iPon Cikkek

Razer Kraken Pro V2 - szebb, jobb, erősebb

Dátum | 2017. 11. 07.
Szerző | Morte
Csoport | FŐ EGYSÉG

A tesztünkben szereplő headset a 2015-ben megjelent Kraken Pro továbbfejlesztett változata. A kívül és belül is megújult készüléket, amely PC, Mac, Xbox One, PS4 és mobil kompatibilis, a Razer profi e-sportolóknak ajánlja. A Kraken Pro V2 három színváltozatban létezik: tiszta fekete, fehér és fekete, illetve neonzöld és fekete. Mindhárom színváltozat ovális és kerek fülpárnás változatban is kapható, így mindenki kiválaszthatja a számára kényelmesebb megoldást.
Az előd 40 mm-es meghajtókkal volt felszerelve, a V2 már 50 mm-eseket kapott, és a külsején is fontos változtatásokat eszközöltek. A felhasznált anyagok minősége is sokat javult, ennek köszönhetően a V2 jóval masszívabb elődjénél: a fülkagylókat műanyag helyett itt már erős és könnyű alumínium keret veszi körül. A készülék tömege ezzel együtt is mindössze 322 g. A fület körbeölelő (cirkumaurális) fülkagylók kerek formájúak, a sima verziónál a fülpárnák is kerekek, az Oval megjelöléssel ellátott változatoknál viszont már oválisak. Ez utóbbinál ezt úgy oldották meg, hogy a fülpárnák alul és felül kissé túlnyúlnak a fülkagylókon - mindezt sikerült esztétikusan kivitelezni, úgy, hogy közben megtartották a jól ismert egyszerű és letisztult Kraken formát is.
A fém keret abban a sínben folytatódik, amellyel a méretet állíthatjuk, a sínen számozott beosztás látható, 1-től 5-ig (1 egység egész picivel több, mint 1 cm, úgyhogy mérésre ne használjátok). A headsetet kis fejtől az egész nagyig mindenki kényelmesnek fogja találni, erről a könnyű súly és az állíthatóság mellett a vastagon párnázott, nagy méretű, puha műbőr fülpárnák gondoskodnak. A fülpárnák sehol sem nyomják a fület, jól illeszkednek a fejre, annak ellenére, hogy csak egy tengelyen mozgathatóak. A fejpánt formája nem változott a régebbi modellhez képest, de a belső rész jóval masszívabb lett, végre nem volt olyan érzésünk, mintha kartonlapokkal lenne kitömve. Kitapogatva érezhető, hogy ez bizony fém. A fejpánt külső felét műbőr borítja, és a Razer logó díszíti, belső felén finom, hálós szövetszerű anyagot találunk, ami alatt puha, kényelmes párnázat helyezkedik el. A fejpánt két végét, ahol a fülkagylók keretével találkozik, alumínium gyűrű fogja körbe, a méret állításakor mozgó részek ebbe csúsznak bele.
A kis méretű egyirányú mikrofon vékony, minden irányba hajlítható műanyag szár végén kapott helyet, amit teljes egészében becsúsztathatunk a fülkagylóba, ha nem akarjuk épp használni. A 140 cm hosszú kábel, amely 3,5 mm-es csatlakozóval lett ellátva speciális kevlár megerősítést kapott. Külsőre a harisnyázott kábelekhez hasonló, de vékonyabb, és puhább azoknál. A kábelen kis méretű, könnyű műanyag dobozka található, tekerős hangerőszabályzóval és a mikrofon némítására szolgáló kapcsolóval. A headsethez kapunk még egy szintén bőkezűen mért, 185 cm-es elosztókábelt is, amely ugyanebből a kevlár megerősítésű anyagból készült. Jár hozzá még egy gumipánt is, amellyel összefoghatjuk. A csomagban a fentieken kívül még kézikönyv és két Razer logós matrica található.
Az erős alumínium keret miatt a készüléket nagyon kellemes volt megfogni, végre úgy éreztük, hogy nem egy műanyag játékszert tartunk a mancsunkban. Ennek a változtatásnak örültünk, azt viszont sajnáltuk, hogy a fejpánt felső, műbőrrel borított részének formája nem változott a régebbi modellekhez képest. Ha a formát ívesebbre szabnák, a fejpánt élei kevésbé lennének hajlamosak a kopásra. (A régebbi Kraken Pro modelleknél kb. egy év intenzív használat után a műbőr már kopni kezdett, az egyik barátunk is így járt, aki sokat hordta a headsetet a nyakában). A készüléket hosszú távon is rendkívül kényelmesnek találtuk, nem izzadtunk alatta, nem fogta satuba a fejünket, de stabilan ült rajta, és nem csúszkált. A könnyű súlynak köszönhetően szinte észrevétlen maradt, simán le lehetett vele nyomni maratoni meccseket is. Fülmérettől, fejformától függően mindenkinél egyedi, hogy milyen alakú fülpárnákat talál kényelmesnek, nekünk az ovális alakúak a kedvenceink, és ennél a headsetnél is bejöttek (és sikerült végre elfeledni a régi Kraken 7.1-es Chromával kapcsolatos tapadókorongos, vákuumos élményeinket).
A headset bármilyen készülékhez csatlakoztatható, amely egy (mikrofon és füles egyben), vagy két (mikrofon és füles külön) 3,5 mm-es jack csatlakozóval rendelkezik, így üzembe helyezéséhez természetesen nem kell semmilyen szoftvert telepítenünk. A nagyobb, 50 mm-es meghajtóknak köszönhetően erőteljesebben szólnak a basszusok, a füles hangzása, ha lehet ezt mondani így még "gameresebb", mint elődeinél. A középtartomány bizonyos részeit is kiemelten szólnak, nagyobb csatazaj közepette is különösen jól ki lehet venni a lépések hangját, és a beszédet, ennek köszönhetően nagyon jól lehet érezni, hol vannak az ellenfelek (ha nem állnak szóba velünk, a szintén kiemelten jól hallható lövésekből is kiderül, merre vannak). A robbanások, effektek is szépen dübörögnek, és azok a mély hangok is, amelyeket már inkább a testünkkel érzünk, tisztán, torzításmentesen szólnak. Ennek megvannak persze a hátulütői is, a mélyek kiemelése azzal jár, hogy a hangzás nem teljesen természetes, a közép- és magasabb tartományok egyes részei kissé nyomottan szólnak. Akciódús játékoknál ez a hangzás kifejezetten előnyt jelent, zenehallgatásnál viszont már hátrányt bizonyos műfajok esetében; klasszikus zenéhez nem ajánljuk, de különböző elektronikus, illetve a basszusokra nagy hangsúlyt helyező műfajok jól szólnak vele. A headset passzív zajszűrése nagyon jó, bár nem cuppan rá a fülre, így is gyönyörűen kizárja a külső hangokat. Ha szól valami a fülesben, halkan, éppen hogy csak még hallható, ha a közelünkben valaki beszél, de nem zavaró mértékben.
A hangerőszabályzó nagyon érzékeny, egy pici tekeréssel sokat változtat, ezért nem árt óvatosan bánni vele. A mikrofon némító gomb mellett nincsenek jelek, de a lenémított állásban láthatóvá válik a gomb alatt egy kis piros sáv. A mikrofon használata egyszerű és kényelmes. A hang minősége megfelel az átlagos headset mikrofonok minőségének - hallottunk már rosszabbat, és jobbat is, ezért a saját kategóriájában közepesnek mondanánk. A mikrofon a környező zajok közül a közelebbieket hajlamos érzékelni, a gépelés hangja pl. kissé behallatszott Teamspeakes beszélgetés közben, de a beszédhang ettől még érthetően átment. A füles és a mikrofon hangereje viszonylag nagy, így kevesebb kakaóval is beérik.
A Razer Kraken Pro V2 minden téren előrelépést jelent elődjéhez képest. Leginkább az nyerte el a tetszésünket, hogy a felhasznált anyagok minősége sokat javult, a headset műanyag helyett fém keretet kapott, és a kábelt különleges kevlár erősítéssel látták el. Egyedül a fejpánt az, amin szívünk szerint egy kicsit még változtatnánk a tartósság érdekében.
A rendkívül könnyű headset kényelem terén is jól teljesített, kis tömegének és a fülpárnák méretének, illetve kialakulásának köszönhetően hosszabb távon sem volt gondunk vele. Az 50 mm-es meghajtók erőteljesebb, határozottabb basszusokat produkáltak, mint az előd 40 mm-es meghajtói, és a hangok szépen dübörögtek játék közben. Bár a konkurencia is nagyon erős ebben az ársávban (20-30 ezer forint), de nyugodt szívvel ajánljuk a Kraken Pro V2-t a komoly fejlődésnek hála.
Hasznos linkek Hivatalos honlap: Razer Vásárlás: iPon webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. R3LaX123
2017.11.07. 09:06
Nekem nem pont ez a típus van, hanem a 7.1 v2 Oval. Szerintem hardveresen nem sok különbség lehet a 2 között.
Játékra tökéletes a füles, aki nincs hozzászokva a több millió Ft értékű hangcuccokhoz, annak zenére is jó lesz. Baromi kényelmes, nem nyom, nem szűk, nem lóg. Anyaghasználat 5/5.
Ami nem jön be, az a mikrofon. Hangzása annak is tökéletes, de ez a ki-be húzgálás szerintem fölösleges, valószínűleg későbbiekben egy hibaforrás lesz.
(Egyébként egy Razer Barracudat cseréltem le. Azt a fülest még 2007-ben vettem, kb 30 ropiért. Még most sincs semmi baja(!), csak a fülpárnáinak annyira vége van, mint állat. Pedig kapott rendesen az élettől. Gondoltam ennyi év masszív szolgálat után, megérdemli a nyugdíjat )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Busterftw R3LaX...
2017.11.07. 10:56
Nem talalni hozza fulparnat?
En is most tunigoltam fel a kis Bose fejhallgatom.
Kb €15-bol megvolt 1 par fulparna plusz egy uj szovet anyag a fejreszhez.
Olyan mint az uj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ferenczga
2017.11.07. 13:17
"A kábelen kis méretű, könnyű műanyag dobozka található"
Nálam itt elbukott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. scoby
2017.11.07. 14:08
Van egy Kraken Pro-m, de vennem kellett egy másik fülest is melóba, HyperX Cloud-ra esett a választás. Lehet az én fülemmel van a baj de az az olcsóbb fejhalgató mind minőségben mind hangzásban lényegesen jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Svindler scoby
2017.11.08. 11:37
A HyperX Cloud házi kedvenc nálunk, de azért két dolgot vegyél figyelembe: egyrészt ha jól értem a V1-gyel hasonlítod, másrészt a Cloud kiegyensúlyozottabb hangzása miatt jobb zenehallgatásra, és gondolom melóhelyen inkább az megy mint gam. (De ha tévednék, írd meg hol lehet jelentkezni )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. JohnnyAwes... R3LaX...
2017.11.11. 12:53
Nekem is 7.1 V2-m van (kerek, nem ovális párnával), de azért olyan fatális hibát, mint az erőteljesen visszahallható kábelsúrlódást a bal oldalon megemlitettem volna. Kellemetlen azért egy "bejáratott" márkánál ilyennel szembesülni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!