iPon Cikkek

Razer Lancehead Tournament Edition és Blackwidow X Chroma

Dátum | 2017. 09. 05.
Szerző | Morte
Csoport | FŐ EGYSÉG

Tesztünkben a Razer kínálatából válogattunk, és két érdekes perifériát tettünk próbára: a Lancehead Tournament Edition egeret, amely nemcsak azért különleges, mert a világ legérzékenyebb optikai szenzorával lett felszerelve, hanem azért is, mert jobb és balkezesk számára egyaránt használható. Másik tesztalanyunk a BlackWidow X Chroma, amely a Razer saját specifikációi alapján gyártott zöld mikrokapcsolókkal készült mechanikus billentyűzet. Mindkét készülék Chroma kompatibilis, gazdag és izgalmas színbeállítási lehetőségekkel rendelkezik, melyeket összehangolhatunk a többi Razer perifériánkkal. Lancehead Tournament Edition A Razer nemrégiben két bal-és jobbkezesek számára is használható egérrel rukkolt elő, melyek egymás ikertestvérei: az egyik a vezetékes Lancehead Tournament Edition, másik a Lancehead Wireless. Mindkét egér csúcskategóriás, 16000 DPI-s szenzorral lett felszerelve, a vezeték nélküli változaté lézeres, a vezetékesé optikai. Tesztünkben az optikai Tournament Editiont tettük próbára, melynek érzékelőjét a Razer a világ leggyorsabb szenzoraként marketingeli (nem véletlen, hogy a sokak által kedvelt DeathAdder Elite-et is ezzel szerelték fel). Ez a szenzor a 3389-es, ami a Pixart 3360 egy olyan verziója, amely külön a Razernek készül. A Razer mindkét egerét az e-sportok szerelmeseinek ajánlja.
Az anyagok, a kialakítás, az illesztések mind arról árulkodnak, hogy minőségi darabbal van dolgunk, a Lancehead egy szépen összerakott egér. A 104 grammos rágcsáló viszonylag kis méretű, lekerekített, középen karcsúsított, formái teljesen szimmetrikusak, így az oldalsó gombokat is mindkét oldalon megtaláljuk a jobb-, illetve balkezes használathoz. A 2-2 oldalsó gomb mindegyike programozható, vagy a szoftverből letilthatjuk őket, ha zavarnának. A két alap gomb a felső burkolattal egybe lett építve. A borítás alatt olyan mechanikus kapcsolók lapulnak, melyeket az Omron speciálisan a Razernek készít, és melyek 50 millió kattintásra lettek hitelesítve. A kattintások gyorsak, precízek, a gombok útja megfelelően rövid, és a megnyomásukhoz szükséges erőt, illetve a gombok által adott visszajelzést is pont jónak éreztük. A nyomógombként is használható görgőnek van egy kis ellenállása, a fokozatai jól érezhetőek, gumírozása jól tapad. Alatta két gombot is találunk, ezekkel alapban a felbontást lehet váltani. Megnyomásukkor a Razer Synapse szoftver számmal és grafikusan is meg tudja jeleníteni a képernyőn a felbontást, amire épp átváltottunk.
A rágcsáló mindkét oldala gumírozott, sávokra osztott formában: ezek a vízszintes, hátul felfelé kanyarodó csíkok az egér formáit követik, és megakadályozzák, és fel-le irányokban elcsússzanak az ujjaink, de jó tapadást biztosítanak előre-hátra is. A Lancehead fogása jobb és bal kézzel is egyformán kényelmes, de akinek az átlagosnál nagyobb méretű a keze, vagy nagyon hosszúak az ujjai, annak már nem biztos, hogy annyira kézre fog esni, mint a kisebb, vagy közepes manccsal megáldottaknak. Hosszabb ujjaknál, ha fogás közben a gyűrűsujjat az egér oldalán tartjuk, akkor ujjunk hegye elérheti az orr felé eső részen azt a területet, ahol már nincs gumírozás. Az egér oldalán függőlegesen már jut elég hely az ujjaknak, és az oldalsó gombok elhelyezése és kialakítása gondoskodik arról, hogy ne nyomhassuk meg őket véletlenül. Az egér faránál mindkét oldalon díszítő elemként két kisebb fényes műanyagból készült elem található, de a rágcsáló igazi pompájáról a fények gondoskodnak. A világításnak három zónája van, melyeket a Synapse szoftver részét képező Chroma Configurator segítségével akár külön-külön is állíthatunk: az első a görgő szélén látható két sáv, a második az egér jobb és bal oldalán futó két vékony csík, melyek végighaladnak az oldalsó gombok alatt is, a harmadik pedig a faron lévő mutatós Razer logó.
A rágcsáló 210 cm hosszú, könnyű, vékony és puha harisnyázott kábellel lett felszerelve, amellyel nem volt gondunk, nem tekeredett össze és nem volt útban használat közben. Az egér alján elöl két kisebb tappancs, hátul egy nagyobb található, melyeken könnyedén siklik akár az asztalon is. Érdekesség, hogy a szenzor körül is van egy tappancs, ami gyűrűként, egy vékony sávban körbeveszi (ennek nem értettük, mi a szerepe, hogy jobban elszigetelje a szenzort a nemkívánatos fényektől, vagy talán hogy megfogja a koszt?). Az egér alján találtunk még egy kis méretű nyomógombot, közelében egy pici, fehéren világító LED-del. A GYIK alapján ez a szokatlan helyre rakott gomb profilváltásra szolgál, és a Synapse Pro következő béta verziójában fogjuk tudni teljesen kihasználni. A gombbal egyelőre a profilok között tudtunk váltani (a LED fénye nem változott). Specifikációk: Szenzor: valódi 16000 DPI-s, optikai Gyorsulás: 50 G Sebesség: maximum 450 IPS Polling ráta: 125/500/1000 Hz Méretek (kb): 117 mm x 71 mm x 38 mm Tömeg: kb. 104 g Kábelhossz: 210 cm
A Lancehead Tournament Edition is, mint minden Razer periféria a gyártó központosított szoftverét, a Synapse-ot használja. Az egér csatlakoztatása után az op. rendszer elintézi a teendőket, utána már csak a szoftvert kell letöltenünk a gyártó oldaláról. A rágcsáló nélküle is működőképes, de a beállításokhoz mindenképp szükségünk lesz rá, és be is kell regisztráljunk, ha nincs még fiókunk a Razernél. Makróinkat a Macros rész alatt hozhatjuk létre, ahol a szokásos funkciókat találjuk: új makrókat alkothatunk, törölhetjük a régieket és van lehetőségünk importálásra és exportálásra is. Makróink rögzítésekor felvehetjük a késleltetéseket is, vagy akár kézzel is adhatunk nekik értéket. Az egér gombjainak programozása a Customize rész alatt történik. Ennek használata igen egyszerű és intuitív: az egér felülnézeti képén minden gomb meg van számozva, a programozáshoz ezekre kell kattintanunk. Minden egyes gomb külön programozható, vagy letiltható, egyedül a bal klikk az, amiben nem enged a szoftver, viszont egyetlen beállítással megcserélhető, hogy a két fő gomb közül melyik legyen a jobb, illetve a bal klikk, így egyszerű és elegáns a váltás a jobb és balkezes üzemmód között. A gombokhoz multimédiás, egér, és billentyűzetfunkciókat, makrókat, profil, illetve érzékenység váltást, Windows gyorsbillentyűket is rendelhetünk, és akár arra is beprogramozhatjuk őket, hogy elindítsanak egy-egy programot. Nagyon tetszett, hogy a szoftver arra is képessé teszi az egeret, hogy más Razer perifériákat vezéreljünk vele, beállíthattuk pl. hogy a tesztünkben szereplő Blackwidow Chroma X billentyűzet profilváltását az egér segítségével irányíthassuk. A Performance rész alatt találhatóak az egér teljesítményére vonatkozó beállítások. Az érzékenységet 100-tól 16000 DPI-ig állíthatjuk, a csúszka segítségével ötvenesével, de ha beírjuk a kívánt értéket a megfelelő helyre, akkor akár egyesével is. Külön értékeket adhatunk meg a horizontális és vertikális mozgásnak, ha valami miatt erre lenne szükségünk. A Configure Sensitivity Stages részre kattintva állíthatjuk be, hogy a felbontásváltás hány lépésben történjen (2-től 5-ig), és mekkorák legyenek az egyes lépésekhez tartozó DPI értékek. A gyorsításnak 0-tól 10-ig adhatunk meg értéket (ezt gamereknek ajánlott 0-n hagyni a konzisztencia miatt). A polling rátánál 3 érték közül választhatunk: 125, 500, illetve 1000Hz. Ez alapértelmezetten 500 Hz-re volt állítva, de nyugodtan felhúzhatjuk 1000 Hz-re, ez az érték a mai gépeknél már nem jelent nagy megterhelést a CPU-nak.
A Lighting rész alatt könnyen és gyorsan beállíthatjuk egerünk világítását. Ha külön beállításokat szeretnénk rendelni a világítás különböző zónáihoz, vagy teljesen egyedi effekteket szeretnénk létrehozni, akkor viszont a szoftver másik részére, a Chroma Configuratorra lesz szükségünk, melyet ebből a részből egy gombnyomással elérhetünk. A beállítások között mindkét részben a következők közül válogathatunk: statikus (16,8 millió szín), lélegző, gombnyomásainkra reagáló, spektrum (lassan vált a szivárvány minden színe között), hullámzó (többszínű, csíkokban futó színorgia, ami az oldalsó csíkokon különösen látványos). A fényerőt egészen finom fokozatokban állíthatjuk a halványtól a fényesig (33 a halvány, 100 a legfényesebb érték). Ha adni akarunk az energiatakarékosságra, külön beállíthatjuk, hogy ha lekapcsol a monitor, akkor az egér fényei is kialudjanak. Lehetőségünk van arra is, hogy egerünk világításnak beállításait szinkronba hozzuk többi Chroma kompatibilis perifériánkkal. A bal oldali hasábban megjelenő profilkezelőt egyaránt elérhetjük a Customize, a Performance és a Lighting részek alól, hogy kényelmesen hozzárendelhessük ezeket a beállításokat a különböző profilokhoz. Korlátlan számú profilt hozhatunk létre, melyekhez programokat is rendelhetünk, így az egér automatikusan a megadott profilra vált, ha elindítjuk a hozzárendelt programot. A Calibration rész alatt idomíthatjuk az egér mozgását az általunk használt alátéthez vagy felülethez, de választhatunk a Razer által gyártott alátétekhez tartozó előre beállított értékek közül is. Ez utóbbi marketing fogásnak sem utolsó, minden alátét képét megnézhetjük, és linket is találunk hozzájuk. Ebben a részben állítható a Liftoff Range is, amelynek 1 és 10 közötti értéket adhatunk (minél nagyobb ez az érték, annál messzebbről érzékeli még a szenzor a mozgást, ha megemeljük az egeret). A Stats rész opcionális, ha bekapcsoljuk, a rendszer különböző statisztikákat készít egérhasználatunkkal kapcsolatban, játékok szerinti lebontásban (kattintások száma, a görgő által megtett út, az egér által megtett út és hasonlók).
A jobb fölső sarokban lévő fogaskerékre kattintva ellenőrizhetjük a Synapse szoftver verziószámát, és innen frissíthetjük. Ugyanitt megtalálhatjuk a rendszerünkben lévő Razer perifériák online pdf kézikönyvére mutató linkeket is. Egyetlen dolog volt csak, amit hiányoltunk a szoftverből: a felbontásváltáskor a képernyő jobb alsó sarkában feltűnő kijelző beállításait, illetve lehetőséget ennek kikapcsolására. (Ez egyébként játékok közben általában nem jelenik meg, csak a desktopon látható, így nem volt annyira zavaró). A könnyen kezelhető szoftver ezen kívül mindent tudott, amire szükségünk volt, a panaszunk vele kapcsolatban már csak a szokásos, azaz hogy felhőalapú, így használatához online regisztráció szükséges. Az egér nélküle is működik, de a fontosabb beállításokhoz, programozáshoz és hogy kihozhassuk rágcsálónkból a maximumot mindenképp szükségünk van rá (ezen a ponton kezd el az ember elgondolkodni, hogy a polling ráta alapértelmezett beállítása talán nem azért csak 500 Hz, mert a Razer meg akarja óvni a CPU-nkat, de lehet, hogy csak én vagyok túl gonosz). A Razer egyébként már dolgozik a Synapse új verzióján, amely lehetővé teszi, hogy csak egyszer kelljen bejelentkezzünk, és beállítsunk mindent, utána már a felhő elérése és internetkapcsolat nélkül is teljes értékű perifériaként használhatjuk egerünket, igaz némi korlátozással: egyszerre maximum 4 profilt tudunk tárolni az egér memóriájában. Ez az új verzió egyelőre csak a Lancehead Wirelesst és a Lancehead Tournament Editiont fogja támogatni. (Az új Synapse jelenleg béta állapotban van, ezért tesztünkben a legfrissebb nem bétát, a 2.21-es verziót használtuk).
Elégedettek voltunk mind az egér kialakításával, külsejével és teljesítményével is. A szenzor megbízhatóan működött a legnagyobb csaták hevében is, nem tapasztaltunk kihagyásokat vagy késleltetést. A fő gombok gyorsan reagáltak, és visszajelzésük is kellemes volt. Bár az oldalsó gombok keskenyek, de nem volt gondunk azzal, hogy ujjainkkal gyorsan megtaláljuk őket a szükséges pillanatokban, csúcsos kialakítása miatt ugyanis egyértelműen érezhető a helyzetük. Kisujjunk és gyűrűsujjunk nem ért hozzá egyszer sem véletlenül a túloldali a gombokhoz, így ezeket nem is kellett letiltanunk. Tenyeres fogással a tenyerünk közepe picit izzadt az egér faránál, de nem zavaró mértékben. Ez az egér tényleg 100%-osan tud balkezes rágcsálóként funkcionálni: nemcsak az alapformája szimmetrikus, hanem mindkét oldalán megtalálhatóak a programozható oldalgombok, melyek bármelyik oldalon letilthatóak, a jobb és bal klikk pedig a szoftverben egyszerűen megcserélhető. A Lanceheadet a nagyobb kezűek, hosszú ujjúak nem biztos, hogy kényelmesnek fogják találni kis méretei és kialakítása miatt, és azoknak sem lesz a kedvence, akik nem szeretik a szokásosnál laposabb, szimmetrikus egereket. Azok a balkezesek viszont, akiknek tetszik a Razer DeathAdder Elite, de nem tudnak, vagy nem szeretnek jobbkezes egeret használni, nyugodtan elgondolkodhatnak rajta, ugyanúgy, ahogy azok a jobbkezesek is, akik túl nagynak találják a DeathAdder méreteit, de egyébként szimpatizálnak a benne lévő high-end szenzorral.
BlackWidow X Chroma mechanikus billentyűzet A Razer folyamatosan új tagokkal bővíti az egyre népesebb BlackWidow családot, ezeket a változatokat X megkülönböztető jelzéssel látja el. Ezek az új verziók anyagtakarékosabb kialakításúak és extrákban is szegényebbek mint testvéreik (az árukon viszont ez nem feltétlenül tükröződik). A BlackWidow Chroma és a BlackWidow X Chroma között a legfeltűnőbb különbség ez utóbbi a keret nélküli dizájnja. Ezen kívül az X változaton nincs USB, illetve audio csatlakozó és dedikált makro gombok. Makrókat viszont ugyanúgy írhatunk és hozzárendelhetünk a gombokhoz, és minden egyes gomb külön programozható.
A BlackWidow X Chroma billentyűzet csomagolásán van egy kis ablak ott, ahol a nyilak vannak, ezen keresztül be is nyúlhatunk, és kipróbálhatjuk a gombokat. A dobozt kinyitva látszik, hogy a billentyűzethez külön levehető, átlátszó műanyagból készült védőborító is jár, melyet rárakhatunk, ha meg akarjuk védeni a portól, de a nyilak feletti rész csupaszon marad. Erre mit lehet mondani, egyik szemünk sír, a másik nevet? Mindenesetre azt legalább vigasztalónak találtuk, hogy a készülék mellé kézikönyv és két Razer logós matrica is jár. A BlackWidow X Chroma teste erős karbonacélból készült, felülete matt, enyhén érdes, nem látszanak meg rajta az ujjlenyomatok. Felépítése masszív, tömege sem kicsi, 1,4 kilót nyom. A gombok a klasszikus mechanikus billentyűzet dizájnt követve magasan kiemelkednek a keret nélküli testből, a billentyűzet az átlagnál jóval magasabb. A dizájn egyszerű és letisztult, a BlackWidow X testén csupán pár egyszerű ívet és hajlítást találunk. A billentyűzet kéztámasz nélküli, alsó peremét középen kisebb fényes műanyag felület, és rajta kivilágítható Razer logó díszíti.
A gombok erős, kopásálló, minőségi műanyagból készültek. A felhasznált font vékony, de jól olvasható nappali fényben is. Éjjel, normál szobai világítás mellett is jól látszanak a feliratok, akkor is, ha nem kapcsoljuk be a billentyűzet világítását. A gombok elhelyezése oldalról nézve íves, ergonomikus. Tesztünkhöz US kiosztású készüléket kaptunk, magyar verzióban ez a modell sajnos nem kapható. A Caps Lock, Num Lock, Scroll Lock státuszjelzői kis kerek LED-ek, a jobb felső sarokban, egy sorban helyezkednek el. Szintén ebben a sorban található még két LED, az egyik azt jelzi, ha a makrórögzítés épp folyamatban van, a másik a gamer mód ki-be kapcsolt állapotát mutatja. Ezek a LED-ek zöldek, színűk nem állítható szabadon úgy, ahogy a világítás többi része.
A billentyűzet alján kábelvezető csatorna található, amelynek segítségével jobb vagy bal oldalra terelhetjük a kábelt, és középen is van egy rés, amelyen átvezethetjük, ha azt szeretnénk, hogy ott jöjjön ki. A kábel, bár harisnyázott, nem olyan brutálisan vastag, mint azokon a billentyűzeteken, amelyeken extraként USB, ill. audio csatlakozó található, ezért könnyen kezelhető, rendezhető. Alul még két kihajtható talpat találunk, melyekkel emelhetünk a billentyűzet dőlésszögén. A készülék már tömegénél fogva elég stabilan áll az asztalon, a csúszásgátló gumitalpaknak köszönhetően pedig teljesen bombabiztos. Specifikációk: Méretek: 459 x 182 x 41 mm Tömeg: 1400 g Csatlakozó: USB Világítás: RGB Key Rollover: 10KRO Numerikus részleg: van Makró gombok: nincsenek Multimédia gombok: vannak (nem dedikáltak) Kapcsolók: Razer Green Extrák: teljes programozhatóság
A Razer Synapse szoftver előnyeiről és hátrányairól már részletesen értekeztünk az egérről szóló részben, ezért itt csak végigmegyünk a billentyűzet beállításának lehetőségein. A Macros rész alatt kezelhetjük makróinkat, pontosan úgy, ahogy az egérnél is: szabadon beállíthatjuk a leütések közötti késleltetést, és lehetőségünk van makróink exportálására illetve importálásra is. Ahogy a szoftver által kezelt egerek makróiban szerepelhetnek akár billentyűzetparancsok is, úgy a billentyűzetmakrókat is vegyíthetjük egérkattintásokkal. A Customize rész alatt egyszerűen és hatékonyan átprogramozhatjuk akár az egész billentyűzetet. Makrókat rendelhetünk minden egyes gombhoz, lecserélhetjük a Z-t és az Y-t, mindehhez elég, ha a billentyűzet képén rákattintunk a megfelelő gombra. A gombokhoz billentyűzet-, multimédiás- és egérfunkciókat, Windows gyorsbillentyűket rendelhetünk, vagy programokat indíthatunk el egyetlen gombnyomással. Arra is lehetőségünk van, hogy más Razer perifériánk beállításait közvetlenül a billentyűzetről kezeljük, így pl. a BlackWidow X Chromával átválthatjuk a tesztünkben szereplő Lancehead Torunament Edition egér felbontását, vagy profilt válthatunk rajta. A benne rejlő lehetőségek miatt a világítás beállításai mellet ez a szoftver másik része, ami különösen tetszett nekünk. A Lighting rész, amely másik kedvencünk volt tartalmazza billentyűzet alakú karácsonyfánk irányítópultját. 16,8 millió szín, és számos effekt közül válogathatunk: statikus, lélegző gombnyomásainkra reagáló, spektrum (lassan vált a szivárvány minden színe között), starlight (véletlenszerűen pislákolnak a gombok, mint a csillagok, ha a légköri zavarok, vagy felhők takargatják őket), hullámzó (többszínű, csíkokban futó szivárványos színorgia), ripple (az éppen megnyomott gombtól hullámszerűen körbe terjedő fények. A fényerőt egészen finom fokozatokban állíthatjuk a halványtól a fényesig (33 a halvány, 100 a legfényesebb érték). Külön beállítható az is, hogy a monitor kikapcsolásakor a billentyűzet is elsötétedjen. Mint minden Chroma terméknél, ennél is lehetőségünk van a világítás beállításait összehangolni többi Chroma kompatibilis perifériánkkal. Ebből a részből érhetjük el a Chroma Configuratort, amelyet teljesen egyedi beállítások létrehozására használhatunk. Készíthetünk több rétegből álló effekteket, és csoportonként, vagy akár egyesével is beállíthatjuk a gombok fényeit, a lehetőségek végtelenek. Rendelkezésünkre áll négy előre elkészített beállítás (FPS, MMO, RTS, MOBA), melyeket kedvünk szerint módosíthatunk, és újakat is létrehozhatunk.
A Gaming Mode részben beállíthatjuk, hogy a játékunkat potenciálisan zavaró Windows gyorsbillentyűk és kombinációk (Alt+Tab, Alt+F4, Win gomb) közül melyek legyenek azok, melyek letiltásra kerülnek a játékos mód bekapcsolásakor. Ráadásként eldönthetjük azt is, hogy a játékos mód kikapcsolt állapotában ezek közül melyiket szeretnénk használni, és melyiket nem, ami szintén hasznos lehet. A bal oldali hasábban megjelenő profilkezelőt egyaránt elérhetjük a Customize és a Lighting részek alól, így kényelmesen hozzárendelhetjük ezeket a beállításokat a különböző profilokhoz. Korlátlan számú profilt hozhatunk létre, melyekhez programokat is rendelhetünk, melyek indításakor a billentyűzet automatikusan a megfelelő profilra vált. A billentyűzeten az Fn + számok segítségével válthatunk manuálisan profilt. A Stats rész itt is opcionális, ha bekapcsoljuk, olyan hasznos infókhoz juthatunk játékok szerinti lebontásban, mint pl. a leütések száma, vagy a billentyűk lenyomásával megtett távolság összege.
Fapados alap tesztünkkel (mindkét Shift lenyomása közben begépeljük az összes betűt) a BlackWidow X Chroma hibátlan eredményt produkált (a hosszú i hiányzik, mivel alapban nincs a billentyűzeten): THE QUICK BROWN MOUSE JUMPS OVER THE LAZY FOX ÁRVZTŰRŐ TÜKÖRFÚRÓGÉP Adatai szerint a klaviatúra 10KRO tud, azaz különböző kombókkal egyszerre összesen 10 gomb lenyomását tudja biztonsággal érzékelni. Alábbi tesztünk alapján ez megfelel a valóságnak. Játékok közben örömmel tapasztaltuk, hogy a leggyakrabban használt kombókhoz nemcsak a WASD részlegnél tudott 10, esetenként még több variációt érzékelni a klaviatúra, hanem a nyilak és a numerikus környékén is (sok gyártó ez utóbbit el szokta hanyagolni).
A Razer 2010-től 2013-ig eredeti német Cherry MX mikrokapcsolókkal szerelte fel a BlackWidow-kat, utána 2014-ben áttért az olcsóbb, Kínában gyártott (Kaihua) MX klónokra, melyeket saját logójával látott el. Ezek minősége azonban nem volt mindig megfelelő, ezért a legtöbb modellnél 2016-ban újra visszatértek az eredeti Cherry MX-ekehez. A Chroma széria még mindig kínai kapcsolókkal készül, de új gyártónál (Greetech), és sokkal szigorúbb minőség-ellenőrzés mellett. A BlackWidow X Chroma a Razer feliratú Greetech kapcsolók közül a zölddel felszerelve kapható. Ez a mechanikus kapcsoló 80 millió leütésre lett hitelesítve. Tulajdonságait tekintve a kék MX kapcsolókhoz áll legközelebb, ezt vették alapul elkészítésénél, de pár dolgot módosítottak rajta, hogy jobban igazodjon a játékosok igényeihez. A zöld a taktilis mikrokapcsolók közé tartozik, azaz lenyomáskor határozott visszajelzést kapunk érezhető és hallható formában is. Ezeknél a gomboknál az aktiválásához szükséges erő ugyanúgy 50 g, a gombok teljes útja pedig ugyanúgy 4 mm, mint a Cherry MX kéknél, de míg a kék 2,2 mm-nél aktiválódik, a Razer zöld már 1,9 mm-nél, így kicsivel gyorsabban reagál, ami alkalmasabbá teszi arra, hogy játékokhoz is használjuk.
A Razer zöld kapcsolója érzésre valóban a kékre hasonlít: lenyomáskor ujjunkkal jól érezhető a kékekre jellemző határozott, tiszta visszajelzés. Az aktiválás utáni visszaengedéskor éreztünk egy olyan jellegű erőt is, ami inkább a barnákra, illetve a nem mechanikus gombokra jellemző. Nehéz megfogalmazni, miben rejlik ennek a különbségnek a lényege, egy talán furcsán hangzó hasonlattal élve a ha a kék olyan, mint a Dunakavics, akkor a másik erő a franciadrazséra emlékeztet, nem olyan sima és kerek. A zöldek hangja a kék kapcsolókéhoz hasonló jellegzetes hangos kattogás, amit a gépelésnél sokan szeretnek (környezetük általában már kevésbé rajong ezért a hangért). Gépeléskor élveztük ezt a hangot, játékoknál azonban már minket is zavart, ha nem használtunk fejhallgatót. Cherry MX rajongóként nekünk kellemes meglepetés volt a Razer új kapcsolója, kifejezetten élvezet volt rajta gépelni. Játékokhoz egy árnyalattal jobbnak éreztük, mint a főként gépeléshez közkedvelt kék kapcsolókat, de szerintünk a mechanikusok közül a nem taktilis kapcsolók a legtökéletesebbek erre a célra (mi például a lineáris Cherry MX Redekkel szeretünk játszani), de ez ne tartson vissza senkit, mert ez mindenkinél egyéni preferencia kérdése. Aki a kékekkel szeret játszani, annak valószínűleg a zöldek is be fognak jönni.
A BlackWidow X Chroma legnagyobb negatívuma (ami viszont könnyen orvosolható): kéztámasz nélkül a magas profil miatt hosszútávon kényelmetlen és nem túl ergonomikus a használata. Sajnos alapban ez nem jár hozzá, ezért erősen javasolt, hogy beszerezzünk hozzá egyet, ha nem akarjuk, hogy a csuklónk bánja. Gépelésnél is nagyon fontos, hogy ne természetellenes ívben tartsuk a kezünket, és a csuklótámasz játék közben is a segítségünkre lesz. Fontos még szólnunk a BlackWidow X Chroma és két nagyobb testvére, a BlackWidow Chroma, és a BlackWidow Chroma V2 közötti különbségekről. A BlackWidow X Chroma két legnagyobb erőssége a gombok programozhatósága, és világítás beállításaiban rejlő lehetőségek. A két nagy tesó is tudja ugyanezt, ezen felül vannak rajtuk dedikált makro gombok és extra USB és audio csatlakozó is, és ami nagyon fontos: a V2-höz jár kéztámasz is. Ez a két billentyűzet mindent tud, amit az X, ezen felül az első BlackWidow kétféle, V2 háromféle különböző színű mikrokapcsolóval is kapható. Az eredeti Black Widownál megvan az esélye, hogy régebbi szériásat kapunk belőlük, amelyek még a rosszabb minőségű kapcsolókkal készültek, a V2-esekben, akárcsak az X-ben viszont már az új kapcsolók vannak. Ennek fényében ha összehasonlítjuk a két megmaradt versenyző, a V2 45-60K Ft körül mozgó, és az X 50K körüli árát, egyértelműen a V2 kerül ki győztesen. Véleményünk szerint a Razernek mindenképp át kéne gondolnia a BlackWidow X árát, ha szeretné, hogy ez a billentyűzet versenyképes maradjon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Yodamest
2017.09.06. 09:49
Blackwidow X-em van és imádom, nagyon jók a kapcsolói!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. SgScorpion
2017.09.06. 23:28
Amióta Greetechre átálltak, azóta elég jó kapcsolókat adnak ki kezük alól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. katt777
2017.09.07. 09:50
A „jobb és balkezesk számára egyaránt használható” egerek valójában egyik kézre sem jók. Gomb kevés, egér drága. Billentyűzetnél is kiderül, hogy játékra „talán” jó, de legalább RGB, ugy, mert az kell. Az árát meg tényleg durván mellélőtték ezekkel a komponensekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. FFeller katt7...
2017.09.08. 13:08
Hány embernél láttad, hogy bal kéz felől volt az egér? A balkezesek is jobb kézzel használják, nincs összefüggés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rolics FFell...
2017.09.12. 22:18
Egyet értek. Én is bal kezes vagyok mindenben, de az egér mindig jobbra volt, mert így szoktam meg a 20 év alatt amióta gépezek! Aki ballal fogja az egeret az nem sokat vagy nem régóta ül gép előtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!