iPon Cikkek

Sandy Bridge vs. Ivy Bridge: generációváltás

Dátum | 2012. 04. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Voltunk olyan szerencsések, hogy rátehettük a kezünket két Ivy Bridge processzorra, így nem is késlekedtünk, azonnal elvégeztünk velük annyi tesztet, amennyit csak az idő engedett, sőt, kerítettünk néhány vetélytársat is a termékekhez, így az elkövetkező néhány oldalon reményeink szerint egy igazán izgalmas, részletes bemutatóval szolgálhatunk a nemsokára megjelenő processzorokkal kapcsolatban.

Az Intel Tick-Tock stratégiája már bizonyára sokak számára ismerős: a koncepció lényege, hogy a nagyvállalat minden második évben új processzor mikro-architektúrát mutat be, a köztes években pedig az adott mikro-architektúrát kisebb-nagyobb mértékben továbbfejleszti és egy szinttel fejlettebb gyártástechnológiára ülteti, mint amelyen az adott mikro-architektúra eredetileg bemutatkozott. Esetünkben most a Sandy Bridge architektúra ráncfelvarrására került sor, amelynek következtében némi teljesítménynövekedésre számíthatunk mind a processzormagok, mind pedig az integrált videó vezérlő esetében; a csíkszélesség-váltás és a különböző optimalizációk miatt pedig ezzel egy időben némi fogyasztáscsökkenés is várható – no meg a tuningpotenciál növekedéssel is számolhatunk.


A fentiek értelmében tehát most „Tick” fázisról van szó – ennek keretén belül mutatkozik be az Ivy Bridge architektúra, amely a Sandy Bridge „tökéletesített”, illetve némileg továbbfejlesztett változatának tekinthető. Processzorteljesítményben az előzetes információk szerint nagyjából 5-15% közötti növekményre készülhetünk fel az azonos árkategóriában elhelyezkedő Sandy Bridge processzorok teljesítményéhez képest, míg az integrált videó vezérlő tekintetében ennél is nagyobb, esetenként megdöbbentő mértékű gyorsulás várható. Ezzel persze nem szeretnénk ellőni az összes puskaporunkat, meghagyjuk a meglepetések nagyobbik részét a tesztekre. Most pedig nézzük nagyobb témakörökre csoportosítva, hogy pontosan miben is nyújt előrelépést az Ivy Bridge architektúra a Sandy Bridge-hez képest. Természetesen a lapkakészletekről és a processzortámogatásról is ejtünk néhány szót, de mindent a maga idejében. Vágjunk is bele!

Dolgok, amik nem változtak

Az Ivy Bridge processzorok Sandy Bridge névre keresztelt elődeikhez hasonlóan szintén LGA-1155-ös processzorfoglalatba illeszkednek, és egy BIOS frissítést követően könnyedén használhatóak a hatos sorozatú lapkakészletek köré épülő alaplapokban is. Ugyanez igaz fordítva is: a Sandy Bridge processzorok is használhatóak az új, hetes sorozatú lapkakészletek valamelyikével ellátott alaplapokkal. A processzortámogatás kérdését a bevezető végén részletesebben is kitárgyaljuk.


Az Intel az új processzorok esetében is követi a már jól megszokott kétchipes platform felépítést: a klasszikus északi híd elemei a processzorban lapulnak, míg a klasszikus déli híd szerepét a PCH, azaz a Platform Controller Hub tölti be. A processzorok felépítése alapjaiban nem változik, ám az általuk kínált teljesítmény növekszik, a fogyasztás csökken és a repertoárban szereplő szolgáltatások köre bővül – egyszóval mi, felhasználók csak nyerhetünk, ugyanis az új processzorok a régiekkel azonos áron érkeznek majd, de elődeiknél minden tekintetben többet nyújtanak.

Ahogy az az előző mondatból, illetve a bevezető első néhány sorából is kiderült, az új processzorok néhány változáson is keresztül mentek. Hogy pontosan mik ezek? Nos, ez az alábbiakból derül ki.

Gyártsátechnológia váltás, és változások architektúra/processzor szinten

Az egyik legnagyobb változás, ami a komplett processzort érinti, az az, hogy a Sandy Bridge modellekkel ellentétben az Ivy Bridge processzorok már nem 32 nm-es, hanem 22 nm-es csíkszélességet alkalmazó, 3D-s tranzisztorokra épülő SOI gyártástechnológiával készülnek. Az új eljárásnak számos előnye van, ahogy azt már egyik korábbi hírünkben is kifejtettük. A friss technológia segítségével a korábbinál kisebb a szivárgási áram, amelynek köszönhetően mind az adott komponens fogyasztása, mind pedig melegedése csökkenthető.

A régi...... és az új technológia.Az új tranzisztorok kapcsolási sebessége a 32 nm-es, hagyományos tranzisztorokéhoz képest 37%-kal gyorsabb, ami az elérhető órajel nagysága miatt fontos. A teljes processzor és a benne található komponensek is 22 nm-es csíkszélességű 3D-s tranzisztorokra alapoznak, beleértve az Intel HD Graphics vezérlőt is.

A csíkszélesség-váltás és az optimalizációk jóvoltából csökken a processzorok TDP-je: a leggyorsabb modellek például 95W helyett már csak 77W-os TDP-vel rendelkeznek. Fontos különbség az is, hogy a leggyorsabb Ivy Bridge processzorok elődeikkel ellentétben már nem 8 MB-nyi, hanem "csak" 6 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárral gazdálkodhatnak. Egyéb tekintetben nincs változás ezen a téren.


Bemutatkozik a digitális véletlenszám-generátor (Digital Random Number Generator), amely nagy teljesítmény és magas minőség mellett üzemel, és természetesen az AES motoron belül kap helyet, azaz adattitkosítással kapcsolatos feladatok alkalmával fogja munkára a rendszer. A DRNG megjelenésével egy új utasítás, az RDRAND is elérhetővé válik a programozók számára, amely egy 16, 32 vagy 64-bites véletlen számot generál. A DRNG motor ANSI X9.82, NIST SP 800-90 és NIST FIPS 140-2/3 Level 2 tanúsítvánnyal egyaránt rendelkezik.


A másik fontos újítás, ami segít a biztonság növelésében, nem más, mint a Supervisory Mode Execution protection, vagy rövidebb nevén a SMEP. Az új szolgáltatás az EoP (Escalation os Privilege) alapú támadások visszaszorításában segédkezik. A 32-bites és 64-bites üzemmódban egyaránt elérhető szolgáltatás megakadályozza a biztonságos alkalmazás-memóriaterületen kívüli végrehajtást. A SMEP úgynevezett biztonsági köröket határoz meg, amelyek többszintű védelmet kínálnak.

Változások a beépített memóriavezérlőnél

A beépített DDR3-as memóriavezérlő ugyan továbbra is kétcsatornás memóriatámogatást kínál, de a Sandy Bridge modellekben alkalmazott megoldáshoz képest több tekintetben is továbbfejlődött. Az Ivy Bridge processzorok mobil változatainál immár rendelkezésre áll a DDR3L támogatás is, ami annyit tesz, hogy a különböző noteszgépekben a gyártók gond nélkül használhatnak alacsony feszültség és így a megszokottnál alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelő DDR3-as memóriamodulokat, ezáltal kitolható az akkumulátoridő.


Az Ivy Bridge processzorok persze nem csak az energiatakarékosságra törekvő mobil platformok számára, hanem a tuning szerelmeseinek is tartogatnak néhány érdekességet. A DDR3-as memóriamodulok esetében korábban – hivatalosan – 2133 MHz-es tuning támogatás állt rendelkezésre, ám ezt az értéket az Ivy Bridge érkezésével a gyártó 2800 MHz-re emelte. Más kérdés, hogy az alaplapok többségénél – kivéve a H67-es lapkakészlettel szerelt példányokat, ahol DDR3-1333 MHz a maximálisan alkalmazható memória órajel – lehetőség volt DDR3-2133 MHz feletti órajelen is üzemeltetni a memóriamodulokat.

További újítás, hogy a memória órajel beállításánál ezentúl finomabb lépésközök is elérhetőek lesznek.

Energiamenedzsmenttel kapcsolatos újítások

Ahogy azt már többször leírtuk, az új processzorok a 22 nm-es gyártástechnológiának köszönhetően eleve élveznek némi előnyt elődeikhez képest, de ezen kívül néhány trükk is segíti a processzorokat abban, hogy minél hatékonyabban bánjanak a rendelkezésre álló energiával – ez nem csak a mobil konfigurációk esetében lehet fontos szempont.


Az Ivy Bridge processzorok konfigurálható TDP-vel érkeznek, ami annyit jelent, hogy előre meghatározott TDP szinteket állíthatnak be hozzájuk az OEM partnerek, a keretek között pedig dinamikus átjárást biztosít az Intel drivere. A rendszer alacsony terhelés esetén a legalacsonyabb TDP keretbe léphet, de szükség esetén ebből a keretből magasabba is átléphet, ha a terhelés ezt indokolja. Ezzel a megoldással sokkal rugalmasabb, sokkal hatékonyabb energiafelhasználás mellett üzemelő termékek születhetnek. A módszer az ultrabook gyártók kezébe is új lehetőséget adhat, ugyanis a szóban forgó konfigurációknál a vékony ház miatt komoly fejtörést okoz a megfelelő hűtés kialakítása.


Az új processzoroknál dizájnbeli módosításokkal érte el a gyártó, hogy S3 módban a lehető legalacsonyabb lehessen a fogyasztás. A processzorok PAIR (Power Aware Interrupt Routing) technológiára is támaszkodhatnak, ami attól függően, hogy épp a teljesítmény vagy a fogyasztás a fontosabb szempont, eldönti, hogy melyik processzormag foglalkozzon a megszakításokkal. Például nem aktivál egy inaktív magot, inkább továbbterhel egy már egyébként is leterheltet, mert így energiát spórolhat meg.

Az optimális fogyasztás elérésének érdekében minden üzemi frekvenciához optimalizált feszültség társul, így a teljes frekvenciatartományon belül hatékony energiafelhasználás mellett működik a processzor.

 

Fejlődő integrált grafikus vezérlő

Természetesen az Intel HD Graphics IGP sem úszta meg a frissítést, az Ivy Bridge processzorokban már egy „új”, ráncfelvarrott integrált videó vezérlő lesz jelen, amely több tekintetben is továbbfejlődött.

Az Intel számára a processzorba integrált videó vezérlő rendkívül nagy jelentőséggel bír, ugyanis megfelelően ütőképes megoldás alkalmazása esetén az IGP segítségével a belépőszintű videokártyák szegmenséből jókora részesedést hasíthat ki a gyártó. Ütőképes, processzorba integrált videó vezérlő mellett a felhasználók nem vesznek majd olcsó, belépőszintű videokártyát – hasonló folyamat már megfigyelhető volt az AMD Llano APU-ja esetében is, amely IGP tekintetében igen jóra sikeredett.


Az Intelt korábban már több kritika is érte, amelyek mind-mind a processzorba integrált videó vezérlő gyenge teljesítményét rótták fel a gyártónak. Az elmúlt évek során sokat fejlődtek az Intel IGP-i, de a rivális AMD megoldásaival szemben még mindig nem tudták hatékonyan felvenni a versenyt. Éppen ezért volt időszerű egy komolyabb Intel HD Graphics frissítés, ami az Ivy Bridge részeként érkezik.

Eme frissítés hozománya, hogy az új Intel HD Graphics vezérlő komoly, esetenként akár 50%-os teljesítménynövekedés felmutatására is képes előző generációs társához képest – erre a gyorsulásra pedig túlzás nélkül akkora szükség volt, mint egy falat kenyérre.

A következő generációs Intel HD Graphics IGP DirectX 10.1-es helyett immár DirectX 11-es támogatással érkezik – ezzel ebben a tekintetben felzárkózott az AMD Llano APU-ja mögé.

Az Intel HD Graphics 4000-es egység a HD Graphics 3000-rel ellentétben már nem 12, hanem 16 végrehajtó egységgel (vagy ha úgy tetszik shaderrel) rendelkezik, így már azonos órajelen is nagyobb teljesítményt kínál elődjénél. A GPU-hoz tartozik egy GPU specifikus harmadszintű gyorsítótár, amely a GPU lapkáján kap helyet. Az optimalizációknak, illetve a fejlesztéseknek köszönhetően az integrált videó vezérlő végrehajtó egységei (EU – Execution Units) egyidejűleg több művelet végrehajtására képesek, mint korábban. Van már egy tesszelátor is, aminek két fázisa szabadon programozható, és rendelkezik egy fix funkciós résszel is. Jó hír az is, hogy a frissített egység jobb minőségű anizotropikus szűrést kínál.

Az Ivy Bridge processzorok esetében is kétféle HD Gaphics videó vezérlő lesz elérhető, amelyek közül a gyorsabbik a HD Graphics 4000-es, a lassabbik pedig a HD Graphics 2500-as típusjelzést viseli. Előbbi - ahogy fentebb már említettük - 16 EU-val érkezik, míg utóbbi csak 6 EU-val gazdálkodhat. Érdekesség, hogy az IGP alap órajele a HD Graphics 2000-es és HD Graphics 3000-es megoldásokkal ellentétben már nem 850 MHz-es, hanem csak 650 MHz-es értéket képvisel, így itt némi energiamegtakarításra nyílik mód, hiszen az alacsonyabb alap magórajelhez alacsonyabb feszültséget lehet társítani. A Turbo órajel kategóriánként változik, esetünkben a Core i7-3770K HD Graphics IGP-je 650 MHz-es alap- és 1150 MHz-es Turbo órajelen üzemel, míg a Core i5-3450K HD Graphics 2500-as IGP-je 650 MHz-es alap- és 1100 MHz-es Turbo órajellel gazdálkodhat.


Nem beszéltünk még róla, de a QuickSync, azaz a hardveres videó kódoló szolgáltatás is fejlődött, még gyorsabb lett. Az architektúrával kapcsolatos változtatásoknak köszönhetően a rendszer nagyobb teljesítmény kínál a különböző média kodekek számára, de ezzel együtt a videó skálázáshoz, valamint a különböző szűrők alkalmazásához is nagyobb teljesítmény áll rendelkezésre, mint korábban.

Az Intel HD Graphics videó vezérlők esetében újítás, hogy a maximálisan engedélyezett szorzót 57-ről 63-ra emelték a mérnökök, így több mozgástér áll rendelkezésünkre, ha tuningolni szeretnénk a processzorba épített IGP-t. A rendszer dinamikus tuningot is lehetővé tesz, ami annyit jelent, hogy a rendszer újraindítása nélkül változtathatunk és alkalmazhatunk új IGP szorzót.

Az újítások között szerepel a natív hárommonitoros üzemmód támogatása is, ami sokak számára jöhet majd jól.

Hatos és hetes sorozatú lapkakészletek: a főbb különbségek

Fentebb már említettük, hogy az LGA-1155-ös Ivy Bridge és Sandy Bridge processzorok gond nélkül használhatóak a hatos és hetes sorozatú lapkakészletek valamelyikével ellátott alaplapokkal, de a hatos sorozatú alaplapok esetében egy BIOS frissítésre azért mindenképpen szükség lesz az Ivy Bridge processzorok zökkenőmentes használatához.


A hatos sorozatú alaplapok esetében Ivy Bridge CPU alkalmazásakor a PCI Express 3.0-s támogatás nem minden esetben érhető el zökkenőmentesen - erről az adott gyártó hivatalos weboldalán kell megbizonyosodni -, valamint a natív USB 3.0-s támogatásról is le kell mondanunk, az ugyanis a hetes sorozatú PCH-k kiváltsága, a hatos sorozatú chipek még nem tartalmaznak saját vezérlőt. Az SRT támogatásról szintén le kell mondanunk, ha csak nem Z68-as alaplapot alkalmazunk.

A hetes sorozatú deszkáknál előny, hogy mindegyikük kezeli az adott processzorba épített integrált videó vezérlőt - itt már nem lesz olyan megkülönböztetés, mint anno a P és a H sorozatú hatos lapkakészletek között (a P, mint kategória megszűnik).

A H sorozat esetében most is marad az a megkötés, hogy a velük felszerelt alaplapok többkártyás rendszerek építéséhez nem használhatóak, ugyanis a H77-es alaplapok egyetlen PCI Express x16-os slothoz tudják irányítani az adott processzor PCIe hubjának PCIe sávjait, kettéosztásra most sincs mód - így volt ez anno a H67 esetében is. A H77-nél CPU tuningra sem lesz mód, ahogy a H67-nél sem volt.

Az összes alaplapon a lehető legfrissebb BIOS-t használtuk, és természetesen a szoftverek (driverek, tesztprogramok) esetében is mindenből beszereztük a legfejlettebb változatot.

Alaplapok:

Processzorok:

Memória:

HDD: Seagate 500 GB (3,5", SATA 3 Gbps)
Tápegység: Corsair TX650
Operációs rendszer: Windows 7 Ultimate x64 (minden frissítés telepítve)

Az egyes processzorok tulajdonságairól az alábbi táblázat rántja le a leplet:


A kép nagyítható!

Apró, de fontos kiegészítés:

Ahogy az látható, a Bulldozer és a Llano konfigurációknál kétféle memóriacsomaggal teszteltünk, ennek pedig prózai oka van: a Kingmax DDR3-2000 MHz-es memóriamoduljai sem az FX-8150-es processzorhoz használt ASUS M5A-99X EVO, sem pedig az A8-3870-es Llano APU-hoz használt F1A75-V Pro alaplapban nem voltak hajlandóak CL9-9-9-24 CR1-es időzítés mellett elindulni DDR3-1866 MHz-es memóriaórajelen, pedig hivatalosan még 2000 MHz-en is képesek a CL9-es érték biztosítására. A probléma megoldásának érdekében 04ahgy kollégánk sietett segítségünkre némi DDR3-as tuning rammal. Mivel ebben az esetben már hibátlanul sikerült belőni a CL9-9-9-24 CR1-es időzítést DDR3-1866 MHz-es órajelen is, így akadálytalanul folyhatott tovább a tesztelés. Apró probléma, hogy a tuning ramok csak 2 x 1 GB-os kapacitással bírtak, így mind a velük, mind pedig a 2 x 2 GB-nyi DDR3-1866 CL9-10-9-27-es időzítés mellett üzemelő rammal lefuttattuk a teszteket, hogy látszódjon, mekkora különbséget jelent az eredményekben az eltérő memória konfiguráció.

Aida 64

Elsőként vegyük szemügyre a memória alrendszereket vizsgáló tesztcsokrot, amely szinte tesztenként más és más sorrendet mutat a versenyzőkről. Az eredmények ennek ellenére is beszédesek. Lássuk őket!
Az eredményeken igazából nincs mit magyarázni, valós teljesítményeket nem nagyon lehet leszűrni belőlük, de az még mindig látszik, hogy az Intel memória-vezérlői nagyon erősek. A memória tesztek után nézzük az adattitkosítással és processzorteljesítménnyel kapcsolatos teszteket.Az AES teszt kb. a várható eredményt hozta, 2%-on belül volt az összes eredmény azon processzoroknál, amikben van hardveres gyorsítás a titkosításra. Az egyetlen kívétel a gyengébb ramokkal működő FX processzor volt, meglepően sokat számítottak a memória beállításai. A Photoworxx teszt alkalmával az i7-3770k felugrott az élre, az i5-3450k pedig egy szinten végzett az i5-2500-zal.
A CPU Queen teszt alkalmával helyreállt a rend: a Core i7-3770K lett a legjobb, a második helyre pedig a Core i7-2600K futott be. Nagytestvérével ellentétben a Core i5-3450K nem utasította maga mögé Sandy Bridge alapú elődjét, a Core i5-2500-at, de a nyomában loholt.A CPU Zlib teszt már az FX-8150-es processzornak is jobban fekszik, felzárkozik az Intel processzorokhoz. A CPU Hash tesztben még ennél is jobb az AMD helyzete, végre valami, amiben az FX processzorok is jeleskednek. Az apró győzelem persze csak pünkösdi királyságnak ígérkezik, de a kiegyensúlyozottabb verseny érdekében olyan szívesen látnánk hasonló sorrendeket több tesztben is...Az FPU Mandel és az FPU VP8-as tesztekben az élmezőny nem változott. Csúnya momentum viszont, hogy az FX-8150-es modellt megelőzte a Phenom II X6 1075T. Hiába, ott tényleg hat magnyi FPU áll rendelkezésre.
Az FPU Julia teszt alkalmával a két Ivy Bridge processzor közé befurakodott a Core i7-2600k és a Core i5-2500 - a Core i5-3450 ezúttal nem tudta felülmúlni elődje teljesítményét.

Az FPU SinJulia teszt a Core i7-3770K és a Core i7-2600K számára volt nyerő - ez a két processzor szépen elhúzott a többiektől. A Core i5-3450K alig maradt le a Core i5-2500-zal szemben, a Phenom II X6 1075T pedig ismét felülmúlta az FX-8150 teljesítményét.

Mediashow Esspresso 6.5

A népszerű videó kódoló alkalmazást is segítségül hívtuk, hogy kiderüljön: vajon mire képesek az Ivy Bridge processzorok elődeikkel és riválisaikkal szemben? Az alábbi diagramm elárulja.


A Core i7-3770K ebben a tesztben is első lett, míg mögötte a Core i7-2600K helyezkedik el a dobogó második fokán. A két Core i5-ös processzor megint fej-fej mellett halad, míg az AMD processzorai közül az FX-8150 szépen befészkeli magát az i7-ek és i5-ök közé.

ArcSoft Media Converter 7.5

A második alkalmazásban, az Arcsoft Media Converter 7.5-ös kiadásában már nem csak a processzor alapú videó kódolás teljesítményét, hanem a hardveres gyorsítás mellett üzemelő videó kódolás sebességét is megvizsgáltuk. Utóbbinál említésre méltó, hogy a Core i5-3450-es modellnél nem kínálta fel az alkalmazás a QuickSync támogatást, pedig ez a modell is támogatja a technológiát. Itt valószínűleg driver és/vagy szoftverprobléma okozta a kellemetlenséget. Ez persze nem szegte kedvünket, a többi versenyzőt bedobtuk a virtuális mélyvízbe.Az Arcsoft alkalmazásában már az Ivy Bridge proceszorok diadalmaskodtak (bal diagram), és ahogy az eredményeken is látszik, ez a szoftver nem éppen AMD-barát. A QuickSync támgatással az Ivy Bridge processzoroknál - pontosabban a Core i7-3770K modellnél - a jelek szerint nem volt minden rendben, ugyanis Core i7-2600K-s elődje sikeresen megelőzte egy kicsivel, amikor papíron az új processzornak nagyon el kellett volna húznia. Egyelőre még jó eséllyel csak szoftveres problémáról beszélhetünk, a későbbiekben még visszatérünk erre.Az Adobe Premiere CS5-ös változatában egy videót vágtunk meg, majd elláttuk néhány effekttel és mértük, hogy az egyes konfigurációk mennyi idő alatt tudják lerenderelni. Az Encoder CS5-ben ugyanezt a videót H.264 formátumba kódoltuk át, majd mértük, hogy az egyes processzoroknak mennyi időre van szükségük a feladat elvégzéséhez. Az eredmény meglepő lett: az FX-8150-es processzor egészen jól teljesített, még a Core i5-3450-es modellt is maga mögé utasította az Encoder esetében. Persze a Core i7-3770K-t a feltörekvő FX-8150 sem akatályozta meg abban, hogy ismét első helyen végezzen, sarkában a Core i7-2600K-val.A Photoshop CS5-ös kiadásában egy fotót manipuláltunk többféle szűrő segítségével - a feladat oroszlánrészét egyedi scriptünk végezte. Az eredményekben az eddigiek fényében túl sok meglepő nincsen.

WinRAR és 7-Zip

A tömörítők mezőnyéből elsőként a WinRAR beépített tesztprogramját hívtuk segítségül.


A Core i7-2600K itt maga mögé utasította a Core i7-3770K-t, de ugyanez történt a Core i5-2500 és a Core i5-3450 esetében is: az előd győzte le az utódot. A Core i7-2600K esetében ott a plusz 2MB cache, a Core i5 esetében pedig a nagyobb órajel, és úgy látszik ez elég is egy kis győzelemhez.

Ezek után nézzük a 7Zip-et, amely minden rendelkezésre álló processzormagot, illetve programszálat megpróbál hatékonyan munkára fogni. Lássuk, itt is marad-e a fentebb látott rangsor.


Betömörítés esetén a Core i7-3770K magabiztosan uralja a mezőnyt, a második helyet pedig az AMD FX-8150-es processzora foglalta el, amelynél az eltérő memória alrendszerek ellenére mindkét esetben szinte azonos eredmény született. A Core i5-3450K a Core i7-2600K-t nem, de a Core i5-2500-as modellt sikeresen maga mögé utasította, igaz, kettőjük között elég kicsi a különbség. A kitömörítéses teszt az AMD FX-8150-es processzorának győzelmét hozta, a Core i7-2600K pedig megint legyűrte a Core i7-3770K-t, csak úgy, mint a Core i5-2500 a Core i5-3450K-t.


Az összesített értékelés egyetlen különbséget leszámítva ugyanazt az eredményt hozza, mint amit a betörmörítéses tesztnél láthattunk. A különbség az, hogy a Core i5-2500 ezúttal - a betömörítéses tesztben felmutatott eredménnyel ellentétben - lenyomta a Core i5-3450K-t.

Cinebench R10 és R11.5

A nagysikerű Cinebench mindkét fő kiadását lefuttattuk a tesztkonfigurációkon annak érdekében, hogy minél tisztább képet mutathassunk a résztvevők teljesítményéről.
A Cinebench R10-es kiadásának 32- és 64-bites változata nagyjából egységes képet tárt elénk a versenyzők egymáshoz viszonyított teljesítményével kapcsolatban. A mezőnyt toronymagasan vezeti a Core i7-3770K, mögötte pedig ott sorakozik katonásan a többi négymagos Intel processzor. Az egyetlen száló futó tesztek szerint az Ivy Bridge processzorok egyszálú teljesítménye fejlődött valamennyit.Az összes processzormagot munkára fogó Cinebench teszt alkalmával a mezőny sorrendjében csak minimális változás történt: a 32-bites kiadásban a Core i5-2500 futott be a harmadik helyre, míg a 64-bites tesztben a Core i5-3450 maga mögé utasította Sandy Bridge alapú "vetélytársát". Az első két helyen túl nagy versengés nem volt: a Core i7-3770K magabiztosan őrizte első helyét, sőt, a 64-bites tesztben látványosan le is körözte elődjét.Mind a 32-bites, mind a 64-bites teszt alkalmával ugyanazt a sorrendet kaptuk: a középmezőnyban a Phenom II X6 1075T, a Core i5-3450 és a Core i5-2500 fej-fej mellett haladtak, míg az élmezőnyben az FX-8150, a Core i7-2600K és a Core i7-3770K viaskodott egymással. Az élen egyértelmű különbségek alakultak ki az egyes versenyzők között. Az FX-8150 a jelek szerint jól teljesít a Cinebench legfrissebb kiadásában, de a Core i7-2600K-t nem tudja megelőzni, a Core i7-3770K pedig abszolút elérhetetlen távoli célként robog előtte.

Ezúttal csak és kizárólag az IGP képességeit vizsgáljuk, külön videokártya alkalmazásával nem készítettünk teszteket. Egyrészt az Ivy Bridge modellek esetében ehhez nem állt rendelkezésre elég idő, másrészt pedig ezek a processzorok már bőven elegek a mai VGA-k kihajtásához (vagy van aki otthon 640*480-ban játszik egy GTX680-nal?).

Első körben nézzük a DirectX 11-es teszteket, amelyek csak az Ivy Bridge processzorokon és a Llano APU egységen futottak le - ugye az előző generációs Intel HD Graphics videó vezérlők még nem rendelkeztek DirectX 11-es támogatással, így ők ebből a körből kimaradnak.


A Lost Planet 2-es teszt alkalmával az Intel HD Graphics 4000-es videó vezérlő képes volt maga mögé utasítani a Llano APU-ban lapuló Radeon HD 6550D IGP-t, ami nem rossz kezdet. Az AVP teszt viszont már a Llano APU diadalát hozta: az AMD APU egysége mindkét részletesség mellett jobbnak bizonyult, mint a friss Intel HD Graphics 4000-es videó vezérlő.

Érdekesség, hogy a Llano APU IGP-jének a memóriaidőzítésekből adódó különbség nem igazán számított: mindössze néhány tizednyi FPS különbséget mértünk a két memória üzemmód között.

A DirectX 11-es mellett egy DirectX 10-es tesztet is lefuttattunk, amelyben már a DirectX 10.1-es támogatással ellátott HD Graphics 2000-es és HD Graphics 3000-es videó vezérlővel szerelt példányok is szerepelnek.


A helyzet sokat nem változott az AVP teszthez képest: ezt a megmérettetést is a Llano APU nyerte, azt viszont jó látni, hogy az Intel HD Graphics 4000-es videó vezérlő HD Grpahics 3000-es társához képest mennyit fejlődött: a differencia itt 27% a HD Graphics 4000 javára.

Szintetikus tesztek: 3DMark11 és 3DMark Vantage

3DMark11 alatt ismét csak az Ivy Bridge processzorok, valamint az A8-3870-es Llano APU szerepel, ugyanics csak ezek a processzorok rendelkeznek DirectX 11-es támogatással ellátott integrált videó vezérlővel.A Graphics eredmények az adott IGP 3D-s teljesítményéről adnak képet - ebben a tekintetben a Llano APU még mindig nagyon durván felülmúlja az Intel HD Graphics vezérlőit (és nemsokára elrajtolnak a Trinity APU-k is). A Physics teszt ezzel szemben a processzorteljesítményről árulkodik, így itt értelemszerűen az Ivy Bridge processzorok dominálnak.


Mivel az összesített pontszám esetében sokat nyom a latba a grafikus teljesítmény, így hiába erősebbek processzor tekintetében az Ivy Bridge modellek, a Llano APU-val összességében így sem tudják felvenni a versenyt.

Annak érdekében, hogy a teljes mezőnyről is kaphassunk némi képet, a 3DMark Vantage legfrissebb kiadását is elővettük, amely a HD Graphics 2000-es és HD Graphics 3000-es sorozatú integrált videó vezérlőkkel is kompatibilis. Lássuk az eredményeket!A GPU-t pontozó Graphics pontszám tekintetében ismét a Llano APU bizonyult a legjobbnak, de a HD Graphics 4000-es videó vezérlővel ellátott Core i7-3770K azért már nem maradt le riválisától olyan komoly mértékben, és itt óriási gyorsulás figyelhető meg az elődökhöz képest. A HD Graphics 2500-as IGP is jól teljesít: majdnem hozza a HD Graphics 3000-es IGP szintjét.


A fentiek értelmében az összpontszám aligha lehet meglepő.

Unigine Heaven 3.0

A Heaven Benchmark 3.0-s kiadását is lefuttattuk a mezőny egyes tagjain: ezúttal a DirectX 11 alatti sebességre és a tesszellációs teljesítményre voltunk kíváncsiak. Az alábbi diagramokból minden kiderül:A HD Graphics 4000-es IGP szépen megközelíti a Llano APU integrált videó vezérlőjét. A tesszelláció szintjét extrémre emelve szépen visszaesik a mezőny tagjainak teljesítménye, de arányaiban továbbra is megmarad a Llano APU és a Core i7-3770K IGP-je közötti teljesítménykülönbség.

GPGPU tesztek

Első körben a Computemark, majd utána a Luxmark segítségével vizsgáljuk meg, hogy az egyes processzorok mire képesek GPGPU feladatok alkalmával. Ezek a tesztek a HD2000-es és HD3000-es rendszereken nem indultak el, így csak az Ivy Bridge processzorok, illetve a Llano APU teljesítménye szerepel a diagramokban.A Computemark tesztjeit az A8-3870 nyerte, igaz, a HD Graphics 4000-es IGP sincs vészesen lemaradva tőle. A Core i7-3770K HD 4000-es és a Core i5-3450K HD2500-as IGP-je között szép nagy szakadék mutatkozik.A Luxmarkban a GPU alapú számítási feladatok alkalmával csúnyán elvéreztek az Ivy Bridge processzorok, viszont CPU teljesítményben egyértelműen felülmúlják a Llano APU-t. Ha CPU, vagy CPU+GPU alapú feladatot kell futtatni, akkor az Ivy Bridge processzoroké a terep, de GPU alapon a Llano a nyerő - legalábbis ennek a tesztnek az eredményei alapján.

Médialejátszással kapcsolatos képességek

A MediaPlayer Home Cinema legfrissebb kiadásával megvizsgáltuk, hogy milyen processzorterhelés és milyen fogyasztás mellett tudják lejátszani az egyes konfigurációk a különböző videó fájlokat. Az alábbi táblázatból kiderül, hogy melyik processzor mire ment az 1080p-s és 720p-s H.264-es, valamint WMV videó fájlokkal. Bónuszként a YouTube videó lejátszással kapcsolatos képességekről is lerántjuk a leplet.


Az Ivy Bridge processzorok némileg alacsonyabb processzorterhelés és alacsonyabb fogyasztás mellett játsszák le a különböző média fájlokat, de a különbség itt sem egetrengető. A YouTube videók lejátszásakor sajnos csak krix-kraxokat láttunk az Ivy Bridge processzorral szerelt rendszereknél, ami driverrel kapcsolatos hiányosságokra utal. Mivel a processzorokat egy hónappal a hivatalos megjelenés előtt teszteltük, így valószínű, hogy a rajt alkalmával ez a probléma már a múlté lesz.

SunSpider JavaScript Benchmark

Szokásunkhoz híven ezúttal is megvizsgáltuk, hogy az egyes konfigurációk Google Chrome és Mozilla Firefox alatt milyen JavaScript teljesítmény felmutatására képesek. A teszt során az éppen elérhető legfrissebb Google Chrome és Mozilla Firefox webböngészőt használtuk, ezek sorrendben a 18.0.1025.142-es és a10.0.2 verziószámot viselték. Most pedig lássuk az egyes konfigurációk teljesítményét.


Firefox alatt a két Ivy Bridge architektúra köré épülő processzor végzett az élen. A Core i7-2600K ezúttal csak harmadik lett, igaz, a Core i5-3450K-tól szinte alig maradt le. A mezőny végén viszonylagos nyugalom volt - az egyetlen érdekesség mindössze az lehet, hogy az FX-8150-es modellt maga mögé utasította a hatmagos Phenom II X6 1075T.


A Chrome alatt futtatott teszt már hozott némi változást, itt ugyanis a Core i7-3770K és a Core i7-3450K közé beékelődött a Sandy Bridge alapú Core i7-2600K. További érdekesség, hogy a CL9-9-9-9-24-es memória alrendszerrel dolgozó FX-8150-es Bulldozer processzor maga mögé utasította hatmagos Phenom II X6 1075T társát. A tesztek alapján nyilvánvaló, hogy a SunSpider JavaScirpt Benchmarkja alatt az Intel processzorok teljesítenek jobban - méghozzá látványosan jobban.

Fogyasztás

Elérkezett a pont, hogy megnézzük mennyit jelent az új gyártástechnológia a fogyasztás tekintetében!


Üresjáratban, engedélyezett energiagazdálkodási funkciók mellett nem igazán lehet különbséget észrevenni a Core i sorozatú processzorok között. A Llano APU-s konfiguráció a többiekhez képest üresjáratban 13-15 wattal többet fogyaszt.


Cinebench alkalmával már sokkal jobban széthullik a mezőny, így kiderül, hogy az Ivy Bridge modellek mennyit fejlődtek fogyasztás tekintetében. Nos, a fenti diagram szerint a 22 nm-es csíkszélességgel és az energiagazdákodással kapcsolatos módosításokkal járó előnyök bizony elég szép különbségeket jelentenek: az Ivy Bridge processzorok látványosan kevesebbet fogyasztanak Sandy Bridge alapú társaiknál. Egyedül a Core i3-2100-as modell tudja őket megverni fogyasztás tekintetében, de fele annyi maggal talán nem olyan nehéz ezt kivitelezni.


Lost Planet 2 alatt is szépen látszanak a különbségek, ám itt már nincs olyan nagy differencia az egyes versenyzők között. Az Ivy Bridge proceszorok előnye azért így is jól látható.

Szokásunkhoz híven ezúttal sem hagytuk ki az azonos órajelen történő tesztelést, így minden processzort 3 GHz-es órajelre lőttünk be - ez lett a közös nevező. A Turbo támogatást minden központi egységnél kikapcsoltuk és az Inteles modelleknél a HyperThreading technológiát is letiltottuk, kíváncsiak voltunk, hogy eltűnik-e például a különbség az új Core i3-as és Core i5-ös processzor között. A Llano APU esetében szerencsés helyzetben voltunk, ugyanis az A8-3870-es példány pont 3 GHz-es magórajelen ketyeg, sőt, még TurboCore támogatással sem rendelkezik, így az ő eredményeit egy az egyben átemeltük a normál órajeles tesztekből.

Aida64

Lássuk elsőként a memória- és processzorteszteket!
A memóriakezeléssel kapcsolatos tesztek meglehetősen érdekes képet festenek - ezek alapján egzakt sorrendet aligha tudnánk felállítani.A CPU AES tesztben hasonlóakat láthatunk, mint a normál órajeles tesztben. Az FX-et visszafogja a rosszabb memória, egyébként az élmezőny egyben van. A Photoworxx teszt az Ivy Bridge processzorok győzelmét hozta, de a teljesítménynövekedéstől igazából nem estünk hanyatt.


A CPU Queen teszt egy újabb érdekes sorrendet hozott. A Core i7-es processzorok az élen végeztek, őket a hatmagos Phenom II X6 1075T követi a Core i5-ös példányokkal karöltve. Utánuk jön az FX, majd az alacsonyabb árfrekvésű processzorok. Azonos órajelen a Llano szépen elveri a Core i3-2100-as processzort.

Azonos órajelen is nagyjából ugyanazokat a sorrendeket látjuk a tesztek folyamán, mint alap órajeles teszteknél, igaz, itt az egyes processzorok között húzódó teljesítmény szakadékok látványosan kisebbek. Az Ivy Bridge processzorok összeségében jól teljesítenek: a Core i7-3770K a mezőny elején, a Core i5-3450K pedig hol a második, hol a harmadik, hol pedig a negyedik helyen tanyázik, teszttől függően. A Core i5-3450K elődei közül leginkább a Core i5-2500-as processzorral viaskodik és az esetek többségében bizony le is gyűri (de ne feledjük, hogy utóbbinak most nem volt HT-je!).

Cinebench R10 és R11.5
A CineBench R10 elég érdekes eredményeket hozott. 32 biten egy szálon kb. null a különbség a régi és az új generáció között, míg több szálon már látható némi növekedés, hatékonyabban muzsikál együtt a négy mag. 64 biten már egy szál esetén is észrevehető a különbség (8%), több szál esetében azonban az új Core i5-ös már nem képes lehagyni a "régi" Core i7-est.A Cinebench R11.5 esetében ugyanazt a sorrendet látjuk, mint a Cinebench R10 több szálon futó tesztjeiben, azaz a Core i7-3770K mögött a Core i7-2600K és a Core i5-3450K lohol.

7Zip és WinRARA 7Zip betömörítési sebességet mérő algoritmusa a Core i7-3770K és a Core i7-2600K processzorok számára kedvezett, de ebben a tesztben az FX-8150 is jól szerepelt. Előző generációs társaikhoz képest egyébként túl nagy növekedés itt sem látható, de legalább van.Az összesített értékelés szerint a Core i7-3770K-nak és a Core i7-2600K-nak áll a zászló - azonos órajelen ezek a processzorok voltak a leggyorsabbak a 7Zip tesztekben. Az FX-8150 és a Phenom II X6 1075T is jól szerepelt, ugyanis ez az alkalmazás hatékonyan profitál a több processzormagból.


WinRAR alatt érdekes módon a Sandy Bridge-ek nyertek, ezzel kb. negálva az Ivy Bridge-k által a 7Zip-ben megszerzett előnyt.


Adobe Premiere CS5, Photoshop CS5 és Encoder CS5


A Photoshop CS5 esetében az Ivy Bridge processzorok végeztek az első két helyen, de Sandy Bridge alapú társaik sem sokkal maradtak le tőlük. Ami szembetűnő, az az, hogy a Llano APU mind a Phenom II X6 1075T, mind pedig az FX-8150 lenyomására képes volt. Az FX-8150-et még a Phenom II X6 1075T is megelőzte.A Premiere CS5 teszt ismét az Ivy Bridge processzorok elsőségét hozta, de a Core i7-2600K és a Core i5-2500 sem teljesített rosszul. Az FX-8150-es processzor itt már jobb helyen végzett, igaz, ez csak a CL9-9-9-24-es időzítés mellett működő memória alrendszert használó konfigurációról mondható el, a gyengébb memória időzítést használó rendszert a Phenom II X6 1075T megelőzte.

Az Encoder CS5 teszt alkalmával a Core i7-3770K mögé felzárkózott a Core i7-2600K. A Core i5-3450K mögött ott loholt az FX-8150 és a Phenom II X6 1075T - ilyet sem látunk minden nap.

ArcSoft Media Converter 7.5


Az ArcSoft Media Converter 7.5-ös kiadásában a hardveres gyorsítás nélkül futó videó kódolás alkalmával az Ivy Bridge processzoroké lett az első két hely, de a Core i7-2600K sem maradt le tőlük látványosabban. A Llano APU azonos órajelen mind a Phenom II X6 1075T-nél, mind pedig az FX-8150-nél gyorsabb volt, és természetesen a Core i3-2100-as processzort is lekörözte.

GPGPU tesztek


A GPGPU tesztek alkalmával a GPU pontszámok természetesen nem változtak - vagy csak hibahatáron belüli mértékben - a CPU pontszámok azonban megszelidültek: a Llano APU és az Ivy Bridge processzorok közötti szakadék összement.

WebböngészésA SunSpider JavaScript Benchmark alkalmával azonos órajelen az Ivy Bride processzorok voltak a leggyorsabbak a mezőnyben, de elődeikhez képest a különbség most sem éri el a 10%-ot. Furcsa módon - bár korábbi tesztünk alapján ezen nem kéne meglepődnünk - azonos órajelen a Llano APU igen erős: mind a Phenom II X6 1075T-t, mind pedig az FX-8150-es Bulldozer processzort maga mögé tudta utasítani.

A teszt végére kicsit felemás érzéseink lettek az új generációval kapcsolatban, viszont nagyon fontos kiemelni, hogy most egy "Tick fázisban" vagyunk, tehát a hangsúly a gyártástechnológia-váltáson van, nem az architekturális fejlődésen - utóbbiról majd a Haswell gondoskodik. A 22nm-es csíkszélesség, és a 3D-s tranzisztor technológia előnyei leginkább a fogyasztás vizsgálatakor látszanak. Leterhelve az Ivy Bridge processzorok érezhetően kevesebbet fogyasztanak mint elődeik, úgyhogy nem véletlen a bő 20W-os csökkenés az irányadó TDP-ben. Üresjáratban már messze nincs ekkora különbség, hiszen a Sandy Bridge processzorok energiamenedzsmentje is ragyogó, szinte fej-fej mellett halad a két generáció.

Az azonos órajelen elvégzett tesztekből kiderül, hogy az Ivy ritkán erősebb a Sandy-nél, és ha van is előrelépés, a differencia maximum néhány százalék. Ettől függetlenül az Intel által beigért, azonos árkategóriában elérhető 5-15%-os plusz valószínűleg meglesz, de ennek forrása nem az architektúrában, hanem inkább a plusz órajelben keresendő (+100-300MHz általában).


Az integrált grafikus vezérlőnél viszont szép fejlődés figyelhető meg, hiszen a +33%-nyi végrehajtó egység mellett a frissebb technológiák támogatása is bekerült a repertoárba. A HD Graphics 4000 és 2500 immár DX11 kompatibilisek, úgyhogy megbírkoznak a Compute Shaderekkel is (GPGPU felhasználás). Van hardveres tesszelátor, de egyelőre nem biztos, hogy sok a gyakorlati haszna, kevés az esély arra, hogy bármely játékban is a maximális beállításokat keresnénk. Némileg fejlődött a hardveres videó lejátszás is, valamint nem szabad elfelejteni a Quicksync kigyúrását sem, amit ezúttal sajnos nem tudunk visszaigazolni, de mire megjelennek a processzorok, az Intel biztos rendbeteszi a drivereket.

Összegezve tehát a tapasztalatainkat, ha valakinek már van otthon egy Sandy Bridge processzora, akkor nem sok értelme van rohanni egy új Ivy Bridge-ért, hiszen elég minimális előnyöket kínál, legalábbis asztali gépek esetében. A mobil szegmensben viszont éppen a két legfontosabb pont esetében tapasztalható komoly előrelépés. Az erősebb grafikus vezérlő mindig jól jön, hiszen a karcsú vagy kis gépekben nem fér el egy dedikált GPU, az alacsonyabb fogyasztás pedig a legnagyobb áldás egy notebook esetében. Lassan egy éve hallgatjuk már, hogy az Ultrabookok aranykora az Ivy Bridge processzorokkal jön el. A lehetőség nemsokára adott lesz, és biztosak is vagyunk benne, hogy a kis TDP-vel rendelkező újgenerációs központi egységek nagyon kelendőek lesznek ebben a szegmensben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

77. Keksz03
2012.04.06. 11:45
nagyon jó teszt, köszönjük! a lényeg kiderült, HD4000-es még mindig nem jobb a Llano-nál ergo Trinity nagyot fog ütni illetve h SB-ről felesleges lenne váltani!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. sanyix
2012.04.06. 11:56
hol van az a plusz sok százalék amit ígérgettek? szinten mérési hibahatáron belül jobb csak a sandy-nál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. J.o.k.e.r Keksz...
2012.04.06. 11:58
Köszi!

Igen, a Trinity miatt ismét körhátrányba kerül majd az Intel IGP fronton, viszont CPU fronton továbbra is megmarad az előnye, maximum egy picit csökken a szakadék.
SB-ről sok értelme nincs a váltásnak, de ez már az első pletykák megjelenése után is sejthető volt. Ettől eltekintve az IGP fejlődése és a fogyasztácsökkentés figyelemre méltó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. Juliska
2012.04.06. 12:01
Végre erre vártam. Sajnos OpenCL-ben kevéske az iGPU.
HTPC-ként hogy muzsikál? Van-e 23,976 Hz és yCbCr támogatás? A DXVA hibák maradtak? Ez érdekelne még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. J.o.k.e.r Julis...
2012.04.06. 12:09
Erre a kérdésre a Trinity teszt alkalmával visszatérünk, ugyanis ezúttal sajnos már nem fért bele a kapacitásunkba...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. jozsefm
2012.04.06. 12:39
Gratula a cikkhez ,ez gyors volt, mellette alapos is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. Stark
2012.04.06. 13:06
Ez igen, szép teszt lett, ilyen hamar.
Ahogy az sejhető volt, CPU fronton alig van előrelépés Sandy-hez képest (sok értelme nem is lett volna, mert az is elég bőven mindenre), helyette inkább az IGP-re gyúrtak rá, meg a fogyasztásra.

A HD4000 egész jó is lett, a HD2500 már egyáltalán nem...
Viszont még a HD4000 sem éri be a Llano-t sem, és mindjárt itt a Trinity.

Arra majd én is kíváncsi leszek, hogy a 23,976 fps videókkal és a DXVA-val hogy boldogul az Ivy. Ha már teljesítményben az AMD mögött kullog az IGP, legalább multimédiás fícsörökben utolérhetné már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. pz87
2012.04.06. 13:06
Van pár ellentmondás, de amúgy jó teszt.
A képen szereplő processzorokat teszteltétek?
Mert azon nem a 3770K szerepel hanem a sima 3,4Ghz-es 3770-es.
Aztán a 6MB-os L3 cache honnan jött a 3770-eshez? Eddig minden kiszivárgott infó és teszt megerősítette, hogy 8MB-osak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. jozsefm Stark
2012.04.06. 13:11
Arra majd én is kíváncsi leszek, hogy a 23,976 fps videókkal és a DXVA-val hogy boldogul az Ivy.
Az eddig olvasottakban arról volt szó ,hogy javítva lesz, lehet a véglegesben már biztos jó lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. I.Jozsef83
2012.04.06. 13:11
A cikk : 5/5

egyébként 3/5
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. atti2010
2012.04.06. 13:15
Jó kis teszt viszont az IDLE fogyasztással még mindig nem vagyok kibékülve a Llanoval, a PH-n 36W, A Hardveren 38,3W én pedig 37W mértem, bár ez igencsak alaplapfüggő, gratula a gyors teszthez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. CyberPunk6...
2012.04.06. 13:17
Tehát az amd le lett mérve lassabb memóriával, de az egyenlőség kedvéért kevesebbel is.

oké. értem én, hogy nem működött, de egy pártatlan szekértői portál szerintem ilyet nem engedhet meg magának, ebben az esetben kellett volna találni olyat, ami mindegyikkel működik és úgy tesztelni.
Pláne, hogy például igp tekintetében nagyon fontos a ram, és lehet ennél is nagyobb fölénye lett volna ott az amdnek, és a cpu-ra épülő tesztekben meg picit kisebb hátránya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. jozsefm Cyber...
2012.04.06. 13:29
Itt most nem az AMD-s CPU-kon volt a hangsúly, csak érdekesség képen kerültek bele a tesztbe, gondolom amikor a Trinity lesz terítéken nem lesz ilyen probléma, az meg már indiferens a Llano mennyivel veri az ivy-t.
Remélem a Trinity esetében is ilyen hamar tudnak szerezni és tesztelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. J.o.k.e.r pz87
2012.04.06. 13:31
pz87: Jogos, ez valóban dilemma volt, hogy 6 MB vagy 8 MB. Egyes infók 6 MB-ról szólnak, mások 8-ról. Ahogy megbízható forrásból érkezik pontos infó, frissítjük a cikket!

CyberPunk666: Ez az én szememet is szúrja, maximálisan megértem a véleményedet... Más kérdés, hogy a 2x 1 GB helyett a 2 x 2 GB RAM sem hozott volna drámai javulást a teljesítményben, persze a tény ettől még tény marad.
Az Ivy Bridge teljesítménye inkább a Trinity-vel szemben lesz fontos, hiszen vele kell majd megküzdenie a vásárlók kegyeiért, nem a Llano-val.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. madcaptain
2012.04.06. 13:44
Jó kis teszt, azért cpuban nagyobb előrelépést vártam az ivy-tól. Az igp meg nem számít igazán mivel még a progik nem használják ki, játékra meg aki tud venni 50-80ezerért procit az tud 30-ért vga-t is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. lapartman
2012.04.06. 14:11
i5-3570k-t nem tudtok szerezni? És raknátok mellé egy erősebb vga-t és 2500k ellen mit produkálna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. jozsefm madca...
2012.04.06. 14:32
Csakhogy az érkező Trintry grafikus teljesítménye valahol nagyon közel ott lesz, ahol ma egy új generációs 30-ezres diszkrét VGA-é.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. Phantomstr... jozse...
2012.04.06. 15:18
Ne túlozzunk. Az a 7750 szintje, oda a Kaverit tervezik, bár ha marad a DDR3 a sávszél nagyon megfogja majd. Az Llanohoz (~5570) viszonyított +56% még az 5750-et sem éri el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. jozsefm Phant...
2012.04.06. 15:48
Közben néztem rá, valóban már a 7750 is 30körül van, én az eredeti 5750-re gondoltam, mondjuk az is ott jár árban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Phantomstr...
2012.04.07. 13:02
Most én vagyok a hülye, vagy tényleg eltűnt a teszt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. stranger Phant...
2012.04.07. 13:03
Azt Intel kérésére eltűnt, igen.

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. K1llrzzZ
2012.04.23. 18:16
Betehettetek volna valami diszkrét grafikus kártyát engem pl az érdekelne hogy egy erősebb kártya mellett hogy viszonyul egy 2600khoz pl.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. yodamester...
2012.04.23. 19:16
Joker légyszi küldjetek egy 3570k-t mert meg őrit ez a p3-as laptopRemélem már csak 1 hetet kell várni,itt sír az z77-es lapom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. jandras
2012.04.23. 19:20
Ha nemérdekel a fogyasztás és az integrált grafikus vezérlő, akkor is az i7-3770K éri meg jobban mint a 2600K? Amúgy meg egy árban lesznek, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. tibaimp
2012.04.23. 19:43
Így kell cpu-t és igp fejleszteni, helyes, majd ha az amd is fel tud mutatni hasonlót, akkor rendben is lesz, addig meg....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. tibaimp
2012.04.23. 19:48
Itt van egy kis vga-s játék teszt is:

http://www.anandtech.com/show/5626/ivy-bridge-preview-core-i7-3770k/9

meg lehet nézni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. atti2010 tibai...
2012.04.23. 20:10
A játékokat meg az Intel IGP-t inkább hagyjuk a búsba mert ilyesmire alkalmatlanok, és ráadásul játékokban egy erős procinak sem veszed hasznát pláne az Intel az IGP-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. SepTox
2012.04.23. 20:25
Kb. mikortól lesz kapható? 1-2 hét?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Hyppo SepTo...
2012.04.23. 20:58
kb, de mérget ne vegyél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. mmatee
2012.04.23. 21:14
Ha proci erő akkor intel ha prociba integrált VGA erő akkor AMD a jobb.Most már igazán fejlődhetnének hogy ez a két jó tulajdonság egy gyártónál legyen végre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. newclear
2012.04.23. 21:15
Ha minden igaz ápr. 29-től kerül forgalomba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Stark tibai...
2012.04.23. 21:57
"Így kell cpu-t és igp fejleszteni, helyes, majd ha az amd is fel tud mutatni hasonlót, akkor rendben is lesz, addig meg...."

Te miről beszélsz? IGP-ben az AMD köröket ver az Intel-re, még a lassan kifutó Llano is vagy másfélszer gyorsabb mint a most megjelent Ivy HD4000-es IGP-je, pedig az Ivy ellenfele a Trinity lesz, ami még a Llanora is ráver vagy 40-50%-kal, fasorban sem lesz hozzá az Intel IGP-je.
CPU-ban jobb az Intel az tény, de az AMD is bőven elég az átlag felhasználónak.

Azt kéne már belátni hogy ezek már NEM CPU-k, hanem APU-k, ahol az IGP is ugyan olyan fontos mint a CPU magok. Ezért is gyúrt most rá az Intel is jobban az IGP-re az Ivy-ban, a CPU rész helyett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. dongo84
2012.04.23. 22:16
Ha másra nem is, de reméljük legalább az áreső eljövetelére jók lesznek ezek az IB procik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. jozsefm Stark
2012.04.23. 22:17
Nem belátni kellene, megérteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Terror
2012.04.23. 22:39
"majd ha az amd is fel tud mutatni hasonlót"

Remélem azért ennyire gyatra IGP-ket az AMD sosem fog felmutatni.

Amúgy beépített WinRAR bench helyett nem lehetne valós tömörítést nézni? Mert két különböző processzorral homlokegyenest ellentétes eredményeket tudok produkálni valós teszttel, mint a benchmarkkal, így meg értelmét veszti az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. jocek
2012.04.23. 23:29
Éreztem én hogy nemkell ezaz ivy nekem. A 2600k elég lesz még egy darabig így a proci erőt nézve... az igp-t meg leszarom Max akkor lenne jó ez az igp a power usereknek ha segítene a vga-nak számítani ezt azt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. at1s
2012.04.24. 11:08
Erről hallott valaki? LINK 3570K-ra vártam , de kb. 10-el drágább lesz, mint az előd 2500K + a teszt szerint többet sem fog tudni nála. Na most akkor, melyiket válasszam?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. dfsz34
2012.04.24. 11:48
Stark - 2012-04-23 21:57:19

Elég szűk az olyan alkalmazás, ahol kevés a HD4000 de a Llano vagy Trinity már elég. Innentől kezdve meg pusztán logikai alapon az esetek legnagyobb részében vagy bőven elég a HD4000 is vagy ha kell a kraft, akkor meg mindenképpen kell venni videokártyát, akkor meg megint csak a ott vagyunk, hogy a procierő a kérdés.

Jelenleg ez a helyzet. Nagyon szűk az tér, ahol szükség van az erősebb IGP-re.

Ha valaki szerencsés ilyen szempontból és kevés neki a HD4000 de még éppen elég neki mondjuk a Trinity, akkor ő egy potenciális AMD vásárló, de őszintén szólva elég kevés ilyen speciális helyzetet tudok elképzelni.

Nekem fontosabb a procierő, mert majd veszek mellé erős videokártyát inkább, ha lesz rá szükségem.

Ezzel együtt ha az AMD ügyes és hamarabb összerak egy olyan APU-t, ami árban és teljesítményben versenytársa lesz a jelenlegi középkategóriás kártyáknak, akkor megnyílhat a tér az eladások előtt is, mert lesz értelme megvenni az olyan processzort. De ez még odébb van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Riddick77
2012.04.24. 12:48
Nem olyan látványos sem a fogyasztás csökkenése,sem a teljesítménybeli különbség a Sandy Bridgehez képes. 4.2ghz megy majdnem alapfeszen a 2500k ,hangtalan hűtéssel. Így nem éri meg váltani még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. jozsefm dfsz3...
2012.04.24. 13:38
Asztaliban igen. Csakhogy ezek a fejlesztések már nem igazán oda szólnak. A mobil piac ami a fontosabb,jól látható a piaci trendekben. Ott már teljesen más megvilágításba kerül a HD 4000 grafikus teljesítménye, akár a Llano-hoz akár a következő Trinity-hez képest.
Főleg annak a tükrében hogy az intel szeretné a lehtő leghamarabb elhagyni ezen a vonalon a PCI-e kivezetést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. newclear
2012.04.24. 13:48
Nem is a SB tulajok a fő célpont, hanem inkább azok, akik még most tervezik a régebbi platformról a váltást. Meg persze akiknek szimplán tetszik és/vagy valami új dologgal szeretnének játszadozni.

Azért a dolgok jelenlegi fényében kíváncsi leszek majd az IB-E példányokra, hogy ott mennyit sikerül javítani a 22nm-en.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. CyberPunk6...
2012.04.24. 14:12
Nem értem miért fáj egyeseknek, hogy van olyan terület amiben az amd nemhogy nincs lemaradva, de esetleg még jobb is az intelnél. Mindenki tudja, hogy nyers erőben az intel jobb. Attól még nem lesz szar az md, főleg annak fényében, hogy mennyivel olcsóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. atti2010 Cyber...
2012.04.24. 14:23
Nem fáj de valahogy meg kell magyarázni hogy miért vett Intelest (mert az AMD használhatatlan), ha meg AMD-st vesz hogyan néz a haver-szomszéd szemébe mikor Vantage tesztben pár ponttal elmarad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. jozsefm
2012.04.24. 14:39
Érdekes fejlemények :
AMD and Adobe Creative Suite 6 Innovate With OpenCL and GPU Acceleration,
A grafikus processzor erejével tömörít az új WinZip

Talán még sincs olyan messze, amikor komolyan munkára lesznek fogva, azok az integrált grafikus magok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. atti2010 jozse...
2012.04.24. 15:00
Kíváncsi vagyok akkor majd miért nem lesz jó az AMD, szerintem a WINRAR-ra sem kell sokat várni ha a Winzip bevállalta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. CyberPunk6... atti2...
2012.04.24. 15:07
Akkor majd a tömörítés szintetikus teszt, meg majd azt nem használjuk minden nap kifogások jönnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. jozsefm Cyber...
2012.04.24. 15:10
Meg a fotoshopot se.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Destructo
2012.04.24. 15:19
Nagyon jó teszt lett,köszönjük! A processzor nagyon jó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. dfsz34
2012.04.24. 16:08
atti2010 - 2012-04-24 15:00:55

Jó programokkal nyilván munkára lehet fogni a grafikus mag(okat) is. Már csak a jó programok hiányoznak.
Ez egyébként egy jó ötlet, mert ha teljesítményre van szükség, miért lébecolna ott az IGP, de én tartok tőle, hogy elég bonyolult lenne, mert teljesen más az utasítás listája, máshogy kell programozni, tehát sokkal bonyolultabb egy olyan programot megírni, ami képes ilyen hibrid háttérrel is futni.
A programírók nem arról híresek, hogy szeretnek ilyennel szöszmötölni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. atti2010
2012.04.24. 16:11
dfsz34 Pedig már van egy pár program és ha kijön az Ivy akkor az Intel is sürgetni fogja mert az ő APU-jaikat is gyorsítani fogja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Humbuk
2012.04.24. 17:29
szép teszt! Azért eléggé elbizonytalanított a dolog és proci erőben kicsit többet vártam. persze ha árban nem lesz több mint a hasonló 2500k akkor megveszem az ivyt.

Mondjuk nem lenne rossz dolog ha mondjuk jönne pár igp nélkül is egy picit olcsóbban

Vajon a 2500k olcsóbb lesz ha megjelenik az ivy vagy tartani fogja az árát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. CyberPunk6... Humbu...
2012.04.24. 17:41
szerintem az ivy a 2500k felett lesz árban, és a sandyk egy darabig biztosan megtartják az árukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. jozsefm dfsz3...
2012.04.24. 18:20
Mint a teszt is mutatja igazából nincs más út a minőségi kitörés felé.
22nm, ide tri-gate oda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Georg17
2012.04.24. 20:11
józsef m.

Minden elismerésem a tied, hogy neked még mindig van türelmed megfelelő módon kiigazítani, tájékoztatni a fórumtársakat. A hozzáértő, szakmai részletekre is kitérő hozzászólásaiddal. Megemelem előtted a nem létező kalapomat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. carraroxt
2012.04.24. 20:22
Aki nem várt csodát annak nem meglepetés az új procik tudása. Szerintem ott javultak, ahol a leginkább kellett. Az a durva, hogy Inteles notikban ez a HD6470-es, és GT520-as kártyák végét fogja jelenteni, és egyben kimagasló üzemidőket hoz majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Lugi
2012.04.25. 02:21
Sziasztok!

A jelenlegi gépemben egy Ati X1950Pro 256mb vga van. Namost, nekem ez úgy általában elég is. Számolhatok akkor úgy, hogy az Intel IGP-k is elegendőek lesznek nekem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Ashtm
2012.04.25. 06:02
carratoxt: nem valószínű, ez az IGP még mindig jelentősen gyengébb, mint a leggyengébb ATI vagy NVIDIA megoldások.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. atti2010
2012.04.25. 06:21
Lugi

Miért akarsz Intel IGP-t használni mikor az AMD Llano is földbe döngöli őket most meg jön a Trinity ami kb 50% ver a Llanora, a proci így is dosztig elég bennük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jozsefm Ashtm
2012.04.25. 07:07
Nem egészen, ez már felveszi a versenyt az nv előző generáció belépő szintjével, és a gyengébb AMD IGP-vel is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. yodamester...
2012.04.25. 08:00
Már csak 5 nap
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Lugi
2012.04.25. 14:35
Hmm, pedig azt hittem, ezek már erősebbek az én kártyámnál. Elvégre az 1950-es széria igaz, hogy csúcs kártya volt, de már vagy 6-7 éve (vagy több, már nem emlékszem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. jozsefm
2012.04.25. 15:30
Láttatok valahol olyan tesztet, amiben esetleg hőmérséklet adatok is vannak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Lugi
2012.04.25. 15:32
ocsabi

Igaz, csak tetszett volna, ha egy esetleges gépfejlesztésnél kihajíthatom a vga-t és nem kell másikat venni. Mondjuk egy Swat4-hez még így is lehet, hogy elég lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. carraroxt
2012.04.25. 19:59
Lugi Ha viszont azt nézed, hogy nagyságrendileg ugyanazt a teljesítményt (Ivy ~20% alatta, A8 Llano ~20% fölötte) összehasonlíthatatlanul kisebb fogyasztással, és jobb funkcionalitással kapod meg, máris jobbnak tűnhet a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jozsefm Lugi
2012.04.25. 20:36
Oda bőven.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Lugi
2012.04.25. 20:46
carraroxt

Igen, a fogyasztás tekintetében jóval jobb lenne a helyzet egy IGP-vel. Swat4-en kívül meg tényleg nem játszom semmivel. Ha meg egyszer odajutnék, hogy játszanék mással is, akkor meg valószínűleg az 1950pro is kevés lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Lugi
2012.04.25. 20:50
Viszont a következő kérdéses dolog az lenne, hogy az új Ivy procik kevesebbet esznek, azonban az i5 3450-esen meg csak 2500-as IGP van, a régi i5 2500K-n meg 3000-es. Árban meg nagyjából ugyanaz a kettő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm Lugi
2012.04.25. 21:30
Már nem azért, de ha az IGP ennyire fontos, akkor eleve nem intel oldalon kellene keresgélni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. newclear jozse...
2012.04.25. 22:21
Nagyjából reálisak azok amik még a korai tesztekben szerepeltek.

Ivy-val kapcsolatban az az általános tapasztalat, hogy lehet húzni, de nem olyan "lazán", mint pl a SB procikat ahol megadhattál egy "combosabb" vcore-t és ahhoz lehetett nézni mennyit bír.

Az IB hőmérséklet terén nem szereti a nagyobb voltokat. Itt szépen eljátszogatnak volt/órajel/hőmérséklet variánsokkal: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm newcl...
2012.04.25. 22:27
Kösz!

Intel All-In-One Liquid Cooler
Milyen ennek a hatásfoka egy rendes léghűtőhöz képest?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Lugi
2012.04.25. 22:31
józsef m.

Csak annyira fontos az IGP, hogy ne legyen (túl nagy) visszalépés a mostani vga-hoz képest. A többi abszolút nem fontos, viszont már egy ideje Intel párti vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. newclear jozse...
2012.04.25. 22:41
Talán hasonló lehet ehhez: [KÉP]

Ugyan ez LGA2011-es, tehát közel sem biztos, hogy ez, de ennél gondolom legfeljebb gyengébb modell lehet, a H100-ról pedig tudni, hogy kb NH-D14 szintjén mozog (az Inteles pedig gyengébben teljesített).

"The Intel All-In-One Liquid Cooler is by no means a substantial cooler, but it should perform better than a typical low-profile type air cooler."

Itt is azt írja ugye, hogy nem egy kiemelkedő hűtő, de a kisebb léghűtőknél jobban teljesít azért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm newcl...
2012.04.26. 07:22
Köszi közben találtam magyarázatot:

Ivy Bridge Temperatures Could Be Linked To TIM Inside Integrated Heatspreader: Report
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Gabesz1992...
2012.05.06. 13:19
Azt valaki megtudná mondani hogy az I5-3570K milyen meleg alapjáraton gyári hűtővel üresjáratban?

(kép,link,teszt bármi jó lenne mert még nem találtam erról a prociról ilyen adatokat)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm Gabes...
2012.05.06. 13:37
Az AnnnadTech azt hiszem vizsgálta, ott nézelődj.
De a hírek szerint, alapon egyenlőre nincs gond, a magasabb maghőmérséklettel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gabesz7630
2012.05.23. 09:22
Az amd elonyben van mert ott van neki az ati.
Egyebbkent tok idegesito, hogy feleslegesen kifizettetik azt a szart amit maskepp nem lennenek kepesek eladni.
Szerintetek hanyan valasztanak a video nelkuli kiherelt procit mondjuk egy 10essel olcsobban. Esetleg i5 helyett mondjuk egy ilyen i7-et valasztana kis megtoldassal.
Van olyan aki hasznalja vegyen olyat, ha meg nem kell, ne keljen mar azta a szart kifizetnem.
Uvolt az egeszrol, hogy a fos intel videocsipeket nem tudtak eladni.
Es, hogy eltartsak a reszleget belettek a prociba feleslegesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Megaisten
2012.11.22. 01:04
Ezért veszek i7 3770k.procit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!