iPon Cikkek

Roccat Isku FX gyorsteszt

Dátum | 2013. 08. 20.
Szerző | Terrayon
Csoport | MULTIMÉDIA

Roccat Isku FX


Ma egy gyorsteszt keretein belül egy játékos billentyűzettel, az Isku FX-szel ismerkedünk meg a Roccat kínálatából. A német tervezésű Roccat egerek hazánkban is egyre elismertebbek, hiszen a cég számos játékos egérrel bizonyította már, hogy van keresnivalója a gamer világban. Nekünk az egereknél különösen a szoftveres ötletek nyerték el a tetszésünket, de az ergonómiával és anyagminőséggel sem akadt kifogásunk. Remélhetően ez a billentyűzet is követi a tendenciát, és méltó lesz a cég hírnevéhez, de ne is húzzuk tovább az időt, lássuk mit találunk a dobozban!


A periféria melléklete a minimálisra korlátozódik, mert a dobozban a billentyűzet mellett csak egy használati útmutatóra bukkantunk. A készülék csuklótámasszal is rendelkezik, de ezt nem lehet róla eltávolítani, egyben van a klaviatúrával. A készülék beforrasztott USB vezetékkel csatlakozik a PC-hez, külön tápegységre nincs szüksége.


Ha rápillantunk a billentyűzetre, rögtön szembetűnik, hogy magyar kiosztással rendelkezik. Ez ritkaság a komolyabb játékos klaviatúráknál, és jó látni, hogy vannak cégek, akik a hazai piacot is elég fontosnak tartják arra, hogy helyi lokalizációt alkalmazzanak (ettől függetlenül, ha valaki angol kiosztásra vágyik, hát olyannal is kapható az Isku FX). A billentyűzet felépítését tekintve semmilyen kirívó megoldást nem alkalmaz. A blokkok szépen elválasztva foglalnak helyet és a szokásos rendet követik, minden ott van, ahol azt várnánk.


Az extra billentyűk közül a legérdekesebbek a baloldalra kerültek, ezek az M betűvel jelzett makró gombok. Ehhez egy Rec gomb is tartozik, segítségével a makrókat közvetlenül a billentyűzeten is megadhatjuk. A bal felső sarokban a profilvisszajelző lámpák vannak, értelemszerűen az világít közülük, amelyik profilban vagyunk. A periféria felső szekciójában találhatók a média lejátszást segítő gombok. A billentyűzet fényerejét egy külön erre a célra szánt gombbal szabályozhatjuk 5 lépésben (illetve ki is kapcsolhatjuk azt). Nekünk tetszett, hogy a világítás „lélegző” funkcióra is állítható, ilyenkor a pulzál. Jól látható hát, hogy a részletekre is gondoltak a Roccatnál, bár nincs pl. külön gomb a Windows billentyű letiltására.


Az áttekintés után kezelésbe vettük a klaviatúrát. A gépelési élmény nagyon jó volt, az elődhöz képest nőtt a gombok felülete, és a gombok nagyon rövid úton járnak. A zajszint még vadabb használat esetén is viszonylag alacsony volt, a szomszéd szobában például semmit sem lehetett hallani belőle. Nemcsak esztétikailag, de praktikum szempontjából is jó, hogy ott, ahol kezeink támaszkodnak, a billentyűzet felülete érdesített. A klaviatúrát egyébként nem bélelték ki ólommal, nekünk nagyon könnyűnek tűnt, de az anyagminőségre még így sem lehet panaszunk. A T1-T3 jelzéssel ellátott profilváltó gombok jó helyre kerültek, hüvelykujjal ezek mindig könnyen elérhetők voltak. Kis megszokást igényelt azonban a bal Ctrl elhelyezése, mert vakon gépelve sokszor a legalsó makró gombot találtuk meg helyette. Erre idővel ráállt a kezünk, amit viszont később sem tudtunk megszokni, az a világítás villódzása. A vibráló fényt csak a periférikus látómezőben észleltük, közvetlenül rápillantva már nem (erre valószínűleg nem mindenki érzékeny, de akik pl. a plazma tévék vibrálását észreveszik, azoknak ez is zavaró lesz).


A kényelem érdekében alul csúszásgátló kihajtható lábak is vannak, amikkel a billentyűzetet néhány fokos szögben magunk felé lehet dönteni. Amikor elkezdtük használni a beviteli eszközt, első dolgunk volt ezeket kihajtani, mert nagyban javították a stabilitást és a gépelési élményt. Még egy apró figyelmesség, ami tetszett nekünk, hogy a mellékelt 2 méteres kábelt elvezethetjük a periféria aljában, ezzel is csökkentve a kuszaságot.


Végül tekintsük át az Isku szoftverét is. A megvilágítás színét tetszőlegesen lehet beállítani, így az 5 profilt egymástól eltérő színnel különböztethetjük meg. Egy Roccat sajátosság, és nekünk nagyon tetszett, hogy kiadott parancsainkhoz a szoftver kommentárt fűz, ezzel is megkönnyítve a makrók bevitelét, vagy a profilváltást, így sötétben is tudjuk, mit nyomtunk meg. A gombok átprogramozása pedig a gyártó specialitása, ezt már sikerült korábban is megismernünk a cég játékos egereinél, ahol már 2-3 programozható gombbal is csodákra lehetünk képesek. Itt van például az EasyShift funkció, amivel másodlagos jelentést oszthatunk ki a speciális gombokra (makró és profilváltó), és az EasyZone Control funkció, ami ugyanazt teszi az alfanumerikus blokk bal kezünk alatt lévő billentyűivel. A médiavezérlő gombok szintén átprogramozhatók, és a hozzájuk társított alkalmazást is megadhatjuk a szoftverben. A választék egyébként rendkívül széles, a listában az összes parancsot megtaláltuk, amire csak szükségünk volt. Végezetül, érdekesség gyanánt megnézhetjük a szoftverben, hogy a beüzemelés óta hány gombleütés történt.

Roccat Isku FX


A Roccat egy nagyon komoly játékos billentyűzettel rukkolt elő, így nem csoda, hogy a vele eltöltött hét után nagyon jó tapasztalatokról tudunk beszámolni. A gépelési érzet kiváló, amit a gombok nagyszerű nyomáspontja és remek minősége szavatol nekünk. A beépített csuklótámasz, a kihajtható csúszásgátló talpak, valamint a jól kézre eső speciális (makró, profilváltó) gombok mind-mind a komfortérzetet és használhatóságot növelik, amik csak egy profi játékos billentyűzet kiváltságai lehetnek. A jó tervezés eredményeként a klaviatúrán vakon is tudtunk gépelni. A zajszint még vadabb használatnál is elfogadható volt, ami szintén fontos szempont, ha az esti órákban játszunk. Ilyen esetben a megvilágítás is nagy hasznunkra lehet, mert villanyfény sem szükséges ahhoz, hogy szürkületnél megtaláljuk a megfelelő gombokat. Még extra visszajelző lámpák is vannak a periférián, amik egyértelműen tájékoztatnak minket a profil állapotáról. A készülék szoftvere szintén elsőrangú, mert amellett, hogy átprogramozhatjuk vele a gombokat és másodlagos jelentést oszthatunk ki rájuk, opcióként még hang kommentárt is fűz parancsainkhoz (így félrenyomás esetén utólag is tudjuk, hogy mit nyomtunk meg). A klaviatúra nagy előnye lehet még, hogy magyar billentyűzetkiosztással is kapható, ilyet gamer billentyűzettől nem sűrűn látni. Egyetlen hátrányként csupán az enyhén villódzó megvilágítást említhetjük, de akinek a szeme nem annyira érzékeny, ezt észre sem fogja venni. Összefoglalva az egészet, nekünk a Roccat Isku FX nagyon tetszett, az egyetlen ok, amiért nem adunk neki ajánlott plecsnit, az az ára, ami egy fokkal magasabb annál, mint ami szerintünk egészséges lenne (jelenleg 28 000 Ft körül kapható).

Webshop: Roccat Isku FX
Hivatalos honlap


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. birmar2
2013.08.20. 13:39
Nem lehet megnézni a videót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. I.Jozsef83
2013.08.20. 13:47
Vazz első ránézésre beolvastam

Roccant Isku mondom miii ? mivan ...

Basszus nekem megtetszett ez a bill...


http://youtu.be/3zV1eLZd0-c

sajna nem tudom a kódot , mibe kell beilleszteni a videót valaki segíthetne PM-ben

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog
2013.08.20. 14:01
Az egyetlen dolog amit en elegge hianyolok,az az USB port hianya.Ha mar ott a Roccat Talk,akkor egy-ket port is rafert volna.Illetve mi nem talaltunk semmi opciot arra,hogy akar egyenkent akar zonankent valtoztassunk szint a billenyukon.Ezt leszamitva remek az Isku es az FX is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 0rigami
2013.08.20. 17:12
Soha többet fényes felületű klaviatúrát nem veszek. Ocsmány és zsírfoltos lesz a kéztől, ami már ránézésre sem szívderítő, hát még érintésre...
Amúgy biztos nem rossz, de nálam ez a fényes felület negatívum!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp
2013.08.20. 20:44
Nekem a sima van, nem FX, de nagyon jó bill, végre az első komoly vezetékes billentyűzetem. Előtte volt egy Logitech MX1000 nagyon jó volt az is, de soha többé vezeték nélküli periféria!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bestyen
2013.08.21. 02:43
Nekem is volt néhány napig egy sima Iskum még régebben. Az volt vele a nagy gondom (ami miatt vissza is küldtem), hogy a billentyűzetvilágítás bizonyos billentyűknél nem volt teljes, csak ha mondjuk teljesen felülről néztem, de ha hátradőltem a székemben, akkor nem. Például az "ű" betűn nem lehetett látni a két vesszőt meg ilyesmik... Még mindig fenn áll ez a hiba, vagy már kijavították?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Gombi90
2013.08.21. 08:54
Sziasztok!

Engem olyan billentyűzet érdekelne, amelyiken a makro gombok a jobb oldalon a numerikus padon kívül vannak, még nem találtam ilyet magyar kiosztásban.

valaki ismer ilyen billentyűzetet valamivel ha lehet alacsonyabb árkatergóriában?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. madcaptain
2013.08.21. 13:39
Elvileg a v2-ben mar kijavitottak ez meg mar annak az utodja, mindenkinek az volt a baja vele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!