iPon Cikkek

Samsung Q330: Szubnotebook fogyókúrán

Dátum | 2010. 11. 10.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Több mint fél évvel ezelőtt az elsők között mutattuk be a Samsung itthon debütáló notebookjait és most újfent egy újdonságról számolhatunk be, ugyanis megérkezett a 13,3”-os Q330, amely a mostanában divatos Core i3-mas platformot hivatott bezárni egy könnyű és vékony házba.


Nagyon nagy szükség volt már egy ilyen masinára, ugyanis azon a pár nem túl kapós netbookon és a valóban jó minőségű, de nagy R528-on felül csak egy félresikerült R530-at tudott felmutatni eddig a vállalat. Volt tehát elég kicsi és elég nagy gépük, az arany középút viszont hiányzott egészen mostanáig. A Q330 megtervezésekor abszolút a dizájn és a könnyű eladhatóság került előtérbe, amely érthető, hiszen egy olyan piacra készült betörni a gyártó, ahol nincs igazán sok ellenfél, így egy jó termékkel nagyot lehet dobbantani.


Márpedig a Q330 jó termék, ez a következő pár oldalon egyértelműen ki fog derülni, előbb lássuk viszont a gép belsejében lévő hozzávalókat. A szokásos alap koncepción felül örültünk a már 3.0-s Bluetooth-nak, de szintén elismerősen bólogattunk a 64 bites Windows 7-re is. Van kellően nagy kapacitású merevlemezünk, elégséges garancia időnk és egy remek NVIDIA Optimus technológiánk is, melynek segítségével automatikusan tud a rendszer váltogatni az integrált és a dedikált videokártya között. Ami már sokkal kevésbé tetszett az a csupán 100 MBites vezetékes hálózat, de 2010 végén talán már elég nagy százalékban vannak azok a felhasználók, akik az életüket csak vezeték nélkül tudják elképzelni. A 230 ezer forintos vételár a táblázat alapján borsosnak mondható, meglátjuk majd, hogy tud-e a gép annyit hozzátenni az összetevőkhöz, hogy reálisan el lehessen gondolkodni a beszerzésén.


A termék mellé kisebb túlzással kijelenthető, hogy semmit nem kapunk, hiszen az akkumulátor és a tápegység kötelező tartozékai minden mobil eszköznek.

Szerencsére a visszafogott méret nem járt visszafogott hűtési képességekkel. A Q330 rendkívül csendes notebooknak minősül egészen addig a pillanatig, amíg komoly munkára nem fogjuk. Bár tesztjeink során nem csak való élethelyzeteket szimulálunk, meg kell említeni, hogy a 100%-os terhelést is könnyedén állta a gép anélkül, hogy bármely része az átlagosnál melegebb lett volna. A processzor üresjáratban 43, terhelés mellett 79, a dedikált videokártya ugyanilyen körülmények között pedig 41, illetve 71 fokos hőmérsékletet könyvelhetett el. Bár a burkolat még csak át se melegedett komolyabban, a hűtés a legdurvább terhelés hatására már érezhetően magasabb fordulatszámra kapcsolt, amely egy zajosnak semmiképpen nem mondható, de a csendestől már eltérő zajszinttel megáldott készüléket eredményezett.


A Windows 7 valamiért képtelen volt az integrált videokártya teljesítményét lepontozni (sok régebbi cikkünkből pár kattintás alatt kideríthető egyébként, hogy milyen erős), ellenben a GeForce 310M-et belépő szintje ellenére nem ítélte rossznak, sőt. Első ránézésre valahol a Mobility Radeon HD5470 környékére várható a kártya, amely egy ekkora notebooknál egészséges kompromisszumnak tűnik a sebesség és a fogyasztás között.

A legfrissebb GPU-Z sajnos képtelen volt a 310M helyes felismerésére (ROP egységek és shaderek száma), igaz az Intel HD Graphics órajeleit se tudta normálisan kiolvasni. A jelenleg második leggyengébb dedikált GeForce 16 shadert kapott, melyek a gyári 1530 helyett mindössze 1468 MHz-en dolgoznak, bár ez a mindennapos használat során pont a „tök mindegy” kategóriába tartozik majd. Az 512 MB video memória 64 bites sínen kommunikál a grafikus maggal, így hiába az 1580 MHz-es órajel, a sávszélesség nem túl acélos (igaz a 16 shaderhez így is elegendő). DirectX 11 támogatást nem kapunk, de ebben a szegmensben ez talán nem is igazán fontos. Üresjáratban természetesen nagyon alacsony órajeleken üzemel a 310M, reméljük, hogy ez a fogyasztási adatokat reprezentáló akkumulátor teszteknél is látszik majd.


A merevlemeznél a Western Digital Scorpio Blue szériájára esett a cég választása, amely jó döntésnek bizonyult, hiszen a jó sebesség és az alacsony hőtermelés mellé gyakorlatilag nulla zajszint párosul.

A hangszórókat lehetne dicsérni tiszta hangzásuk miatt, de a közép tartomány már elég vérszegényen szól, emiatt inkább sorozatok és olyan filmek nézésénél lehet hasznát venni, ahol a hangoknak nincs a szokásosnál nagyobb szerepük.


Külsejét tekintve a Q330 abszolút megnyerő. Az anyaghasználat kellemes, még akkor is, ha fémmel nem találkozik a szemünk. A fedőlap visszafogottan ugyan, de gyűjti az ujjlenyomatokat, a vékony kialakítás miatt pedig a közepe elég sérülékenynek tűnik. A belső burkolat egy fokkal jobb, ott legfeljebb a megkocogtatásra enyhén üreges ház okozhat némi csalódást. A gép minden fontosabb alkotóelemét kicserélhetjük házilag és emellett a garancia elvesztésétől se kell tartanunk.


A billentyűzetet ránézésre sok más gyártóéhoz fogják hasonlítgatni, de felesleges. Egyszerűek remek és kész, pont. A gombok egymástól való távolsága, kialakítása és anyaghasználata is pont olyan, amilyennek lennie kell. Ezen a téren egyébként is magas elvárásaink voltak a Samsungtól, hiszen az eddig nálunk járt gépeik közül mindegyiknek kivétel nélkül jó volt a klaviatúrája (ez alól talán csak az R580 lehet némileg kivétel). Apró, de annál fontosabb figyelmesség a billentyűzet mellett elhelyezkedő két gumicsík, amely a kijelző körüli káva épségét hivatott megőrizni abban az esetben, ha a nagy kapkodásban lecsapnánk a fedőlapot.


A touchpadról is csak jókat mondhatunk, hiszen mind a felülete, mind az érzékenysége nagyon jó, a gombok halkan járnak és különösebben nagy erőt se kell kifejtenünk a kezelésükhöz. Természetesen vannak multi-touch gesztusok és a sarkokban található négy zónát is szabadon programozhatjuk. A három ujjas érintés ezúttal nem a másodlagos kattintásért felel (mint az Asus notebookoknál), hanem egy általunk beállított alkalmazást indít el.


Bármennyire is vékonyra sikerült a Q330, a szokásos csatlakozókat azért mind megtaláljuk rajta. Ezek közül kiemelendő a bal oldalon található USB port, amely a gép kikapcsolt állapotában is képes áramot szolgáltatni, töltve így például a ráaggatott mobiltelefonokat vagy zenelejátszókat. A kártyaolvasót kivételesen elöl találjuk, a porvédő lemez hála istennek nem nyomásra, hanem húzásra jön ki. Sajnos az eSATA-ról ezúttal le kell mondanunk.

A 13,3”-os kijelző nagyon szép, éles képet biztosít, ráadásul a színvilág is kifejezetten kellemes. A látószögek csupán átlagosak, viszont a fényerő tartomány kellően széles skálán mozog. A kávában található webkamera szép, folyamatos képet produkál, igaz az átlagnál valamivel nagyobb zajszűrés mellett.

A szokásos teszteknél ezúttal két dologra voltunk igazán kíváncsiak. Az egyik a belépő szintű GeForce 310M sebessége, a másik pedig az integrált és dedikált videokártya által produkált akkumulátoros üzemidőben mérhető különbség. Mielőtt kitérnénk ezekre, lássuk, akadt-e valami problémánk az Intel Core i3-mas processzorral.


Nem igazán, sőt. A Queen benchmarkban valamiért kiugróan jól teljesített a Q330, bár ez részben köszönhető a valóságban is 1066 MHz-en ketyegő memóriáknak.


Az Intel HD Graphics-szal szemben a dedikált GeForce 310M látványosan jobb teljesítményt produkál, de ebben semmi meglepetés nincs. A Radeon HD5470-hez képest némileg alul marad az esetek többségében, de a Dirt2-t leszámítva végig közel teljesít hozzá, ami végül is jó hír, hiszen így 1366x768-ban alacsony részletesség mellett jó pár mai játékot le lehet tudnunk, ha úgy hozná a sors.


Ami az üzemidőt illeti, sajnos némileg csalódtunk. A gyártó a nagyobbik hatcellás teleppel 7 órás működést ígér, amit elég nehéz elhinni, ugyanis a kisebbik hatcellással is alig sikerült 4 óra fölé mennünk, ráadásul mindezt az integrált videokártyával mérve. Jól látható, hogy a két VGA fogyasztása között kizárólag üresjáratban van mérhető különbség, a komolyabb feladatok már kevésbé izzasztják meg a GeForce 310M-et, így a küzdelem könnyedén kihozható döntetlenre. Kategórián belül sajnos ez átlagos, ha nem rosszabb produkció, hiszen az Asus U30 és UL30 szériái például kétszer ennyi ideig képesek bekapcsolva maradni.

A Samsung ismét bebizonyította, hogy képes jó notebookokat gyártani. A Q330 ennek ékes példája, hiszen a mindennapok során remekül használható köszönhetően a jó kijelzőnek, a remek billentyűzetnek és a szintén hibátlan touchpadnak. A visszafogott zajtermelés se rondít bele az összképbe, ellentétben az üzemidővel, amely a kategória átlagát éppen, hogy csak megüti. Az eSATA hiánya egyeseknek fájó pont lehet, hiába kapjuk meg a jelenlegi legfejlettebb Bluetooth technológiát cserébe. A Q330 mindentől függetlenül kivívta ajánlásunkat, hiszen használhatóságát tekintve messze a léc felett teljesít. Az Asus U30Jc üzemidőben sokkal előrébb jár, ugyanakkor a kevésbé jó billentyűzet miatt gyenge pontja is van. A választás mindenkinek szimpátia kérdése, ha lehetne, akkor mi az erősebbik hatcellás teleppel szerelt Q330 mellett tennénk le a voksunkat.


A Samsung Q330 típusú notebookok a Samsung hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Samsung Q330
Pro:
+ jó kijelző
+ remek billentyűzet
+ jó touchpad
+ mindennapos használat során halk működés
+ megnyerő külső
+ Bluetooth 3.0
+ USB Sleep & Charge
+ NVIDIA Optimus technológia
+ könnyebb a kategória átlagánál

Kontra:
- eSATA hiánya
- csupán átlagos üzemidő
- 100 Mbites Ethernet

Hivatalos honlap: Samsung
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. somakb
2010.11.10. 11:05
Mikor az árcádulára néztem hirtelenjében eszembe jutott az Acer Timelinex 3820TG ami 10.000-el olcsóbb, HD Graphics + HD5650-el, core i5-460M-el, könnyebb ... mégha meg is veszem + 23 ért a 3 évre szóló garanciakiterjesztést is jobban járok, mivel a samura is csak 2 év van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. wethepeopl...
2010.11.10. 13:23
somakb :ott a pont teljes mértékben. csak amit mondassz az azthiszem optikai meghajtó nélküli változat.. de őszintén nemis hiányolom. abba a 10es árkülönbségbe belefér egy külső ha szükséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. maláj
2010.11.10. 13:25
nemrossz kis gép ez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Lancelot23
2010.11.10. 15:00
Nem szeretnék kötekedőnek látszani, de a szubnotebok név nem másra érthető.
Például a 7" vagy a 12" közöttiekre azok a szubnotebook-ok. Ez nem felelne meg az elnevezésnek.
De lehet azóta változtak a sunnotebook tulajdonságai.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. NeoX
2010.11.11. 01:45
Lancelot23 - 2010-11-10 15:00:41: Nem vagy valami tájékozott ez esetben, 2 éve
a Netbook-ok kivétel nélkül 7"-10"-11" -osak. A Szubok mindíg is 12"-15" közöttiek voltak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. insanity22...
2010.11.11. 09:11
"A Szubok mindíg is 12"-15" közöttiek voltak!"

Ezt honnan szedted? 15" mióta subnotebook?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. szantos
2010.11.11. 17:05
Acer TravelMate is van TimelineX és abban van opt meghajtó. Viszont nincs HDMI/DVI, csak VGA. Majd mindenki eldönti, h melyik nélkül nem tud létezni.

Azért a teszteknél nem szabad elfelejteni, h ez webshop...

A hátvonalak azért mosódnak:
-van 12,1"-os atomos gép, ami azért szubnak kicsit gyenge lenne
-meg van 11,6"-os netbookoknál legalább 2-3× erősebb procival és videóval szerelt masina is, ami inkább szub kategória (főként, hogy a 11,6" 16:9 arányú és pár mm-el szűkebb csak a 12,1"-nál)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Svindler
2010.11.11. 17:38
Szantos: mi köze is van az újságunknak ahhoz, hogy webshop is vagyunk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Lancelot23
2010.11.11. 18:32
Ne haragudj, de subnotebook kicsi gépeket jelentet régebben meg most is a kicsi gépeket jelent. A 13,3" nem nagyon tartozik ebbe a kategóriába.
Link
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Coyote987
2010.11.11. 19:41
Arany kicsi Soma Szívem... Te itt ne hasonlíts egy Samsung Laptopot az elektronikai hulladékot gyártó márkához, rövid néven Acer-hez. Azért megnézem hogy 3 év gari alatt hányszor nem lesz nálad a laposod,míg én röhögve játszok netezek a kis Samsungon Szervizben dolgoztam ár miatt mi is adtuk az Acer-eket egy ideig, aztán úgy jöttek vissza hozzánk hogy pofám nem volt ajánlani hol alaplap hol billentyűzet vagy épp kijelző(monitor).És a garanciális ellátotság meg időintervallumról ne is ejtsünk szót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Sermi NeoX
2010.11.11. 20:13
Szubnotebook egy 14-15-ös? Jézusom. Láttál te mér notebookot?
Régebben a szubnoti kategória leginkább a 12-esre volt érthető. Ma már picit hígabban határolható be mert már van szinte minden méretben mobil gép. De úgy gondolom szubnoti a 10-12 közötti méretre mondható jelenleg. 13,3 sem igazán az már. A nagyobbak meg aztán tényleg nem. nekem is 14,1-es gépem van és közel sem szubnotebook ellenben a 12,1-es tesója igen (TP T400 & X200).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tbillhun
2010.11.11. 20:20
A samsungot nem akarom lefikazni de mi azokat javitunk es hat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Coyote987 Sermi
2010.11.11. 20:41
Már bocsi de az nem netbook? a 10-12"kategória?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Azrael
2010.11.12. 09:01
Nem feltétlenül. A különbség a hardverben van leginkább. Egy szubnoti azért mégis sokkal erősebb, mint egy netbook. Manapság szerintem bármilyen 11,6" és 13,3" közötti gépre rá lehet mondani hogy szubnotebook, amiben nem Atom proci van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nyunyo19
2010.11.12. 09:35
Annyira birom az ilyen szervízben dolgozom féle idiótákat. Hallottam én már az ilyenektől annyi *hülyeséget*, hogy a samsung vinyók a legjobbak, sosincs velük baj, meg hogy 1000et eladtam egyet se hoztak vissza, na meg ez az acer. Elmondom hogy mi serverekbe rakunk sam vinyót mert jók az áruk is *nagyon* jó, de túlzás hogy a legjobbak, mert 2-3 év alatt meg is halnak, van hogy elöbb... de te is hülye vagy má bocs. Az acer notik ugyanis *nagyon* jók. Nekem is van egy 4 éves, esett kelt szegény itt ott a boritás is letört és hát zsanér törésen kivül semmi baja nem volt eddig, és még most is nagyon szeressem igy 4 évesen. Amiről te beszélsz azok a fusik... azok sajna elég gyenge minőséget képviselnek, na de ezen az acerezésen most nagyon kiakadtam, legfőképpen "mert én ott dolgozom dumán" ha nekem valaki igy kezdi, már hajtom is el a *fenébe*.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nyunyo19
2010.11.12. 09:38
jah és garról csak annyit hogy tudtommal az acernek van az egyik legjobb garja, bár erről nem tudok nyilatkozni mert a büdös életbe nem volt szükségem rá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Alvin_ti42...
2010.11.12. 10:14
nyunyo19: nem kellene ennyit káromkodni, próbáljunk meg konszolidáltan kommunikálni a többiekkel, ha kérhetem.

Egyébként az Acer szervizével valóban nem sok gond van manapság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. insanity22...
2010.11.12. 10:30
A legjobbtól azért még igencsak messze van az Acer. Dell, HP, IBM, kis szünet, Toshiba, utána a többiek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zlatzky
2010.11.12. 11:15
Akkor az en 18.4 huvelykes iszonyatom most szubnotebook, vagy nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nyunyo19
2010.11.12. 11:48
Elösször is sorry a hangnemért, csak elsőre... Szóval szerintem ha valaki notit néz magának ott rontja el elsőre hogy márka sorrendet állít, merthogy minden márkából kifoghatsz rosszat és jót, ezért aztán azzal sem értek egyet, hogy ibm meg hp meg mi egymás, onnan is vehetsz *** ugyanakkor az acerből is vehetsz nagyon jót, és általában az a meglátásom, hogy elég gyakori a viszonylag olcsó minőségi acer noti, ergo szerintem az egyik legjobb vétel úgy ÁLTALÁBAN.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. insanity22...
2010.11.12. 12:25
Szervizről van szó. Abban szvsz van sorrend és elég egyértelmű is.
Ha már minőség: mit ajánlanál Acerből pl. egy magas beosztású bankárnak? Mert én végignézem az Acer, az Asus, az MSI, a PB gépeit, de nem találok közöttük igazán jó minőségű gépet, ami mondjuk egy egy ThinkPaddel, vagy EliteBookal felvenné a versenyt. Ezért szerintem onnantól kezdve, hogy egy cégnek nincs csúcsnotbookja, amelynél mindig megjelennének a legújabb, leginnovatívabb saját fejlesztések, addig az a cég csak motoszkál egy helyben átlaggépekkel, átlagszolgáltatásokkal. Félreértés ne essék, nem arra utalok, hogy vegyen mindenki üzleti gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nyunyo19
2010.11.12. 12:56
persze értelek én, és igazad is van. Csak hogy nehogy elbeszéljünk egymás mellett. Ugyanakkor egy egyszerü csoró felhasználó, kezdő fejlesztőnek viszont felesleges, egy üzleti, ő bőven beéri az acerrel(amivel hangsúlyozom szerintem azért egy vezető managernek sem lehet gondja, amúgy elég sok komoly fejlesztői, vagy nagycéges felsővezetésben látok acereket). Szóval nem lehet elmenni a célközönség kérdése mellett, vagyis hogy kinek kell. Utólag aztán még valami a szervizes srácnak, ha nagy többségben acer notikat adtok el akkor ne is várd már hogy bosch mosógépet visznek vissza garra!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2010.11.12. 14:30
Nem feltétlen. Ugyanis a Netbook névhez az Intel elég erős követelményeket támasztott anno: Atom proci, kijelző felbontás stb.
A szubnotebookoknál meg nincs semmi hardveres megkötés. Persze ha jól tudom már a netbookoknál is variáltak vele azt hiszem eredetileg 10-esnél nagyobbakat nem is gyárthattak volna ilyen névvel aztán most már van 11,6-os.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. RedSwift
2010.11.22. 16:30
Szerintem eccerű a megállapítása. Ami 15 col alatt van és van optikai meghajtója az a SUBNOTEBBOK. Aminek nincs optikai meghajtója az a NETBOOK!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!