iPon Cikkek

Radeon HD5970: Egy kártya mind felett

Dátum | 2009. 11. 27.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Úgy látszik az AMD semmit sem akar a véletlenre bízni, így biztos ami biztos alapon bebetonozza magát csúcskategória tetejére. Egy pillanatig se legyen azonban kétségünk afelől, hogy amit most látunk, az nem más, mint kőkemény erődemonstráció, egy agresszív ütemterv végrehajtása. Az 55nm-es 4800-as sorozat lassan eltűnik, helyét az 5700-as széria foglalja el, míg a 4870X2-re már most is úgy kell vadászni, az 5870 múlt időbe tette (nem csoda, hogy már az nVidia sem igazán erőlteti a GTX295-öt). Igazából nem sok minden indokolja az 5970 születését (sőt, elég sok dolog szól ellene), de az AMD-ATI páros mindenkinek meg akarja mutatni, hogy a Radeon név nem csak azt jelenti, hogy jó ár/teljesítmény, így megérkezett hozzánk is a kétfejű szörnyeteg. Jó eséllyel legalább olyan nagy hiánycikk lesz, mint a HD5850-es, ami nem kicsit frusztrálhatja szüleit, hiszen ha rajtuk múlna, már minden polcon csak HD5000-es dobozok virítanának. A név választás is érdekes egyébként, az AMD-nél úgy döntöttek elhagyják az eddigi X2 jelzéseket, és újra használatba veszik a 9xx-es kártyajelzést, hogy egyszerűsítsék a képet (utoljára a HD2900-aknál volt ilyen, de azok nem két GPU-s kártyák voltak). Nézzük csak mit is takar tehát a HD5970-es kifejezés:


Nagyon leegyszerűsítve két HD5870-est egy kártyára zsúfolva, és HD5850-es órajeleken járatva. Van tehát összesen 3200 stream processzorunk, amik átrághatják magukat a különböző shadereken, és 256GB/s-os memória sávszélességünk. Impozáns számok. Szerettük volna a tesztben szereplő kártyák közé felvenni a 4870X2-t is, de az utolsó pillanatban sztrájkolni kezdett, így csak két fotón fog vendégszerepelni, a teljesítménye úgyis a GTX295 környékén van, az pedig természetesen itt van köreinkben.

Sapphire HD5970

Főszereplőnk ezúttal is a Sapphire színeiben indult, és már a doboza is erőt sugall (először is jó méretesre sikerült). Ahogy ezt megszokhattuk a Sapphitól, két lány hírdeti, hogy két GPU dupla -> dupla öröm, miközben fél tucat plecsni arról árulkodik nekünk, hogy ha esetleg elfelejtettük volna, hogy miért tettünk le az asztalra ~150 ezer Forintot, hát ez itt a legfejlettebb Radeon, minden technológiával, amire csak szükségünk lehet. Kibontás után egyből a kártyával találjuk szemben magunkat, és az első gondolatom az volt (mint szerintem mindenkinek, aki először látja élőben), hogy: „Úristen ez hatalmas!”. Bizony a HD5970 közel 32 centi hosszú, úgyhogy remélhetőleg senkinek sem fordult meg a fejében, hogy de jó lesz ez nekem a mATX-es HTPC-mbe. Szemléltetésképpen csináltunk is egy képet arról, hogyan festett a tesztgépben, katt ide érte. Ha a Chieftec házban nem lettek volna elforgatva a merevlemez tartó rekeszek, akkor lehet bajban lettünk volna. Ettől függetlenül nem aggódunk, a célközönség házaiban biztos lesz elég hely ezeknek a kártyáknak. A tápcsatlakozók ismét felülre kerültek (egy hat és egy nyolc tűs), így a kábelek szerencsére nem foglalnak plusz helyet a NYÁK végén.


Sajnos működés közben zajos a HD5970, mint az összes többi két GPU-s megoldás. Furmarkkal terhelve sikerült elérni, hogy 100%-ra kapcsoljanak a ventilátorok, na azt senkinek sem kívánom, mert egy idő után átkopog a szomszéd, hogy szép dolog a tisztaságmánia, de nem kéne egész nap porszívózni. Szerencsére valós terhelés alatt ezt a szintet nem éri el, de még így is elég hangos darab, leginkább a 4870X2-höz áll közel. 2D-ben azért lehet élni mellette, eléggé visszafogja magát.

Természetesen, ahogy csúcskártyához illik, a kiegészítőkkel sem fukarkodtak, minden átalakítót megkapunk, amire csak szükségünk lehet. Ezeken kívül egy DiRT 2 kupon és egy BattleForge is jár a kártyához, hogy legyen is mire használni. Egy papíron kapunk egy linket a feszültség állító programhoz is, ez elég hosszúra sikerült, egyszerűbb lett volna felpakolni a driver CD-re.

GTX295/4870X2/5970GTX295/4870X2/59705850/5870/5970A fenti képeken egymás mellett láthatóak a két GPU-s megoldások, majd a Radeon 5800-as sorozat tagjai az 5970 mellett, a méret különbségek szemléltetése végett. Kár, hogy a HD5750-en már nem ilyen hűtő van, már egész szép sort lehetne kirakni az új kártyákból.Órajelek tekintetében nincsen semmi meglepő, az energiamenedzsment ugyanolyan jó, mint az összes HD5000-es kártyánál. Ennek köszönhetően üresjáratban a HD5970 10W-tal kevesebbet eszik, mint a GTX295, míg terhelésre körülbelül egy szinten vannak. Az üresjárati fogyasztások azért ilyen magasak, mert a tesztgép túlhajtott processzora is adott munkát rendesen Paks-nak, és ne felejtsük el, hogy a terheléses tesztben ha nem is 100%-on, de a CPU is le van terhelve (tehát nem 300W különbség van azért a kártya üresjárati és terheléses fogyasztása között).


2D-ben az 5970 visszafogja a ventilátorát, hogy ne zajongjon annyira, de ez az eredményeken is meglátszik. Terhelve a legtöbb GPU megáll 90 foknál (általában ha ezt elérik kapcsol magasabb fokozatra a ventilátor, és nem engedi tovább nőni), de az 5970 elmegy közel 100-ig (nyáron lehet meg is tenné). A venti belead mindent, mi pedig tehetjük fel a fülesünket. Azért még egyszer kiemelném, hogy játékok alatt ilyen helyzetet, mint amit a FurMark teremt, nem igazán lehet elérni, úgyhogy aggodalomra semmi ok, nem fog megsülni a kártya.

Tuning

Az AMD már előre beharangozta, hogy micsoda tuningpotenciállal rendelkezik az 5970, úgyhogy természetesen mi is kíváncsiak voltunk arra, hogy hová lehet tornászni, az amúgy sem túl gyenge kártya órajeleit. Hogy ne kelljen külső programokhoz folyamodni, a Catalyst is elég tág határok között engedi állítgatni az órajeleket, a magnál egész 1000MHz-ig tart a csúszka. Feszültség emelés nélkül azért nem jutottam túl messzire, a gyári 725/1000 helyett stabilan csak 775/1100-on ment a kártya, ami nem sok. Nem gond, erre van az Overvoltage Tool, amiben minden megkapta a fesz emelést (GPU és memória). Az eredmény 900/1250, ami már egész baráti, majd +25%. Körülnéztünk más oldalak hová jutottak, az eredmények egyelőre elég vegyesek, a szerencsésebbek megközelítették az 1GHz-et, de sokaknak már a 900 is kemény falatnak bizonyult.


A feszültség emelős tuningnak ráadásul van egy komoly hátránya jelen esetben. FurMark nélkül is el fogunk jutni a fent látott hőmérsékletekig, és a kártya szilíciumot fog izzadni, nyáron pedig nem biztos, hogy felemelő dolog, ahogy olvadt RV870-ek párolognak a szellőzőnyíláson. Ezért ilyesmivel csak és kizárólag nagyon jól szellőző házban próbálkozzunk, és mindenképpen nézzük meg, hogy mit szól hozzá a kártya, mielőtt hosszútávra berendezkedünk. Mi nem teszteltük végig a játékokat ezen a beállításon, de 3DMark Vantage-ben így el lehet érni a 14000-es GPU pontszámot, csak hogy legyen viszonyítási alapunk.

Tesztgép

Alaplap: Asus P7P55D EVO
Processzor: Intel Core i5 750@4GHz
Memória: 2x2GB Kingmax DDR3-1333 CL9
Grafikus kártyák: Asus HD5850, Asus HD5870, Sapphire HD5970, Asus GTX285 Matrix, XFX GTX295
Tápegység: Corsair TX650
Operációs rendszer: Windows Vista SP2 minden update-tel (DX11-gyel)
Driverek: Catalyst 9.11, Hemlock béta driver, GeForce 191.07

Megjegyzés: mivel ezek a kártyák már szinte túl erősek a mai játékokhoz, ezért 1920x1200-as felbontás alatt nem teszteltünk, sőt, volt ahol bevetettük a 2560x1600-at is, ha bírták a VGA-k.


Vantage alatt nagyon jó a hatásfoka a CF-nek, ahogy az várható volt, a HD5970 magasan a többiek fölé emelkedik.


Az Unigine Heaven benchmarkja az első volt, ami DX11-es támogatással jelent meg, így egy időre bekerült a tesztprogramok közé. Hogy össze lehessen hasonlítani a GF-ekkel a teljesítményt, ezért a fenti diagramon csak a DX10.x alatt felmutatott pontszámok vannak, de egy későbbi oldalon még lesz szó a Heaven-ről.


Stalkerünket is lecseréltük, mert bár még nincs angol változat a játékból, a fejlesztők voltak olyan kedvesek és a benchmarkot már elérhetővé tették (akkor pedig miért ne élnénk a lehetőséggel). Az eredmények cseppet hihetetlenek, de több futás után is ezeket kaptuk. A HD5970 nem teljesíthetne ennyire jól a többiekhez képest, lehet, hogy a béta driver kapott már néhány optimalizációt a játékhoz. Kinézetre nem láttunk különbséget. Egyelőre még nem tiszta, hogy a GeForce-ok a rossz driverek, vagy a DX10.1 hiánya miatt szenvednek ennyire, de a teljesítményük ilyen beállítások mellett siralmas. Mivel a Call of Pripyat is támogatja a DX11-et, ezért még lesz róla szó néhány oldallal később.


A Quake Wars-ban még mindig luxus az SLI, eddig akárhány drivert próbáltam, a GTX295 borzasztó eredményeket produkált. Ezt leszámítva a sorrend az, ami várható volt, csak kicsit sajnálatos, hogy így alakult.


A HawX érdekes képet mutat. Azt már megszokattuk, hogy a DX10.1 miatt a Radeonok vezetnek, és azt is, hogy AF használatával már nem, de 2560x1600-ban még sosem teszteltük. Ez a felbontás valamiért nem tetszik a GeForce-oknak, sokkal jobban belassulnak, mint a HD-k. Az 5970 még a legdurvább beállítások mellett is majdnem eléri a 60fps-t.


Kezdetben a Batman leginkább a GF tulajoknak kedvezett, de ahogy fejlődnek a driverek az ATI-nál is, ez egyre kevésbé igaz (az nVidia ugye helyzeti előnyből indított). Bár az élsimítás még mindig kevésbé lassítja a GTX-eket, azért a Radeonok magasabbról indulnak. Különös, hogy az SLI nem volt hajlandó működni, de annyi baj legyen. A GTX295 tulajok az egyik GPU-t majd PhysX-re használják. Ráadásul a játék még maximális PhysX nélküli beállításokon is játszható bármelyik kártyán, akár a GTX295-ön is.


Éljen a CPU limit, teljesen érthetetlen, hogy lehet ilyen gyenge a Resident Evil 5 motorja. Leszámítva azt, hogy a HD5970 így nem tudja megmutatni mire képes, a többiek úgy állnak párba, ahogy kell.


Az első játék, ami komolyabban is profitál az 5970 erejéből az a két éves Crysis. Íme az első kártya ami 1920x1200-on, maximális beállítások mellett is játszhatóvá varázsolja a programot. Jó volt látni, hogy a CF hatásfoka sokkal jobb, mint a 4870X2 esetében volt. Azért, hogy ne legyen teljes a boldogság, a béta meghajtóval 2560x1600-ban a HD5970 állandóan be-beakadt, játszhatatlanná téve az egészet, így töröltük az eredményeit.


Far Cry 2 alatt erőre kap a GTX295, így egy kicsit meg tudja szorongatni a HD5870-et, de a HD5970 így is nagyon messze van tőle.


A WiC Very Highon eléggé a memória sávszélességről is szól, így a GTX295 itt kerül a legközelebb az új kártyához, más érdekesség nem nagyon látható.


Érdekes, hogy a Lost Planet még mindig milyen nagy terhelést jelent, főleg így maximumon. Sok érdekesség nincs a képen, a sorrend úgy alakult, ahogy az várható volt.


Mivel a fél világ Modern Warfare 2 lázban ég, ezért helyet kapott a tesztjátékok között is, pedig nem kell hozzá erőmű, ezért amit csak lehetett felcsavartunk raja. Az egyetlen meglepő dolog az SLI támogatás hiánya, amit azonban orvosol a legújabb driver. Ezt a cikk megjelenése előtt egy nappal adták ki (mert mikor máskor), így már nem sokat tudtunk vele kezdeni, de az eddigi CoD játékokból kiindulva a HD5870 körül lenne a GTX295.


Sajnos a Fallout 3-ban a Catalyst még mindig képtelen kikapcsolni a V-syncet. Játék közben ez nem gond, jó az ha ki van akadva 60-on a számláló, de a teszteknél így duplán is előnyhöz juttatja a GF-eket: egyrészt V-sync nélkül némi sebesség többletre lehet szert tenni, másrészt 60fps fölé lehet menni. Ami viszont könnyen megállapítható még így is, hogy a játék bármelyik kártyával jól játszható, akár 2560x1600-ban is.


A Call of Juarez az ATI játszótere, de sajnos itt is processzorlimitbe futottunk a HD5970 esetében (de azért tegye fel az a kezét, akinek nem elég a 108fps).


A BattleForge is azon kevés játék egyike, amik komolyabban támaszkodnak az új DX-ekre. Ennek hála ha mindent maximálisra állítunk be, akkor a beépített benchmark kiakasztja mindkét GTX-et, hiába működik az SLI, a GTX295-öt még a HD5850 is mosolyogva hagyja le. A CF hatásfoka ebben a játékban is nagyon szép.

Minimum fps

Nagyítható! klikk
Sajnos a Stalker nagyon véletlenszerűen dobálja a minimum fps-eket, így nem nagyon érdemes foglalkozni velük.

DX11

Mivel még nem tobzódunk a DX11-es játékokban (a DiRT2-t és az Alien vs. Predatort sok szeretettel várjuk), ezért kicsit bővebben is foglalkozunk a Heaven benchmarkkal és az új Stalkerrel.


Nos, mint az ábra is mutatja, a Heaven-ben felmutatott fps elég erősen esik a tesszelátor bekapcsolásával. Ebből nagyon sokan azt a következtetést vonták le, hogy az új kártyák (főleg az 5700-as széria) nem is lesz elég DX11-re. Ez így messze van az igazságtól, mert a Heaven Bench-nek van egy két komoly problémája. Nagyon érzékeltetni akarták, hogy milyen jó dolog a tesszelátor, ezért rengeteg felület komplexitása rémesen kicsi, ha ki van kapcsolva (így nem csoda a magasabb sebesség), míg bekapcsolt állapotban meg már-már túlzásba visznek egyes részleteket. Ha megnézzük a videókat, akkor két szélsőséges példának nagyon jó, ha odafigyelünk a járdákra és a lépcsőkre. Előbbiek alacsony komplexitáson teljesen laposak, míg bekapcsolt tesszelátor mellett már olyan sok kavics áll ki belőlük, és olyan magasan, hogy teljesen irreálissá teszik az egészet (ezen max egy fakír sétálna végig). A lépcsőknél még súlyosabb a helyzet, ott kikapcsolt tesszelátor mellett inkább tűnnek egy lejtőnek, egy darab lépcsőfokot sem láthatunk, márpedig egy normális játékban azért ez nem így fog kinézni. Persze vannak pozitív példák is, mint például a háztetőkön a cserepek, vagy a falak felülete, ami nagyon szépre sikerült, de egyszerűen túl nagy a különbség a két változat között, nem valószínű, hogy valós játékokban ilyesmivel találkoznánk, ezért ne vonjunk le messzemenő következtetéseket. Ettől függetlenül valószínűleg az AMD-s tábor egyik kedvenc tesztprogramja lesz a Heaven, mert az erős tesszelátor használat nem fog kedvezni a Ferminek.
Linkek: DX11 videó, DX10 videó


A Stalker a másik véglet, nem viszi túlzásba a tesszelátor használatát, de azért képes rá építeni. Ráadásul nagyon jól megírt a DX11-es része, jóval gyorsabb, mint a DX10-es, így érdekes módon pont az ellenkezőjét látjuk annak, mint ami a Heaven Benchmarkos diagramon van. Az igazság valahol félúton, és jó eséllyel nagyon játékfüggő lesz, hogy hol merre megy a sebesség, kíváncsian várjuk az első játékokat.

SuperSampling élsimítás


Anno megígértem, hogy visszatérünk még az újra elérhető Supersampling élsimításra. A Multisamplingnak ugyebár megvan az az előnye, hogy jóval gyorsabb, de behozott rengeteg problémát, melyből talán a legfelkapottabb az átlátszó textúrák szűrése (erre nyújtott anno megoldást az Adaptive/Transparency AA, ki hogy hívta). A Supersampling leegyszerűsítve nem más, mint hogy a kép sokkal nagyobb felbontáson lesz lerenderelve, majd abból átlagoljuk a szomszédos pixeleket, hogy visszajussunk az eredeti felbontásra. Hogy mennyit az az élsimítás nagyságától függ, 4x-nél pl. a pixelszám négyszeres lesz. A fenti tesztben a Quake Wars-ot használtuk, 1920x1200-as felbontáson, maximális beállítások mellett. Ilyen módon a Supersamplinghez a VGA egy 3840x2400-as képet készít, amiből majd előállítja az 1920-as képet úgy, hogy négyesével átlagolja a pixelek színét. Ez rémesen sávszél és fillrate igényes feladat, és mint a diagram is mutatja, nagyon lassú, ám cserébe szebb képminőséget kapunk. A pixelvadászoknak feltöltöttünk Fallout 3 screenshotokat is a különböző AA módokról, klikk ide értük. Azért az komolyabb vizsgálat nélkül is látszik, hogy nincsenek óriási különbségek, sokan valószínűleg nem fognak a Supersample eljáráshoz fordulni a teljesítmény igénye miatt. Megj.: az Edge Detect AA a Radeonon több mintával dolgozik, mint a Box filter, 4xAA esetén 12, 8x esetén 24.

Eredmények

Végül mielőtt az összteljesítményhez ugranánk, készítettünk egy százalékos diagramot, amiben az összes játékban felmutatott teljesítmény szerepel, a HD5870-hez viszonyatva.

Szokás szerint akkor következzen az összteljesítmény százalékos ábrázolása:


Bár múltkori tesztünkben közel egy szinten végzett a GTX295 a HD5870-nel, itt immár egyértelműen lemarad, még az új driver sem menti meg, mert maximum +3%-ot jelentene a Modern Warfare 2-ben az SLI. A HD5970 eredménye nagyon szépnek mondható, főleg, hogy már a béta driverrel is csak egyszer futottunk bele problémákba (a Crysisnál, 2560-as felbontás mellett). Képhiba sehol sem volt a CrossFire pedig minden tesztelt játékban működött, az SLI-vel ellentétben. Az érdekesség kedvéért csináltunk egy diagramot, amibe csak azokat a játékokat vettük bele, amikben biztosan nem volt CPU limit vagy driveres gond, és az SLI is működött.


Az eredmény számottevően nem változik, csak a GTX285 süllyed egy kicsit tovább, miközben (főleg a CPU limites tesztek eldobása miatt) a HD5970 még magasabbra szárnyal. Átlagosan tehát 50%-kal gyorsabb, mint egy HD5870-es, ami nagyon szép CF hatásfokot jelent. A CPU limit miatt annyira nem kell aggódni, mert a jövő játékai között már lesz néhány, ami sokkal komolyabb terhelést jelent majd a GPU-nak, és egy erősebb proci már bőven elég lesz egy HD5970-nek is.


Nem is olyan rég, amikor az ATI még a „feléledés” kódnevű GPU-jával (HD3850) próbált jó ár/teljesítményű VGA-kat a piacra dobni, azt írtam itt az iPonon, hogy 50 ezer forint alatt sok jó Radeon található, de felette már nincs választék, akinek a maximális izomzat kell, az válasszon egyet a legerősebb GF-ek közül (a HD3870X2 mikor megjelent még elég sok driver problémája volt). Ez majdnem kereken két éve történt. Azóta nagyot fordult a világ, és bár az ajánlgatásokat meghagyom az ezzel foglalkozó cikkünkre, azért egy valami biztos: most ugyanez mondható el, csak épp a neveket kell felcserélni. A csúcskategóriát immár a Radeonok uralják, sebességben és technológiában egyaránt, csak egyetlen komoly, megkerülhetetlen hátrányuk van: a TSMC, aminek nagyon gyengélkednek a 40nm-es gyártósorai, így ami kártya kikerül az oldalra az pár percen belül el is fogy, nehéz például HD5850-est szerezni, remélhetőleg ez decemberre megváltozik. Arra pedig nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a Fermi a HD2900XT sorsára jut e majd, vagy képes lesz a játékosoknak is kiemelkedőt nyújtani. A választ csak 2010-ben tudjuk meg.

A tesztben szereplő kártyákért köszönet az Asus Magyarországnak és a Ramiris Kft.-nek!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

73. amdforever
2009.11.27. 16:29
nagyon jó kis teszt! AMD megmutatta mit tud.Már csak az a kérdés hogy mien lesz a Fermi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. rini
2009.11.27. 16:32
Jó lett a teszt és mint várható volt az 5970 tarolt. Egy mérésre azért még kíváncsi lettem volna amikor tuningolt állapotban leméritek az áramfelvételt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. dlaccc
2009.11.27. 16:46
"Egy kártya mind felett" Hangzatos cím, de tudjuk hogy csak napok, hetek kérdése és ezt is lenyomja valami atomüberbrutál vga, ahogy mindig is lőni szokott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. polarx
2009.11.27. 16:52
nem beszólás képpen de win7-en meg újabb nV driverrel (mivel már az is van) lehet másabb eredmények születtek volna. persze jó köze nincs a 2 gyártónak egymáshoz ebben a tesztbe csak annyi hogy a 2 gyártó csúcs kártyái, de azért mégis, csak másképp alakult volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. rabib
2009.11.27. 16:54
Jó teszt lett. Ez a HD5970 valami nagyon brutális..NV-nek van mit gyúrni. A Fermire nagyon kíváncsi leszek, hogy majd az NV mit tud felmutatni egy ilyen csúcskártyára. Az NV nagyon nagy bajban van: olcsóbban lehet jobb HD5xxx kártyát venni, mint elvileg hasonló teljesítményű GTX-et. Így a GTX295, GTX285 egyáltalán nem éri meg, ráadásul még a Fermivel is csúsznak jövő év elejére, ha igaz..:\'(
Szerintem meg majd az NV legerősebb Fermije lenyomja a HD5970-et
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. rini
2009.11.27. 16:57
Akkor lehetne mindig újabb meg újabb meghajtóra várni mert mindig jön egy másik és a teszt soha nem készülne el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. rabib
2009.11.27. 17:01
rini: Pontosan. Mindig az aktuális drivereket használják. Mondjuk én 195.62-es drivert használok XP-n
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. polarx
2009.11.27. 17:03
am egy másik szempont.. talán mostmár ki is kéne használni a kártyákat és írni rájuk olyan progit ill játékot ami maxon felbontás max graffont elbírja még a kártya és játszható.. mert ennek nem sok értelme van hogy most whááá van egy kártya ami a mittom én milyen játékot maxon 2560-as felbontáson (amin amúgy a világ összes gamere közül kb 5% játszik) még így is több száz fps-el megy.. mennyen csak 40-50-el de akkor úgyis nézzen ki hogy áll az asztalon van végig.. jó a crysis 2 motorja valami ilyesmi lesz de mikor jön ki? majd akkor amikor ezek a kártyák a gagyi kategóriák lesznek? meg az még csak 1 játék.. nem tom ki hogy van vele de én az crysis 1-el is elvoltam cska.. nagyon szép volt játék élmény ezt levéve 0 köszönjük EA..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. polarx
2009.11.27. 17:06
ja még 1 hozzá fűzni valóm volna.. sztem aki mindenképp dx11-es kártyát akar venni most és nem vár Fermire az sztem 5850-et vegyen. a fölött sztem nem érdemes venni kártyát.. ill érdemes csak fölösleges. én sztem majd nV-ből veszek valami 5850-el pariba lévő kártyát. addig áraknak is alakulniuk kéne meg nV-t jobban támogatom Cuda miatt HD-hoz jól jön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. rabib
2009.11.27. 17:10
Ez a HD5970 olyan brutális videokártya, hogy aki beszerez karácsonyra egy olyat, annak még utána kb. 4 évig biztosan fognak menni a játékok FULLHD-ban.
Az meg a másik, hogy már a béta driverrel is szétalázta a mezőny többi tagját, akkor mi lesz, ha lesz hozzá frankó driver?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. Thelon rabib
2009.11.27. 17:20
És aki karácsonyra kap egy ilyet az biztos lehet benni, hogy 4évig semmi mást nem fog kapni mert a közel 150k nem egy kis összeg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. vader
2009.11.27. 17:43
Szép álmokat ahoz hogy 150k lesz... ilyen teljesítménnyel és egyenuralommal én még a 250k-t sem tartom kizártnak. Amugy szerintem 200k körül lesz eleinte... (vagy ha 150k akkor átrendezi az nv árait de ezt továbbra se hinném...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. Thelon
2009.11.27. 17:55
...fél tucat plecsni arról árulkodik nekünk, hogy ha esetleg elfelejtettük volna, hogy miért tettünk le az asztalra ~150 ezer Forintot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. Richard83
2009.11.27. 18:02
Ez a HD5970 olyan brutális videokártya, hogy aki beszerez karácsonyra egy olyat, annak még utána kb. 4 évig biztosan fognak menni a játékok FULLHD-ban.

Ebben egyezek, kivételt fog képezni a GTA 5 amiben valószínű hogy befog szaggatni, nekem a 4870-esemmel tolok mindent fullHd-ba de a GTA 4 800x600-ba is szaggat, még szerencse hogy nem játszom azt a g*né jétékot.
Nem tudom mi lesz a tartalék kártyája AMD-nek mivel azt mondta hogy ha kijön a FERMI akkor még van meglepetés a tarsolyukba, vagy az 5970-es volt az?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. oliba
2009.11.27. 18:07
A cikk szerzője a szóhasználatott látván szerintem be volt tépve, de nem gond. Csak így tovább

"...hiába működik az SLI, a GTX295-öt még a HD5850 is mosolyogva hagyja le."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. csab959
2009.11.27. 18:24
A tesztgépben a processzor órajelét milyen hűtővel sikerült 4.0 Ghz-es értékre feltornászni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Caine vader
2009.11.27. 18:26
már kapható/kapható volt itt ipon-on is, nem tudom most van-e ~147k-ért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Mikeee
2009.11.27. 18:32
Nagyon brutális ez a kártya. Az ATi tavaly is megszorongatta az nV-t a 4870x2-vel, jó ideig nem volt rá válaszuk. Most pedig jócskán földbe döngölte az 5970-el. Kíváncsi vagyok mit lép erre az nV. Lehet röhögnek a markukba, mert a Fermi meg a 5970-et veri el simán. Majd meglátjuk. Háborúzzanak csak, az nekünk csak jobb. Mivel ha van ellenfél akkor van miért árakat csökkenteni és mi meg olcsóbban hozzájutunk a kártyákhoz. Hozzáteszem semleges vagyok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. gab78
2009.11.27. 18:43
Fura dolog, mennyire más eredmények születnek a különféle tesztekben, különféle oldalakon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. leviske Mikee...
2009.11.27. 18:43
Egyelőre még reménykedjünk benne, hogy a HD5800-asok árát meg tudja mozgatni. DX alatt, tesszelláció használata esetén (ami a legtöbb DX11-re moddolt játékban meg fog jelenni) egyelőre nem valószínű, hogy egy 2magos kártyát lever egy single GPU-s kártya. Nem véletlen, hogy máris be van előre jelentve a 2GPU-s Fermi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. oliba
2009.11.27. 18:58
Merre olvastad azt, hogy be van jelentve?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Phantomstr...
2009.11.27. 19:00
Én nem fűzök sok reményt a Fermihez. A MS az AMD-vel kéz a kézben fejlesztette a DX11-et. Az AMD-nek legalább 4 éves tapasztalata van a tesszellációban. A Fermi egy DX11-el felturbózott GTX295 egybetokozott GPU-kkal utólag hozzácsapott tesszellátorokkal. A Fermin akkora GBU lesz, mint az RV870 kétszer, így komplikált lesz a 2 GPU-s kártya megépítése (a GTX295 is alig gírt sikerülni, és még tovább szőröztek, hogy elférjen egy nyákra).

Remélem nem lesz igazam, de azt hiszem az NV-nek még csak most jön a neheze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Thelon
2009.11.27. 19:02
Reméljük nem lesz igazad, mert nekünk csak rossz ha nincs "ellenfele" a kártyáknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Thelon csab9...
2009.11.27. 19:05
Erre én is kiváncsi vagyok,mivel most szeretnék i5-750-et venni!
Szerk.: Sry dupla post... Szerkeszteni kellett volna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. oliba
2009.11.27. 19:05
polarx:
*polarX-hez kéne egy kérdésem továbbítanod
*"mi köze a CUDA-nak a HD-hoz, hogy az nVidia jobb benne?"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. leviske oliba
2009.11.27. 19:22
Hmm... Akkor nem lett bejelentve? Mind1, attól függetlenül elviekben lesz.

Phantomstranger: Jelen állás szerint a RV770 vs GT200 helyzetet lehet várni. Azzal a különbséggel, hogy valószínűleg a sok emuláció miatt a Fermi nem biztos, hogy a Cypress előtt lesz.

Thelon: Van rá esély, hogy az AMD a Fermi megjelenésének örömére 2010Q1-ben majd árakat csökkent. És egy 60-70k körüli HD5870 + egy 40-50k körüli HD5850 már eléggé baráti kategória lehet, miután a konzolok miatt valószínűleg egy HD5800-assal lazán el lehet majd lenni két évig.

Túl nagy versengést már nem érdemes várni, mert az nVIDIA-nak gondolnia kell a partnereire, ahogy az AMD-nek is (hülyét kapnának, ha elkezdene úgy árat csökkenteni egy többszáz százalékos hasznot hozó szériánál, hogy a konkurencia nem is ad rá okot). Rossz idők nem jönnek, azért állt elő ez a helyzet, mert egyre kevesebbet akarnak a desktop-ra költeni (ezért van az is, hogy az egy hónapos GT210 máris át lett nevezve GT310-zé). Ha az nVIDIA akarna, nyugodtan elő tudott volna állni egy normális DX11 GPU-val, hiszen DX terén a 7-es szériáig élen jártak. Viszont Ők inkább a Larrabee-t vették célba, vagy inkább arra reagáltak, hogy a Larrabee célba vette őket, mind1, a lényeg az, hogy amire szánták, arra tökéletes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. oliba
2009.11.27. 19:26
Én pont arra emlékszem, hogy azt írták, hogy nem lehet vele X2-t csinálni. Mondjuk az NV mi mindent mondott már, ami nem is úgy lett?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. leviske oliba
2009.11.27. 19:35
Nem lehet? Nekem az rémlik, hogy egy 2GPU-s Tesla-t már bejelentettek. Mind1, utánanézek inkább, mert az emlékeim mindig csalnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. _DiEGO_
2009.11.27. 19:41

idézet:

Egy kártya mind felett" Hangzatos cím, de tudjuk hogy csak napok, hetek kérdése és ezt is lenyomja valami atomüberbrutál vga, ahogy mindig is lőni szokott

Igen , az lesz 2010 első negyedévben a HD5990
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Thelon
2009.11.27. 19:45
Jön még HD5990? Már ez is annyira durva hogy huhh! Komolyan érdekel már, hogy mivel fog előrukkolni az nVidia
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. szucsinka
2009.11.27. 20:01
tök mindegy aki csalodott egyik márka termékében az nehezen vesz mégegyszer u.a zt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. szucsinka
2009.11.27. 20:02
márpedig az ati egy nagyrakás szerencsétlenség én "zöld"párti vagyok és leszek mégha nincs 2trilio tranzisztor benne akkor is pfff
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. rini
2009.11.27. 20:06
_DiEGO_Addig biztos nem lesz ilyen kártya amíg 300 Watt a limit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. leviske _DiEG...
2009.11.27. 20:07
Gondolom az 5TFLOPS-ot célozzák meg. Sok értelmét nem látom, a HD5970-et is a tuning képességeivel reklámozzák.

szucsinka: Senki nem szidta az nVIDIA-t, lehetőleg ehhez mérten fogalmazz a konkurens céggel szemben. Megjegyzem, látszik, hogy mennyire értesz hozzá. A játékbéli (és amúgy is a teljesítményt) nem a tranzisztorok száma szabja meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. polarx
2009.11.27. 21:02
oliba: csak annyi köze a cuda-nak a HD-hez, hogy ha core avc codec-et teszel fel H264 "kódolásra" ill dekódolásra akkor a core avc az támogatja a cuda-t.. vagyis nem a procit terheled vele hanem a kártyát. ezt levéve semmi. aztán jó jelen esetbe nállam semmit nem jelent, de havernak ahol 1 magos proci van ott még a 720p-s mkv is szaggatgatott nem hogy az 1080p. most megmutattam neki mindent hogy kell feltenni kodecet stb.. aztán egy "rossz" 8500GT is viszi az 1080p-s hd-t szaggatás nélkül amit az 1 magos procijával hát nagyon nem tudott nézni. tudod van aki nem csak játszik gépen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Szaby59
2009.11.27. 21:46
@szucsinka:

Most jó nagy hülyeséget mondtál, az nV pakolgat trillió tranzisztorokat a GPU-ikba és ezt nevezik ők "fejlesztésnek".

Mellesleg ha annyira zöld párti vagy, hol vannak a Dx11-es nV kártyák?
Ja sehol, inkább kiad pár 10.1-est, amire még fél éve azt mondta, hogy felesleges...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. somakb
2009.11.27. 22:02
Annyi pontosítás még polarx hozzászólásához dxva kompatibilis hd kódolást az AMD-vel is lehet lazán dekódolni gpu-val, a cudának annyi előnye, hogy core avc codecnél valóban lehet direct cudával is csináltatatni és akkor nem csak a szabvény dxva kódolással megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Szaby59
2009.11.27. 22:14
MPC HomeCinema és meg van oldva, még kodek sem kell...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. olizsoli
2009.11.27. 22:14
köszi a tesztet jó lett, szokásos iponos tartalmas tesztecske
na meg a kari is igen brutálka lett
Majd AMD karikkal esetleg lesz Eyefinite tesztetek is? Nem mintha lenne pénzem 6 monitorra meg szerintem magyarországon bármelyik gamernek lenne , csak úgy kiváncsiságból, hogy akkora felbontáson mikre képesek a kicsikék
köszi mégegyszer a tesztet, és ha csináltok Eyefinite tesztet is azt még külön köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. leviske olizs...
2009.11.27. 22:43
Még ha tesztet, konkurens híján nem is érdemes, de egy szemrevételezést szerintem is megér. Kezdve azzal, hogy van-e bármi haszna, lehet-e egyáltalán élvezni 6, vagy 3 monitor esetében a játékot, mennyire romlik a játékélmény extra felbontásokon, stb. Ezeket nagyon mérni nem lehet, de annak, aki egy jó darabig nem fog vele találkozni, bőven elég egy cikkírói vélemény/tapasztalat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. mtrx220
2009.11.27. 23:09
jó teszt, durva kártya.
de én kihagyom az biztos.
még ha úgy is lennék hogy nem ártana meg a konfigra ráköltött lecsó, akkor sem venném meg. meg is mondom miért. azért mert értelmetlen, fél év múlva nem ez lesz a legjobb.
plusz az a cucc amibe ez való kb annyiba kerül hogy:
az ár feléből már vehetek konzolt kettőt is, 1080p hdtv-t, a másik feléből meg egy tökjó 5850, core i5 konfigot is monitorral. hoppá hoppá na ez a nem mindegy.
nv meg kész, vége. azért nem foglalkoznak a desktoppal mert semmi ötletük nincs, nagy hab hogy a server felé fordulnak inkább. ha volna ötletük már villantottak volna. régen.
eltökölték az időt és most döbbentek rá hogy nagy a baj.
késő bánat, majd jön az intel és TALÁN szivességet tesz nekik és felvásárolja őket kilóra. persze csak ha már az nv eléggé el van keseredve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. gab78
2009.11.28. 00:08
mtrx220, csak annyit ezzel a felvásárlással, hogy mikor az AMD megvette az ATI-t, az Intel ajánlatot tett az nVidiára, amit elutasítottak, most kb augusztusban volt hír, itt az iponon nem emlékszem hogy olvastam volna róla, hogy próbált az nV vevőt találni, csak épp nem igen kell senkinek sem!

Nagyon jól fogalmaztad meg, ötlettelenek! A sikeres fejlesztés alapfeltétele, a folyamatosság, ha megfigyeljük az ATI-t (AMD-t) az R600 óta és egyenlőre még ezen az alapokon, folyamatosan lépésről lépésre fejlődik! Az nV-nél mit látsz?! Átneveznek, 1*2* mellette meg toldják-foldják az magjaikat a G80 óta!

A Fermiben alapvetően van lehetőség, bár megint ugyanaz van, mint régebben, az adott API lehető legegyszerűbb támogatása, főképp hogy csak másodlagos célterület, de tök 0-ról felépíteni egy új processzort, nem egyszerű vállalkozás, ráadásul egy új gyártástechnológiával, amivel még a gyártó TSMC is szendev!

Majd meglátjuk mi lesz a vége, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy ez lesz az utolsó GeForce grafikus vezérlő!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Cobrusz
2009.11.28. 00:24
nem rossz kis teszt
várom már a januárt hogy megvehessem a fermit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Gpety
2009.11.28. 07:55
Én nem csak az ára miatt nem vennék 2GPU-s kártyát. Annak ellenére, hogy viszonylag kevés van belőlük, mind ATI, mind pedig NV oldalról sok felé olvasom fórumokon, hogy nagyon hamar, nagyon sok tönkremegy belőlük. Mondjuk ez valamelyest érthető, hisz ha megduplázunk mindent egy NYÁK-on, akkor a meghibásodási valószínűség is jelentősen megnő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. somakb
2009.11.28. 10:03
gab78 és mtrx220

Mielőtt ennyi butaságot összehoztok tájékozódni kellene talán az NV financiális helyzete tekintetében.

NV remek állapotban van, nyereséges, nem kicsit, és azért nem vette meg az Intel pl mert nagyon megerősödtek az NV részvényei és ennyit nem akart érte adni.

NV-t erősen viszi a tegra, a tesla, quadro, ion stb. 1 év múlva a bevétele felét már a tegra és tegra2 csipekre várja.

Google is nagy segítség lehet abban, ha szépen rákeresgettek olyan kombinációkra, hogy 2009 fiscal year Q1, Q2, Q3, Q4, aztán szépen meg lehet nézni a negyedéves jelentéseket. Ugyanezt AMD oldalon, vagy Intelnél...

NV jelenlegi rendelkezésre álló készpénz állománya kb fele az egész ATI/AMD jelenlegi piaci értékének...

Valamint az AMD a hetedik helyen szerepel az amerikai, leginkább csőd veszélyés cégek 10-es listáján... nem véletlen, a folyamatos veszteségek miatt.

Az intel pénze nem véletlen jött úgy nekik, mint egy falat kenyér, hogy talpon maradjanak... amit az Intel csak azért tett, mert érdeke, hogy ne menjen csődbe az AMD mert azonnal monopolhelyzetbe kerülne, és indulhatna ellene a trösztellenes eljárás.

Jól elvan intel a 80%-os piaci részesedésével, folyamatosan durván nyeresegés, AMD meg kínlódik...

Tessék olvasni mielőtt ökörségeket írtok, és terjesztetek.

Nem kellene itt is a hülyeséget hinteni, mint ami a proherdveren is zajlik meg nem nevezem ki által...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. gab78
2009.11.28. 10:39
somakb,

Az egy dolog, hogy milyen financiális helyzetben van, de mint ahogy írtad is, a bevételének döntő hányadát nem a grafikus piactól várja, de már most sem a grafikus vezérlőkből szerzi, ez a terület már csak másodlagos! Ha nem is hagyják el, de nem erre gyúrnak leginkább, és ezt az nv részéről is nyilatkozták! De az nV részéről láttunk már olyat, hogy mondanak valamit, aztán 2 hét után homlokegyenest mást csinálnak! Pl DX10.1 támogatás, minek az, tök felesleges, aztán mégis itt a vezérlő, vagy Physx, támogatjuk hogy ATI vezérlőkön is legyen, 3870 elérhető is volt kb másfél éve, ma meg már akkor is letiltják, ha ATI vezérlő van a gépedben! Szóval az nV nyilatkozatainak kezelésével csak óvatosan!

Az Intel a olcsóbb utat választotta, és megegyezett az AMD-vel, mert sokkal többet is fizettethettek volna velük a hatóságok!

Az AMD meg az ATI felvásárlás miatt kínlódik! Azt amúgy senki sem vitatta, hogy az AMD nincs nehéz helyzetben! Én a folyamatosságról beszéltem, de a dolgok ezen részén simán átsiklottál! No sebaj!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Szaby59
2009.11.28. 12:12
Tény, hogy a felvásárlással alaposan gyengült a készlet, de azért a HD4000 óta elég jól tejel a grafikus részleg is, ha nem a legjobban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. mihaly.her...
2009.11.28. 13:42
Szép kis teszt!!!
i7 920-as procival és Win7 64 bites verzióval is készül majd teszt? Erre kíváncsi vagyok, hogy úgy milyen eredményeket produkálnak
Fermi is jöhetne, hogy kiderüljön, mit tud!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. leviske mtrx2...
2009.11.28. 14:32
Ez nem így van. Bár az Intelnek tényleg jól jött volna az nVIDIA, de az nV azzal nincs gondban, hogy kivonul a desktopról. Server és professzionális piacon a Fermi jól fog teljesíteni, a Tegra is jól fog teljesíteni a saját piacán és, ha sikerül kierőszakolni az Intelből a licenceket, akkor az ION is stabil lábakon fog állni.

A Fermi jó helyzetének viszont ára van, DX11-ben nem lesz egy nagy ász, de a célnak akkor is meg fog felelni, hisz azért fel fogja minden valószínűség szerint venni a versenyt a HD5800-asokkal teljesítményben.

somakb: Milyen hülyeség terjed a PH!-n? A pártatlanság hülyeség? Mert ahogy látom, Te nem vagy az...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Svindler
2009.11.28. 16:14
Szerintem somakb csak kiakadt, mert tényleg volt itt pár fals infó a fórumon.

A két nekem szóló kérdésre reagálnék:
- A procin csak egy mezei Hyper TX3-as volt. Nem volt halk, de nagyon jól ment vele a proci.
- Jövőre már Win7-en mennek majd a tesztek, de az eddig próbák alapján nincs jelentős eltéres, játéktl függően +/-1% kb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. somakb
2009.11.28. 16:48
OFF

leviske:

Hát Abu amiket ott összehord az valami elképesztő... olyan szinten befolyásol, meg tesz FALS kijelentéseket tényként tálalva, hogy egy rakat jóhiszemű embert teljesen megtéveszt.

A remek tényként tálalt kijelentései meg gyakran saját kardjukba dőlnek. Utána jön a magyarázkodás, vagy a semmi...

Ez a problémám ott. Hogy Abu teljesen szétverte azt a portált a folyamatos AMD tolásával . Minden hírbe oda kelett tenni egy velős cinikus NV megjegyzést, mikor mindtkét oldalnak van sara...

Mindkét gyártó partnereinál ott vannak az 1 gigás ddr2 -es gyehenna kártyák is pl...

És azok a suggalt nem valós dolgok meg terjednek, mint a futótűz forumról fórumra.

Úgyhogy a pártatlanság a prohardver vga fórumaiban... muhaha.... és mondom mindezt egy húzott Asus HD4830 tulajaként.

OFF vége


off-ba téve


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. leviske somak...
2009.11.28. 17:08
Milyen állítása dőlt eddig saját kardjába? Az, hogy az nVIDIA lassacskán kivonul? Az, hogy nem GT300 néven jön az új nVIDIA GPU? Az, hogy az AMD minden komolyabb erőfeszítés nélkül tud majd fejlesztgetni az R600 architektúrának köszönhetően?

Van jó pár, saját elmélete, amik tényleg meg-meg dőlnek, de azért nagyjából eddig mindig igaza volt és általában logikus is, amiket levezet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Svindler
2009.11.28. 17:21
Szeretnélek megkérni titeket, hogy a vitátokat az erre való topikban folytassátok, vagy privátban, mert érdekes, de nem a főoldalra való
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Multitask
2009.11.28. 18:08
Svindler: Tényleg jó kis teszt lett, gratulálok.
Más: Engem is érdekelne, amin (gondolom véletlenül) átsiklottál, miszerint lesz-e Eyefinity próba/teszt/beszámoló/demonstráció (vagy nevezzük bárminek)? Valami videós illusztrációval, amit megnézhetnék. Pl. HAWX-ban biztos nagyon durva lehet 6 monitorral játszani, az a játék úgyis jól fut. Jó lenne tudni, hogy mennyire elegek 3, 6 monitor kezeléséhez játék alatt ezek a 5700/5800 szériás kártyák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Vki00
2009.11.28. 19:19
Sziasztok!
Engem érdekelne hogy mien gépen teszteltétek ugyanis vantageben ennyit nem kaphatott a gtx 295. Ha tévednék kérlek javitsatok ki olyan képpel aki otthon teszteltek, ugyanis havernak gtx 295 cori7 hetes lapkája van és 10.000 megüti extrémben!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. leviske Vki00
2009.11.28. 19:28
Itt a tesztgép, tekerd le az oldal aljáig.

Svindler: Fals infó eddig a hírek közt is megjelent, mert megesik. Részemről ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Thelon
2009.11.28. 19:47
A teszt géppel kapcsolatban, a memória 4GB 2x2GB kit-ben vagy külön 2-2kártya?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. csab959
2009.11.28. 20:35
Milyen proci hűtő van a tesztgépen? Azt látom hogy valami CM, de hogy hyper 212 vagy valami más?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. leviske csab9...
2009.11.28. 20:40
[link] Hyper TX3
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. csab959
2009.11.28. 20:45
Hát azért ez nagyon szép teljesítmény ez a 4 Ghz a TX3-as segítségével Reszpekt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Coyote87
2009.11.29. 13:41
Hát azért lehet hogy überkirály ez az 5970 de azért a drivert is mellé tehetnék már. De ugyis jön a Fermi aztán lesz neki odabassz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. leviske Coyot...
2009.11.29. 13:51
Meglátjuk, meglátjuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. rabib
2009.11.29. 16:09
Én is lehetségesnek tartom, hogy a Fermi jobb lesz a HD5 ezres családtól. Mindig úgy szokott lenni, hogy a válasz a riválistól mindig jobbra sikeredik. P.:az NV 9 ezres családja után a HD4 ezresek is jobbak lettek. De utána megént az NV lett a jobb a GTX2**-kel, majd megént az Ati HD5***-kel, így logikus, hogy megént az NV lesz majd a jobb újra a Fermivel. Aztán majd a következő lépésben megént az Ati, és így tovább...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. arkman
2009.11.29. 16:24
Végre egy (kettő) kártya ami akadás nélkül viszi a Crysist 2560x1600-ban Enthusiaston.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. rabib
2009.11.29. 19:45
arkman: Jó kis teszt. Az NV bajban van, és még milyen bajban lesz, ha nem jól sierülnek neki a Fermi kártyái. Azért ez nagyon durva, hogy a HD5970 mennyivel erősebb a GTX 295-nél. Amikor kijött a HD4870-re válaszul a GTX295, akkor az nem volt ennyivel erősebb nála..viszont a 9800 GX2-t "agyonverte" a HD4870x2. A HIS HD5970 dobozán az a kard..döfés egyenest az NV szivébe..
De azért a GTA IV kéri a kakaót..még a HD5970 is megdolgozik vele azért elég rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. leviske rabib
2009.11.29. 21:03
A GTA IV egy olyan játék, ami nem hogy kakaót, de még natúr tejet sem érdemel... Remélem a következő GTA normálisabb portot kap és emellett nem lesz G4W, hogy aki nem akar játszani az egyszerűen csak betolhasson egy 100%-os mentést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Svindler
2009.11.29. 23:01
Multitask: Eyefinityre tényleg elfelejtettem válaszolni. Idén már nem valószínű, egy hat monitoros rendszert nem olyan könnyű összehozni, de ha minden jól megy, a Samsungnak nemsokára lesz állványzata hozzá, akkor lehet ránézünk. Nem gondoltam volna, hogy ekkora az érdeklődés iránta. (mondjuk legtöbb embert valószínűleg a 3 monitoros kiépítés érdekli)

Vki00: húzott GTX295-tel lehet elérni a 10k-t. Ha megnézed az ORB-ot a FutureMark oldalán, akkor az alap GTX-ek +/- 100 ponttal annyit hoznak, mint ami itt is kijött.

Thelon: 2x2GB volt a gépben

Coyote: mi a baj a driverrel? béta driverhez képest szerintem elég jó volt

GTA IV meg procit eszik keményen, az a motor nagyon rosszul van megírva.

Ha kihagytam volna valakit sorry, jelezze és válaszolok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. emmm84
2009.11.30. 10:09
Jó teszt, gratula, végre egy olyat is látok, ahol a CPU limites teszteket kimazsolázva is csinálnak teljesítmény-összegzést. Pontosan ezt az eredményt vártam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kemperlama
2009.12.09. 12:09
köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Coyote87
2009.12.18. 17:06
Majd a fermi meg odaver...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jadam92 Coyot...
2009.12.18. 17:14
kuss az nem ver oda semmitse max a seggét hogy ennyi pénzt fektettek bele :]


neeem^^nemtudom nem izgat. jó a Radeon a csóróságnak(nekem^^)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. danika1992
2009.12.31. 16:28
Hát ezt elfogadnám mellé raknék 16 GB DDR3 a legtuningabb listavezető Ramot, és egy i7-et maxra tornázva Asszem nem akadna meg semmi egy jó darabig
Az sem lenne semmi, ha 2 ilyen kari elférne 1 gépben asszem megennék az 500 Wattot, de még azt az egy karit sem lehet kihasználni, nem hogy a 2-t
Hát ez egy vagyon lenne....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vki00
2010.01.03. 11:38
Szia Svindler!
Kb 1 hónapja vettem magamnak gainward gtx 295 öt!
Csak hogy bebizonyosodjon ténylegesen mennyit is tud én is teszteltem vatageben.
Produkált egy 9347 eredményt Extrem beállitásoknál! Azért az a 630 pont kicsit komoly eltérés.
De ezzel senkit nem akarok leirni illetve megsérteni. Én ezt tapasztaltam gondoltam megosztom a komment olvasóival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!