iPon Cikkek

Raijintek Aeneas: szellős erőd

Dátum | 2015. 03. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A viszonylag kompakt, ugyanakkor jól szerelhető és sok bővítőhellyel rendelkező számítógépházak iránt manapság egyre nagyobb a kereslet, így nem túl meglepő, hogy szinte minden nevesebb gyártó elkezdett ilyen kuckókat is készíteni.
Az elmúlt hónapokban már több helytakarékos számítógépházat is kipróbáltunk, most pedig eljött az idő, hogy a Raijintek legújabb üdvöskéjét, az Aeneast is vendégül lássuk egy alapos teszt erejéig. A Mini-ITX, illetve microATX formátumú alaplapokat fogadó Aeneas elegáns, letisztult dizájnnal érkezik, és kétféle kivitelben is elérhető: teli oldallappal, amin egy szellőzőt alakítottak ki, illetve plexi oldallappal is, ami leginkább a modderek kedvence lehet. Az ház matt fekete és fehér színben egyaránt elérhető: a fekete modell teljes egészében fekete, a fehér azonban tartalmaz néhány fekete elemet is annak érdekében, hogy figyelemfelkeltőbb lehessen. A tervezők mindkét modellt alaposan felszerelték rendszerhűtő ventilátorokkal, plusz a kék ledes világítást sem spórolták le róluk, ami igazán különleges megjelenést kölcsönöz nekik. Aki folyadékhűtő rendszer alkalmazásában gondolkodik, szintén megtalálhatja számítását, ugyanis az Aeneas mind a belső, mind pedig a külső hőleadó radiátorok alkalmazását támogatja.
"Aineiasz (latinul Aeneas) a görög és a római mitológia egyik alakja, Aphrodité és Ankhiszész fia. A trójai királyi család sarja, Hektór unokatestvére, a trójai háború egyik fontos szereplője. Homérosz történetében Aieniasznak nem tetszik, hogy Hektór alárendeltje, ez alapján pedig később olyan legendák is születtek, amelyek szerint Aineiasz segített a görögöknek elfoglalni Tróját. A legismertebb legenda szerint azonban Aieniasz a trójai háborút túlélők vezetője volt, aki a háború után az istenek parancsára Itáliába hajózott."írja a Wikipédia. Nos, lássuk kiérdemli-e a különleges nevet a Raijintek háza.
A ház külseje és tartozékai A Raijintek Aeneas egy egyszerű kartondobozban érkezett, amelyen a ház képe mellett annak legfontosabb tulajdonságai is megtalálhatóak. Röviden tehát a csomagolás átlagos és egyszerű, viszont kellően informatív, ami mindenképpen megérdemel egy virtuális piros pontot.
A doboz belsejében a ház mellett néhány tartozékot is találunk, ám ezek egy része a számítógépházon belül, egy külön tasakban foglal helyet, szerencsére kellő alapossággal rögzítve. A tasakban kábelrögzítők és csavarok lapulnak, de extraként egy rendszerhangszórót is kapunk, ami rendkívül jól jöhet, hiszen segít a hibakeresésben, ha az adott rendszer valamiért nem indul.
Az alaplap és a tápegység rögzítéséhez használható #6-32 L6-os csavarból 21-et kapunk, ODD/FDD rögzítéshez való M3-as, 5 milliméteres csavarból pedig 16-ot ad a gyártó. A 2,5 hüvelykes meghajtók beszereléséhez laposfejű, ugyancsak M3-as méretű, 5 milliméter hosszú csavarokat kapunk, szám szerint 16 darabot. A kábelek esztétikus elrendezését öt kábelrögzítő gyorskötöző segíti. Ezeken felül egy szerelési útmutatót is rejt a doboz, ami nagy segítség lehet, ha ritkán rakunk össze saját kezűleg komplett PC-t. Az Aeneas egy roppant elegáns, egyszerű formavilág köré épülő számítógépház, ami nem tartalmaz túl sok sallangot. A termék 288 milliméter széles, 380 milliméter magas és 430 milliméter mély, azaz van benne hely bőven. A váz 0,8 milliméter vastag SGCC acélból készült, a kuckó üres tömege kereken 8 kilogramm.
Az előlap nagyméretű perforált felületet rejt, amelyen keresztül hatalmas mennyiségű levegő áramolhat be a házba. A perforált felületen két darab bővítőhely külső borítása is megfigyelhető: az egyik 5,25 hüvelykes, a másik pedig 3,5 hüvelykes kiegészítőket fogad. Az alsó részen a Raijintek logóját láthatjuk, valamint két függőleges mélyedést is, amelyek mögött kék LED-ek húzódnak. Hátul a tápegység helye mellett egy 140 milliméteres szellőző van, felette pedig az 5 PCI slot takarólemezei láthatóak, amelyek mindannyian rendelkeznek szellőzővel. Továbbhaladva a külső folyadékhűtő radiátor csöveinek kivezetésére szolgáló gumírozott furatok várnak minket, melyektől balra egy második 140 milliméteres ventilátor bővítőhelyet is kialakítottak.
A ház plexi ablak nélküli oldallapokkal érkezett, amelyek közül a bal oldallap szellőzőt is kapott. Az oldallapokat szerszámmentesen szerelhető csavarok tartják a helyükön – ezekhez első körben egészen biztosan kell majd csavarhúzó, hiszen a biztonságos szállítás érdekében alaposan meghúzzák őket – kézzel gyakorlatilag esélytelen a kitekerésük.
A ház tetején ugyancsak találunk egy nagyméretű perforált szellőzőt. A jobb szélen a bekapcsoló gomb, a kék ledes világítás kapcsolója, illetve a fejhallgató kimenet és a mikrofon bemenet sorakozik. A bal oldalon két USB 3.0-s port, valamint két USB 2.0-s port található, amelyek között elég nagy távolságot hagytak ahhoz, hogy a testesebb USB-s eszközök alkalmazása se legyen rémálom. A perforált felület két szélén két hosszú mélyedés látható, gyakorlatilag innen árad a kék fény, ha bekapcsoljuk a beépített világítást.
A ház talpakon áll, amelyek 1-2 centiméter magasak, így a rendszer előlapi ventilátorai alulról is kaphatnak némi friss levegőt. A lábak igényes borítást kaptak, ami egyrészt rezgéselnyelő funkciót biztosít, másrészt gondoskodik az Aeneas stabil, csúszásmentes elhelyezéséről is.
A ház belseje Az Aeneas kívülről meggyőző, de a belseje is átgondolt tervezés eredménye – legalábbis első ránézésre. Az előlapot könnyedén, egy mozdulattal lepattinthatjuk: ehhez a ház alján található mélyedést kell megragadni, majd egy határozott, de finom mozdulattal le is jön a komplett előlap. A mozdulatot tényleg érdemes finoman elvégezni, hiszen egy kábel is csatlakozik a ház elejéhez – ez viszi az áramot az előlapon elhelyezett két kék LED sorhoz. A vezeték természetesen lecsatlakoztatható a kapcsolótábláról – ezt szerelés előtt érdemes is megtenni.
Az előlap eltávolítása után a tetőlapot is levehetjük, de sajnos a felső rész külön nem emelhető ki, ami kényelmetlenné teheti a szerelést – erre azért gondolhattak volna a tervezők. Az előlap mögött egy nagyméretű szűrőt helyeztek el, ami könnyedén levehető, ám a visszaszerelése már nehézkes, hiszen a szűrő több füllel kapcsolódik a házhoz, és ha az egyiket bejátszottuk a helyére, akkor a másik oldalon található társa éppen kibújik a rögzítő fül szorításából, így a szerelés abszolút nem zökkenőmentes. Szerencsére alap esetben túlságosan sűrűn úgysem kell tisztítani a porszűrőt, ha a lakás/szoba is kellően tiszta.
Az előlap mögött két darab 140 milliméteres átmérőjű ventilátort helyeztek el, de ezeket akár egy 200 milliméteres példányra is lecserélhetjük, vagy igény esetén akár 240 milliméteres hőleadó radiátor is elfér itt.
Az Aeneas két oldallapját thumb screw típusú, hüvelyk- és mutatóujj együttes használatával könnyedén kitekerhető csavarok rögzítik – oldallaponként összesen kettő. Az oldallapok szerencsére kellően merevek ahhoz, hogy leszerelésük után felszerelésük is könnyedén történhessen. A bal oldallap egyébként extraként nem csak szellőzőt, de porszűrőt is kapott.
A ház belsejében rengeteg hely várja a különböző hardverkomponenseket. Az szerelőablakkal is ellátott alaplaptálcán Mini-ITX vagy microATX alaplap fér el, a rögzítéshez szükséges távtartók pedig már gyárilag a helyükön vannak, ami sokak számára nagy könnyebbség lehet. Persze beszerelés előtt érdemes ellenőrizni, hogy az adott konfiguráció megfelel-e az adott alaplap furat-térképének – nehogy véletlenül rövidzárlatot okozzon egy rossz helyen lévő távtartó. Az alaplaptálca egyébként tartalmaz szerelőablakot, illetve gumírozott kivágásokat is – utóbbiak a hatékony kábelmenedzsment miatt bírnak kiemelten nagy jelentőséggel. A vízszintesen elhelyezett alaplaptálca alatt a tápegység bővítőhelyét, valamint a 3,5"/2,5"-es meghajtókat fogadó bővítőkeretet találjuk. Utóbbi műanyag rekeszeket kapott: ha ezekben a rekeszekben 3,5 hüvelykes merevlemezt helyezünk el, akkor nincs szükség csavarozásra, hála a fémtüskéknek, amelyek a merevlemez rögzítő furataiba illeszkednek. 2,5 hüvelykes adattárolóknál már nem ússzuk meg a csavarhúzó és a csavarok használatát.
A hátlapon két darab 140 milliméteres ventilátort helyeztek el, és a ház tetején is elfér két darab ilyen légkeverő (ezek nincsenek benne a csomagban). Ahogy az előlapi ventilátorok, úgy a hátlapon elhelyezett példányok is kétféle tápcsatlakozót kaptak: egyrészt van rajtuk egy háromtűs ventilátor tápcsatlakozó, másrészt egy Molex tápcsatlakozóval is ellátták őket. Ha folyadékhűtő szettben gondolkodunk, akkor a tetőlapon egy 240 milliméteres hőleadó radiátort szállásolhatunk el. A ház hátulján két gumírozott furat fogadja a külső hőleadó radiátorhoz igyekvő csöveket, az 5 darab PCI bővítőhelyet pedig szellőzővel ellátott lemezek borítják.
A könnyebb szerelhetőség érdekében az alaplaptálca eltávolítható: hátul három, oldalt pedig 2-2 csavar tartja a helyén – ezek mind thumb screw típusú megoldások, azaz a csavarhúzóval történő első kioldás után két ujjal ki- és betekerhetőek.
A ház belsejében 180 milliméter magas processzorhűtő fér el, a bővítőkártyák pedig maximum 310 milliméter hosszúak lehetnek, azaz elég nagy mozgástér áll rendelkezésre – ez persze a ház mérete alapján aligha meglepetés. A műanyag elemek nem nagyon, de a ház matt fekete fém részei eléggé vonzzák a port és az ujjlenyomatokat, ám szerencsére könnyen tisztíthatóak – emiatt is jobbak, mint a fényes fekete műanyag borítások.
A tesztkonfiguráció • Alaplap: Gigabyte Z97M-D3H rev 1.0 • Processzor: Core i7-4790K (Devil's Canyon) • Rendszermemória: 2 x 2 GB Kingmax DDR3-1600 MHz • Adattárolás: Western Digital Caviar Black 500 GB (SATA 6 Gbps; 7200 RPM) • Tápegység: Cooler Master V850 • Számítógépház: Raijintek Aeneas • Processzorhűtők: – Gyári rézmagos Intel – Noctua NH-U12P • Videokártya: Nvidia GeForce GTX 770 • Operációs rendszer: Windows 8.1 Pro x64 (minden frissítéssel) • Hőfokok ellenőrzése: – Gyári GB app (System Information Viewer) – CPUID Hardware monitor – Célzólézeres infra hőmérő (A VRM-hez) A beszerelés közben szerzett tapasztalatok A Raijintek Aeneas első ránézésre egy kezes, könnyedén szerelhető számítógépháznak tűnik, és ez nagyrészt igaz is. Az alaplap beszerelése zökkenőmentes volt, mindössze egyetlen gyárilag beszerelt távtartót kellett máshova pozícionálni annak érdekében, hogy minden furat stimmeljen. A merevlemez rögzítésénél nem tapasztaltunk semmilyen kellemetlenséget, és a tápegység beszerelése is fennakadások nélkül zajlott. A videokártya esetében már felfigyeltünk némi hiányosságra: a PCI slotok fémlemezeit csavarok tartják a helyükön, de ezek a csavarok egy elmozdítható fémlapon haladnak keresztül, így egy-egy bővítőkártya eltávolításakor vagy beszerelésekor az összes csavart el kell távolítani a nagy fémlap felemeléséhez. Ha csak a nagy fémlappal szorítjuk be a helyére a bővítőkártyát, akkor bizonytalan a tartása, így mindenképpen szükség van a csavarokra is. Ha pedig a fémlemezt száműzzük, szabad utat adunk a pornak.
Alap esetben ezt leszámítva nem találtunk kifogásolnivalót, de ahogy a gyári processzorhűtő helyére a hátlapi rögzítővel rendelkező Noctua processzorhűtőt próbáltuk beszerelni, ismét egy tervezésbeli hiányosságba ütköztünk: hiába van az alaplaptálcán szerelőablak, az nem elég nagy a hátlapi rögzítőkeret fogadásához, így a komplett alaplapot ki kell szerelni. Egyes esetekben – kisebb hátlapi rögzítőt használó processzorhűtőknél – elég az is, ha a tápegységet szereljük ki, és kifordítjuk a házon kívülre, de sajnos ez nem minden esetben járható út. Ezt egy processzorhűtő-teszt alkalmával tapasztaltuk meg, amelynek keretén belül összesen 5 olcsó CPU hűtő képességeit vizsgáltuk – a beszámolót rövidesen publikáljuk. Az említett két kellemetlenségtől eltekintve nem volt baj az Aeneas számítógépházzal. A gyárilag beépített kék ledes világítás szépre sikerült, nem zavaró a fénye, mégis látványos.
A fényáradatot a bekapcsoló gomb melletti kapcsolóval tudjuk aktiválni, illetve deaktiválni – ez a kapcsoló egyébként a HDD aktivitás-jelző is egyben. Maguk a kék ledek nem csak előre, hanem oldalra is szórnak némi fényt, így éjszakára érdemes lehet őket kikapcsolni, mert a szobát azért valamelyest bevilágítják. Tesztek A fentebb felsorolt komponensek beszerelése után megvizsgáltuk, milyen hőfokok mutatkoznak üresjáratban, teljes processzorterhelés alkalmával, illetve a CPU és a GPU együttes terhelésekor. Azt már most leszögezhetjük, hogy a gyári rendszerhűtő ventilátorok nem vészesen zajosak, de némi szélzajuk azért van – egy Noctua ventilátorhoz képest hangosak, de egy kommersz, olcsó légkeverő zajszintjétől azért messze vannak. A GTX 770 hűtése vagy a gyári CPU hűtő mindenképpen túltesz rajtuk – nem is kicsit.
Érdemes megemlíteni, hogy az üresjárati CPU hőfokokat a Gigabyte System information Viewver alkalmazása ismét furán olvasta ki: a gyári Intel CPu hűtőnél 21 Celsius fokos, a Noctua CPU hűtőnél pedig 17 Celisus fokos értékkel találkoztunk. A diagramon a CPUID HWMONITOR által megjelenített üresjárati CPU hőfok értékek szerepelnek (Package), amelyek 23 Celsius fokos környezeti hőmérséklet és 56%-os relatív páratartalom melett születtek. A gyári rendszerhűtő ventilátorok remekül átszellőztették a ház belsejét – mindezt halkan, minimális szélzaj mellett tették. A négy darab ventilátor a jelek szerint bőségesen elegendő a házba, de igény esetén további légkeverőkkel is bővíthető a repertoár, ahogy azt az előző oldalakon már említettük. Összességében a rendszer szellőzésével és zajszintjével nem volt baj. A beszerelés közben szerzett egy-két negatív tapasztalatot leszámítva elégedettek voltunk a Raijintek termékével.
A Raijintek Aeneas egy jól használható, sok hardverelemet elnyelő számítógépház, ami kétségkívül felvonultat egy-két tervezésbeli hiányosságot, ám ezekkel gond nélkül együtt lehet élni – főleg, ha a szolgáltatások szintjéhez társított árcédulát is szem előtt tartjuk. Az Aeneas sokféle folyadékhűtő blokkot támogat, az általunk kipróbált Tritonnal azonban egy picit meggyűlt a baja, ugyanis a kompakt beltér miatt elég nehéz volt úgy elrendezni a folyadékhűtő szettet, hogy minden komponens kényelmesen elférjen és a hűtőteljesítmény se szenvedjen csorbát. Erre mindenképpen érdemes odafigyelni, ha folyadékhűtő rendszer alkalmazásán gondolkodunk.
Általánosságban véve a szerelhetőség jó, a bővítőhelyek számával szintén elégedettek voltunk, előlapi portok tekintetében pedig nagyon jól vizsgázott a termék, hiszen még a testesebb USB-s kiegészítők is elfértek egymás mellett. A képet egy picit beárnyékolta a PCI bővítőhelyeknél alkalmazott rögzítő-mechanizmus, valamint az sem volt felemelő élmény, amikor kiderült, az alaplaptálca szerelőablakán nem fér át a processzorhűtőnk hátlapi rögzítőkerete. Pedig az Aeneas rengeteg helyet kínál a processzorhűtők számára, így érthetetlen, hogy csúszott be ilyen hiba. Ezekkel a dolgokkal persze hosszabb távon könnyen együtt lehet élni, annál is inkább, mert ideális esetben úgyis csak egyszer kell összerakni a rendszert, majd hosszú hónapokig, vagy akár hosszú évekig is felhőtlenül használhatjuk. Aki nagyon sokszor cserélgeti a rendszer fő komponenseit, általában úgysem ilyen PC házban gondolkodik – ha mégis, talán érdemesebb lehet az Aeneas mellett egyéb alternatívákat is számba vennie. Mindent összevetve az Aeneas úgy gondoljuk kiérdemel egy ajánlott plecsnit, ugyanis 25-26E forintos áráért elég jó felszereltséget kínál, stílusos kinézettel, és az árkategóriához méltó anyagminőséggel.
A Raijintek Tritont a Kelly-techtől kaptuk, ezúton is köszönet érte! Hasznos hivatkozások:A gyártó weboldalaiPon Webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. MR_47
2015.03.09. 11:09
Az 1. oldalon a táblázatban a vga és a cpu limit méretei fel vannak cserélve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. J.o.k.e.r
2015.03.09. 12:21
Köszi! Javítva!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. MR_47
2015.03.09. 16:16
Nagyon komoly a hűtése ennek a háznak, elől megpakolva tökéletesen át lehet fújatni, nem is kell tele, elöl-felülre 2, alá 1 a HDD-knek. Ilyesmi hűtésmegoldást nem emléxem, hogy láttam ezelőtt, végre valami üde újdonság a házak piacán, nekem tetszik.

A vga miért az alsó slotban volt? A felsőben talán több friss levegőt szívhatna, ha éri az 1. venti.
És a ventik 3 pinesek? Remélem nem a nagy molex van rajtuk. Mivel ennyi venti van benne, egy ventiszabályzót is dobhattak volna bele.

Mindent egybevetve jó kis ház ez, és a teszt is elég alapos volt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Cannapeace
2015.03.09. 17:10
ATX-ben is jöhetne hasonló árkategóriában
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.09. 17:56
Mivel fekszik benne az alaplap, elég széles lenne akkor a ház, biztosan drágább lenne, de érdekes is, mert akkor tényleg óriási hely lenne benne, több és nagyobb radikat is támogatna, és a szerelésével kapcsolatos kellemetlenségek is megszűnnének, a jó szellőzés miatt simán mehetne bele 2 felsőkategóriás VGA is, miegymás, elől 6 ventivel, ütős lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zoli0283 MR_47
2015.03.09. 18:17
+1, nekem is nagyon tetszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. flymi780 Canna...
2015.03.10. 14:56
+1

Az nagyon jó lenne! Azonnalésmáris befizetnék egyre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. thestock
2015.03.12. 06:01
Azért ez jó...VGA limit!? most a házhoz vegyek VGAt,vagy a VGAhoz vegyek házat? Jó hogy előre gondolkodnak a gyártók...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pal07
2015.07.01. 12:42
GTA580 DC elfér benne ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim pal07
2015.07.01. 14:21
Ott a táblázat a cikkben, olvasd ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. oreg0503
2016.07.09. 10:26
Sziasztok.
Nem ablakos, fehér házam van de szerintem ez most mindegy. A problémám hogy a házon lévő USB3 foglalatok nem működnek. Az alaplapom egy Asrock H170M Pro4. A képeken mutatom hol van most csatlakoztatva az USB aljzat, de van a lapon egy USB3 aljzat is. Akkor most miért nem jó? A házból jövő kábelt nem tudom az USB3-ba dugni.
http://www.kephost.com/image/crIi
http://www.kephost.com/image/crIt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!