iPon Cikkek

Saint's Row: The Third - Hülyeség, harmadjára

Dátum | 2011. 11. 28.
Szerző | Chocho
Csoport | JÁTÉK

Régóta vita tárgyát képezi, hogy a sandbox játékoknak mennyire érdemes elengedni a játékosokat. Vannak, akik szerint épp elég, ha egy program a szabadság illúzióját kelti, holott tulajdonképpen végig fogja a kezünket és vigyáz ránk, nehogy túl nagy hülyeséget csináljunk (jó példa erre a GTA IV, aminek legerősebb eleme pont a történet). Mások viszont alig várják, hogy egy hatalmas, rózsaszín műbrokival verjék be a nagyszájú lebujtulajdonos pofáját, miközben pedobearnek öltözve rohangálnak és szidják a vendégek édesanyját. Nos, a Saint's Row: The Third kifejezetten nekik készült, ebben a hatalmas káoszban ugyanis minden felsoroltat meg lehet csinálni, akár egyszerre is.

Nem épp szentek

A sztori... bah, miről beszélünk, kérem!? Ez egy sandbox őrület, sztorit csak akkor lásson a játék, mikor mi a karakterünk háta közepét. Bár ez utóbbi nem túl jó hasonlat, lévén a Saint's Row egy GTA-klón TPS akciójáték, de attól még a tény tény marad: forgatókönyv terén nem erőltették meg magukat a fejlesztők. A játék elején generálnunk kell egy karaktert, akin mindent mi adhatunk meg. Nemét, ruháját, méreteit, mindent. Ha ez megvan, jöhet a kampány, ami a Saint család kalandjait meséli el Steelport városában. Bizony, az első két rész Stilwaterjétől búcsút kell vennünk, hogy új területeken ugrasszuk össze az alvilág magukat mindenhatónak gondoló urait. Adott három rivális banda, mi pedig hülyére vésszük őket, ahogy azt a GTA-iskolában tanították. Bár a felállásból kisülhetne jó is, ez nem történik meg. A Saint's Row sosem volt komolyan vehető sorozat, így sejthető, hogy a harmadik rész minden korábbinál messzebbre megy majd a botránykeltésben. Az viszont, hogy nincs egyetlen normális, szimpatikus karakter sem, illetve hogy a játék így is béna történetét egy abszolút nevetséges és rossz végkifejlet zárja, már semmiféleképp sem írható a széria hagyományaira. Mindössze annyi történt, hogy a készítők feláldozták a sztorit a játékélmény oltárán.

Ismerős? Nem, ez nem a GTA IV...
Ez persze nem baj, ha a gameplay megéri az áldozatot. A Saint's Row: the Third pedig, bár nem képvisel értéket, piszkosul szórakoztató. Akik csak azért vennék meg, hogy kövessék az eddig is harmatos sztorit, felejtsék el, itt ugyanis a szabadságon és a minél ízléstelenebb humoron van a hangsúly. Mivel a karakterünket teljesen személyre szabhatjuk, akár pucéran is rohangálhatunk vele, hatalmas mellekkel, vagy épp... nos, szerintem el tudja képzelni a kedves olvasó. Különösen mókás, hogy az átvezető videókban is úgy néz ki a karakter, ahogy mi szeretnénk, így állandó poénforrás, hogy a többi szereplő tudomást sem vesz az épp bohócmintásra festett arcunkról és rózsaszín sztrecsrucinkról (csak hogy egy finomabb példával éljünk). Ráadásul annyiféle festés és ruha van, hogy míg élünk, nem próbáljuk ki mindegyiket.

Mindent lehet

A játékmenet nem fejlődött túl sokat, így a felállás ismerős lesz a korábbi részekből. Akárcsak a GTA-ban, a Saint's Rowban is küldetéseket kell vállalnunk, hogy minél több pénzünk legyen, amiből aztán eszelős külsejű ruhákat, tetkókat és fegyvereket vásárolhatunk. Ez viszont csak a kezdet, ugyanis egyes missziók után különleges járművekkel lehetünk gazdagabbak, mint a sugárhajtású repülőgép, vagy a pixeles, 8-bites tank (igen, zöld kockákból áll az egész). S hogy mit kezdünk velük? Nos, akkora kalamajkát okozunk, amekkorát csak tudunk. A Saint's Row világában a játékos már a puszta létezéséért is jutalmat kap. Ha lövöldözünk, rombolunk, balesetet okozunk, vagy épp felfedezünk, pénz és tiszteleti pont üti a markunkat, nehogy véletlenül úgy érezzük, hogy van, amit nem szabad Steelportban. Ráadásul míg az előző részekben el kellett érni egy bizonyos tiszteleti szintet, ha tovább akartuk görgetni a sztorit, addig a The Thirdben semmi sem állhatja utunkat.

Az én hősnőm (az alap ruha áll legjobban neki, jobb, ha hisztek nekem)
Maga a város egyébként kellően nagy és változatos, élőnek viszont nem tekinthetjük. Ugyanis ha mi nem forgatjuk fel az életét, akkor az égvilágon semmi sem történik benne. Hiába, itt a világ csak díszlet, a főszerep ránk hárul, ennek azonban negatív következménye, hogy sok más sandbox játékkal ellentétben a The Thirdből nem sugárzik az élő város hangulata. Ha a kampánnyal végeztünk, jöhetnek a mellékküldetések, amik a szokásosnál is őrültebbre sikeredtek, illetve ráállhatunk a játék kimaxolására, de ha elértük a 100%-os limitet, nem sok értelme lesz elölről kezdeni az ámokfutást. Ez pedig szomorú, főleg egy olyan világban, ahol a maximumra fejlesztett pisztoly akkorát robban, hogy az ellenfelek szó szerint elszállnak.

Persze lehetséges, hogy valakit egyáltalán nem érdekel a hangulat, mert ő maga szereti megteremteni. Ez esetben pedig fejet kell hajtanunk a játék előtt, mert a The Third szó szerint végtelen sok lehetőséggel kecsegtet. Aki minden járművet, fegyvert, ruhát, támadást ki akar próbálni, minden bizonnyal élvezi a szabadságot, amit a program nyújt, és nem jön zavarba az olyan bizarr játékelemek láttán, mint a rakétavetős macis hátizsák, és remekül szórakozik, ha a karaktere zombis hörgő hangokat hallat, kövér, és lila színben játszik.

A küldetések egy része erőltetettnek hat kooperatívban
A The Third tehát egy élvezetes vidámpark felnőtteknek, egy hely, ahol tényleg minden ér. De persze tudjuk jól, hogy egyedül AZ sem megy, és ezért elméletileg örülnünk kéne a kétszemélyes kooperatív módnak. A teljes kampány végigjátszható egy barátunk segítségével, ami papíron jól mutat, de mivel a küldetések 90%-a egy játékosra lett kitalálva, a gyakorlatban zavaró lehet, hogy van még valaki a képben. Így aztán az ötlet kudarcot vall, és olyan érzést kelt, mintha csak a THQ erőltette volna rá a fejlesztőkre, mondván, hogy ez milyen trendi mostanában. Más multiplayer egyébként nincs, pedig egy sima DM ütős lehetne a Saint's Row környezetében.

Neon

A Saint's Row: The Third nem valami szép, sőt, vannak pillanatok, amikor kifejezetten elavultnak hat. Ugyan a bejárható terület nagy, és egyszerre akárhány karakter a képernyőn lehet, manapság sokkal jobban kinéző játékok is napvilágot látnak, így ennyivel nem vagyunk kibékülve. A textúrák és a speciális effektek még elmennek, a legnagyobb baj a kidolgozatlan, élettelen karakterekkel van. Inkább tűnnek műanyag bábúknak, mint embereknek. Ráadásul a The Third PC-s verziója nem sikerült túl jól. Míg nVidia kártyákon remekül fut, addig a tesztgépen (AMD Athlon II X2 @ 3,4 GHz; Radeon HD5770; 6 GB RAM) állandó szaggatást és sok-sok fagyást produkált, mert a készítők állítása szerint az AMD rossz drivereket adott nekik - hiszi a piszi, egyszerűen csak nem jó a port. A konzolos változatokhoz egyébként nem volt szerencsénk, bár az internetes fórumok tanúsága szerint nincs velük különösebb gond.

A grafika nem rossz, de láttunk már sokkal szebbet is, pláne DX11-ben
A hangok és a zenék olyanok, mint maga a játék: összeegyeztethetetlenek. A szinkron néha jó (a női főszereplőké például), néha rossz (a minden nőt lekurvázó klubtulajnál, mondjuk), az effektek elmennek szódával, a muzsika pedig... nos, ízlés dolga, mindenesetre akihez nem áll közel az amerikai gangsta életérzés, az nem fogja szeretni. És persze a rádióállomások is repetetitívek, meg sem közelítik a GTA-k minőségét.

Konklúzió

Igaz ez amúgy magára a játékra is. Aki szereti, ha azt csinál, amit akar, és minimális kontrollt hajlandó csak elfogadni egy sandbox akciójátéktól, élvezni fogj a The Third eszenciáját. Aki viszont jobban örül, ha egy játék igyekszik betartani bizonyos határokat, nem fog jól szórakozni a legújabb Saint's Row-val. Nem az a baj, hogy a játék rossz, sőt, épp ellenkezőleg, kifejezetten élvezetes. Inkább csak hiányzik belőle az igazi cél: hogy elmerüljünk benne. Így ugyanis ahelyett, hogy órákon át tolnánk, hajlamosak vagyunk fél óra elteltével felállni és tartalmasabb szórakozás után nézni. Ez pedig nem jó pont.Platformok: PC, Xbox 360, Playstation 3
Tesztelt platform: PC

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. vanhelzing
2011.11.28. 08:56
Nem lett rossz a teszt de azzal, hogy ízléstelen és ez negatív nem értek egyet, lehetett előre tudni, hogy milyen lesz a játék, tehát engem spec nem ért meglepetésként a másik meg, hogy nem túl jó, hogy állandóan a GTA hoz hasonlítják kb semmiben nem hasonlítanak, max annyi, hogy sandbox mind a kettő. A GTA egy tök komoly játék komoly storyval a saint's row-t meg nem kell komolyan venni és annyi. A lélegző városra visszatérve ha jól emlékszem ezt csak a GTA 4 valósította meg mert az előzőekben kb semmi nem volt. Viszont abban maximálisan egyet értek, hogy nem ragadja meg az embert tehát nem az van mint a Skyrim-nál, hogy beszippant és azt veszem észre, hogy uh már 3 órája ott ülök a tv előtt. Itt olyan 1 óra volt a max amit folyamatosan nyomtam egyénként olyan 30-45 percek mert valóban megunja az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Chocho
2011.11.28. 09:02
"... nem túl jó, hogy állandóan a GTA hoz hasonlítják kb semmiben nem hasonlítanak, max annyi, hogy sandbox mind a kettő."

De, rohadt sok mindenben hasonlítanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. DogTheDog
2011.11.28. 09:38
Sajnos most nem ertek egyet a tesztelovel.
Azt meg kulon nem ertem,hogy minek kell az elonyeit a hatranyokhoz venni.
Egy dologban azert sikerult betalalni,tenyleg eleg kozepesen nez ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Beatmad
2011.11.28. 12:58
Azt hiszem ez a játék kimarad az életemből
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. seresj
2011.11.28. 15:47
Nekem nagyon bejön, én 85%ot simán adtam volna neki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. JackFeryll
2011.11.28. 16:05
Ez egy őrült, ökörködős, vicces játék. Aki komolyan akarja venni az még nem hallott a Saint's Row sorozatról. Szerintem korrekt játék.
Direkt nem akartam írni sokat, de muszáj belekössek. Szerintem a zenék is változatosak: Pop,rock,gangsztás,klasszikus(pirospont), zúzós, hörgős metál. Aki ezek közül nem tud egy mixtapet összerakni a játékban ami tetszik neki (mert erre is van lehetőség) az indítson el egy winampot.
Az viszont valóban igaz rá, hogy nem olyan játék amivel egyhuzamban sok-sok órát játszik az ember.

//Nem hinném, hogy rosszabb mint egy GTAIV, ami bűn ronda (óriási várost terveztek, de 0 részletességgel és egy ekkora munkánál nagyon szembetűnő, hogy nincs szépen kidolgozva) és szvsz meg sem közelíti játékélményben az előző részeket (pedig az első rész óta nagy GTA rajongó vagyok és pl a San Andreas-al évekig játszottam)//
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Chocho
2011.11.28. 17:40
@JackFeryll:

Eszem ágában sem volt komolyan venni, de ha pl. választanom kell egy pisi-kaki poénokkal tömött vígjáték és egy Monty Python film között, tudom, hová húz majd a szívem.

"(pedig az első rész óta nagy GTA rajongó vagyok és pl a San Andreas-al évekig játszottam)"

Itt van a kutya elásva: akinek a San Andreas a kedvence, találhat benne örömöt, de akinek nem, az valószínűleg csak nagyokat pislog majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lackoo1111
2011.11.28. 18:18
nem túl jó, hogy állandóan a GTA hoz hasonlítják

Én pedig nem tudom , hogy miért kell minden játékot a Skyrim-hez hasonlítgatni .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Leeroy
2011.11.28. 19:31
Egyszerűen zseniális ez a game!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. XtreemX
2011.11.29. 14:05
Szerintem nagyon jo game lett. Lehet hogy sok benne a bug,de ezek nem olyanok hogy elrontsak a jatekelmenyt. Az egesz tesztet ertelmetlennek es elfogultnak tartom itt. Siman 80%-ot megerdemelt volna. Reszemrol ha kijavitjak a bugok nagyreszet akkor 85% korul van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. skateout
2011.11.29. 15:37
Hát tényleg nem GTA-hoz kéne hasonlítani mindent, meg COD4-hez, meg sorolhatnám, de a Skyrim az baromság volt viszonyításként.
Habár szeretem, rajongó vagyok iránta, de könyörgöm, még ha arról is van szó, hogy mennyire köt le, ne ide, ez másik témakör könyörgöm.
Ha már érvelünk, érveljünk rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Jewchanka
2011.11.29. 18:00
@skateout:

Két napja várok egy rendes érvre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. AxoPy
2011.11.29. 22:08
ez az 1. saints row játék, amivel játszottam, de számomra olyan újdonság volt, amiért még pénzt is hajlandó lennék kiadni(mondom ezt hogy mindegyik gta-t toltam) bár szó mi szó ehhez képest szerintem a gtaIV is szar a sok kivégézsi lehetőség nekifutásból, az emberi pajzs "elpusztítása" a járművek(emberágyú, vadászgép) z örök ejtőernyő számomra nagy élményt ad a játék, csak ajánlani tudom! nálam 10/9
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vektorzs
2011.11.30. 08:53
"nem túl jó, hogy állandóan a GTA hoz hasonlítják"

Alapjátékok: wow, gta, cs, fifa, ...
Az adott game kategóriában mindent ezekhez hasonlítanak (az életben nem találsz olyan mmo-t amit nem a wow-hoz mérnek).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. AxoPy
2011.12.01. 23:30
@vektorzs igen, ebben teljesen igazad van....viszont ha belegondolsz, csak az igazán buta, tudatlan emberek teszik ezt, aki egy kicsit is ért hozzá, az nem fogja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!