iPon Cikkek

Sokoldalú kétlemezes ASUSTOR NAS – akár a nappaliba is

Dátum | 2015. 12. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az ASUSTOR egyik rendkívül jól felszerelt hálózati adattárolóját nyáron már kipróbáltuk, és akkoriban összességében úgy láttuk, hogy a gyártó egy remek minőségű, jó teljesítményű és gazdag funkcionalitású szereplőt szabadított rá a piacra. Kisebb szoftveres bugokkal ugyan találkoztunk, de az összkép mindenképpen pozitív volt. A méregdrága NAS után most egy kedvezőbb árcédulát viselő, de szintén nagyon jól felszerelt hálózati adattárolót kaptunk tesztre, amely az ASUSTOR AS-3102T típusjelzést viseli. A költséghatékonyság jegyében a fém oldallapot műanyagra cserélték, de a hardver most is erős, hisz egy Celeron N3050-es SoC egység, valamint 2 GB-nyi rendszermemória köré épül a NAS, ami ráadásul 4K HTPC szerepkörben is helytállhat. Szoftver tekintetében a szokásos ADM áll rendelkezésre, azaz meglehetősen ígéretesnek tűnik az új jövevény.
A specifikációs táblából azonnal látszik, hogy mi lehet a NAS gyenge pontja: az ára. Az ASUSTOR nem szerénykedett, amikor beárazta az újdonságot. A következő pár oldalon bemutatjuk mire képes az apróság, hogy mindenki el tudja dönteni, megér-e ennyit a 3102T.
ASUSTOR AS3102T A vállalat legújabb kétlemezes hálózati adattárolója igényes és informatív csomagolásban kerül az üzletek polcaira, a doboz belsejében pedig hasonló igényességgel találkozhatunk.
Belül a NAS gondosan becsomagolva, fehér polifoam szerű keretek között lapul, mellette pedig egy barna kartondoboz rejti az összes fontos tartozékot. A termékhez kapunk üzembehelyezést segítő leírást, a telepítőlemezen pedig néhány hasznos szoftver is jelen van. Ezek nem biztos, hogy naprakészek lesznek, így érdemes felkeresni a gyártó hivatalos weboldalát, ahonnan a fontos segédprogramok legfrissebb változatait pillanatok alatt le lehet tölteni.
Az újdonsághoz kapunk tápkábelt és tápadaptert, valamint egy Ethernet kábelt is rejt a csomag. A tápadaptert a Delta Eletronics készítette, teljesítménye pedig 60 watt (12V, 5A). A kis tasakban található, kézzel is könnyedén betekerhető csavarok a belső HDD bővítőhelyekhez tartoznak – ezekkel rögzíthetjük a merevlemezeket. Az AS3102T modell fekete műanyagházat kapott, amelynek elején elegáns, gyémánt mintás textúrát láthatunk. Utóbbi felüdülés a zongoralakk fekete hatású előlapokhoz képest, amelyekre akármilyen gondosan is vigyázunk, mindenképpen karcolódnak. Az ASUSTOR megoldásáról szerencsére nem mondhatjuk el ugyanezt, kellően strapabíró.
Az előlap a szokásos visszajelző ledeken kívül tartalmaz még egy USB 3.0-s előlapi portot, valamint egy IR vevőegységet is, amit az USB port feletti kis plexi ablak rejt. A sort a jobb felső sarokban látható ASUSTOR logó zárja. A ház hátulján két USB 3.0-s port, egy WoL támogatással is ellátott Gigabites Ethernet port, valamint egy HDMI 1.4b videó kimenet sorakozik. A rendszer hűtéséről egy 70 milliméteres átmérőjű ventilátor gondoskodik, de a Kensington Lock port sem hiányzik a kínálatból. Érdekes módon a bekapcsoló gombot is ide száműzték – ez a jobb felső sarokban található. A reset gomb közvetlenül alatta kapott helyet. A ház oldallapját két darab csavar rögzíti, amelyek a rajtuk elhelyezett műanyaggyűrűnek köszönhetően akár kézzel is könnyedén kitekerhetőek.
A ház jobb és bal oldalán nincs semmi érdekes: a fekete műanyag sem szellőzőt, sem mintát, sem egyéb extrát nem kapott, de ezek nem is hiányoznak. A ház tetején szintén nincs semmi látnivaló, a ház alja viszont már egy hajszálnyival érdekesebb. A NAS négy darab gumilábon áll, amelyek megakadályozzák, hogy a merevlemezek által keltett rezgések a NAS közvetlen környezetére is átterjedjenek, de ezzel együtt csúszásgátló szerepet is betöltenek. Az előlap alján egy nagyméretű légbeömlőt alakítottak ki, így a ventilátor innen szívja be a friss levegőt, ami aztán végighalad a teljes belső téren, így hűtve minden melegedő alkatrészt.
Az AS3102T alap esetben nem tartalmaz merevlemezt, így a fenti fotókon az általunk beszerelt 2 TB-os WD RED merevlemezek láthatóak benne. A szerelés egyébként nagyon egyszerű: a házat rögzítő csavarok eltávolítása után a ház ASUSTOR logós felét hátra kell tolni, majd le is lehet venni. A merevlemezeket a mellékelt csavarokkal a helyükre kell rögzíteni, ehhez pedig csavarhúzóra sem lesz szükség. Ha megvagyunk a szereléssel, mehet vissza a ház borítása és indulhat a beüzemelés. Mivel a bővítőhelyeket borítás védi, nem fiókos kialakításúak, így a Hot-Swap támogatásról sajnos le kell mondanunk, valamint a 2,5 hüvelykes adattárolók beszerelése is nehézkes, de beépítő keret segítségével azért nem lehetetlen. Persze a megfelelő adattároló, kiválasztása előtt feltétlenül érdemes ellenőrizni a hivatalos merevlemez-kompatibilitási listát, nehogy később kellemetlen meglepetésben legyen részünk. A NAS egyébként JBOD, RAID0 és RAID1 támogatást egyaránt nyújt, sőt, online RAID bővítésre, illetve migrációra egyaránt lehetőséget ad. A NAS akár egylemezes módban is használható.
A NAS belsejének kialakítása gondos tervezés eredménye. A mérnökök arra is figyeltek, hogy a HDD keret alatti kivágást, amely a rögzítő keret mellett található, ellássák némi fóliával, ami megakadályozza, hogy a leeső csavar beessen a keret belsejébe. Maga a nyomtatott áramköri lap egyébként egy Celeron N3050-es processzort rejt, amihez 2 GB-nyi alaplapra forrasztott DDR3L-1600 MHz-es rendszermemóriát és némi NAND Flash tárhelyet társítottak. Rendszermemória tekintetében sajnos le kell mondani a bővíthetőségről, de a célközönség számára ez aligha probléma.
A SoC hűtéséről egy passzív hűtőborda gondoskodik, amelynek lamellái között kellő mennyiségű levegő áramlik át, hála a 70 milliméteres ventilátornak – később természetesen számszerűsítjük, mennyire jó a hűtés. A merevlemezek fiókjainak hátulján SATA adat és tápcsatlakozóval ellátott nyomtatott áramköri lap húzódik, ami a fő alaplapon egy PCI Express x1-es slotba csatlakozik. A NAS-t ezúttal nem szedtük szét teljesen, mivel a matricák megakadályoztak volna a gyári állapot helyreállításában.
A szoftver Az AS3102T-t ugyanúgy kell beüzemelni, mint az AS5102T-t. A NAS IP-címét megkereshetjük DHCP szerverrel ellátott routerünk menüjében, de akár a gyártó Control Center segédprogramját is használhatjuk, ami rettentően sokoldalú. A NAS beüzemelése történhet teljesen automatikusan, egyetlen kattintással – ekkor a szoftver optimális általános beállításokat érvényesít –, de akár részletes beállítás elvégzésére is van mód, ami nem tart tovább 3-4 percnél. A beüzemelés után, ha RAID tömböt is létrehoztunk, akkor néhány órát várni kell, míg a szinkronizáció véget ér, hisz addig csökkentett teljesítménnyel működik a NAS. Esetünkben a 2 x 2 TB-nyi WD RED alapú adattár szinkronizálásához alig több, mint 6 órára volt szüksége a NAS-nak. Az operációs rendszer Az alapvető konfigurálás után rögtön bejelentkezhetünk a webes kezelőfelületre, ahol minden szükséges beállítást elvégezhetünk. A szoftver gyakorlatilag ugyanaz, mint a korábban tesztelt AS5102T modell esetében, így újabb teljes körű bemutatás helyett ezúttal inkább csak a fontosabb dolgokra, illetve az extrákra koncentrálnánk.
Az ADM 2.5-ös kiadása remekül áttekinthető, könnyen kezelhető, ám egy apró hibája van: nem minden ablak méretezhető, ami extrém nagy felbontású kijelzők esetében problémát jelenthet. Ez alól a fájlmenedzser szerencsére kivétel. A szoftver természetesen kínál magyar nyelvet, ám egyes területeken elég érdekesre sikeredett a fordítás, sőt, néhol félig angol, félig magyar ablakkal is találkozhatunk – úgy látszik, ezeket az elmúlt hónapok során még nem sikerült kijavítani.
Funkcionalitás tekintetében szerencsére egy rossz szavunk sem lehet. A NAS több felhasználó kiszolgálására is képes, így több felhasználói fiók létrehozására is van mód, sőt, ezeket különböző csoportokba rendezhetjük, kvótákat szabhatunk meg hozzájuk és a különböző hozzáférési jogosultságokat is hatékonyan megszabhatjuk.
A NAS fejlett energiamenedzsment opciókkal érkezik, így szabályozható, mikor kapcsoljanak le a belső és külső merevlemezek, mikor térjen alvó állapotba a NAS, de még ErP támogatás is jelen van, ami a készenléti állapot fogyasztását csökkenti – cserébe viszont letiltja a többi energiagazdálkodási opciót.
A NAS ki- és bekapcsolása akár napi szinten ütemezhető, az előlapi visszajelző ledek pedig nem csak kikapcsolhatóak, de fényerejük is szabadon állítható. Ezzel együtt a rendszerhűtő ventilátor működését is szabályozhatjuk, igaz, az automatikus üzemmódot kár leváltani: közepes és magas fordulaton picit hangos a légkeverő. Magas fordulatszámon 40 dB(A) feletti zajszintet mértünk, ami abszolút nem nappaliba való. Automatikus üzemben tökéletesen csendes a termék, de erre később még kitérünk. A NAS természetesen képes külső USB-s eszközök fogadására is: nyomtatók mellett külső adattárolók, WiFi adapterek, valamint szünetmentes tápegységek támogatása is megoldott.
A gyárilag telepített alkalmazások mellé számos egyéb appot is telepíthetünk, amelyek között rengeteg hasznos is van – például Spotify kliens, uTorrent app, különböző tartalommenedzserek, de hasznos ASUSTOR alkalmazások közül is válogathatunk. Van például biztonsági kamerákhoz használható Surveillance alkalmazás, ami a rivális megoldásokkal ellentétben nem 1, hanem összesen 4 kamera kezelését teszi lehetővé a gyári licenccel – egyébként maximum 16 kamerát tud kézben tartani a rendszer, ha megvesszük a licenceket. Ezen felül van még VPN szerver és VPN kliens támogatás, FTP szerver, iTunes szerver, UPnP támogatás, levelezőszerver, valamint a különböző felhő alapú tárhelyek kezelésére is képes a rendszer – akár adatmentési, akár szinkronizációs céllal.
Az USB portokra akár WiFi adapter vagy optikai meghajtó is csatlakozhat.
Jópofa szolgáltatás a Takeeasy, amellyel YouTube videók letöltésére van lehetőség, természetesen az előzetes beállításoknak megfelelő képminőségben, akár automatikusan is – ha például feliratkoztunk egy csatornára. A LooksGood és SoundsGood appokal mobileszközökön is élvezhetőek a NAS-on tárolt multimédiás tartalmak – ha az appokat nem csak a mobileszközre, de a NAS-ra is telepítettük. Nem hiányzik a sorból a letöltések kezelését végző Download Manager sem, ami a Torrent fájlok mellett HTTP és FTP alapú letöltések kezelésére egyaránt képes. Ehhez a funkcióhoz asztali- és mobilapp egyaránt készült – az iOS-re és Androidra egyaránt elérhető AiDownload még Push értesítések küldésére is képes.
Adatmentés tekintetében sok opció rendelkezésre áll: NAS-on tárolt fájljainkat menthetjük külső adattárra, másik NAS-ra, felhőbe vagy éppen egy másik NAS könyvtárba is, a helyi app segítségével pedig Windows alapú számítógépünkről készíthető automatikus mentés.
A rendszer frissítése egyszerűen, akár automatikusan is elvégezhető, így az ADM mindig stabil, naprakész és funkciókban gazdag lehet. Aki alaposabban is szemügyre venné a legfrissebb ADM operációs rendszert, látogasson el ide, ahol élőben kipróbálhatja. KODI 14.2
A HDMI porton keresztül elérhető főmenü
A NAS-hoz telepíthető a KODI legfrissebb kiadása, ami kis túlzással vérbeli házimozi számítógépet varázsol a NAS-ból. A szoftver telepítése után a HDMI kimeneten keresztül egy monitort kell hozzákapcsolni a NAS-hoz, valamint egérre és billentyűzetre is szükség lesz. Az újraindítást követően elénk tárul a már megszokott, kétségtelenül rendkívül igényes frontend, amelyen keresztül minden multimédiás tartalom lejátszása megoldható.
KODI
A KODI alatt szerzett tapasztalatokat a következő oldalon mutatjuk be. A KODI mellett Chrome webböngésző, YouTube kliens, illetve egyéb alkalmazások is elérhetőek a NAS-ról, sőt, a legfontosabb rendszerbeállításokat akár PC-nélkül, közvetlenül a NAS-on keresztül is módosíthatjuk.
A NAS UEFI firmware-t is kapott, amelynek boot menüje rendszerindítás alkalmával az ESC gomb megnyomásával érhető el.
Tapasztalatok KODI 14.2 A népszerű XBMC utódjaként működő KODI egy igényes frontend szoftver, ami a NAS főmenüjén keresztül érhető el. Indulása gyors, működése rugalmas, menürendszere pedig átlátható és könnyen kezelhető. Alapvető multimédiás képességek tekintetében ugyanazt hozta az AS3102T is, mint a korábban tesztelt AS5102T: a filmek, fotók és képek lejátszása zökkenőmentes, csak úgy, ahogy az audió tartalmaké is. A feliratokat szépen kezelte a rendszer – még a formázott feliratokkal is hibátlanul megbirkózott.
A 4K H.264 tartalmak lejátszása hibátlan volt
Extraként 4K-s H.264 és H.265/HEVC tartalmakkal is próbát tettünk. A 4K H.264-es tartalmak lejátszása zökkenőmentes volt, a processzorterhelés sem volt túl magas (30-50%), a videó pedig akadás nélkül, zökkenőmentesen jelent meg – beleértve a 4K24p-s műveket is. A HEVC fájlok esetében már nem volt ilyen jó a helyzet: a lejátszás akadozott, szaggatott, így élvezhetetlen volt, a CPU terhelés pedig az egekbe szökött, így a menürendszer is darabosan működött.
A 23,976 Hz-es tartalmak hol akadoztak, hol nem. Véletlenszerűen.
Az 1080p-s tartalmak esetében nem tapasztaltunk problémákat. A 23,976 Hz-es filmeknél néha-néha egy-egy akadás látható volt, amit alátámasztott a FrameDrop mérő is, de ez a jelenség meglehetősen véletlenszerűen jelentkezett: volt, hogy percekig hibátlan volt a lejátszás. Az akadozást persze csak akkor lehetett látni, ha nagyon odafigyeltünk, és akkor sem minden tartalomnál. Az viszont érdekes volt, hogy a menü előhozásakor azonnal dobálni kezdte a képkockákat a rendszer, akármilyen tartalmat is néztünk: ekkor egy pillanatra meg is akadt az adott tartalom lejátszása. Ilyet az AS5102T esetében nem tapasztaltunk, így itt valamiféle optimalizációs probléma lehet a háttérben. Valószínűleg kizárólag szoftveres hibáról lehet szó, hisz a kétmagos Celeron N3050 számára egyébként nem kihívás a multimédiás tartalmak lejátszása. A kifejezetten magas bitrátájú tartalmak esetében (>40 Mbps), ha beletekertünk a videóba, ugyancsak kisebb akadozásra figyelhettünk fel. Chrome webböngésző és YouTube kliens A NAS kapott Chrome webböngészőt is, amelyen keresztül szabadon barangolhatunk kedvenc weboldalainkon. A webböngésző kellően rugalmasan, kellően reszponzívan üzemelt, ám néha-néha egy-egy akadozásra is felfigyeltünk, ami az AS5102T esetében nem volt jellemző.
A YouTube kliens hibátlanul funkcionált. Sebességtesztek Az AS3102T NAS esetében megvizsgáltuk azt is, hogy Gigabites Ethernet porton keresztül milyen olvasási és írási sebességek elérésére képes. A gyártó 112 MB/s-os olvasási- és 110 MB/s-os írási tempót ígér RAID1 tömb esetén. Ezeket a sebességeket 200-300 MB-os fájlok esetén hozta is a NAS, de kisebb fájlokkal már nem remekelt ennyire. 3973 MB-os ISO fájl •Másolás NAS-ra (írás): 92 MB/s •Másolás NAS-ról (olvasás): 83 MB/s 8601 MB-nyi kis és nagy fájl •Másolás NAS-ra (írás): 38 MB/s •Másolás NAS-ról (olvasás): 45 MB/s Ezzel együtt természetesen az USB 3.0-s porton keresztül elérhető sebességeket is lemértük, ehhez egy 1,5 TB-os külső HDD-t használtunk, amelyben Western Digital Green merevlemez dolgozott. Írási tempó tekintetében 99 MB/s-ig jutottunk, míg az olvasási tempó átlagosan 92 MB/s volt. Kisebb, 200-300 MB-os fájlok esetén a 105 MB/s-os tartományba is felugrott a sebesség, azaz egyetlen rossz szavunk sem lehetett, hisz ezek nagyon szép értékek. Melegedés A NAS üresjáratban, 23 Celsius fokos külső hőmérséklet és 54%-os relatív páratartalom esetén 46 Celsius fokos CPU, 37 Celsius fokos rendszer és 36 Celsius fokos HDD hőmérséklet mellett üzemelt. Komolyabb terhelés hatására a CPU üzemi hőfoka 58 Celsius fokig emelkedett, a rendszer pedig 39 Celsius fokos volt, csak úgy, ahogy a merevlemezek is. A ventilátor még ekkor sem zajongott. Összességében a hűtésre nem lehet panasz. Zajszint Automatikus fordulatszám-szabályzás alkalmával a légkeverő fordulatszáma 690 RPM környékén marad, így abszolút halk a NAS – csak a merevlemezek kattogását lehet hallani. Talán érdemes lett volna rezgéselnyelő rögzítésben gondolkodni, de így sem rossz a helyzet. A gyári beállítást felülbírálva, közepes fordulatszám esetén már 2113 RPM-en üzemel a légkeverő, így alacsony frekvenciájú búgást, valamint némi szélzajt is lehet hallani – ez már filmnézéshez nem ideális, mint ahogy alváshoz sem. Maximális fordulatszám esetén 3837 RPM-en pörög a ventilátor, így a zajszint 40 dB(A) fölé ugrik, és nem csak zavaró szélzaj, de némi motorhang is csatlakozik a koncerthez. Ekkor a NAS már olyan hangos, hogy hosszabb időn keresztül kellemetlen vele egy légtérben tartózkodni. Szerencsére az automatikus ventilátor-szabályzás az esetek 90%-ában tökéletesen megfelelő, így sem motorzajra, sem szélzajra nem kell számítani – azaz nem fogja elrontani a kikapcsolódást. Fogyasztás Az AS3102T a két darab 2 TB-os WD RED merevlemezzel felszerelve 13,8 wattot fogyasztott üresjáratban, a merevlemezek lekapcsolásakor pedig 7 watt környékére csökkent ez az érték. Fájlmásolás és/vagy multimédiás tartalmak fogyasztása közben 14-18 watt közötti értékeket mértünk, de maximális terhelés alkalmával sem láttunk 20 wattnál magasabb értéket a műszeren. Kikapcsolt állapotban 0,6 watt volt a fogyasztás.
Az ASUSTOR AS3102T típusú hálózati adattárolója jött, látott és meg is győzött minket. A termék viszonylag erős hardverrel érkezik, szoftver tekintetében pedig igazi nagyágyú, így megemeljük előtte a képzeletbeli kalapunkat. Adatátviteli sebességek tekintetében szupergyors a termék, akár a belső merevlemezeket, akár egy USB 3.0-s külső merevlemezt próbálunk munkára fogni. Kicsit beárnyékolja a képet az a tény, hogy a belső merevlemezek nem könnyedén kivehető fiókokban, hanem beépítve foglalnak helyet a rendszerben, így a Hot-Swap támogatástól búcsút kell venni. Ez átlagfelhasználói szinten persze nem feltétlenül tragédia. Pozitívum viszont, hogy IP kamerából a konkurenciával ellentétben gyárilag nem egy, hanem négy használható – a konkurens megoldásoknál alapjáraton csak egy IP kamerát üzemelhetünk be, a továbbiakhoz pedig licencet kell vásárolni, ami nem éppen olcsó. A multimédiás képességek szintén vonzóak: a 4K-s H.264-es fájlok lejátszása nem probléma, de 23,976 Hz-es tartalmaknál azért előfordult némi FrameDrop, ami a sasszeműek számára zavaró lehet. Az ADM meggyőzően teljesít, az ASUSTOR appok kiválóak, csak úgy, ahogy az asztali- és mobilalkalmazások is – igaz, ADM fronton azért van még mit csiszolni a magyar nyelvű fordításon. A hardveresen gyorsított 256-bites AES adattitkosítás jelenléte alaposan fokozza a biztonságérzetet, ám ez a funkció csak könyvtárakra alkalmazható, teljes tárhelyre nem, pedig ilyen irányú igények is felmerülhetnek. Tárhely fronton pozitívum, hogy van iSCSI és iSCSI LUN támogatás, valamint a RAID tömb bővítésére és migrálására is van mód. Fogyasztás, zajszint és melegedés tekintetében szerencsére nagyon pozitív a kép, valamint az is tetszett nekünk, hogy az előlapi ledeket nem csak ki- és bekapcsolni lehet, de még a fényerősségük is állítható. Az elsőre egy kicsit fura, hogy a bekapcsoló gomb nem az előlapon, hanem a NAS hátulján kapott helyet, de szerencsére itt is remekül kézre esik, ha már tudjuk, hova nyúljunk. A kép összességében tehát inkább pozitív, ám ezt a képet kicsit beárnyékolja egy negatívum is, ez pedig nem más, mint az árcédula. Hiába a remek szoftver, az erős hardver, illetve a kettő helyett három év jótállás, ha az árcédulán 96 000 forintos összeg szerepel, ami talán borsosabbnak tűnik a kelleténél. A NAS összességében nagyon tetszett nekünk, kisebb hibái ellenére is elégedettek voltunk vele, de az árcéduláján egy picit talán faragni kéne ahhoz, hogy idehaza is igazán sikeres lehessen vele a gyártó. Teljesítménye és szolgáltatásai miatt viszont bátran ajánljuk! A tesztben szereplő ASUSTOR AS3102T NAS-t a JTC KFT-től kaptuk kölcsön tesztelésre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. expander
2015.12.29. 19:27
Cerka? Vicces
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Smooth44 expan...
2015.12.30. 17:44
Miért olyan vicces?
Szerintem ez elég komoly hardvert kapott.
Nem CoD5-re tervezték -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Smooth44
2015.12.30. 18:22
Hát... aki nem ért hozzá, annak ez egy kész rendszer. Nem mondhatnám, h nem éri meg.
De akinek csak egy kis affinitása is van az egészhez...

Én most itt az iPon webáruházban dobtam össze gyorsan az alábbiakat:
Asrock N3150DC ITX, 2GB Kingston 1600 SO-DIMM, Chieftec IX-03B, 2TB WD Green (igen, csak egy merevlemez, és kicsit nagyobb is az egész, mint ez az Asus, de így) 73.757Ft-ból megvan a hardver. Össze kell csak rakni, szoftverek (és leírások) pedig ingyenesen elérhetők a neten.

Ha egy 20ast esne az ára, akkor merevlemezek nélkül is kb 1,5x annyi lenne, mint a fent leírt konfig. De a szoftverek, a ready-to-use állapot, a kompaktabb méret, a két tálcás kialakítás miatt már sokkal érdekesebb lenne (még a gyengébb procival is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Resike
2016.01.01. 01:16
Nem értem mi értelme ennek a vegyünk egy gépet a nappaliba is, nem mintha ott csücsülne a routerrel összekötött TV a sarokba amire egyenesen lehet streamelni teljes sávszéllel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Kajafun
2016.01.01. 17:02
96k loál Zyxel NSA 325 van nekem, a v.1. Tökéletesen működik és nincs bug a szoftverben. Ellenben még a milliós nasok is bugosak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. flashpoint... Smoot...
2016.01.04. 09:16
Az altalad konfigban nincs
-operacios rendszer
-szupport

Arrol nem is beszelve hogy mennyi plusz pepecselest igenyel meg a beallitas. Ezt megveszed bedugod max egy ora beallitas aztan megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. ncc1701 flash...
2016.01.04. 12:04
Jogos lenne az észrevétel, de nem az. Plö freenas elég jó szoffer rá. És tovább lesz supportja, mint amit gyártó ad erre. Max pár évig jön rá biztonsági frissítés (ha jön), és utána csoki. Freenast beconfigolni kb ugyanilyen kattingatós módszer.
Mindíg csodálkoztam azokon, akik ilyen kacatot vesznek. Ez 96e lemezek nélkül, mekkora hatalmas, orbitális LOL.
Nekem itthon van egy hp gen8 microserver szervernek, rendszer ssd az odd helyén, egyelőre 3x3T raid5-ben, de jövőre jön a 4. bele, és talán még kap vmi cache ssd-t is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Smooth44 flash...
2016.01.04. 15:55
Akkor most azt is olvasd el, amit írtam még a kofig elé/mögé/fölé/alá/köré!

(mellesleg az OS ingyenes, és support ugyanúgy van hozzájuk külföldi és magyar oldalakon. De tényleg, olvasd el, amit leírtam)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. expander Smoot...
2016.01.04. 16:35
Nekem 4 magos NAS-om volt de pl a PLEX akadt rajta. Instabilak voltak a programok és a torrent egyenesen gyötrelem. Ezek még nagyon gyerek cipőben vannak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Smooth44 expan...
2016.01.04. 16:49
miniDLNA-t nem próbáltad?
Amúgy meglepne, ha a cikkben említett gépen akadna a Plex. Ez azért nem egy ARM alapú rendszer (hiába 2 v 4 mag).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. expander Smoot...
2016.01.05. 09:10
Az az érdekes, hogy mármit állítgattam a PLEX beállításokban sosem volt folyamatos az eredmény, mindig vaolt vele bajom. Vagy akadt mintha egy frame hiányzott volna vagy szétcsúszott a kép 3 részre. Hagyományos számítógépen ilyen hibákat nem tapasztaltam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Ch00ler
2016.01.05. 10:20
Synology DiskStation DS216play
2-lemezes NAS (2×1,5 GHz CPU, 1 GB RAM)
4 magos GPU, hardveres H.265 attomorites ficsorrel

89k HUF brutto, 2 ev gari
es meg a Plex is megy rajta

ez volt a reklam helye

Jelenleg a Synology megoldasokkal eleg nehez versenyezni. Eros celhardver, ingyenes OS es rendszeres frissitesek, stb.
Nekem 5 eve van mar es meg mindig fut rajta a legujabb OS verzio.

Ami az ilyen TV-hez kapcsolhato dolgokat illeti:
Jelenleg minden ertelmesebb TV tud mar lejatszani videokat kulso forrasbol kozvetlenul, vagy valamilyen app-al (pl. Plex). A plusz egy taviranyito, ami a NAS-t kezeli csak plusz egy nyug. Arrol mar nem is beszelve, hogy a TV-kbe epitett lejatszo valoszinuleg jobb minoseget produkal, megiscsak az adott TV kepessegeihez keszult.
A KODI support ettol meg jo dolog
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Smooth44 Ch00l...
2016.01.05. 10:51
Nem értem, miért valószínű, hogy jobb minőséget produkál a TV saját lejátszója
(nekem pl. volt egy 50-es Sharp TVm, ami tudott DLNA és USB lejátszást is. Botrányos kezelhetőséggel és nem túl erős minőségben - jelenleg pedig vetítőm van, nem támogat ilyen funkciókat. Amúgy meg küldd vissza a hangot TV-ről az erősítőre és megtudod, mi az a "minőség" ).
Jó az a Syno, amit írtál, de nem almát almával hasonlítasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. expander
2016.01.05. 13:21
A Synology NAS-kon nincs HDMI kimenet (a többi megoldás nem tetszik) és nekem fontos a PLEX-ben, hogy a borítóképek és a leírások is listázhatók lejátszás előtt.
Ezért rendeltem egy mini VivoPC-t mert aztán ott végképp mindent személyre szabhatok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Smooth44 expan...
2016.01.05. 13:57
De ha Plex-et nem bírja, miért nem próbálod ki a miniDLNA-t? Elég alacsony erőforrásigénye van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. expander Smoot...
2016.01.05. 14:02
"borítóképek és a leírások is listázhatók lejátszás előtt"
Ezt a miniDLNA nem tudja sajna...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Ch00ler Smoot...
2016.01.05. 20:13
En abbol indultam ki, hogy amelyik TV-n van Plex app, az mar rendesen le is tud jatszani: Samsung, LG, Sony.

A hangrol nem beszeltem, csak a keprol

A 96k-t hasonlitottam ossze a 89k-s Synology-van. A kozvetlen video kiment nincs meg, az igaz. NVR216-ban van az is, de az meg nem NAS-nak lett tervezve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Smooth44 Ch00l...
2016.01.06. 08:08
És az áráról se beszéljünk.
Akkor csak nem jó az összehasonlításod, és te magad bizonykatod ennek a létjogosultságát

Nem lehetetlen olcsóbban kihozni hasonló eszközt. De aki nem akar/tud mókolni, annak ez elég jó alternatíva.

Amúgy meg hiába van jó képed (nem jobb, mint amit egy ilyen rendszer tud közvetlenül), ha az összhatást hazavágod a csapnivaló hanggal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ChoSimba Smoot...
2016.01.06. 08:43
+1

Én is inkább egy Asrockos NAS-t raktam össze. Nem kicsit költséghatékonyabb, ráadásul 4 sata porttal. Lehet hogy az elején több idő megy el a konfiggal, de utána rá se kell nézni évekig.
Nekem fontos volt a Windows, nem azért mert szeretem, hanem mert fut rajta egy http tunnel szoftver, ami win-es, hogy kikerüljem a munkahelyi net szűrést. Nem, openvpn nem megy, szoftver policy rulez
És megy rajta torrent is, dlna szerver is.
Sőt, a gyerek is tud a TV-n rajzolgatni egérrel, mert rá van kötve a TV-re és írtam neki egy fullscreen-es rajzprogramot, amiből ő nem tud kilépni

És aki rugózna a windows árán, annak megsúgom, hogy ebayen vettem Win8 kulcsot hozzá, 5e forint volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Hadzsek
2016.01.07. 13:15
TL-WR 1043 v2.1 + A notebook SSD uprgadeből megmaradt 1TB-s vinyó .

DLNA , FTP van , torrentnél meg úgy van beállítva hogy ami teljesen letöltött csak azt rakja át , én is gondolkodtam hogy kellene NAS , de jelenleg a fenti megoldásssal teljesen elvagyok (másolás olyan 85Mbit) ,Dedikált NAS felesleges számomra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. krisz111
2016.01.07. 20:05
Hp Proliant microserver Gen8, mint ez a játék NAS. Tökéletes a lusta embereknek és azoknak akik nem értenek vagy nem akarnak érteni hozzá. Még az is jobban jár aki magának rak össze valami vasat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ncc1701 ChoSi...
2016.01.08. 10:40
Sima ssh kapcsolaton keresztül tudsz magadnak csinálni socks proxyt seperc alatt, amin keresztül tudsz netezni bárhonnan. Az ssh szervert meg futtatod mondjuk a 443-as porton, az mindenhol kimehet. Szóval, nem kell a windows sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!