iPon Cikkek

Saints Row 2 - a kissé összecsapott GTA klón

Dátum | 2009. 02. 10.
Szerző | JeLo
Csoport | JÁTÉK

 Egy hónapja napvilágot látott a GTA legismertebb és talán mind közül a legjobb klónjának, a Saints Rownak a folytatása. Bárcsak azt mondhatnám, hogy akik az elképesztő gépigény miatt lecsúsztak a GTA IV-ről, azoknak legalább itt van egy helyettesítő termék, de sajnos ez alá is egy monstrum szükségeltetik és mindemellett messze le is marad az Open-World játékok királya mögött.

A történet, csakúgy mint az első részben, Stilwater városába, egy hip-hop gengszter alvilágba kalauzol el minket, ahol az utcán háború dúl a területekért, mindennapiak a garázdaságok, autólopások  és senki sem lehet biztonságban. A rendőrség persze tehetetlen mindezek ellen. A mi feladatunk az, hogy az évek alatt hatalmát vesztett 3rd Saint Street bandát főhősünk vezényletével újra az élvonalba emeljük.

Éjszakai fények - nem túl szép
A játék amolyan bemelegítéssel kezdődik. Először el kell készítenünk a karakterünket, melynek kinézetét a legapróbb részletességig testre szabhatjuk. Miután ezzel megvagyunk, egy börtönkórházból kell megszökni, amihez segítségünk is akad egy Carlos nevű fickó személyében, aki a kijutás után még a banda újjászervezésében is segít. Innentől indul az igazi játék, melynek menete teljes egészében megegyezik a GTA-ban megszokottal, ezért erre nem térek ki bővebben. Szabadon mozoghatunk a városban, ami talán túlságosan is nagyra sikerült és rengeteg oldalát ismerhetjük meg kalandjaink során. A fellelhető mellékküldetések számukban és fajtájukban talán még maguk mögé is kényszerítik a GTA-t. Elmehetünk sztriptíz bárba, részt vehetünk underground boxmeccseken, autóversenyeken, pusztíthatjuk a várost, graffityket fújhatunk át (hogy is hiányozhatna ez), autókat gyűjthetünk, vállalhatunk bérgyilkos melót, és hogy valami extrémet is említsek, egy szippantós kocsival körözve a városban a tartalmával teríthetünk be mindent.

Az ominózus mellékküldetés
Ezeknek a mellékküldetéseknek a teljesítése hatással van a fő szálra is, mivel egy sikeres szint után respect (tisztelet) pontokat kapunk, melyek emelkedésével további fő küldetések nyílnak meg. A mellékküldetések mellett akadnak mini játékok is. Ha például meguntuk a gengszterkedést, akkor az otthoni számítógépen hentelhetjük a zombikat. Gyalogosan is számos lehetőség áll rendelkezésünkre az utcán, és ha éppen nincs lőfegyverünk, az sem egy katasztrófa, mert a városban minden mozdíthatót használhatunk fegyverként. Verekedhetünk betontéglával, közlekedési táblával, szemeteszsákkal, a kisebb tárgyak pedig a távoli célpontok ellen is bevethetőek.

Egy nagyon hasznos és látványos újítás is bekerült a játékba, mégpedig a túszejtés. Az utcán sétálva bárkit meg lehet ragadni és innentől használhatjuk élő pajzsként. Elcipelhetjük magunkkal akárhová, kilökhetjük a kocsik elé, vagy használhatjuk őket pusztító fegyverként is, ahogy ez az egyik küldetésből kiderült, melyben élő emberek elhajításával kellett lerombolni a hajléktalanok kalyibáit. Az élő pajzs egyébként felettébb hasznos, ha a rendőrök el akarnak kapni minket, ilyenkor ugyanis lanyhul az agresszív viselkedésük és inkább szép szóval próbálnak jobb belátásra bírni. Ez mondjuk egész jó ötlet, csak a megvalósítása nem sikerült túl jól, mert előbb-utóbb csak lelövik a túszt.

Ne jöjjön közelebb, különben lelövöm a nőt!
Ezzel szemben a járókelők interaktivitása maximálisan jól sikerült. Ha molesztálni kezdjük őket, némelyik elfut, van, aki nekünk támad puszta kézzel, de nem ritka, hogy egy gázspray vagy egy sokkoló is előkerül, melynek hatását rögtön érezhetjük is magunkon. Sőt, ilyen esetekben sok szenzációra éhes járókelő gyűlik körénk és fényképezget a mobiljával. Különös viselkedésünk a média figyelmét is felkeltheti, ilyenkor egy operatőr is megjelenik, anyagot készítve az esti hírekhez.

Maga a városkép érdekes. Az előző rész grafikus motorját teljes mértékben újraírták és ez meg is látszik, mind jó, mind rossz értelemben. A grafika határozottan jobb lett, de valahogy mégis olyan rideg, nyomasztó az egész város. Valahogy sosem tudtam megszokni a környezetet és nem volt bennem az a késztetés, mint ami a GTA összes epizódjánál, hogy be akarjam járni az egész területet, felfedezve mindent. Főleg éjszaka tűnik nagyon egyhangúnak.

Esti hajókázás a holdfényben
A játék legrosszabb része egyértelműen a fizika. Bár azért elmondanám, hogy volt pár elem, amit nagyon jónak találtam, úgyhogy lássuk mi az, ami jó. Például, ha elgázolnak, a sérülés mértéke reális, és hogy ha kifutunk egy kocsi elé, az a legtöbb esetben nem tud már megállni. Ennél a pontnál a San Andreas jutott eszembe, ahol nem nagyon kellett körülnézni az úttesten való átkeléshez, mert a nagy sebességgel közlekedő autók is képesek voltak helyben lecövekelni, ha kiléptünk eléjük és ez alól csak az autópálya volt kivétel. Talán ez minden, amit a fizikában dicsérni lehet, a többi dolog valahogy nem stimmel. Például ha hátulról belemegyek az előttem haladóba, az legtöbbször felemelkedik és az autóm lazán átsiklik alatta. A vas lámpaoszlopokat úgy lehet aprítani, mintha ropiból lennének, miközben az autó szinte nem is sérül. A vezetés is egy gyönyörű anti-fizikai élményt nyújt, ugyanis a járművek irányítása a lehető legtávolabb esik a valóságostól. A kormány túl érzékeny és még egy egyenes utcán is szinte képtelenség az autót az úton tartani, a kanyarokról már nem is beszélve.

Az eldobott alumínium kólás doboz a fizika minden törvényét meghazudtolva csúszik, vagy pattog a következő keresztutcáig, a kitépett tűzcsap pedig egy elejtett papírlap kecsességével landolt egy autó szélvédőjén, amin természetesen egy karcolás sem keletkezett. Az sem túl reális, hogy egy szamuráj karddal csupán néhány csapás szükséges egy autó felrobbantásához és akkor még meg sem említettem az emberünket, akit ha elgázolnak, össze-vissza csavarodó végtagokkal végiggurul a földön, mint egy bábu.

Jepüj a baba
Ráadásul mindehhez a látványvilághoz egy elég erős gép szükségeltetik. Ajánlott konfigurációként a gyártó 3.2GHz-es kétmagos processzort, 2 GB memóriát és legalább egy 8800-as/HD38x0-ás VGA-t emleget. Egy gyengébb gépen ne is számítsunk túl jó eredményre. Néztük egy 8600GT-n és... nagyon nem ajánlott.

A hanghatások rendben vannak. Az effektekre nem lehet panasz és a zenei repertoár is szép. A GTA-ból már jól ismert rádióadó-rendszerben válogathatunk a műfajok között és számomra külön öröm, hogy van komolyzenei adó. Az élvezetek csúcsa Mozart zenéjére rombolni a várost. Van lehetőségünk saját számlista megalkotására is, ami a GTA-ban már szintén benne volt, de itt megspékelték annyival, hogy a városban fellelhető CD-k összegyűjtésével nyithatunk egy-egy új track slotot a saját zenéink számára.

Összegezve

A nyomasztó, kicsit halottnak tetsző városkép és a világítási effektek gyenge minősége elég sokat ront az amúgy nem csúnya grafikán. A borzalmas fizika és az autóvezetés a játékélményre hat ki elég negatívan. Ha ezekre egy kicsit több figyelmet fordítottak volna, akkor egy egészen hangulatos kis játék is lehetne. Kicsit sajnálom, mert rengeteg jó ötletet valósítottak meg a fejlesztők mind az apróságok, mind a küldetések terén, de azzal, hogy mindezt belehelyezték egy ilyen csapnivaló környezetbe, semmit sem érnek. Mindezek ellenére élvezetes eljátszogatni vele, próbálgatni a lehetőségeit, de hogy komolyan leüljek mellé a végigjátszás szándékával, azt elképzelhetetlennek tartom.Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Svindler
2009.02.10. 11:02
VISSZA A CIKKHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Tirexi
2009.02.10. 13:24
Ez a játék egy vicc lett, az én gépemen 20FPS a max.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Multitask
2009.02.10. 13:30
Az igen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Adriján
2009.02.10. 14:10
Ez rohadt jó lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. zolika199
2009.02.10. 14:35
Nem rossz játék csak nálam néha fullon szaggat mint állat pedig nincs rossz gépem:
ASUS M2N-SLI
ASUS EAH4870 DK 1GB
AMD Athlon X2 6000+ 3.15GHz
Kingston DDR2 800Mhz 4GB
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Blade0012
2009.02.10. 19:24
A 30 fps azért van, mert a mélyen tisztelt fejlesztők valamiért beletömtek egy frame limitert, de ez patch-el orvosolható...amúgyx meg szentem nem érdemes, ugyanis ez a gém egyszerre nevetséges és szánalmas...az egész kis túlzással GTA 3 graf GTA 4 gépigénnyel, arról már nem is veszélve, hogy a GTA nálam futott high beálításokkal 1680x1050-ben átlag 55 fps-el, ez a lókaki meg szaggat nem is kicsit..elképesztő hogy 4 mag és egy gtx260 nem elég neki...
Amúgy meg pozitívum: változatos és ötletes küldetések? Aha persze... kenjünk be házakat meg adott idő alatt mészároljunk le x embert. Ez inkább beteges...ki az a bűntelen akit ilyen képes szórakoztatni?
Ja és szentem az MI is elég gáz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. homeware
2009.02.10. 21:54
Ezekszerint a szokásos szintu van: A fejlesztők gyorsan akartak sok pénzt keresni és ismét az arcunkba vágnak egy összecsapott -t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. irwinkessl...
2009.02.10. 23:08
Nagy kár, hogy a tisztelt tesztelő kb. 15 percet "tesztelte" a játékot és láthatóan fogalma sincs róla. Amúgy a játék legalább nem az unalomig rágott gta gumicsont...
Ja és az össze-nem-csapott gta iv csak azután működött rendesen, hogy az nvidia és az atiamd hozzápatchelték a drivereiket. Köztudott, hogy a gta iv borzalmasan rosszul programozott, legalább ne használjuk fokmérőként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tobias88
2009.02.10. 23:50
Grafikán kívül a játékmenet a borzalmas! Esetlennek érzi az ember az irányított karakter, ha gyalog, ha autóval közlekedik! Gyorsan sok pénzt játékok közé tartozik :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Moker
2009.02.11. 08:43
ÁÁhhhh, nem értem ennek a játéknak a fejlesztőit! Mekkorát kaszálhattak volna már ha normálisan optimalizálják a játékot és nem kell alá csúcsgép. Főleg így a GTA 4 gépigénye után...az egy dolog hogy ürülék a játék, de legalább kiélhették volna magukat azok akiknek nem ment Niko kalandjai!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atee92
2009.02.11. 09:53
4200+, 2GB RAM, 8800 GTS és 20 fps....
Ezt jól megírták
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. BullFrog
2009.02.11. 14:49
70% körül járok, az első 10 perc kínszenvedés volt, akadt, szar volt a járművek irányítása, uninstallni akartam azon nyomban >>

Aztán adtam neki még1 esélyt .... játszogattam vele ... aztán missziókat csináltam. Aztán rájöttem hogy jobb mint a GTA.

Hogy miért? Válasz egyszerű nem olyan vontatott és unalmas ... Gta4el kb 40%nál tartok ... de már hihetetlenül uncsi volt. Minden misszió ugyanaz, na meg nem érzi az ember hogy húbazze erősebb lettem, mert... Itt viszont ahogy mész tovább, egyre inkább érzi az ember hogy TÉNYLEG egy bandavezért bontakozik ki karakterünkből >< és nem csak egy csicska végig. Grafikával nem tudom mi bajotok van, szép, ugyanolyan mint GTA4, gépigénye ugyanakkora..egy hátránya van, hogy GTA3 szerűen eltűnnek a járművek/emberek ha megfordulsz kamerával...ez gáz, és idegesítő. Viszont a mellék küldik nagyon jók....beteg, nem beteg, az ember azért játszik ilyen játékokkal mert a valóságban nem csinálná meg, viszont fun
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Moker
2009.02.11. 20:17
Én adnék neki egy esélyt ha menne normálisan a gépemen!
Nem fogom megvenni azért, h diavetítést nézzek, pedig nincs rossz gépem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Blade0012
2009.02.11. 20:32
BullFrog:

Mivel nézed te a grafikát? GeForce 4-el??? Még hogy ugyanolyan mint a GTA 4...ne légy nevetséges, a kettő ég és föld, vagy helytálóbb a szépség és a szörnyeteg...GTA sokkal részletgazdagabb, kimunkáltabb minden téren...és legalább van normális fizikája, nem úgy mint a SR2-ben ahol egy ütközés után az autók átmennek repülőbe...

"Viszont a mellék küldik nagyon jók....beteg, nem beteg, az ember azért játszik ilyen játékokkal mert a valóságban nem csinálná meg, viszont fun
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lew000
2009.02.11. 22:46
én is kb 10percet játszottam ezzel mondjuk xboxon nem szaggat
de a fizika nagyon irritált a grafika is viszont a küldetésekre kíváncsi lennék
lehet még egyszer nekifutok...

de azért nem kell benyalni a rockstarnak se végig vittem a GTA4-et és
tényleg unalmas kb a felétől minden misszió ugyan olyan menj el ide-meg ide aztán ölj meg 60 embert.......

GTA4 = szép grafika , jó fizika , scriptes küldetések (csávóra 20m-ről aknavetővel lőttem rá de nem halt meg mert a motorcsónakkal még üldözni kellett fél óraig.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Blade0012
2009.02.12. 16:25
Nem nyalok be a R*-nak de ha vmi jó akkor jó. Az egy dolog hogy te unod, én most tartok 50 óra gameplay-nél és még most is örömmel leülök mellé. De abban kicsit sincs igazad, hogy a küldik ugyanazok, szinte az összes fel van dobva valamivel, a karakterek dumája és az átvezetők zseniálisak és és ezek a scriptes dolgok is nagy ritkán fordul elő és csak akkor ha van vmi oka hogy az üldözött személy elérjen egy bizonyos pontig...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Adriján
2009.02.12. 23:06
Hát GTA sorozatból még a 3.(korszakalkot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Blade0012
2009.02.13. 16:18
Ha tudnád mi az a trágya, nem neveznéd annak a GTA-t...de amúgy nem is merem feltételezni, hogy a gépigény miatt szidjátok, ahogy az emberek nagy része...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!