iPon Cikkek

Resogun – árkád őrület a jövőben

Dátum | 2014. 01. 09.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

A PS4 két kicsi ingyenes címet is tartogatott nekünk startkor a nagy exkluzív AAA kategóriás nyitócímek mellett, mint a Killzone: Shadow Fall és a Knack. A legtöbb figyelem persze az utóbb említett igazi nagyágyúkra irányul, de azért mi idecsempésztük nektek a PS Plus Instant Game Collection első két kisebb játékát is. A multiplatform, indiek által fejlesztett Contrast-ot már decemberben bemutattuk, most pedig a Housemarque kifejezetten PS4-re megálmodott pörgős shoot ’em up őrületét ajánljuk figyelmetekbe. Íme, a Resogun:
A PS3 érában rengeteg fölös 5 percünket töltötte ki a Super Stardust HD, melynek alkotói ismét összehoztak egy fergeteges és pörgős exkluzívot a PlayStationnek. A Sony azt várta tőlük, hogy olyan látványt nyújtsanak, ami szinte lefolyik a képernyőről, fantasztikus effektekkel, igazi next-gen hangulattal. Feladták tehát a finneknek a leckét, akik végül gyönyörűen teljesítettek is nekik. Mi emeli ki az átlagból a Resogunt, mint árkád lövöldözős játékot? A válasz egy szó: VOXELORGIA. A technológiában úttörő Outcast óta nem sok játék volt, ami voxelek után nyúlt volna, a Resogunban viszont minden, amit a képernyőn láttok voxelmilliókra robbantható és robban is! A látványt nem képes visszaadni néhány screenshot, de még egy HD YouTube videó sem az igazi, kell az 1080p és egy szép nagy tévéképernyő, hogy 100%-os élményhez jussatok. Vizuálisan tehát nagyon rendben van a játék, abszolút megvan a next-gen életérzésünk vele, amihez még rengeteget ad a hangzás is! A zene tökéletes, megunhatatlan, de a legjobb - amit már korábbi írásainkban rengetegszer említettünk -, a kontroller hangszórójából szóló fedélzeti számítógép hang. Amikor először futottunk neki a Resogunnak és elindult az első pálya, rögtön hangulatba jöttünk amikor hirtelen megszólalt a DualShock 4 a kezünkben kellemes női hangon, hogy „SAVE THE LAST HUMANS”. A külsőségek, az effektorgia és a hangok tehát ötösre vizsgáztak, nem maradt más hátra, mint a lényeg, vagyis a játékmenet!
Akkor most számoljuk meg a voxeleket!
A játékmenet valószínűleg nem okoz majd nagy meglepetést annak, aki látott már valaha videojátékot. Mondhatjuk, hogy a Resogun a Space Invaders jelenkori reinkarnációja, igazi klasszikus árkád csoda, melyben a jobb és balgombával lövünk és mozgunk, a hátsó ravaszokon pedig ott a boost, a bomba, az overdrive és az emberek elhajítása. Na jó, ez az utolsó azért vadul hangzott, erre még most kitérek. A lényeg az, hogy az emberi faj utolsó hírnökeit kell megmentenünk a bolygóról szuper kishajónkkal (ennyi a sztori, de nem is kell több), némi extráért - mert azért a fő cél még mindig csak az, hogy annyi pontot szedjük össze, amennyit csak tudunk. Emberekkel, vagy nélkülük. Az említett extrák lehetnek fejlesztések, plusz egy élet, bomba vagy akár bónusz pontok is. A mentésnél a kicsi zöld humanoidokat bedobhatjuk a szállítóhajó vonósugárba, ezzel időt takarítva meg, ugyanis így nem kell teljesen beállni a sugár alá a hajóval (extrák más módon is szerezhetőek, nem csak emberekkel). A gombkiosztás egyébként hamar megtanulható, de meg is lehet variálni. A játék nagyon könnyen megszokható, és ahogy annak lenni kell, iszonyú nehéz mesterfokra vinni az űzését.
Mi ez az alacsony szorzó?! :)
Választhatunk űrhajót is (3 féle van), melyek különböző tulajdonságokkal vannak megáldva. Van, amelyiknek jobb az overdrive módja, jobban boostol, vagy éppen agilisabb a mozgása. Ha már ennyit beszéltünk róla, akkor az overdrive belassítja az időt és a végletekig túltölti a fegyverzetünket, amivel így leradírozhatunk minden ellenfelet az alatt a néhány másodperc alatt, ameddig tart. A bomba letakarítja az egész pályát, a boost pedig magától értetődően hatalmas löketet ad a hajónknak, ami így átmehet az ellenfeleken is. Sőt, ki is kell ezt használni, mert minél több ellenfélen megyünk át, annál tovább tart a boost, és nem mellesleg el is pusztítja az áldozatul eső voxelrémeket.
Érdekes, de volt, aki kezdetben leírta a játékot annak okán, hogy a Super Stardust HD gömb alakú, nagy mozgásteret adó pályái után, a Resogun oldalra scrollozós megoldása visszalépésnek tűnt nekik. Ez viszont hiba, mert a maga szabályaival és játékterén belül a Resogun nagyon jól teljesít. Az ellenfelek változatosak méretben, gyorsaságban, szívósságban és képességeiket tekintve is, egy századmásodpercig sem hagynak minket unatkozni. A főellenfelek pedig kemények és minden pálya végén új kihívás elé állítanak. Ennyi dicséret után viszont sajnos rosszat is kell mondjak a játékról, ugyanis kevésnek találtam egy kissé a pályák számát. Összesen 5 három fázisos pálya van, amit tolhatunk. Kétségtelen viszont, hogy ami van, az szép és jó, a vulkános pálya elég kemény, meglepetésként ért, hogy még a környezet is rejt veszélyeket, az említett esetben helyenként feltörő láva képében. A szörnyű igazából az, hogy még a negatív részből is dicséretet faragtam a végére. :) Ha nagyon fogást akarnék még találni a Resogun-on, akkor felróhatnám neki a hotseat kooperatív multiplayer hiányát. Kizárólag online tolhatjuk együtt ismerőseinkkel, de az én véleményem szerint egy ilyen játékot sokkal jobb egyedül játszani, így ez kevéssé lényeges. A játék újrajátszhatósága és ezzel együtt a szavatossága viszont még ezzel a kevés pályával együtt is óriási, köszönhetően a négy nehézségi fokozatnak. Ez az a játék, aminél hacsak nem toltok gamerpalánta korotok óta shoot ’em up játékokat 7/24-ben, akkor mindenképp a kezdő fokozatot javasolnám első nekifutáskor. Talán kockának vagy pro gamernek érzitek magatokat? Lehettek azok, de nem pro Resogunosnok! A kezdő szint kellemesen végigpuffogtatható, pont arra jó, hogy ráálljon a kezetek az irányításra, megtanuljátok az ellenfeleket, megismerjétek a főbossokat és a pályákat. Ha ez megvan, akkor vághattok neki normálon magabiztosan úgy, hogy még véletlenül se nyomjátok el a bombát a boost helyett… Összességében a Resogun egy olyan játék, ami jól elszórakoztathat egy átlag vagy casual játékost is akkor, ha csak nagyon kevés ideje van játszani, de ugyanúgy képes megfogni egy olyan shoot ’em up rajongót, aki nem áll meg addig, amíg érzi, hogy egy-egy pályából képes még kihozni pár tíz vagy százezer pontot. A mester fokozat legjobbjai az én szememben már igazi kontrollermágusok, hihetetlen reflexekkel. Úgy néz ki öregszem. Én egyetlen dolgot tudok neki felróni, az pedig a kevés pálya, szívesen láttam volna még pár környezeti veszélyekkel ellátottat, új főellenféllel együtt. Ha jönnek még ilyen minőségű PSN játékok, akkor nem lesz okunk a panaszra, remek ajándék lett a Housemarque alkotása a PS4 mellé. Értékelés: 9/10 Platform: PS4
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. tookmindeg...
2014.01.09. 18:44
Nagyon jó cucc, már egy ideje tolom. Külön öröm, hogy ingyenes a PS Plus miatt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!