iPon Cikkek

Renegade Ops: Gordon Freeman visszatért!

Dátum | 2011. 11. 07.
Szerző | Chocho
Csoport | JÁTÉK

A letölthető játékok kategóriájában mindig voltak olcsóbb és drágább darabok, melyek között elsősorban a fejlesztésbe ölt munka és igényesség jelentette a választóvonalat. Így aztán előfordul, hogy egy-egy steames vagy XBLA-ra/PSN-re kiadott darab ára felér egy egyéves AAA klasszikuséval. A Renegade Ops is ebbe a kategóriába tartozik a maga 13 eurót kóstáló árával, ráadásul PC-n még késett is. Kérdés tehát, hogy megéri-e a befektetést most, hogy a játékvilág legnagyobbjai csapnak össze éppen (RAGE, Battlefield 3, Heroes VI, Modern Warfare 3... soroljam még?).

A történet direkt el lett túlozva
Renegátok

A Renegade Ops története... Na jó, nem nevezem történetnek, mert még félreérthető lesz a megfogalmazás és azt a látszatot kelti, hogy a készítők megerőltették magukat. Pedig erről szó sincs, sőt, direkt szembe mentek a trendekkel és egy magát komolyan egy pillanatra sem vevő miliőt alkottak, ahol a Renegade Ops szuperkatona jófiúi küzdenek a gonosz terrorista Inferno seregeivel. Az egész a G.I. Joe-t juttatja eszünkbe, mert giccses, túlzásokkal teli, ám mégis szórakoztató és felfrissít a sok fárasztóra sikeredett "jön a turbános csávó és én jól fejbe lövöm" sztorivonal után (Medal of Honor 2010, remélem, csuklasz!). A hangulatra rátesz egy lapáttal, hogy a történetet képregényes átvezetők mesélik, valamint a grafikát is szokatlanul élénk színek jellemzik a kellő hatás elérésének érdekében. Az alapötlet valami olyasmi lehetett, hogy dőljünk hátra, felejtsük el a gondjainkat és egy üveg sörrel a fotel karimáján mentsük meg a világot.

Aszfaltbetyárok

A fotel azonban nem íróasztal, ahogy a konzol sem PC. Bár Xbox 360-on és PS3-on kellemes meglepetés volt a Renegade Ops, PC-re egy összecsapott portot kaptunk, ami tucatnyi gyermekbetegséggel küzd. Mielőtt azonban részleteznénk őket, lássuk a játékmenetet.

A Renegade Ops egy lövöldözős akciójáték, amiben felülnézetből irányítunk valamilyen egységet (vannak szárazföldi és légi járművek is), hogy minden szembejövőt szétlőjünk, áthajtsunk a szerencsétlenkedő katonákon és épületeket tegyünk egyenlővé a földdel. A recept nagyon régi és most is beválik, hisz ki ne élvezné az önfeledt rombolást, főleg, hogy a három nehézségi szint közül mindenki találhat magának megfelelőt. Ritkán írok ilyet, de első végigjátszásra a Casual, azaz könnyű beállítást ajánlom, mert kellően ráhangol a hangulatra ahhoz, hogy legyen kedvünk újra nekifutni az egyébként 9 küldetést számláló, 3-4 óra hosszú kampánynak.

Ez a játék a rombolásról épp úgy szól, mint a taktikus lövöldözésről
A játék elején négy (illetve PC-n öt, lévén Gordon Freeman is tiszteletét teszi) karakter közül választhatunk, akik eltérő fegyverekkel és képességekkel bírnak, s bár elsőre mindenki a rózsaszínhajú kattant csajszival akar majd lenni, a későbbi pályákon nyilvánvalóvá válik, hogy a szereplők más és más stratégiát képviselnek, így alkalmanként megéri váltani köztük, hogy megkönnyítsük a dolgunkat. A Renegade Ops ráadásul egy kis RPG beütéssel is bír: az egységek tapasztalati pontokat gyűjtenek és minden egyes karakternek külön fejlesztési fa jutott, ezzel is változatosabbá téve a formulát. A játék közben mindenféle egyéb másodlagos fegyvert is összeszedhetünk (a legjobb kétségkívül a rakétavető), ezek viszont csak a halálunkig, vagy a szint végéig maradnak a gépre szerelve.

Nem lehet elmenni szó nélkül a program összetettsége mellett, mert csillagos ötös az egész. Ha valaki fejlesztgetni szeret, akkor ajánlható a játék, de azoknak is azonnali vétel kell legyen, akik csak folyamatos akcióra vágynak. S ha már folyamatosság: a játék minden percben a ravaszon tartja az ujjunkat, egy pillanatnyi nyugtunk sincs. Ha nem tankok közelednek, akkor egy bosst kell legyűrnünk vagy pár ártatlan civilt kell biztonságos helyre kísérnünk. A mellékküldetésekről pedig még nem is beszéltem, holott minden pálya tele van velük -- ember legyen a talpán, aki az összest teljesíti.

Szőnyegbombázás!
Természetesen a kooperatív többjátékos mód sem marad ki a repertoárból és ez az a pont, ahol a Renegade Ops tényleg brillírozik. Bár a küldetések ilyenkor még a szóló módban látottnál is rövidebbek (az ottan átlag fél óra lecsökken 15 percre), a hangulat olyan jó, hogy simán újrajátsszuk őket akár egy helyben ülve. A négy eltérő szereplő remekül egészíti ki egymást, így kis túlzással azt mondhatjuk, hogy ebben a játékban az egyjátékos kampány nem több egy gyakorlómódnál. Persze PC-n a konzolos változat legjobb opciója, a dinamikus osztott képernyő nem érhető el, maradnak a Steam szerverei, amik vagy üzemelnek, vagy nem.

Katasztrófa

S ezzel elérkeztünk a feketeleveshez: a játék PC-s portja tragédia, egy ideje nem láttunk ennyire összecsapott munkát. A sebességgel nincs gond, a tesztgépen (Athlon II X2 @ 3,4 GHz; 6 GB RAM; Radeon HD5770) folyamatos 60 fps-sel repesztett a játék. Grafikai és egyéb beállítások viszont nincsenek, a motor rááll egy szerinte optimális felbontásra és kész (nálam ez 1280x720 volt). A grafika egyébként jól néz ki és külön öröm, hogy minden szétrombolható, némi testreszabhatóság viszont alap lenne, ha már PC-re is jön.

Ráadásul az irányítás fertelmesen rossz. Érezni rajta, hogy gamepadre lett tervezve (vicces, de a játék indításakor még figyelmeztet is erre) és minden komolyabb tesztelés nélkül átmásolták billentyűzetre. Az egérrel való célzás még elmegy (bár nem kényelmes), a billentyűkkel történő navigáció viszont egyszerűen élvezhetetlen és megnehezíti az amúgy sem épp könnyű játékot. Sokszor kellene ügyesen kerülgetnünk az ellenfelek lövedékeit, hogy taktikusan és hatékonyan játszhassunk, de ez nem sikerül, mert vagy rossz gombot nyomunk, vagy nem is lehet beállítani a járgányt a kellő szögbe. Végül pedig a játék tele van programhibákkal. Időnként megáll az egész, másodpercekre kifagy, majd hirtelen begyorsulva "pótolja" a lemaradást, nehogy véletlenül követni tudjuk, mi folyik a képernyőn.

Na, vajon ki vezet a buggyt?
Összegzés

A Renegade Ops egy jó játék nevetségesen rossz PC-s porttal, így ezt a változatot nehéz ajánlani bárkinek is, főleg, hogy megannyi AAA cím van érkezőben, melyek beszerzése bizony nem lesz olcsó mulatság. Bár a technikai problémákat orvosolhatja egy közelgő javítás, érdemes várni a vásárlással addig, míg olcsóbb nem lesz, mert ebben a formában egyáltalán nem ér 13 eurót. Ha viszont rendbeteszik az irányítást és a stabilitási gondok is megoldódnak (na meg a netkód, ami állandóan laggol), ajánlott vétel lehet belőle, ha másért nem, hát a szórakoztató kooperatív mód miatt. A konzolos verzióknak pedig nincsenek problémái, így ha valaki teheti, azokat válassza, úgy már most nagyon élvezetes a játék.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. rootshaper
2011.11.07. 14:47
hol az a sok hiba a cikkben, amivel dobalozik az iro? de most tenyleg... hol is?
a jatek nalam sose szaggatott be meg fagyott be 1 masodpercre sem, mas egyebet meg nem hoztal fel vele szemben. az iranyitas billentyuzetrol katasztrofa, ezt alairom, de ne mondja senki, hogy nincs egy vacak kontrollerre penze. arrol nem is beszelve, hogy de, van PC-n is splitscreen mode, csak kell hozza ket kontroller, es marha jo az is!

"A Renegade Ops egy jó játék nevetségesen rossz PC-s porttal" - ezt a mondatot meg tenyleg nem ertem. felbontast lehet allitani (mondjuk nalam TV-hez alapbol belotte az 1080p-t), a grafika meg igen jol mutat minden allitgatas nelkul is. ez nem egy krajszisz, amit napokig kell konfigolni, hogy aztan menjen is elvezhetoen a gepeden...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Castiglion...
2011.11.07. 15:05
Be kell kapcsolni a "Tank Steering"-et az opciókban, és billentyűvel is gyönyörűen játszható. (így nem a négy irányba működik a WASD, hanem a W az előre, S a hátra, A-D meg a kanyarodás)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. patrik2991
2011.11.07. 15:16
Hát ez a cikk tényleg vicc:
"... ára felér egy egyéves AAA klasszikuséval.A Renegade Ops is ebbe a kategóriába tartozik a maga 13 eurót kóstáló árával, ráadásul PC-n még késett is. Kérdés tehát, hogy megéri-e a befektetést most, hogy a játékvilág legnagyobbjai csapnak össze éppen (RAGE, Battlefield 3, Heroes VI, Modern Warfare 3... soroljam még?)."

Na most ha a tavalyiakkal vetjük össze, akkor miért az idei játékokkal hasonlítod össze, amiknek az ára nem 10€ hanem 30+???????

Amúgy én se tapasztaltam soha fagyást, és semmi bugot még a patchek előtt se!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Tapir_606
2011.11.07. 16:32
csak én siklottam el felette, vagy tényleg nem említi a cikk a fejlesztő céget?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. patrik2991
2011.11.07. 19:47
Nem, nincs benne, az nem lényeges, csak az, hogy gordon freeman tiszteletét teszi benne. Ez a játék legfontosabb momentuma, mint azt a (hír)cím is tükrözi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Chocho
2011.11.07. 20:28
Na, álljon meg a menet!

1.: Teljesen mindegy, ki fejlesztette a játékot, ha nem ér fel az elvárásokhoz.
2.: A "nálam nem voltak bugok" dumáról annyit, hogy nálam meg igen, illetve a steames fórumok is tele vannak anyázó topicokkal. Szóval nem az ujjamból szoptam a sok programhibát.

Az meg, hogy Gordon Freeman "szerepel" a játékban, csak egy kiemelt különlegesség, amit a címben azért tüntettem fel, hogy mindenki lássa, milyen gyenge eresztésre pazarolja a Valve Gordon karakterét.

Az ár összevetése pedig nem tényleges, hanem elv szerinti: ha van 13 eurót, akkor jól gondold meg, hogy kiadod-e erre a programra, vagy félreteszed, hogy a maradék 17-tel már kijöjjön egy jobb játék.

Ami a felbontást illeti, nálam 720p-n állt és nem volt mód az átállítására. Lehetséges, hogy azóta kijött egy javítást? Akárhogy is, van pénzem kontrollerre, de ha már ennyibe kerül egy PC-s port, írják át rendesen.

Részemről befejeztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. rootshaper
2011.11.07. 22:45
"Szóval nem az ujjamból szoptam a sok programhibát." - egy konkret programhibat szoptal ki. akkor legalabb a forumokat bongeszted volna at es szedtel volna ossze randomra, azzal is bentebb lennel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nattila77
2011.11.08. 12:19
rootshaper,

Mert nála az jött elő. Mi ezzel a gond? Steam forumok alapján tényleg sokaknál el se indul, akadozik. Mindez amellett, hogy rengeteget késett az állítólagos (ezekután nyilván nem igaz) optimalizálgatás miatt.

Én elsősorban a rövidséget sajnálom, egy jó alapra simán elfért volna még tartalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pycur
2011.11.08. 17:35
nattila77: ehhez hozzá kell szokni, hogy a mai játékok nem egy Mario3 vagy Mario64, amit hetekig gyúrsz mire végigtolod.
Bár a Rage-re is azt mondta itt valami okos, hogy 5 óra alatt végigszaladt rajta. Hát az ilyen meg is érdemli. A játékok világát fel kell fedezni, szét kell nézni mindenhol, mindent megnyomni hátha kinyílik. Nekem 19 óra és közel 2 hét kellett hozzá, és tetszett minden perce.
A cikkíró meg ha freemant irónikusan akarta volna kiemelni, akkor tesz utána egy : ) szmájlit.
És míg a raget is millióan anyázzák nekem szintén problémamentesen futott. Nem minden a nagy felbontás, 800x600 már elég, annál több képpontot úgyse tud a szemem megkülömböztetni. Az egyetlen ami volt vele az a textúrakésés de az a játélmotor hibája. És így még viccesebb is volt. Ja és hogy nem lehet benne meghalni csak ha a kocsival szakadékba esek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csuha
2011.11.08. 19:18
Ehhez max annyit tennék hozzá hogy nálam még nem fagyott/lassult/állt/szaggatott stb... Az irányítást meg lehet szokni akinek meg nem megy menjen játszon egyszerűbbet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller
2011.11.11. 09:16
pycur 800x600 és fullHD között nincs különbség?

facepalm.

A bugos játéknak PONT az a lényege, hogy egyes bugok valakinél előjönnek, másnál meg nem. Teljesen random. Így alapból baromság azzal támadni a cikkírót, hogy "nálam nem volt semmi hiba".

Persze egyik ismerősöm végigvitte a S.T.A.L.K.E.R. SoC-ot egyetlen egy CTD nélkül, ettől még nem volt egy stabil játék, mert a legtöbb ember (köztük én is) félpercenként mentettem a játékot, mert bármikor kifagyott.

Egy PC-s játéknál igenis negatívum az, ha billentyűzettel nem lehet élvezetesen játszani. A konzoloknál kontroller, a PCnél bill meg egér az alapvető periféria. Ha a játék dobozán fel lenne tüntetve hogy "gamepad with x button required to play" mint ahogy jópár repülős szimulátoron fel van ez tüntetve, akkor fölösleges erről beszélni természetesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Victore
2011.11.14. 11:20
Szerintem meg lehet billentyűzettel élvezetesen játszani, sőt. Csak meg kell szokni, vagy átállítani az említett tank-írányítás módba.
Van gamepad-em is, de először billzettel tolom végig, bírom az egeres célzást.
Hibák sincsenek, csak 100% móka, remek játék!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nedcoleman
2011.11.14. 13:52
Most adtak ki hozzá PC-re egy 160MByte méretű peccset. Ez orvosolta nálam a hirtelen tized másodpercekre történő belassulást... Egyébként ez a játék tipikusan gamepad móka. Biztos vagyok benne, hogy billentyűvel is meg tudják oldani sokan az irányítást - egy próbát aki teheti tegyen vele paddel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Woodstock
2011.12.26. 16:11
Szerintem egy nagyon jó kis játék el lehet vele hülyülni amikor már sok egy napra a BF3
Viszont első pályán nekem amikor infernot kéne legyőzni amikor már alig van élete egyszerűen kifagy a játék s nem tudok tovább menni...
háttérben azt írja h még fut,van hang is de kép semmi...és ez marha idegesítő....Steam-es...hozzáteszem nekem a steames cuccokkal jnincs szerencsém az elmúlt pár hónapban pl Bad Company 2 is kifagy 10 perc után és nem tudok vele játszani...pedig előtte 1 évig tök jól futott semmi baj nem volt
szerintetek miért lehet ez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Csabis
2016.02.23. 23:17
Indítás után behal a játék valakinek ötlete?!
win 10 64 bit 560Ti
Steames változat

Próbáltam rendszergazdaiban ..akkor is kilép össze omlik..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!