iPon Cikkek

Samsung Galaxy Tab 4 – modernizált alapok

Dátum | 2014. 06. 23.
Szerző | gabi123
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung idén sem csak az okostelefonokkal foglalkozott, komoly figyelmet fordított a táblagépek piacára is, ennek eredménye volt a két felsőkategóriás modell, a Galaxy Tab Pro és a Galaxy Note Pro debütálása. Utóbbival nemrégiben oldalunkon ti is megismerkedhettetek, az óriás nem csak a 12,2 hüvelykes kijelző méretével, hanem a hardverrel, a minőséggel és a szolgáltatásokkal is keményen odatette magát, igaz, a 200 000 forint feletti ár is ehhez idomult. Természetesen ezek a gépek egy szűkebb rétegnek szólnak. 2014 eddig a felsőkategória átrajzolásával indult a koreaiaknál, de azt ők is pontosan tudják, hogy szükség van az olcsóbb modellkínálat megújítására is, hiszen számos régióban ezek termelik az igazán nagy profitot, ezekből lehet sokat eladni és ez valószínűleg a mi országunkra is igaz.
Samsung Galaxy Tab 3
Ez a termékvonal a Samsungnál a Galaxy Tab, ami már elég szép, háromgenerációs múltra tekint vissza. Ezek a gépek jelentik a cégen belül a középkategóriát, és Samsunghoz mérten megfelelő árazás mellett általában olyan elegyet kínálnak minőség, hardver és szolgáltatások terén, hogy az a legtöbb általános igényt bőségesen képes kielégíteni. Az erre irányuló törekvés magától értetődően nem változott meg a Samsung részéről, a Galaxy Tab 4-gyel igyekszik továbbvinni a hagyományokat és az elődök sikereit alapul véve egy „2014-kompatibilis” családdal megörvendeztetni a piacot.
Samsung Galaxy Tab 3
Egy táblagépet alapjaiban befolyásol a kijelző mérete és annak tulajdonságai, de különösképpen az előbbi, hiszen ez határozza meg, hogy az eszközt mennyire kényelmesen, mire és milyen módon tudjuk használni. Amíg egy 7 hüvelykes gép egy kézben is fogható, addig egy 10 colos példánnyal már nem igazán tudjuk megtenni ugyanezt, és ez csak egy példa a sok közül. Ennek a változónak a legbiztosabb megoldása az, ha egy gép többféle kijelző mérettel kerül a piacra, a Samsung pedig könnyedén megteheti, hogy ezt válassza, ennek eredményképp a Samsung Galaxy Tab 4 három féle panelátmérővel kerül forgalomba, melyek a leginkább kedvelt méretek: 7, 8 és 10,1 hüvelyk. A táblák érdekessége, hogy ezen az egy jellemzőn túl szinte minden másban megegyeznek.
Az LCD panelek felbontása mindhárom esetben 1280×800 (WXGA), így az eltérő méretek miatt eltérő pixelsűrűségekkel találkozhatunk. A két kisebbik gép kapcsán ez a felbontás még rendben is van, de a legnagyobb variánsnál el tudtunk volna képzelni egy részletgazdagabb panelt. A megjelenített színek száma egyébként 16 millió, S Pen támogatás pedig ezúttal nincsen. A gépek külsőleg is szinte egyformák, de erről részletesebben majd később.
Samsung Galaxy Tab 4
A közeli testvériség a belsőre is igaz, olyannyira, hogy mindhárom változat négymagos, 1,2 GHz-en üzemelő SoC-ot kapott, de annak típusa eltérő (a 7 hüvelykesben Marvell PXA1088 Vivante GC1000 GPU-val, a 10,1 hüvelykesben Qualcomm Snapdragon 400, Adreno 305 GPU-val). A SoC mellé 1,5 GB rendszermemóriát helyeztek, ez a hardver pedig ehhez a felbontáshoz érzésünk szerint tökéletesen elegendő lehet. A belső tárhely a legkisebb kiadásnál 8 vagy 16 GB, a másik két modellnél egységesen 16 GB. Ha ez nem lenne elegendő, a Samsung nem gördít akadályt a bővítés útjába, microSD kártya alkalmazásával a tárhely akár 64 GB-tal is bővíthető.
SM-T230 CPU-Z tulajdonságok
Adatkapcsolatok terén a minimális felszereltség a WiFi (802.11a/b/g/n 2,4 + 5 GHz, HT40 + WiFi Direct) és a Bluetooth v4.0 (profilok: DI, HOGP, PAN, A2DP, AVRCP, HSP, OPP, HÍD), DLNA és NFC viszont nincs, utóbbi némileg meglepetés. Van ANT+, a micro USB csatlakozó 2.0 szabványú és szerencsére a GPS sem maradt ki, amely a GLONASS műholdakkal is képes együtt dolgozni. A zenekedvelők a BT mellett 3,5 mm-es jack csatlakozó segítségével is munkára foghatják kedvenc fej- vagy fülhallgatójukat, a PC-s szinkronizációt a már jól megszokott Kies alkalmazással bonyolíthatjuk, de arra ügyeljünk, hogy a legfrissebb verziót telepítsük! Szenzorok terén a szükséges minimum került implementálásra, ez pedig a gyorsulásmérő és a Hall érzékelő (ez utóbbi talán még nem is annyira megszokott), az előbbi funkciója egyértelmű, míg az utóbbi egyszerűen fogalmazva egy mágneses érzékelő, a dolog azonban ennél kicsit bonyolultabb:
„A Hall szenzor működése a felfedezőjéről ( E.H. Hall) elnevezett fizikai elven alapul. Ha egy félvezető lapkán áram folyik keresztül és a lapkát rá merőleges mágneses térbe helyezik, az áram folyására merőleges irányban a lapkán feszültség keletkezik. Ez a feszültség a Hall feszültség és a fizikai hatást hívják Hall effektusnak” Akit részleteiben is érdekel a dolog, az ITT utána olvashat. Nem kiemelkedő az optikai felszereltség sem, már ami a kamerákat illeti. Természetesen kettő áll rendelkezésre, az előlapi CMOS 1,3 megapixelt tud, tudjuk, mire lehet alkalmazni (webkamerának skype és egyéb alá..). A hátlapi szenzor 3 megapixeles, LED villanója nincs, videót maximum 1280×720-as felbontásban rögzít 30 FPS-sel. Hogy ez a gyakorlatban mit eredményez, arra később visszatérünk. Extra még az S Voice és a Gear Manager támogatás, utóbbi azért lényeges, mert ez egyben az is jelenti, hogy a Galaxy Tab 4 táblák kompatibilisek a Samsung Gear okosórákkal!
SM-T535 CPU-Z információk
Az is kardinális kérdés, hogy egy adott táblagép meddig bírja szuflával, hiszen senki nem szereti, ha madzaghoz van kötve egy mobil eszköz esetén, a gépnek pedig hiába van bika ereje, ha közben 2 óra alatt lemerül. A Samsungot persze nem úgy ismerjük, mint aki csúnyán alulméretezett akkumulátorokkal látná el a termékeit, és az üzemidőre vélhetően most sem lesz panasz. A 7 colos modellbe egy 3,8 voltos, 4000 mAh-s lítium-ion telep került, mely a gyári specifikáció szerint zenehallgatással 190 órát, videónézéssel 10 órát, míg internetezéssel szintén körülbelül 10 órát bír. A számok szépen festenek, meglátjuk a gyakorlatban is így vannak-e.
Ugyanez a 8 hüvelykes Tab 4 kapcsán 4450 mAh, 141/10/12 órás rendelkezésre állással, míg a legnagyobb tablet esetében már jókorát ugrott a kapacitás, egészen 6800 mAh-ig, de erre a kijelző méretének okán szükséges is van. Zenével a Samsung szerint 208 óráig, míg netezéssel vagy filmmel 10-10 óráig bírja. Ami talán valakiknek rossz hír, hogy a táblagépek energiaellátói nem kivehetőek, éppen ezért otthoni körülmények között nem is cserélhetőek, erre csak szervizben van lehetőség, legalábbis garanciavesztés nélkül. Ennyit a specifikációról és a legfontosabb jellemzőkről, térjünk át a külsőre és az anyaghasználatra!
A méreteket és a tömeget tekintve így alakulnak a számok: - 7 colos: 186,9 × 107,9 × 9 mm, 276 g - 8 colos: 210 × 124 × 7,95 mm, 320 g - 10,1 colos: 176,4 × 243,4 × 7,9 mm, 487 g Ezek alapján kijelenthető, hogy a Galaxy Tab 4 táblák elsősorban kecsesebbek, illetve vékonyabbak, valamint könnyebbek lettek elődeiknél. Mivel hozzánk a Samsung jóvoltából egy SM-T230 (7 hüvelyk, fehér) és egy SM-T535 (10,1 hüvelyk, fekete) érkezett, ezért a továbbiakban konkrétan velük foglalkozunk. SM-T230
Ez a típusjelzés a 7 hüvelykes kiadásra utal, mely WiFi-t és 8 GB-os tárhelyet tartalmaz. A hozzánk érkezett példány a már jól ismert, amolyan „Samsung-fehér” színben tündökölt, az elő- és hátlapot tekintve egyaránt (minden Galaxy Tab 4 variáns fekete és fehér színben érhető el). A 186,9 × 107,9 × 9 mm-es méretek és a 276 grammos tömeg alkalmassá teszi a gépet arra – melynek tájolása alapvetően álló – hogy a készüléket az egyik kezünkben kényelmesen megfogva a másik kezünkkel egyszerűen vezéreljük azt.
A kijelzőről már elmondtuk a lényeget, LCD lévén semmi kiemelkedő, de a színei nem rosszak, a betekintési szögek sem gátolják a használatot, a felbontás pedig ehhez a mérethez még optimális. A keret a két hosszanti élen elég vékony, míg alul és felül azért határozott. Felülre került a Samsung logó és az előlapi kamera optikája, alulra pedig a vezérlőgombok. A Home rendes nyomógomb, míg a másik kettő érintéssel fogható munkára. A tábla előlapját ezüstös keret öleli körül, kicsit feldobva azt, ugyanakkor ezt a stílusmotívumot gyakorlatilag már a Galaxy S telefon óta ismerjük, így unalmasnak inkább mondható, mint izgalmasnak. Az üvegborítás egyébként az előlap teljes felületén végighúzódik, egészen az ezüstös keretig, ez nem csak, hogy szép, de a minőségérzetet is növeli.
A hátlap távoli rokonságot mutat azzal, amit a Galaxy Note Pro-nál láthattunk. Itt azért varrott bőr hatásról már kevésbé beszélhetünk, de az tény, hogy a műanyag kialakítása különleges, a mintázata valóban bőrszerű, és a tapintása is jóval puhább, mint ahogyan azt egy műanyagtól várnánk, ráadásul elég jól tapad a kézbe is, úgyhogy összességében ezt csak dicsérni tudjuk. A gépház ívei lekerekítettek, ez köszön vissza a hátoldalon is. Legfelül a 3 megapixeles kamera optikája pihen, némi króm-hatású kerettel megbolondítva, LED villanó nélkül.
Őt egy újabb Samsung embléma követi, majd az alsó harmadban az azonosításra szolgáló információk és a mono hangszóró nyílása látható. A hátlap viszonylag jól fekszik fel, stabil, de direkt nyomkodásra azért egy minimális ropogás hallható. A gép tetejére mindössze a 3,5 mm-es jack kimenet került, a bal oldala pedig teljesen üres. A jobb oldalon a felső sarokhoz közel található a bekapcsológomb, nem sokkal alatta pedig a hangerő-szabályozó. Az alsó sarokhoz közel a microSD kártyanyílást találjuk, melyet kis ajtócska véd. Az USB 2.0 csatlakozót a kis Tab 4 alsó élére helyezték, a Home gombbal egy vonalban. SM-T535
A legnagyobb, 10,1 hüvelykes gép természetesen kézbe véve teljesen más, még akkor is, ha egyébként hardveresen nagyrészt megegyeznek. Ennek a tájolása fekvő, és egy kézzel már közel sem olyan kényelmes kézben tartani, de ez nem hiba, hanem egyszerű fizika, hiszen 176,4 × 243,4 × 7,9 mm-es méretekről és 487 grammos tömegről van szó. Hozzánk egy fekete SM-T535 variáns érkezett, 16 GB belső tárhellyel, valamint a WiFi mellett LTE támogatással is! Ehhez természetesen SIM kártyára van szükség aktív mobilnetes előfizetéssel, ráadásul microSIM-re, mert a Tab 4 ilyeneket fogad.
E tábla előlapjának kialakítása alapjaiban ugyanazt a filozófiát vallja, mint kisebb testvérei, csak itt a kijelző körüli keretek vastagabbak, ilyen méretnél már elkél a komolyabb merevítés. A panel itt is LCD, 1280×800-as felbontással, minőségre sem tapasztaltunk különbséget – átlagos. A felső részen a Samsung jelzés és az előlapi kamera optikája pihen, míg alul megmaradtak a kezelőszervek. A sarkok lekerekítettek, az egybefüggő üveglap e modellnél is végigsimul a teljes felületen, egészen az ezüst keretig.
A hátlap az előlappal megegyezően fekete, anyaga és mintázata megegyezik a kistesónál látottal, műanyaghoz képest rendkívül komfortos és minőségi, puha, de jól tapad, az ujjlenyomatot is viszonylag mérsékelten gyűjti. A felső élhez igen közel került a 3 megapixeles főkamera optikája, krómkeret itt is van, LED villanó itt sincs. Innen nem messzire festették fel a Samsung emblémát, alul pedig az olyan, az átlagos felhasználót kevésbé érdeklő információk vannak, mint a típusszám, a sorozatszám, a gyártás helye és kivitelezője, valamint a működéshez szükséges feszültség, illetve áramerősség.
A gép rövidebb oldalaira integrálták a hangszórókat, amelyekből így két darab van, tehát a 10,1 hüvelykes Tab 4 képes sztereóban szólni. Az alsó hosszabbik oldalon az USB 2.0 port található meg, míg ezúttal felülre került a bekapcsológomb, a hangerő-szabályozó, a microSD és a microSIM kártyanyílás. Összességében az elgondolás logikus, nekem viszont mégsem sikerült mindig látatlanban eltalálni a bekapcsológombot, de lehet, hogy azért, mert túl keveset vendégeskedett nálam a gép, vagy csak egyszerűen béna vagyok. E kiadás kapcsán a hátlap kevésbé volt „ropogós”, ekkora felületen talán több ponton, egyenletesebben tudott felfeküdni a gépházra.
Hozzánk mindkét tábla a Samsungtól érkezett, nélkülözve a bolti csomagolást és készletet, így a töltőfejen és az USB kábelen kívül mást nem tartalmazott a doboz.
Várakozásaink szerint az 1,2 GHz-es üzemfrekvencián ketyegő friss négymagos rendszernek az 1,5 GB-nyi RAM megtámogatásával nem fog gondot jelenteni a gép meghajtása, hiszen minden képátlón viszonylag kis felbontásról van szó (1280×800), ez nem jelenthet problémát egy ilyen hardvernek. Használat közben ez a sejtésünk csak erősödött, mindkét tábla kellően reszponzív volt, a menü pörgős, az alkalmazások gyorsan nyílnak és a sebességük is megfelelő. SM-T230:
SM-T535:
Ezen túlmenően természetesen a tábláktól nem váltunk meg anélkül, hogy néhányat le ne futtassunk rajtuk a szokásos tesztprogramjaink közül. Mivel a két modell a processzormagok számában és órajelben azonos (a GPU viszont eltérő - Vivante GC1000 kontra Adreno 305), csak 3D-ben számítottunk érezhető differenciára. Az eredményeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze:
Kamera A főkamera szenzorát tekintve sincs különbség, de azért mindkét példány 3 megapixeles optikáját próbára tettük fényképezés és videózás terén egyaránt. Túl acélos teljesítményre nem számítottunk az autófókusz és a LED villanó hiányában, és maga a felbontás sem túl nagy 2014-ben, de azt már megszokhattuk, hogy a tabletek kapcsán a gyártók jóval kisebb figyelmet fordítanak a kamerára. Ezzel talán nincs is akkora baj, hiszen elég körülményes vele mind a videózás, mind a fotózás, és nem is lehet olyan gyorsan elővenni, mint mikor előhúzzuk a zsebből a telefont. Fotó módban négyféle felbontás választható (két darab 4:3 és két 16:9 képarány), míg videót felvenni 1280×720-ban lehet, tehát 16:9 képaránnyal, 30 FPS-sel. Megadható a fényerő, a fehéregyensúly, hozzáadható helycímke, előnézet, és egyebek mellett van időzítő is. A mintaképek és a videó alapján mindenki maga eldöntheti, milyennek ítéli meg a tabletek ez irányú képességeit. SM-T230:
Mintavideó: link SM-T535:
Mintavideó: link
Üzemidő A 7 colos modellbe egy 3,8 voltos, 4000 mAh-s lítium-ion telep került, mely a gyári specifikáció szerint zenehallgatással 190 órát, videónézéssel 10 órát, míg internetezéssel szintén körülbelül 10 órát bír. A 10,1 colos kiadásnál 6800 mAh a kapacitás, de erre a kijelző méretének okán szükséges is van. Zenével a Samsung szerint 208 óráig, míg netezéssel vagy filmmel 10-10 óráig bírja. Mi az üzemidőt egyféleképpen mértük, a következőek szerint: mindkét táblaképet 100%-ra töltöttük, ami egyébként rendkívül időigényes, főleg a nagy tablet esetén, akár 6-7 óra töltési idővel is számolhatunk, így érdemes időben elkezdeni a műveletet. Miután ez megtörtént, mindkét gépen YouTube video került lejátszásra 720p felbontásban, 20 százalékos hangerő mellett. Az SM-T230 volt az első, és nem kellett csalódnunk benne, alig győztük kivárni, hogy lemerüljön. Mire teljesen kikapcsolt a gép, addigra 7 óra 2 perc telt el. Ez ugyan nem 10 óra, de azért a hangszórókat használva, 720p felbontással nem rossz teljesítmény. Az SM-T535-sem vallott szégyent, ugyanezt a mérési metódust alkalmazva a gép 7 óra és 12 perc eltelte után lehelte ki a lelkét, azaz a két modell hasonlóan teljesített, és ilyen üzemidővel egy munkanap könnyedén kibírható, hiszen böngészéssel vagy irodai felhasználással egészen biztos, hogy fel lehet vinni 8 óra fölé. Videó és zene Videózás terén egyébként elég jók a lehetőségeink. A támogatott formátumok köre a következő: FLV, M4V, MKV, MP4, WEBM, WMV, 3G2, 3GP, ASF, AVI. A felbontás maximum 1920×1080, azaz FULL HD lehet 30 FPS mellett. Természetesen annak, aki sokat filmezik a tábláján, érdemes egy komolyabb lejátszót beszereznie az áruházból. Zenehallgatás terén a Bluetooth-on kívül használhatjuk a 3,5 mm-es jack kimenetet is fej- vagy fülhallgatónk meghajtására, de beépített hangszórók is rendelkezésre állnak. Ez a kis gép kapcsán a hátoldalon helyezkedik el, így ha a tábla az asztalon van, vesztünk az egyébként sem HiFi jellegű hangzásból, de a hangerő viszonylag jó és csak nagyon kimaxolva torzít kissé. A 10,1 colos modellben komolyabb a felszereltség, mindkét oldalán találunk hangszórókat, és mivel ezek az éleken vannak, asztalra vagy ágyra helyezett állapotban sem vesztünk a hangzásból, ami így ráadásul sztereó, és meglepően korrekt. Zene esetén szintén minden említésre méltó formátum támogatott: 3GA, AWB, FLAC, MID, MXMF, OGA, OTA, RTX, RTTTL, XMF, AAC, AMR, IMY, M4A, MIDI, MP3, OGG, WAV, WMA. A beépített zenelejátszó is egész kellemes, albumborítókat is megjelenít, lehet rendszerezni, válogatni, van "repeat" és "shuffle". Az alapfunkciókat kínáló hangeffektelést a SoundAlive menüpont alatt találjuk, az FM rádiót viszont sajnos nem érdemes keresni.
Mivel a Samsung Galaxy Tab 4 sorozat csak most indul hódító útjára, így nagyon meglepődtünk volna, ha nem az Android legfrissebb verziójával találkoztunk volna a masinákon. A Samsung általában a korábbi eszközök frissítésében is az élen szokott járni, így természetesen most is mindkét gépen Android 4.4.2, azaz a KitKat dübörög. A felület most sem maradt érintetlen, a Note Pro 12.2-nél már megismert Magazine UX fogad minket. Ebben néhol vannak olyan területek, amiről nehéz lenne megmondani, hogy Androidról van szó, a Samsung jelentősen átdolgozta a kezelőfelületet, ugyanakkor úgy vettük észre, azért a Note Pro 12.2-nél látott „csempés” részekből visszavettek, maga az elrendezés megmaradt „Androidosnak”, a háromoldalas főképernyő itt csak kétoldalas, a Metro UI szerű oldal eltűnt a kínálatból. SM-T230:
Őszintén szólva az előre telepített programok között semmi eget rengető extrát, illetve semmi olyat nem találtunk, ami egyébként az Play Áruházból vagy a Samsung Apps-ból ne lenne beszerezhető. A Hancom Viewerrel lehetőségünk van Office fájlokat megnyitni, illetve szerkeszteni, ezen kívül egy Füles, egy Éva Magazin, egy Joy Magazin és egy Men’s Health volt csak feltűnő a megszokott dolgok között. Az alkalmazások garmadája mindössze két oldalon elfér, de véleményünk szerint ez még mindig szerencsésebb, mintha mindenféle haszontalan sokasággal fölöslegesen televágnák a gyári ROM-ot. Jelen esetben viszonylag kevés a sallang, mi magunk dönthetünk arról, mint szeretnék táblánkra telepíteni, és nincsen ránk erőltetve megannyi alkalmazás. SM-T535:
A Samsung a Galaxy Tab 4 családdal különösebben nem rengeti meg a piacot, igazából arról van szó, hogy letudták a kötelező házi feladatot, és megtették a szükséges frissítést a középkategóriában. A háromféle kijelző méretnek köszönhetően e tekintetben képes minden igényt lefedni, az elődhöz képest pedig kétszeresére nőtt a magok száma és másfélszeresére a memória. A kijelző sajnos nem lett túl acélos, erre az S család nyújthat majd gyógyírt, valószínűleg magasabb árszinten. A formavilág vajmi keveset változott, az új táblák le sem tagadhatnák, hogy a Samsung szülöttei.
Hangzást tekintve a kategória átlagát hozzák, a 10,1 hüvelykes gép sztereó hangrendszere már egész kellemes a fülnek. Az üzemidő közelítette a gyártó által megadott értékeket, amellyel így elégedettek voltunk. Összeköttetés terén is jók a lehetőségeink, hiszen megfelelő modell kiválasztása esetén nem csak a WiFi-re kell szorítkoznunk, hanem használhatunk mobilnetet is, akár LTE hálózaton, a telefonhívásokat sem nélkülözve. Szoftveres téren is megtörtént a modernizáció, bár azt nem tudjuk, a Galaxy Tab 4 család meg fogja-e kapni a 4.4.3 vagy a 4.4.4 KitKat frissítést, a rendszer így is abszolút naprakész. Egy, a Samsung nevével fémjelzett eszközben (amely gyártóról tudjuk, hogy közel áll a minőségi képalkotáshoz) a kamera kissé csalódás, de sürgős helyzetekben azért a segítségünkre tud sietni. Összességében a Samsung Galaxy Tab 4 család kellemes, jól összerakott masinákból áll, melyek a mindennapi használat során hű társaink lehetnek. Természetesen nem tökéletesek, de ezt középkategóriás tábláktól nem is lehet elvárni.
Nyilvánvalóan sok múlik azon is, hogy milyen összeg szerepel az árcédulákon. A legkisebb modell webáruházunkban 60 000 forint körüli áron érhető el, míg a 10,1 hüvelykes kiadás LTE nélküli verziója 95 000 forint környékén vihető haza. Ha szükségünk van a mobilhálózatok támogatására, annak igen magas a felára, az LTE-s verzió ára 125 000 forint. Kínálatunkban a 8 colos kiadás még nem elérhető, de más forrásokból 78 000 forint körüli összegért lehet rá szert tenni. Véleményünk és reményeink szerint ezek a számok még az újdonság erejének szólnak és hamarosan mérséklődnek, mert ilyen árakon a Galaxy Tab 4-ek egyértelműen túlárazottak. 57 000 forintért már hazavihető a 8 hüvelykes ASUS MeMO Pad IPS kijelzővel, ugyanez 10 colban alig 60 000 forint felett elérhető, igaz, csak Jelly Bean Androiddal. Alternatíva még a 2013-as Nexus 7, 7 colban, Full HD felbontással, Snapdragon S4-gyel és 2 GB RAM-mal, jobb kamerával, tehát a jelenlegi árakon bőven akad konkurenciája a Galaxy Tab 4 családnak, ahol természetesen valahol a nevet és a kapott szolgáltatást is meg kell fizetni a minőséggel egyetemben, de érzésünk szerint igazi sikerek elé hazánkban csak némileg mérsékeltebb árazással nézhet a Samsung középkategóriás tábláinak negyedik generációja. A táblákat a Samsung hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Magyar88
2014.06.23. 12:55
Lesz mit megrendelni a hazai ártól jóval jóval olcsóbban az ebayről
Mellesleg nem rosszak ezek a tabok csak hát tényleg itt is az akkumulátor üzemidő ami gondot okoz sokszor illetve hogy rövid ideig támogatják ezeket is Android rendszerileg is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Helbika20
2014.06.24. 23:59
Már megint a jól bejáratott kérdés.. Hd panel - ami mégcsak nem is ips - 10"+-en?? És 125ezer?? Ráadásul 1,2ghz-es procival.. Mondjuk az adreno 305 már annyira nem rossz meg a 1,5giga ram, de ez még így is nagyon drága szerintem. Az első oldalnál nem is olvastam tovább, persze ez nem a cikkíró hibája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. matyi009
2014.07.09. 09:06
Ha a mostani felbontáson se lehet látni a pixeleket szabad szemmel akkor minek emelnék feljebb?hogy többet fogyasszon? apple retina cuccainak se látok semmi értelmet, mint ahogy a hd felbontásos telefonoknak sem. A 10 óra üzemidő az korrekt szerintem, árban meg ott lesz ahol az elözö széria volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!