iPon Cikkek

Rendhagyó számítógépházak a Thermaltake-től

Dátum | 2016. 11. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A számítógépházak piaca egy ideje átalakulóban van: egyre több érdekes, egyedi dizájnelemeket alkalmazó termék készül, amelyek között igényes és kevésbé ízléses példányok egyaránt találhatóak. Az egész nem véletlen, óriási a verseny, így szürke, hétköznapi házakkal már nehéz kitűnni a tömegből. Ennek is köszönhető, hogy a nyitott számítógépházak is egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, valamint az edzett üveg oldallapok is egyre szélesebb körben alkalmazott kiegészítők – a Corsair pont a minap mutatott be olyan számítógépházat, amely nem kettő, hanem négy edzett üveg oldallappal rendelkezik. A trendet kisebb-nagyobb fáziskéséssel szinte minden gyártó követi, hiszen ha valami menő, felkapott és népszerű, akkor azzal érdemes lehet foglalkozni. Ezáltal a piac egyre színesebb, a választék egyre gazdagabb, és ezzel igazából a vásárlók csak nyernek.
Akár így is kinézhetnek cikkünk főszereplői
A piac rezdüléseire természetesen a Thermaltake is reagál, sőt, esetenként saját maga is előrukkol figyelemfelkeltő, rendhagyó ötletekkel – remek példa erre a Level 10 sorozat az extravagáns kinézetével. A mai napon viszont nem a "luxuskategóriában", hanem a szélesebb rétegek számára is megfizethető szegmensben halászunk, ahol rögtön két különleges asztali számítógépház is a horgunkra akadt, így mindjárt szemügyre is vesszük őket egy picit közelebbről. Az egyik a Core P3, ami nyitott kivitelben érkezik, háromféle módon használható, bővíthetősége pedig meglehetősen jó – és a modderek számára is hálás alapanyag lehet. A másik termék már egy zárt számítógépház, a View 27, ami sirályszárnyra hasonlító bal oldallapjával és sötétített akril előlapjával hívja fel magára a figyelmet. Az újdonságok legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázatok összegzik.
Ahogy az látható, egyik számítógépház sem a méregdrága megoldások táborát erősíti – a View 27 a maga 20 000 forint alatti árával igazán vonzó választásnak tűnik, és a falra szerelhető Core P3 ára sem tűnik vészesen magasnak. Hogy a két újdonság megéri-e az árát? Cikkünk végére ez is kiderül. Vágjunk is bele!
Thermaltake View 27 Az első szereplő sirályszárnyat idéző ajtóval érkezik, ami ráadásul hajlított plexit is kapott, így a házban lapuló hardver nem csak oldalról, de felülről is alaposan megcsodálható. A View 27 egy átlagos barna kartondobozban érkezett, rajta a ház legfontosabb adataival. A dobozon belül két hungarocell keret ölelte át a házat, plusz még némi nejlon is védte a szállítás veszélyeitől. Az oldalablakot és a sötétített plexi előlapot még öntapadós fóliával is ellátták, hogy ne karcolódjanak.
A tartozékok között a szereléshez szükséges csavarok mellett néhány kábelrögzítő, egy rendszerhangszóró, valamint egy gyors üzembehelyezést segítő kis leírás lapult, azaz átlagos kínálattal volt dolgunk, de más tulajdonképpen nem is hiányzik.
A View 27 egy közepes toronyház, ami SPCC acélváz köré épül és kívül-belül matt feketében pompázik. A ház előlapjának kerete műanyagból van, maga az előlap pedig gyakorlatilag egy plexilap, ami egyáltalán nem kínál külső bővítőhelyeket. A matt fekete felszín mágnesként vonzza a port és az ujjlenyomatokat, de szerencsére könnyen tisztítható. Ugyanez a plexi ablakokra csak részben igaz, hiszen tisztításuk odafigyelést igényel, különben szorgalmasan gyűlnek a karcok.
Az előlapi portok, illetve a bekapcsoló- és reset gomb az előlap felső részén kaptak helyet, védelmükről pedig ötletes kis gumidugók gondoskodnak – ez így kiváló ötlet, jár is érte a piros pont! A portok között egyébként két darab USB 2.0-s és egy USB 3.0-s csatlakozó, valamint egy fejhallgató kimenet és egy mikrofon bemenet sorakozik. A rendszer működéséről egy kék led árulkodik, az adattároló-aktivitást pedig az alatta található piros led jelzi.
Az 508 milliméter magas, 201 milliméter széles és 479 milliméter hosszú ház 6,4 kilogrammot nyom a mérlegen, külseje pedig letisztult, igényes termék benyomását kelti. Hátoldalán 8+2 darab PCI bővítőhely látható, amelyek szellőzővel ellátott takarólemezeket kaptak. Alattuk a tápegység helyét, felettük pedig a 120 milliméteres rendszerhűtő ventilátort láthatjuk, ami gyárilag is tartozék.
Az oldallapok közül csak a bal érdekes, mert az hajlított kivitelben készült; a jobb egy egyszerű fémlap, ami semmilyen jellegzetes dizájnelemet nem hordoz magán. A műanyag előlap jobb és bal oldala már érdekesebb, itt ugyanis nagy szellőzőfelület látható, ami mögött ráadásul szűrő is van, így a por nagyrésze házon kívül maradhat.
A ház teteje semmi érdekességet nem rejt, az alja viszont már izgalmasabb, itt ugyanis egy légcsatornát alakították ki, ami egyúttal lábként is funkcionál. Ezen keresztül az előlapi ventilátortömb és a tápegység egyaránt friss levegőhöz juthat – a friss levegőnek természetesen szűrőkön kell áthaladnia.
Ahogy az majd a későbbi fotókról ki fog derülni, nem csak a tápegység bővítőhelye alatti szűrőt lehet kiszerelni, de az előlap mögöttit is, így ezek könnyedén tisztíthatóak, sőt, igény szerint akár mosószeres vízben is elöblíthetőek. Az elegáns külső után most már vessünk néhány pillantást a belsőre is! A View 27 esetében a manapság oly népszerű kétkamrás felépítést alkalmazta a gyártó, azaz a bővítőkártyákat és az alaplapot leválasztották a tápegységtől és az adattárolóktól, így a belső tér letisztultabb, a kábelmenedzsment kivitelezése pedig sokkal egyszerűbb. Persze így kevesebb levegőt kapnak az adattárolók, de ebben az esetben azért nem olyan rossz a helyzet, hisz az alsó előlapi ventilátor ide is szállíthat friss levegőt – de ez gyárilag nem tartozék.
Az alaplapot szerelőablakkal ellátott tálca várja, amelyen gumibetétes kivágások is találhatóak, így a kábelek esztétikusan elvezethetőek. A tálcára Mini-ITX, microATX vagy ATX formátumú alaplap kerülhet, PCI bővítőhelyekből pedig 8+2 áll rendelkezésre. Nyolcat normál módon használhatunk, a plusz kettő pedig PCIe Riser kártyával fogható munkára, így a videokártya hűtője az ablak felé nézhet, nem a ház alja felé, ami egy mutatósabb darabnál kifejezetten előnyös dolog. Ez a kiegészítő persze feláras opció.
A házhoz mellékelt tartozékok szokás szerint az egyik fiókban lapulnak, méghozzá egy stabilan elhelyezett kompakt kartondobozban. A fekete fiókokban 2,5 hüvelykes vagy 3,5 hüvelykes adattárolók férnek el. A keret rugalmas, a rögzítés pedig valamilyen szinten rezgéselnyelő funkcióval is bír, így a merevlemezek rezgései kisebb eséllyel terjednek át a ház fémalkatrészeire, így a rendszer működése is csendesebb lehet.
A két darab 3,5 hüvelykes fiók mellett három plusz egy 2,5 hüvelykes bővítőhely is rendelkezésre áll. Ezek közül hármat az alaplaptálca előlap felőli oldalára, hátulra helyeztek, a negyedik pedig az alaplap mögött, a kábelmenedzsment számára fenntartott területen foglal helyet. Ez a bővítőhely kissé átgondolatlan lett, ugyanis a fém fiók beakasztható fülei nem lefelé, hanem felfelé néznek, a rögzítésről pedig egy csavar gondoskodik, ami kézzel is kezelhető – de ez meg alulra van pozícionálva. Ebből kifolyólag a meghajtót beszerelés közben alulról kell tartani, nem oldalról kell a ház belseje felé nyomni.
Szellőzés terén elég sok lehetőség van, ugyanis az előlapon három darab 120 milliméteres, a leválasztott kamra belső falán egy ugyancsak 120 milliméteres, a hátlapon pedig szintén egy 120 milliméteres ventilátor fér el. A kritikus helyeken szűrők is vannak, ahogy már említettük, és ahogy az a fotóinkon is látszik.
Bővíthetőség terén fontos még elmondani, hogy processzorhűtőből maximum 155 milliméter magas példány fér el odabenn – igaz, mi ennél magasabbat is gond nélkül beszereltünk, de erről majd később. A bővítőkártyák maximum 410 milliméternyi hellyel gazdálkodhatnak, amennyiben nem szerelünk be előlapi ventilátort, ellenkező esetben a ventilátor vastagságát ki kell vonni az említett számból. A tápegység esetében 180 milliméternyi hely áll rendelkezésre, viszont az adattárolókat fogató keret oldallapja kiszerelhető, így a kábelek elrendezését kényelmesebben is meg lehet oldani.
A szellőzésről gyárilag egyetlen 120 milliméteres hátlapi ventilátor gondoskodik, ami az oldalsó szellőzőkkel ellátott előlapot nézve aggasztóan kevésnek tűnik. Ez a légkeverő egy TT 1225-ös modell, ami a ZT12025SL termékkódot viseli. Üzemi fordulatszáma 1000 RPM, zajszintje pedig 16 dB(A), az viszont nem derült ki, mennyi levegőt tud megmozgatni. Pozitívum, hogy a ventilátor rögzítőhelyén minden csavar egy-egy résben kap helyet, így a ventilátor pozícióját néhány milliméteres tartományon belül finomhangolhatjuk – például egy szintbe emelhető a processzorhűtő légkeverőjével, így a légáramlás fokozható.
View27 – Szerelés A View 27-es számítógépházba viszonylag könnyű beszerelni a hardverkomponenseket, de van néhány tippünk, ami még könnyebbé teheti a munkát. Első körben érdemes beszerelni a tápegységet, és amennyiben ez moduláris felépítésű, úgy az adattároló keret oldalsó tartóját is érdemes lehet kiszerelni. Mi nem tettük, hiszen a réseken beférő ujjakkal helyükre pattinthatóak a kábelek, de ez közel sem egyszerű móka. A tápegység alatt egyébként gumilábakat helyeztek el, így szerelés közben nem karcolódik a ház, valamint a ventilátor rezgései is kevésbé terjednek át a környező fémalkatrészekre.
Ezután következhet az alaplap. Erre érdemes lehet előre felszerelni a processzorhűtőt, hiszen sokkal egyszerűbb egyben a helyére szerelni az alaplapot – a ventilátorokat viszont lehagyhatjuk, hogy a CPU+12V csatlakozót könnyebben a helyére varázsolhassuk. A bővítőkártya, a memóriamodulok és az adattárolók beszerelése gyerekjáték, hisz a ház kialakítása átgondolt, szerelőbarát. A kábeleket szintén könnyű elvezetni, talán az USB 3.0-s előlapi portok kábele lehet egy kicsit keményebb dió, attól függően, az adott alaplapon hol helyezték el az előlapi kivezetést. Esetünkben a hosszú kábelt többször is félbe kellett hajtani, hogy sikerüljön elrejteni, de végül csak összejött.
A kábelmenedzsmenttel kapcsolatos lehetőségek egyébként példásak, hiszen minden kábel szépen elvezethető, sok rögzítési pont fogadja a kábelkötegelőket és a tálcán elhelyezett kivágások is sokat segítenek a munkában, mert remekül pozícionálták őket. Egyedül a videokártya PCIe tápkábeleit nem sikerült szépen elrendezni, ugyanis a kivágás nem pont a PCIe tápcsatlakozók alatt, hanem kissé eltolva foglalt helyet – de ennél nagyobb bajunk sose legyen.
Érdemes megemlíteni, hogy mi egy Noctua NH-12P SE1366-os processzorhűtőt használtunk, mert a szokásos Cooler Master TPC 812-es modell nem fért be. Utóbbi 163 milliméter magas, míg a Noctua csak 158 milliméteres, igaz, papíron a Noctuának sem szabadna beférnie – de ő erről nem tudott. Persze ehhez némi szerencse is kellett: a plexi oldalablak a ház lemezének síkjában fut, nem lóg be zavaróan a beltérbe, így az általa megspórolt néhány milliméter most kapóra jött.
A mellékelt fotó alapján 158 milliméternél magasabb processzorhűtőben már nem érdemes gondolkodni, hiszen így is alig maradt hely a plexi, illetve a hőcsövek végei között. Ha még egy milliméterrel nagyobb lenne a CPU hűtő, akkor az oldallap felrakásakor a hőcsövek végigszántanák a plexi belső felét, ami nem egy egészséges dolog – és esztétikusnak sem nevezhető.
A sirályszárnyra emlékeztető oldallapnak, illetve a hajlított plexi ablaknak köszönhetően remekül láthatóak a hardverkomponensek, így aki RGB LED világítással rendelkező alaplapban és videokártyában gondolkodik, zavartalanul gyönyörködhet majd kedvencei fényjátékában. A ház oldallapjai egyébként szerszámok nélkül, puszta kézzel is kezelhető csavarokat használnak, a 3,5 hüvelykes adattárolók beszerelése pedig ugyancsak szerszámok nélkül történhet. A 2,5 hüvelykes meghajtóknál már szükség van némi csavarozásra, de ez kibírható. View 27 – Beüzemelés után szerzett tapasztalatok A View 27 belsejében az alábbi hardver kapott helyet – a fotókon is ezek a komponensek szerepeltek. •Processzor: Intel Core i3-4160 •Processzorhűtő: Noctua NH-12P SE1366 •Rendszermemória: 2 x 4 GB HyperX Fury DDR3-1866 MHz •Videokártya: EVGA GeForce GTX 1070 ATW •Adattároló: Western Digital Caviar Black 500 GB (SATA 6 Gbps, 7200 RPM) •Tápegység: Cooler Master V850 850 watt Érdekességképpen megnéztük, mennyire melegszik a hardver a zárt házban, amennyiben üresjáratban, Prime 95 (AVX2) terhelés mellett, illetve Prime 95 + FurMark terhelés mellett vizsgáljuk. A teszt 24,2 Celsius fokos szobában, 58%-os relatív páratartalom mellett zajlott.
Üresjáratban egész korrekt hőmérsékleteket mértünk, ám Prime 95 terhelés alkalmával már látszott, hogy az egyetlen hátlapi hűtőventilátor kevés a ház átszellőztetéséhez. Emiatt a videokártya által termelt hő megreked a házon belül, a processzorhűtő pedig rosszabb hatásfokkal működik, mint ha friss levegőt kapna az előlap felől. Prime 95 és FurMark terhelés esetén a processzor meglepően magas hőfokon dolgozott, pedig egy kiváló hűtő dolgozik felette, viszont itt már a videokártya is komoly mennyiségű hőt termel, ami nem kívülre távozik, mint a referencia hűtővel ellátott példányoknál, hanem házon belül marad. Ez már azért megmagyarázza a magas hőfokokat. Összességében tehát érdemes beszerelni legalább egy előlapi ventilátort a házba, főleg, ha nagyteljesítményű videokártyát is kap a rendszer – ráadásul olyat, ami nem fújja kívülre a hőt. A gyári hátlapi ventilátor egyébként meglepően halk volt, légszállítási teljesítménye azonban nem lehet túl nagy, hiszen nem csinált nagy huzatot.
Core P3 – A tartozékok és a ház A nyitott légterű, remekül variálható Core P3 már egy vékonyabb dobozban érkezett, ugyanis a házat lényegében szétszetdve kapja meg leendő tulajdonosa. Esetünkben más volt a helyzet, ráadásul nem is teljesen véletlenül – de erről majd később.
A dobozban a plexi oldallap, a hozzá passzoló krómozott fémhengerek, valamint a házat tartó két műanyag láb is jelen van, és a bővítőkártyákat fogadó hátlapok sem hiányoznak a sorból. A tápegységhez külön tartókeret jár, valamint a folyadéhűtő rendszerek szerelmeseire is gondolt a cég. Annak érdekében, hogy a 90 fokkal elforgatott videokártya is beszerelhető legyen, a házhoz jár egy PCIe riser kártya, amit két csavarral lehet a helyére rögzíteni. Ezeken felül a szereléshez szükséges csavarok, kábelrögzítők, illetve gumialátétek egyaránt a kínálat részét képezik, az összeszerelésben pedig egy könnyen értelmezhető leírás nyújt segítő jobbot. A rendszerhibák diagnosztizálásában a mellékelt rendszerhangszóró lesz partner.
A Core P3 összességében azoknak lehet vonzó választás, akik szeretnek szerelni, örömmel élik meg minden egyes csavar betekerését és szeretik, ha látványos, nem mindennapi dizájnnal rendelkező PC-t építhetnek. Ráadásul ez a számítógépház többféle módban is használható, így egy esetleges hardverfrissítést követően újfajta elrendezést is választhatunk, ahogy az a lenti képeken is látható.
Összeszerelés nélkül az alábbi kép tárulhat elénk – nekünk ehhez nem volt szerencsénk.
Esetünkben a számítógépház összeszerelve érkezett meg, ugyanis a plexi oldalablakot rögzítő csavarok közül a felső kettőt annyira meghúzta valaki, hogy kézzel esélytelen volt megmozdítani őket – valószínűleg ezért nem lett szétszedve a termék. A kihívást szigetelőszalag és csőfogó alkalmazásával sikerült leküzdeni, a megszorított csavarok nyomai pedig természetesen a plexiben maradtak, szóval óvatosan az ilyesmivel, nem kell ennyire meghúzni azokat a csavarokat.
A Core P3 a maga nyílt légterével és szellős dizájnjával egy igazán különleges számítógépház, amit nem csak a fenti és lenti fotókon látható álló kivitelben, hanem fekvő módban is lehet használni, sőt, a külön megvásárolható rögzítő szettel akár fali konzolra is felszerelhetjük. A hátoldalon látható furatok ebben nyújtanak segítséget. A másik oldalon pedig a plexi ablakot láthatjuk, ami a fotók alapján első ránézésre edzett üvegnek tűnhet, de sajnos nem az.
A vékony előlapon rengeteg hasznos csatlakozó sorakozik: két USB 3.0-s és két USB 2.0-s portot, valamint egy fejhallgató kimenetet és egy mikrofon bemenetet rejt a kínálat, de egy reset- és egy bekapcsoló gomb is jár. A rendszer működéséről a bekapcsoló gomb felett elhelyezett kék led árulkodik, mellette pedig egy piros ledet helyeztek el, ami az adattároló aktivitását szemlélteti.
A Core P3 alapvetően egy rendhagyó dizájnnal rendelkező közepes torony formátumú számítógépház, ami 512 milliméter magas, 333 milliméter széles és 470 milliméter mély. Váza SPCC acélból készült, talpazata pedig műanyagból és fémből van – minden eleme fekete festést kapott.
A plexi ablakot négy darab krómozott fémhenger tartja a helyén, amelyek végén egy-egy krómozott csavar kapott helyet, így gyakorlatilag ezekkel rögzül a plexi ablak.
Sajnos sem a csavarokon, sem a hengerek végén nincs semmiféle karcolás-gátló bevonat – sem gumialátétet, sem szövetalátétet, de még csak műanyag alátétet sem használt a gyártó, így a plexi felülete sérül, ahogy a csavarokat rögzítjük. Ha még por is kerül alájuk, akkor a barázdák még mélyebbek lesznek. Ez baj. Alternatív módon méretre vágott bandázs-szalaggal megoldható a dolog, de egy 40 000 forint körüli háznál jobb lenne, ha nem kéne ilyesmivel bajlódni. Ha a csavarokat nem húzzák túl, akkor könnyedén, kézzel is oldhatóak, csak úgy, ahogy a hátlapi fémlemez csavarjai is, amelyekből hatot kell eltávolítani ahhoz, hogy elénk táruljon a karcsú beltér. A krómozott hengerek másik oldalát rögzítő csavarok is innen érhetőek el.
Az alaplaptálcán Mini-ITX, microATX vagy ATX formátumú alaplap fér el, a processzorfoglalat mögötti részen pedig a szokásos szerelőablak is jelen van, így a hátlappal ellátott processzorhűtők könnyebben felszerelhetőek. A kábelmenedzsmentet számos kivágás segíti, amelyek között több gumibetétes példány is látható. Bővítőhelyek frontján két út járható: egyrészt használhatjuk a két darab különálló PCI bővítőhelyet, így a bővítőkártya az alaplappal merőlegesen, extra kiegészítő nélkül szerelhető be, másrészt a 8 PCI slottal ellátott tálca is alkalmazható, ami már az alaplap síkjával párhuzamosan, PCIe Riser kártyán keresztül fogadja a különböző bővítőkártyákat. Egyetlen PCIe Riser kártya jár a házhoz, de ha több kiegészítő kártyát is használni szeretnénk, akkor további PCIe Risereket kell beszerezni – darabonként 29,99 dolláros áron.
A házban maximum 450 milliméternyi hely várja a videokártyát, amennyiben sem hőleadó radiátort, sem tágulási tartályt nem használunk. Hőleadó radiátor és tágulási tartály jelenléte esetén pedig maximum 280 milliméternyi hely várja a bővítőkártyákat. Processzorhűtőből maximum 180 milliméter magas példány fér el, a tápegység pedig maximum 200 milliméter hosszú lehet.
Az adattárolókat meglepően sok bővítőhely fogadja. A belső részben két darab műanyag fiókot találunk, amelyekben két darab 3,5 hüvelykes vagy két darab 2,5 hüvelykes adattároló fér el – előbbiek szerszámmentesen, rögzítő patentekkel kerülhetnek a helyükre. Az alaplaptálcára további három darab 2,5 hüvelykes vagy két darab 3,5 hüvelykes meghajtót szerelhetünk, ezek viszont már nem lesznek elrejtve.
Kábelmenedzsment céljából jó sok hely áll rendelkezésre, így nagyon könnyű letisztult rendszert építeni a Core P3-ba. Tulajdonképpen ez is a célja a gyártónak a termékkel: kifejezetten kirakat PC építésére szánták, így az elegáns, figyelemfelkeltő külső sokkal fontosabb lett, mint a funkcionalitás.
Noha nyitott légtérrel rendelkező termékről van szó, természetesen van lehetőség rendszerhűtő ventilátorok beépítésére is, igaz, ezek a 2,5 hüvelykes bővítőhelyek elé szerelhetőek, így az alaplap és a bővítőkártyák számára nem sok friss levegőt szállítanak. Helyettük persze akár 280 milliméteres, 360 milliméteres vagy 420 milliméteres hőleadó radiátor alkalmazása mellett is dönthetünk. Az alsó tálcán a rendszer szivattyúja kaphat helyet, akár tágulási tartállyal egybeépített kivitelben is. A másik szélen a tápegység bővítőhelye látható. Mini-ITX alaplap esetén a tápegység az alaplaptálcára szerelve is használható, ehhez az üzemmódhoz pedig külön lefogató keret is jár.
A fenti fotón a PCIe Riser kártya látható, a tálcán pedig a szállítás és a másfél hétnyi próba során összegyűlt por látható. Ez az a hátrány, amit a nyitott, remekül áttekinthető, jól szellőző kivitelért cserébe vállalni kell, ugyanis a hardverkomponensek sokkal jobban fognak porosodni, mint egy átlagos számítógépházban, hisz a por az éppen használaton kívüli hardveren is akadálytalanul lerakódhat. Persze egy pici szándékosság is volt a fenti kép elkészítésében: a teszt előtt ezúttal elmaradt a tesztkörnyezet takarítása, így a fenti pormennyiség tisztán tartott környezetben másfél hétnél több idő alatt gyűlhet össze.
Core P3 – A szerelés Ebbe a házba is ugyanazt a hardvert szereltük be, mint amit a View 27-be, egyetlen különbség azonban felfedezhető: a Noctua hűtő helyett a jól bevált Cooler Master TPC 812-es processzorhűtőt választottuk – igazából ezzel a házzal kezdtük a kétszereplős tesztet.
Szerelhetőség kapcsán szuperlatívuszokban beszélhetünk a Core P3-ról, annyira könnyen a helyére illeszthető az összes hardverkomponens. Egyetlen egy dologra érdemes odafigyelni: a PCIe Riser kábelt még azelőtt érdemes felszerelni a PCI bővítőhelyeket tartalmazó tálcára, mielőtt a helyére szerelnénk, ellenkező esetben nagyon kompakt csavarhúzóra lesz szükségünk, hiszen a csavarok az alaplaptálca felőli oldalról illeszkednek a helyükre, ami esztétikai szempontból nézve kiváló ötlet, a szerelést viszont megnehezíti. Amennyiben nincs kéznél kellően hosszú csavarhúzó, amivel a tápegység hátsó tartókeretének csavarját rögzíteni lehet – ez a tápegység és a bővítőhely-tálca közötti résben lapul –, akkor érdemes elsőként a tápegységet beszerelni, utána pedig a PCIe Riserrel ellátott PCI bővítőhelyek is kényelmesen a helyükre pakolhatóak.
Tápegység terén érdekesség, hogy a hátlapi rögzítőlemez, illetve a tartókeret pozíciója több állásban, az adott tápegység hossza alapján variálható, így ezzel a lehetőséggel érdemes is élni. Az opciót a Cooler Master V850-es tápegységénél is illett volna kiaknázni, ugyanis a fotókon látható állapotban már a gumiborításos kivágásig lóg a tápegység hátulja, sőt, a gumibetét szélére is rálógott, ami nem egészséges. A másik apróság az, hogy a krómozott hengereket érdemes csak akkor a helyükre szerelni, amikor már minden más komponens a helyére került, ugyanis a tápegységet rögzítő csavarok betekerését ellenkező esetben akadályozza a hátsó-alsó henger.
Az adattároló beszerelésénél már nincs semmilyen probléma vagy nehézség: az egész művelet kevesebb, mint egy percet vesz igénybe, és ebben már a kábelek esztétikus elrendezése is benne van. A helyzet persze 2,5 hüvelykes adattárolók esetén sem sokkal rosszabb, viszont azoknál a meghajtóknál már egy picit csavarozgatni is kell.
A kábeleket nagyon könnyen el lehet rendezni, igaz, némi időbe így is beletelik, mire kész a móka. Igazából túl sok időt nem érdemes elpazarolni erre, mert a hátlapi lemez úgyis elrejti a kábeldzsungelt – esetünkben az igényesebb fotó érdekében megadtuk a módját a kábelmenedzsmentnek. Persze ez messze nem tökéletes, de vállalható.
A plexi oldalablakot a helyére szerelve igazán igényesen nézhet ki a kész konfiguráció, főleg, ha egzotikusabb hardverkomponenseket is használunk, vagy éppen bevetünk néhány modder-trükköt. A Core P3 esetében látszik, hogy "mindent a szemnek" típusú termékről van szó, ami nagyon esztétikusan tálalja a benne lapuló hardvert. A gyártó mérnökei úgy alakították ki a terméket, hogy könnyű legyen szerelni, jól mutasson, azaz kiváló dísze legyen a szobának, az irodának vagy éppen a bemutatóteremnek. Ennek az az ára, hogy több bővítőkártya gazdaságos beszerelésére nincs igazán mód, de egy ütőképes egykártyás rendszer kiválóan elfér odabenn.
A Core P3 a szerelés alkalmával összességében nagyon jól vizsgázott, a végeredmény pedig magáért beszél: aki stílusosan szeretné tálalni kedvenc gamer konfigurációját, nem fog csalódni a Thermaltake újdonságában. Ezek után már csak az a kérdés, mennyire melegszenek a beszerelt hardverkomponensek – a következő bekezdésben erre is választ adunk. Core P3 – Használat közben szerzett tapasztalatok A Core P3-ba az előző oldalon már említett hardvert szereltük, igaz, a processzorhűtő szerepét ezúttal a már jól bevált Cooler Master TPC 812 töltötte be – mert magasabb nem állt rendelkezésre. •Processzor: Intel Core i3-4160 •Processzorhűtő: Cooler Master TPC 812 •Rendszermemória: 2 x 4 GB HyperX Fury DDR3-1866 MHz •Videokártya: EVGA GeForce GTX 1070 ATW •Adattároló: Western Digital Caviar Black 500 GB (SATA 6 Gbps, 7200 RPM) •Tápegység: Cooler Master V850 850 watt A tesztek ugyanazok voltak: mértük az üresjárati, a Prime 95 (AVX2) terhelés közbeni, illetve a Prime 95 és Furmark alatti hőfokokat, majd ezeket az alábbi diagramon összesítettük.
Üresjáratban a processzor hűvösebb volt, mint a View 27-ben, a GPU és a HDD viszont jobban melegedett. Utóbbinál probléma lehet, hogy a bővítőhely pont a processzor mögött van, így a CPU hőjét is megkapja a rekesz, plusz extra légáramlás sincs, hiszen a zárt térbe egyetlen ventilátor sem fúj friss levegőt. Prime 95 (AVX2) teszt alkalmával a processzor a nyitott légtérnek köszönhetően kevésbé melegedett, mint a View 27-ben a Noctua hűtővel, a HDD 38 Celsius fokos hőfoka pedig nem emelkedett, így nem a processzor hője, hanem inkább a levegőtlen bővítőhely okozhatja a magasabb üzemi hőfokot. A Prime 95 és FurMark teszt alkalmával a HDD még mindig csak 38 Celsius fokos volt, a GPU azonban jobban melegedett, mint a View 27-ben – ennek oka az lehetett, hogy a plexi oldalablak közelsége miatt kevesebb friss levegőhöz juthattak a ventilátorok. A processzor esetében nőtt az üzemi hőfok, de még így is 70 Celsius fok alatt maradt, ami nem rossz. A GPU felől felszálló meleg levegő némileg a CPU hőfokát is emelte. Azt azért kiemelnénk, hogy a fenti tesztek extrém terhelést jelentenek, így játék alkalmával sokkal kevésbé melegszik a hardver. Plusz azt sem szabad elfelejteni, hogy az AVX2 támogatást is használó Prime 95 sokkal jobban megizzasztja a processzort, mint korábbi társai.
Verdikt Kezdjük a sort a View 27-tel. Ez a számítógépház a maga bruttó 20 000 forint körüli árával igen versenyképes, hiszen elegendő bővítőhely van benne, a sirályszárnyas oldalajtó miatt pedig még egyedi is, ami ebben az árkategóriában igazán üdvözlendő. Van viszont két probléma is a termékkel, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. Az egyik az, hogy maximum 155 milliméter magas processzorhűtő beszerelésére van mód – ahogy esetünkben tapasztaltunk, azért 157-158 milliméterig el lehet merészkedni –, így a combosabb, 160 milliméter körüli magassággal rendelkező léghűtők egyszerűen nem férnek be. Ez persze nem tragédia, hiszen a 155 milliméternél alacsonyabb processzorhűtők között is vannak ütőképes darabok, de akkor is szűkebb választék áll rendelkezésre. Folyadékhűtés alkalmazása esetén ennek nincs jelentősége. A másik negatívum az, hogy gyárilag nem túl jó a szellőzés, így vásárlás alkalmával 1-2 további ventilátort is érdemes beszerezni, amennyiben nagyteljesítményű hardverben gondolkodunk. A gyári ventilátor legalább nem hangos, de nem is nagy a léghozama. Ennek ellenére a View 27 kiérdemli az ajánlott vétel plecsnit, mert összességében jól átgondolt koncepció nyomán készült, minőségével nincs baj és bővíthetősége is jó – ha az árcédulát is szem előtt tartjuk. A Core P3 már nem a középkategória alján, hanem jóval feljebb versenyez, hiszen egy 38 000 forintos számítógépházról van szó. A koncepció összességében kiváló, a megvalósítás pedig majdnem tökéletes, de azért egy-két hiba becsúszott. Az egyik a dedikált 2,5 hüvelykes meghajtó bővítőhely rögzítése, ami a mostanihoz képest 180 fokkal elforgatva szerencsésebb lenne. A másik a plexi oldallap. Helyette talán érdemesebb lett volna edzett üveget használni, de ha az nem fér bele a keretbe, akkor legalább gumi vagy textil alátétekkel kellett volna védeni a plexit a csavarok és a tartóhengerek okozta sérülésektől. Filléres tétel, de nagyban emeli a felhasználói elégedettséget. Más problémát nem találtunk, így a Core P3 összességében kiváló választás lehet mindazoknak, akik szeretnek szerelni, szeretik a nyitott légterű ház okozta kihívásokat, valamint értékelik, ha az RGB LED fényárban úszó hardverkomponenseket minden irányból megcsodálhatják működés közben. Gamer célra csak akkor jó a termék, ha egykártyás rendszerben gondolkodunk és nincs szükség extra bővítőkártyára, hiszen a második PCIe Riser ára 29,99 dollár. Pozitívum, hogy 420 milliméterig bezárólag bármekkora hőleadó radiátor befér, a tágulási tartály és a szivattyú számára pedig dedikált konzol is rendelkezésre áll. Az már csak hab a tortán, hogy a ház akár falra is felszerelhető, igaz, ez csak feláras kiegészítővel oldható meg – de ügyes kezű barkácsolóknak nélküle is menni fog a dolog. Extra, hogy 3D nyomtató birtokában ingyenesen lehet letölteni különböző terveket, amelyekkel egyedibbé varázsolható a ház – ehhez nem is kell saját 3D nyomtató, másokkal is legyártathatjuk a megtervezett alkatrészeket. A Core P3 a fentiek figyelembe vétele mellett nyugodt szívvel ajánlható, ráadásul nem csak az általunk bemutatott fekete színben, hanem pirosban és fehérben is elérhető. A tesztben szereplő számítógépházakat a Thermaltake hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani! Hasznos hivatkozások: •Thermaltake View 27: Gyártói weboldal | iPon webshop •Thermaltake Core P3: Gyártói weboldal | iPon webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. Samanoske
2016.11.25. 09:51
Ez a ház nem is annyi,mert még rájönnek a ventik árai amiket kihagytak.
A plexi is megolvadhat a hűtőtől.
A másik házba a függőleges hdd se szerencsés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Asagrim Saman...
2016.11.25. 10:06
Kb. 2007 óta úgy gyártják a merevlemezeket, hogy a tájolás tökmindegy. Ventilátor meg lesz a mostani gépedben, amit ide átpakolsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Flegeton Asagr...
2016.11.25. 10:14
Nem teljesen, a 90 fokos forgatások nem ártanak, elemben ha mondjuk 33 fokban megdöntöd akkor az nem jó a csapágyazásnak. Seagate infó volt egy modhoz, ott olvastam.

Tetszik a P3, de nagyon enné a porcicákat. Egy jó fekvőalaplapos házat várok. HafXB-m van és egyenlőre nem láttam olyat ami jó lenne.(a thermaltakes nem tetszik.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim Flege...
2016.11.25. 10:27
Akkor sokkal nagyobb arányban hullanának a noti merevlemezek is. Még az ipodokban is merevlemez volt, pedig aztán azokat is lóbálták rendesen.

Totálisan mindegy merre állnak. A SATA dokkolókban is hiába választod le a merevlemezt kivétel előtt, ugyanúgy áram alatt marad míg ki nem szeded. Úgy pörög az a merevlemez mikor kikapod, hogy alig bírod megtartani úgy ki akar szökni a kezedből, de mégsem megy tönkre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Dav111
2016.11.25. 13:54
View 27 jól néz ki. Letusztult. Nem az a csicsa ami manapság a gépházakat jellemzi. A másik... Annak igazából nincs értelme. Porvédelem 0. Pont emiatt kell ház, hogy ne legyen minden totál poros. Illetve így a plexi oldallapnak is nulla az értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Pecek_2sd Saman...
2016.11.25. 17:49
Hát igen, ha teszem azt 150 fok(asszem, értek is én az ilyesmihez) hagyja el bármelyik komponens hűtését akkor valószínű, hogy az lesz a legnagyobb problémád hogy olvad a plexi..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Samanoske
2016.11.25. 19:17
Nem bármelyik hanem a procihűtő,mert az van az oldallapnál és igenis megolvad ha 1-2mm van köztük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tibaimp Saman...
2016.11.25. 19:33
A plexi azaz poli(metil-metakrilát) Képlet: (C 5 O 2 H 8 ) n (nem én vagyok ilyen okos ) 160°C!!
Szerinted....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Spider68
2016.11.25. 20:35
Nekem Core P5 van a falon. Az i7 4.5GHz-en 52°C maxon hajtva akármeddig. Minimumon mennek a ventik, annyi levegőt kapnak amennyit kérnek. Síri csönd van a szobában. KB ennyi. Por sem több mint a zárt házakban. A takarítás is egyszerűbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. filegy Saman...
2016.11.25. 20:35
Elég érdekes dolgokat mondasz. 1-2 mm-re lévő hőforrás eseté megolvadhat a plexi, megereszkedhet(bőven 100°C fölött), de 70°C-os procihőmérsékletnél egy ekkora hűtő teteje és hőcsövei max 40-50°C-osak. Mivel a hő levegőben leginkább hősugárzással terjed, jóindulattal is az a szerencsétlen plexi szobahőmérséklet fölé 1-2°C-al tud csak melegedni. Szóval hamarabb fehéredik a plexi be és rozsdásodik el a fém, mint hogy megereszkedjen. De olvadásról akkor sem lesz szó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. TheRealTsL
2016.11.25. 22:19
Az a videokártya súlya alatt lelógó bővítőkártya-tartó, az igazi Thermalfake minőség. Pont egy kirakatháznál kell kispórolni onnan a tartós szerkezetet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Cathaya Saman...
2016.11.26. 15:04
Ha neked 160+ fokos a proci hűtőd akkor a legkisebb gondod hogy megolvad a plexi mert az alaplap már füstölne de amúgy a BIOS lekapcsol 80 fok fölött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. WilliamK0o...
2016.11.26. 17:07
Hali! Ez mennyire porosodik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. WilliamK0o... Willi...
2016.11.26. 17:43
A P3-ra gondoltam bocsi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Cathaya Willi...
2016.11.27. 08:55
Pont annyira mint a P3.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. WilliamK0o...
2016.11.27. 18:41
Egy kicsit pontosabb választ kértem volna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thehettita
2016.11.28. 07:00
En most vettem egy view 27est és eléggé tetszik van táp allat praktikusan kihuuzhato porvédő és elől is van. Legállatabb az hogy egy pci riser cábellel a plexi mellé közvetlen beálliithatod ami nagoyn jol néz ki. az a baj hogy egy ilyen feketeben 10 ezer forint a termaltaknenel és magyarországon nem kaphato. szép szines előlapi ventikkel és a plexivel elég jol néz ki az egész valamint az anyaga is nagyon jo. ja és a rejtett táp és ssd hdd tároloko is állatok ami a gép aljában. nem tudom mit kell egy házrol iirni de nekem tetszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Cathaya Willi...
2016.11.28. 15:25
Ha nyitott a p3 és a p5 is gondolhatod hogy rendesen porosodik, amúgy úgy havonta 1x kell kiporszívózni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tigerboy
2017.01.25. 12:47
1.: Akkor sem fér be a 280mm+ videokari a 240mm+ hosszú vízhűtés mellé ha riser kártyán van? Akkor bőven a radiátor felett van.

2.: A képeken látott felszerelési móddal a vízhűtés a "gépházba" befelé fúj. De hol jön ki onnan a levegő?

2.b: A vizhűtés radiátor ventijei befelé fújják a meleget a winchesterekre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!