iPon Cikkek

Samsung ATIV Book 8: Kell ennél több?

Dátum | 2013. 07. 24.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Az Intel Haswell architektúrájának piacra lépése előtt újult meg a Samsung notebook portfóliója, amely azt is jelentette egyben, hogy a gyártó szakít az eddigi névkonvenciókkal is. A Series családneveket mostantól az ATIV Book váltja, ráadásul a korábbi számozás is alaposan megváltozott – ezentúl 2-es, 4-es, 5-ös, 6-os, 7-es, 8-as és 9-es (ebből Lite verzió is készül) modellekkel találjuk majd szembe magunkat.

Az ezüst változat érintés-érzékeny kijelzővel, amely egyelőre nem kapható itthon
Mostani tesztalanyunk az egyik legérdekesebb darab, hiszen a második legdrágább család büszke tagja, igaz, ez még nem predesztinálja arra, hogy bárki is leboruljon előtte. A Samsung ugyanakkor annyira durva specifikációt társított hozzá, hogy a hardcore játékosok jobban teszik, ha megtámasztják valamivel az állukat, nehogy baj legyen a táblázat átnyálazásakor. Korábban már járt nálunk hasonlóan izmos gép a Series 7 személyében, lényegében ezt a kategóriát viszi tovább az ATIV Book 8, hiszen az ATIV Book 7 már egy teljesen más kaliberű masinát jelöl az új rendszerben.


Hol is kezdjük? Nyilván a 333 ezer forintos árnál, amely a legtöbb felhasználónak már lazán túl van a fájdalomküszöbön, ám aki hajlanó ennyi pénzt áldozni egy csinos és erős notebookra, az csillogó szemekkel fogja végigolvasni a táblázatot. Ott van kapásból a négymagos, Hyper-Threading támogatással is megáldott Core i7-es processzor, aztán van nekünk 8 GB memóriánk, valamint egy számozása alapján elég durva dolgokra képes Radeon HD 8870M videokártyánk, hogy az 1 TB-os merevlemezről már ne is beszéljünk. Az egészben ugyanakkor az a legjobb, hogy mindez semmi ahhoz képest, hogy egy 1920x1080 pixeles, LED-es háttérvilágítású IPS kijelzőt kapunk cserébe a rengeteg elköltött zöldhasúért. Ha mással nem, hát ezzel már alapból odapörköl a játékosoknak szánt notebookok piacán a gyártó. Akik nem tudnak élni SSD nélkül, azok a merevlemez használtpiaci árához kicsit hozzátéve vehetnek maguknak egy tetszőleges 128 GB-os változatot és kicserélhetik otthon, maguknak. A Samsung döntése teljesen érthető egyébként, hiszen a mai játékok igencsak sok helyet követelnek meg, így egy jóval kisebb kapacitású SSD bár lényegesen felgyorsítaná a rendszer működését, nagyon hamar betelne. A nyolccellás, 91 Wh kapacitással rendelkező akkumulátor nem cserélhető, de paraméterei alapján döbbenetes üzemidőt ígér, a gyártó szerint maximum 8 és fél órát, amely akár igaz is lehet. A két év garancia természetesen most is jár a termék mellé, akárcsak az új Windows 8-as operációs rendszer. Lesznek még meglepetések, de ezekről majd később.


A készülék mellé egy 90W-os tápegységen kívül gyakorlatilag semmit nem kapunk és tekintettel arra, hogy nálunk már egy kereskedelmi forgalomban is megvásárolható változat járt, ennél maximum egy kis dokumentációval kapunk majd többet a bontatlan példányok esetében.

Keserű szájízzel kezdődött a teszt, ugyanis rögtön a hőtermelésre és a zajszintre voltunk kíváncsiak, nem véletlenül, hiszen ritkán kerül ilyen vékony házba ekkora erőmű. Nos, a helyzet az, hogy amíg nem akarjuk kihajtani a lelkét a gépnek, addig csendben dolgozik és a hőtermelésre is elfogadható (CPU 57 fok, GPU 52 fok). Abban a pillanatban azonban, amikor 100%-os munkára fogjuk, hirtelen kezd el nagyon melegedni és nem csak az lesz probléma, hogy egy idő után alig tudunk hozzáérni már a billentyűzethez is (nem beszélve a felette lévő részről, amely szó szerint éget), hanem az is, hogy a processzor túl fog melegedni, ugyanis olykor eléri a 100 fokos határértéket, miközben a videokártya is alig melegebb, de az még tartja a frontot. Nyilván borzasztóan ritkán van kitéve ilyen mértékű terhelésnek egy gép (Prime és Furmak, tehát teljes terhelés), hiszen még a játékok sem használják 100%-on mind a négy magot és a videokártyát egyszerre, de ez akkor is komoly probléma, ha másért nem, hát a hőmérsékletek miatt mindenképpen. Az F11-gyel aktiválható a Samsung noteszgépeknél megszokott Silent Mode, ilyenkor a rendszer visszaveszi a processzor maximális órajelét, cserébe terhelés hatására is alacsonyan tudja tartani a zajszintet (amíg a videokártyát meg nem kínozzuk).


A hőtermelésből már nagyjából kapisgálhatjuk, milyen csúnya hardverkupac lakozik a motorháztető alatt, erre a – ma már nevetség tárgyát képező – Windows élményindex is felhívja a figyelmünket. Az Intel Core i7-3635QM gyakorlatilag az egyik leggyorsabb mobil processzor, amelyet ma a piacon kapni lehet, nem véletlenül rendelkezik közel másfélszer akkora fogyasztási mutatóval, mint egy átlagos Core i5.


Természetesen használhatjuk a CPU-ban lévő Intel HD Graphics 4000-es video gyorsítót is, de az igazán nagy durranás a dedikált AMD Radeon HD 8870M, amely 2 GB memóriát kapott. A 640 shaderrel dolgozó VGA igazi fenevadnak tekinthető a mobil mezőnyben, hiszen specifikációja alapján körülbelül egy asztali Radeon HD 7750-es szintjén van. Háromszoros hurrát kiálltottunk, amikor megláttuk, hogy nem csak programokhoz rendelhetünk immáron videokártyát (integrált vagy dedikált), de visszatért körünkbe a globális beállítás is, megmondhatjuk tehát, hogy akkumulátorról, illetve elektromos hálózatról fixen az egyik vagy fixen a másik videokártyát óhajtjuk használni.Az 1 TB-os Seagate merevlemez becsülettel és nagyon csendben tette a dolgát, tulajdonképpen nem éreztük, hogy szűk keresztmetszetet jelentene, de ez valószínűleg a gyors hardverek miatt is lehetett. Aki nem tud élni SSD nélkül, az kénytelen lesz utólag kicserélni, ugyanis gyárilag kizárólag merevlemezzel rendelhetjük meg az ATIV Book 8-at. Tekintettel arra, hogy ezt a gépet elsősorban olyan felhasználóknak szánják, akik sűrűn szeretnek játszani, ez nem is olyan nagy probléma (egy-egy mai játék könnyedén beszippant 10-12 GB-ot).

Amiről viszont csak és kizárólag szuperlatívuszokban lehet beszélni, az a JBL hangrendszer. Mélynyomót ugyan nem tartalmaz, ettől függetlenül az utóbbi évek egyik legjobb notebookos rendszere, talán csak az Asus SonicMaster mélynyomóval kiegészített változata tudja maga mögé utasítani. Kristálytiszta hangok minden tartományban, sehol sem túlságosan erőltetett, magas hangerőn sem torzít, egyszerűen jól esik a fülnek hallgatni Joe Satriani, Diana Krall, Ludacris vagy éppen a Paramore dalait.

Kézbe véve a készüléket rögtön rájövünk, miért kapta az eddig nem használt 8-as számot. A gyártó igyekezett megtartani a korábban Series 7 név alatt futó elegáns multimédiás, komolyabb játékok futtatására is alkalmas notebook vonalait és ötvözni azt a Series 9 ultrabook kecsességével. Nem kell zseninek lenni egyébként, hogy ezt észrevegyük, aki kicsit is ismeri a Samsung termékpalettáját, az kilométerekről megállapítja majd, melyik gyártó portékáját látja a szeme előtt. Ebben segítségére van a minden eddiginél nagyobb márkajelzés az amúgy elég robusztus fedőlapon, amely egész jó hatásfokkal áll ellen az ujjlenyomatoknak, bár felülete nem nevezhető távolról sem mattnak. A zsanér nagyon erős, az ember ezt el is várja egy több, mint 300 ezer forintos géptől, még akkor is, ha könnyedén tudnánk olyan noteszgépet mondani ebből az árkategóriából, ahol erre a részre szinte egyáltalán nem figyeltek oda. Alul a szokásos nehéz szerelhetőség látványa fogad minket, hiszen semmihez nem tudunk igazán hozzáférni, a lecsavarozható kis rácsos hátlap egy memória szlotot rejt, havalaki nem elégedne meg a 8 GB RAM-mal. Aki SSD-re vágyik, annak bizony egy hivatalos Samsung szerviz segítségét kell kérnie a merevlemez cseréjéhez, amennyiben nem szeretné elveszteni a garanciát méreg drága portékájára.

A billentyűzet működését és kiosztását tekintve is tipikus Samsung, annak minden előnyével és hátrányával. Utóbbihoz sorolható a kisméretű kurzorgombok, előbbihez pedig nagyjából minden más. A klaviatúrán nagyon kényelmesen tudunk gépelni, bár a gombok útja elég rövid, viszont alátámasztásuk és stabilitásuk első osztályú. A háttérvilágítás – mert, hogy olyan is van – négy lépcsőben szabályozható, illetve a Control Centerben beállíthatjuk azt is, hogy a rendszer ki-bekapcsolja azt a külső fényviszonyoknak megfelelően. Ez kicsit hektikusan, de többnyire jól működik, ízlés dolga, hogy bekapcsolva hagyjuk-e.

A touchpad annyi változáson ment át a korábbi változatokhoz képest, hogy kapott egy csillogó ezüst keretet. Ezt leszámítva pontosan ugyanazzal a tapipaddal találkozunk, mint a tavalyi Series 7-nél, így nem csoda, hogy a felületén könnyedén siklik az ember ujja és a gomb nélküli használat is kevésbé okoz problémát, mint más modellek esetében. A multi-touch gesztusok túlnyomó többsége megtalálható a repertoárban, kiegészítve természetesen a Windows 8-cal megjelent új speciális műveletekkel.

Viszonylagos vékonysága ellenére az ATIV Book 8 meglepően sok csatlakozási lehetőséggel bír. A négy USB foglalat közül a jobb oldaliak csak a régebbi, míg a bal oldaliak már az új szabványt is támogatják – áramot viszont csak a tőlünk távolabbi bal oldali tud biztosítani a rájuk dugott eszközöknek, ha a gép alvó vagy kikapcsolt állapotban van.

A kijelzőről – akárcsak a hangrendszerről – kizárólag elismeréssel lehet nyilatkozni, hiszen nem elég, hogy egy matt felületű IPS panellel van dolgunk, de azon belül is egy kiváló változattal. Fényereje nagyon széles skálán állítható, a maximális értéke pedig annyira durva, hogy nehezen tudunk elképzelni olyan élethelyzetet, amely megkövetelné a felhasználótól a használatát. Színvilága értelemszerűen nagyon meggyőző és élénk, akárcsak a látószöge, amely minden irányban bődületesen széles. Bár a Settings központi kezelőfelületen lehetőségünk nyílik színprofilok közül válogatni, érdemes vagy a Normál vagy a Nincs effekt opciókat választani. A webkamera minősége ezzel szemben teljesen átlagos, de a célközönségnek vélhetően elég lesz annyi, hogy van, a sokkal fontosabb mikrofon, amellyel kommunikálni tudunk például játékok közben, meglepően jó.

A tesztek első csoportja szokás szerint a processzort vizsgálta, a grafikonokra pillantva pedig jól látható, hogy a négymagos, leköszönő Core i7 “nem kérdez”, hanem simán csak büntet. Teljesítménye évekre elég lesz, vélhetően a készülék előbb fog tönkre menni és amortizálódni, minthogy ez a mobil dög elavuljon.

Most, hogy a CPU kérdését kipipáltuk, lássuk, felér-e az árnyékához az AMD ma kapható egyik legerősebb felső-középkategóriás mobil videokártyája. A Radeon HD 8870M még sosem járt nálunk, amely nem csoda, hiszen csak pár hónapja lehet ilyen VGA-val szerelt notebookot venni. Teljesítményét a specifikációk alapján az asztali HD 7750-ekhez hasonlítottuk, de tekintettel arra, hogy utóbbit nehéz lenne notebookban tesztelni, produkcióját kénytelenek voltunk a klasszikus csapathoz hasonlítani. A számok magukért beszélnek, az új Radeon nagyon kellemes társ a mindennapokban, igaz, helyenként nem tud annyira elhúzni a mezőnytől, mint várná az ember egy több, mint 300 ezer forintos masinánál, de az esetek többségében egyértelműsíti, hogy ő az úr a háznál. Fontos megemlíteni még, hogy bár a tesztek a jól megszokott 1366x768-as felbontásban készültek az összeshasonlíthatóság kedvéért, természetesen megnéztük, mire képes a noteszgép a maximális 1920x1080-as beállítás mellett is. Jó hírünk van, ugyanis átlagosan csupán 30%-os teljesítmény csökkenésre kell számítani, amely azt jelenti, hogy a ma divatos játékok többsége is gond nélkül képes futni a Samsung legújabb notebookján. 


Jogosan merül fel a kérdés, hogy oké, hogy ilyen erős vas lapul a motorháztető alatt, de ha az ember tényleg úgy szeretné használni, mint egy notebookot, akkor mi a helyzet az üzemidővel? Nos, a nyolccellás akkumulátor bármely készülék becsületére válna, reméljük, a Samsung nem csak kizárólag az ATIV Book 8-ban szeretné használni. A gyártó ígérete, miszerint ez a készülék 8 és fél órát kibír egyetlen töltéssel természetesen tündérmese, nekünk 3 perc híján 7 órát sikerült kisajtolnunk belőle, de akkor ugye valójában csak dokumentumot olvasunk mindenféle böngészés nélkül minimális fényerőn. A sokkal reálisabb képet mutató maximális fényerő mellett történtő full HD filmnézés mellett elért 3 óra 44 perc viszont már egyáltalán nem tekinthető rossznak (főleg, hogy mint írtuk a maximális fényerő nagyon magas), akárcsak a maximális terhelés mellett tapasztalt másfél óra. Pár éve csak kamilláztunk volna egy-egy játékgépnél, ha ilyen üzemidőre lett volna képes, és bár manapság a 4-5 órás rendelkezésre állás nem egy nagy valami, ilyen hardverrel ez mindenképpen elismerésre méltó  érték.
Nehéz döntés előtt állunk, hiszen összegezni kellene a Samsung legújabb ATIV Book 8 típusú noteszgépével kapcsolatos tapasztalatainkat. Kezdjük azokkal a dolgokkal, amelyek nem tetszettek, ebből lesz sokkal kevesebb. Ott van először is az árcédula, amely véleményünk szerint egy picit erős, bár tény, hogy túl sok konkurens termék azért nem található a hazai piacon. Ami ennél jóval komolyabb gond, az a melegedés, amely szó szerint égető kérdés. Durva terhelés esetén bizony a billentyűzet felső részén már vigyázni kell a kezünkkel, merre kalimpálunk, a zsanér kés környéke borzasztóan fel tud forrósodni.

Igazságtalanság lenne ugyanakkor emiatt megfosztani a készüléket az Ajánlott minősítéstől, hiszen mint termék, borzasztóan szerethető jószág. A csinos külső után ott van kapásból a fantasztikus IPS kijelző, amely nem csak, hogy nagy felbontással, de matt felülettel is rendelkezik, így nem érheti kritika. A gép teljesítménye még merevlemezzel is tiszteletet parancsoló, miközben az üzemideje is simán a jó kategóriában tartozik. A kezelőszervek – úgy, mint billentyűzet és touchpad – első osztályúak, a hangrendszer zseniális, egy szóval könnyedén bele lehet szeretni a Samsung legújabb portékájába, amely minden területen igyekszik olyasvalamit nyújtani, amellyel leendő tulajdonosa maximálisan elégedett lehet.

A Samsung ATIV Book 8-at a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, melyet ezúttal is köszönünk!


Samsung ATIV Book 8

Pro:
+ imponáló teljesítmény
+ full HD matt IPS kijelző
+ jó (háttérvilágítással is rendelkező) billentyűzet és touchpad
+ kiváló JBL hangrendszer
+ átlagos használat mellett meglepően alacsony zajszint
 
Kontra:
- terhelésnél nagyon melegszik a kasztni (bizonyos részeken konkrétan forró)
- ráadásul ilyenkor már nem is annyira halk…
 
Hivatalos honlap: Samsung
Vásárlás: iPon webáruház
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Kirrr
2013.07.24. 12:49
Miért ne lehetne bővíteni a memóriát? Sőt az egyetlen dolog amit bővíthetünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. dax
2013.07.24. 14:50
Nem Pls az a kijelző véletlenül? =)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. CyberPunk6...
2013.07.24. 15:26
Miért nem árulnak ilyen aksival gépet, amiben fele ilyen teljesítmény van (igazán brutál üzemidő+nem melegedne).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Simba
2013.07.24. 17:21
Hogy kell e? Ja kell. Nem csak a hardver, meg a forma számít. Nálam a külcsín harmadlagos. Legyen jó sok csatlakozó, ExpressCard hellyel, két merevlemeznek legyen hely stb... Nem kis jószágok ezek, de cipelni nem 15"-ost vennék, arra valami 12" max, mondjuk Tp X220 stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Bloodx
2013.07.24. 17:55
Nagyon szimpatikus, de... Windows nélkül nem jön?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Mac!
2013.07.24. 19:54
Ez a gép nem IPS-es...
Egy AUO9003 típusú TN panel van benne LED háttérvilágítással.

"... vehetnek maguknak egy tetszőleges 128 GB-os változatot és kicserélhetik otthon, maguknak." - 1.oldal
"...aki SSD-re vágyik, annak bizony egy hivatalos Samsung szerviz segítségét kell kérnie a merevlemez cseréjéhez, amennyiben nem szeretné elveszteni a garanciát méreg drága portékájára." - 3.oldal

Nem csak az ellentmondás miatt idézem, de olyan tesztelők sem tudták szétszedni, akik szívfájdalom nélkül kapják darabokra az ennél jóval drágábbakat is. Szóval én a szervizzel is vigyáznék. Mifelénk még mindig előszeretettel alkalmaznak erőt ész helyett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tibaimp
2013.07.24. 20:57
Nem rossz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. thedevelop...
2013.07.24. 22:01
Kirrr: ez a para:

"a lecsavarozható kis rácsos hátlap elméletileg egy memória szlotot rejt, valójában nincs mögötte semmi, a 8 GB RAM-ot az alaplapra forrasztva kapjuk meg és ezt kell beosztatnunk"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. thedevelop...
2013.07.24. 22:06
Mac!:
Van belőle érintőképernyős változat is, amiről egy boldog tulaj azt állítja, hogy PLS típusú.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Mac!
2013.07.24. 22:34
Téved...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. thedevelop...
2013.07.25. 00:02
Aha. Valószínű, hogy a saját notiját nem ismeri. Inkább Te tévedsz, hiszen bevett szokás a gyártók körében, hogy ugyanolyan néven, de más modelszámmal jelentetik meg egyes országokban ugyanazt a terméket.
Sőt, még az is előfordul, ha egy bizonyos alkatrész elfogy (vagy akitől megrendelték nem tud eleget gyártani), akkor egy idő után más alkatrésszel szerelik ugyanazt a gépcsaládot.
Jó példa erre a Samsung Galaxy S, amiből annyit rendeltek, hogy elfogyott az AMOLED kijelző, így menet közben váltottak S-LCD -re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Alvin_ti42...
2013.07.25. 15:44
Mac!: nem tudom, honnan jött a TN panel, mint ötlet, de megnyugtatásul közlöm, hogy az összes ATIV Book 8-ban IPS panel van (a PLS az IPS továbbfejlesztése egyébként, lehet, hogy az van benne, nekem sajnos nem dobott ki egyik program sem panel típust/gyártót/modellt).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Alvin_ti42...
2013.07.25. 15:46
Simba: Mire kell az ExpressCard manapság? A két merevlemezt meg tudom érteni, de elég kevés nem üzleti szériás gépnél érhető el ez a feature sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Simba
2013.07.25. 16:38
alvin_ti4200: jó az ha van. Például csatlakozókat tudunk bővíteni vele, mert van, hogy nem elég ami van gyárilag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Mac!
2013.07.25. 19:46
Ha már ilyen kedvesen meg lettem szólítva, megfogom a bokám...
Azt leszögezném, hogy nem a kijelző minőségét kritizálom. Azt mindenhol dicsérik.

thedeveloper
Ha mindent készpénznek veszel, amit fórumokon olvasol, lelked rajta... Én nem tenném. Viszont ha már olvasol, tedd alaposan. Az ott is linkelt tesztek alapján:
"This isn't Samsung's flagship screen technology - the IPS-a-like PLS is - but it could be argued that VA is a better fit here, where stronger contrast and colour reproduction is more valuable than performance at extreme angles." - TrustedReviews
"Display:
15.6 inch 16:9, 1920x1080 pixel, AUO9003, TN LED, Diagonal: 39.62 centimeters, Full HD, 1080p, glossy: no
...Samsung uses a TN-panel of the type AU9003, thus refraining from a home-made solution. No alternatives - neither RGB displays nor IPS panels - are offered..." - NotebookCheck

alvin_ti4200:
Remélem a választ Te is megkaptad az ötlet forrásáról, és megnyugtatásul közlöm, hogy cseppet sem nyugtalankodtam emiatt... Mindemellett a fentiek alapján azt azért kétségbe vonnám, hogy az összes ilyen gépben IPS lenne. De ha már személyeskedünk, honnan is jött az IPS, mint ötlet egyáltalán, ha egyik progival sem tudtad ellenőrizni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szjani
2013.07.26. 12:51
A címre válaszolnék: igen, kell. 16 GB RAM, SSD, 5 év garancia, dokkolhatóság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alvin_ti42...
2013.07.27. 09:08
Mac!: Távol álljon tőlem bármilyen személyeskedés, nem is lenne rá okom Annyit akartam csak jelezni, hogy ellentétben sok mindennel, egy prémium panel nagyon könnyen megkülönböztethető egy TN-től, függetlenül attól, hogy az előbbi PLS, IPS, xVA vagy bármi más. A színek nagyon szépek tudnak lenni egy felső kategóriás TN-nél (ettől függetlenül egy jó IPS-t mellé téve egyből látszik, ki kicsoda), de a látószöggel kapcsolatos korlátokat nem tudja senki eltüntetni. Azt pedig, hogy IPS alapú panellel van dolgunk a tesztben szereplő notebooknál az oldalról való minimális lilásodásból gondoltam, bár én azt hittem, mára ez egy letűnt kor védjegyének számít. Mindenesetre megkérdezem a Samsung hazai képviseletétől, hogy a többi modell is prémium panelt kap-e (főleg érdekes ez a hamarosan érkező érintés-érzékeny verzió esetében). A notebookcheck-en nem találtam a tesztet, amiből idéztél, viszont az ottani külső orosz review PLS panelt ír.

szjani: mutass nekem olyan notebookot, amelyre 5 év garancia van, hadd frissítsem a tudásomat A 16 GB RAM valóban lehet jogos igény (pl. virtuális gépek futtatása miatt), ahogy az SSD is, a dokkolhatóságot jelen esetben már kevésbé értem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Marcell89
2013.08.05. 12:16
az IPS az LG a PLS meg Samsung de szinte tökéletesen ugyan az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!