iPon Cikkek

Sniper Elite V2 - A háború végnapjai

Dátum | 2012. 06. 18.
Szerző | Lawrence_Benson
Csoport | JÁTÉK

Németország, 1945. Berlin inváziója kezdetét vette, a főváros nyugati határában Szövetséges erők gyülekeznek, keleten pedig már a Vörös Hadsereg támad. Hitler hatalmának utolsó napjait éljük, a modern történelem legfontosabb pillanatai ezek. A lángok marcangolta náci birodalom büszke nemzetét bombák moraja kelti minden hajnalban. A győzelem utópiáját egyre kevesebben látják már, a führer vezérkarában a remény viszont még egy kicsit se foszlott szerte, a tengelyhatalmak legnagyobb tudósai dolgoztak azon a fegyveren, mely végérvényesen megfordíthatja a háborút. A V2-es rakétaprogram részleteit alig egy tucat beavatott ismeri csupán, gyilkos töltetek szegeződnek London belvárosára, Hitler véres bosszúra készül.


Atlanti-óceánt átszelő repülőgépek, interkontinentális rakéták, láthatatlan tengeralattjárók, 1000 tonnás, 35 méter hosszú tankok, és minden korábbinál nagyobb erőt felvonultató, sorozatgyártásra kész szupertöltetek. A második világháború titkos fegyvereit ezernyi mítosz és legenda övezi, szólnak beszámolók már elkészült típusokról, csak tervezőasztalon létező, de kidolgozott darabokról, s olyanokról is, melyek megépítése talán még a mai csúcstechnika képességeit ismerve is lehetetlennek tűnik. Az új Sniper Elite alcímét adó V2-es program is Hitler legtitkosabb terveinek egyike. A 320 kilométeres hatótávolságú, 1000 kilogrammos töltetet szállító, 4000 kilométer per órás sebességre is képes óriásrakétát a világ egyik legpusztítóbb bombájaként tartják számon, a nemes feladat pedig, hogy megállítsuk, ezúttal is a mi vállunkat nyomja. Az ellenséges vonalak mögött azonban mindez nem lesz könnyű feladat, főleg nem, ha Berlin belvárosáról beszélünk.


A Rebellion és a 505 Games legújabb közös játéka Németország megszállásának egy egészen elképesztő időszakát dolgozza fel. Karl Fairburne amerikai mesterlövész bőrébe bújva szemtanúi lehetünk a Wehrmacht megtörésének és bukásának, a mi feladatunk lesz, hogy felkutassuk, s megöljük a programban részt vevő mérnököket. A tét pedig nem kicsi. Ha a rakéták útnak indulnak Nagy-Britannia partjai felé, akkor a Szövetségesek elveszthetik a nyugatról érkező minden utánpótlásukat. A játék külső nézetből vezet be minket az eseményekbe, lopakodnunk kell, csendben behúzódni a sötétbe, s csak akkor meghúzni a ravaszt, ha célpontunk tiszta. A készítők szerint a Sniper Elite V2 a valaha készült legrealisztikusabb mesterlövész szimulátor, a kilőtt golyóra hatással van a szél, a gravitáció, de még a levegő páratartalma is, ám maga a játék nem csak a profiknak készült. A gyengébb nehézségi szintek segítségével az is megtalálhatja benne kedvenc esti programját, aki a Call of Duty harcaiban edződött, s nem vágyik azoknál komolyabb kihívásokra.

Mesterlövészként az elsődleges feladat, hogy célpontjainkkal tisztán végezzünk, a lehető legkevesebb zajt, s felfordulást okozva. Bár több tucat embert kell megölnünk azért, hogy eljussunk a célszemélyhez, belerohanni a tűzvonalba egyszer se tanácsos. A hangtompítós pisztoly gyorsan és megbízhatóan állítja félre az utunkba kerülő katonákat, támadhatunk puszta kézzel, hátulról eltörve áldozataink nyakát, s készíthetünk csapdákat is, a játék teljesen szabad kezet ad mindenben. Rejtekhelyünk bejáratait bombákkal védhetjük le, a megölt emberek holttestét elrejthetjük, de felhasználhatjuk következő áldozatunk lépre csalásában is, vonszoljuk ki a hullát a főtérre, rakjunk mellé egy taposóaknát, s figyeljük az eredményt. A járőrök mikor meglátják, azonnal odarohannak hozzá, három-négy embert is eltehetünk láb alól így, s még lőnünk se kellett.


Vannak elterelő taktikák is. Sűrűn kerülünk olyan helyzetbe, hogy az őrség figyelme nem lankad, s elmozdulni se hajlandó senki a helyéről. Vegyünk fel egy követ ilyenkor, s dobjuk el messzire, a zaj azonnal megbontja a rendet. Az elforduló, útnak eredő katonákat nem kötelező megölni, ha feltűnés nélkül átérünk az általuk figyelt területen, akkor is elértük a célt, számolni kell viszont azzal is, hogy néha elszabadulna a pokol. Ilyenkor az Amerikai Hadsereg klasszikusa, a Thompson géppisztoly fogja megmenteni az életünket. Nehéz vele célozni, és szét is hord egy kicsit, de a célját teljesíti, ahogyan az ellenségektől elvehető MP40-es is. Töltény, robbanószer és egyéb utánpótlás a megölt ellenségek átkutatásával szerezhető, a legizgalmasabb rész pedig minden kétséget kizáróan az, mikor elfoglaltuk kiszemelt helyünket, s magunkhoz emelve a mesterlövész puskát, végre belenézhetünk a távcsőbe.


Ahová a célkereszt mutat, a lencsén keresztül nézve az a terület élesedik ki előttünk, be kell mérni kiszemeltünket, s ha minden tényező a kezünkre játszik, pár másodperc múlva a célpont már holtan fog elterülni előttünk. Ha messzebb áll, akkor a D-Pad felfelé gombjával közelíthetünk egy kicsit, a pontosabb célzáshoz pedig használhatjuk az RB gombot is, melynek hatására hősünk néhány másodpercre visszatartja a lélegzetét, így csökkentve a célkereszt mozgását. Igazán nagy pácba pedig akkor kerülünk, ha a nácik felfedik állásunkat, megszólal a riasztó, s mindenki ránk kezd tüzelni. Karl pulzusa ekkor az egekbe szökik, alig bírja megtartani fegyverét, a célkereszt ide-oda mozog, mi meg idegességünkben elkezdjük halmozni a hibákat, de hogy ahogyan a szemtől szembeni csaták során, úgy itt se szabad elfeledkezni a különböző trükkökről.

A robbanó hordók igazi klasszikusként egy pillanat alatt megölik a körülöttük tébláboló - amúgy nem kifejezetten okos - egyéneket, ha egy tankot kell megállítani, akkor a benzintartály beömlőnyílására érdemes célozni, de az se megoldhatatlan feladat, ha egy golyóval két embert akarunk egyszerre kiiktatni. Csak várjuk meg, míg egymás takarásába kerülnek, az első emberen átszáguldó golyó a másodikat is le fogja dönteni. De akár fel is robbanhatjuk őket, csak lőjük szét a derekukon lógó kézigránátot, nem lesz szép halálban részük, ez garantálható. A Sniper Elite V2 egyik leghangulatosabb elemét pedig az X-Ray bejátszások adják. Fontosabb lövéseinket a játék lassított felvételen követi, a golyó elhagyja fegyverünk csövét, megállíthatatlanul hasítja a levegőt, majd becsapódik az áldozatba, csontok törnek, és szervek robbannak fel a szerencsétlenben. Ha tetszettek az új Mortal Kombat lassításai, akkor ezt is imádni fogod. Nem új, s nem is egyéni ötlet ez, de még ennyi év után is hatásos.


A látvány határozottan jó. Berlin belvárosa szép és részletes, kalandjaink során elhagyatott múzeumokban, földalatti fegyvergyárakban, kiégett kispolgári társasházak lakásromjaiban, és kincsekkel teli, érintetlen luxusvillákban is megfordulunk, a pályák nem nagyok, de szabadon bejárhatóak, a szürke linearitás viszont itt is jelen van, a kötött forgatókönyv a kibontakozásra nem ad nekünk sok lehetőséget. Technikai oldalról elégedettek lehetünk, a grafika szép, a fények és a speciális effektek hozzák a tőlük elvárt szintet, s még ezekkel is lehet taktikázni. Rendkívül hangulatos például, mikor úgy iktatjuk ki a szomszéd szobában strázsáló őrről, hogy az árnyékát figyeljük csak, s nem rontunk rá addig, míg hátat nem fordít nekünk, a játék nem rágja szánkba minden lehetőségét, figyelnünk kell, s magunknak felfedezni a részleteket.


A játékmenet kellemes, a kalandok nagyszerű kikapcsolódást nyújtanak, a lebukás veszélye miatt pedig a Sniper Elite V2 izgalmasabb, mint egy átlag második világháborús akciójáték. Persze lehetett volna még szebb, és még jobb az egész, a taktikai lehetőségek közül kimaradt például több olyan is, amit a Thiefben és a Splinter Cellben például már évekkel ezelőtt láttunk, de az összhatás így is elég jó. Amik meg a legjobban tetszettek, azok a hangok. A cipőzaj, a biztosítószeg kattanása, a lövés hangja, és az újratöltéskor hallható fémes matatás mind felerősítve, visszhangosítva szólal meg, az ember úgy érzi, hogy a főszereplő akár egyetlen fejvakarással lebuktathatja magát, bármit is csináljunk, a szívünk a torkunkban fog dobogni. S ha már a hangoknál tartunk, akkor a zenét is meg kell említeni, erős közepesként teljesít itt a játék, a dallamok nem fülbemászóak, de mindig illenek az adott szituációhoz, és attól függően változnak, hogy éppen nyugodtabb, vagy akciódúsabb pillanatokat élünk-e meg.

A Sniper Elite V2 egy jó játék lett. Minőségben és költségvetésben természetesen elmarad az Activision és az Electronic Arts évente megjelenő sikercímeitől, de ami megmenti őt, az a hangulata. Fantasztikus dolog a kétfrontos háborút vívó Berlin ellen csatába indulni, a négyjátékos online coop pedig arról is gondoskodik, hogy kibővítse egy kicsit az amúgy nem hosszú single player élményeket. Ha szereted a mesterlövészeket, akkor két dolgot kötelező most látnod: az egyik ez a játék, a másik pedig Jude Law, Ed Harris, Joseph Fiennes és Rachel Weisz klasszikus filmje, az Enemy at the Gates.


Platformok: PC, PS3, Xbox 360
Tesztelt platform: Xbox 360

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. YellowFlas...
2012.06.18. 13:02
Az X-Ray lassítások adták szerintem a játék hangulatát, legalábbis nekem. Sikerült szétmorzsolni drágalátos Führer barátunk lába közötti két kis diót is... Ha értitek mire gondoltam. Iszonyatos, hogy mindent szétroncsolhatsz egy emberben ha jól célzol. Máj, tüdő, szív, zacsi stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kray
2012.06.18. 13:18
Fantasztikus élményt nyújt 3D-ben Nekem nagyon tetszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. langward
2012.06.18. 13:38
nekem is bejövös ez a játék nagyon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. p3tya
2012.06.18. 14:42
1. "a kilőtt golyóra hatással van a szél, a gravitáció, de még a levegő páratartalma is"
2. "Csak várjuk meg, míg egymás takarásába kerülnek, az első emberen átszáguldó golyó a másodikat is le fogja dönteni."
Igen! Végre! A realitás szerepet kapott! Az első pont eddig egy játékra sem volt igaz - tudomásom szerint. Jöhet nekem itt bárki az Activision és az Electronic Arts játékaival, a realitás mindből hiányzik. De játszanék ezzel baszd, csak a kis Brazosom nemigen tolerálná .
Ja, még annyit, hogy golyó a billiárdban van .
Köszi a cikket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. thspo
2012.06.18. 14:45
nekem egyetlen egyszer sikerült 3 embert keresztül lőni benne . Unaloműzésnek nem volt rossz játék, de azért AAA kategóriának sem nevezhetném (borzalmasan - már már nevetségesen - hülyék voltak sokszor az ellenfelek)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ThompsoN thspo
2012.06.18. 15:00
Kinézetre nem csúnya a játék, de az ellenfelek borzasztóan buták. Volt olyan, hogy ott mentem el 2 méterre fedezék nélkül, felém nézett, és nem vett észre..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gezu1025
2012.06.18. 16:51
Toljátok legnehezebben a játékot, ott is csinál hülyeségeket az AI, ez tény, de áldom érte, mert esélyem nem lenne máskülömben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mataczadri...
2012.06.18. 17:02
Nekem pont az volt a baj, hogy állandóan észrevettek, persze lehet az MIt fikázni,annak a ki easyben játszik.Az még fekete, hogy ő PPSHval eltalál kb 100méterről, mikor én azal a fegyverre 10 méterre is nehézkesen lövök el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Riddick77
2012.06.18. 19:19
Legnehezebb fokozaton vittem végig,pont a vizsga időszak közepén. A játék hangulata, a realisztikus golyó viselkedés verhetetlen,na és persze az orosz Mosin-Nagant sniper!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nemeth04
2012.06.18. 21:10
nagyon jó, már nem is reméltem hogy lesz folytatás, az első rész nagyon tetszett remélem a folytatás is hasonló v. még jobb. szerintem az egyik legjobb sniper játék. imádtam amikor 1 pontos lövésnél végig követhetjük a töltény útját. ja és 3 v.4szer játszottam végig és ezalatt egyszer sikerült nem 3 hanem 4embert lelőni 1 tölténnyel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. HeHe999
2012.06.19. 00:26
p3tya ArmA sorozat ismeretlen számodra?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. p3tya
2012.06.19. 07:30
HeHe999 - 2012-06-19 00:26:06
p3tya ArmA sorozat ismeretlen számodra?

Nem ismeretlen, de nem próbáltam még és nem is fogom szerintem. Nem játszom már. A Sniper Elite V2-vel sem fogok, csupán örömömben szóltam hozzá a cikkhez, hogy végre -hozzászólásodból feltehetőleg újra- egy realisztikus játék, mivel fegyverbuzi vagyok .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2012.06.19. 10:59
p3tya a City Interactive Sniper - Ghost Warriorjában is hatott a szél a lövedékre (nehezebb fokozaton, de a játék rossz, hála a szuper-érzékeny AI-nek) és még a CoD 4-ben is 1 lövés erejéig az egyik visszaemlékezős mapon. Vannak még csodák.

Amúgy mindig azt hittem, hogy ezt a játékot is a City csinálja, kb 100%-ig Amerika Tikos Hadműveletei feeling a története, a megvalósítás szerencsére nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!