iPon Cikkek

Samsung 840 EVO mSATA 120 GB: apró, de tempós SSD

Dátum | 2014. 03. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Bevezető Kipróbáltuk a Samsung 840 EVO mSATA sorozatának legkisebb tagját, a 120 GB-os modellt, amely papíron ugyanazt a teljesítményt ígéri, mint azonos adattároló kapacitást kínáló, ám 2,5 hüvelykes formátummal rendelkező társa. Mivel az mSATA bővítőhely egyre több alaplapon jelen van, így az mSATA meghajtók egyre nagyobb jelentőséggel bírnak az asztali gépekben is, igaz, sokan idegenkednek tőlük, mert azt hiszik, nincs közöttük normális tempó felmutatására képes példány – pontosabban olyan, ami kellően gyors és nem visel rettenetesen borsos árcédulát sem. A hagyományos alaplapok mellett egyébként a manapság egyre népszerűbb apró asztali számítógépek is mSATA formátumú SSD meghajtót fogadnak – gondoljunk csak az Intel NUC-ra, illetve a Gigabyte BRIX sorozatának tagjaira. Utóbbiakból az újabb modellek már nem csak mSATA, hanem 2,5 hüvelykes adattárolókat is fogadnak, így már lehetőség van akár egy SSD+HDD kombó létrehozására is. Aztán ott vannak még azok a noteszgépek is, amelyek mSATA foglalattal rendelkeznek: az Ultrabookok között sok ilyen van, a nagyobb gépek között pedig nem egynél lehet használni ilyen háttértárat a gyári mellett, kiegészítésként (pl. rendszernek és az alap szoftvereknek). Egyszóval az mSATA szabvány köré épülő adattárolók kezdenek egyre felkapottabbak lenni, így nem túl meglepő, hogy az SSD gyártók is igyekszenek a felhasználók kedvében járni mind ár, mind teljesítmény, mind pedig adattároló kapacitás tekintetében. Ennek hála a választék mára igen széles, és ezek a termékek már nem csak átlagos gyorsítótárként, hanem akár önálló "rendszerlemezként" is helytállnak, ugyanis nagy adattároló kapacitású példányok is készülnek belőlük. Kellő mennyiségű pénzmagért cserébe akár még 1 TB-os mSATA SSD meghajtót is vásárolhatunk.
Hogy miért jobb egy SSD meghajtó, mint egy merevlemez? Nos, azért, mert az átlagos elérési ideje rendkívül alacsony, adatátviteli sebességei magasak, mozgó alkatrész pedig abszolút nincs benne, így a külső fizikai behatásokra is érzéketlen (leejtés, rezgések, ütések) – persze csak egy bizonyos szintig. Az SSD meghajtókról az alacsony elérési idő miatt gyorsabban bebootol a rendszer és az alkalmazások elindítása is sokkal gyorsabb, mint a HDD alapú rendszereknél. Noteszgépek esetén az energiatakarékosabb működés miatt akkumulátoridő-növekedés elérésére is van mód, legalábbis a mobil merevlemezekhez képest. Kétségtelen tény az is, hogy az SSD meghajtók másfajta bánásmódot igényelnek, mint a merevlemezek – például érdemes takarékosan bánni véges írási ciklusaikkal –, de erről egyik korábbi cikkünkben már részletesen is írtunk, így erre ezúttal inkább nem térnénk ki. Akit részletesebben is érdekel a téma, itt megtalálja korábbi cikkünket, amelyben azt is kitárgyaltuk, mire érdemes odafigyelni Windows 7 és Windows 8 alatt, már ami a beállításokat illeti (azóta egyébként annyi változott, hogy a Windows 8.1 és a frissítések már gyárilag is jobban kezelik a meghajtókat). Az elmúlt időszakban a Samsung 840 Pro és 840 EVO SSD meghajtóit már kipróbáltuk, ezúttal viszont arra keressük a választ, van-e teljesítménykülönbség az mSATA 6 Gbps-os SSD kártya, illetve a SATA 6 Gbps-os 2,5 hüvelykes SSD meghajtó között. A gyorstesztben azonos adattároló kapacitású mSATA 6 Gbps-os és SATA 6 Gbps-os modelleket próbáltunk, sőt, érdekességképpen egy 840 Pro sorozatú SSD-t is beemeltünk a szereplők közé. Az egyes SSD meghajtók legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázat összegzi. Íme: Samsung 840 EVO mSATA 120 GB
Az mSATA formátumú, 120 GB-os adattároló kapacitást kínáló Samsung 840 EVO SSD meghajtó ugyanazokra az alapokra támaszkodik, amelyekre a többi 840 EVO modell is, azaz 19 nm-es csíkszélességgel készülő Toggle DDR 2.0 TLC NAND Flash memóriachipeket és egyedi fejlesztésű, 3-core MEX típusú (S4LN045X01-8030) SSD vezérlőt alkalmaz. Gyorsítótárból a 120 GB-os modell 256 MB-nyival gazdálkodik, adatátviteli sebességek tekintetében pedig ugyanazt nyújtja, mint 2,5 hüvelykes formátumú társai: 540 MB/s-os maximális olvasási- és 520 MB/s-os maximális írási tempót. A kompakt újdonság "nagytestvéreihez" hasonlóan AES 256-bites adattitkosítással és TCG OPAL 2.0 / IEEE1667 megfelelőséggel egyaránt rendelkezik, garanciaideje pedig ugyanúgy 3 év, ahogy azt a 2,5 hüvelykes példányoknál már megszokhattuk. Átlagos fogyasztás tekintetében 0,103 wattra kell felkészülni, üresjáratban pedig 0,033 wattal is beéri a termék. Korábban, a 840 EVO teszt alkalmával, amikor a nálunk járt teszterméket szétszedtük, feltűnt, hogy a 2,5 hüvelykes ház belsejének csak egy kis részét tölti ki az SSD nyomtatott áramköri lapja – akkoriban meg is jegyeztük, hogy nem lesz túl nehéz mSATA alapokra ültetni a terméket, legalábbis a kisebb adattároló kapacitású példányokat. Aztán később kiderült, érkezik az 1 TB-os mSATA 6 Gbps-os modell is, ami sokakat meglepett. Ez a termék azóta kapható is.
Ahogy a nagyobb modellekhez, úgy az mSATA formátumú SSD meghajtóhoz is jár a Samsung Magician, illetve Data Migration szoftvere, amelyek legfontosabb tulajdonságairól korábban már részletesen is beszámoltunk. Fontos, hogy az mSATA modellhez nincs telepítő lemez, így az említett szoftverek letöltéséhez ide kell ellátogatni. Persze egyéb esetben is érdemes, ha a legfrissebb verziójuk beszerzése a cél.
Az mSATA formátumú apróság képességeiről a következő oldalon található rövid tesztsorozat rántja le a leplet. Mielőtt tálalnánk a tesztek eredményeit, előbb ismertetjük a tesztkonfiguráció pontos paramétereit. Processzor: Core i5-4670K Alaplap: MSI Z87-G45 Gaming Rendszermemória: 2 x 4 GB Kingston DDR3-1866 CL9-10-9-27 RAM @ 1600 MHz Adattárolás: Western Digital Caviar Black 500 GB Samsung 840 EVO 120 GB Samsung 840 EVO mSATA 120 GB Samsung 840 Pro 128 GB Tápegység: Corsair TX650W Operációs rendszer: Windows 8.1 Professional x64 (összes frissítés)
Tesztek

A tesztben szereplő SSD-k legfontosabb tulajdonságai
Megvizsgáltuk, hogy a legnépszerűbb tesztprogramok milyen képet festenek a 120 GB-os Samsung 840 EVO mSATA SSD meghajtóról. A teszteket egy 120 GB-os, 2,5 hüvelykes 840 EVO, illetve egy 128 GB-os, ugyancsak 2,5 hüvelykes 840 Pro SSD meghajtón is lefuttattuk, sőt, egy tempósabb merevlemez eredményeit is feltüntettük a diagramokon. Utóbbi egy SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel ellátott Western Digital Caviar Black merevlemez volt, amely 3,5 hüvelykes formátummal és 500 GB-os adattároló kapacitással rendelkezik. Következzenek a tesztek:
A fentiekből jól látszik, hogy a 2,5 hüvelykes és az mSATA formátumú Samsung 840 EVO SSD meghajtók nagyjából azonos sebességeket kínálnak, ami jó hír – igaz, cseppet sem meglepő. A fentiek érdekesek, ám az még ennél is érdekesebb, hogy miként teljesítenek az SSD meghajtók az említett merevlemezzel szemben, ha a rendszer boot idejéről, illetve néhány alkalmazás egyidejű elindításáról van szó, hiszen notebook és asztali gép esetében is ezek miatt vált a legtöbb felhasználó SSD-re. A lenti eredmények magukért beszélnek:
A Windows 8.1 Professional x64 HDD-ről is meglehetősen gyorsan indul, de amikor a boot folyamat végeztével még néhány alkalmazást is meg kell nyitnia, akkor a merevlemez csúnyán elvérzik. Plusz azt se felejtsük el, hogy tesztrendszerünk egy frissen telepített, sallangoktól mentes operációs rendszerre támaszkodott, idővel azonban – ahogy egyre több az alkalmazás és az elinduló szolgáltatás – az SSD előnye egyre jobban növekszik. Windows 7 alatt egyébként a HDD vs. SSD csata általában ennél is látványosabb SSD győzelemmel zárulhat. Jól látható tehát, milyen előnyöket kínálnak az SSD meghajtók. A merevlemezekhez képest SSD meghajtó alkalmazásakor sokkal gyorsabb a boot folyamat, illetve az alkalmazások is sokkal gyorsabban betöltődnek, így a rendszer összességében rugalmasabbnak érződik – és ténylegesen az is. Hab a tortán a mozgó alkatrészek hiánya, illetve a kedvező fogyasztás – ezek a tulajdonságok főleg noteszgépek esetén lehetnek igazán fontosak. Verdikt A Samsung 840 EVO sorozatú, mSATA formátumú 120 GB-os SSD meghajtója kompakt méretben kínál nagy adattároló kapacitást és tekintélyt parancsoló tempót. A termékből akár 1 TB-os példányt is vásárolhatunk, igaz, ehhez elég mélyen a pénztárcánkba kell nyúljunk, mert mintegy 140 000 forintra van szükség. A 120 GB-os modell 26 000 forintba, a 250 GB-os példány 44 000 forintba, az 500 GB-os pedig 77 000 forintba kerül.
Az újdonság – adattároló kapacitástól függetlenül – apró asztali számítógépekbe, modern alaplapokba és mSATA SSD meghajtót használó notebookokba, illetve ultrabookokba egyaránt kitűnő választás lehet. Ráadásul halkan azt is megjegyeznénk, hogy a Samsung SSD termékeit már csak azért is érdemes lehet választani, mert tapasztalataink szerint elég alacsony a hibaarányuk, messze a legjobbak között vannak ezen a téren. Nyilván ez a gyártónak jó reklám, de ettől még tény marad, ami számunkra is fontos, hiszen az a célunk, hogy vásárlóink elégedettek legyenek a kiválasztott termékkel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. madcaptain
2014.03.17. 11:03
Nekem eleg a tetu 480GB-s Corsair M500 mSata 240 dolcsiert Amazonrol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. MR_47
2014.03.17. 11:25
2 kis hiba az 1. oldalról:
- "Korábban, a 804 EVO teszt alkalmával" - mármint 840
- "Core i7-4670K" - mármint i5, vagy 4770K

Amúgy jó kis gyorsteszt volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tibaimp MR_47
2014.03.17. 11:52
Az i5-i7 nekem is feltűnt

Még egy: a második oldalon a táblázatban a 840Pro MLC-s nem TLC-s!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. almos23
2014.03.17. 12:03
nos nem tudom hogy mi az igaz ebből mert nekem egy wd black 1tb- os merevlemezem van és win 8.1 en nem 12 hanem 2 másodperc alatt tölti be de biztos hogy lecserélném egy ssd re az üvöltő, recsegős hangja miatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tibaimp almos...
2014.03.17. 13:57
Érdekes, mert én winyótól olyat még nem láttam. Szerintem Te csak hibernálod, azért olyan gyors, mert máshogy nem lehet az tuti! De ettől függetlenül legyen igazad...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.03.17. 13:58
a tesztben a 12 sec az leállítás volt.
az a 2 sec nálad HDD-nél is leállítás, ha kihúzod a tápot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. wolkew
2014.03.17. 15:34
Tud valaki írni ezzel kompatibilis alaplapot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tamaspolga... wolke...
2014.03.17. 16:41
asus maximus vi impact
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Svindler wolke...
2014.03.17. 16:43
Például a tesztben is használt MSI lap az. Gigabyte is előszeretettel pakolt mSATA foglalatot a lapjaira, de arra érdemes figyelni, hogy sok régebbi deszkán SATA2-es sebességű az mSATA port, és nem SATA 3-as. Pl. az egyik állandó tesztgépünk alaplapja egy Gigabyte Z77X-UD3H, azon is van mSATA, de SATA2-es.

btw. köszi mindenkinek az elírás jelentéseket, javítottunk mindent!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tamaspolga... tamas...
2014.03.17. 16:56
illetve nem, ahogy nézem, ez már m.2-t használ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Coyote987
2014.03.17. 17:52
Sziasztok! Lehet én nem vagyok túl figyelmes,de pl. az számomra homály maradt,hogy gyakorlatilag ha jól gondolom, az msata ssd nem lassabb az asztali 2,5 méretű testvéreihez képest? Mert ha ez igaz akkor a notebook választásnál már kritérium lesz az msata port
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. csabi02 Coyot...
2014.03.17. 18:23
nem hát!
(csak az alaplapon elhelyezett vezérlő szabhat neki gátat)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Coyote987
2014.03.17. 19:54
Kedves Ipon! Légyszi tüntessétek már fel a notebook specifikációkban hogy van e msata port!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dzsuz87
2014.03.18. 13:27
Coyote a javaslatokat a fórum megfelelő helyére is írd be szerintem:
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. drenenerd
2014.03.18. 20:45
Régóta msata-val használom az e420 laptopomat nagy megelégedéssel, és nem volt lassú (jaa lehet 2 mp-el lassabb?), és mindig is hiányoltam, hogy nincs jobban elterjedve a lehetőség a használatára. Sajna kevés laptop van ma is melyben használható. Másrészről meg egy mITX alaplapon egy 2,5-s winyóval, APU-val tök elegendő teljesítményben és tárkapacitásban is szinte bármire, 20x20cm-ben.
Egyenlőre adattárolásra nem használnám ezeket sem magabiztosan, mert egy (nem msata-s) SSD már elszállt a családban, ráadásul előjel nélkül, és így semmi lehetőség nem volt semmilyen adatvisszanyerésre mivel meg sem nyekkent, ami azért winyóról nem egyszer sikerült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ZoliS
2014.03.19. 11:39
Azt megtudhatom, meddig húzták az SSD-k?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ronan ZoliS
2014.03.23. 12:27
Ameddig elég a profit szóval nem sokáig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sanyix madca...
2014.03.27. 14:30
Amelyiknek a magyarországra szállítási ára 10 ezer forint, így kb annyiba kerül mint egy sima bótban? haha
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa ZoliS
2014.03.28. 17:00
Garancia lejárta+1 nap
Amíg le nem jár a vezérlőben a számláló.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. cgsilver81 Svind...
2014.11.13. 16:39
elég régi topic, de remélem választ kapok. nem találok ilyet h sata2-es v sata3-as MSATA port speed. mindenhol azt olvasom h elméletben nincs cap. elméletben... szóval hogyan tudom megállapítani h 3 v 6Gbps? köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!