iPon Cikkek

Samsung 950 Pro: villámgyors M.2-es SSD

Dátum | 2016. 01. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Célkeresztben a nagy jövő előtt álló M.2 slot A Samsung tavaly, az SSD Global Summit alkalmával rántotta le a leplet a 950 Pro SSD sorozat tagjairól, amelyek papíron meglehetősen érdekes újdonságoknak tűntek. A korábbi generációkkal ellentétben a 950 Pro SSD meghajtók már nem 2,5 hüvelykes formátummal és SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel érkeztek. A Samsung újdonságai jóval gyorsabb PCI Express 3.0 x4-es csatolófelületet és NVM Express protokollt használnak. Mivel az SFF8639-es (U.2) csatolófelület, ami a SATA és talán a SATA Express portok utódjául is szolgálhat a nem is oly távoli jövőben, még abszolút nem terjedt el kereskedelmi forgalomban – de azért már kezdi bontogatni szárnyait –, így csak egy megoldás maradt: a szupergyors SSD meghajtókat M.2 formátumban kell kiadni. Az U.2-es adapterekkel amúgy sem lennénk előrébb: ezek még többnyire M.2-es slotba illeszkednek, tehát a tempós M.2-es bővítőhelyre mindenképpen szükség van.
Az emlegetett U.2 adapter és az U.2-SFF8639 kábel
M.2 fronton az első generációs PCI Express 2.0 x2/x4-es megoldásokat egyre inkább elkezdték felváltani a PCI Express 3.0 x4-es csatolófelületet használó slotok, a Z170 Express lapkakészlet megjelenésével pedig új lendületet kapott a modern foglalat: egyre több alaplapra került fel, a csúcsmodellekre pedig rögtön kettőt is raktak belőle. És ezek a slotok már nem 10 vagy 20 Gbps-os, hanem 32 Gbps-os sávszélességgel bírnak, hála a PCIe 3.0 x4-es alapoknak.
Két Ultra M.2 slot csak a csúcskategóriás alaplapokon van.
A két M.2-es slot persze ritka extra, de a helyzet a nem is oly távoli jövőben egészen biztosan változni fog, gondoljunk csak a Gigabyte nemrégiben bemutatott különleges Gamer BRIX prototípusára, vagy a QNAP négy darab M.2-es slottal ellátott hálózati adattárolójára.
A 950 Pro sorozat első tagjai M.2-es formátumban jöttek.
Az M.2-es 950 Pro SSD meghajtók érkezésére elég sokat kellett várni, hisz eleinte úgy tűnt, még 2015 őszén forgalomba kerülnek, végül azonban decemberben kezdték meg piaci térhódításukat. Az új családban kétféle modell van: az egyik 256 GB-os, a másik pedig 512 GB-os adattároló kapacitással bír.
Ahogy az a fenti táblázatból is látható, teljesen más ligában játszanak a 950 Pro sorozat tagjai, mint a 850 Pro modellek – pont ezért van az, hogy az M.2-es 950 Pro sorozat nem tekinthető a 850 Pro utódjának, még ha a számozás erre is utal. De ezt cikkünk során bővebben is kifejtjük. Vágjunk is bele!
Samsung 950 Pro – Az SSD Tesztünkben a Samsung 950 Pro család két tagja közül a kisebbik, 256 GB-os modellt vizsgáljuk meg közelebbről, amely PCI Express 3.0 x4-es csatolófelületen keresztül kommunikál az adott rendszerrel. Az M.2 2280-as formátumú SSD nagyon kompakt, hisz komponensei egy 22 milliméter széles és 80 milliméter hosszú nyomtatott áramköri lapon helyezkednek el. A kártya teljes tömege mindössze 10 gramm.
A vezérlő szerepét az SM951-es sorozatból már ismerős Samsung UBX lapka tölti be, amihez 512 MB-nyi LPDDR3-as gyorsítótár kapcsolódik mind a 256 GB-os, mind pedig az 512 GB-os modell esetében. A vezérlő 3D V-NAND memóriachipeket terelget: ezek egyenként 32 rétegből állnak, az egyes rétegek pedig MLC NAND Flash alapokon nyugszanak. Egy-egy 3D V-NAND chip 128 Gb-es kapacitással rendelkezik. A vezérlő a régi AHCI helyett természetesen NVMe protokollt használ, ami sokkal jobban idomul a NAND Flash alapú adattárolók igényeihez – egyebek mellett csökkentett overheadet és csökkentett fogyasztást biztosít a rendszer számára.
Az új SSD kártyában rejlő lehetőségeket egyelőre – néhány kivételtől eltekintve – csak a legmodernebb, felsőkategóriás Intel alaplapokkal lehet kiaknázni, hisz jellemzően csak ezeken van Ultra M.2-es slot, ami 32 Gbps-os adatátviteli sávszélességgel dolgozik. Ennek hiányában PCIe 3.0 x4-es adapterkártyára van szükség, amit jobb híján az alaplap PCIe 3.0 x16-os slotjában kell elhelyezni. A korábbi CPU generációknál kompromisszumra adhat okot, hogy jellemzően csak 16 darab PCIe 3.0-s sáv áll rendelkezésre, amit többnyire videokártya vagy videokártyák kiszolgálására használ a rendszer, de a helyzet a Skylake processzorok és a 100-as sorozatú Intel lapkakészletek érkezésével jelentősen javult, hisz a CPU 16 sávján felül a lapkakészlet további 20 PCIe 3.0-s sávot kínálhat. A lényeg: figyelmesen át kell tanulmányozni az alaplaphoz mellékelt kézikönyvet, hogy kiderüljön, ki tudja-e hajtani a rendszer a felsőkategóriás SSD-t.
A Samsung SSD Magician szoftver nélkülözhetetlen.
A Samsung meghajtójához a csomagoláson és némi dokumentáción kívül nem jár semmi extra, de alap esetben ez nem baj. Az viszont probléma lehet, hogy a 950 Pro sorozat tagjait sajnos abszolút nem lehet megvásárolni PCI Express 3.0 x4-es bővítőkártyával érkező kiadásban, mint például a korábban tesztelt Kingston HyperX Predator SSD meghajtókat – ez véleményünk szerint átgondolandó hiányosság. Utóbbit talán feledteti, hogy a Samsung 950 Pro 3 helyett 5 év jótállással kerül az üzletek polcaira, de azért egy kis kikötéssel. Ugyanis hogy bonyolultabb legyen a helyzet: a Samsung 256 GB-os 950 Pro SSD meghajtója "csak" 200 TB-nyi írást visel el élettartama során, pontosabban ennyire vonatkozik a jótállás, a Kingston HyperX Predator sorozat 240 GB-os tagjánál azonban 415 TBW érték olvasható az adatlapon, ami nem elhanyagolható előny. A tesztkonfiguráció A Samsung 950 Pro sorozat 256 GB-os tagját a szokásos szoftverekkel teszteltük, valamint a fájlmásolási tesztek sem maradtak ki a körből. Mivel a tesztkonfiguráció M.2-es slotja csak 10 Gbps-os sávszélességet nyújt, így a 950 Pro SSD a Kingston HyperX Predator PCI Express 3.0 x4-es bővítőkártyájában ketyegett a teszt során (sajnos nem tobzódunk az ilyen típusú bővítőkártyákban, nem triviális a beszerzése egynek).
A tesztben szereplő SSD meghajtók az elérhető legfrissebb firmware-t alkalmazták, a tesztrendszeren pedig a legfrissebb driverek, illetve minden frissítéssel ellátott operációs rendszer dolgozott. Mivel a korábbi cikkhez használt tesztkonfiguráció és a szoftverek változtatás nélkül rendelkezésre álltak, így a korábban kipróbált szupergyors Intel SSD meghajtók eredményeit is beemeljük a tesztbe. Nyilván nem a direkt összehasonlítás a cél, mindössze az, hogy színesebbé tegyük a képet. Az Intel SSD meghajtói természetesen nagyon más ligában játszanak, másféle felhasználói csoportot céloznak, és ahogy korábbi tesztünkből is kiderült, nagyon más felhasználási módra készültek, mint a Samsung 950 Pro SSD meghajtói. Természetesen a 850 Pro sorozat 256 GB-os képviselőjét sem hagytuk ki a sorból, igaz, a tesztben szereplő 950 Pro modell nem igazán tekinthető közvetlen utódnak – ahogy azt már korábban említettük, viszont nagyon jó viszonyítási alap ahhoz, hogy lássuk, mekkora előnye van egy ilyen kártyának a SATA csatlakozós társaihoz képest. A konfiguráció az alábbi komponensekből állt: • Alaplap: Gigabyte Z97-D3H rev 1.1 • Processzor: Core i3-4160 • Rendszermemória: 2 x 4 GB Kingston HyperX Fury DDR3-1866 MHz • Adattárolás: - Samsung 950 Pro 256 GB (180QBXX7 firmware) - Samsung 850 Pro 256 GB (EXM01B6Q firmware) - Intel SSD DC P3700 400 GB (PCIe 3.0 x4 HHHL) - Intel SSD DC P3600 800 GB (PCIe 3.0 x4 HHHL) - Western Digital Caviar Black 500 GB (SATA 6 Gbps; 7200 RPM) – Kingston HyperX Predator 240 GB • Tápegység: Cooler Master V850 • Számítógépház: Cooler Master Test Bench • Processzorhűtő: Gyári Intel CPU hűtő • Operációs rendszer: Windows 8.1 Pro x64
ATTO Disk Benchmark v2.47 A népszerű, sok gyártó által is használt tesztprogramban ismét kétféle módszerrel teszteltünk: első körben 4-es szinten hagytuk a QueueDepth, vagyis a lekérdezési mélység értékét, majd második körben a maximális 10-re emeltük – mivel ennél a szintnél magasabbra nem képes a tesztprogram. A tesztek minden esetben ötször futottak le, az egyes méréseket pedig átlagoltuk. Ennek fényében lássuk az eredményeket.
8192K-s írási és olvasási feladat alkalmával nagyon szépen kirajzolódik a papírforma szerinti sorrend, igaz, írás terén a Samsung SSD meghajtója picit túlteljesíti a gyári specifikációt, ami egyébként 900 MB/s. 128K-s és 4K-s olvasási sebesség terén alaposan elveri a mezőnyt a Samsung terméke, de ezekben a tesztekben írás tekintetében is remekül teljesít. Riválisához, azaz a Kingston HyperX Predatorhoz képest minden tesztben jobban muzsikál a termék – ez később majd még fontos lesz.
A QD10-es teszt alkalmával erőviszonyok tekintetében nagyjából ugyanaz a helyzet látszik, mint a fentiekben már taglalt QD4-nél. A Samsung 950 Pro rettentően gyors. CrystalDiskMark 4.1.0 x64 A következő méréssorozatot a szintén népszerű CrystalDiskMark segítségével végeztük el. Itt fontos kiemelni, hogy a tesztprogramból már van frissebb, 5.1.1-es kiadás is, de mivel az előző teszteket még a korábbi alkalmazással készítettük, így a tökéletes összehasonlíthatóság érdekében továbbra is a régebbi szoftvert használtuk. Kíváncsiságból persze az 5.1.1-es appal is végeztünk néhány mérést, de a mérési hibahatáron kívül nem tapasztaltunk semmi jelentősebb sebességbeli különbséget.
Az eredmények alapján nagyjából azt láthatjuk, amit az ATTO tesztben: a Samsung 950 Pro remekül teljesít, írási sebesség tekintetében túlteljesíti a gyári specifikációt, 4K-s olvasás terén pedig leiskolázza a mezőnyt. 4K QD32-es módban már nem ennyire virgonc a Samsung adattárolója, de azt látva, milyen "ellenfelekkel" szemben kell teljesítenie, bőven elégedettek lehetünk vele.
Anvil's Storage Utilities A következő tesztprogram szintén régi jól bevált szereplő, amellyel kétféle tesztelési módot szoktunk követni: az egyik a 0Fill, a másik a 100% Incompressible. Ezekkel a mérésekkel remekül látszik, hogyan boldogul az SSD vezérlő a tömöríthető és a tömöríthetetlen adatokkal
A tesztek alapján ismét nincs túl nagy meglepetés: a Samsung 950 Pro SSD meghajtója hozza a korábbi szintet, 4K-s olvasási tempó tekintetében pedig ismét remekel. A 0Fill és a 100% Incompressible tesztmódszerek eredményei között szinte alig vannak különbségek – talán azt érdemes kiemelni, hogy 0Fill módban a 4MB-os írási sebesség kedvezőbben alakult, mint 100% Incompressible módban. Szintén említésre méltó dolog, hogy a 4KQD16-os és 4KQD4-es írási teszteknél esetenként még a 850 Pro szintjét sem érte el a 950 Pro – de ez csak egyetlen teszt, túl sok következtetést kár belőle levonni. AS SSD Benchmark Az AS SSD Benchmark segítségével egyrészt elvégeztük a szokásos sebességteszteket, amelyek között az írási- és az olvasási késleltetés mérése is szerepel, ezután pedig a másolási szimulációt is lefuttattuk, ami különböző terhelések jellemzőit utánozza.
A fentiek közül a 4K-64Thrd olvasási és írási sebességeket érdemes kiemelni: előbbi tesztben rettentően gyors volt a Samsung 950 Pro, utóbbiban azonban nem remekelt, de ez a korábbi teszteredmények fényében nem túl meglepő. Írási és olvasási késleltetés terén a középmezőnyben foglal helyet a termék – az Intel SSD meghajtói még nála is fürgébbek.
A szimulációs teszt alkalmával a papírforma szerint alakultak az eredmények, igaz, a Program teszt alkalmával a vártnál jobban felzárkózott a Samsung 950 Pro az Intel DC P3600-as SSD meghajtójához, már ami a teljesítményt illeti. A fenti kép csak az eddigi eredményeket erősíti: a Samsung 950 Pro egy szélsebes SSD, amit sokan szívesen látnának számítógépükben.
Fájlmásolás Az utolsó teszt különböző méretű fájlokat tartalmazó könyvtárak másolásával foglalkozik. Annak érdekében, hogy a forrásmeghajtó ne legyen korlátozó tényező, azaz mind írási, mind pedig olvasási sebesség tekintetében fel tudjon nőni a szupergyors SSD meghajtókhoz, a rendszermemóriából lett lecsípve. A RAMDISK alapú tárhely bőven 10 000 MB/s feletti írási- és olvasási sebesség elérésére képes, így tökéletes alap a teszteléshez. A teszteket ebben az esetben is ötször végeztük el, az eredmények átlagát pedig az alábbi diagram tartalmazza:
A Samsung 950 Pro élesben is remekül vizsgázott kisebb fájlokkal való munka során, de nagy fájl mozgatásakor sem vallott szégyent. Érdemes azt is megnézni, hogy az utolsó helyen kullogó előző generációs 850 Pro SSD mennyire le van maradva "az új kor szülöttével" szemben. Nagyon szépen látszik, mekkora a fejlődés mértéke a SATA 6 Gbps-os meghajtóhoz képest.
A Samsung 950 Pro sorozat 256 GB-os tagja jött, látott és alaposan meg is győzött minket arról, hogy bizony van helye a piacon. A szédítően magas olvasási- és írási sebességek önmagukért beszélnek, 4K-s véletlenszerű olvasási feladatok alkalmával pedig még az Intel szupergyors SSD meghajtóit is maga mögé utasítja a termék. Ehhez az összképhez nem igazán illik a viszonylag alacsony 4K-s véletlenszerű írási teljesítmény, ami a maga 85 000 IOPS-os értékével a SATA 6 Gbps-os meghajtók teljesítményét idézi – emiatt van az, hogy a 950 Pro 4K-s véletlenszerű írási feladatok alkalmával nem igazán remekel. Az újdonsággal viszont a gamereket és a nagyteljesítményű adattárra vágyó felhasználókat veszi célba a gyártó, nem az üzleti szegmensben tevékenykedő konfigurációkat, így az SSD meghajtó képességei az említett szegmensek igényeihez mérten egyenesen kiválóak. Sebességek terén tehát kiválóan teljesít a Samsung újdonsága, strapabíróság terén azonban már alulmarad legkomolyabb riválisával, a 240 GB-os Kingston HyperX Predator SSD meghajtóval szemben (200 TBW vs. 415 TBW). Ez azért fontos, mert jótállás tekintetében az 5 év és a 200 TBW strapabíróság között vagy/vagy kapcsolat van: amelyiket előbb eléri a termék, addig tart a jótállás. Kingston fronton szintén árnyalt a kép, hisz az esetek többségében hiába a nagyobb strapabíróság, ha a jótállás 5 helyett csak 3 év.
Persze kár lenne azt mondani, hogy a Samsung terméke nem strapabíró, mert így sem rossz amit nyújt. Lássuk mit jelent a garanciaidőre lebontva mindkét termék strapabírósága. •Samsung 950 Pro 256 GB: – 200 TBW – napi 112 GB-nyi írási lehetőség 1825 napon át (0,438 meghajtó teleírás/nap) •Kingston HyperX Predator 240 GB: – 415 TBW - napi 388 GB-nyi írási lehetőség 1095 napon át (1,617 meghajtó teleírás/nap) A fentiek alapján normál felhasználás esetén a napi 112 GB-os írásmennyiség közelébe sem érünk, így érdemesebb lehet a gyorsabb, nagyobb adattároló kapacitású, hosszabb jótállási idővel ellátott Samsung 950 Pro SSD-t választani. Fontos még arra is odafigyelni, hogy a névleges teljesítmény eléréséhez PCI Express 3.0 x4-es M.2-es slottal ellátott alaplapra lesz szükség – vagy csúcskategóriás Haswell, vagy felsőkategóriás Skylake konfiguráció esetében kaphatunk ilyet. PCI Express 3.0 x4-es bővítőkártyával szerelt kiadás sajnos nincs a Samsung 950 Pro SSD meghajtókból – de a Kingston termékeiből van.
Végül, de cseppet sem utolsó sorban nézzük, hogy áll a 256 GB-os Samsung 950 Pro SSD ár tekintetében a 240 GB-os Kingston HyperX Predatorral szemben. A Samsung termékét jelenleg mintegy 63 000 forintért lehet hazavinni, a Kingston terméke pedig 69 000 forintba kerül. Ennek fényében nem kérdés, hogy a Samsung 950 Pro a jobb választás. Nagy kár, hogy a termék nem kapható PCI Express 3.0 x4-es bővítőkártyával ellátott csomagban – utóbbi a Kingston kínálatában kapható, ára pedig nagyjából 77 000 forint. Külön PCI Express 3.0 x4-es bővítőkártya egyelőre csak nehezen szerezhető be, de remélhetőleg a helyzet hamarosan változik. Ahogy az a fentiekből is kiderült, a Samsung 950 Pro sorozat M.2-es képviselői igazi rétegtermékek, amelyek a modern konfigurációk tulajdonosait veszik célba. Teljesítmény, ár és garancia tekintetében egyértelmű a helyzet: a Samsung 950 Pro sorozat 256 GB-os tagja egyértelműen ajánlott vétel, ha rendelkezünk PCI Express 3.0 x4 alapú M.2-es slottal.
Hasznos hivatkozások Samsung 950 Pro M.2 256 GB Gyártói weboldaliPon webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

36. R45eytx5
2016.01.18. 09:18
Kissé ijesztô, hogy egy ideje nézegetem ezt az SSD-t és pont tegnap kerestem róla teszteket, erre ma itt van ipon-on is. Ugye nem követtek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Antos R45ey...
2016.01.18. 10:07
Nincs kizárva, lehet adni akarnak neked egyet ajándékba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. tibaimp
2016.01.18. 12:26
Teljesen igazan van a cikknek abban, hogy célszerűbb a hosszabb gari időt választani. A mai ssd-k nagy részének szerintem nem a nand csipek elfáradása okozza a vesztét, hanem a vezérlő adja meg magát, arra meg a hosszabb gar idő jobb (én annó azért vettem Intelt mer arra volt 5 év gar) Utána persze jött a többi gyártó is 5-10 év garral, szerencsére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. linux.aluc...
2016.01.18. 12:36
Nalam is a 10 ev gar dontott tavaly
Amire ez elerheto aron lesz addig meg boven megteszi a 850 pro
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. hcsa
2016.01.18. 15:39
Az viszont tök jó, hogy a tesztkonfigban szerepel HDD, de a tesztek között nem. Persze tudom, talán ki sem fért volna a sáv a grafikonon, de mégis...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Svindler hcsa
2016.01.18. 15:40
Valamin az oprendszernek is futnia kellett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Svindler R45ey...
2016.01.18. 15:42
Nem, dehogy, nem rejtegetünk kémprogramokat a gépeden
(De azért nem kéne ennyi xxx tartalmat töltögetni )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. hcsa
2016.01.18. 15:45
Jah, és még egy: én még a Samu 830-ast használom bő két éve probléma nélkül (256GB). Nem lehetne a régebbi "siker" SSD-kkel egy összehasonlító teszt? (A VGA-k/CPU-k mintájára, mire éri meg cserélni/fejleszteni.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.01.18. 15:47
Remélem, nem kellett gyakran bootolni... :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Feenzor
2016.01.18. 18:46
Csak ne lenne ilyen drága... Pont most gondolkoztam 2db 120-as SSD-n RAID 0-ban. Szerintem az 1-2 feladatban akár gyorsabb is lehetne, viszont a szekvenciális írás olvasásnál biztosan elmarad, ez kb 2x gyorsabb. Na de továbbgondolva, mi lehet, ha két ilyet RAID0-ba kötünk, huhuhuhuuuu
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. dbori
2016.01.18. 19:06
December közepe óta van meg. Előtte 840 pro volt a rendszer. Most egy 950 pro 512-őt nyúzok. Nagyon gyors tényleg, bár én picit nagyobb különbségre számítottam. Minden gyorsabban indul el, de mivel 32giga ddr4 ramom van 3 ghz-en, így nem észrevehető annyira. Ettől függetlenül mindenkinek, csak ajánlani tudom. Mondjuk ezt raidbe tényleg karaj lenne. Asus maximus VIIII extremem van, a legkomolyabb asus és ezen is csak egy m2 van. Szóval raid egykönnyen nem lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Balika911 dbori
2016.01.18. 20:58
Azt furcsállom is, hogy az ASUS nem is adott ki egynél több M.2-vel lapokat, mikor a konkurenciánál ez nem olyan ritka. Az iPonon is van 13 olyan lap, amelyik kettő M.2-vel jön, és négy olyan, amelyik hárommal. Egy PCIe RAID kártyával szerintem így is meg tudnád oldani, csak nem hiszem, hogy érdemes ezzel szórakozni. Inkább egy másik alaplap, ha ilyenre van szükség.

Én RAID helyett egy terabájtos kapacitásút terveztem, mert szépen elfér rajta szöröstől-bőröstől mindenem. Ez hamarosan elérhető is lesz, de az árak miatt (illetve mert van már ekkora SSD-m, csak nyilván 2,5"-osban) egyelőre tárgytalan lesz. A jövő viszont ez, úgyhogy pár év múlva csere, és ezzel viszlát, SATA.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. dbori Balik...
2016.01.18. 21:39
Igen. Sokat törtem a fejem ezen, mi legyen. A legtöbb teszt magazin most az asus-t hozza ki a legjobbnak. Szóval gondolkodtam egy 2 m2-s lapba, de ez a raid nem jutott eszembe. Pedig mekkora királyság lenne. Mondjuk szerintem játékoknál nem egy nagy nyereség. 850 evo 1 tb-t van és nem gondolom, hogy ezen olyan sokat gyorsítana. Viszont redszernek jó lenne a 950 pro raid
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. TormaGabor dbori
2016.01.18. 22:33
Nekem van egy 256-os 950 Pro a gépembe 6700K-val és 16GB 3000MHz-es RAM-al.
Biztos vagyok benne, hogy maximum tizedmásodpercnyit tudna már csak gyorsulni, ha RAID-be lenne kötve.
Előtte 850 Pro volt a gépbe, aminél ez 2-4x gyorsabb, de így is max. 1-2 másodpercet gyorsult...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. dbori Torma...
2016.01.18. 22:37
Igen. Lehet. Mert hiába nőne az olvasás mondjuk 4000 mb/s effektíven nem nagyon tudna gyorsítani. Azért egy próbára kíváncsi lennék...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. RealDreamQ Svind...
2016.01.18. 23:26
2016. 01. 18. 15:42

TE egy tök jó fej skac vagyol

*****
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kleinguru
2016.01.19. 20:04
Ennél a terméknél mit jelent az iPon garancia?

~13K-val olcsóbb és írásban a specifikáció szerint gyorsabb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Balika911 klein...
2016.01.19. 22:49
Az SM951 a 950 OEM megfelelője. Ezt cégeknek szánták, hogy a felsőkategóriás notebookjaikba építsék.

Terméktámogatást éppen ezért nem kapsz mellé (Samsung Magician nem ismeri fel például), és mivel nem a Samsungon keresztül szerezték be, a garanciát is az iPon vállalja rá. Jó vétel lehet egyébként, de neked kell dönteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Bzsolt
2016.01.20. 00:40
Nekem is egy ilyen van a gépben Asus Maximus VIII Ranger mellett, 16gb 3k Mhz ram, i5 6600K (4,4ghz). Win10 64. Karácsonyra vettem, azóta jól futott, azonban egy hete észrevettem, hogy lelassult. és most a teszhez indítottam én is egy magician 4.9 gyorsaságmérést, és igen lelassult. Az olvasási sebessége nem éri el az 1000mb/s-et, 900 környékén leragad a 2200-ról. a többi értéke változatlan december óta, de most az írása gyorsabb mint az olvasás. Mitől lehet ez??? Frissítettem mindent amit lehetett, legújabb bios, stb. És csak az olvasás lassult be. 48%-ban van tele. Win10 és 2 mmo van rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Balika911
2016.01.20. 13:01
Mindjárt gondoltam, hogy nem a kutya nyakába akarod akasztani.
(Bocs.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. dbori Bzsol...
2016.01.20. 13:16
Nekem is ilyet ir ki a samsung magician néha. Néha meg 2500-at. Nekem is win 10 pro van. Én leteszteltem az aida bencmarkkal az viszont jó értékekekt adott. Szóval lehet magician bug is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Seaky
2016.01.20. 23:24
Ha valakinek kell az M.2-es sebesség olyan alaplapban amibe csak PCIE van akkor itt a megoldás: [LINK]
Persze van itthon is az ASUS-nak, persze az csak ASUS előre meghatároztt alaplapjaiban működikés 5x-6x-os áron...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. ChoSimba Seaky
2016.01.21. 01:06
De gondolom bootolni nem lehet róla, ahhoz alaplapi támgoatás is kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Seaky ChoSi...
2016.01.21. 08:55
A Revodrive-ok is bárhol bootolhatóak ahol van PCIE...
Itt is meghajtóként/tárhelyként kell hogy lássa az alaplap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Cerasus Seaky
2016.01.21. 09:26
Továbbá vannak ilyen megoldások is:
https://ipon.hu/webshop/group/(szamitogep_komponens_)_ssd/4055/?postedBySearchForm=On&srcMinPrice=9000&srcMaxPrice=596000&srcGbpr_69=-1&srcFtr_69=-1&srcFtr_442=5757&srcFtr_71=957&srcInt_499=-1&srcInt_500=-1&advanced=0
, igaz, nem éppen olcsón. Ezeket a plextorokat nem is értem. Alig gyorsabbak egy sata3-nál, viszont többször annyiba kerülnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ChoSimba Seaky
2016.01.21. 12:28
Na de ahhoz, hogy meghajtóként/tárhelyként lássa az alaplap, kell bios/uefi támogatás is, gondolom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hazazs
2016.01.21. 15:38
"A korábbi CPU generációknál kompromisszumra adhat okot, hogy jellemzően csak 16 darab PCIe 3.0-s sáv áll rendelkezésre, amit többnyire videokártya vagy videokártyák kiszolgálására használ a rendszer, de a helyzet a Skylake processzorok és a 100-as sorozatú Intel lapkakészletek érkezésével jelentősen javult, hisz a CPU 16 sávján felül a lapkakészlet további 20 PCIe 3.0-s sávot kínálhat."

Tehát ha mondjuk egy Z97-es alaplapban van egy brutál VGA és egy M.2 SSD, akkor valamelyik lassulni fog a max 16 szál miatt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Balika911 hazaz...
2016.01.21. 16:35
Ilyenkor 8 sávot kap a VGA. A tesztekből kiderül, hogy ez mennyire számít (a legtöbbször semennyire).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.01.21. 17:53
Nem kell. Illetve már nagyon régóta támogatva vannak ezek a meghajtók és más állat fajok is mint USB-s floppy meghajtón ZIP drive, stb.
Amit biztosan tudok hogy egy socet 775-s alaplapban simán ment a Revodrive.
Sőt! A régen voltak aksival ellátott RAM drive-ok is. PCIE foglalaltba már kezdetektől nem csak grafikus kártyákat lehetett beleteni ami minden driver nélkül mentek.
Amúgy a link leírásában is ott van hogy semmi nem kell hozzá csak PCIE foglalat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hazazs Torma...
2016.01.21. 19:37
gondolom rendszermeghajtónak használod, annál pedig szinte soha nem fog hasznot húzni az egyébként megtévesztően csábító (ámbár nem hazugság) szekvenciális olvasási sebesség.
az ilyen meghajtóknál (amin windows van) a gyakorlatban a 4K olvasás, ami számít, ebben a többi sem nagyon marad el, ahogy látod a grafikonokon, ezért nem érzel szignifikáns gyorsulást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Resike hazaz...
2016.01.22. 01:06
Pont ezért szinte teljesen felesleges régebbi modellekről váltani erre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.01.22. 13:22
Szerintem meg Igen is sok lesz a gyorsulás. A 4k sebesség az egy dolog, de már egyre inkább nagyobbak lesznek a fájlméretek és a jövőt tekinted akkor a rendszered egyre gyorsulni fog. Az átlag SSD-k 4k-s sebbességénél ezek már így is sokkal gyorsabbak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Resike Seaky
2016.01.22. 16:43
Ez nem igazán, így működik. A Windows a memóriát lapkákként kezeli minden lapka 4kb-os, a külső és belső tördelődés valamint a memóriahasználat minimalizálására. Egészen addig amíg ezen nem változtatnak a rendszermeghajtód működése a 4k-s teljesítményen fog alapulni.

A másik dolog hogy ami meg a kernel módban fut (a rendszer alapfunkciói) az egyszer fog betöltődni a memóriába és semmi nem lökheti ki onnan. Tehát ezeknél is csak minimális gyorsulást ér az SSD (amíg betölti, boot time).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Ghostman19...
2016.01.31. 10:54
Sziasztok!

Olvastam a cikket és rendelkezem egy KINGSTON HYPERX PREDATOR
SHPM2280P2/240G M2 ssd-vel. Az alaplapom GIGABYTE GA-Z97X-UD3H, az oprendszer WIN7x64 ultimate. A gondom az, hogy ez az ssd 800/600 nál nagyobb írás/olvasás-ra egyszerüen nem képes, pedig a dobozán 1400/600 az érték van megadva. Van esetleg ötletetek miért lehet ez? Az oprendszer AHCI ben lett telepitve, esetleg ez gond lehet, vagy a Z97 chipseet nem enged többet? a proci I7-4790K, és 32 giga KINGSTON hyperx memória van. köszi az ötleteket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. firebird18...
2016.02.11. 20:13
miert nincs a samsung 951 512 gb os a teszten ? kiváncsi lennék rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kharoon
2016.07.24. 09:30
Sziasztok.

A cikbben a Kingston HyperX Predator nem PCIe 3.0-ás hanem csak PCIe 2.0ás GEN2 x4-es ami 20Gb/s kategóriát képvisel, persze h lassabb mint a Samsung és kár h említitek h szinte csak Intel alaplapokon van, nekem AMD van és Predator SSD. Teljesen elégedett vagyok vele, eléri sőt, túl is lépi mindkét gyárilag megadott értéket az ATTO Benchmarkban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!