iPon Cikkek

Razer Nabu X – okosság a csuklón

Dátum | 2015. 06. 02.
Szerző | gabi123
Csoport | MOBILTELEFON

Lassan 2 éve annak, hogy megjelentek az első olyan termékek, amelyek valamilyen plusz szolgáltatáskört igyekeztek nyújtani vásárlóiknak csuklóra helyezett formában. Ezen a területen elsőként az okosórák juthatnak az eszünkbe, melyek közül a Samsung Gear 2-t és a Gear 2 Neo-t annó mi is kipróbáltuk. Hogy világszinten az összes ilyen terméket egy kalap alá véve hány példány talált gazdára, arra nem találtunk pontos és hiteles adatot, inkább olyan információk láthatóak a világhálón, hogy „ez és ez” a gyártó hány termék értékesítését tervezi „ekkorra és ekkora”. Az „okosdolog” a csuklón tehát egyelőre nem robbant, legalábbis hazai viszonylatban biztosan nem, kérdés, fog-e robbanni valaha? Természetesen a készítők ezen fáradoznak, és az kétségtelen, hogy az eszközök egyre fejlettebbek, valamint a piaci résztvevők száma is rohamosan növekszik, ami jót tesz az árversenynek, de az árak egyelőre még nincsenek ott, hogy az lehetővé tegye a szélesebb körű terjedést.
Jelen cikkünk főszereplője bizonyos szempontból ennek a megállapításnak állít kivételt, ugyanakkor azt is érdemes leszögezni mindjárt az elején, hogy nem az okosórák táborát erősíti, hanem az okoskarperecek mezőnyében próbál szerencsét. Ez így leírva még mindig elég viccesen hat, de igyekszünk kellő komolyságot felvonultatni a teszthez, már csak azért is, mert maga a termék nem valami bóvlicsoda, hanem a maga területén egy minőségi termék, ráadásul egy olyan gyártótól, akitől nem igazán számítottunk anno ilyesmire.
Razer Nabu
Bizony, a Razer is beszállt a bizniszbe, méghozzá mindjárt két termékkel. A Razer Nabu és a Razer Nabu X testvéreknek tekinthetőek, előbbi az okosabb, utóbbi az olcsóbb, hír formájában már mind a kettőről tettünk említést korábban. Tesztpadunkra a Nabu X, azaz a kisebb árcédulával kecsegtető modell jutott el egyenesen a Razertől, vele ismerkedünk meg közelebbről!
Razer Nabu X
Míg a Razer Nabu egy okosórához hasonlóan kijelzővel (sőt, két darab OLED kijelzővel) operál, addig a Nabu X-nél a kijelzőt, mint fogalmat el lehet felejteni. Természetesen az alapkoncepció nem változott: van egy eszköz, amit a csuklónkra rögzíthetünk, és ami egy másik készülékkel (okostelefon vagy tábla) végez kétirányú kommunikációt, információt kap, vagy információt küld annak számára. Önmagában a Nabu X tehát nem sok mindenre jó, kell valami, amit kiegészít, amivel összedolgozhat. Fontos kérdés a kommunikáció, amely nyilván vezeték nélküli, ha kábellel kellene bohóckodni, akkor a terület már most halálra lenne ítélve. Természetesen fontos pont a hosszú rendelkezésre állás is, így adja magát a Bluetooth használata, annak is a legtakarékosabb fajtája, a Bluetooth LE (low energy). Ez a tény már önmagában egy elég komoly kritériumot támaszt a társeszközzel szemben, Androidos példány kapcsán 4.3-as verziójú rendszer alatt nem is érdemes próbálkozni, iOS vonalon pedig legalább iPhone 5-re lesz szükség a használathoz, a Windows Phone pedig egyelőre nem támogatott. Vásárlás előtt a kompatibilitást tehát mindenképp érdemes ellenőrizni, ha ezzel nincs probléma, akkor zöld az út a beszerzés előtt. Most pedig lássuk, milyen finomságokkal kecsegtet a Razer Nabu X!
A Razer igyekezett úgy megalkotni a karperecet, hogy az kvázi észrevétlen legyen abból a szempontból, hogy ne legyen útban, ne akadályozza a mozgást, ne csúszkáljon, stb. Nyilvánvalóan az anyaghasználatot tekintve bizonyos keretek közé volt szorítva, így bőrre vagy nemesfémre nem kell számítani, a karperec anyaga egy speciális, puha tapintású, gumiszerű műanyag. Az összekapcsolási területen 15 darab lyukat számoltunk, így a karkötő átmérője kellően széles tartományban variálható, bárki el tudja helyezni a csuklóján (a csatt stabilan beül a helyére, nem szokása magától kikapcsolódni).
A karkötő pehelykönnyű, a hivatalos specifikáció nem is említi a tömegét, de mi lemértük, mindössze 21 gramm. A karunkat tehát semmiképp nem húzza le, a flexibilis anyagnak köszönhetően pedig tényleg stabilan, de kényelmesen öleli körül a csuklót, az egyetlen negatívum, hogyha valaki feszesen szereti hordani, akkor beizzad alatta a bőre, de hát ezt nehéz lenne kivédeni. Lényegében észrevétlen a karon (pláne fekete színben), mivel nincs rajta kijelző, nem igazán vonzza a tekintetet, egy utcai járókelő egyszerű díszkarkötőnek gondolhatja. Érdekessége, hogy a Nabuhoz hasonlóan „az agy”, a Nabu X elektronikája is kicsomagolható a gumibölcsőből, így töltésnél egyrészt kisebb helyet foglal, másrészt megnyílik az út a cserégetésre, tehát az egységet többféle szíjjal is hordhatjuk (jelenleg a fekete mellett még a fehér és a szokásos „Razerzöld” szín elérhető).
A külső kapcsán még kiemelendő, hogy az eszköz IP67 tanúsítvánnyal rendelkezik, ebből a felhasználót vélhetően a vízállóság érdekli a legjobban. Nos, a Nabu X egy méterig vízálló, így fürdés, zuhanyzás és felszíni úszás közben nincs szükség a levételére, tehát akár akkor is képes a cselekvésre, amikor a telefonunk kint pihen a padon, mi pedig éppen a medence közepén rójuk a hosszokat.
Most már eljutottunk oda, hogy a Nabu X a csuklónkon pihen, de még mindig egy csomó dolgot nem tudunk róla. Azt már igen, hogy telefonnal vagy tablettel hogyan kommunikál, de azt nem, hogy ha nincsen egy kijelzője sem, akkor velünk hogyan veszi fel a kapcsolatot. A válasz nem is lehetne ennél egyszerűbb: LED-ekkel!
Az elektronikus rész közepére három darab, pontszerű LED-et helyeztek el, melyek kellő erővel világítanak át a karperecen, amikor jelzésre van szükség. A LED-ek többféle színben képesek világítani, bár a lista elég rövid: piros, zöld, kék, illetve ezek kombinációi (váltásban). Mivel viszonylag aprók a fényforrások, nem kell hatalmas fényáradatra számítani, legalábbis ha az utcán kap el minket a jelzés, nem fogunk úgy villogni, mint egy karácsonyfa. A LED-ek színe egyéb iránt választható az egyes eseményekhez a Razer szoftverben, de erről majd később.
Mivel nem nézhetjük állandóan a karperecünket, hogy próbál-e közölni velünk valamit, ezért nem maradhatott ki a Nabu X eszköztárából a rezgőmotor sem. A rezgések finoman figyelmeztetnek minket, hogy érdemes rápillantani az eszköznek, utána pedig már a fényekből kitalálhatjuk, hogy mire akarja felhívni a figyelmünket a Nabu X. Nem rossz mérnöki teljesítmény ebben a kategóriában, hogy a mindössze ~ 40 × 11 mm-es eszközbe belefért egy rezgőmotor, a LED-ek, egy gyorsulásmérő és egy lítium-polimer akkumulátor is, amely 5-7 napig képes energiát szolgáltatni az smartbandnek. Talán egyesek hiányolhatják a pulzusmérőt, de az olyan speciális szenzort igényel, hogy vélhetően nem lett volna gazdaságos az elhelyezése és túl sok hely sem áll neki rendelkezésre.
A Nabu X-et egyébként egy, a szokásos Razer színvilágot és minőséget követő átlátszó dobozban kapjuk kézhez, amely nem túl nagy méretű, de a karkötő kényelmesen elfér benne, az alatta pihenő kartondobozkában pedig megtaláljuk a tartozékokat, amelyek közül a legfontosabb a speciális végű USB kábel (a Nabu X nem szabvány USB felületet kapott), de akad még mellette egy Razer matrica, felhasználói kézikönyv és egyéb útmutatók is.
A használatba vételhez először is szükség lesz a már említett kompatibilis tabletre vagy okostelefonra, amely esetünkben egy SONY Xperia Z volt hivatalos Lollipop 5.0.2 rendszerrel, így elméletileg a Razer Nabu X kívánalmai bőven túl voltak teljesítve. Alkalmazás letöltésére természetesen szükség van ahhoz, hogy vezérelni tudjuk a karkötőt, illetve, hogy egyáltalán létrehozzuk a kapcsolatot a két kütyü között. Ez a Nabu X Utility névre hallgat, amely Android rendszer esetén természetesen a Google Play áruházból érhető el. Ha feltelepült, megkezdhetjük a párosítást, de előtte mindenképpen szükség van Razer ID létrehozására, azaz regisztrációra (ha már készítettünk ilyet, mert van pl. Razer egerünk, akkor természetesen használhatjuk a már meglévő fiókunkat).
Pechünk volt, a Razer szerverek épp nem voltak villámgyorsak, nálunk a hitelesítő levél elég sokáig tartott, míg megérkezett, és utána még a párosítással is gondjaink voltak az első alkalommal. A folyamatot úgy kell megkezdeni, hogy a Nabu X-hez csatlakoztatjuk a töltőkábelt, aminek a másik végét egy USB portra csatlakoztatjuk, és várjuk, hogy felvillanjanak a LED-ek, amik ilyenkor a töltést jelzik. Ha ez megvan, a Nabu X Utility-ben továbbléphetünk, a telefon felismeri a karperecet, a gyári szám első és utolsó részét megjelenítve. Ha rákoppintunk, megkezdődik a párosítás, amely esetünkben ~10-15 alkalommal sikertelen volt, anélkül, hogy bármilyen hibaüzenetet kaptunk volna, egyszerűen elkezdődött a folyamat elölről, aztán egyszer csak sikerült. Mivel egyetlen telefonnal és operációs rendszerrel próbálkoztunk, ezért ezt a kis affért nem írhatjuk teljes bizonyossággal a Nabu X számlájára, a hiba máshol is lehetett, a lényeg, hogy a kapcsolat végre létrejött, és megnyílt az út a paraméterezés és beállítási opciók felé.
Az elsők között kell például megadnunk jelenlegi testi adottságainkat, úgy mint tömeg, magasság, születési idő és nem, ezeket a Nabu X a fitnesz analízishez használja. Ha ez megvan, betöltődik a főoldal, melynek tetején egy képet láthatunk a smartbandről, illetve annak állapotáról (csatlakoztatva van-e, vagy sem). Alatta az akkumulátor jelenlegi töltöttségi szinte látható, de ha rákattintunk a menüpontra, egy almenübe érkezünk, ahol megtekinthető az eszköz hardveres és szoftveres revíziója, a sorozatszáma és a modellszáma, valamint lehetőség van kikapcsolni az adatgyűjtést (Data Tracking), ilyenkor a karperec szenzora nem dolgozik. Az Identify Band opcióval lehetőség van aktiválni a karkötőt, ez akkor jöhet jól, ha nem tudjuk, hova tettük le, ugyanis hatására az eszköz rezgő- és fényjelzést ad. A Rename menüpont alatt megváltoztatható a kütyü neve, illetve innen lehet frissíteni a firmware-t, valamint szétbontani a kapcsolatot véglegesen az okostelefonnal.
A Band Double Tap–nél ahhoz a mozdulathoz társíthatunk interakciót, amikor dupla érintéssel szólítjuk meg a karperecet (a két koppintást érdemes határozottan, inkább oldalról véghezvinni, mert az érzékelés finomsága még nem az igazi). Ez lehet például az akkumulátor aktuális töltöttségi állapotának megjelenítése, vagy például egy kitűzött cél (goal) elérése is. A Notifications menüpont alatt találjuk a legfontosabb jellemzőket az értesítésekkel kapcsolatban. A Do Not Disturb opcióval minden figyelmeztetés letiltható, melyek egyébként három csoportra vannak különítve: bejövő hívás, riasztás, értesítés. Rájuk bökve kiválasztható, hogy milyen színű jelzést szeretnénk hozzájuk társítani, ami ugye kék, piros vagy zöld lehet, és egy kategóriához csak egy szín tartozhat (illetve ki is kapcsolható), ez pedig nem túl nagy variációs lehetőség, egy alsó tagozatos is ki tudná számolni. A színek variálhatósága gyakorlatilag ki is merült, bár mi kaptunk olyan értesítést, aminél a két szélső LED kék, míg a középső narancs volt, aztán rájöttünk, hogy ez valószínűleg azt jelzi, amikor kilépünk a hatókörből és az eszközök szétkapcsolnak, valamint akkor, ha újra látótérbe kerülnek és összekapcsolódnak (a hatótáv nyílt térben 15 méter biztosan megvolt, beltérben erősen befolyásolják a falak), mindenesetre erre a részre a Razernek még erősen rá kell gyúrnia, mert ez így nagyon kevés. A Notifications from Apps alatt beállítható, hogy mely alkalmazások legyenek jogosultak értesítést küldeni, aztán a Send Test Notificationnel ki is próbálhatjuk a jelenlegi beállítást. A Brightness és Vibration pontoknál a LED-ek fényereje, illetve a rezgőmotor erőssége állítható be.
A Nabu X Utility főmenüjében lehetőség van még Alarm, azaz ébresztőóra beállítására, bár ez elég fapados funkciókínálattal bír, a Razer Nabu Timer alkalmazással viszont kiegészíthető a piactérről. A Sleep mode jelentése világos, a Sleep Tracking letiltja az értesítéseket és figyelemmel kíséri az álmunkat, mely időintervallum vonatkozásában is automatizálható. A Social Settings–ben találjuk a közösségi mókákat, a HandShake opcióval (megrázva karunkat) információkat cserélhetünk más Nabu X tulajdonosokkal (egyelőre Fabebook és Twitter), a Pulse lehetőséget aktiválva pedig jelzést kapunk, ha a smartband egy másik Nabu X-et érez a közelben. Ha ezt jól használjuk ki és egy szemrevaló hölgy (vagy úr persze) a másik tulaj, akkor a Nabu X máris képes létrehozni a megfelelő rezgést a két fél között, a sejtelmes egymásra pillantás után pedig egyből témát szolgáltat a beszélgetés megkezdésére: „Jajjj, Neked is Nabu X-ed van? :)”. A Nabu X Utility egyelőre ennyit tud, természetesen a Razer folyamatosan dolgozik a programok és a funkciók továbbfejlesztésén, amire lássuk be, szükség is van.
A másik kiemelendő applikáció a Razer Nabu Fitness. A program gyakorlatilag egyetlen dolgot tud, de azt egyszerűen és hatékonyan. Fogadja, kiértékeli és megjeleníti a Nabu X irányából érkező adatokat, úgy, mint lépésszám, megtett kilométer, elégetett kalória, alvási idő. Jó elgondolás, hogy jobb oldalt kisebb betűkkel jelzi a napi kitűzött célt, balra az aktuális érték mellett pedig kis ábrával jelzi, hogy jelenleg hol tartunk a célhoz képest, ha pedig rákattintunk az adott sávra, lenyílik, és diagrammal is megmutatja az eddigi eredményünket. Az adatokat természetesen nem csak napi, hanem heti, havi, negyedéves és éves bontásban is meg tudja jeleníteni. A szomszédos napok között gyorsan és egyszerűen, bal-jobbra húzogatásokkal is lapozhatunk. A Goals menüpont alatt egyénileg paraméterezhetjük az egyes területeken a napi kitűzött célt, így mindenki egyénre szabhatja az értékeket és a fejlődés ütemében fokozatosan növelheti azokat. A Nabu Fitness tehát egy nem túl nagy tudású, viszont jól áttekinthető kis program, kezdők számára mindenképpen ajánlott, hiszen jól nyomon követhető a kitűzött céltól való távolság, ami plusz motivációt adhat és a statisztikai adatok megjelenítése is egészen korrekt.
Természetesen a kínálat nem áll meg ebből a két applikációból, az áruházban még számos olyan program elérhető, amely használható a Nabu X-szel, ilyen például a már említett Nabu Timer. A Nabu Gamersszel a Steam profilt lehet megjeleníteni a közeli Nabu X tulajok számára, míg a Home for Razer Nabu okoseszközünk kezdőképernyőjét alakítja át úgy, hogy a fitnesz adatok bármikor elérhetőek legyenek. A MyTracker for Nabu szintén a mozgás vonatkozásában kínál plusz funkciókat, a Nabu Orion pedig egy személyi edzőt testesít meg, aki motivál és segít elérni a kitűzött célokat, valamint egészségesebb életre nevel. Az egyes appokról további információk megtekinthetőek a Play áruházban. iOS vonalon egyelőre nem túl rózsás a helyzet, meg kell elégednünk a Health nevű programmal, amely ugyancsak az egészséggel és fitnesszel kapcsolatos adatokat monitorozza. Fontos megemlíteni, hogy a Nabu családhoz nyílt fejlesztői platform érhető el, így elvileg bárki írhat hozzá alkalmazást, a jövőben ez is segítheti a kínálat jelentős bővülését.
Véleményünk szerint továbbra is csak a hajnalán vagyunk a karon hordható okoseszközök, kiegészítők elterjedésének, és hogy ez a terjedés milyen mértékű lesz, azt egyelőre nehéz megmondani. Az viszont látni, hogy egyre több gyártó száll be a versenybe, ami jó, hosszútávon ez lehet a fejlődés motorja. A Razer a Nabu X-szel egy információ-közlés szempontjából szerényebb képességű eszközzel, de olcsóbb vételárral próbál harcolni a vásárlók kegyeiért.
A Razer Nabu X nem egy rossz ötlet, hiszen adatgyűjtési funkciókban, fitnesz terén hozza amit elvárunk egy okoskarperectől, és bár a LED-es eseményközlést szokni kell, az is vállalható, hozzátéve, hogy a variálhatóság jelenleg nagyon kis mértékű, ezt mindenképpen bővíteni kell úgy, hogy akár profilokat hozhassunk létre adott applikációhoz, megadva a LED-ek felvillanási sorrendjét, színét, mintázatát, ütemét, stb. Van ebben potenciál, csak eszközt kell adni a felhasználó kezébe, hogy megvalósíthassa az elképzeléseit. Használati szempontból a Nabu X dicsérhető, könnyű és vékony, jól rögzül a csuklón, miközben hamar elfelejtjük, hogy ott van, számunkra a vele alvás sem okozott nehézséget. Jó pont még az akku, amely egyetlen töltéssel akár egy hétig is kibírja (nálunk öt nap elteltével még két LED világított a háromból a töltöttségjelzőnél, szóval akár még többet is), és az sem hátrány, hogy az eszköz vízálló, így akár medencében is velünk lehet.
Vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizzük, hogy tabletünk/telefonunk teljesíti-e a kívánalmakat és képes-e együttműködni a smartbanddel (BT LE, megfelelő operációs rendszer). A Razer Nabu X egy érdekes megközelítése az okoskarkötők világának, a hardver jó, szoftveres oldalon kell még fejlődnie. Akinek pedig nem jön be a Nabu X LED-es megjelenítése, még mindig választhatja a két OLED kijelzővel operáló Nabut. A devizák erősödése miatt most egy kicsit felszökött a Nabu X ára (mint minden másnak), jelenleg 17 000 forint környékén kaphatjuk meg, de ez az összeg volt már 15 000 forint alatt is (egyébként 49,9 USD).
Pro: + kényelmes viselet + vízálló kialakítás 1 méterig (IP67) + hosszú üzemidő + folyamatosan bővülő szoftverkínálat + reális ár Kontra: - a double-tap (dupla-érintés) parancsot sokszor nem érzékeli - kevés szín a LED-ek vonatkozásában - nagyon kis mozgástér az értesítések testreszabhatóságánál - egy idő után beizzad alatta a bőrünk
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Meteorhead
2015.06.02. 12:35
Ha ilyen szép kislányok is hordják, nekem is rögtön kettő kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. LGx
2015.06.02. 12:58
igazán rakhattak volna bele RGB LED-et... bár akkor sem kellene
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Chif52
2015.06.02. 13:55
Az ilyen tartozékoknak nem kellene más nevet adni? Okos csuklópánt? Mivel nem is jelzi az időt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Manyci
2015.06.02. 15:51
Bocsi, ez nagyon off-topic lesz (nem találtam hozzá megfelelő fórumot), de kedves gabi123, neked hogy frissített az Xperia Z-d Lollipopra? Mármint oké, tudom, h május végén "kijött" (valakinek biztos...) a frissítés, de az enyém esetében se a telefon se a PC-Companion nem hajlandó frissítést találni. Nekem kártyafüggetlen C6603-am van, a SIM t-mobilos. Szolgáltatótól is függhet? Ha esetleg valaki tudna segíteni, azt nagyon szépen megköszönném!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gabi123 Manyc...
2015.06.02. 16:56
Szia! Flashtoollal tettem rá a C6603_10.6.A.0.454_Customized CE1 ROM-ot, neten megtalálható. Ha nem ismered a flashtoolt, akkor mindenféle "előképzettség" nélkül ne vágj bele, várd meg amíg felajánlja a telefon a frissítést!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Kerty
2015.06.02. 17:28
nagy kérés egy olyan ami csak az időt mutatja, de van benne gps, hogy ne a telefonnal kelljen futni stb.? ha a francos sms-eket akarom olvasni akkor előveszem a telefonomat, nem a 3 pixeles kijelzőn várom még végig gördül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Manyci gabi1...
2015.06.02. 18:24
Köszi szépen! Akkor asszem még várhatok egy kicsit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. boczko1
2015.06.02. 19:55
A Xiaomi MI Band ugyanezt tudja több mint fél éve a piacon van, árcédula fele ekkora, akku idő 5x ekkora több hónapja használok egyet, egy töltéssel 40-45 napot bír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim boczk...
2015.06.02. 22:52
Azért eléggé búcsús kétpálcásnak néz ki a cikk készülékéhez képest, ráadásul egyeseknek túl rövid a szíja is ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. flashike
2015.06.03. 11:48
SOHA nem vennék ilyet. Xiaomi Mi Band-et megvettem 3hónapja 4,500Ft-ért, ami nem 1hétig bírja, hanem majdnem 2hónapig!! és teljesen mértékben ugyan ezt tudja, az is IP67 vízálló, stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Hentes89
2015.06.03. 12:07
Kettőt szereztem be egy áráért (hivatalos akció). Szombat óta használom az egyiket, másikat párom néha felveszi edzéshez. Akku 55%, rezeg-villog ha van valami a telefonnal. Double-tap megszokás kérdése, LG G2 knock-on ugyanez a kategória, kell egy kis idő hogy érezze az ember. Egy telefon két eszközt is tud kezelni de ezzel a résszel még nem játszottam sokat. Sleep monitor buta. Lépésszámlálón még finomítani kell.Hardver jó, szoftvereken még van mit fejleszteni. Kényelmes viselet, könnyen megszokható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Reweall
2015.06.03. 23:59
Annyit helyesbítenék a cikkben hogy csak az eredeti koncepcióban volt szó 2 db oled kijelzőről de végül csak a nagyobbik 128x32 pixeles került bele tehát csak egy van rajta ami mellett van a gomb is és ezt a modellt egy szűk felhasználói körben tesztelik éppen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Crytek01
2015.06.05. 07:51
Addig számomra egy karkötö se nevezze okosnak magát amig telefon kell hozzá.

Legyen saját rendszere, beépített gps (ezt belőve 10-12 órás üzemidő) esetleg még sim foglalat is lehet benne, 4-5 futó / fitness appal tudjon együttműködni azt jóvilág.

Ezek a mostani hulladédkok semmire nem jók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.05. 09:34
tehát lényegében egy Pip Boy 3000 kéne neked
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim FaL
2015.06.05. 10:12
lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. wdavid Meteo...
2015.06.16. 12:13
hát megmondom őszinté, az utolsó oldalon, a legfelső képen elsőre nekem fel sem tűnt, hogy, a "karkötő" is ott van. Kb a harmadik alkalommal vettem észre csak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!