iPon Cikkek

Samsung Aegis 600B5B: Kockázatos üzlet

Dátum | 2012. 08. 17.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

A Samsung elég jól menetel a notebook piacon, legalábbis hazánkban meglepően nagy népszerűségre tett szert a márka alig két év alatt. Ez nyilván köszönhető a remek ár/érték aránynak, illetve a kategóriákban mindig átlag feletti minőségérzetnek is. Az sem elhanyagolható, hogy az LCD TV-k piacán is nagyon előkelő helyet foglal el a koreai cég, így nyilván ez is közrejátszik abban, hogy akinek otthon például Samsung televíziója van és bevált, az notebook vásárlásnál is megnézni, mit tud felmutatni a gyártó számára.


Van ugyanakkor egy olyan szegmens, ahol a jó minőségű TV-kkel nem lehet vevőket csalogatni, ráadásul presztízs kérdés is, hogy ezen a piacon egy gyártó jelen legyen. Ez a piac nem más, mint az üzleti gépek piaca, ahol a Dell, a Hewlett-Packard és a Lenovo kéz a kézben ütik-vágják egymást a vállalatok kegyeiért hosszú-hosszú évek óta. Nos, ide szeretne betörni a Samsung rögtön három notebook családdal is. A korábban már nálunk járt Series 4-en kívül az olcsóbb és kisebb Series 2-t, illetve jelen tesztünk alanyát, a Series 6-ot szánja a gyártó erre a célra. Természetesen az árcédulák a sorozatokat egymástól elkülönítő számokkal arányosan nőnek.


A táblázatból persze nem a garanciaidő tűnik fel elsőnek, de úgy gondoljuk, hogy nem érdemes mellette szó nélkül elmenni, még mielőtt elemeznénk a látottakat. A többi gyártó általában 3, nem ritkán 4 év jótállással kínálja termékeit ebben a kategóriában, így meglepő, hogy a Samsung csak 2 évet ad, még akkor is, ha ez pénzért tovább bővíthető. A készülék ugyanis már alapból sem olcsó, gyakorlatilag ezzel a felszereltséggel ugyanannyiba kerül, mint a konkurens modellek és attól függetlenül, hogy a nagyobb vállalatok nem elsősorban az árcédulára koncentrálnak, a kisebb cégeknél mindenképpen figyelnek a büdzsére. Egy gyártó számára a korábban ismeretlen piacra való betörés elsősorban egy jó termékkel és a konkurenciánál alacsonyabb árral szokott megtörténni, itt egyelőre be kell érnünk a jó termékkel. De jó-e a termék? Az Aegis névre hallgató Series 6 család tavaly nyár végén jelent meg és sok mindent elmond, hogy mindössze egy évvel később sikerült csak tesztpéldányt kapnunk belőle – azt is német billentyűzettel. Úgy látszik, a hazai sikerben maga a Samsung sem bízik, hiszen ez alatt az egy év alatt gyakorlatileg nem lehetett találkozni a géppel a magyar piacon, amely a 420 ezer forintos árat látva nem csoda. Hamarosan érkezik a frissített változat, így a tesztben szereplő verzióval már nem is fogunk összefutni, de több, mint valószínű, hogy csak a készülék belsejét érinti majd a ráncfelvarrás, a külsejét nem. Mindazonáltal a felszereltségre nem lehet panasz, hiszen a processzor bivaly erős, a memória is elegendő, van eSATA, USB 3.0, mobil internetre képes modem, ujjlenyomat-olvasó, nagyfelbontású matt kijelző, ennek a csomagnak tökéletesnek kell lennie. A másik oldalon viszont ott van az első pillantásra karcsúnak tűnő mezei hatcellás akkumulátor, illetve a már említett árcédula, amely három éves jótállással 430 ezerre rúgó összeget tartalmaz. Természetesen a gyártó hazai képviselete nagyon jó kedvezményeket biztosít cégek számára, de ismerve a HP és a Dell árpolitikáját, a Samsungnak tényleg rendkívül nagylelkűnek kell lennie ahhoz, hogy labdába rúghasson a már bevált nevek mellett.


A termék mellé mindössze egy töltőt kaptunk, vélhetően a kereskedelmi forgalomba kerülő változat se tartogat ennél nagyobb meglepetést, a kötelezően előírt dokumentáción felül nem várhatunk tűzijátékot, ez nem az a kategória.
Üzleti gépek esetében talán még inkább kényes téma a melegedés és a zajszint, hiszen egy tárgyaláson, esetleg meetingen elég ciki megjelenni egy zajos masinával. Bár nem is olyan régen a Lenovo állt az élen a különböző ThinkPadekkel, mára a HP is képes hasonlóan remek hűtőrendszert építeni, egyedül a Dell az, amely inkább romló tendenciát mutat a többiekhez képest. A Samsungnál nem nagyon van mihez viszonyítani, hiszen a vállalat viszonylag régóta mellőzi az üzleti modelleket, így aztán kénytelenek vagyunk a konkurens modellekhez mérni az Aegis képességeit. Ha onnan közelítjük meg a dolgot, hogy a tesztelt gépek közül messze a Samsungban volt a legerősebb a processzor (a másik három modellben csupán kétmagos egységek kaptak helyet), akkor a maximális terhelés mellett elért 90 fokos hőmérséklet elfogadhatónak mondható, hiszen a konkurens gyártók modelljei sem voltak képesek hasonló izzasztás mellett 80 fok alatti hőt produkálni. Ugyanakkor ha úgy nézzük, hogy egy hosszútávú használatra szánt üzleti gép képes bizonyos körülmények között elérni a 90 fokot (még ha nem is a burkolatról, hanem a központi egységről beszélünk), akkor azért van okunk az aggodalomra. A videokártya ehhez képest elenyésző hőt termelt, ha teljesen kiiktattuk, a processzor legfeljebb 4-5 fokot hűlt. A zajszint viszont nem vészes, bár ez a megállapítás főleg alacsony terhelés mellett állja meg a helyét, ha kinyomjuk az Aegis szemét, bizony rákapcsol a ventilátor, ezt akár méterekkel arrébb is hallani.


A hardver még egy évvel a készülék bemutatkozása után is tiszteletet parancsol, hiszen a négymagos, összesen nyolc szálon dolgozni képes Core i7-es processzor órajelét és cache memóriáját figyelembe véve simán felveszi a versenyt a jelenlegi generációval, de az idevágó teszteredményeket pár oldallal később alaposan kivesézzük majd. Az integrált videokártya mellett találunk egy Quadro NVS 4200M névre hallgató GeForce GT 520M-et is, amely a professzionális 3D alkalmazásokhoz kapcsolódó támogatással tud elsősorban többet a nem üzleti gépekben megtalálható öcskösnél. Az 1 GB memória gyakorlatilag felesleges rá, de papíron jól mutat, szintén a teszteredmények taglalásánál elemezzük majd ki, mire képes. Természetesen adja magát, hogy az NVIDIA Optimus technológiája ebbe a készülékbe is bekerüljön és aki látott már hasonló rendszert, annak újdonságról egyáltalán nem számolhatunk be. Látni fogjuk, hogy bár sebességben kimutatható a dedikált Quadro videokártya előnye, véleményünk szerint csak addig érdemes használni, ameddig a nyers erőtöbbletet feltétlenül ki tudjuk használni, ugyanis az üzemidőből érezhetően lecsíp és abból a hatcellás akkumulátort látva valószínűleg egyébként se lesz sok.A merevlemez mentségére mindössze az szolgál, hogy kategóriáján belül az egyik leggyorsabb és leghalkabb, de ebben a szegmensben bizony szokatlan, hogy ne percenként 7200-at pörgő HDD kerüljön egy készülékbe. A 42 fokos hőmérséklet átlagosnak mondható, főleg, ha azt vesszük alapul, hogy a teszthelyiségben közel 30 fokos levegő uralkodott.

A hangszórókról nehéz lenne bármit mondani, annyira átlagosak, amennyire csak lehet, ebben a kategóriában még mindig a Hewlett-Packard Elitebook hangkeltői szólnak a legjobban.

Jöjjön a legfontosabb rész, mégpedig a mindennapos használat során tapasztalt észrevételek, illetve maga az anyagminőség vizsgálata. A Samsung nem bízott semmit a véletlenre, a Series 4-nél már látott DuraCase váz magnéziummal megerősített változatát tették a legkomolyabb üzleti gépükbe. Ez a készülék legtöbb részén könnyedén tetten érhető, ugyanis a fedőlap közepe viszonylag jól tűri a nyomást (ez azt jelenti, hogy nagyjából annyira horpad be, mint a konkurens modellek), illetve érzetre is abszolút egyben van a gép felső része. Egyetlen gyengébb pont van, amely meglepő módon a zsanér. Érdekes, ugyanis az egész fémből készült, egyedül a keresztmerevítő háza az, amely műanyagnak tűnik, mégis bizonyos szögekben már érezhetően gyengült (vagy legalábbis nálunk már gyengének tűnt), de ez valószínűleg a több mint féléves használat és a sok kiállításra való cipelés hozadéka, hiszen egy német billentyűzetes modellről beszélünk, ne felejtsük el. Ettől függetlenül már tudjuk, nagyjából milyen öregedési mutatóval kell számolnunk, ha vállalatunk ebbe a modellbe szeretne beruházni. Valamelyest jó hír, hogy ebben a tekintetben egyedül a Lenovo jár előrébb, a ThinkPadek legendásan erős zsanérját aligha lehet megverni. Az Aegis szereléséhez nem kell atomfizikusnak lenni, minden fontosabb alkatrész könnyen megközelíthető, illetve a vállalatoknál néha előforduló klaviatúra csere is többnyire egyszerűen megoldható, ha szükséges. Bár a kategóriában nem számít különlegességnek, mindenképpen meg kell említenünk a tényt, hogy az optikai meghajtó a Series 6 esetében csak úgy cserélhető, mint a piac többi modelljénél, valamint a dokkoló csatlakozó is sztenderd ennyi pénzért.


A klaviatúra talán a klasszikus Dell billentyűzetekre hasonlít a leginkább, ami viszont fontos, az az, hogy elég jól lehet gépelni rajta, egyedül a pöcökegér lehet útban, melynek formáját és kialakítását kicsit szokni kell (kezdetben nem nagyon tudtunk normálisan leütni egy “g” betűt hiba nélkül). A kategóriában kötelezőnek mondható szintet tehát könnyedén megugorja a Samsung gombsora, annál is inkább, mert holtjátéknak nyoma sincs. A keserű szájíz viszont megvan, ugyanis háttérvilágítással annak ellenére sem kérhető a készülék, hogy a felsőkategóriás multimédiás mindenes Series 7-hez alapból jár ez a funkció és a konkurens gyártók mindegyikének van saját megoldása (igaz, alulról megvilágított billentyűzete továbbra is csak a Dellnek van ebben a szegmensben, illetve opcióként rendelhető a legújabb ThinkPad T, ileltve X modellekhez is).


A touchpaddal már nem voltunk ennyire elégedettek, ugyanis felülete viszonylag szűk keretek között használható, ráadásul az ember ujja is eléggé tapad hozzá, amely újabb negatívum. Természetesen a multitouch gesztusok közül a legnépszerűbbeket támogatja, valamint, ha a bal és jobb egérgombokat kell használni, akkor ezek sem okoznak problémát, hiszen halkan és pontosan járnak.  A pöcökegér az egyik legkevésbé jól használható darab a kategóriában, mindhárom konkurens a Samsung előtt jár ezen a téren, a hozzá tartozó három gomb közül a két szélső úgy-ahogy elmegy, a középső viszont sajnos egészen gyenge megoldás szüleménye. Akik tehát Trackpointon nőttek fel, azoknál viszonylag hamar elvérzik majd a Samsung Aegis.


Két dologgal nem nagyon találkozunk manapság már, ez pedig az eSATA csatlakozó, illetve a 34 mm-es ExpressCard bővítőhely. Bár utóbbi opcionálisan a legtöbb üzleti notebookhoz rendelhető, a legtöbb, korábban ilyen interfészt használó alkatrész integrálásra került a noteszgépekbe. Természetesen USB 3.0 támogatás már a 600B5B-ben is van, de még nem az alaplapi chipsetbe integrálva, hanem külön megoldásként (ez az oka annak, hogy csak két portot kapunk a mostanában szokásos négy helyett, ez a frissített verzió megjeleneésével hamarosan változni fog). A kártyaolvasó elöl kapott helyet és viszonylag erős körmök kellenek a használatához, ha a porvédő álkártyát mindig a helyén szeretnénk tartani.

A kijelző sajnos nem lett olyan ütős, mint vártuk és ebben főleg a látószög a bűnös, amely oldalról már vállalható, amolyan átlagos, viszont függőlegesen nem üti meg azt a szintet, amit az ember elvárna egy közel fél millió forintba kerülő üzleti notebooktól. A szövegmegjelenítés kellően éles és a színvilág is úgy-ahogy rendben van (egy gyors kalibrálás után), de összességében mégse lehetünk elégedettek a panellel. A fényerő tartomány ugyanakkor tág keretek között mozog, napsütésben is kiválóan használható a készülék. A webkamera sajnos nagyon sötét képet produkál, így gyenge fényviszonyok mellett szinte használhatatlan, ha a gyári szoftverrel akarjuk működésre bírni. Szerencsére a különböző azonnali üzenetküldő alkalmazások esetében növelhető a fényerő. Mozgáskövetése egyébként abszolút jó, illetve az élességgel sincs gond. További erőssége még az optikának, hogy relatíve kevés zajt szed össze.
A teszteredmények elkészítését nem előzte meg olthatatlan kíváncsiság és vágy, hiszen az összes főbb hardver járt már nálunk. Inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy a leköszönő bivaly erős Core i7 mennyire képes tartani a lépést a friss generációval, hiszen az Ivy Bridge alapú változat nem is olyan régen már tiszteletét tette nálunk.


Összességében elég jól tartja magát a “régi” technika, de jól látható, hogy bizonyos területeken (főleg képkezelés, titkosítás) az utód 1600 MHz-es memória támogatása már elég jelentősen maga felé billenti a mérleg nyelvét, néhol megdöbbentő a különbség. Szégyenkezni valója ugyanakkor nincs az “öreg” Core i7-nek, hiszen a legtöbb mai processzornál még ma is bőven gyorsabb, más kérdés, hogy többet is fogyaszt náluk.


A videokártya, amely tulajdonképpen egy GeForce GT 520M a játékosok szemszögéből nézve ma már abszolút a belépő szintet képviseli, gyakorlatilag alig tud többet, mint a legerősebb integrált megoldások (sőt), ez a grafikonon is jól látható. Ennek türkében egy üzleti gép esetében nem nagyon látjuk a potenciált, bár mentségére szóljon, hogy bizonyos 3D alkalmazásokhoz jobban használható, mint az Intel HD Graphics 3000 a szoftveres támogatás miatt, de az biztos, hogy elnézve az NVIDIA átnevezési stratégiáit, az utódból mi biztos nem vennénk Optimusos változatot, ha nem muszáj.


Annál is inkább, mert ha véletlenül nem úgy állítjuk be a kétkártyás rendszert, ahogy előnyös, akkor borzasztó hamar le fog merülni a készülék. Megfigyelhető, hogy már minimális terhelésnél is jócskán elmarad a többiektől a Samsung masinája, ilyen vagy ehhez hasonló eredményt utoljára két generációval korábbi üzleti gépek produkáltak. A hatcellás akkumulátor nagyon karcsú sajnos ehhez a hardverhez, de egy kutya közönséges Core i5-tel és egy integrált videokártyával a következő generáció könnyedén megütheti majd az átlagot.
Ha kicsit nyersen akarnánk fogalmazni, úgy is mondhatnánk, hogy szerencse, hogy a Samsung legdrágább üzleti notebookja ilyen késéssel jutott el hozzánk, ugyanis tekintettel arra, hogy egyáltalán nem lehetett se korábban se most megvásárolni nálunk bátran jelentjük ki, hogy nem is baj. A koncepcióval alapvetően jó irányba indult el a koreai cég, a fő dolgok (billentyűzet, touchpad, kialakítás és váz) rendben vannak, de kijelző és pöcökegér terén még van hova fejlődniük, valamint a masszivitás érzetét is jobban elhiteti velünk a többi három gyártó, valahogy a Series 6 családba tartozó 600B5B-t nem érezzük annyira elpusztíthatatlannak, mint akár egy ThinkPad T530-at vagy egy Elitebook 8560p-t. Az árazás messziről nézve akár még elfogadhatónak is mondható, ám új hegedűsként mindenképpen a többiek alá kell pozícionálnia a modellfrissített változatot a cégnek, ha mérhető sikereket akar elérni a szériával – a garanciaidő ebben a kategóriában pedig minimum 3 év, ezt nem szabadna elfelejteni.


A Samsung Series 6 “Aegis” 600B5B típusú notebookot a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ nagyfelbontású matt kijelző
+ USB 3.0
+ magnézium hozzáadásával készült Duracase váz
+ kategóriájában abszolút jónak mondható billentyűzet
+ dokkolhatóság (a kategóriában alap követelmény)
+ cserélheti optikai meghajtó (a kategóriában alap követelmény)

Kontra:
- a kijelző képminősége csupán átlagos (főleg a gyenge látószögek miatt)
- a pöcökegér használata kényelmetlen a konkurens modellekéhez viszonyítva
- ma már gyengének mondható akkumulátoros üzemidő
- csupán 2 év alap garancia
- a piacra való betöréshez túlságosan magas árcédula

Hivatalos honlap:
Samsung
Vásárlás: Magyarországon a modell nem kapható, a frissített példány érkezik majd
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

38. Gyurkov
2012.08.17. 08:57
Addig tetszett a gép, amíg a specifikációk utolsó két sorához nem értem. Ennyi pénzért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. franc0
2012.08.17. 09:11
Milyen érdekes, a Samsung se tud üzleti gépet gyártani 150-ért.
Ettől tán felébrednek a vérpistikék is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. hpeter105
2012.08.17. 10:52
"maximális terhelés mellett elért 90 fokos hőmérséklet elfogadható mondható"

+nak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Alvin_ti42...
2012.08.17. 15:16
hpeter105: Köszi, javítva!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. malvoisen
2012.08.17. 17:22
Azt nem értem, hogy ha egy gyártó újoncként lép egy piacra, miért kell minden gyakorlatot átvennie. Gondolok itt a klasszikus dokkolóra, amely felett már rendesen eljárt az idő. Teljesen felesleges, hogy mindenki asztalán legyen 5 féle soros port, amikor már elvétve vannak ilyen csatolófelületet használó perifériák. A klasszikus dokkolónak már kb. csak annyi funkciója van, hogy ergonómikusan bedönti a gépet, bár egy fix helyen az irodisták úgyis teljes méretű külső billentyűzetet használnak.

A Lenovo is dobott már piacra kisméretű, USB 3.0 alapú dokkolót (inkább HUB), amin van egy sor videó és adat csatlakozó, meg persze Ethernet. Az egész cucc akkora, hogy könnyedén befér a laptop táskába és két perc alatt csatlakoztatható minden, ha az ember kap egy vendégirodát. Szerintem a Samsungnak is az USB/Thunderbolt HUB fele kellett volna mennie, mint hogy az eleve drága gép mellé vetet egy saját rendszerű dokkolót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. malvoisen
2012.08.17. 19:25
"a látószög a bűnös, amely oldalról már vállalható, amolyan átlagos, viszont függőlegesen nem üti meg azt a szintet, amit az ember elvárna egy közel fél millió forintba kerülő üzleti notebooktól"

Rengeteg üzleti gépet láttam/használtam is már, amire a betekintési szög-csökkentő réteget tettek, hogy csak szemből lássa az, aki dolgozik rajta. Pl. Kensington Privacy Filter.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. mythbuster
2012.08.17. 20:22
Nem akarom szétOFFolni, de ebből a pénzből macbook pro -t lehet venni aminek van normális kinézete, megvilágított billentyűzete és stabil OS -je, jó a hűtése nincs hangja és soha nem fagy le, valamint használhatod az ágyon is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. franc0 mythb...
2012.08.17. 20:37
Nem hiszem hogy erre túl sok reply lesz, túl nyilvánvaló...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. mythbuster
2012.08.17. 21:51
Nem tudom ebben mi kerül 420 ezerbe, legyen üzletembernek, Péterkének vagy az Orbánnak szánva... Nem hinném hogy az ujjlenoymatolvasó ilyen drága, azon kívül hagyományos laptop, nem golyóálló és úszni sem tud, ahogy fekete doboz sincs benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. malvoisen
2012.08.17. 23:14
"... a teszthelységben közel 30 fokos levegő uralkodott."

Nem mindegy, hogy
-helység: község, település,
-helyiség: szoba, terem.

Aztán lehet, hogy Balatonboglár főterén történt a tesztelés és a település OMSZ átlag mérését vettétek alapul, akkor bocs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. mythbuster
2012.08.17. 23:22
malvoisen

Nem, mert ha elhagyod a sivatagban melegebb lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. malvoisen
2012.08.18. 00:10
Én a helyesírásra utaltam, a cikkben. Helyiség/helység nem mindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Alvin_ti42...
2012.08.18. 11:29
AMD_Dragon: valóban, még én is megírtam, mint opciót a T530-as cikknél, el is feledkeztem róla, köszönöm, természetesen javítottam!

mythbuster: MacBook Pro egészen más célközönségnek készül, bár kétségtelen, hogy én is használtam munkára annak idején, sőt...de egy vállalati környezetbe nem annyira könnyű beilleszteni egy Mac OSX-es (párdon, most már csak OSX-es) masinát, mint a Windows-osokat. Ez csoport szinten többet nyom a latba sajnos, mint az, hogy mennyire jól használható az OSX vagy éppen mennyire nem.

malvoisen: így van, a helyiség a helyes, sajnos átolvasásnál átsiklottam felette, köszönöm, javítottam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. mythbuster
2012.08.18. 13:51
Alvin_ti4200,

A MacBookra lehet rakni rá windózt, szerintem ennél könyebb és stílusosabb. Amúgy azt nem értem mi a f@szt rejt magában az a közösség akinek ezt szánják, elmeroggyant idióták hada? Mint már írtam ugyanazt tudja mint egy 150 ezres gép, dizájnban a gleccserek fenekén van, nem golyóálló, nem vízálló, és ha a sivatagba elhagyod ugyanúgy megolvad! Mivel jobb ez mint egy MacBook vagy egy 150 ezres gép??? Mivel foglalkoznak azok az idióták akiknek ezt szánták, hogy képesek ennyi pénzt kiadni egy egyébként 150 rugós gépért? Mert kötve hinném hogy az ujjlenyomatolvasó kerül annyiba...

Ne trollként közelítsük már meg a dolgot, hogy ezt valakiknek szánták, nem az érdekel, hanem az hogy kiknek és nekik miért jobb mint egy olcsóbb notebook, illetve árban miért vetekszik a MacBook Proval!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. dozsi
2012.08.18. 14:05
mythbuster,

Csupány annyi a különbség, hogy egy üzleti gép 5x annyi ideig működik, mint egy 150 rugós notebooknak nem nevezhető valami. Ha fogtál már a kezedben üzleti gépet, akkor tudod miről beszélek. Az az igazság, hogyha valaki minőségi notit akar manapság venni, akkor 250ezer alatt egyáltalán nem kap. Mitől lehet drágább? Normálos zsanárok, könnyű szerelhetőség, strapabíróság, jobb support, gyors garanciaügyintézés, esetleg cseregéppel, házhozjövő szervizzel stb.... Ezt mind meg kell fizetni. Egy ilyen gép kifejlesztése több időt, több tesztelést igényel, mint egy consumer, ahol úgyis csak az a cél, hogy amíg a gari tart (1-2) év, addig ne essen szét, aztán a gari lejártának másnapján már annyi is neki. Egy üzleti gép azért nem a macbook kategória. Egy macbook csak azért drága, mert rajta van az alma plecsni. Ez meg azért, mert annyival többet nyújt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. dozsi
2012.08.18. 14:14
Legalábbis nálam ez jelenti az üzleti gépet. És olyan embereknek kell ez, akiknek fontos, hogy a gépük megbízható legyen, nem akar évente új gépet venni, mert nem játszik, hanem dolgozik a géppel, ugyanakkor fontos nekik, hogy a gép strapabíró legyen, mert ha váratlanul tönkremegy, az komoly problémákat okozhat, még akkor is, ha másnap már zsebből kifizeti az új gép árát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. mythbuster
2012.08.18. 14:42
dozsi,

Most nem azért, de szerintem minőségben a MacBook röhögve lekörözi ezt, de ha megengeded akkor egy alu vázas HP Pavilion is! 200 fölött vásárolsz, az nem megy tönkre, amúgy ugyanaz a műanyag burkolat van rajta mint a 80 ezres piacin, akkor miről beszélünk? Minden elromolhat ami elektrónika így a fenti is, és mifel a fenti valamint a 150 rugs gépbe is forrasztva vannak a cuccok ugyanúgy fölpattanhat amit nem gátol meg semmi, ugyanúgy leéghet benne az IC, mert mintkettőbe ugyanaz az IC, foglalat, alkatrészek vannak, ugyanazokkal a tulajdonságokkal mert értsd egy futószalagról lettek leemelve és semmi sem jelzi rajta hogy minőségileg jobb lenne 1% -al is! Ha a Garanciális szervizelésről van szó, már a HP -nál is házhoz jönnek és vissza is hozzák, viszont ha elromlott márpedig mindkettő elromolhat akkor megszívtad! Ezen a gépen és a 150 rugóson is max 4 csavar tartja a memóriát és még 4 csavar a merevlemezt, ha kicsavarod ugyanaz a hatás, gondolom nem kell magyaráznom hogy mindkettő alatt HDD és memória van. Igen, nem érdemes 200 alatt vásárolni, de azért álljunk már meg mert szerintem ez a vas nem ér 200 -at, 420 -at meg max ha golyóálló lenne ezzel a gátlástalan kinézettel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Simba
2012.08.18. 16:22
Megy az értetlenkedés úgy látom. ezt a gépet nem védem mert én Tp fan vagyok.

De mi is a bussines class? Na várj csak. Minőségi anyaghasználat, alapból 3 év teljes körű garancia (világ), dokkolhatóság, visszafogott elegancia, matt kijelző lehetőleg nagy felbontás (bár ez itt sincs mindig sajnos) stb..

Ja és a legnagyobb butaság azt írni hogy lehet egy MBP-re Windows-t rakni. Most komolyan szerinted egy cég aki nem két darabot rendel, majd nekiáll Winfost rakosgatni a Mac-ekre? Ugyan kérlek...

A másik meg mi a f@sznak veszel Mac-et elég durva felárral, ha úgy is Windows-t akarsz rá rakatni? A legnagyobb hülyeség szerintem. mert olyan gépet ami minőségben hozza az MBP-t 100 ezrekkel olcsóbban is tudsz venni. S arra nem kell haxolni sem a rendszert mert eleve Windows-os.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. dozsi
2012.08.18. 20:39
Én sem ezt a gépet védem, mivel nem ismerem. Én üzelti gépeknél DELL Latutide, Lenovo Thinkpad, valamint HP Probook hármasra esküszöm. Ha valaki jó gépet akar, ezek közül válasszon.
Az viszont, hogy ugyanazokból az anyagokból épülnek fel, az egy jó nagy marhaság. Tessék megnézni, egy gagyi 150ezres gépet (tök mindegy melyiket, ebben a kategóriában szinte mindegyik gagyi), meg egy 300rugós business gépet. És tessék elképzelni, hogy melyik hogyan bírna heti többszáz kilóméter utazást, vagy éppen pár kilóméter cipelést. De ha nem sikerült, segítek: az egyik szó szerint szétesik, a másik meg úgy néz ki mintha új volna. Ki lehet találni, hogy melyik fog szétesni. És itt nem extrém körülményekre kell gondolni használatkor. Egyszerűen a consumer gépek NEM BÍRJÁK a napi szintű cipelést (kijelzőleszakadások, kábeltörések, billenytű-törlések stb...), míg a másikak igen. Ha az ember csak arra veszi a notebookot, hogy az íróasztalán porosodjon, akkor jó a 150ezres gagyi, ha viszont nem erre szánná, akkor nem. Kész, ez ilyen egyszerű...
Persze a kereskedőnek tökmindegy mit ad el, minél rosszabb, annál gyakrabban vásárol a hozzá nem értő vásárló. Én meg röhögve használom a sokak által leteremtett üzleti gépemet, ami már az 5. évében jár, és még soha semmi baja nem volt. A legtöbb ember ennyi idő alatt már a 3. gépét veszi, mert kettőt már ki kellett dobnia. No akkor ki járt jól?
Pár évvel ezelőtt még tényleg szinte minden gép minőséginek volt mondható. Most viszont ez már nem igaz. Nem igaz, hogy ennyivel olcsóbb lett egy notebook gyártása, mint 5-10 évvel ezelőtt. Szimplán csak ennyivel ócskábbak lettek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. franc0
2012.08.18. 20:58
Miért gépeltek ennyit egy trollnak?
Ha meg komolyan gondolja, majd kinövi. Egyetemista koromban én is bedőltem az Applenek. Ma már csak nevetek rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. mythbuster
2012.08.18. 21:39
franc0,

Téged senki nem kérdezett, ha nem tudsz értelmes választ adni a kérdésemre érvelésekkel úgy ahogy azt "dozsi" és "Simba" tette, akkor ne szennyezd a környezetet. Kiváncsi voltam és érdekelt hogy miért került ennyibe, és erre te ide jösz trollkodni, már a tököm is kivan veled!

Köszönöm a válaszokat dozsi és Simbanak!
Bár kicsit elképzelhetetlennek tartom hogy egy 200 rugós alu vázas gép kevesebb döccenést bírna mint egy 420 ezres műanyag, de lehet így van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. insanity22...
2012.08.18. 22:02
Nem erre fogom lecserélni a 8530p-t, ennyi biztos. Ha csúcskategória, akkor ThinkPad (nem az SL meg EDGE ócskaságok!) vagy EliteBook. Más nincs és sokáig még nem is lesz, felesleges Samsungokat meg "Acer üzleti" gépeket összehasonlítani velük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. franc0 mythb...
2012.08.18. 22:09
Senkit sem érdekel kit és mit kérdezel. Tartogasd az erőt az Apple-trollkodáshoz, ahogy szoktad.
Az üzleti gépeket meg hagy meg a nagyfiúknak.

Mondjuk ezt a gépet viheted, ez nekem se kéne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mythbuster
2012.08.18. 22:35
"Senkit sem érdekel kit és mit kérdezel."

Akkor mi a f@szért pofázol bele a csatornába? Húzd az agyad a GND -re és mosojogj a fali csmpéknek.

"Tartogasd az erőt az Apple-trollkodáshoz, ahogy szoktad.
Az üzleti gépeket meg hagy meg a nagyfiúknak."

Nyalogasd tovább a Samsung se..ét, itt szó nem volt Apple trollkodásról. Csupán azt kérdőjeleztem meg, hogy miért kerül ez a gép annyiba mint egy MacBook mikor tiszta műanyag és egy dizájner nem látta. Erre adtak magyarázatot lent, mire te az alacsony IQd -al estél nekem. Amúgy inkább az alacsonyabb kategóriás gépeket célozgattam, de érdekes ahogy ez egyből szemet szúrt neked!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Simba
2012.08.18. 23:45
A belsőt tekintve is vannak különbségek. Például a váz egy Thinkpad-ben ott a rollcage váz nem semmi merevséget ad a gépnek. Akár rá is állhatsz azt is kibírja. Volt olyan bemutató ahol a fószer úgy demonstrálta, hogy fogta magát azt ráállt. Jó nyilván nem 100 kg-al ugrálva. Vagy a billentyűzet ami szintén nagyon merev, bár egy MBP-ben sem probléma az, de mellé folyadékálló is, szépen a nyállásokon alul kifolyik. Vagy az ODD helyére beszerelhetsz még merevlemezt. Tudom nem tűnnek elsőre nagy dolognak külön-külön, de együtt azért szép kis ficsőr lista. Természetesen itt is megvan az extra felár, a komolyabb hardver mint (erősebb proci, dedikált VGA, komolyabb kijelző panel) mind-mind komoly feláras.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. hunmyke
2012.08.19. 21:34
mythbuster, nem ugyabban a műanyag burkolatban van.
Nem tudom elolvastad-e a cikket, de ott van válasz.: "A Samsung nem bízott semmit a véletlenre, a Series 4-nél már látott DuraCase váz magnéziummal megerősített változatát tették a legkomolyabb üzleti gépükbe."
Szóval egy jócskán merevebb vázat kapott, a ThinkPad, Elitebook, és a Latitude szériákban sem véletlenül használják.
Ha kezedbe veszel egy üzleti masinát és egy consumer (műanyag vázas) egyből érzed is, hogy merevebb, persze némileg nehezebb is az anyag miatt.
Külföldről elég nagy mennyiségben szereznek be magyar cégek és értékesítik újra itthon üzleti gépeket (garanciával). Mindegyik 3-4 éves és megkíméltebben néznek ki, mint egy egy éves consumer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Katoa01
2012.08.20. 00:59
Mythbuster, olvasgatom a hozzászólásaidat több témában is, és arra a következtetésre jutottam, hogy nagyon el van tájolva a notebook-témában. Jössz ezzel a 150 ropis géppel, hogy mennyivel jobb, meg a MPB-val, de most komolyan, kit akarsz meggyőzni? Aki itt van és elolvassa ezt a cikket erről a vállalati notiról, az valamilyen szinten tudja mire számít, mi jellemző ezekre a gépekre. Ekkor lépsz te a színre és kezded ócsárolni nagyban, de hogy miért az számomra rejtély, fizet neked valamelyik áruházlánc, a Hülyenemvagyok, vagy a Szaturnusz, hogy állj ki a náluk kapható trágya konzumer szarok mellett, és bizonygasd, a vállalati notiknak nincs létjogosultsága? (Ennek a Samsungnak mondjuk tényleg nincs, de ez már más kérdés, TP, Latitude kenterbe veri, tanulnia kell még a Samunak a témában) Szerintem lekophatnál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. malvoisen
2012.08.20. 03:09
mythbusternek valóban van egy sajátos stílusa és világnézete, de ennek ellenére, lássátok be, a kritikája abszolút jogos ezzel a konkrét géppel szemben. A zsanér gyenge, bemutatódarab ugyan, de akkor is laza a zsanér kevesebb, mint egy év után. Lassú a merevlemez, kicsi az akku, stb. Egyszerűen ez a gép konkrétan nem ér ennyit.

Az üzleti kategória meg hát,... Ha egy vállalat egyszer ráállt a ThinkPad, Elitebook, stb rendszerre, akkor nekik megéri maradni. A dokkoló nem olcsó, a valódi garancia szintén nem. (Ugye mindenki tudja, hogy az átlag garancia 3 év pick up and return, ugyanúgy, mint a konzumer gépeknél -például Lenovo esetén-, a prémium szolgáltatások még a 400k felett vannak.) Egy prémium gép és egy business gép között jelenleg kb. az ujjlenyomatolvasó és a TPM chip a különbség (MacBookban például van Sudden Motion Sensor, ami ugyanúgy védi a mechanikus merevlemezt az ütésektől, mint akármelyik üzleti gépben), ha magánemberként nézzük. Persze, ha van egy kiépült vállalati infrastruktúra és a vállalat fizeti a gépet és extra szolgáltatásokat, akkor az üzleti a nyerő, egyébként a prémium gép (akármilyen márka), mert a prémium még mindig olcsóbb, a plusz szolgáltatás meg ugyanannyiba kerül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Simba
2012.08.20. 10:32
Azért annál több a különbség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. malvoisen
2012.08.20. 12:38
Simba, akkor kérlek, azt áruld el, hogy mi a különbség, ne azt, hogy mit lehet még VENNI.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Simba
2012.08.20. 13:52
Már lejjebb leírtuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. malvoisen
2012.08.20. 15:59
Így van, írtatok több dolgot, amit kiegészítőként vagy extra szolgáltatásként meg lehet vásárolni. Ha elolvastad volna a hozzászólásomat, akkor látnád, hogy azt írtam, hogy egy magánembernek nem származik túl sok előnye egy vállalati szériás gépből. Vagy talán te otthon TPM chippel csatlakozol a WiFire? Ismételgetitek ugyanazt a bullshitet folyamatosan, "dokkolható a gép, hűdejó", csak az nem tűnik fel, hogy a dokkoló még a soros portos világ visszamaradt csökevénye. Ha tudnál egy lépést tenni hátra, akkor értenéd, miről beszélek. És köszönöm, láttam és használtam is már üzleti szériás gépet; Hollandiában az egyetemen, ahol tanultam és most dolgozom, még a takarítónak is Latitude-je van szinte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. fkenny
2012.08.20. 16:53
A dokkolófikázóknak: Sorosporot nagyon sok ember használ még, diagnosztika és egyéb célokra. Ez a tesztelt gép nem valami bizalomgerjesztő, de páran jól leírták, hogy a jó üzleti gépek a : Thinkpad ( nem edge), HP Elitebook, Dell Latitude (nekem ilyenek van) Consumer és az üzleti gépek közt a garancia még az óriási különbség. Ha pl töltő vagy akku bajod van, telefonálsz sűrű bocsánatkérés közben küldenek másikat ami 24órán belül itt van. Meg a géped javítását is a bejelentéstől számított 24órán belül megteszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Simba
2012.08.20. 17:38
mavoisen: az érveid nagyon gyengék. Főleg hogy ezen a dokkolón lovagolsz végig. Otthonra nem biztos, hogy van értelme, de a bizniszgépeket nem is otthoni használatra találták ki. Ha nem jössz rá miért fontos ez, akkor nem bennünk van a hiba.

Meg mást is írtunk nem csak ezt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lorddiablo
2012.08.20. 21:57
A soros portot és az LPT-t ne tessék semmibe nézni! Ok, hogy ma már egy modern eszközt sem erre készítenek, azonban pl. egyszerűbb mérőrendszerek jeladói a sufniban könnyen ráforraszthatók ilyen csatlakozókra. A jelfolyam pedig kiváló, a sávszélesség tizede sincs kihasználva. Mivel ma már túlságosan nagy luxus lenne a gyártók részéről egy ilyet hátra bedobni, ezért ha egy dokkolón előfordul az nem baj. Inkább így oldják meg, minthogy súlyos pénzekért adatgyűjtő kártyákat vegyenek és újabb rendszert kelljen kiépíteni. Persze, ha egyszerre rengeteg adatot kell fogadni, akkor az USB és a hasonló megoldások a nyerők. De ez kevésbé jellemző. Nyilván az említett szektor viszonylag keveset tesz ki az üzleti bélyegzést viselő laptopok alkalmazását tekintve, de egyáltalán nem elhanyagolható a méréstechnikai alkalmazás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint
2012.08.21. 09:36
Abszolút tájékozatlan vagyok dokkoló témában, ezért teszem fel ezt a kérdést, hátha tudja valaki a választ, ugyanis több ismerősömnél is felmerült, hogy szükségük van soros portra, ezért őskövület laptopokat használnak arra a célra, ahol ez szükséges.

A kérdésem az, hogy a dokkolónak kell-e tápellátás? Ha nem kell, akkor mennyire jelentős a laptopok többletfogyasztása dokkolóval együtt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CyberPunk6... Zabal...
2012.08.21. 09:55
Nem kell feltétlenül hozzá extra tápforrás, sőt sok dokkoló tartalmaz extra akkumulátort. Amúgy a dokkolótól is függ, hogy mennyi extra energia kell neki, mert van amiben csak sima usbhub és társai vannak, meg van amiben dedikált vga...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. franc0 Zabal...
2012.08.21. 09:57
Ha olyan laptopot veszel, amin van ExpressCard slot, abba simán helyezhető olyan bővítőkártya, amin soros port van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!