iPon Cikkek

Samsung 850 EVO: költséghatékony mestermű?

Dátum | 2015. 01. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Bevezető A Samsung tavaly, a 850 Pro sorozat bemutatásával komoly előnyre tett szert riválisaival szemben, legalábbis ami a gyártástechnológiát illeti: a vállalat elsőként alkalmazott az SSD piacon háromdimenziós lapkatokozási eljárást, ami rengeteg előnyt kínált, ahogy azt korábbi cikkünkben már részletesen kifejtettük. A memórialapkák egymásra rétegezésével nőtt a sebesség, nőtt a strapabíróság és ezzel egy időben csökkent az előállítási költség is, hiszen a lapkákat régebbi, kiforrottabb, olcsóbban alkalmazható gyártástechnológiával lehetett előállítani. Míg a planáris NAND Flash memóriachipeknél már 1x osztályú gyártástechnológiát alkalmaztak, addig a 3D V-NAND alapját adó lapkák 4x nm-es csíkszélességgel készülnek. A 3D V-NAND eljárást először MLC típusú NAND Flash memóriachipekkel karöltve vetették be: az első generációs megoldás 24, a következő pedig 32 réteget tartalmazott – utóbbi a Samsung 850 Pro sorozat alapját is adta. A TLC – vagy ahogy a Samsung nevezi, a 3-bit MLC – útja a kliens SSD-k piacára A TLC NAND Flash memóriachipeket elsőként a Samsung vetette be a kliens SSD piacon, és sokáig nem is akadt senki, aki követte volna a cég példáját. A TLC NAND Flash memóriachipek a sima 840-es sorozattal mutatkoztak be, majd 9 hónappal később megérkeztek a 840 EVO modellek is, amelyek ugyancsak TLC alapokra támaszkodtak, de már fejlettebb gyártástechnológiára támaszkodó NAND Flash chipekkel és 300 MHz helyett 400 MHz-en ketyegő Samsung MEX SSD vezérlővel dolgoztak, ami a SATA 3.1-es szabvány támogatását is megkapta. Ezek mellé még fejlett szoftveres körítés is társult a RAPID móddal, ami DRAM alapú gyorsítótárral próbálta tovább turbózni az amúgy sem rossz sebességeket. Terjeszkedik a 3D V-NAND technológia Már a 850 Pro sorozat megjelenésekor is világos volt, hogy a Samsung az MLC alapú NAND Flash lapkákkal szerelt 3D V-NAND memóriachipek után TLC alapú megoldásokkal is előrukkol – ezeket az első információk alapján tavaly novemberre vártuk. Telt-múlt az idő, a pletykák szállingóztak, de az új SSD-k nem novemberben, hanem decemberben futottak be – nincs kizárva, hogy a vállalat mérnökei a 840/840EVO sorozatnál tapasztalt hibajelenségek miatt extra tesztekkel bizonyosodtak meg róla, hogy a 850 EVO modelleknél nem fordulhat elő hasonló probléma. Előzmények ide vagy oda, most eljött az idő, hogy kipróbáljuk a várva várt 850 EVO család 250 GB-os tagját, amely a 850 Próhoz hasonlóan szintén 3D V-NAND alapokon nyugszik, de már nem MLC, hanem TLC lapkákat állít csatasorba. Egy-egy 3D V-NAND memóriachip most is 32 lapkaréteggel rendelkezik. Adattároló kapacitások, vezérlők, strapabíróság Az előző generációs 840 EVO modellekhez képest adattároló kapacitás tekintetében változás, hogy a 850 EVO családban már nincs 750 GB-os tag.
A SATA 6 Gbps-os csatolófelületre kapcsolódó 850 EVO SSD meghajtók között 120 GB-os, 250 GB-os, 500 GB-os és 1000 GB-os példányok lapulnak majd, amelyek házon belül készülő Samsung vezérlőt kapnak. A 120 GB-os, 250 GB-os és 500 GB-os SSD meghajtók MGX vezérlőt rejtenek, míg az 1000 GB-os példány MEX vezérlőt kap – utóbbi a 840 EVO és a 850 PRO SSD meghajtókból már ismerős lehet. Az MGX vezérlő a pletykák szerint csak két darab, a MEX azonban három darab ARM Cortex R4-es processzormaggal gazdálkodik. Az MGX vezérlő esetében a két processzormag elegendő teljesítményt kínál, így a harmadikra nincs szükség, ami jótékonyan hat az energiahatékonyságra. Az MGX vezérlő valószínűleg alacsonyabb csíkszélességgel készül, mint elődje, a két processzormag pedig magasabb órajelet alkalmaz, ám ez egyelőre csak feltételezés – a Samsung hivatalos információkat nem adott ebben a témakörben. Az viszont biztos, hogy van a fedélzeten DevSleep támogatás, ami már a 850 Pro esetében is rendelkezésre állt. Strapabíróság tekintetében a 120 GB-os és 250 GB-os 850 EVO SSD "csak" átlag napi 41 GB-nyi írásmennyiséget visel el, ám az 500 GB-os és 1000 GB-os modellek már napi 82 GB-nyi írással is terhelhetőek – csak úgy, mint a 850 Pro sorozat tagjai. A garanciaidő a 850 Pro modelleknél még 10 év volt, ami rengeteg, de a 850 EVO modellek esetében is kitett magáért a gyártó, ugyanis ezek a termékek 5 év garanciával kerülnek a boltok polcaira.
Samsung 850 EVO 250 GB A Samsung új SSD sorozatának 250 GB-os tagja elegáns, igényes csomagolásban érkezett, amelynek belsejében az SSD meghajtón kívül csak a legszükségesebb tartozékokat találjuk. A termékhez kapunk némi dokumentációt, plusz egy telepítő lemez is lapul a dobozban, amelyen a Samsung Magician segédprogram legfrissebb kiadása, illetve a Data Migration alkalmazás legújabb kiadása is jelen van. Előbbivel az SSD meghajtó diagnosztizálására, működésének beállítására, illetve firmware-ének frissítésére nyílik mód, utóbbival pedig meglévő operációs rendszerünket klónozhatjuk át az SSD meghajtóra, amennyiben az általa kínált tárhely erre elegendő. Mivel az említett szoftverekből idővel frissebb változatok is érkeznek, a telepítő lemezen találhatóak helyett érdemesebb rögtön a gyártó hivatalos weboldaláról letölteni az elérhető legfrissebb kiadásokat.
A 850 EVO sorozat tagjai elődeikhez hasonlóan fekete házat kaptak, amelynek alján a szokásos Samsung négyzet is jelen van – ez viszont most nem piros vagy narancssárga, hanem szürke. Az új SSD meghajtó mindössze 7 milliméter magas, így ultravékony noteszgépekben is használható – amennyiben az adott notebook 2,5 hüvelykes meghajtót alkalmaz.
A házat ezúttal nem bontottuk meg, de így is tudjuk, hogy belül egy apró, a háznak nagyjából csak az egyharmadát elfoglaló nyomtatott áramköri lap található. Ezen a Samsung MGX vezérlőn kívül két darab 3D V-NAND Flash memóriachip található, a gyorsítótár szerepét pedig egyetlen LPDDR2-es memóriachip tölti be. Alapterület tekintetében egy mSATA méretű megoldásról beszélhetünk. Hogy könnyebb legyen elképzelni a belsőt, kölcsönvesszük a TweakTown fotóját. Íme:
Az újdonság természetesen SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódik a rendszer alaplapjához. Tesztkonfiguráció A tesztkonfiguráció pontos paramétereinek ismertetése előtt feltétlenül érdemes néhány pillantást vetni az alábbi táblázatra, amely összehasonlítja a tesztben szereplő SSD meghajtók legfontosabb tulajdonságait.
Bár a 840 EVO esetében mSATA meghajtót használtunk, az eredményeket nem befolyásolja. A 840 EVO család mSATA változatát korábban már kipróbáltuk, akkoriban pedig arra jutottunk, hogy a 120 GB-os mSATA és a 120 GB-os 2,5 hüvelykes formátumú példányok között nincs nagy különbség, marginálisak voltak az eltérések. A 840 Pro és a 850 Pro közötti teljesítménykülönbséget korábbi cikkünkben már feltártuk, viszont azóta új driverek és új frissítések is érkeztek, így az akkori 840 Pro eredményeket nem lenne bölcs dolog felhasználni – hiszen a végeredmény nem lenne kellően objektív. A tesztekből a RAPID 2.0 mód vizsgálatát – ami a 850 Próval mutatkozott be – ezúttal kihagytuk, hiszen használata jellemzően csak a tesztprogramokban mutat komolyabb gyorsulást, egyéb esetben azonban inkább csak plusz egy hibalehetőséget jelent a biztonsági mentés nélküli Ramdisk-jelleg miatt. Tesztkonfiguráció • Processzor: Intel Pentium G840 • Rendszermemória: 2 x 4 GB Kingston HyperX Predator DDR3-1866 MHz @ 1333 MHz (CL9-9-9-27 1T) • Alaplap: MSI Z77A-G41 • Adattárolás: - Western Digital Caviar Black 500 GB (7200 RPM, SATA 6 Gbps) - Samsung 840 EVO 250 GB mSATA | FW: EXT4186Q (mSATA -> 2,5" átalakítóval) - Samsung 850 EVO 250 GB 2,5" | FW: EMT0186Q - Samsung 850 Pro 256 GB 2,5" | FW: EXM0186Q • Tápegység: Corsair TX650W • Ház: Cooler Master Test Bench • Operációs rendszer: Windows 8.1 64-bit, minden frissítéssel • Egyéb: - Intel HD Graphics Driver 15.28.22.64.3517 (64-bit) - Intel Chipset Driver 10.0.13 • Szoftverek: - ATTO Disk Benchmark v2.47 - Crystal DiskMark 3.0.3 x64 - Anvil's Storage Utilities 1.1.0.337 - AS SSD Benchmark 1.7.4739.38088 - PCMark 8 v2.3.293 (SystemInfo Version 4.33.485.0) Következzenek a tesztek!
Atto Disk Benchmark v2.47
Az Atto Disk Benchmark tesztjében tapasztalt eredmények meglehetősen nagy hullámzást mutatnak. Az mindenképpen érdekes, hogy 4K-s olvasás mind QD4, mind pedig QD10 beállítás esetén a 850 EVO modellnek feküdt legjobban. A többi teszt alkalmával végig a 850 Pro vezetett, a 850 EVO és a 840 EVO között pedig helyenként csak minimális teljesítménykülönbség mutatkozott. Crystal DiskMark 3.03 x64
A Crystal DiskMark 3.03 x64 tesztje sorrend szempontjából a papírformát követi, egyedül a 4K-s olvasási tesztnél tapasztaltunk egy furcsaságot: a 850 EVO itt is elverte mindkét társát. AS SSD
Az AS SSD beépített sebességmérője szerint ismét a megszokott sorrendet láthattuk, 4K-s teljesítmény tekintetében azonban volt némi bizonytalanság a mezőnyben. A különböző terhelésformákat szimuláló tesztek rendet tettek – itt a 840 EVO esetenként komolyabb mértékben is alul maradt 850-es sorozatú társaival szemben. PCMark 8 A fájlmásolással kapcsolatos tesztek előtt vessünk néhány pillantást a Futuremark PCMark családjának legfrissebb tagjára, a PCMark 8-ra is, amelyben a Storage Test nevű tesztcsokrot futtattuk le.
Az eredmények a fentebb látott sorrendet erősítik, akár a pontszámot, akár a sebességet nézzük. A 850 EVO összességében jobban teljesít elődjénél, a 850 Próhoz képest pedig némileg lassabb, azaz eddig a papírformát láthattuk viszont.
Fájlmásolással kapcsolatos tesztek A tesztprogramokon kívül természetesen ezúttal is elvégeztünk néhány "real world" tesztet, amelyektől azt várjuk, hogy segítenek még részletesebb képet alkotni a mezőny tagjainak egymáshoz viszonyított teljesítményéről. A tesztek során első körben az adott SSD meghajtón belül, könyvtárból könyvtárba mozgattuk a fájlokat, majd létrehoztunk egy 6 GB-os RAMDISK meghajtót, ami sávszélesség-limit nélküli tesztelést tett lehetővé. A RAMDISK segítségével mind az írási (Másolás ramdiskről), mind pedig az olvasási (másolás ramdiskre) teljesítményt vizsgáltuk.
A meghajtón belül zajló teszt alkalmával kialakult a papírforma szerinti sorrend: a 840 EVO és a 850 EVO között alig-alig volt teljesítménykülönbség, a 850 Pro pedig jól láthatóan elhúzott költséghatékonyabb társaitól.
Nagy meglepetés itt sem látszik: a korábbi sorrend ezúttal is tetten érhető, igaz, ebben a tesztben még szorosabb küzdelem mutatkozik a 840 EVO és a 850 EVO között. A 850 Pro itt is megmutatja, hol van az erőfölény.
Az utolsó teszt alkalmával a Ramdisk meghajtóról SSD-re másoltunk különböző tartalmakat, így most az írási teljesítményé volt a főszerep. Sok kis fájl másolása esetén nagyon szorosan alakult a mezőny teljesítménye, de a többi teszt ismét remekül rávilágított az erőviszonyok alakulására. A 850 EVO minden tesztben felülmúlta elődjét, igaz, előnye nem volt annyira lehengerlő, mint amekkora lemaradásban volt a 850 Próhoz képest.
Verdikt A Samsung a 850 EVO sorozattal ismét nagyot alkotott. A 3D V-NAND technológiát az MLC után immár a TLC NAND Flash lapkákkal is kombinálta a cég, így költséghatékony, ugyanakkor gyors és strapabíró SSD meghajtók születtek. A 840 EVO teljesítményét természetesen sikerült felülmúlni, de ami még fontosabb, hogy a strapabíróságot is sikerült növelni. A gyorsabb 850 EVO SSD meghajtók csak 2-3000 forinttal drágábbak azonos adattároló kapacitású elődeiknél – legalábbis a 120-, 250- és 500 GB-os modellek –, cserébe viszont nem csak gyorsabbak, de hosszabb garanciaidő is vonatkozik rájuk. Míg a 840 EVO esetében 3 év gyártói garancia van érvényben, addig a 850 EVO modelleknél már 5 év garanciát vállal a Samsung.
Aki gyorsabb, hosszabb garanciaidővel rendelkező SSD meghajtókra vágyik, választhatja a 850 Pro sorozat tagjait is, ám itt a +5 év garanciaidőt és az extra teljesítményt alaposan meg kell fizetni: a 250 GB-os 850 EVO és a 256 GB-os 850 Pro modell között pont 12 000 forintnyi különbözet van (az aktuális kiskereskedelmi árak alapján: 38 000 Ft vs. 50 000 Ft). Az adattároló kapacitás növekedésével a szakadék is növekszik. Igazából átlagfelhasználói szemmel nézve egy 850 EVO SSD meghajtó is tökéletes választás lehet, hiszen a teljesítményével nincs gond, az 5 év garancia a technológia fejlődését nézve pedig bőven elegendőnek tűnik – 4-5 év múlva már jelentősen gyorsabb SSD meghajtók lesznek a piacon, így sokan akkor is lecserélik majd 850 EVO SSD-jüket a teljesítménynövelés érdekében, ha az különben jól teljesít. Az általunk tesztelt 250 GB-os 850 EVO SSD meghajtó remek tulajdonságokkal rendelkezik, ám a költséghatékonyabb felépítés ellenére is drágább, mint elődje. A legszebb persze az lenne, ha az újdonság a 840 EVO árszintjén lenne, és valószínűleg ha azok eltűnnek a polcokról, oda is fog kerülni. Az ajánlott vétel címet azonban addig is odaítéljük neki, mert a nagyobb strapabíróság és a +2 év garancia véleményünk szerint megéri a minimális többletköltséget.
A tesztben szereplő 840 EVO mSATA, 850 Pro és 850 EVO SSD meghajtókat a Samsung hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani! Hasznos hivatkozások: 850 EVO sorozat – Gyártói weboldal850 EVO sorozat – iPon webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. cNobody
2015.01.27. 05:17
Az én 840 EVO-m az megint el kezdett lassulni, hiába a firmeware frissítés, amit a samu pont emiatt adott ki.
Én még várnék ezzel a típussal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Nurba
2015.01.27. 09:54
Az MLC szerintem a helyes elnevezés, mert a multi előtag nem azt jelenti, hogy kettő, hanem azt, hogy több. Azért, hogy könnyen kifejezhessük a 2bit MLC és 3bit MLC közötti különbséget született meg a TLC kifejezés. A 3bit MLC teljesen helytálló, nem csak a -Samsung nevezi úgy-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. istvankiss...
2015.01.27. 10:26
Valahogy engem ez a TLC/MLC dolog igen rövid ideig foglalkoztatott, szerintem átlag felhasználónak olyannyira nem számít, mint az, hogy szürke, vagy fekete színű a tokozás. Azért hívja a Samsung 3bit-MLC-cek, hogy az olyan emberek, akik ott tartanak, hogy ez az elsődleges választási szempont, azok kapjanak egy kezdő lökést a vásárláshoz. Van egy 840 EVO SSD-m, ha nem olvasom úton útfélen, hogy mennyit lassult, akkor nem is tudok róla. Maximális megelégedéssel használom. Van Kingston SSD-m, ami miatt a márka bebizonyította, hogy nagyon jó a PR részlege, csak a minőség nem bír a papíron feltüntetett értékekhez felnőni. Személy szerint már kinéztem egy ilyet magamnak, de ha a "ha az újdonság a 840 EVO árszintjén lenne, és valószínűleg ha azok eltűnnek a polcokról, oda is fog kerülni" jóslat beválik, akkor méginkább ezt fogom választani. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. kamikazee3...
2015.01.27. 14:45
Úgy érzem marad még 1 ideig a Corsair Force GT 120GB
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. nemlehet
2015.01.27. 14:45
Jellemzően úgy sem a cellaöregedés miatt mennek tönkre az SSD-k hanem a vezérlő hal le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Philo
2015.01.27. 14:50
Szerintem indokolatlanul drága. A 120 gigás 25 rongy.
Az Intel 520 120 GB ugyanúgy 5 év garival 20 ezer forintért lehetett kapni.
Az lényegtelen, hogy egy kifutó széria. A vásárló csak azt nézi, hogy tárkapacitás, gari. No meg az az Intel nem egy rosszul sikerült példány.
Az bosszant, hogy elvileg hűde sokkal-sokkal olcsóbb előállítani ezeket az ssd-ket mégis drágább, mint a korábbi drágább gyártástechnológiával készült megoldások.
Elmegy a Samsung a búsba...

Még egy. A legtöbb esetben nem a cellák szoktak meghalni, hanem a vezérlő. Ezért felesleges azon rugózni, hogy melyik cella bír ki 100 kvadrillió hexabyte adatot írni és melyik csak 10-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Renhoek
2015.01.27. 15:38
Milyen SSD-kről van szó?

Régebben az OCZ-kre volt rettenet sok döglődős panasz.

Samsungra nem nagyon hallottam. (Nekem is az van, tökéletesen működik, első szériás még... wear-t alig használt, pedig nyúztam rendesen fotosoppal és filmvágó cache-l )
A vezérlő az meg benne van a pakliban. HDD-nél is.

Philo: Biztos, hogy lejjebb fog menni az ára...de minek is adnák olcsóbban? Ki kell pörgetni a 840-eseket, gyakorlatilag nincs konkurencia 3D NAND-ban szóval joggal adhatják drágábban... Ilyen a kapitalizmus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Csaber Philo
2015.01.27. 17:16
A 240 GB-os 520-as 33800-ért azért jobb vétel volt , nincs rá egyenlőre panaszom bár, még csak 2 hete használom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Riddick77
2015.01.27. 18:15
Kari előtt vettem az egyik gépbe Samsung 840 Pro-t ,még jó áron volt. Nagyon gyors a boot ideje,gyorsabb mint az EVO-é szerintem. A neten már terjed a hír,hogy a 250GB SSD meghajtók az idén jelentősen olcsóbbak lehetnek. Akkor szerintem ,egy SAMU 250GB PRO-t veszek a 3770K mellé. Remélem, a forint árfolyama nem száll el,vagy haladjanak bevezetni az eurót,mert én pár éve már csak a hátrányát látom a webshopok árait nézve annak,hogy még mindig forinttal fizetünk....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Philo Csabe...
2015.01.27. 19:58
Arra most hány év garit ad az Ipon?
Én még 5 évvel vettem ősszel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Csaber Philo
2015.01.27. 20:32
5 év garival vettem itt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Philo Csabe...
2015.01.27. 21:30
Zsír.
Annyiért én is újítanék egyet, ha most vennék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Smooth44
2015.01.29. 14:48
Én is egy 250est vettem most a gépbe, elképesztően durva. A HTPC-ben egy 830-as 64GB van. Nem csak merevlemezhez, de még ahhoz képest is érezhető a különbség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Bloodx
2015.01.29. 20:35
Azt esetleg lehet tudni, hogy msata mikor varhato belole?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gargantu
2015.01.30. 16:31
Egyetlen osztás: átlagosan napi 82 GB írást visel el. Ez 520 MB/s írási sebesség mellett napi 160 másodperc, kicsit több mint 2 és fél perc!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. balinlin garga...
2015.01.30. 17:15
Persze, mert egész nap, egész évben írva van rá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. i2k010
2015.01.31. 10:02
Még mindig nem tudtam hozzászokni a neonzöld linkekhez... még mindig kiégeti a szemem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hympyke
2015.01.31. 11:17
Nekem a 840 után nem lesz többet samsung az tuti(amennyiben ezzel bajom lesz), de intel se... a 120gigás A-Dataval nem volt semmi bajom 4 év után. Volt rajta usb csatlakozás is, szóval most azzal mentegetem az ügyfelek szarait a gépeikről(onnan meg a saját HDDmre mert annyira azért már nem bízok benne 4 év után).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kiskoller
2015.01.31. 12:42
Egy intel meg egy samu ssd-m van, mindkettőn OS fut. 3-4 évesek már talán, és semmi bajuk. Mindkettő több tucatnyi teljes újraírást ért meg (OS reinstall)

Hamarabb hal meg a vezérlő, mint a cellák. Ha normális eszközt kapsz ki, akkor az se fog egy ideig problémás lenni. HDD-ket az ember 3-4 évre tervezett maximum, ezeket se kell sokáig. Ma vehetnék egy 240 gigás, 3-4 szer olyan gyors SSD-t ugyanannyiért mint anno a 40 gigás Intel-t vettem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010
2015.02.01. 13:11
Én kaptam a Samura 10 év garit de eddig hibátlanul megy, mellette egy régebbi Intel van 3,5 éves még mindig 94% állapota, egy darabig nem lesz gondom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.01. 15:49
Én sem járok már emiatt ide szivesen olvasni bármit is. Hogy lehet ekkora pöcs egy webdizájner, nemcsak hogy szar színösszeállítás, de még olvashatatlan is ez az ótvarzöld, és a folyamatos reklamációk ellenére sem javítják. Legalább áttennék kékre, vagy akár rózsaszínre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. realman
2015.02.08. 07:50
Hát aki panaszkodik,hogy lassú samsung 840 meg meghalt egy csomo sandforceos. Csamcsung,ocz,adata,crucical,Ezek számomra noname gagyikategóriák.Curcical (micron) aszem angol na most őszintén aki angol aútót is vesz vagy bármit ne csodálkozzon.
Van nekem is sandforceos 5 évesek elmúltak 24/7 torrent stb. Tökéletes csak,hogy corsair.Intel,Toshiba (japan brand!!!!!) na itt kezdődik a top brand.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. realman
2015.02.08. 07:51
Ja igen SanDick még esetleg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. flashike
2015.05.26. 15:24
75Tb az elviselt írási mennyiség? az semmi, max. 1év alatt 75Tb lenne..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csabi001 flash...
2015.07.22. 03:54
Rendszerparticiónak használd, meg max játssz alóla, letöltést meg ilyeneket én külön HDD-re tenném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror flash...
2015.07.22. 08:46
Azigen. Egy év alatt 3,7 TB-nál tartok, rendszer, játék, swapfile és böngésző cache mind a drive-on van. Ha egész nap oda-vissza másolsz egy bluray image-et egy másik winyóról, akkor talán összejön a 75 TB.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. straylight realm...
2015.11.07. 22:18
Crucical
Curcical
SanDick

Te. Jó. Ég.

Én ezekk,után bisztossan meg fogadom a! tanácsodat és aszem vesszek egy aútót.

Üdv
A Dörögg Zultánn
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!