iPon Cikkek

Samsung 900X3A: Itt az első Ultrabook

Dátum | 2011. 09. 27.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Az Ultrabookokról jó ideje lehet hallani és olvasni már a sajtóban, lassan gyakorlatilag a csapból is az Intel által megálmodott új kategória áll. Annak idején a netbookkal okoztak több millió vásárlónak örömöt, hiszen olyanok is hordozható géphez juthattak, akik amúgy egy átlagos notebookot nem engedhettek volna meg maguknak. A netbookok kora, ha nincs is leáldozóban, az biztos, hogy az eladások egyre kevesebb százalékát teszik ki az ide tartozó gépek. Az Intel – részben talán ezért – megálmodta tehát az Ultrabookot, amely egy egészen más rétegnek szól: a fiatal középosztálybelieknek.

A gyártó szerint a világ alaposan megváltozott és folyamatosan változik, hiszen egyre több féle eszközt használunk, melyek valamilyen módon mind mobilnak nevezhetők – legyen szó okostelefonról, tabletről, netbookról vagy éppen digitális könyvolvasókról. Éppen ezért az átlag felhasználó, mint fiktív személy is egészen más igényekkel keres magának hordozható számítógépet, mint tette azt két vagy három évvel ezelőtt. Ezt a csoportot célozza meg az Intel legújabb technológia gyűjteménye, hiszen az Ultrabook név mögött megbújó notebook zsenialitása valójában egy tucat Intel megoldásnak köszönhető.

Ahhoz, hogy egy notebook megkapja a hivatalos Ultrabook besorolást, jó pár követelménynek meg kell, hogy feleljen. Először is maximális vastagsága nem haladhatja meg a 21 mm-t. Másodszor tartalmaznia kell egy SSD meghajtót vagy ennek hiányában olyan technológiákat, amelyekkel biztosítható a rendszer SSD-szintű rugalmassága (véleményünk szerint ez egy hagyományos 7200-at pörgő merevlemezzel nehezen érhető el). A cég itt nem csak a használat közben tapasztalható sebességre tér ki, hanem azokra az esetekre is, amelyek a mindennapok során előfordulhatnak. A lehető leggyorsabb rendelkezésre állás a lényeg, legyen szó a gép bekapcsolásáról vagy alvó állapotból való felkeltéséről. A harmadik kritérium a legalább 5 órás üzemidő, amelyet az Intel a legvékonyabb és legkisebb gépekre határozott meg, az átlag a vállalat szerint akár 8 óra is lehet. Ezek még mindig nem olyan észbontó dolgok, legfeljebb akkor, ha a maximalizált vastagságot is számításba vesszük. A mai világban egyre nagyobb szerepet kap a biztonság kérdése, így az óriás vállalat ennek meglétéről is igyekezett gondoskodni. Előírják az Anti-Theft és az Identity Protection technológiák meglétét, amelyeket nem meglepő módon az Intel jegyzett be. Az Ultrabookok első generációja egyelőre a Sandy Bridge architektúrát használja majd, viszont a második (Ivy Bridge) és a harmadik (Haswell) generáció mind grafikus teljesítményben, mind biztonságban magasabbra fogja tenni a lécet (utóbbi nem is lehetett kérdés a McAfee felvásárlása után).


Összefoglalva tehát miről is van szó? Egy olyan ultravékony notebookról, amely elegendően gyors és rugalmasan kezelhető ahhoz, hogy egy átlag felhasználó igényeit kielégítse, sokáig bírja töltés nélkül és biztonságos. Az Intel tehát úgy fest, hogy újra feltalálta az Apple MacBook Airjét, de hogy mennyibe is kerül mindez? A gyártó szerint legfeljebb 1000 dollárba, ami szem előtt tartva az igényeket, elég csábító összeg, nem véletlen, hogy a notebookgyártók többször is figyelmeztették a processzor óriást, hogy lehetetlen feladat elé állítja őket. Bár az Ultrabookok piacra lépése csak a következő hónapban esedékes, hazánkban már megvásárolható a Samsung Series 9 sorozatába tartozó 900X3A, amely tekintettel arra, hogy a legnagyobb hazai mobilszolgáltatótól is beszerezhető, azok számára is érdekes lehet, akik eddig nem tudtak az Ultrabook, mint kialakulófélben lévő trend létezéséről.


A táblázatból jól látható, hogy a 900X3A minden követelménynek megfelel, ha a típusjelzést letakarjuk, gyakorlatilag egy MacBook Air is lehetne. A nagyon alacsony tömegen felül kapunk USB 3.0 csatlakozót, USB Sleep and charge funkciót (amellyel kikapcsolt állapotban is tudjuk tölteni mobiltelefonunkat), nagysebességű (450 MBps) vezeték nélküli hálózati kártyát és micro HDMI kimenetet. Az Intel csak a második generációnál tervezi beletenni az Ultrabookokba a Thunderbolt csatlakozót, így addig be kell érjük az eddig megszokott adatátviteli megoldásokkal – az ínyencek használhatják az Intel Wireless Display-t is. Az egy szem 4 GB-os modult legfeljebb egy ugyanilyennel bővíthetjük, ám mint majd látni fogjuk, ezt otthon elég körülményesen tudjuk csak megtenni. A kártyaolvasó kizárólag micro SD kártyákat képes olvasni, ami szintén nem egy jó dolog 2011-ben, hiszen a Samsung háza táján is vannak olyan fényképezőgépek például, amelyek sima SD kártyán tárolják a fotókat. A matt kijelző és a három év garancia viszont dicséretes, ráadásul a kijelzőhöz ezen felül még 72 órás pixelhiba garancia is tartozik, ahogy azt megszokhattunk a Samsung monitorok esetében is.


A készülék mellé a szokásos dokumentációkon felül kapunk egy rövid kábelt, melynek segítségével a vezetékes hálózatot vehetjük használatba, egy törlőkendőt, egy driver CD-t, illetve kiemelendő még az Apple és az Acer által is használt tápegység fejének csatlakoztatása is, amely a gyártó elmondása szerint könnyebbé teszi a különböző szabványt használó országok közti átjárást. A táp egyébként 40W-os és egész gyorsan feltölti a hatcellás telepet.

Bár a videokártya integrált és a processzor is az alacsonyabb fogyasztási értékkel rendelkezők közül került ki, egy ilyen vékony gépnél mindig kardinális kérdés a hűtőrendszer és a melegedés. Nos, az utóbbit illetően nem kell szégyenkeznie a Samsungnak, ugyanis az üresjárati 60 fokot legfeljebb 82-ig tudtuk feltornászni 100%-os igénybevétel mellett, ami nem egy rossz eredmény figyelembe véve a fizikai tulajdonságokat. Az már sokkal kevésbé nyerte el a tetszésünket, hogy átlagos terhelésnél is viszonylag meleg az akkumulátor feletti burkolat és környéke, amely egyenesen forró lesz, mikor elkezdjük keményebben izzasztani a masinát. A zajszint viszont elenyésző volt, gyakorlatilag nem tudtunk olyan helyzetet produkálni, amikor a Samsung Ultrabookja érezhetően hangos lett volna.


A Windows élményindexből szinte fel sem tűnik, hogy az átlagnál visszafogottabb teljesítményű géppel van dolgunk, mindenből repkednek az 5 pont feletti értékek. Furcsa volt ugyanakkor, hogy az SSD-re a készülék nem kapott maximális pontszámot. Ennyire lassú lenne?


A grafikonokat elnézve, aligha. Úgy látszik a 7,9-hez ennél jobbat kell produkálni. Tény, ami tény, hogy manapság a 200 MB/s körüli tempó nem számít kiemelkedőnek, az viszont biztos, hogy a 900X3A összehasonlíthatatlanul rugalmasabb volt, mint bármelyik mostanában nálunk járt noteszgép. A 128 GB-os kapacitást nem bolygatta a gyártó, így egyetlen partíción használhatjuk fel ezt teljes egészében.

A hangszórókról nehéz bármilyen pozitív dolgot írni, hiszen hiába van SRS 3D tanúsítvány, egyszerűen túl picik és túlságosan nincs bennük élet. Magas hangokat gyakorlatilag csak akkor kapunk, ha ezt a grafikus hangszínszabályzóban megoldjuk mi magunk. Mélyhangokat szintén ne várjunk (de ez a noteszgépek 99%-ára igaz), a középtartomány pedig hiába erőteljes, valójában sokat kell bűvészkedni az EQ-val, hogy legalább filmnézéshez emészthető eredményt kapjunk.


Kétség kívül külsejét tekintve nagyon érdekes jelenség a Samsung 900X3A, ami nem csoda, hiszen a felső burkolat duralumíniumból készült, amely kétszer erősebb a klasszikus alumíniumnál. Bár a tények ezt nem igazán támasztják alá (a MacBook Air a maga sima alumíniumával robusztusabbnak tűnt), mi hiszünk a gyártónak. Annyi szent, hogy a cég új ultrabookja nagyon kecses és egyben elegáns is, bár kétségtelenül gyűjti az ujjlenyomatokat annak ellenére, hogy a kijelző körüli kávát leszámítva sehol nem találunk rajta csillogó felületet. A gépet megfordítva két dolgot vehetünk észre. Az egyik, hogy ezt bizony nagyon nehéz lesz csak úgy szétszedni és összerakni, az akkumulátor cserével pedig nem kell foglalkoznunk, mivel az elválaszthatatlan a géptől (éppen ezért igyekezzünk viszonylag sűrűn meríteni rátöltögetés helyett). A másik látnivaló a MacBook Air első két generációját idézi, ez pedig a rejtett csatlakozók kérdésköre. A dizájn kedvéért ugyanis a Samsung mérnökei úgy döntöttek, hogy mindkét oldalon létrehoznak egy-egy lehajtható fedelet, az összesen hat portot pedig ezek mögé bújtatják. Szerencsére itt nem követték el a tervezők azt a hibát, hogy a csatlakozókat túlságosan besüllyesztették, így a 3G modemekkel és nagyobb méretű pendrive-okkal se lehet gond.


A billentyűzet a jobb fajták közül való és annak ellenére elfogadható az alátámasztása, hogy ennek a kérdésnek a megoldására túl sok hely nem állt rendelkezésre. A gombok háttérvilágítást is kaptak, amely hat lépésben szabályozható, de az alsó három már súrolja a láthatóság határát. Kapunk egy Fn Lock gombot is, mellyel megszabhatjuk, hogy a többfunkciós gomboknak az elsődleges vagy a másodlagos képességeit szeretnénk mostantól használni. Szintén említést érdemel – bár jelentősége aligha van -, hogy a WiFi, az Fn Lock és a némítás gomb külön kék háttérvilágítást is kapott, amely akkor aktivizálódik, ha az adott funkció éppen használatban van (értsd: be van kapcsolva a vezeték nélküli hálózat, stb.). A bekapcsoló gomb ugyanakkor lehetett volna kevésbé gagyi, nagyon nem illik a képbe.


A touchpad elég hatalmasra sikerült, viszont nem nyerte el maradéktalanul a tetszésünket. Az egyik probléma, hogy gyors funkciókat érintésre nem, csak és kizárólag lenyomásra állíthatunk be – pontosabban érintésre állítjuk be őket, de valamiért csak lenyomásnál aktivizálódnak. Így fordulhatott elő, hogy a kétujjas érintésre beállított helyi menü csak akkor jelent meg, ha le is nyomtuk az amúgy bal és jobb egérgombot is tartalmazó felületet. Nem mondanánk, hogy a touchpad rossz, de mindenképpen megszokást igényel, ha minden funkcióját ki szeretnénk használni – viszont megéri megszokni, mert elég sokat tud. Ráadásul kifejezetten tetszett nekünk az anyaghasználat, a matt felületet nyáron fogják leginkább értékelni a vásárlók.


Mint már említettük korábban, a 900X3A-nak mindössze hat csatlakozója van, amelyből az egyik egy micro SD kártyaolvasó, a másik pedig a fejhallgató bemenet, és tekintettel arra, hogy van vezetékes hálózati csatlakozási lehetőségünk is, így nagyon hamar elfogynak a portok. A micro HDMI-n kívül egy USB 2.0-s és egy USB 3.0-s bemenetünk van, itt véget is ért a lista. Jól látható, hogy a miniatűr hangszórók a gép két oldalára kerültek, részben ez is felelős a bőven átlag alatti hangminőségért.

A kijelző matt bevonata (vagy inkább fényes bevonatmentessége) nagyon jót tett a képminőségnek, ráadásul a háttérvilágítás is kiemelkedőnek bizonyult. A látószögek egész jók, a szövegmegjelenítés kellően éles. A fényerő tartomány elég tág, viszont a minimális érték lehetett volna alacsonyabb, sötét szobában, ha nem is nagyon, de soknak éreztük. A színvilágot könnyedén beállítottuk, így nyoma se volt a kezdeti sárgás árnyalatoknak. Az 1.3 Mpixeles webkamera képe felejthető volt, a mikrofon része ugyanakkor megfelelően szuperált.

Már csak a tesztek vannak hátra, hogy véleményt alkothassunk az új jövevényről, így lássuk, mire képes egy 17W-os Core i5 processzor.


Gyakorlatilag ugyanarra, amire a legkisebb Core i3, amelyet az alsó középkategóriás gépekben találunk, ami nem rossz, tekintve, hogy az i5-2467M majdnem fele annyit fogyaszt, mint a szóban forgó i3-2310M. A lényeg, hogy a mindennapos tevékenységekre és annál picit többre is nyugodtan vállalható az alacsony órajelű Core i5, az SSD-vel kombinálva egy jó ideig nem fogjuk lassúnak érezni a rendszert.


A videokártya sebessége nem csak a processzor relatíve alacsony órajele miatt nem ér fel a többi Intel HD Graphics 3000-hez, hanem azért sem, mert a VGA órajele is alacsonyabb a többinél (350-1150 MHz között változik szemben a 650-1350 MHz-cel). Játékra tehát korlátozottan alkalmas csak a készülék, nagyjából az előző generációs Intel videokártya sebességével kell számolnunk, ha 3D-re adjuk a fejünket.


Amiben viszont kétség kívül remekel ez a platform, az az akkumulátoros üzemidő. Még a véleményünk szerint túl magasnak számító minimális fényerővel is sikerült közel 10 óráig futtatni a dokumentumolvasós tesztet, ami remek eredmény egy 48 Wh-s teleppel a burkolat alatt. Maximális fényerő mellett két hosszabb filmet is megnézhetünk full HD-ban, hiszen itt 4 óráig volt használható a készülék. A teljes terhelés már nem ment annyira jól neki, a szűk két órát nem egy gép hozza fele ennyi pénzből (se).

Túl vagyunk az első Ultrabook bemutatkozásán, amely kicsit csalóka, hiszen a Samsung már a nyár során piacra dobta a 900X3A-t és utólag sorolták be az Intel új kategóriájába. Ettől függetlenül maximálisan megfelel a követelményeknek, így kiindulási alapnak gyakorlatilag tökéletes. A duralumínium burkolat eleganciát kölcsönöz a gépnek, de a többi helyen sem kell szégyenkeznie a leendő tulajdonosnak, ahova nem ez, oda minőségi műanyag, esetleg mezei alumínium került. A sebességgel és az üzemidővel elégedettek voltunk, bár a videokártyától többet vártunk volna, még ha nem is első számú szempont annak sebessége ebben a szegmensben. Úgy gondoljuk, hogy van fantázia az Intel által megalkotott Ultrabook imidzsben vagy gyűjtőnévben, de a fő rivális, a szintén Ultrabooknak tekinthető MacBook Air ellen ennél azért több kell majd. A Samsung 900X3A ára jelenleg 20 ezer forinttal marad csak el az Apple portékájától és versenyképesnek csak akkor mondhatjuk, ha az Airt is három éves jótállással nézzük (ugyanis az plusz 90 ezer forintunkba kerül). Az igazán nagy probléma az, hogy azt a húszezer forintot bőven megéri a két gép közötti felár, hiszen a billentyűzet bármennyire jó, a MacBook-é egy kicsivel jobb, a touchpadnél a Samsung nem nagyon rúghat labdába, a melegedési versenyben is az Apple-nek áll a zászló. Szintén kérdés még az SD kártyaolvasó megléte, illetve meg nem léte, továbbá az Air mellé a klasszikus 16:10-es képaránnyal bíró 1440x900 pixeles kijelzőt kapjuk. Míg az egyik oldalon ott az USB 3.0, addig a másikon ott a Thunderbolt. Még mielőtt azzal vádolna meg minket bárki is, hogy az Apple szekerét toljuk, ki kell jelenteni, hogy az Intel egyszerűen úgy szabta meg a követelményeket, hogy a végeredmény egy MacBook Air ellen ligába induló hordozható valami lesz. A chipóriásnak pedig valójában teljesen mindegy, hogy az Apple vagy a vele szemben álló gyártók kerekednek felül, hiszen egyszerre mindkét oldalt el tudja látni alkatrésszel és technológiákkal. A legnagyobb probléma a Samsung újdonságával nem is az, hogy a MacBook Air jobb gép nála, hanem az, hogy az ezer dollár körüli árnak még csak a közelében sincs az a szám, amit jelenleg a virtuális céduláról leolvashatunk. Márpedig, ha a teljes pályás letámadás a cél, akkor meg kell célozni a 300 ezer forint alatti régiót, ugyanis egy dologgal nem számolt az Intel: a divat felárával és a márka értékével. Márpedig jelen esetben mindkét területen az Apple-nek áll a zászló. Kíváncsiak vagyunk, hogyha tömegesen megérkeznek az Asus, az Acer, a Lenovo, az MSI és a Toshiba ultrabookjai, akkor a közel ugyanolyan hardverrel rendelkező gépek között milyen árverseny alakul ki – ha egyáltalán kialakul.


A Samsung 900X3A-t a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ meggyőző dizájn és anyaghasználat
+ jó képminőséggel rendelkező matt kijelző
+ jó billentyűzet
+ háttérvilágítással rendelkező klaviatúra
+ halk működés
+ 128 GB SSD
+ USB 3.0 Sleep & Charge funkcióval
+ kategóriájában hosszúnak számító üzemidő
+ 3 év garancia a gépre és 72 órás pixelhiba garancia pluszban a kijelzőre

Kontra:
- többnyire meleg, olykor forró burkolat (főleg alul)
- a kártyaolvasó csak micro SD kártyákat kezel
- HDMI csak átalakítóval érhető el, amely nem része a csomagnak
- gyenge hangminőség
- a rejtett portok hosszútávon frusztrálók lehetnek
- az akkumulátor nem cserélhető házilag
- messze még az 1000 dolláros ár

Hivatalos oldal: Samsung Magyarország
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

37. Axekiller
2011.09.27. 11:41
370E forintért ez egy vicc
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Alvin_ti42...
2011.09.27. 12:16
mikrobi: miről beszélünk? http://www.apple.com/macbookair/specs.html
Ugyanúgy 128-as SSD van az Airben is. Kevered a sima MacBook Pro-val, ami viszont erősebb, de tényleg HDD van benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. asimov007
2011.09.27. 12:43
Humoros cikk. Egy netbook vs. ultrabook. Az árról már említést se tegyünk. Mindkét kategória a vásárlók megtévesztése, illetve kizsebelése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. e-beci81
2011.09.27. 13:49
Ez sajnos nem vicc, vagy ha igen, akkor nagyon rossz!
Bár ez nem is annyira mindennapi használatra van tervezve ennyi pénzért, sokkal inkább egy újabb presztízsgépnek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Alvin_ti42...
2011.09.27. 13:57
asimov007: hol látsz te a cikkben netbookot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. mtrx220
2011.09.27. 14:22
hát ez valóban $1000 alatt van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. malvoisen
2011.09.27. 15:01
"Még mielőtt azzal vádolna meg minket bárki is, hogy az Apple szekerét toljuk, ki kell jelenteni, hogy az Intel egyszerűen úgy szabta meg a követelményeket, hogy a végeredmény egy MacBook Air ellen ligába induló hordozható valami lesz."

Tehát már ott tartunk, hogy a cikkírónak előre bocsánatot kell kérnie, csak mert pozitívat mond egy Apple termékről?

Tudom, hogy ez csak az első ultrabook, úgyhogy nem lehet nagy összehasonlító elemzést készíteni, de azért talán nem Dell Vostrot kellett volna felvonultatni a gép ellen, hanem egy Macbook Airt...

A Samsung ismét megmutatta, hogy a reverse engineering koronázatlan királya, de azért az vicces, hogy az Apple egy-két hibájából nem volt képes tanulni. Volt szerencsém már hetekkel ezelőtt tapogatni ezt a gépet és el kell mondjam, felhasználói szempontból semmi előnyét nem látom a drágább (?) duralunak, mivel ütésálló úgysem lesz, 3 évnél tovább pedig nem kell bírnia. Amúgy nem tűnik rossz gépnek, főleg a sok műanyag Samsung után különösen kiemelkedő.

Egyébként itt a lényeg szerintem azon van, hogy az Intel minél több cuccot el tudjon adni. Nem hiszem, hogy lesz majd olyan ultrabook, ami ténylegesen Macbook Air vásárlókat csábítana el, egyszerűen az anti-Apple társadalom is megkapta a maga ultrahordozható termékpalettáját. Aztán majd jönnek sokan és nem értik, hogy miért nincs ezekben a készülékekben blu-ray író és ethernet port, a diszkrét vga-ról már nem is beszélve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. asimov007
2011.09.27. 15:02
Alvin_ti4200:

"A netbookok kora, ha nincs is leáldozóban, az biztos, hogy az eladások egyre kevesebb százalékát teszik ki az ide tartozó gépek."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. malvoisen
2011.09.27. 15:15
Alvin:

Te pedig a két Macbook Airt kevered. Ha a Samsungot a 13-as Airrel hasonlítjuk össze, akkor a kártyaolvasó megléte nem kérdés... Továbbá, ha teljesen tényszerűen akarjuk a két gépet összevetni, akkor láthatjuk, hogy a Mac processzora egy erősebb darab, illetve az amerikai árazás szerint MB Air 3 év garanciával 1549 dollár, míg a Samsung pont egy 100-assal hosszabb (és itt már az x éve egyfolytában fogyasztói elégedettség bajnok kiterjesztett Apple szervízről beszélünk).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. szakacsg
2011.09.27. 15:33
Nagyon szép ketyere Kár, hogy a nagy SSD meg a duralu burkolat horrorisztikus magasságokba nyomja fel az árát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. somakb
2011.09.27. 15:50
Nem értem a címet. Ez nem ultrabook, ez így erősen megtévesztő... azok még nincsenek sehol, ez csak egy Samsung erősen kompakt noti. Ennek semmi köze az Intel által meghírdetett 1000$-os platformhoz.

Pont ezen notik miatt sipákolnak a notigyártók, hogy a marha nagy felárral adott kompakt ultraportable notijaik árát a földbe döngöli egy 1000$-os modell ami ugyanezt nyújtja, így saját maguk kell hogy kivégezzék, pont a cikkben említett terméket is. Ezért büdös nekik... itt a remek élő példa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Svindler
2011.09.27. 15:52
asimov: és tovább is olvastad a cikket...?

malvoisen: bár alapvetően magyar árakkal érdemes hasonlítani, de ha USA árakat nézek, akkor 200 dodó van a 3 év garis Air és ez között (neweggen a tesztelt példány 1349 dollár, amit te néztél az másik procival van és valóban 1649). Elég szőrszálhasogatásnak érzem az íróval való kötözködést
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Svindler
2011.09.27. 15:57
somakb: eredetileg ez a noti nem Ultrabooknak készült, de mivel megfelel a fizikai követelményeknek, itthon a Samu ráhúzta, hogy az. Egy platformot nem az ára határol be, az Intel szeretné, ha 1000 dolláros notik röpködnének, de már sok gyártóról tudjuk, hogy lesz 1000 dollár feletti Ultrabookja. A kérdéses ár alá főleg a Core i3-mas példányok fognak beférni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. malvoisen
2011.09.27. 16:11
Svindler:

A gyártó honlapja, az, hogy milyen kiskereskedelmi kedvezmények akadnak, talán nem az ajánlott fogyasztói ár kategóriájába tartoznak. Egyébként ez az 1649 is alacsonyabb szériába tartozó processzorral szerelt.

Egyébként legyen, számoljunk magyar árakkal, de akkor talán az 1000 dolláros határt sem kellene felemlegetni, mert Magyarországon teljesen irreleváns.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Asagrim
2011.09.27. 21:30
Először néztem meg a specifikációkat, különös tekintettel az árra, aztán végül eddig olvastam:

"... egy egészen más rétegnek szól: a fiatal középosztálybelieknek."

Ha GDP átlagot vonunk, akkor ez az állítás már igaz is lenne ... az arab emirátusokra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. prohlep
2011.09.27. 22:06
Vetelarral nem foglalkozom, mar sokszor beszelgettunk ilyesmirol.

Vekonysag kerdese izgat engem.

Vekonysag szerintem fontos a TV eseten, mert a vastag csoves keszulekek tetejen sok csalad eseten megjelent a cserepes virag, ami szerintem nem oda valo. TFT nagy elonye, hogy vekonysaga miatt nehez ilyen szornyuseget elkovetni, ... vagy jol kell tudni egyensulyozni.

Vekonysag fontos a mobil telefonnal, mert az a par het, amikor 5 evvel ezelott hasznaltam mobil telefont, a gyarkorlatban is vilagossa tette szamomra, hogy a zsebretetel egyik fontos kenyelmi faktora, hogy milyen vekony a telefon.

De nem ertem, hogy laptop eseten miert gyurnak a vekonysagra?

Vekony laptopot nehezebb HALKAN huteni.

Vekony laptopot nehezebb erosre csinalni.

Csak egy pelda: lattatok-e mar olyan utasszallito repulot, amelynek a torzse a macbook-air vekonysagaval vetekszik?

Picit testesebb szerkezetet egyszerubb erosre is es konnyebre is csinalni.

Szerintem a legtobb embernek nem az a problemaja, hogy 18mm, 20mm vagy urambocsa 28mm vastag a laptopja, hanem hogy 1.3 ... 1.7 kg helyett egy 2.7 kg dog nehez sulyzo.

Elismerem, hogy szepen nez ki a vekony.

De peldaul a vekonysag is hozzajarul ahhoz, hogy egyre kevesbe merul fel laptopon egy jo kenyelmes, 5-6 millimeter suppedesu billentyuzet.

Egy 1980-as evekbeli eredeti IBM billentyuzet pedig olyan egy mai laptophoz kepest, mint egy ultra-nagy kenyelmes borfotel egy hokedlihez kepest.

Miert ennyire hajszolni a vekonysagot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. MrJerk
2011.09.28. 14:53
És én még azt hittem, hogy az ultrabook erősebb egy netbooknál, szinte azonos mérettel..
1,6GHz-es processzor??? WTF??

Ja, hogy SSD van benne? Ennyi? Ennél olcsóbban kijön ha netbookba vesz az ember az olcsó netbookjába SSD-t. Már ha érdemesnek tartja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. szelljanos
2011.09.28. 16:20
Amit a kolléga leírt pontosan így van.

"somakb - 2011-09-27 15:50:1612
Nem értem a címet. Ez nem ultrabook, ez így erősen megtévesztő... azok még nincsenek sehol, ez csak egy Samsung erősen kompakt noti. Ennek semmi köze az Intel által meghírdetett 1000$-os platformhoz."

Bizonyításképp: 370.000 HUF -> ~1.700 USD
Fail.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Simba
2011.09.28. 17:16
370k te atya ég Nem akarok kérkedni, de ennyiért már Macbook-ot is kapni ugyanebben a méretben. Inkább az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Benyke
2011.09.28. 18:11
fail.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. malvoisen
2011.09.28. 19:09
Hozzátenném, hogy a Samsung nem használja a termék magyar oldalán (sem) az Intel által levédett 'Ultrabook' nevet, csak az 'ultra hordozható' kifejezést. Ha nem így tenne, az Intel azonnal betiltaná a terméket világszerte szvsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Alvin_ti42...
2011.09.28. 19:38
Kiegészítő infó, hogy az Acer ma bejelentette, hogy az S3 Ultrabook hamarosan itthon is lapható lesz, 240 GB-os SSD-vel és 3 év garanciával 330 ezer forintért, a hagyományos merevlemezzel százezer forinttal lesz olcsóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. franc0 MrJer...
2011.09.29. 04:32
MrJerk, látom értesz a dolgokhoz (nem).
Elárulom, ez a proci üti például a P8800-at, ami egy 2,66GHz-es Core2Duo és lényegében a userek 99%-ának elegendő laptopba. Ennyit az órajel fontosságáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. MrJerk
2011.09.29. 08:14
Na persze.
Azonban amire én használom a számítógépet (cad, render), ott pont az számít, hogy mennyi idő alatt zavar le egységnyi mennyiségű számítást a gép. Most 6 magon 3,81GHz-en dolgozom. A mobilitás miatt ezt le tudnám adni 4 magra és 2,8-3 GHz-re. De nem 2 magra és 1,6-ra. És mindezt nem ennyiért..
És már bocs, de pont lekakilom, hogy az általad kitalált "átlag user"-nek mi felel meg. Ennyiért ezt a gépet csak nemnormálisok veszik meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. nattila77
2011.09.29. 10:58
MrJerk: workstation célokra nem notebookot kell venni, hanem workstationt.

Nem neked készült, ennyire egyszerű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mivan80
2011.09.29. 12:58
A teszt jó, de van benne egy ordas nagy hiba:

"...az akkumulátor cserével pedig nem kell foglalkoznunk, mivel az elválaszthatatlan a géptől (éppen ezért igyekezzünk viszonylag sűrűn meríteni rátöltögetés helyett)"

Ne már, így megy aztán gyorsan tönkre!
Tudtommal a lítiumion-akkumulátort kifejezetten károsítja ha teljesen lemerítik... A 75% körüli töltöttségi szint tesz neki jót, így érdemes rendszeresen rátöltögetni (persze egy rátöltés minimum 30 percig tartson).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Pales
2011.09.29. 12:59
@MrJerk Akkor neked Intel Core i7 2960XM processzorral szerelt notira lesz szükséged,
amely procinak az ára az Intel által követelt ultrabook árán önmagában túlmutat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Alvin_ti42...
2011.09.29. 14:02
mivan80: hosszabb tárolásnál 40%-os töltöttség és 25 fokos hőmérséklet ajánlott a Li-ion akksiknak, a teljes lemerítés pedig 5-10%-ot jelent értelemszerűen, nem nullát, azt valóban nem szereti a telep.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. lajcsi1975 mivan...
2011.09.29. 14:46
Nincs abban semmiféle hiba. Te azt gondolod hogy egy laptop mélykisütésre letud meríteni egy telepet? Ez több okbol is lehetetlen , elösször is már a telepben is ven egy védőelektronika ami nem engedi veszélyes szintre kisütni az aksit, másrészt még ennek a notebooknak is van egy minimális energiaigénye ami alatt feladja a küzdelmet és jobbnak látja elmenni csicsikálni , és még ez az állapot is messzebb van a mélykisüléstöl. , Nekem is van egy kis csöves netbookom de én is igyekszem havonta egyszer azé lemeríteni , sött, ha mód van rá mindig teljesen lemerítem , és itt megint nem mélykisütésröl van szó.

Üdv.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. LGx
2011.09.30. 12:10
"Az Intel – részben talán ezért – megálmodta tehát az Ultrabookot, amely egy egészen más rétegnek szól: a fiatal középosztálybelieknek."

"Bruttó ár: 370.000 Ft"

ez számomra összeegyeztethetetlen
ami benne van az max 170.000 huf, és szerintem azért 200-at a design meg samu logó sem ér... pedig veszettül jól néz ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Alvin_ti42...
2011.09.30. 13:16
LGx: nem Kelet-Európa lesz a legnagyobb felvevő piac, a fejlettebb országokban pedig ez az összeg egy átlag keresetnek alig több, mint a fele. Mellesleg csak a processzor közel 60 ezer forint, a 128 GB-os SSD is alsó hangon 50 és akkor még alaplap sehol, kijelző sehol, dizájn és anyagmegmunkálás sehol, valamint a munkások sincsenek kifizetve. Nem szeretném részletezni, de az tény, hogy a 370 ezer forint eltúlzott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. LexLex
2011.09.30. 17:23
A specifikációt meglátva egyből az jutott eszembe, hogy ezek nem láttak még MB Air-t, de látom sokan észre vették a hasonlóságot. Nem rossz, tényleg szép, de ennyi pénzért biztos, hogy az Apple Macbook Air-t venném. Hasonló az ára és pár tekintetben jobb. Vékonyabb, telepíthető rá OS X és más rendszer is míg PC-re alapból nem megy fel az OS X, MagSafe töltő, kicsivel erősebb CPU stb. Ezt a gépet azok fogják venni, akik anti-Apple-ösök, vagy a Samsung kinézete tetszik jobban vagy egyszerűen nem tudják, hogy létezik MBA. Akárhonnan nézem, egy MBA azért komolyabb gép, márcsak a profi OS miatt is. Mellesleg egy ugyanilyen specifikációkkal rendelkező MBA külföldről behozva 300e körül is megvehető. Nem rossz gép ez a Samsung, de megalkottak egy ugyanolyan hardverrel bíró gépet, mint az MBA, majd rásütötték annak az árát. Ez nem így megy, legalább lenne olcsóbb vagy tudna többet, mivel az MBA tud olyan dolgokat amit mások nem, pl. MagSafe töltő, de, hogy majdnem ugyanaz a hardver ugyanazzal az árral...

LGx:
Kiszámoltad már, hogy egy ilyen gép ára, pl. egy normális német fizetésnek hanyad részét teszi ki? Ottani havi fizetésből többet is vehet az ember. Alvin sem Magyarországra gondolt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. malvoisen
2011.10.01. 18:21
Nem tudom, hogy ez általános-e, de a holland Saturnban az erősebbik Series 9 1599 euró. Nyilván az ilyen kiskereskedelmi láncok a bevezető árat mindig magasra teszik, de ha egy átlag nyugat-európai középosztálybeli fiatal keresési algoritmusát veszem alapul (1 jó-e, 2 menő-e, 3 mennyibe kerül) akkor ilyet senki sem fog venni. Egyébként még nem is láttam másoknál, Airt annál inkább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dbalazs80
2011.10.03. 12:13
Szeretném felhívni a szerzőt egy fatális tévedésre.
A tesztben szereplő készülék NEM ultrabook, mivel nem felel meg az Intel minden követelményének ezen a téren!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. coolpet
2011.10.07. 00:53
Ez egy fos. Messzirol sem fogdosnam. Egyszeruen miert nem tudnak olyan kompakt gepet kesziteni, ami megfelel a neki szant kovetelmenyeknek?

Veszek egy aramkori lapot, majd szepen rarakom a procit, a vga-t(ami tud hardveres videogyorsitast) raintegralok meg a lapra 128GB sata2 vezerlovel ellatott memoriat(ssd)meg az egyeb vezerloket(audio, lan kartyaolvaso). Ez durvan ket tenyerben elfer. Leforditom a panelt, mellerakok annyi akksit amennyi belefer(legalabb 10 oras uzemido), teszek meg ra egy jo energiahatekonysagot vezerlo chipet(mindent lekapcsol auto ha nincs hasznalva). Fogok egy szalcsiszolt alu hazat, az integralt cuccok hovezeto paddel erintkezve a cucc aljan hulnek, mig a lap hatuljara billentyuzet aramkor van kialakitva, egy raszteres gumipaddal, aszt jolvan. A kijelzo egy szep 15os oled lenne(nem kell 10-13 col, nem akarok megvakulni, arra ott az okkostelefon az 5 coljaval), a tetelen egy webkamcsi es keszen is van. Ja + touchpad, es visszafordithato erintokijelzo mint a tabletekben.

Ezt eladni kb 100 penzert oszt jo8. Jatszani ugysem jatszik senki laptopon, arra ottvan az asztali meg a rakas konzol. Manapsag 20e ft-ert lehet brazos-t venni, meg fullextras komoly lapokat 40ert. Ennyibol ez is kijonne, +60 a korites. +20% nagyker +30% kisker +25% afa, aztan maris 170
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alvin_ti42...
2011.11.06. 17:04
dbalazs80: melyik követelménynek nem felel meg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jimmy9082
2012.12.27. 15:24
tulajdonképpen mért is jó nekem az hogy van egy extra vékony extra könnyű laptopom?
aki nem bir el egy normális laptopot az szerintem sürgősen nézesse meg magát orvossal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!