabb ábránkhoz, mely elég érdekes képet mutat. A GTX260, bár le van maradva a HD4870-től, azért ne felejtsük el, hogy 192SP-vel rendelkező példány. Egy 216-os körülbelül egálban lenne vele. Ennél azonban sokkal érdekesebb, amit az új kártya művel. A HD4890 ugyanis könnyedén GTX280 körüli sebességet produkál, míg egy kis számolással könnyen belátható, hogy a 900MHz-es példányok egálban lesznek a GTX285-tel. Az ATI-nak tehát végre van olyan egy chipes kártyája, amely megállja a helyét a csúcskategória tetején is. Ráadásul a GTX285 már nem egy tuningbajnok, amennyit azon lehet húzni, annyit még a 4890-ek is könnyedén kivisznek.

Végszó

A napokban bejelentett, ám még nem kapható GTX275-nek, melyet az nVidia a HD4890 ellenfelének akar beállítani nehéz dolga lesz. A specifikációi alapján ezt az nVidia is tudja, hisz nem csökkentették shadereinek számát (megkapja mind a 240-et), és az órajelei is impozánsak. Így megvannak az esélyei, hogy egálban legyen a Radeonnal, ám cserébe cégen belüli konkurenciát jelenthet majd a 28x-esekre, így érdekes helyzet állhat elő. Azonban ez még a jövő zenéje, 14-e környékén visszatérünk rá.

"Driven by performance, fueled by fantasy" - mi kellhet még?
A HD4890 rengeteg előnnyel rendelkezik, melyek közül talán a legfontosabb a majdnem GTX285-tel egyenértékű sebesség, csak éppen olcsóbban. Ha megérkeznek a 900MHz-es példányok, melyek valószínűleg némileg magasabb árat kapnak majd akkor fel is zárkózhat és (remélhetőleg) elindíthat egy árversenyt, ugyanis mostantól a sebesség nem akadály. Ha már kapható lesz az összes újdonság vissza is térünk rá, hogy vajon mi a gyorsabb, egy 1GHz-n járó Radeon vagy egy csúcsra járatott GTX. Addig is azonban mi alapján érdemes dönteni? Először is az ár nagyon fontos szempont amiben a GTX275 megjelenéséig az nVidia hátrányban van. A másik a szolgáltatás lista. Az nVidia oldalán ott a CUDA és PhysX támogatás (bár az egyetlen játék amiben érdemes is kihasználni az máig a Mirror’s Edge), míg az ATI-nál ott a DX10.1 (sajnos erre is csak pár komoly cím létezik), a beépített hang vezérlő, a jobb élsimítás és a jobb videó feldolgozás.

Kíváncsian várjuk a GTX275-t, hogy győztest hirdethessünk, mert az új Radeon nagyon impozánsnak mutatkozik. Igazából mi csak egy dolgot nem értünk: miért nem lehetett ezt már tavaly nyáron?

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

59. Svindler
2009.04.06. 13:41
VISSZA A CIKKHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. yany
2009.04.06. 14:23
Egyre jobbak a cikkek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. hunmyke
2009.04.06. 14:24
Köszönjük a tesztet!
Egész jó lett a 4890-es, ha 4870-esem lenne nem váltanék, de azonkívül megéri. GTX285-öt helyenként egész szépen megfogta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Coyote87
2009.04.06. 14:57
Nem tudom ki mit néz egy kártyán, de élsimitásban az Nvidia a király. Teljesítményre jobb a Radeon de sztem az Nvidia barátibb képet at főleg hogy nem olyan pixeles plusz nvidia háza tályán ugye rend van valamilyen szinten a driverek körül is nem mint a radeonnál. De szoszo, jo hogy verseny van a piacon.Egy gond van csak hogy nálunk meg válság van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Terror
2009.04.06. 15:36
Válság az egész bolygón van, nem csak nálunk. Nekem úgy tűnik hogy pont a Radeon jobb AF-ben meg AA-ban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Phantomstr...
2009.04.06. 15:37
Coyote87: Az NV-k régebben voltak jobbak élsimításban, most már lemaradnak, még annak ellenére is, hogy sok játékot arra optimalizálnak, még mindig. Így pedig tényleg nem olyan nehéz drivert írni. Amivel egyébként az AMD-nél is ugya annyira rendben vannak.
Az pedig, hogy melyik kártya ad szebb képet nézőpont kérdése, és valamennyire otthon és átállíthatod monitoron/driverben. Persze adhat szebb képet egy NV kari, ha épp nem spórolja el az effekteket az fps szám érdekében
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. Nurba
2009.04.06. 15:41
Élsimításban az NV a király? Ez már nem a HD3000-es széria. Hatalmas felbontásokat és a sok szűrőt tudtommal jobban bírja az Ati. Nem beszélve, hogy DX10 alatt nincs is rendes élsimítás...ezért is jött a DX10.1, amit ugye az NV nem tud. NV-ben igaz van Physx meg cuda, Ati meg felkészült a tesszellációra és a gpgpu-ra is (ati stream)...
Pixeles az ATi képe? Gondok vannaka driverekkel? Számomra szintén új információk, főleg mivel semmi ilyen problémával nem találkoztam az utóbbi 1 évben (amióta újra Ati kártyáim vannak -3850 ill 4830)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. greganka
2009.04.06. 15:50
áhhh
eddig gtx 285-öt akartam
most gtx 275-ös akartam amig meg nem láttam a tesztet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. leviske
2009.04.06. 16:05
TC HX-ban kifejezetten a gyorsulás szempontjából volt fontos a DX10.1, nem a látvány szempontjából. Nem is értem, hogy hogyan sikerült lassabbra tesztelni a Radeonokat, miután a legtöbb tesztben ott verik a GeForce-okat.

Nem lehetne bővíteni a tesztet a TC HX-nál annyival, hogy a Radeonok esetében a DX10 és a DX10.1 eredmény is fel lenne tüntetve?

Bár megjegyzem azt is, hogy már jóval több DX10.1-es játék van piacon... Ellenben csak egy ilyen játék kapott helyet a tesztben. :mellow:

greganka: A GTX275 legtöbb esetben megegyezik a GTX280/285 teljesítményével, tehát, ha nV fan vagy, akkor nem feltétlen az ATi a barátod. Bár tény, hogy az újabb játékokban a Radeonok egyre dominánsabbá fognak válni, de ezt már rég írogatom én is, sokakkal együtt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Nurba
2009.04.06. 16:38
leviske:
A hawks mellett stalker clear sky is benne van...meg is jegyzik, hogy nem csak szebb, gyorsabb is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Svindler
2009.04.06. 16:53
leviske: azért nem szerepeltettem a HawX DX10 eredményeket, mert lassabbak voltak 2-3 fps-el, így nem láttam értelmét.

Ahogy Nurba is mondta ott van a Stalker is mint DX10.1-es játék ahol nem csak gyorsulás, de látványbeli különbség is van. Far Cry 2-ben is van lehetőség, ám a saját benchmarkja érdekes egy jelenség a jövőben lehet áttérek sajátra helyette. Ezeken kívül ha tudsz jó 10.1-es játékot amit érdemes is tesztelni, akkor nyugodtan megírhatod.

gab: csak két játéknál jelentkezett proci limit, és úgy gondoltuk ez tényleg reálisabb képet fest, valószínűleg nem sok ember ül egy szénné hajtott Core i7 mellett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. norman81
2009.04.06. 17:23
Sziasztok!!!
Nagyon jó teszt!Hatalmas gratula!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Fix
2009.04.06. 17:52
Úr isten 8800-ról 4870-re elég gyorsan váltottál. :mellow:
Ha belegondolok, hogy én Ti4400-ról váltottam 4870-re. :lol: :blink:
Nekem is tetszik 4890-es de fölös lenne váltani. ( túl gyors lenne a váltás) :lol:
Asszemén már csak 6xxx-nél váltok. (ha így megy tovább a szekér ati-éknál)
Jah mellesleg nem csak a radeonoknál voltak problémák driverel ha vissza emlékeztek hanem a Nv pl: a 6, 7, de még a 8-as sorozatnál is csak arrol lehetett olvasni, hogy az Nv nem tud kiadni rendes drivert.
Meg aztán nem tom kinek milyen monitora van de az én 1280x1024-es Lg monitoromhoz a 4870-es kész űrutazás. (lehet elég lett volna 4850-es is ? :blink: )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Multitask
2009.04.06. 17:55
Jó teszt lett! Külön örülök, hogy Core 2 Duo volt alattuk, 800as Geil Ultrával!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. karcsika
2009.04.06. 18:13
Hmm...
Én is egy 8800-rol váltottam, 4870-re...
De, h öszinte legyek (emlékeim) szerint igen is a Nv-nek szebb volt a képe.
A cikk jo...csak kéne bele hasonlítási mod.
Pont ezért , h 1-2 ember a szeme alapján is dönthessen a pénztárcája javára...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. tibi27
2009.04.06. 18:56
Mindenkinek megvan a saját tapasztalata!én 4870-ről váltottam gtx 280-ra,biztos hallottatok már róla mert nagyon sokat fórumoztam itt az Ipon oldalán arról hogy a radeon karimnál játék közben a vpu recover állandóan aktiválódott,lefagyot a gépem 3d közben,főleg crysis ,legendary,jericho,warhead végül cod 4 aztán rendszer összeomlás.volt régebben 8600 gts karim az is állandóan lefagyott,végül garba kicserélték
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. thspo
2009.04.06. 18:58
jó cikk! talán egy GTX275 elfért volna még, de a guru 3d igen egyformára hozta ki a HD4890-el. Sebaj ez a vásárlóknak csak jó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Svindler
2009.04.06. 19:11
tibi27: ott valami nagyon nem volt akkor rendben szoftver vagy hardver fronton

thspo: ahogy írtam a 275 még csak paper launch, nem kapható, csak a nagy partnerek már előre kaptak így a "megjelenés" időpontjában tudtak publikálni valamit béta driverekkel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. pjszilard
2009.04.06. 19:54
Kivancsi lennek nemcsak a W hanem a VA ertekre is, mivel erre kell meretezni a tapegyseget.

Az en gepem most 105W-ot fogyaszt de 192VA a meddo teljesitmenye.
(P5K E8400 HD2600Pro...)
Ez azt jelenti, hogy latszolag elmenne egy 200W-os taprol, de gyakorlatilag jatek kozben elfustolne!

Ne vegyel a GTX285 (290W) hoz 300W-os tapot!
Meg erdekesebb, ha ezzel szamolsz szonetmentes tap eseten...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. StevyXIX
2009.04.06. 20:18
(Svindler @ 2009 Apr 6, 15:53) gab: csak két játéknál jelentkezett proci limit, és úgy gondoltuk ez tényleg reálisabb képet fest, valószín?leg nem sok ember ül egy szénné hajtott Core i7 mellett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. tomyhardve...
2009.04.06. 20:46
tibi27: gondolom XP-t használtál, mert Vistán nem fagy ki játék közben, ha VPU Recovery eksön van (csak picit várni kell, olyan 1-3 percet kb.), illetve előfordulhat hogy rettentően melegedett a karid, és attól volt ez a sok hiba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Nurba
2009.04.06. 20:55
karcsika
Több oldalon látható képösszehasonlító teszt, de 1-2 éve volt olyan is, hogy megkérdeztek x embert, hogy melyik kép tetszik neki jobban a 2 monitoron (persze nem tudták, hogy melyik miről van hajtva)...ha jól emléxem 10-ből 4-nek az Ati, 3-nak az NV tetszett jobban...a maradék nem látott különbséget....kb ez a helyzet: gyakorlatilag egál (igaz léteznek láthatóbb különbségek bizonyos típusú kártyák, adott gémek alatt nyújtott megjelenítésében...kimarad pár effekt stb)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. karcsika
2009.04.06. 21:00
joojoojo
de itt is legyen képösszehasonlítás....
:-P
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Svindler
2009.04.06. 21:45
Manapság a DVI kimeneteknél már nem igazán tapasztalható minőségkülönbség, így "csak" az különbség, hogy mennyire szép az AF, AA és hogy korrektul rendereli e le a helyszínt vagy "spórol", hogy fps-eket nyerjen.

Stevy: máig nagyon kevés játék van ami kihasználna négy magot és egy E8400 gyengébb mint egy 3.6-os E6850
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. tibi27
2009.04.06. 22:15
a his 4870 turbo karimmal volt a gond biztos,mert a gtx 280-at úgy raktam be a gépembe hogy nem telepítettem ujra a rendszert,és érdekes hogy most hibátlan a cuccom 2hónapja!
ja xp-t használok,de nem hiszem hogy 75-78 fok gond lett volna a turbós 4870-nek
a melegedés az durva volt a passzív 8600 gts-el,szerintem ott az volt a gond,igen

az a baj hogy akinek /mint nekem is/ volt már gondja valamilyen komolyabb hardverével,az nagyon meggondolja hogy legközelebb milyen cuccost vesz bele,tehát én nem hiszem hogy mégegyszer veszek radeon karit,pedig a 4890 ütős áron elérhető ugyanúgy a 4870 mint pedig a 4850 4830,tehát ezek tényleg a legjobb ár teljesítményben lévő okosságok,csak én legközelebb félnék megvenni egy komolyabb radeon karit ezek után
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Zotya
2009.04.06. 22:29
Ideje jobb procit tenni a tesztgépbe, több helyen cpu limit van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. amakoiyep
2009.04.06. 22:34
Nagyjából semmi sem haszálja ki a 4 magot, most váltottam q6600-ra (e8200ról, nem bírta a magas fsb-t az ep35ds-3 és amúgy is olcsón megúsztam az átállást hála ph-nak) és igazából abszolút fölösleges egyenlőre, csak ennyit tudok mondani róla. A lehető legjobb választás a proc piacon jelenleg az e8400 ~4ghz-en, e8500-600 aránytalanul drágább. Szóval valszeg downgradelek megint c2d e8xxx-es szériára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. StevyXIX
2009.04.06. 23:00
(Svindler @ 2009 Apr 6, 20:47) Stevy: máig nagyon kevés játék van ami kihasználna négy magot és egy E8400 gyengébb mint egy 3.6-os E6850
Azonos órajelen (E8400@3,6ghz) már gyorsabb viszont, és ennél többet is ki lehet bel?le hozni.
Far Cry 2 és GTA4 is kihasználja a több magot tudtommal, Far Cry 2 esetén pedig pont cpu limit lett, ti írtátok, szvsz lenne értelme quadnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Multitask
2009.04.06. 23:25
Az a baj, hogy hiába szereti a 2nél több magot a FarCry2 és a GTA4, ha nem is játszok velük, mert unalmas. A FC2 szerintem nagyon ócska lett és a GTA4 is butább az elődnél.
Jó lenne azért, ha úgy nem lennének megírva a játékok, hogy meg kelljen húzni a processzorodat, legyen az akármilyen quad. (Jó egy Q9650et talán nem kell, de annak milyen ára van már...)
Nem hinném, hogy egy 2.4-2.6os quadnél ne lenne cpu limit.
Kellenének már olyan játékok a népnek, amikkel lehet játszani sokat, tudjátok tesztre használni, és rendesen meg is vannak írva. Nem sok új játék van, ami jó is valamire...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. StevyXIX
2009.04.07. 07:27
De akkor is szerepel a tesztben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Riddick77
2009.04.07. 08:45
Jó a teszt, kíváncsi leszek az oc verziókra,ha azok mennek 1ghz en ,akkor azok pusztítani fognak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. tomyhardve...
2009.04.07. 10:57
StevyXIX: nem kihasználja, csak használja. "Kihasználni" nem ugyanaz, mint "Használni"!!! Manapság még nagyon elenyésző azon progik száma (pláne desktop fonton), amik kihasználják a több magban rejlő lehetőségeket. A GTA4 el van [mod], az FC2-t pedig a CryEnigine kicsit fejlesztett verziója hajtja. De ott van ellenpéldaként az UT3, aminél az újabb mag elég nagy gyorsulást hozhat. De még elképzelhető, hogy az sem használja ki a többmagos procikat.

tibi27: az is lehet, hogy gyári hibás volt a VGA. Ez előfordul, GeForce-ból is. Ilyenkor elég gariban kicserélni egy másikra (ugye, szervizben letesztelik a hardware-t, és ha tényleg hibás, akkor csere), és jóccakát. Hidd el, sokkal jobban jártál volna egy másik 4870-nel (lehet, hogy most több esetben a 280 gyorsabb, de nézzük meg fél-egy év múlva, hogy lesz a sorrend!). Pláne, ha később párba teszel mellé egy másikat: közel dupla lesz az FPS szám!

Ez most NEM ellened irányul: kicsit elegem van már abból, hogy sokan lenézik az Ati kártyákat, mert előfordulnak hibás darabok. Pl. ott van Padavan a Dome-on. Kikapott egy hibás Atit, és egyből [mod] az összes Radeon (persze később bevallotta, hogy GF-ból is volt már hibás kártyája). Józan ésszel belátható, hogy GF-ből is van gyári hibás, és nem kell egyből az Atit bántani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Svindler
2009.04.07. 11:03
Bár nem reprezentatív, de egy nagyker adatai alapján készült kimutatás:
http://www.ipon.hu/hir/a_modern_videokarty...si_aranyai/5840
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. tomyhardve...
2009.04.07. 11:35
Svindler: mármint úgy értettem a "gyári hibás" jelzőt, hogy alapvetően hibás működéssel kerül a boltok polcaira (ez előjöhet akár normál, akár magas üzemi hőmérsékleten). Vagy ez a felmérés ezt is tartalmazza, vagy maga a felmérés ez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. tomboy1986
2009.04.07. 11:36
Tényleg jó lett az írás, friss nevekkel teszteltetek, s beleraktátok a fogyasztást is és a hőmérsékletet, szóval lényegében kitértetek mindenre.
Elismerésem.

Ó, s ráadául Ti voltatok a leggyorsabbak itthon, ha igaz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Multitask
2009.04.07. 12:41
Stevy: Igen szerepel, de nem baj nem azért mondom.
tomyhardver: egy kis helyesbítés: a FC2 alatt Dunia motor van, ami elvileg különbözik a CryEnginetől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. tomyhardve...
2009.04.07. 13:26
Sorry, rosszul emlékeztem, habár felhazsnál belőle 2-3%-nyi kódsort:
"Only 2 or 3 percent of the original CryEngine code is re-used, [...]"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. jozefgucci
2009.04.07. 15:14
tomyhardver de Padavan már nincs is Dome-on vagy fél éve.!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. leviske
2009.04.07. 15:57
(Svindler @ 2009 Apr 6, 16:53) zavart meg. Csak most vettem észre, hogy nem ugyan az a felbontás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. tomyhardve...
2009.04.07. 17:55
jozefgucci: én már vagy 1-2 éve nem látogattam oda. Kb. 1 hónapig voltam tag, de az alatt az 1 hónap alatt annyi ostobaságot és balgaságot olvastam, hogy 100 évre is elég volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Svindler
2009.04.07. 17:58
Az egyik játék online only a másik meg az átlag 4.x-es értékelésével szerintem kevés embert hatna meg, sajnos.

HawX eredményeken én is csodálkoztam, de lefuttattam többször is a tesztet és változatlan maradt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. StevyXIX
2009.04.07. 19:00
(tomyhardver @ 2009 Apr 7, 09:57)
Nem az a lényeg, hogy "kihasználja" vagy "használja", jelent némi el?nyt és kisebb lett volna az esély, hogy Far Cry 2 esetén cpu limitbe ütköznek, mivel vga tesztr?l van szó így szerintem nem az a fontos, hogy olyan processzor legyen a gépbe ami nem fels? kategóriás és így a teszt olvasói jobb viszonyítási alapot kapjanak a saját rendszereikhez (ami megint hülyeség), hanem az egyes vga-k összehasonlítása a lényeg, szerintem épp ezért jobb lett volna egy nagyon er?s quad (q9550 3,5ghz-en vagy hasonl
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. kkarika222
2009.04.07. 19:33
Én nem vagyok egy nagy hozzáértő a dolgokhoz, de az ár/teljesítményt nézem nagyon durván jó vételnek tűnik egy 4890!

66 ezer a Sapphire? Azért gtx 260-at kapsz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tomyhardve...
2009.04.07. 19:50
StevyXIX: pedig pont az is lényeg! Messziről sem ugyanazt jelentik, tehát alapos körültekintéssel kell használni ezt a két szót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Svindler
2009.04.07. 20:28
kkarika222: ez így van, de úgy 1 hét múlva várható GTX275 hasonló árat fog kapni elvileg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tomyhardve...
2009.04.07. 21:47
kkarika222: jaja, a Sapphire mindig is olcsón adta a kártyáit. Persze nem azért, mert annyira rosszak lennének, sőt, kifejezetten kellemes darabok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. leviske
2009.04.07. 23:38
Svindler: A Stormrise-t nem a játékélmény miatt javasoltam, hanem azért, mert az egyetlen valódi DX10-es játék. Igen keményen előrevetítheti a GeForce vs. Radeon helyzet jövőbeli alakulását.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tomyhardve...
2009.04.08. 00:38
leviske: pl. ilyen teszteredményekre gondolsz?

"[...] a GeForce kártyák nem haltak bele az élsimítás bekapcsolásába! Mint később kiderült, ez elsősorban a játék készítőinek köszönhető: GeForce hardware esetén az élsimításhoz egyes adatokat nem DirectX-en keresztül forgalmaznak, hanem kinyúlnak az nVidia CUDA API-ján keresztül. Ezért mindenképpen megérdemelnek egy nagy piros pontot - az információért pedig köszönet Abu85-nek!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Yeffy DJ
2009.04.08. 08:38
Hello mindnekinek az iPonon!

Nagyon korrekt kis teszt lett ,mely nagyon gyorsan érkezett hozzánk, köszönöm szépen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. uzoli
2009.04.08. 12:46
4870-es kártyám van.
Teszt alapján, nincs lényeges sebességbeli különbség a 2 kártya között. (4890)
Nem éri meg lecserélni.
Persze, ha most vennék kártyát a 4890-et venném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. leviske
2009.04.12. 20:27
uzoli: Egyértelmű, hogy nincs értelme cserélni. De a HD4890 potenciális vásárlóközönsége nem is a jelenlegi HD4870 tulajokból áll, hanem azokból akik most akarnak új kártyát venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. yany
2009.04.15. 23:39
most veszek kártyát... mégsem ezt. hangosnak mondják, maradok a 4870 vapor-x-nél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. danee91
2009.04.16. 16:32
Ez a 4890 sem lehet feltétlen rossz. Bár a Vapor-X tuti jóval halkabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Svindler
2009.04.16. 16:46
Vapor meg Toxic halk és hűvösebb, ez tény, ebből meg még hetekig tart míg érkezik ilyen változat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Rexcor
2009.04.22. 19:02
Szeretnék venni egy hd 4890-est de nem tom hogy a procim(amd athlon 64 x2 5400+)elbírja-e a teljesítményét. Szerintetek? Előre is kösz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Nurba
2009.04.22. 22:06
Rexcor
Persze elfut vele és valszeg gyorsabb lenne az előződnél, de az 5400+ nem a legjobb alá. Bár hatalmas felbontáson és szűrőkkel már kevésbé számít a proci (nekem 5400+ van egy 4830-al), de egy 6000+ vagy méginkább egy X2 7750 (Phenom alapú, 2x2,7GHz, 2MB L3) jobban illene hozzá...vagy valami Phenom II (ha már AMD Powa!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX
2009.04.22. 22:11
Hát azért egy Phenom II 710/720 illik hozzá legalább szerintem, esetleg 7750 x2 kicsit magasabb órajelen 3ghz vagy a fölött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. badclyde
2009.05.15. 08:46
Szép munka ez a teszt! Igazán igényes. A lényeg a lényeg.
Nekem fontos a teljesítmény és az, hogy 2d-ben minél kevesebbet fogyasszon! Ha internezek, vagy bárki más a gépen, akkor miért fűtsem a szobát? Arra ott a gáz!

4850-em van. Egyetlen tövis a szememben, hogy 2d alatt nem elég meggyőzően veszi vissza sem a sebességét, sem a fogyazstását.

Erre gyúrjunk még kérem!

Vivát Green Power!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tobi
2009.11.01. 11:38
Nekem AMD 4800+ van 8600 gt-vel valószínű videókri csere lessz de atira váltok sok sok nv után! CoD sorozatott nem akkorom megszakítani!:D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!