iPon Cikkek

Smart As… - Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

Dátum | 2012. 10. 30.
Szerző | dragon83
Csoport | JÁTÉK

Túlzás lenne azt állítani, hogy az év közepén sorra jelentek volna meg a jobbnál jobb PS Vita játékok, hiszen alig pár említésre méltó program látott napvilágott a nyár alatt. Sajnos ez az uborkaszezon jelenleg is tart, így nem csoda, hogy messiásként várjuk az év végi játékdömpinget. Amíg azonban erre várakozunk, akad pár kisebb játék, amikre érdemes vetni egy pillantást, hiszen el lehet ütni velük az unalmas perceket. Az egyik ilyen alkotás az XDev stúdió „Smart as…” című programja, amely igazából egy olyan logikai és ügyességi játékgyűjtemény, mely alaposan próbára teszi a szürkeállományunkat. Nem is igazán helyénvaló játéknak nevezni a „Smart as-t”, hiszen játékmenetről, sztoriról szó sincs benne, a grafika is funkcionális, a hangzásvilág pedig teljesen minimalista. Ettől függetlenül alaposan magával tudja ragadni az embert, hiszen a benne szereplő feladatok érdekesek, ráadásul kihasználják a Vita speciális képességeit.


A menübe belépve rögtön egy kellemes hangú narrátor köszönt bennünket, aki elmondja, hogy milyen program is valójában a „Smart as” és milyen lehetőségek vannak benne. Amint megtudhatjuk, az egésznek a Daily Training (napi edzés) nevű opció a lelke, amelyben 24 óránként más-más feladatokra bukkanhatunk. Ahogy telnek a napok, megnyílnak előttük az újabb és újabb feladványok, melyeken nem árt minél jobban teljesíteni, hiszen a „Smart as” feltölti azokat egy központi adatbázisba, és összehasonlítja azokat mások eredményeivel. Sajnos nincs gyakorlási lehetőségünk az éles „bevetés” előtt, így mindig az első próbálkozásunk kerül rögzítésre. Utána viszont meg tudjuk ismételni a feladatokat, de ezek értékelése már nem minősül hivatalosnak. Mivel minden nap más-más játékot próbálhatunk ki, így mindet nem tudjuk bemutatni, de ízelítőnek íme pár típus: a hiányzó betű kitalálása egy angol szó esetében, az érintőfelületek minél hamarabb történő megérintése a kívánt sorrendben, adott pontok összekötése az érintőképernyőn a lehető legrövidebb idő alatt, algebra feladatok megoldása, stb. Ötletes, hogy a megoldásokat a Vita képernyőjére kell felírnunk, csak arra figyeljen mindenki, hogy a ronda kézírást nem ismeri fel a program. Általánosságban elmondható, hogy a „Smart as” nagyon jól kihasználja a kézikonzol képességeit, legyen szó akár a „tapipadokról”, a mozgásérzékelőről vagy épp a kameráról. Az egyik kedvenc feladatunk az, amikor a Vitát ide-oda forgatva kell a kockákat az adott helyre mozgatni.
 

Ha épp nem a napi edzésprogramot csináljuk, benézhetünk a Free Play menüpontba is, ahol további feladatokat találhatunk. A feladványok négy kategóriába vannak osztva, ezek a megfigyelés (observation), nyelv (language), logika (logic) és aritmetika (arithmetic). Értelemszerűn minden csoportban más jellegű lehetőségeket találunk, az aritmetikában például akad olyan, ahol el kell döntenünk, hogy két szám közül melyik a nagyobb. Ez első hangzásra könnyűnek tűnhet, de egy tizedestörtet, egy hagyományos törtet és egy százalékot nem olyan egyszerű egy pillanat alatt összevetni. A feladatok sokszínűségére abszolút nem lehet panaszunk, ráadásul mindegyiknél van több nehézségi szint is. Ezeket úgy tudjuk megnyitni, ha egy adott szinten három csillagos értékelést szerzünk. Mondanunk sem kell, ez bizony nem egyszerű, igencsak friss elmére van szükség a tökéletes eredmény eléréséhez.


A „Smart as” egy egészen jól kidolgozott közösségi funkcióval is rendelkezik, aminek köszönhetően könnyedén megoszthatjuk eredményeinket a világgal. A Smart as World menüpontot választva lehetőségünk van arra, hogy összehasonlítsuk teljesítményünket másokéval, kihívásokat intézzük a többi játékoshoz, elfogadhatjuk mások feladatait, de még azt is megnézhetjük, hogy a világ melyik pontján teljesítenek a legjobban a „Smart as” felhasználók. Az egyetlen hibája a programnak, hogy jelen állapotában nem ismeri fel a magyar városokat (sőt, sok külföldi helyet sem), pedig mielőtt használhatnánk a Smart as World funkciót, be kell ütnünk a tartózkodási helyünket. Így jobb híján mi egy new englandi lakosnak „álcáztuk magunkat”, csak így tudtuk kipróbálni ezt a lehetőséget.


Ettől az apró hiányosságtól eltekintve meg voltunk elégedve a programmal, így csak ajánlani tudjuk azoknak, akik szeretnének kipróbálni egy nem mindennapi, az agytekervényeket megdolgoztató alkotást.

Platformok: PlayStation Vita
Tesztelt platform: PlayStation Vita
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Zelbacsi
2012.10.27. 10:36
"Smart ass"-nek olvastam a címét többször egymás után, miközben olvastam a cikket (ami magyarul kb. annyit jelent, hogy okostóni) Tetszik amúgy, szeretem a gondolkodós játékokat nagyon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dragon83
2012.10.27. 11:55
Gondolom nem is véletlenül választották ezt a nevet a fejlesztők.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hunmyke
2012.10.27. 14:22
"Na, most nem tudom, hogy az elhangzottak alapján én okosabbnak tűnök-e, mint egy ötödikes, de abban legyen mindenki biztos, hogy vagy tízet-tizenkettőt belőlük, bizony jól meg tudnék verni!"
//Csenki Attila
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dragon83
2012.10.27. 15:11
Ez de nagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.10.28. 00:28
Hát nem tudom mi értelme egy "gondolkodós" játéknak? Mindent megcsinál helyettem?
Jobban szeretem a "gondolkodtató" játékokat
Amúgy én is "okostóninak" olvastam 2x is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zelbacsi Runo
2012.10.29. 13:49
Runo: Igazad van, a gondolkodtató a helyes kifejezés! Ha képest leszek megjegyezni (), én is ezt fogom használni a "gondolkodós" helyett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!