iPon Cikkek

Samsung R540: Ismeretlen ismerős

Dátum | 2011. 01. 31.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Szűk egy éve már, hogy a Samsung notebookjai megjelentek a hazai boltok polcain. Annak idején elsőként számoltunk be az óriás cég hordozható gépeiről és a tapasztalataink nagyon bíztató jövőképet vetítettek előre. Pontos számokat nem tudunk, de tény, hogy webáruházunkban is szép számmal adtak le rendelést olvasóink, főleg az R528/R530 család fogyott jól. Késő ősszel jelent meg ennek a szériának a felújított változata, amely búcsút intett az Intel öregedő Core 2 Duo szériájának.

Az utód az R540 nevet kapta a tűzkeresztségben és a legszembetűnőbb változást első ránézésre a barna színű burkolat és ház jelentette. Gondolták volna, hogy gyakorlatilag ennyiben ki is merül minden? Ugye, mi sem.


Szokták mondani, hogy járt utat járatlanért el ne hagyj – a Samsung gyakorlatilag átültette ezt a gondolkodásmódot a notebook iparba, szinte ijesztő, mennyire hasonlít az R540 az R530-ra. Felmerül a kérdés ugyanakkor, hogy baj-e ez egyáltalán, hiszen az elődről mi is ódákat zengtünk remek ár/érték mutatója miatt, ráadásul az anyaghasználata is példás volt a maga kategóriájában.


Gyakorlatilag az R530 specifikációs táblázatát is kitehettük volna, elég lenne átírni benne a processzort és a hozzá tartozó részeket (alaplap, videokártya), annyira hasonlít egymásra a két gép. Továbbra se nézzük jó szemmel a 100 MBites hálózati kártyát, valamint az eSATA és a Bluetooth hiánya már ebben a kategóriában is éppen hogy csak elnézhető. Kapunk viszont operációs rendszert, két év garanciát és egy elfogadható árcédulát. Akiknek nincs szüksége a Windows 7-re (mert mondjuk, már rendelkeznek egy licenccel), azok az R538-at vegyék, ugyanis ahhoz nem jár, így jelentősen olcsóbban a miénk lehet ugyanez a gép.


A termék mellé gyakorlatilag csak az akkumulátort, a tápegységet és az elengedhetetlen leírást mellékeli a gyártó, a rendszer visszaállítását Windows alól indíthatjuk el.

Az előd modellt nem győztük dicsérni kifejezetten alacsony zajszintje miatt, így nagyon sokat vártunk a ráncfelvarrott utódtól is. Az R540 abszolút nem okozott csalódást, sőt bátran kijelenthetjük, hogy simán túlszárnyalta az előző generációt, ugyanis nem elég, hogy végig halkan tette a dolgát, de a legizzasztóbb helyzetekben se tudtuk 52 fok fölé hevíteni a processzort, amely döbbenetes érték, főleg ebben a kategóriában. A BIOS-ban csakúgy, mint korábban, ezúttal is beállíthatjuk a ventilátor fordulatszámát, de az Fn+F8 billentyű kombinációval Windows-ban is megváltoztathatjuk azt.


Főleg grafikus képességeiben lépett előre nagyot az R540, hiszen már a processzorba integrált Intel HD Graphics-ra hárul a megjelenítés feladata. Még nem járt nálunk az Intel megújult Pentium DualCore szériája, amely gyakorlatilag egy Hyper-Threading nélküli Core i3-mat jelent alacsonyabb órajellel. A 2 GB memóriát egyetlen modulként kapjuk, amely jó dolog, ha bővíteni szeretnénk (márpedig ilyen árak mellett miért ne?).


A merevlemez sebessége gyakorlatilag semmit nem változott egy év alatt, az egyetlen eltérést is a beszállítók közti különbség jelenti. A halkan és gyorsan dolgozó egység két partícióval rendelkezik, a 132 GB-oson foglal helyet a rendszer, míg a teljesen üres rész 166 GB-ot nyom.

Az R540 hangszórói semmilyen pozitív változáson nem mentek keresztül (sőt), így minőségük alapján bármikor tudhatjuk, hogy a gépet mindentől függetlenül melyik régióba szánta a gyártó. A magas hangok úgy-ahogy elfogadhatók, a többi tartomány viszont sok-sok állítgatás után tehető csak emészthetővé. Mélyhangokat még véletlen se keressünk.


Külsejét tekintve az R540 megszólalásig hasonlít elődjére, ha nem lenne a barnás beütés, könnyedén összetéveszthető lenne a kettő. Az alsó burkolat például közös pont, a cserélhető alkatrészek listája is azonos. A színválaszték egyébként nem csak ebből az egy színből áll, bizonyos kiszerelésben az R540 kérhető világosabb árnyalatban is. Az LCD még mindig túl vékony kávát kapott maga köré, így a burkolat szélét erősebben megnyomva bizony torzulnak a panel színei azon a területen. A fényes fedőlap egyébként annyiból szerencsésebb ebben a színben, hogy nem látszik rajta, mennyire gyűjti az ujjlenyomatokat és a koszt. Ellenálló képessége továbbra is csekély. Az akkumulátor töltöttségét ugyanazzal az ötpontú visszajelző LED sorral tudjuk megállapítani, mint korábban – valószínűleg maga a telep is ugyanaz.


A billentyűzet egy az egyben átörökítésre került az előd modellből, ami nem gond, mert fatális hibával ott se találkoztunk. A jobb oldali Fn gomb bár hasznos, továbbra is kényelmetlen helyen van, és bár a klaviatúra alapvetően a jobbak közé tartozik a kategóriájában, a gombok ellentartása lehetne jobb, az igazán gyors gépeléseknél a szélei minimálisan ugyan, de instabilak.


A touchpad viszont jelentősen megváltozott, helyenként inkább hátrányára, mintsem előnyére. Örültünk a három ujjal kiváltható jobb gomb funkciónak, viszont a szokásosnál gyengébb „felbontásnak” nem igazán. Sajnos olyan érzése van az embernek használat közben, mintha túl kevés érzékelő zónából állna a felület, túl gyakran ugrik arrébb egy-két pixellel a kurzor. Ez a mindennapos használatnál picit zavaró, még akkor is, ha tudjuk, hogy az R530-at is elsősorban otthoni használatra vette a többség – ott pedig az egér kiváltotta a touchpadet.  A bal és jobb egérgomb ugyanúgy kattog, mint az elődnél, a holtjáték se tűnt el, valamint megmaradt a magas nyomáspont is. Egy dologra viszont rögtön felfigyeltünk: eltűnt a korábban vita tárgyát képező, széleken végigfutó kék világítás. Nem kár érte.


A rokonság a csatlakozók arzenáljánál folytatódik, ugyanis mind a bal, mind a jobb oldali burkolat megegyezik a régi és az új modell esetében. Tavaly még kiemelhettük a HDMI csatlakozót, de egy ideje már a legolcsóbb gépeknél is széria felszereltségnek számít. Egy eSATA port tényleg nagyon hiányzik, valamint feltűnően üres a készülék jobb oldala, illett volna inkább odatenni a kártyaolvasót a ráncfelvarrás során, mintsem elöl hagyni.

A kijelzőt sajnos nem örökítették át az R540-be, pedig ha valamit, akkor azt tényleg érdemes lett volna. A 15,6”-os LED-es panel ezúttal inkább hideg színárnyalatokkal dolgozik alapbeállítás szerint, ráadásul látószöge is valamelyest az átlag alatt van. Fényerő tartománya ugyanakkor nagyon tág, nyári napsütésben is lesz tartalékunk – csak a tükröződés jelenthet problémát a szabadban. A webkamera optikája vélhetően azonos a régi gépben találhatóval, ugyanis mozgáskövetése és képmegjelenítési sebessége is nagyon lassú, arról nem is beszélve, hogy a fakó színeken elég nehezen tudunk javítani szoftveresen.


Kíváncsiak voltunk az Intel belépő szintű kétmagosára, hiszen elég sok olcsó notebookban megtalálható, viszont ez idáig nem járt nálunk. A virtuális többszálúság (Hyper-Threading) hiánya a Core i5-450M-mel összehasonlítva néhol tetten érhető, ugyanakkor az Athlon II-es processzorokat könnyedén tudja maga mögé utasítani.


Az integrált Intel HD Graphics videokártyát lassan csak szokásból teszteljük le, annyiszor járt már nálunk ilyen VGA-val szerelt gép. Meglepő módon az R540-ben is hozta az elvárható számokat, gyengébb processzor ide vagy oda.


Ami az akkumulátoros üzemidőt illeti, az R540 gyengébben szerepelt elődjénél, hiszen valamivel kevesebb, mint négy óráig bírta a leggyengébb terhelést jelentő dokumentum olvasós tesztet. A többi eredmény gyakorlatilag megfelel a kategória átlagának.

Tavaly ilyenkor a Samsung R530-at kikiáltottuk a kategória egyik legjobb vételének, ám az eltelt egy év alatt szinte nulla fejlesztést sikerült belevinni a folytatásba, aminek nem örültünk. Tény, hogy egy bevált konstrukción nem érdemes változtatni, de ameddig nem egy Suzuki Swiftről, hanem egy notebookról beszélünk, ráadásul olyan gyártótól, aki fiatal még a piacon, elég furcsa hozzáállás ez. Tény, hogy nagyon sok helyen dicséret illeti az R540-et, de sikerült olyan dolgot is elrontani rajta, amit ha szintén átemelnek az elődből, akkor nem lett volna egy szavunk se. Úgy gondoljuk, hogyha valaki már rendelkezik operációs rendszerrel a zsebében, akkor az R538 ugyanezekkel a paraméterekkel egy kiváló döntés lehet, ugyanakkor a Windows-os változat (jelen tesztünk alanya, az R540) már túl sok konkurenssel kénytelen megküzdeni és győzelme nem annyira egyértelmű, mint tavaly márciusban volt. Ettől függetlenül az ajánlott plecsnit megérdemli, de ez inkább a rendszer nélküli változatnak jár.


A Samsung R540-ért köszönet a gyártó hazai képviseletének!

Samsung R538
Pro:
+ remek hűtés
+ halk működés
+ kategóriájában jó billentyűzet
+ három ujjas jobb gomb művelet
+ 2 év garancia

Kontra:
- átlagos kijelző
- alacsony felbontású touchpad
- gyenge webkamera

Hivatalos honlap: Samsung
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. nightmare1...
2011.01.31. 12:56
Nem tudnák végre elfelejteni azt az átkozott csillogó kijelzőt? Kinek, vagy minek jó az?
Ez az egy dolog van, amit utálok az én laposomban is (UL80Vt), pedig minden tekintetben egy jó kis masina...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. polarx
2011.01.31. 14:27
nightmare: nekem nincs laptopom de mikor van alkalmam bármelyik elé ülni ez engem is roppant mód irritál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. nattila77
2011.01.31. 19:20
nincs gigabit, fényes kijelző - kizárt, hogy valaha ilyet vennék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. insanity22...
2011.01.31. 20:18
A fényes kijelző még hagyján, de azok a hurka zsanérok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. iteq47
2011.01.31. 21:13
kicsit télleg hurka de ha megnézed az egész ilyen gömbölyű hurka dizájnú
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. cjoe
2011.02.01. 08:56
Egyik kollégának van asszem pont ilyen. Igaz ugyan, hogy csak office-ra meg internetezésre használja, de nagyon meg van vele elégedve. Nekem kevés lenne. Jelenleg egy Acer Aspire 8942G-m van, de egy valamit nagyon irigylek ettől a laptoptól: a matt felületet. Az én notim, hiper-szuper, 99%ig elégedett vagyok vele, de a csillogó ház az egy katasztrófa!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. cjoe
2011.02.01. 08:57
Egyik kollégának van asszem pont ilyen. Igaz ugyan, hogy csak office-ra meg internetezésre használja, de nagyon meg van vele elégedve. Nekem kevés lenne. Jelenleg egy Acer Aspire 8942G-m van, de egy valamit nagyon irigylek ettől a laptoptól: a matt felületet. Az én notim, hiper-szuper, 99%ig elégedett vagyok vele, de a csillogó ház az egy katasztrófa! Na jó, az is igaz, hogy soha nagyobb hibája ne legyen egy laptopnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. cjoe
2011.02.01. 08:58
bocsi a duplázásért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. insanity22...
2011.02.01. 09:13
Ezen a gépen sincs sok matt felület (a palmrestet leszámítva). A burkolat még elviselhető lenne maszatgyűjtősen is, de a kijelző is fényes, ami inkább fésülködésre jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. peterbalcz...
2011.02.02. 15:25
Az nem kifejezés, hogy nem jó a webkam. Egyszerűen katasztrófa.
Nekem R528-van, és még driver-t is csak XP-re találtam..
Ezen kívűl abszolút No.1.
Nagyon szeretem, nekem nagyon bevállt! Csak ajánlani tudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. baluponthu
2011.02.02. 18:32
sziasztok!

nekem tegnap jött meg egy samsung r540-es gép a T-home-tól. laptop+net csomag újrakötése után. és ami nekem alapból fura, hogy annak ellenére hogy elvileg a neve/sorszáma/típusa tök ugyanez, és kívülről is pont így néz ki a képek alapján, a belső specifikációja eléggé más/jobb.

egész pontosan:
intel core i3 370 2,4ghz
3 gb ddr3 ram
320 vinyó (az elpusztíthatatlan samsung recovety miatt csak 300)
ATI Radeon HD545v gDDR3 512MB

akkor ez most hogy van? nekem konkrétan win7prof x64 alatt 4,9-es értéket hozott a win saját mérése. lehetséges hogy tökugyanolyan néven két ennyire különböző masina létezik?

köszi előre is a választ. sziasztok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. north8
2011.02.02. 23:49
baluponthu!!!

Kb. 4 vagy 5 féle specifikációja létezik...nekem is ez van de Core I3-370 2,4 GHz, 2Gb DDR3, 320GB Samsung vinyó, Intel HD vdeokari...ja meg Win 7 home premium....150 ezerért teljesen jó bolt volt...és én is 4,9-et kaptam a wintől....
Egyébként bejön a kicsike...csendes, hideg, amire én használom ahoz tökély...a színe nem gyere be de ez legyen a legnagyobb bajom....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. insanity22...
2011.02.03. 00:14
Valószínűleg a T-Home-nak egyedi specifikációval szállítja a Samsung ezt a gépet. Nem ritka az ilyesmi az üzleti életben. Egyébként ahogy north8 is írja, alapból is többféle kiszereléssel választható egy-egy gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zlatzky
2011.02.03. 03:29
Cjoe, nekem 8943G-m van, es egyaltalan nem vagyok elegedett vele. Ez a Samsung, hat elegge "nyugdijas" masina, mifele vevokort celoztak meg ezzel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Movolif
2011.02.04. 01:03
jahh, tükröm már van, laptopot nem azért vennék én se, hogy fésülködhessek a segítségével
amúgy példul mac-hez lehet kérni valami 60e plussz-ért üveg nélkülit..., hogy a jó édes k an...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. JoinR
2011.02.04. 16:45
Hát nem tudom nekem az igénytelen Acer 5536-osomon nem zavar a fényes kijelző...feljebb veszem max. a fényerőt. :-)
Egyébként úgy tudom azért csinálják fényesre, mert élethűbbnek látszanak a színek (bár van ismerősi körben matt kijelzős laptop, lényeges különbséget nem vettem észre).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zevilaga
2011.02.07. 20:27
Azt áruljátok már el, hogy miért nem esik egy büdös szó sem a Linuxról, mint a Win7 ingyenes alternatívájáról. Pedig az Ubuntu, a Mint, a Fedora, az OpenSuse mind tökéletesen kiváltja a Win7-et, és teljesen ingyenes. Miért valószínűbb, hogy valakinek már van win7 licensze, és miért nem esik szó az említettek letöltéséről?
2011 van, és már nem annyira egyértelmű, hogy a M$ a király.
A gép egyébként tetszik, bár én túlárazottnak látom. alig többért ott a Corei3-as változat, vagy vmi jó kis AMD-s amin már játszogatni is lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zevilaga
2011.02.07. 20:30
Ja, tükröző kijelzős gépet alapból nem veszek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!