iPon Cikkek

Serious Sam 3: BFE - Múltidézés modern köntösben

Dátum | 2011. 12. 13.
Szerző | Chocho
Csoport | JÁTÉK

Az FPS-ek hőskorában nem volt fedezékrendszer, taktikus AI, csapatorientált játék, vagy perkekre épülő multiplayer. Volt viszont egy nagy pálya kismillió ellenféllel, meg egy marcona hős, aki azt a feladatot kapta a két mondatban elböföghető történet okán, hogy jusson el a szint végére ép bőrrel. Bizonyára sokan vannak errefelé, akik emlékeznek e csodálatos korra, és mivel a nosztalgia mostanában úgyis dívik, pont kapóra jöhet a Serious Sam régóta várt harmadik része. Esztelen lövöldözés remek grafikával, de nulla ma ismert tervezési elemmel. Ez a Serious Sam 3: BFE.

A kezdet előtt...

BFE, mint "Before First Encounter" - ebből is látható, hogy előzménnyel van dolgunk. A rajongókat alaposan megosztó, képregényszerű második felvonás után a Croteam jobbnak látta, ha visszatér a gyökerekhez, így a sztorit is igyekeztek az első részben látotthoz igazítani. Anno a First és Second Encounterben Sam Stone feladata a világ megmentése volt egy időgép segítségével, ezt a feladatot pedig azért rá szabták, mert ő volt a kor legjobb élő harcosa. Nos, most az is kiderül, miért. Komoly sztorit, fordulatokat és forgatókönyvet persze ne várjon senki, itt az egész miliő csak alibinek van.

"Here we go again!"
Annak viszont tökéletes az egész. Anno a Doomban sem volt komoly történet, mégis mindenki szerette. A Serious Sam 3 e téren semmit sem fejlődött az első részhez képest, maximum annyit, hogy átvette a második epizódban bemutatott cutscene-rendszert. Míg azonban más játékok esetén ez negatívum, addig itt pont, hogy szándékos lépés, mellyel a fejlesztők igyekeznek emelni a hangulatot. Miközben játszunk, egy pillanatra sem esünk ki az akcióból, sőt, már-már jól esik a pályák végén szusszanni egy keveset. Az élmény ugyanis borzasztóan intenzív, csakúgy, ahogy az első részekben (melyek egyébként HD-ban is elérhetőek egy ideje). Ráadásul Sam Duke Nukemre hajazó személyisége még inkább előtérbe kerül: beszólogat, vidáman dalolászik, mindeközben viszont olyan kemény, hogy nincs földönkívüli diktátor, akinek ne törne bele a foga.

"Duke, ő Sam, az unokatesód!"

A játékmenet sem változott sokat, sőt, mondhatjuk, hogy e téren minden a régi. A program letesz bennünket a pálya elején, elárulja, mi lesz a dolgunk (ne gondoljunk semmi komolyra, általában elég, ha túléljük), majd szabadon enged, hogy azt tegyünk, amit csak akarunk. A szintek óriásiak, és bár a cél némileg lineárissá teszi az élményt, a terepen való szabad mozgás lehetősége meglepően sok opcióval ruházza fel a játékot. Annál is inkább, mert a Serious Sam 3 látszatra nem több egy agyatlan shooternél, valójában viszont muszáj megtanulni taktikusan, stratégia szerint manőverezni, mert a szó szerint ezernyi ellenfél körében könnyen ott hagyhatjuk a fogunkat. Annyira nem szívatós a dolog, mint mondjuk a Hard Reset esetében, de a nagy számok törvénye azért bőven érvényesül. S hogy kik vannak ellenünk? Hát mindenki, aki szembe jön: csontvázak, fej nélküli kamikázék, egyszemű ocsmány... valamik, és még folytathatnánk a sort. Ahány szörnyszülött, annyi támadás, a legjobb tehát, ha memorizáljuk a viselkedésüket és kijátsszuk őket. Bossoknál ez különösen fontos, bár sok okosat azon túl, hogy lőni kell, nem mondhatok.

Bizony, ez a zoom
Ha már a lövéseknél tartunk, érdemes kitérni az arzenálra... vagy inkább érdemes lenne. Sajnos ugyanis alig változtattak rajta, talán ez az első csalódást okozó tényező a programot illetően. Fontos kiemelni viszont, hogy a BFE bemutat pár eddig nem látott játékmechanikai újítást. Ilyen, hogy most már lehet zoomolni a fegyverekkel, a pisztoly pedig jóval pontosabb ebben a módban (azért nem egy Halo, de megteszi). Mi több, időnként újra kell tölteni a flintát, ami elsőre nem tűnik nagy dolognak, a folyamatos, megállás nélküli harc miatt viszont sok kellemetlenséget szülhet. Bár nem kéne hangsúlyozni, bizonyára többen tarthatnak egy esetleges fegyverlimittől. Szerencsére ilyen nincs, akár a teljes arzenál a nyakunkban lehet (sőt, lesz is, erre mérget vehettek). Érdekes, de úgy tűnik, Sam is öregszik, mert már koránt sem fut olyan gyorsan. A gyors tempót pótolandó kapunk egy sprintelést, nehogy az állandó rohanástól kifáradjon szegény pára. S mivel az ellenfelek többet sebeznek, mint régen, előfordul, hogy fedezékbe kell vonuljunk, egy kicsit visszafogva az arcade gyilkolászást.

Miután végeztünk a nagyjából 10 - 12 óra hosszú kampánnyal (mondjuk a pályákon bojongva ez lehet több is), jöhet a többjátékos mód, melynek egyetlen komoly pozitívuma a 16 főt számláló kooperatív mód. Bizony, nem elírás, összesen ennyien futhatunk végig a sztori szintjein, de arra az esetre, ha unnánk már őket, van három Survivor pálya is. Természetesen kapunk kompetitív módokat is, de aligha lesz olyan, aki átpártolna az MW3, vagy a BF3 multija után a BFE-re. Gyors, látványos, jó... de azért mégsem az igazi.

Samtelenség

A BFE, mint játék, olyan, amilyennek képzeltük: 100%-osan tiszta nosztalgia, csak kötelező mennyiségű fejlődéssel. Máskor már szidnánk a fejlesztőket, mivel viszont itt ezt vártuk el, elégedetten csettinthetünk. Van viszont még egy pontja a Serious Sam sorozatnak, amit ki szoktak emelni, és ez nem más, mint a grafika. Annak idején az első rész nem is játéknak készült, hanem a horvátok alkotta motor erődemonstrációjának. Most pedig itt az új engine, ami döbbenetes, hogy miket nem tud. A pályák egy része rombolható, a textúrák tű élesek, a fényhatások szuperül néznek ki, a bejárható területek mérete és az egyszerre kezelt ellenfelek száma pedig gigászi szinten áll. Ráadásul ehhez még csak űrhajó sem kell, a tesztgépen (Athlon II X2@3,4GHz, Radeon HD5770, 6GB RAM) simán futott 1920x1080-as felbontásban, magas beállításokkal (igaz, a látványjavítókról le kellett mondanunk).

A hangok és a zene jól hozzák a régi SS-részeket. Sam folyton dörmög valami vicceset, beszól a bossoknak, meg a feletteseinek. A szörnyek hangja ismerős lehet a korábbi epizódokból, a zene pedig zúzós metál, ami a stílusból adódóan adja magát, mint kiváló választás. Egyedül azt bánjuk, hogy a muzsika sokszor alábbhagy, illetve nincs túl jól összehangolva a képernyőn látottakkal. Ez persze lehet bug is.

Kukucs!
Komolyan?

A Serious Sam 3: BFE remek játék, ami bőven megéri a befektetést. Azt viszont ki kell emelni, hogy a "remek" jelző ez esetben csak a műfaj szerelmeseinek szól. Ha valaki korunk nagy FPS sorozatain nőtt föl, nem érti majd a Serious Sam humorát, jellegét, mi több, idegesítőnek, fárasztónak és monotonnak éli meg - mely utóbbi tulajdonság egyébként sajnos velejárója az oldschool stílusnak. Ráadásul, bár örülhetünk, hogy nem változtattak a bevált recepten, valahol bosszantó, hogy a játék a grafikán túl semmit sem változott. Nincs meg benne a második rész merészsége, kísérletező kedve. Persze, az nem lett olyan jó játék, de ez nem jelenti azt, hogy minden egyéniséget le kel vetkőzni és menni a fanok után. Reméljük, hogy a Croteam a folytatásra egy kicsit eredetibb játékot rak össze, mert a BFE-vel az utolsó zsák puskapor is elsült.Platformok: PC (konzolok később)
Tesztelt platform: PC

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. Crias
2011.12.13. 10:09
Háháááá
Double your gun, double your fun

De vártam már Sam bácsit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. MastR
2011.12.13. 10:11
Végülis jó lett ez, mert ha változtattak volna akkor meg az lenne a baj hogy semmi nem maradt a régi feelingből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. hunmyke
2011.12.13. 10:31
Jó kis gőzkieresztős játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zeratuldan...
2011.12.13. 10:45
Jó cikk! (Egy apróság: a "bolyongva" nem pontos j. De ez csak szőrszálhasogatás.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. h_gyuri
2011.12.13. 11:02
Így tökéletes. Nem kell elmerülni a történetben, hol is tartottam, ki velem, ki ellenem? Nem kell gyűjtögetni, szerelgetni, buherálni. Öt szabad perc és már játszható is. Ha csak két ellent nyomok le ez alatt, már előrébb vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kiskoller
2011.12.13. 11:19
Fúúú ezt tuti kipróbálom, imádom Sam bácsit! Ráadásul egy az egyben az első rész, ennél jobb nem is lehet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Fazer600s2
2011.12.13. 11:19
Mikortól lesz rendelhető?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Magrathea
2011.12.13. 12:02
Samu!!!!! Ide vele!
(Ez a szigorú szakmai véleményem.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kray
2011.12.13. 12:19
Szerintem ilyennek kellett volna lennie a Duke Nukem-nek is. Amikor az első videót megnéztem, teljesen olyan érzésem volt, mintha ez a játék a Duke Nukem lenne.

Aztán meghallottam a kedvenc hangomat: "ÁÁÁááÁÁÁÁÁáÁÁÁÁÁÁá" és kezdődhetett a hentelés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Skorbut
2011.12.13. 12:32
Fazer - 576 boltokban már hetek óta kapható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kray
2011.12.13. 12:52
Egyébként a régi Serious Sam-ban a fej nélküli ordibáló kamikazéknak a feje a hónuk alatt volt nem? Ott még értettem, hogy hogy ordibál, de fej nélkül hogy csinálja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zelbacsi
2011.12.13. 14:17
kray: a Serious Sam 1 két részében (jó kis paradoxon ) nem volt egyáltalán fejük, két kezükben (vagy inkább helyett) két bombával rohantak feléd, fej nélkül és ordítottak.

A többi alap katona nézett ki úgy, hogy az egyik kezükben a fejüket fogták, a másikban meg a stukkert. Lehet, hogy velük kevered? Vagy a Serious Sam 2-ben volt így? Azt nem tudom, azzal nem játszottam. És hogy hogy csinálja? Biztos, úgy, mint ahogy a te revolverhez való techno-mágikus töltényvisszatöltőd működik: "Mert csak!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. benczeb90
2011.12.13. 16:38
hát az első rész két epizódját kb 4x vittem végig amióta kijöttek. eszméletlenül hatékony agypihentetőnek bizonyultak
a SSam 2 az egy babazsúr volt, nagyon félrecsúsztak vele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mikej95
2011.12.13. 19:18
Óha, bővül a kollekció a polcon, valamit mégis csak meg kell venni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. David_King
2011.12.13. 21:19
WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHH!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kullo1
2011.12.14. 22:23
Akkor sem kéne ha utánam dobnák ,ingyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jedi
2011.12.17. 19:52
Skorbut ! Az a Gold Edition . Ezen rész, csak jövő februárba fog megjelenni !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. msznagyb
2011.12.20. 08:13
...who is gonna stop me now?... Yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeah! Éljen éljen éljen, nincs babamuzsika, nincsenek mesehősök, csak hent, hent, hent, metál, és a régi jól bevált egyiptomi, piramisos, homokos textúrák!!! A fiammal 20x végigtoltuk az eddigi ss részeket, és most jöhet ez is!! Szétnyűjük a gépet vele!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pergerj
2011.12.21. 09:26
Hát én azért a képek alapján nem mondanám a grafikát szépnek.. tűéles textúrák )
A másik pedig.. első képen ha jól látom az élsimítás be van kapcsolva (piramis oldalai) azonban a növényzet tiszta darabos )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sensejke
2011.12.24. 14:15
Nagyon jó game! Nekem pont azért jó, mert nem nagyon változtattak rajta az előzőekhez képest csak új köntöst kapott! Akinek meg nem tetszik annak AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. badly85
2012.01.24. 13:29
ezt ki kell próbálni ... naon jó játék!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!