iPon Cikkek

Razer Naga Epic Chroma - sokszínű és sokrétű

Dátum | 2015. 03. 06.
Szerző | Morte
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Razer Naga Epic Chroma a Naga 2014 ergonomikus külsejét ötvözi az Epic Naga extráival: a vezetékes és vezeték nélküli üzemmód közötti váltás lehetőségével és a többszínű világítással. A 8200 DPI-s lézer szenzorral felszerelt, összesen 19 programozható, világító gombbal rendelkező egér kifejezetten az MMO játékosokat célozza meg, akárcsak elődei.
A rágcsáló viszonylag kis méretű dobozban érkezett. Az egér képével díszített és annak tulajdonságait részletező külső tok levétele után elegáns, fekete doboz bukkant elő, melynek tetejét a három egybefonódó kígyót mintázó Razer logó díszítette. A felnyitható tető alól egy dizájnos, lekerekített szélű kis füzet, pár üdvözlő kártya és két Razer logós, színváltós matrica köszönt vissza. "Gratulálunk, innen nincs visszaút" - volt olvasható az egyik promo lapon az elsőre kissé kétértelműnek tűnő köszöntő. A legfontosabb információkat több nyelvű, pár oldalból álló füzetecske tartalmazza, a teljes kézikönyv online olvasható. A papíráru alatti vékony szivacsborító eltávolítása után felbukkant a lényeg is: gondosan, külön fakkokban elhelyezve az összetekert kábel, a töltő és maga az egér. A doboz kézbevételekor rögtön feltűnt, hogy milyen nehéz, de ennek a súlynak a nagy részéért a 175 grammos dokkolóállomás és egyben töltő a felelős. A dokkoló már tömegéből adódóan is jól megáll az asztalon, és ha leszedjük az alját borító fóliát, ragadós felület bukkan elő, amely még nagyobb stabilitást biztosít neki. Maga az egér nem súlyozható, fixen 130 grammot nyom (kábellel együtt 150 g), ez a súly kicsivel több, mint a Razer Naga 2014-é, amely kábellel együtt 135 g. A plusz súly a lítium-ion akksi, amely egybe lett építve az egérrel, így a felhasználó által sajnos nem cserélhető.
Az optimális töltéshez ajánlatos az alján található kapcsolóval kikapcsolni az egeret és úgy rakni a dokkba. Berakáskor a mágneses rögzítés ellenére sem éreztem igazán, melyik az a pont, ahol a legjobban illeszkedik, de a már kikapcsolt egéren lassan pulzáló fényjáték feltűnése jelezte, amikor a rágcsáló rendesen beleült a töltőbe. Ha teljesen üres az akksi, akkor feltöltése a kézikönyv szerint 5 órát vesz igénybe, a valóságban ez egy kicsivel több volt, elsőre nyugodtan hagyjunk neki 6 órát. A leírás alapján egy teljes feltöltéssel 20 óráig működőképes az egér, a teszt alapján ez megfelelt a valóságnak. Beállításoktól és igénybevételtől függően ez az idő jóval hosszabb is lehet: közepes erősségű világítással, változó igénybevételnek kitéve (játék + böngészés) 3-4 óránként 10%-kal csökkent a töltés mértéke. Ha kihúzzuk a töltő mikro-USB kábelét, és közvetlenül az egérbe dugjuk, rögtön használatba vehetjük a rágcsálót, ráadásul eközben még töltődik is. A 2,1 méteres, vékony, szövetborítású kábel strapabíró és nem zavar be használat közben, érdekessége, hogy megtartja a formát, amibe hajtogatjuk, így aztán tényleg elkerülhető, hogy útban legyen, ha mindenképp arra van szükségünk, hogy vezetékes módban használjuk az egeret.
Lagot, késleltetést, ugrálás és egyéb anomáliákat a vezeték nélküli módban sem tapasztaltunk, használat közben nem volt semmiféle érezhető különbség a vezetékes módhoz képest. Aki eddig ódzkodott a vezeték nélküli egerektől, az nyugodtan eldobhatja előítéleteit. Az egér felülete matt és egészen finoman érdes, így nem csúszik el rajta a kéz és nem marad rajta zsíros lenyomat. A jobb oldala gumírozott, amely még stabilabbá teszi a fogását. Erre a gumírozott részre kerül a kisujj, míg a gyűrűsujjnak külön hely van kialakítva, hogy könnyebb legyen ellentartani, ha a hüvelykujjunkkal nyomkodjuk az oldalsó gombokat. Ezt a fajta kialakítást a Logitech G600-on láthattuk már, ott ez a rész nyomógombként is funkcionált. A Razer megoldása jobban tetszett, stabilabb fogást biztosított az egérnek a bal oldali gombok megnyomásakor (saját G600-amon, főleg eleinte sokszor előfordult, hogy ellentartáskor véletlenül megnyomtam a gyűrűsujj alatti gombot). Lekerekített, kellemesen domború fara miatt a Razer egere kisebb kézbe is kényelmesebben simul: a nagyjából hasonló méretű, de szögletesebb hátsójú Logitech G600-at sohasem éreztem olyan kényelmesnek, míg nagyobb tenyerű kollégám, akit tesztalanynak használtam mindkét egér formáját szerette.
Mindkét képen balra a G600, jobbra a Naga Epic Chroma látható
Az egeret a jól ismert Razer logó díszíti, amely ezen a modellen nem világít, kivilágítható viszont a görgő és a bal oldalt található 12 gomb. Ezek mindegyike mechanikus, az egér bal oldalának enyhén homorú felületén lettek úgy elrendezve, hogy kényelmesen el lehessen érni őket. A négy sorban a középső gombok mindig kicsit jobban kiemelkednek, így megkönnyítik a navigálást, jól lehet érezni, hogy hol jár éppen az ujjunk. A gombok ellenállását pont megfelelőnek éreztem, kifejezetten kellemes volt a használatuk, sokszor azon kaptam magam, hogy csak úgy, az érzés kedvéért nyomogatom őket. A bordás, gumírozott borítású görgő nyomógombként is működik, ill. jobbra-balra billenthető, ezek közül a funkciók közül mindegyik programozható. Én a görgetést túl lightosnak éreztem, a gombok megnyomásához kifejtendő erőt viszont tökéletesen megfelelőnek találtam – de mindez persze egyéni preferencia kérdése. A két alapgombot is tökéletesnek éreztem, feszesek és pontosan működnek, kényelmesen megnyomhatóak bármelyik részükön aminek a különböző kézméretű felhasználóknál ill. különböző kéztartásoknál van jelentősége. Az egér mindenféle fényes és matt felületen jól működött, a sima papírlaptól kezdve a fényes fehér kartonon, az asztallapon és a Wacom rajztáblán át az egéralátétig - még a pulóveremen is kipróbáltam, de semmivel sem tudtam kifogni rajta.
A Razer Synapse szoftverét már 2012-ben is kritizálták azért, mert állandó online kapcsolatot igényel. Azóta a cég Min-Liang Tan igazgató ígéretéhez híven offline móddal is ellátta felhőalapú szolgáltatását, ám a program telepítéséhez és használatba vételéhez így is internet kapcsolat és regisztráció szükséges. A regisztrációhoz nem kell külön weboldalra elfáradnunk, rögtön a telepítő programból megtehetjük email címünk megadásával. Ha valaki úgy dönt, hogy nem kér ebből, és nem telepíti a szoftvert, akkor is működik az egere, de csak az alapfunkciókkal. Persze ki akarna egy nagy tudású, méregdrága rágcsálót mezei egérként használni? A program előnye, hogy a Razer perifériákat egyben kezeli és működésüket, világításukat is képes összehangolni, ezen kívül addonokkal és egyéb extrákat is kínál, melyek segítségével a Razer rengeteg hasznos információra tehet szert játékosi szokásainkról, melyeket remélhetőleg a mi javunkra fordít. A konfigurációs szoftver intuitív, kezelése könnyen és gyorsan elsajátítható. Végtelen számú programprofilt hozhatunk létre, mindegyikhez megadhatjuk a hozza tartozó program indítófájlját, és az egér automatikusan mindig a megfelelő profilra vált. Lehetőségünk van profilokat másolni, exportálni és importálni is. Egy profilhoz akár többféle gombkiosztást is hozzárendelhetünk (profilonként 8-at) és menet közben lehetőségünk van ezek között váltani.
A programozható gombok mindent tudnak, amire szükségünk lehet: makrókat, egér-, billentyűzet- és multimédia funkciókat (pl. hangerőszabályozás) rendelhetünk hozzájuk. Az egér érzékenysége 100 és 8200 DPI között állítható százas lépésekben, a gyorsítás 0-10-ig terjedő értéket vehet fel, a jelfrissítés gyakorisága pedig 125, 500 vagy 1000 Hz lehet vezetékes és vezeték nélküli módban egyaránt. A világításnál külön színt állíthatunk be a görgőnek és a gomboknak. A gombok színe csak egységesen változtatható, egyesével nem, de azért talán kárpótol, hogy 16,8 millió szín közül választhatunk. Erősebbre, halványabbra, statikusra, vagy színváltósra is állíthatjuk a fényorgiát és külön beállításokat adhatunk meg a vezetékes és a vezeték nélküli módhoz, tehát lehetőségünk van rá, hogy pl. ez utóbbihoz energiatakarékosabb, kisebb fényerejű, statikus világítást rendeljünk, vagy akár teljesen kikapcsoljuk a ledeket. A játékokon belül megjeleníthető külön kis konfigurációs ablak egyelőre csak kevés játékkal működik, jó lenne, ha a Razer még több fejlesztőt tudna rávenni az együttműködésre. A gyártó oldalán felsorolt kompatibilis játékok listája a következő: Starcraft II: Heart of the Swarm, World of Warcraft, League of Legends, Firefall, Guild Wars 2, Dota 2, Ragnarok online 2, World of Tanks, Diablo 3, Path of Exile, DC Universe Online, DnF, Eve Online, Lord of the Rings Online, Star Trek Online. Az általam kipróbált MMO-k (Final Fantasy 14: A Realm Reborn, Tera, ArcheAge, Rift, The Secret World, Defiance) közül egyikkel sem ment, de működött pl. a felsorolásban nem szereplő Borderlands 2-vel.
A konfigurációs ablakkal kompatibilis játékokban a szokásos beállítások mellett lehetőségünk van megjeleníteni egy rácsozatot is, amelynek segítségével láthatjuk, melyik gombhoz milyen funkciót rendeltünk. Ezen alapban a gombok száma szerepel, de akár képeket is tehetünk rá. World of Warcrafthoz külön elkészítették, hogy a varázslatok, képességek ikonjait tehessük rá erre a segédrácsra. A Razer Chroma termékcsaládjához nyílt forráskódú fejlesztői készlet tartozik, melynek segítségével a játékok alkotói extra fényeffekteket rendelhetnek a különböző eszközökhöz, pl. figyelmeztető vörös fények villanhatnak fel, ha egy játékban lelövik egy csapattársunkat vagy megtámadják bázisunkat. A szoftver egyelőre a Razer BlackWidow Chroma-val működik, a Naga Epic Chroma a Kraken 7.1 Chroma-val és a DeathAdder Chroma-val együtt a "készülőben" kategória alatt szerepel, reméljük ez hamar megváltozik, és a fejlesztők is elkezdik majd kihasználni a játékosoknak szánt perifériák programozásában rejlő lehetőségeket.
A Razer Naga Epic Chroma vezetékes és vezeték nélküli módban is hibátlanul teljesített. A kitűnő formatervezésű, kényelmes fogású, masszív rágcsáló súlya tökéletes arra, hogy érezzük, hogy fogunk is valamit, ugyanakkor hosszú távon sem fárasztó a használata. Súlyából, méretéből és kialakításából adódóan stabilan áll miközben vadul kattintgatunk kedvenc MMO-nkban, vagy MOBA-nkban, ám FPS-ekhez, vagy gyorsabb egérmozgásokat igénylő játékokhoz nem feltétlenül ideális. Aki még nem használt hasonló sokgombos egeret, annak némi időbe telhet, amíg kiismeri és megszokja, de ha megszerette, akkor igaznak fogja találni hogy "innen nincs visszaút".
Akinek tetszik a sokgombos egér koncepciója és a rágcsáló formája, de nem akarja a színeket váltogatni és nincs szüksége a vezeték nélküli üzemmódra sem, az jobban jár az olcsóbb Razer Naga 2014-el, akinek viszont bejött, amit ma megtudott a Chromaról, és nem riasztja el a felhőalapú szoftver ill. az ár (kb. 36K Ft), annak mindenképpen ajánlani tudom, mert az egyik (ha nem a) legjobb egér a piacon MMO-kra és MOBA-kra.
A Naga Epic Chromát a Razertől kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. Szet
2015.03.06. 11:36
Nem ide tartozik, de a gamer bill kategóriából hol marad a CM Storm, Corsair, Tesoro?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. j.panzer
2015.03.06. 16:23
Lehet egy DeathAdder Chroma (vagy valami alap Steelseries) lesz a kövi egerem. Logitechről fogok váltani, mert nagyon nem jönnek be az új egereik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Stormrage
2015.03.06. 16:38
en nagyon imadom a nagam, (meg az elso keken vilagitos), de ha egyszer elgyotrodik, akkor eselyes ez a croma verzio
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Asagrim j.pan...
2015.03.06. 17:03
Razerrel sem fogod megúszni a mikrokapcsoló problémát, hacsak nem fogadod meg mások tanácsát, és egy közeli fiókban tartasz egy flakon WD40-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jaffa2843 Asagr...
2015.03.06. 19:21
Vagy bekészít a fiókba 2db jóféle japán Omron D2F-01F mikrokapcsolót.
Hiába Omron a kínai is, még a belseje is más, mint a japánnak, nemhogy a megkérdőjelezhető minősége. [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Stormrage
2015.03.06. 19:30
nekem nem a mikrokapcsolo ment tonkre, az perfect, a folotte levo muanyag darab, ami az eger gombja es a mikrokapcsolo kozott van, az kopott el, arra kellett ratoldani, es azota tokely
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. pdx06
2015.03.06. 20:19
Nevetséges ez az egér. Miért nem tesznek akkor már komplett billentyűzetet az oldalára? No meg ember legyen a talpán aki azt sakkozgatja ki hogy melyik gombot akarja lenyomni a 12 közül. a jobbra-balra dönthető görgő viszont Lean-nál vagy oldalgörgetésnél hasznos lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Stormrage pdx06
2015.03.07. 06:56
12gomb amugy gyorsan tajolhato, studiozahoz 9-et hasznalok, szepen a kulonleges copypaste-ok, new patternek es hasonlok fel vannak macrozva FL studio alatt, jatek alatt valtozo, van, ahol csak 3-t, van ahol 6-t (ez talan a legjellemzobb), de swtor alatt mind a 12-re van valami rakva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. akoska11 pdx06
2015.03.07. 07:12
Nevetseges? Esetleg annak nevetseges, aki nem tudja hasznalni, mmokhoz, tudod amire keszitette a razer, arra viszont elengedhetetlen, a gombok kozt tokeletesen lehet tajekozodni erintesre, szal nem is ertem az agyas megszolalast??!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. dwhcgamer
2015.03.07. 07:17
Ez tényleg vicc! Okostojásoknak egész billentyűzetet rápakolnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. dwhcgamer
2015.03.07. 07:24
Billentyű gombokat nem tudod gyorsan lenyomni, egeren igen? Ez hogy van? Mást nem kellene fikázni! (o,o)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. peti198706... dwhcg...
2015.03.07. 07:51
Azért mert épp a billentyűzetet használja.. -Mért? -Mert épp az egeret használja.. -Mert épp a billentyűzetet használja.. -Jah! - itt egy billentyűzet-egér lehet a másik kezeddel fikázni a ráérő embereket, kik a mindennapjaikban használják megkötések nélkül. -Személy szerint kidobnám a G500somat a bal microkapcsolója véget, de ha rászánom az időt az is működni fog idővel, órával katedrálissal, kötőfékkel, zablával.. nyíííhhh..üpp.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Yodamest
2015.03.07. 09:37
Gyerekek annyit mondok: CSAK A RAZER! Nekem még egy Razer cuccos sem ment tönkre a kezeim között, pedig mindenem az. Baromi jó perifériákat gyártanak, egyedül a headsetet cseréltem le, mert vettem egy stúdió fejhallgatót és arra már azt mondom, hogy tényleg jobban szól.
Gamer terepen viszont nincs jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pdx06
2015.03.07. 12:28
Nyilván azért mert olyan terméktípusokat gyártanak amik alapból kevés eséllyel mennek tönkre. Egy 500 forintos egérből is el lehet kapni olyat ami 10 évig bírja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.07. 13:21
Nekem egyedül az nem tetszik hogy nincs magyar és más nyelven billenytyüzetük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog Yodam...
2015.03.07. 15:33
Majd egyszer megmutatom neked az eves RMA teljesitmenyet a Razer-nek, lehet nem hirdeted ezt tobbet ilyen magabiztosan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim DogTh...
2015.03.07. 16:10
Ott a pont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Krigg
2015.03.07. 16:54
Ket eve nyustolom napi szinten MMO-ban a Nagamat es abszolut semmi baja. (A ledeket az elso nap kikapcsoltam.)

A gombok hasznalatat pedig egy het alatt ugy meg lehet szokni, hogy gondolkodas nelkul tudja az ember hasznalni jatekon belul es kivul is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Pandamoniu... DogTh...
2015.03.08. 19:43
Így van. Fiatal és naiv korszakomban ( ...) én is csak a márka után mentem, de manapság max. akkor lenne Razer cuccom ha ők fizetnének érte, hogy használjam. Steelseries, Logitech vagy akár Roccat mind köröket ver rájuk minőségben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. wishformor...
2015.03.10. 08:54
@j.panzer
en par eve / honapja meg ugy gondoltam ,hogy soh az eletbe tobb logitech egerem nemlesz. gyuloltem a gorgovel oldalra kattintast, a szoftvereiket, es valahogy a forma sem volt az igazi nekem, aztan talalkoztam a g502 proteus core-al. es azota van 3 darab , az egyetlen dolog az a szar config felulet, de mivel linux alatt hasznalom mind a 3-at ezert nem zavar a dolog, miutan be van allitva. Sosem gondoltam volna, hogy megegyszer lesz logitech, de minosegben magasan veri a mezonyt, mondom ezt ugy hogy hasznaltama kovetkezoket, napi 12-16 oraban, munka meloba, munka otthon, jatek otthon kategoriakban: Regi Razer egerek + ujak : lachesis, mamba, deathadder, Corsair M65/95, Ms Habu, Roccat Cone / Tyon. nyilvan a fogas szemelyes preferencia, de nagyon ossze lett rakva a logitech-nek ez az uj G502-es egere.

@Asagrim
amugy erdekes, mert nalam a mikrokapcsolo problema, az osszes egernel elojott kiveve ennel a logitechnel, igaz meg csak 2-3 honapja nyuzom, de lehet idovel ez sem lesz kivetel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Th3Ac3 Panda...
2015.03.18. 14:37
Még hogy jobb minőségű a Roccat? Egyik legjobb vicc amit ma olvastam Az én Halálosztóm 4 éves de még mindig jó a mikrokapcsolója pedig Diablo 3-al szoktam nyüstölni rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!