iPon Cikkek

Radeon HD5570: A kirakó egy újabb darabja

Dátum | 2010. 02. 17.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Miközben kéthetente megjelenik egy hír arról, hogy az olcsósított csúcskártya, a HD5830 még mindig nincs itt, szép csendben megérkezett a HD5570, amitől sokan várták, hogy majd rendet tesz a középkategória alján. Az új szériák bevezető árai azonban a verseny hiányában valahogy mindig pár ezressel feljebb indulnak, mint azt a reménykedő vásárló elképzelte, így bár a kategóriájában egyik új VGA sem volt rossz az alsóbb régiókból, azért örömujjongást nem váltottak ki, mert legtöbben a teljesítményt nézik és a frissített szolgáltatás lista nem hatja meg őket (DX11, 3 monitor meghajtása, kisebb fogyasztás, stb.). Van ahol nem véletlenül, emlékezzünk csak az előző heti HD5450-es tesztre, amiben a DX11 csak amolyan kötelező kör volt, nem valószínű, hogy valaha ki is használnánk a benne rejlő lehetőségeket egy belépőszintű kártyával, viszont ott meg jól jöhet a három monitor kezelése, még ha nem is épp Eyefinityre. Mielőtt tovább boncolgatnánk a témát, nem árt ha tisztában vagyunk egy kicsit a számokkal, amik elárulják mire is számíthatunk:


Jól látható, hogy az új generációban papíron a belépőszint és a középkategória alja között csak tovább mélyül a szakadék. A HD5570 a HD5670-ben megismert Redwood GPU-ra alapoz, csak alacsonyabb órajelen hajtja azt és gyengébb memóriákat kapott. Hasonló volt a helyzet anno a HD4650-nel, csak most nem annyira drasztikus a memória sávszélesség lefogása. A nagy rivális ezúttal majdhogynem árban is a HD4670-es, ami valamennyire népkártyává vált, valószínűleg sok olvasónk gépében is pihen egy. A memória órajele a riválisok esetében (HD4670/HD5570/GT240 GDDR3) megegyezik, úgyhogy csak a GPU-n múlik ki hova jut. Régebbi cikkünkben már átmentünk az előnyökön és hátrányokon, úgyhogy most csak röviden foglalnánk össze a lényeget. Papíron ha nem is sokkal (nincs 10%), de a HD5570 több erővel rendelkezik a shader magban, mint a HD4670. Ezzel szemben az előző generációs kártya 60%-kal több textúrázóval rendelkezik, ami sok esetben lehet hasznos, ráadásul a GPU is magasabb órajelen jár, így ez a különbség még nagyobb és így az egyező ROP szám is a régi kártyának kedvez. Hogy épp mikor mi számít igazán az eléggé játékfüggő, ezért igyekeztünk most is kellően sokféle 3D-s motort megmozgatni. A tesztbe azért vettük be a HD4550-est, mert a belépőszintű kártyák között ez volt a győztes és szerettük volna megmutatni, hogy mekkora az ugrás kétszeres árért.

A kártya – Sapphire HD5570

A múltkori Asus-os Radeon után ismét egy Sapphire kártya az, ami elsőnek futott be, méghozzá egy félmagas változat. Ez trend lesz az 5570-esek között, ami nem csoda a 40W-os TDP-t elnézve, az AMD előszeretettel ajánlgatja a kártyát HTPC-kbe is. Ami viszont különös, hogy egyelőre még mutatóban sincsenek idehaza 512MB-os példányok, az 1GB-osok pedig nem igazán akarnak bemenni 20 ezer alá, ami nem tesz jót a kártya megítélésének. Kimenetek tekintetében a szokásos a felhozatal: egy DVI, egy HDMI (vagy Displayport, változat és gyártófüggő), valamint egy D-sub. Természetesen a Sapphire esetében is kapunk hátlapi lemezt, hogy két szlotra leosztva is elhelyezhessük a két kimenetet az alacsony házaknál.


A hűtőtől egy kicsit tartottunk, hiszen az ilyen apróságok általában elég keményen képesek zajongani, kompenzálandó a kicsi bordát. Szerencsére ezúttal nem ez a helyzet, 2D-ben elég csendes a ventilátor és terhelés alatt sem válik hangossá, de akkor már hallható, ha a gépünk többi hűtője elég halk. Extrákra ne számítsunk ebben a kategóriában, driver CD és kéziköny, ez minden ami jár a hátlapi panelek mellé.

Tesztgép

Alaplap: Gigabyte P35-DS3
Processzor: Intel Core 2 Duo E8400 (3GHz, 6MB L2)
Memória: 2x1GB Geil Ultra DDR2-800MHz
Grafikus kártyák: Sapphire HD4550, Sapphire HD4670, Sapphire HD5570, Asus HD5670, Galaxy GT240 GDDR3, Gigabyte GT240 GDDR5
Tápegység: Corsair TX650
Operációs rendszer: Windows 7 Professional 64bit
Driverek: Catalyst 10.1, Catalyst 10.1 feb. 10 release a HD5570-hez, GeForce 196.21


A szokásos kép fogad minket, mindenhol dübörög az energiamenedzsment, csak a HD4550-nél ragaszkodik a Catalyst és a GPU-Z is ahhoz, hogy márpedig az a memória a helyén marad. A referencia értékekhez képest is csak itt található egy kis eltérés, semmi komoly.


A fogyasztás méréséhez kikapcsoltuk a Speedstepet, hogy ne ugráljon a processzor órajele, így az üresjárati fogyasztások még lehetnének ennél is kisebbek. A legkevesebbet és legtöbbet fogyasztó kártya között mindössze 6W a különbség, így legtöbben még mérési hibán belül vannak. Az új FurMark alatt eléggé tud ugrálni a processzor terheltsége, így nehéz pontos fogyasztást mérni. Hogy ezt kiküszöböljük, behoztuk a táblázatba a teljes fogyasztást is amikor a processzor is a maximumon teljesít, így ténylegesen a videokártyák közötti különbségek határozzák meg az értékeket. Az 5570 20W-tal az elődje alatt van, úgyhogy teljesíti a papíron ígérteket, üresjáratban viszont nagyon közel áll a két VGA egymáshoz.


A GPU-k hőmérsékleténél érdemes figyelembevenni, hogy a HD4550-es kártya teljesen passzív volt, míg a HD5570-es alacsony profilú, egy miniatűr ventilátorral, ami inkább hagyta egy kicsit jobban izzadni a kártyát, de nem tekerte fel magát. Nyáron biztos elérhető vele a 80 fok, akkor valószínűleg feljebb kapcsol, de ilyen egyenletesen komoly terhelést nem kap valós körülmények között a kártya (vagy csak nagyon ritkán, lásd GRID). Őket kivéve a képből a mezőny hűtései hasonló szinten teljesítettek.

Tuning

A Catalyst Overdrive funkciója nem hagy túl nagy mozgásteret: valószínűleg a hőmérsékletek minimumon tartása miatt, de csak 50-50MHz-es emelést engedhetünk meg magunknak, ami elég kicsi. Nem meglepő módon ezt kibírta a kártya, de nem teszteltük végig a játékokat ezen a beállításon a túl kicsi különbségek miatt.


Első esetben az a sorrend áll fel, ami valamennyire várható volt, míg közepes beállítások mellett a GDDR3-as GT240 megtáltosodik és kezdi igen jól érezni magát, mert itt már nem limitálja annyira a sávszélessége. A HD5570 sajnos lassabb a HD4670-nél.


Far Cry 2 alatt nagyon egyben van a mezőny, csak a legerősebb és a leggyengébb képes kitűnni egy kicsit, a többiek 10%-on belül mozognak.


A Pripyat bench eredményeit átlagoltuk és ezek a számok szerepelnek a táblázatban. Minden kártya DX10.1-es módban futott, így a GF-ek egész jól szerepeltek, és a HD5570 is közel párban van a HD4670-nel.


Hawx alatt azonban visszaesik, és bár eléggé egyben van megint a mezőny, mint a Far Cry esetében az 5570 a középkategóriások közül csak sereghajtó lesz. A Sunshafts-et magasabbra állítva már a shader izomzat is komolyabb szerephez jut és kezdenek eltűnni a különbségek, de az fps szám is szépen visszaesik, ezért maradtunk ezeknél a beállításoknál.


Crysis alatt csináltunk egy kis élsimítás tesztet is, hogy megmutassuk a különböző megoldások mennyire esnek vissza a használatától. Mint látszik eléggé hasonló mértékben. Talán a GF-eket egy kicsit jobban sújtja a dolog, de a különbség elenyésző. Egyébként most is nagyon egyben van a mezőny, hosszútávon ez nem túl izgalmas tudjuk, de attól még ők így érzik jól magukat.


A Crysis shader intenzív, a Quake Wars pedig inkább a textúrázókért van oda, úgyhogy viszonyítási alapként itt is megejtettünk egy élsimításos tesztet. Az eredmény hasonló megint csak a két véglet lóg ki a mezőnyből.


Bár a GRID nagyon szerette az ATI kártyákat úgy néz ki a DiRT2 már nem tesz ilyen megkülönböztetéseket, egyformán jól fut mindenen, sőt, a GT240-ek leelőzik a HD4670-est. A HD5570 megint lemarad kicsit.


Itt szépen látszik, hogy a memória sávszélesség is beleszól valamennyire a dolgokba, a három kártya aminek egyezik a sávszélessége szinte azonos fps értékeket ért el. A GDDR5-ös kártyák otthagyják őket, de főleg a HD5670 van elemében.


A Borderlands az nVidia játszótere, nem hiába világít a logó az arcunkba minden induláskor, ez a második eset, hogy a GT240 GDDR5-ös változata képes a HD5670 előtt végezni.


A Call of Dutyknál általában eléggé pályafüggő, hogy melyik kártya szereti jobban a játékot. A Modern Warfare 2-ben a második pálya elején mértünk, ez a zöldeknek bejött, de igazából óriási különbségek nincsenek. Végre az 5570 is hozza a HD4670 szintjét.


Bár a Call of Juarez általában az ATI-knak kedvez a felsőbb régiókban, idelent az nVidia kártyák is képesek tarolni, a GT240-esek megelőzik az olcsóbb Radeonokat, csak a HD5670 képes otthagyni őket.


A Fallout 3-at is feltekertük maximumra és inkább a felbontásból engedtünk. Így elég nagy különbségek vannak a két GT240 között (ezekre egyébként mindig érdemes figyelni, mert csak a memória sávszélesség a különbség). A teszt így sajnos úgy zárul, hogy egyetlen esettől eltekintve az 5570 nem igazán tudta magát a HD4670 elé verekedni.

Tesszelátor

Azt már tudjuk, hogy nagyon programfüggő, hogy ki mennyire növeli a komplexitást a tesszelátorral, és mire használja fel, de szerettük volna bemutatni, hogy mi várható például az új Stalker esetében. Mint látható nem sokat esik a kártyák teljesítménye, de a látványbeli különbség sem túl szembetűnő. Talán majd az Alien versus Predator, legközelebb már itt lesz a tesztesetek között.


Az összképet vizsgálva kezdjük a kis HD4550-nel. Látható, hogy még a leggyengébb kártya is 2.5x gyorsabb nála és nem kerül kétszer annyiba, így ha játékon gondolkozunk nem érdemes belépőszintű kártyát venni, azokat egyszerűen nem erre találták ki. A HD5570-es a HD4670-est hivatott leváltani, és bár nem végleges driverekkel mértünk, nem hisszük, hogy komoly változás várható volna. Az áruk nagyon hasonló egymáshoz, az 1GB-os példányokból kiindulva az 512MB-osok is hasonló árszinten fognak elhelyezkedni (17-18 ezer) és talán lesz gyártó, aki 2GHz-es memóriákat pakol majd rájuk. Akinek már van egy HD4670-ese és hasonló árszinten gondolkodik cserén annak egyelőre nem igazán van miért rohannia, ráér, még mindig jó kártyája van, ahogy például a 9600GT tulajoknak is (kb. GT240 szint, csak DX10.1 nélkül). Új gép után nézelődőknek már érdemes megfontolniuk a HD5570-et a szolgáltatáslistája, mérete és fogyasztása miatt, de itt már minden az egyéni preferenciákon múlik. Ami biztos, hogy szerintünk érdemes megvárni az 512MB-os példányok érkezését és megnézni azok milyen árban lesznek.


Ha ebben a kategóriában nézzük a kártyákat, akkor egymáshoz képest egyébként mindenki árban van, mert az árazás is körülbelül az erősorrendnek felel meg, de a régiekhez képest még 1-2 ezressel feljebb foglalnak helyet ahhoz képest, mint ami egészséges lenne. Ezért még jó vétel lehet akár egy olcsóbb 9800GT is, ami bár nem egy mai darab, még kapható egész jó áron, akárcsak a HD4770-es. Ezeknél is jobbak azonban a megint kapható HD4850-esek 27 ezer forint környékén, amik ár/sebesség bajnokok, érdemes megfontolni őket. Nvidia szimpatizánsoknak pedig ott a GTS250, az öreg kártya cégen belüli alternatíva hiányában nem akarja megadni magát az enyészetnek. Hasonló áron van, mint a HD4850, ám ha valaki nem vágyik CUDA-ra és PhysX-re annak inkább a HD4850-et ajánlanánk, legalábbis 30 ezer forint alatt.

Az AMD kínálatának teljessé tételéhez már csak a HD5830-as hiányzik, reméljük hamarosan rátehetjük a kezünket egyre.

A teszttermékekért köszönet a Cédrus Számítástechnikai Kft.-nek és az Expert Computer Kft.-nek!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. rini
2010.02.17. 17:32
Köszönöm a tesztet! Sajnos a kártyában a fogyasztáson kívül nem sok potenciált látok. Elég kínos, hogy az előző generáció kártyája átlagosan jobban teljesít mint az új grafikus vezérlő ráadásul alacsonyabb áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Ver_Pistik...
2010.02.17. 17:47
Valóban.Csak ugye a 4670 az egy osztállyal feljebbi szint volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. rini
2010.02.17. 18:03
Valóban, de ha mindig az ár/teljesítményt nézzük akkor már más a leányzó fekvése. És ugye általában nem azt nézzük, hogy milyen beosztásban szerepelt az előző generációban hanem azt, hogy hova tartozik most.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. alli1990
2010.02.17. 18:28
de az 5-ezres szériának ott az eyefinity és dx 11 is szal azt sem ingyen adják magyarul technikailag fejlettebb mégha teljesítményben kevesebb is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Csaber
2010.02.17. 19:02
alli1990 : bocs de te elég érdekesen gondolkozol , vagy "alapítvány " részvényes vagy a teszt jó volt köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Samael
2010.02.17. 19:17
Túl van árazva. Durván.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. axe
2010.02.17. 19:17
Kitörölhetem az eyenfinityvel és a DX11-el ha nincs benne kakaó....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. alli1990
2010.02.17. 19:22
jó is lenne ha részvényes lennék Csaber de tényleg igy áll a helyzet a tényeket irtam le nem pedig azt hogyan gondolkodom és mivel fogyasztás is kevesebb elvileg hosszabb távon olcsóbb a kártya és mivel még nem jött ki az nvidia új kártyái igy az újdonságoknak nem is lenne értelme hogy olcsobbak legyenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. alli1990
2010.02.17. 19:24
nem mellesleg én is a teljesítmény oldalon állokés ha teljesítmény kell nem ilyen kártyákon kell szerintem gondolkodni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. pluto
2010.02.17. 20:24
Ma jött meg nekünk tőletek a mienk. Bár a mienk az MSI. Sztem jó kártya, bár én még vártam volna a vételével, a 20k sok érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Csaber
2010.02.17. 20:51
alli1990 :az AMD szerint ennyit ér csak ennyit , majd ,megveszi valaki amúgy a fogyasztásról annyit én kiszámoltam (nem untatlak vele ) a lényeg napi 8 órát kéne játszanod vele ~390 napon keresztül hogy behozza az árát ennyit jelent a 20 W különbség és az árnál 3000 Ft különbözettel számoltam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. alli1990
2010.02.17. 21:09
Csaber ezért irtam hogy elvileg hosszútávon... mondjuk terhelés nélkül is kikéne számolni mert lehet hogy ugy más az eredmény.1ébként amit már mondtam is én ha teljesítményt nézném akkor kicsivel feljebb keresgélnék és csak is akkor miután megjelentek az új nvidiák ezáltal ugyanazon árért nagyobb teljesítmény persze csak ha megjelennek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. alli1990
2010.02.17. 21:12
ui.: nem mondtam semmit az üresjárattal most néztem 6 w van a legkevesebbet és legtöbbet fogyasztó közt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. silentfrog
2010.02.17. 21:27
Ha a 5570 a 4670 leváltoja akar lenni, akkor miért gyengébb az összeg itt lefutatott tesztben? Igaz kevéssel de mindig alatta van,lehet,hogy játékban észre sem venném de akkor is illene egy hangyabokányival erősebbnek lennie.
Nekem egy 4670 kártyám van ,és szemezgettem egy 5670 kártyával de nagyok kicsinek tartom a külömbséget /36-41 fps a jellenző arányok/ a játékokban.
Lehet,hogy egy passziv 5750 jobb választás lesz,ha lentebb megy az ára 36 k rol.

Az "olcsósított csúcskártya, a HD5830" ről meg annyit,hogy több oldalon feltünt az ára már,de reméljük kacsa,mert szinte ugyanannyi mint a 5850,és igy nem illik rá az olcsositott kifejezés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. XiX
2010.02.18. 12:32
Dobna rá valaki GDDR5 memóriát, az már jól is lenne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sonkolysom...
2010.02.18. 18:37
Meg 1024Bit-et meg 500Db text egységet meg rop-ot meg 16Giga ramot nem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. sonkolysom...
2010.02.18. 18:39
Meg 1024Bit-et meg 500Db text egységet meg rop-ot meg 16Giga ramot nem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Svindler
2010.02.18. 20:04
XiX: egy csomóan megtették, és annyira örülnek neki, hogy 5670 néven árulják, és még a GPU órajele is magasabb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. PH-User
2010.03.04. 10:44
Ejj, az a fránya 128 bit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Schaffed
2010.03.20. 16:22
Hello! Szerintetek meik videokarit érdemes megvenni (HD4670 1 Gb v. HD5570 1 Gb.) ??
Mert,most akarok én is videokarit vásárolni...és ugye nekem is inkább az ujabb játékokra kellene..
Kösz a választ előre is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. imkovacs
2010.06.13. 08:33
Valahogy még mindig nem bántam meg, hogy tavaj nyáron 4850-et vettem(csak azt bánom de nagyon hogy 512es), még mindig jó vételnek számít, és az ára azóta feljebb ment nem lejjebb Ha fejlesztek akkor tuti 5770 1 GB-ot veszek ezután.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. imkovacs
2010.06.13. 08:39
Schaffed az 5570 nagyon hajt a fogyasztás bajnok középszintű játék kártya címért, igaz hogy a 4670 kicsit többet mutat a tesztekben... de az 5570 korszerűbb, több shader van benne, persze kevesebb a textúrázó egység. DX11-re kevés játék van egyenlőre, és ha lesz is az a gond, hogy az összes erősebb kártyát fog igényelni az 5570-nél, gondolom én. ettől függetlenül maradnék az 5570nél, de mindez csak a jó fogyasztásér és a korszerűbb technológia miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. banks
2011.06.29. 08:54
Hellosztok! Nekem most egy Asus EAH 5570es kártyám van, de szerintem nem ér 1ft-ot se Ez elött egy Ati sapphire 4670-es káryám volt és sztem sokkal jobban müködött mint az 5570-es csak sajna 4670-est elattam hogy megtudjam venni az 5570-est mert akkor amikor vettem 26ezer volt 5570 és azthittem hogy jobb lesz "jóval" mint a 4670-es, de tévettem nagy ratyi ahoz képest hogy 5000-es szériába van!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. djdanee banks
2011.06.29. 08:59
Ilyen árkategóriában nem is szabad sokat elvárni egy VGAtól. Viszont érdemes megkérdezni a fórumban, hogy milyet vegyen az ember. Ezáltal elkerülhető a csalódás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror
2011.06.29. 09:01
Meg nem árt megnézni egy-két tesztet arról, hogy melyik kártya mit tud, mert jelen esetben egy alsó kategóriás kártyát cseréltél le egy pont ugyanolyan alsó kategóriás kártyára, szóval naná, hogy nem történt semmi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. banks
2011.06.29. 09:03
Akkor nem gondolkoztam én hülye ezen, de igazad van
Hát a vérnyomás felment mikor csalottam a kártyában, és elattam a régit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. banks
2011.06.29. 09:05
Nem pont ugyan olyanra cseréltem le!! Hanem a jobbat egy rosszabra!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!