iPon Cikkek

Raijintek Metis Classic: a látszat nem csal!

Dátum | 2014. 12. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Jól lehet, a Raijintek még csak bontogatja szárnyait a piacon, neve már most is egyre szélesebb felhasználói tábor számára cseng ismerősen, hála a híreknek és annak a tempónak, amellyel a vállalat próbál betörni a különböző szegmensekbe. A német cég több termékkel is képviselteti magát a számítógépházak, a rendszerhűtő ventilátorok és a processzorhűtők szegmensében, sőt, már folyadékhűtő szettet is kínál. A hivatalos gyártói oldal alapján már nem kell sokat várni az első tápegység-sorozatra sem, amelynek tagjai 80Plus Bronze minősítéssel szállnak harcba riválisaik ellen. Ahhoz képest, hogy a cég csak 2013-ban alapult, félelmetesen komoly tempóban terjeszkedik.
Ez az első alkalom, hogy egy Raijintek terméket tesztelünk, de egyből sikerült egy érdekességet megkaparintanunk: a Kellytech munkatársainak hála egy nemrég megjelent Metis Classic Mini-ITX kuckó landolt nálunk. A Metis többféle színben kerül az üzletek polcaira, sőt, nem csak hagyományos teli, de ablakkal ellátott oldallappal is elérhető kereskedelmi forgalomban. A klasszikus fekete mellett a fenti színek közül lehet kiválasztani a nekünk tetszőt. A Classic jelölés a "teli" oldallapos kiadásokat takarja, de mi az egyszerűség kedvéért a továbbiakban Metis névvel illetjük a sorozat tagjait, illetve tesztünk főszereplőjét is. A kompakt, mégis remekül bővíthető számítógépház legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázatban foglaltuk össze:
Ahogy azt a fentiek is alátámasztják, a Metis nem csak elegáns, de tágas is, hiszen belsejében elég sok hardverkomponens elfér. Pici üröm az örömben, hogy videokártyák tekintetében csak maximum 170 milliméter hosszú példány elszállásolására van mód, de ez sem tragédia, hiszen már több gyártó is kínál kifejezetten Mini-ITX számítógépházakba passzoló felső-középkategóriás videokártyákat. Sőt, akár GeForce GTX 970-es modellből is találunk kellően kompakt változatot – annak a teljesítménye pedig a többség számára valószínűleg bőven elég, hiszen az egyik legerősebb megoldásról van szó a piacon. Na de visszatérve a Metisre, a 15 000 forint körüli összegért cserébe elég vonzó házat kapunk, papíron nagyon jól fest a Raijintek újdonsága. Hogy a valóságban milyen? A következő oldalakon kiderül.
A csomagolás és a ház A Metis egy átlagos kartondobozban érkezett hozzánk, amelynek méretéből már lehetett sejteni, nem lesz nagy a benne lapuló termék. Az alumíniumház igényesen becsomagolva foglalt helyet a dobozban, de más nem látszott mellette. Aki itt kétségbe esik, gondolván, lespórolták a házhoz tartozó csavarokat és a leírást, ne ijedjen meg: ezek az esetek többségében a számítógépház belsejében, egy külön tasakban vagy kartondobozban lapulnak. A csavarok és a tartozékok esetében most is erről van szó, a leírás pedig csak a tasak mellett lapul.
A mellékelt kis dokumentum tételesen felsorolja, milyen csavarok és tartozékok járnak a Metishez, de azt is elárulja, az egyes bővítőhelyekhez hogyan lehet hozzáférni, illetve hogyan lehet bennük rögzíteni az adott hardvert. Az már nem derül ki, milyen sorrendben érdemes beszerelni az összetevőket – de sebaj, ez tőlünk most megtudható.
A Metis – ahogy a bevezetőben már megemlítettük – többféle változatban is elérhető. Az egyes kiadások nem csak színben különbözhetnek egymástól, hanem abban is, van-e oldalt ablakuk vagy nincs. Mi egy kívül-belül feketébe öltöztetett ablak nélküli (Classic) példányt láttunk vendégül egy alapos ismerkedés erejéig.
A Metis szálcsiszolt alumínium lapokat alkalmaz – egyedül a hátlapja mellőzi eme különleges textúrát. Az előlap elegáns, letisztult dizájnnal rendelkezik, gyakorlatilag egy lekerekített sarkokkal ellátott téglalapról beszélhetünk, amelynek alsó részén a Raijintek logó, felső részén pedig a LED-es háttérvilágítással ellátott bekapcsoló gomb található. A bekapcsoló gomb fehér, kör alakú LED-es megvilágítást kapott, amelynek bal félköre mögött piros LED is lapul – ez az adattároló-aktivitást jelzi.
A jobb és bal oldallapokon egy-egy nagyméretű szellőzőt alakítottak ki, ezt leszámítva csak szálcsiszolt alumínium felületet láthatunk, ami kellő eleganciát kölcsönöz a terméknek. A ház tetejének az előlap felé eső élére kerültek az előlapi portok, amelyek között egy fejhallgató kimenet, egy mikrofon bemenet, valamint két USB 3.0-s port sorakozik. Az USB 3.0-s portok USB 2.0-s kivezetésre is rákapcsolhatóak, hála az extra belső csatlakozónak – ez jól jöhet, ha a kiszemelt alaplapon esetleg nincs USB 3.0-s tüskesor. A hátlapon egy nagyméretű szellőzőt láthatunk, amely mögött egy 120 milliméteres átmérőjű rendszerhűtő ventilátor lapul. Gyakorlatilag ez az egy légkeverő szellőzteti át az aprócska légteret – no meg a tápegység szellőztetője. A felső szegmensben két PCI slot látható, amelyek műanyag borítást is kaptak, hogy ne látszódjanak a csavarjaik. A bal szélen a tápcsatlakozó, mellette pedig a HDD bővítőhelyének szellőzője látszik.
A ház alján szokatlan dolgokat láthatunk. Mivel aprócska kuckóról van szó, így a tápegység helye rögtön az előlap mögött van, a tápcsatlakozót pedig hosszabbító kábel vezeti ki a ház hátuljára. Balra az a sok furat, illetve gumi alátét a 2,5 hüvelykes adattárolók rezgés-elnyelő rögzítését szolgálja. A sarkokon strapabíró gumilábak gondoskodnak a kellő rezgéscsillapításról, illetve a ház stabilitásáról is.
Szétszerelés A Metis nem egy hatalmas PC ház, ez valószínűleg már az előző oldalon látott képek alapján is sokaknak feltűnt. Az újdonság 190 milliméter széles, 277 milliméter mély és 254 milliméter magas, üres tömege pedig csak 2,8 kilogramm.
A külső alumíniumlemezek 1,2 milliméter vastag anyagból készültek, a belsők pedig 0,5 milliméter vastagok – utóbbi adat az alaplaptálcára, a 3,5 hüvelykes HDD bővítőhelyére és a tápegység rögzítő keretére vonatkozik. A két könnyen levehető oldallapot összesen négy-négy süllyesztett fejű csavar tartja, amelyekhez érdemes jó minőségű csavarhúzót használni. Az alaplaptálca Mini-ITX formátumú alaplapot fogad és a szerelőablakot sem spórolták le róla, aminek értelme is van, hiszen a házban – kompaktsága ellenére – akár 160 milliméter magas processzorhűtő is elfér, hála a kreatív elrendezésnek. A tápegységet a ház előlapja mögé száműzték, hátlapja pedig lefelé néz. Emiatt egy kis trükkel, egy hosszabbító kábellel oldották meg, hogy a tápcsatlakozó mégis a ház hátuljára kerülhessen. Tápegységből maximum 160 milliméter hosszú példány jöhet szóba.
Belül két darab 2,5 hüvelykes és egy 3,5 hüvelykes adattároló fér el: a 2,5 hüvelykes példányok a ház alján, rezgés-mentesített bővítőhelyen foglalhatnak helyet, míg a 3,5 hüvelykes adattároló közvetlenül a tetőlap alatt, a ház hátsó traktusában szállásolható el. Optikai meghajtóból maximum csak külsőt használhatunk. A fejjel lefelé elhelyezett alaplaphoz két PCI slot kivezetés van, ám fontos szem előtt tartani, hogy a kialakítás sajátosságai miatt csak maximum 170 milliméter hosszú videokártya fér el odabent.
A Metis gyakorlatilag nem rendelkezik klasszikus értelemben vett vázzal, ugyanis a vázat maguk az oldallapok alkotják. Emiatt rengeteg csavar tartja össze az egyes elemeket – de nézzük a jó oldalát a dolognak: a Metis bármikor apró darabokra szedhető, ha szükséges, ez pedig a konfiguráció összeszerelésénél is jól jöhet. A fentebb említett 3,5 hüvelykes bővítőhely könnyedén kiszerelhető, viszont itt már nem gondoskodtak az adattároló rezgésmentes rögzítéséről, ami nagy kár, hiszen a legtöbben valószínűleg ezt a helyet fogják használni. A tálca szélén látható kampó a tápegység hosszabbító kábelét rögzíti, csak úgy, ahogy a fehér kis műanyag alkalmatosság is.
A tápegység rögzítő keretéhez alulról férünk hozzá, a keretet négy csavar fogja. Ezek közül a két elsőt a gumilábak alatt találjuk, így azokat is el kell távolítani. A rögzítő keret oldalán kivágás is található, ami a 90 fokban elforgatott tápcsatlakozó átvezetésére szolgál, ahogy azt a következő oldalon majd meg is mutatjuk.
A két PCI bővítőhely csavarjait műanyag borítás takarja a kíváncsi szemek elől. A rendes csavarok helyett szívesebben láttunk volna itt "Thumb Screw", azaz kézzel kitekerhető csavarokat – valószínűleg úgy voltak vele a tervezők, hogy ezek a bővítőhelyek se lógjanak ki a sorból, használjunk csak hozzájuk csavarhúzót.
Rendszerhűtő ventilátorból csak egyet kapunk, de az legalább 120 milliméteres átmérővel rendelkezik, így alacsony fordulatszámmal, halkan tudja átszellőztetni a ház belsejét. A ventilátor típusa sajnos nem derült ki, ugyanis ezzel kapcsolatban a rajta található matrica semmilyen érdemleges információt nem árult el. A légkeverő halkan dolgozik, motorzaja nincs, csak egy kis szélzaj hallható a ház hátulja felől.
Igény esetén természetesen az alaplaptálca is kiszerelhető, ám több csavar tartja, így ennek nincs sok értelme, hiszen alaplappal együtt nehéz a helyére szerelni, mivel nincs váz, ami megtarthatná a lapot a szerelés idejére. A feladat nem lehetetlen, csak feleslegesen kényelmetlen, így az alaplaptálcát nem is érdemes kiszerelni.
A Metis összességében jól szerelhető, igaz, sokat kell csavarozni már ahhoz is, hogy csak egy bővítőkártyát beépítsünk. Rendszerépítésnél ez a kijelentés hatványozottan igaz – elég csak a fenti fotót megnézni, mennyire sok csavar tartja össze az apróságot. Nyilván mindet azért nem kell eltávolítani – mi csak érdekességképpen szerettük volna megmutatni az alkatrész-listát.
Összeszerelés A Metis belsejébe egy "light gamer" konfiguráció került, amely egy (ez esetben) indokolatlanul erős, 850 wattos tápegységet kapott. Utóbbira annyi a magyarázat, hogy a szűkös hely miatt mindenképpen szerettünk volna egy moduláris tápegységet használni, csakhogy ilyen épp nem volt kéznél. A Cooler Master hazai képviselete volt olyan kedves és a segítségünkre sietett, tőlük kaptuk kölcsön a V850-es erőművet.
A Metis kompaktsága miatt úgy gondoltunk, érdemes teljesen moduláris tápegységet használni hozzá, hiszen a kábelmenedzsmenttel kapcsolatos lehetőségek finoman szólva is korlátozottak. Döntésünk kiválónak bizonyult, hiszen így csak a feltétlenül szükséges kábeleknek kellett helyet találni, ami még úgy sem volt könnyű, hogy tényleg kevés kábelt igényelt a tesztrendszer. Hab a tortán, hogy ugyan a tápegység túlméretes volt, mégis befért. No persze nem volt ilyen egyszerű a történet, ugyanis első körben beszereltük az alaplapot, ám ekkor a tápegységet nem lehetett beforgatni a helyére, mert egyszerűen nem fért el. Pont az a 10 milliméter hiányzott, amivel hosszabb volt az átlagnál. Ekkor cselhez folyamodtunk: alaplap ki, tápegység be. Igen ám, de ekkor meg az előlapi port kábelei miatt nem fért vissza a tápegység, így nem volt más hátra, le kellett szedni az előlapot. Ilyenkor derül ki, milyen irgalmatlanul sok az a 10 milliméter. Az extra körök után a tápegység a helyére került, mögötte elfért a hosszabbító kábel, fölé pedig az előlapi kábeleket is be tudtuk suvasztani, igaz, határeset volt a történet. Jöhetett az alaplap, de a visszaszerelése szintén nem ment egyszerűen, ugyanis picit kellett ügyeskedni, hogy a hátlapi takarólemezbe illeszkedjenek a portok. Ekkor már úgy gondoltuk, sínen vagyunk, de hiba volt az elhamarkodott ünneplés, mert újfent bebizonyosodott, hogy mennyire számítanak a milliméterek.
A tápkábelek beszerelése után jöhetett a videokártya és a HDD. Ez sem ment egyszerűen. A videokártya beszerelése után a tetőlap visszaszerelésénél kiderült, hogy az előre rögzített HDD miatt nem megy vissza a helyére a tetőlap hátulja, ugyanis annak peremébe beleér a HDD vége. A csavarok kitekerése után visszatettük a tetőlapot, benne a szabadon mozgó merevlemezzel, majd a tetőlap rögzítése után a HDD-t is rögzítettük. Itt jöttünk rá, hogy áldásos találmány a mágneses csavarhúzó, amelynek végén rajta marad a csavar, míg a mélyen lapuló furathoz közelítjük.
A rendszer összerakása után így nézett ki a tápegység, amelynek hátulja a ház alja felé néz. Okos megoldás, szó se róla. Az áramtalanító kapcsoló is könnyen elérhető, ha a ház alá nyúlunk. A szereléssel kapcsolatos apró viszontagságok után egy kicsit álljunk meg, és gyönyörködjünk a végeredményben. Kábelmenedzsmentre igazából nincs semmiféle mód, ehhez ugyanis nem alakítottak ki rögzítőket, de ez nem is csoda, hiszen nagyon kicsi a ház, így érdemes eleve teljesen moduláris tápegységben gondolkodni – ezáltal az a néhány szükséges kábel könnyedén elvezethető.
Amennyiben nem használtunk volna a gyári előírásnál hosszabb tápegységet, könnyebb lett volna a szerelés is – ez nem a számítógépház hibája. Ezzel is rá szeretnénk világítani arra, hogy érdemes betartani a gyártó weboldalán található hivatalos ajánlásokat, és vásárláskor eleve érdemes kiszűrni azokat az alkatrészeket, amelyeknél kétség merül fel – vagy amelyek méretük miatt alapból sem ajánlottak. Néhány apró teszt A Metis belsejében egy mai szemmel nézve elég modern, kellően nagy teljesítményű rendszer lapult, ami irodai gépnek pár évig tökéletesen megfelelhet, de játékra is használható, hála a Maxwell alapú, kifejezetten étvágytalan GeForce GTX 750 Ti videokártyának. A komplett rendszer az alábbi összetevőket tartalmazta: Processzor: Core i3-4160 (jelenlegi best buy) Processzorhűtő: Gyári Intel (a Cooler Master TPC 812S nem fért be, mert 163 milliméter magas) Alaplap: MSI Z97I Gaming-AC Rendszermemória: 2 x 4 GB HyperX Genesis DDR3-1866 CL9 Adattároló: 500 GB-os Western Digital Cavira Black HDD (3,5", SATA 6 Gbps) Videokártya: GeForce GTX 750 Ti Tápegység: Cooler Master V850 Operációs rendszer: Windows 8.1 minden frissítésével, a legfrissebb driverekkel. A fenti konfiguráció esetében érdekességképpen megnéztük, hogyan alakulnak az egyes komponensek üresjárati és terhelés alatti hőmérsékletei, ugyanis ebből remekül lehet következtetni a hűtés hatásfokára – jobban mondva, remekül látszik, van-e valahol gyengeség szellőzés terén. A teszteket üresjáratban, Prime95 x64 futtatásakor, illetve Prime95 x64 és Furmark együttes futtatásakor egyaránt vizsgáltuk. Az alábbi eredményeket kaptuk:
A Metis összességében nagyon jól vizsgázott, hiszen extrém körülmények között sem sült meg benne a hardver, pedig a teszt idején 25 Celsius fokos hőmérsékletű szobában izzadt a rendszer. A rendszerhűtő ventilátor ahhoz képest, hogy gyári alaptartozék, kifejezetten halknak tűnt: gyakorlatilag csak szélzajt produkált, de abból sem sokat. Ennek ellenére mégis elegendő levegőt mozgatott meg, ami pozitívum. Jó hír, hogy a 3,5 hüvelykes HDD zajongását sem erősítette fel túlságosan a ház, pedig szerelésnél kicsit tartottunk a végeredménytől, mikor láttuk, annál a bővítőhelynél pont nincs rezgéscsillapítás. Azt még azért így a végén megjegyeznénk, hogy a GTX 750 Ti elérte a 80 fokot, amikor már nem használja magát maximális boost órajelen gyári beállítások mellett, de a mi példányunkon egy elég aprócska hűtő volt. Ettől függetlenül nagy étvágyú kártyákat nem feltétlenül tennénk ilyen pici légtérbe (bár néhány kivételtől eltekintve el se férnének).
Verdikt A Raijintek Metis névre keresztelt számítógépháza, pontosabban annak Classic, oldalablakkal nem rendelkező változata meglehetősen komoly szereplőnek tekinthető a Mini-ITX kuckók piacán. Megjelenése kellően elegáns, kidolgozottságába gyakorlatilag nem tudunk belekötni, belső felépítése pedig elég jó. Az egy kicsit fájó pont, hogy sokat kell csavarozni a komponensek beépítéséhez, de az igényes felépítést látva ezt könnyen meg is bocsáthatjuk – jó esetben úgyis csak egyszer kell összerakni a rendszert, majd felhőtlenül használhatjuk hosszú hónapokig, illetve akár évekig is. Az újdonság varázsa mindenképpen feledtetni fogja a csavarozás sokak számára kellemetlen perceit.
Ami a belsőt illeti, a bővítőhelyek mennyiségére, illetve kialakításukra nem lehet rossz szavunk: ami ebbe a kompakt méretbe belefér, azt mind-mind tálcán kapjuk. A 3,5 hüvelykes adattároló bővítőhelyénél került egy kis homokszem a tervezők gépezetébe, de ezt a többi téren felmutatott igényesség ellensúlyozza. A Metis Classic a maga 15 000 forint körüli árával nagyon jó vétel, hiszen belsejében elfér akár 160 milliméter hosszú tápegység és 160 milliméter magas processzorhűtő is, sőt, a Mini-ITX alaplapban akár kétslotos videokártya számára is találhatunk helyet (hosszú tápegység esetén maximum 170 milliméteres hosszig, rövidebb tápegység alkalmazásakor azonban komolyabb videokártya is befér). Bővítőhelyek tekintetében maximum az 5,25 hüvelykes vékony meghajtó helye hiányozhat, de mivel ezt a "hiányosságot" külső optikai meghajtóval ellensúlyozhatjuk, így nem gondolnánk, hogy probléma – főleg ebben a méretkategóriában. A Raijintek Metis mindenképpen kiérdemli az ajánlott vétel plecsnit, mert ezért az árért egy rendkívül korrekt termék, aki mini-PC-t épít az mindenképpen vegye számításba.
Raijintek Metis
A Raijintek Metis Classic fekete kiadását a Kellytech jóvoltából próbálhattuk ki, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

31. Asagrim
2014.12.16. 06:14
Nem sokban különbözik a tegnapitól. Fel van fordítva, szomszédos oldalon van az egyetlen ventilátor, ennyi. Én mindenképpen megfordítanám azt a ventilátort, hogy friss levegőt toljon be, és akkor a port se szívná mindenhonnan a ház. Azt viszont egyáltalán nem találom jó megoldásnak, hogy pont a tetőlemezre rögzítették a merevlemezt, így arról szívja le a meleg levegőt a videokártya. (Nem a semmiért megy fel még egy 750Ti is 80 fokra.)

Gyanítom, hogy merevlemez nélkül rácsos tetőlemezzel még egy GTX970-nel is elboldogulna, de így ...

(Pedig első ránézésre már majdnem azt hittem, hogy Weihnachtsgeschenk lesz belőle tőlem, magamnak! )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Smooth44
2014.12.16. 09:51
Én is szemezgettem múlt héten ezzel a jószággal, jól is jött most a teszt. Van pár aggasztó dolog.
Persze nem feltétlenül ezek miatt nem veszek - a legnagyobb gondom, hogy bár csomó színben elérhető, pont olyan nincs, amiben rohannék is érte
(mondjuk én HTPC-hez gondolkoztam ezen, gamer gépet továbbra is a 380T-be építenék)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Asagrim Smoot...
2014.12.16. 10:05
Ha úgy nézzük, akkora batár háznál mint a 380T nem okozhatott a mérnököknek nagy fejtörést, hogy mit hova rakjanak, meg hol spórolhatnak még pár centit. Nekem az a ház még mATX-nek is túl nagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. novamaxx
2014.12.16. 10:34
Nekem az otthoni "Pici-PC" - a gyerekek adták neki a nevet - egy M350-es házban, PikoPSU-val van megoldva, Asrock D2700-as miniITX lappal. Monitornak a tévét használjuk, és bizony HTPC-ként a fullHD-s filmeket némi melegedés árán, de akadásmentesen tolja.
Játékra alig használjuk, mert inkább filmes a család (Synology NAS, Plex és DLNA), illetve netezni szoktunk rajta - vezetékmentes egér+billentyűvel.
No, a fent leírt szerkezet szerintem méretben mindenképpen az eddigi legkisebb cucc (igaz, a 12V-os táp külső, de nagyon kis méretű), tudásában ugyan nem egy gamer pc, de nem is ez volt a szándék. A külcsínt tekintve pedig nem brand-new design, de abszolúte néma (SSD-s vinyója van, nulla kúler), és a tévé alatt kimondottan jól mutat. Olcsóbban kijöttem vele, mintha egy komoly médialejátszót és egy PC-t vásárolok, így megvan egyben mindkettő.
A cikkben bemutatott ház tetszik, igényes is és jók a színei, de a mostani Pici-PC-t nem cserélném el vele. Talán ha lesz igény egy másikra és újabbra, majd akkor...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. MR_47
2014.12.16. 11:07
videokártyák tekintetében csak maximum 170 milliméter hosszú példány elszállásolására van mód

A linkelt giga kari 183 mm. Az asus megoldása pont 170 centi, talán el is férne.

A Metis összességében nagyon jól vizsgázott, hiszen extrém körülmények között sem sült meg benne a hardver, pedig a teszt idején 25 Celsius fokos hőmérsékletű szobában izzadt a rendszer.

Ha egy i3+750Ti is 80 fokon megy, akkor a ház kifejezetten rossz hűtésű az én meglátásom szerint. Azért nem dicsérném meg, mert 2 kis fogyasztású cuccos nem sült meg benne, loool. És nyáron 25-30 fokban mi lenne...

Szerintem a ház kifejezetten rossz, elrendezése sem tetszik, netezős/filmezős gépnek jó, mint bármi más, ennyi.

Asagrim

Én mindenképpen megfordítanám azt a ventilátort, hogy friss levegőt toljon be, és akkor a port se szívná mindenhonnan a ház.
Ezt nem értem. Ha megfordítod és kintről húzza be a friss levegőt, úgy szedi össze a port - kell egy porszűrő és ennyi. Ha kifelé tolja, nem szedi össze, hacsak nem porosan raktuk össze a gépet, akkor legalább kiporszívózza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Kerty MR_47
2014.12.16. 11:52
Pedig igaza van. Ha a házból szívja KI a levegőt a ventilátor, akkor hol megy BE a házba? (mert be kell mennie valahol) A réseken meg csavar lyukakon át amik nem erre valók és csak beszívják a port mindenhonnan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. MR_47 Kerty
2014.12.16. 12:01
Szóval erre gondolhatott.... van benne némi igazság, mert a közelében ott van oldalt egy szellőzőrács, de szerintem annál többet szívna be, ha a venti meg lenne fordítva, és kintről szívná közvetlenül a levegőt.
Az igaz lehet, hogy így viszont javulna a hűtés, pl a procinak valszeg jót tenne, és ez esetben egy porszűrőt elé lehetne tenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Asagrim MR_47
2014.12.16. 13:25
Igen, arra gondoltam, amit Kerty írt.

Végérvényben tárgytalan, mert a 3,5" HDD olyan szinten lefullasztja a videokártyát, hogy semmi értelmeset nem lehet belepakolni anélkül hogy túlhevülne. Minimum le kellene mondani arról a bővítőhelyről, leszerelni a keretet a tetőlemezről, és akkor még jót is teszel a gépnek ha nem kintről tolod be a levegőt azzal az egyetlen ventivel, hanem úgy szívod ki a gépből, mert a negatív légnyomás által a videokártya PCI slotja felett elhelyezett rácsokon legalább jönne be valamiféle friss levegő, rá a videokártyára.

Szóval eléggé kevés a választási lehetőséged, attól függően hogy mit akarsz a házzal művelni, de én szent, hogy nekiesnék annak a tetőlemeznek és rácsosra csinálnám, aztán bele lehetne vágni egy GTX 970-et is, aztán mivel nagyrészt ezáltal függetlenítettem a videokártya légmozgását a processzorétól, azt meg vízhűteném (légirány itt meg már nem oszt, nem szoroz).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. TheEnginee...
2014.12.16. 13:46
Ez egy kivalo haz lenne, csak a teteje kellene hogy perforalt legyen, es 3-4 cm-rel kellene hogy magasabb legyen. (No meg az alaplapot annyira fel kellene tolni, hogy egy 2slotos kartya epp elferjen +5mm, vagy ilyesmi.) Igy nem lenne limit a videokartya szempontjabol a tap es a levego sem rekedne meg. Ha meg beeri az ember egy rövidebb kartyaval, mehetne akar 2 vinyo is a tetejebe elöre kiszerelhetö tartora.
Alapvetöen egyet ertek Asagrim es Kerty gondolataval, de a fenti specifikacioval a negativ nyomas problemaja elenyeszö lenne...

Kar hogy nem magaabb ennyivel, ugy (kivalo) opcio lenne meg a barkaccsal együtt is.

Köszi a cikket btw!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Asagrim TheEn...
2014.12.16. 13:58
Az se lenne rossz, ha kétoldalt lenne perforált egy 4 centi magas csíkban, onnan szívhatna elég levegőt egy videokártya, így meg lehetne a teteje akár plexis is, és lehet vagizni a videokarival!

Egy biztos, eléggé jó modding alapanyag a ház, mert rengeteg a lehetőség benne, és semmi nincs forrasztva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. TheEnginee... Asagr...
2014.12.16. 14:28
Igen, egyet ertek, csak az a franya videokartya meret limit... Kar hogy ennyit sem hagytak benne.
Sose mozgatott a plexi oldallap/tetölep/alaplap , jobb szeretem, ha fem az egesz. Ettöl függetlenül semmi bajom azzal, ha valaki azt szereti...
Na de majd az mk2.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Smooth44 Asagr...
2014.12.16. 16:27
Ezt én értem, csak ebbe rakj bele egy GTX970-est (Strix).
Nekem ez egy kisebb kártyával is zsúfolt.
Amúgy tényleg nem a legkisebb darab az a Corsair, de piszok jó a szellőzése, könnyen hordozható és nem mellesleg marhajól néz ki. Régóta bújom már a netet mITX házak után ehhez a konfighoz és a HTPC-hez is, de eddig ez a 380as kínálná a legjobb alternatívát a gamerhez. A HTPC-hez meg ezt a Raijinteket csak akkor vettem volna meg, ha van valami nagyon vad, élénk zöldben. Így erre a célra feleslegesen nagy, de legalább a szín sem nyerő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. dongo84
2014.12.16. 18:59
Szerintem teljesen felesleges azon aggódni, hogy 80 fokon működik egy GPU. Van rá 3 év garancia? Van. Ha pedig 3 évet kibír, akkor kibír többet is ezen a hőmérsékleten.
Nekem nem rég sült meg egy GTX 460-as egy nagy torony Thermaltake-ban. Elfelejtettem újrapasztázni...bizonyos időközönként nem árt ugye. (legalább 2-3 évenként.)

Ez egy kiváló, már már prémium kategóriás ház (elsősorban a használt anyagok miatt.) Nekem a teszt is jól esett, mert már régóta kinéztem ezt a kis kuckót.

Külföldi oldalakon valahogy bleszuszakoltak egy Gigabyte 750Ti Black Edition-t is (az ugye több mint 170mm). És ráadásul azt a kártyát extrém hőmérsékleten extrém hosszú ideig tesztelték gyárilag...úgy hogy ide pont megfelelő is lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. MrPrise
2014.12.16. 19:35
"jó esetben úgyis csak egyszer kell összerakni a rendszert, majd felhőtlenül használhatjuk hosszú. Az újdonság varázsa mindenképpen feledtetni fogja a csavarozás sokak számára kellemetlen perceit."

A "hosszú" után nincs befejezve a mondat a cikkben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Asagrim dongo...
2014.12.17. 00:45
"Szerintem teljesen felesleges azon aggódni, hogy 80 fokon működik egy GPU.

Egy 60 Wattos GPU, azért azt is tegyük hozzá, szóval normális videoteljesítményt nem fogsz tudni kicsikarni belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kolmiki
2014.12.17. 13:53
Ez a ház nem nagy hőleadású videokártyákhoz készült.
Ha mégis van egy ilyenetek, lehet eljuttok oda, hogy leveszitek végül egyik majd mindkét oldalát a háznak, ami a sok kísérletezés utáni végkifejlet a legtöbbször.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kekegsm
2014.12.17. 16:51
Én mondjuk az aljába raknám a 3.5" HDD-t, tetejébe egy kerettel 2db 2.5" HDD/SSD mehetne (mindjárt 150 centi helyett csak 100 centi lóg be fent.).

Tápegységnek Xigmatec MaverickS, ami 123mm mélységű, moduláris, és ezáltal egy hosszabb VGA is beférhet, szerintem 210-220mm akár.

Szellőzés: Hátulra egy porszűrő rácsot, ventilátor megfordítva, azaz kívülről a ház belsejébe nyomná a levegőt. Mindenképpen toronyhűtőt tennék bele, 160mm-est, az a venti pont áttolná rajta a cúgot. Bordára nem is kell külön venti.A túlvégen meg a táp szívná a levegőt, és kinyomná lefelé. (tápot nem féltem, hogy egy picit melegebb levegőt kap a proci felől, egy Haswell nem egy tűzhányó).

Ami fontos, hogy alul ne szőnyegen legyen, hanem keményen, esetleg ha a lehetőség engedi, akkor olyan polcra tenni, ami a táp alatt kivágott, hogy nehogy megszoruljon a levegő. Vagy mondjuk alátenni valamit a lábaknak, hogy emeljen 1-2 centit. (de ez utóbbi esetben vesztünk a kompaktságból.

Na, én ilyen leven építettem egy Gigabyte GA-B85N alaplap/Raijintek Ereboss hűtő (csak a borda), i3-4330, Palit KalmX 750Tivga (igen, az a passzív :-), 1db 3TB 3.5"HDD, 1db 1TB 2.5"HDD, 1db 120GB 2.5"SSD, valamint Xigmatek MaverickS 500W táp konfigot. Néztem kicsit a hőmérsékleteket (nem enyém a gép, ismerősé), csak a GPU-t, 73fok max, de már lassan 2 hónapja üzemel, nem kicsit hajtva. (2 gyerek, AssasinCreed-től kezdve CoD-on át WorldOfTanks-ig minden), teljesen gond nélkül. Soha nem volt downclock a hőmérséklet miatt, pedig a VGA még tuningolva is lett (1200/1280 a GPU). Annyit azért megnéztem, hogy amikor 3Dmark alatt pörgött full gázon, alányúltam, de kellemesen langyos volt a levegő kb 1 óra hajtás után.

Náluk a számítógépasztal háznak való fakkjába tettek egy polcot 3 centis fenyődeszkából, amin a gép van, elől-hátul nyitott, a polclap alján meg pont a táp alá lett kb 130x80mm lyuk vágva, így nem szorul meg a levegő a gép alatt. A fakk aljába mindenféle kacatot tárolnak (joystick, headset, ilyesmi, azoknak sem árt a langyi levegő.

Jó ez a ház, nyugodtan vehetitek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pdx06
2014.12.17. 18:48
Nincs problémám a Raijintek termékekkel, de nekem nem tetszenek az ilyen számítógépházak. Nekem a klasszikus forma jön be, nem pedig ezek a ládák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. J.o.k.e.r
2014.12.17. 19:59
MR_47: Jogos! Valóban nem volt egyértelmű a leírás, így frissítettem a cikket azzal az infóval, hogy ha rövidebb tápegységet alkalmaz az ember (például ilyet), akkor 170 milliméternél hosszabb videokártya is elfér a házban. Így a korábban linkelt Gigabyte GeForce 970-es modell is elférhet, de akár 200 milliméternél hosszabb videokártyát is be lehet szerelni. Más kérdés, hogy ennél a háznál egy nagyobb TDP-vel rendelkező videokártyában amúgy sem érdemes gondolkodni. Meg fog sülni, mert ahhoz már kevés a szellőzés. De nem is erre a célra készült a Metis.

MrPrise: Valóban! Most már teljes. Köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. vorosokt
2014.12.17. 21:46
de hogy jött fel hogy 970-et meg 980-at tegyünk bele? 17 centis kártya fér el max benne, ez nem gamer ház ami elnyeli a fél országot és akkor még éhes maradt, ez egy HTPC ház, amiben teszel egy lapot egy aput RAMot meg egy normális hűtőt és kész, ha gamer itx konfig kell akkor a 250D 380T Prodigy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kekegsm
2014.12.18. 11:43
1. Ebben elfér
2. Az a hozzáértő, aki olyan hülyeséget ír le, amit te, az egyáltalán nem hozzáértő.

Miért ne lenne az ház? A HTPC/ITX házak túlnyomó többségében nem fér el az a hűtő. Szerverházakban sem.

Nem csaka monstrum gémerházak léteznek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim voros...
2014.12.18. 12:37
Olvasd el a cikkíró hozzászólását a tied felett. Bőven megy bele 17 centinél hosszabb is, talán még sima szabvány 16 centi hosszú moduláris táppal is át lehet lépni kicsivel a 17 centit (a V850 17 centis). Nem méretbeli, hanem TDP gondok lesznek, ezért kezdődött minden hozzászólás úgy, hogy tetőlemezt átbabrálni rácsosra, utána mehet bele a 970. Tudod nem mindenki vásárol úgy, hogy érintetlenül hagyja az eszközt, pontosan a PC enthusiast az az állatfajta, aki a kibontás után 10 percen, de legkésőbb fél órán belül már bukta a garanciát.

Amúgy építettem már játékra is alkalmas gépet Chieftec BT-02B házba, ami fele ekkora, persze évekkel ezelőtt, szóval az a hardver mára már elavult és nem "gamer", de ma is lehetne viszonylag jó teljesítményű 1 slotos grafkarit csinálni, csak nagy divatja van még a 130 Wattos kártyákon is a 3 ventis pénisznövelőnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kekegsm
2014.12.18. 13:53
Egyébként egyszerű a megoldás:

Ha erős VGA-t akarsz, akkor hagyd ki a felső HDD helyet. Alulra befér két darab 2.5", mondjuk egy SSD meg egy 2TB HDD, az azért elég sok hely.

És akkor felül van szellőzés.
http://help.howproblemsolution.com/506312/raijintek-metis-itx-build-log

http://www.cowcotland.com/topic19145.html

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim kekeg...
2014.12.18. 14:34
Az első ugyanaz pepitában, szintén 750Ti került bele.

A másodikban GTX970 van, de ha tudsz franciául, a tulaj azt fontolgatja, hogy szerez hozzá vágóeszközt, és kivágja a tetőpanelt, majd slim ventit rak oda, mert "lényegesen megnőtt" a GPU hőmérséklet ebben a házban (míg a CPU hőmérséklet maradt nagyjából annyi).

Tulajdonképpen végigjárta gyakorlatban azt, amit én már fejben, tetőpanel modding nélkül a GTX970 nem lesz jó a házba, túlmelegszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dongo84
2014.12.18. 19:29
Lehet meg kellene nézni ezt a házat egy gyári, referencia hűtéssel rendelkező VGA-val is.

Ha már a házban nincsen elég rendszerventilátornak hely, akkor a GPU által termelt hőt, ne ott oszlassuk szét.
Kíváncsi lennék, ebben az esetben milyenek lennének a hőmérséklet adatok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kekegsm Asagr...
2014.12.19. 08:41
Nem melegszik az túl, csak melegebb, mint egy normál házban. Ha jól olvasom a végén (Google fordítóval) akkor 60-70 fokra melegszik neki, ami azért határon belül van.

Ettől függetlenül nem gondolom, hogy ez a ház a brutális gémergépek háza lenne, ITX-et nem arra találták ki, egyiket sem. a 750Ti az egy jó kártya ide, aki többet akar, az vegyen egy Antec One-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kekegsm dongo...
2014.12.19. 08:43
Ezen én is gondolkodtam, de szerintem a 27 centis reference hűtő nem fér el. Ki kellene próbálni

Mondjuk ez csak 242 centi, rövid táppal elfér:
http://www.evga.com/Products/Product.aspx?pn=04G-P4-1970-KR
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kekegsm
2014.12.20. 22:13
miért hülyeség?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010
2014.12.22. 16:49
Szép is jó is de gammer gépet nem építenék rá mert nagyon szűkös a hely, az alkatrészek legnagyobb ellensége a túlhevülés de egy HTPC-nek kiváló.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Nirvanus
2014.12.28. 20:45
Be lehet tenni a házikóba a tápegységet úgy, hogy az belülről kapjon levegőt és a hátsó ventilátor irányát megfordítani, majd a kettő közé betenni egy toronyhűtőt? Szerintem úgy máris jobb lenne a Raijintek fekvése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kekegsm Nirva...
2015.01.12. 11:42
Én úgy csináltam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!