iPon Cikkek

Sony E3 konferencia összefoglaló

Dátum | 2015. 06. 16.
Szerző | Svindler
Csoport | JÁTÉK

Magyarországon már világos volt ma reggel, mikor véget ért a Sony E3-as konferenciája, de megérte fent maradni, mert borzasztóan erős volt a felhozatal. Shawn Layden nyitotta a showt, aki nem egy Jack Tretton, de nem is tartott fél órás bevezetőt, inkább egyből az arcunkba tolta az első nagy meglepetést, az újra bejelentett The Last Guardiant, amiből végre nem egy előre renderelt szösszenetet láthattunk, hanem valódi gameplayt, PS4-en.
Miközben InGen izgalmában körbefutotta háromszor a lakóhelyét, majd telesírt néhány tucat papírzsebkendőt, Shuhei Yoshida lépett a színpadra, aki hasonlóan el volt érzékenyülve, nagyon örült, hogy eljött ez a pillanat is. Pontos dátumunk nincs, de valamikor 2016-ban érkezik majd a Last Guardian. A Japan Studio úgy néz ki tényleg kezd lábra állni, de egy percünk sem volt elmélázni a látottakon, mert azonnal kaptuk a következő új címet, méghozzá a Guerrilla Gamestől, akiknek a neve az utóbbi évtizedben egybeforrt a Killzone-nal, de most végre megkapták a lehetőséget, hogy bizonyítsanak más területen is.
A Horizon: Zero Dawn egy TPS nézetes akciójátéknak tűnik elsőre (régebben egy RPG-ről szóltak a pletykák), ami a jövőben játszódik. Az ősök (mi) anno valamiért eltűntek, a természet visszahódította a nagyvárosokat, és állatias gépek mászkálnak mindenfelé. Rajtunk áll, hogy kiderítsük mi történt a világgal, és túléljünk ebben a különlegesen gyönyörű, de kegyetlen világban.
Mindenféle átvezetés nélkül már jött is az új Hitman trailere, majd megtudtuk, hogy a PlayStation 4-es változat exkluzív küldetéseket fog tartalmazni, és bétázni is ezen a platformon lehet majd először. Kedvenc ügynökünket egy kis konzol exkluzív részleg követte, kaptunk egy kis emlékeztetőt, hogy a Street Fighter V PC mellett csak PS4-re fog befutni, és hasonló a helyzet a No Man’s Sky-jal is, amiből trailer helyett ezúttal egy élő bemutatót kaptunk a vezető fejlesztőtől. A random generált galaxis óriási, ráadásul űrcsaták és felfedeznivalók várnak ránk minden szegletében, úgyhogy nem valószínű, hogy unatkozni fogunk, ha egyszer nekikezdünk. A kérdés már csak annyi, hogyan oldják meg, hogy ne legyen repetitív a játék.
A No Man’s Sky után Alex Evans érkezett a Media Molecule-tól, akitől megtudtuk, hogy egy ideje már nem Sackboy legújabb kalandjain dolgoznak, hanem egy teljesen új címen, a Dreamsen, amiben megalkothatunk szinte bármit, amit el tudunk képzelni. Persze biztos lesznek korlátok, de a bemutató alapján rengeteg féle környezet és játék létrehozható lesz a Dreams segítségével, így inkább tűnik egy platformnak, mint valódi játéknak. A kontrollerrel létrehozhatunk valamit, mintha csak festenénk, aztán életre kelthetjük. Használhatjuk mások előre elkészített alkotóelemeit, és aztán játékká varázsolhatjuk kreálmányunkat. Nehéz megmondani milyen lesz ez működés közben, de a bemutató mindenesetre érdekes volt.
Újabb konzol exkluzív cím következett a Firewatch személyében, amiről régebben már beszámoltunk, de ezúttal már gameplayt is mutogattak belőle. Nagyon hangulatosnak tűnik a játék, amiben egy magányos erdészt alakítunk, akinek a munkája során az egyetlen kapcsolata a külvilággal a walkie-talkie-ja. Ezen keresztül beszélget egy nővel a központból, aki segíti őt és új feladatokkal látja el.
Úgy látszik mostantól nem lesz Sony konferencia Destiny nélkül, és természetesen most is az derült ki, hogy a legújabb Destiny kiegészítő exkluzív tartalmakkal érkezik majd PS4-re, ahogy az Assassin’s Creed is. Utóbbinál Dreadful Crimes lesz a neve az extra küldetéspakknak, és választhatunk, hogy melyik karakterrel visszük majd végig.
Erős váltás következett, a gyilkolászásból a cukiságba. A World of Final Fantasy-ról nem igazán derült ki, hogy milyen játék lesz, de az biztos, hogy 2016-ban jön PS4-re és Vitára.
Ami viszont ez után érkezett, azt szimplán látni kell…
Egyszerűen zseniális, elmorzsoltam egy könnycseppet, mikor először megláttam. Hihetetlen, de igaz, készül a Final Fantasy VII remake. A narrátor a trailerben szépen felvezeti mindazt, amit az utóbbi években gondolhattunk. A reményt, hogy egyszer megtörténik ez, és a félelmet, hogy nem lehet megfelelni az elvárásoknak. De lesz amilyen lesz, visszatér a Final Fantasy VII, aminek a rendezői székében az a Tetsuya Nomura ül, aki már az eredetiben is nagyon sok mindenért felelt, úgyhogy annyira nem aggódunk. „At last, the promise has been made.” A játék először PS4-re fog megérkezni, egyéb platformok nem ismertek. Rosszabbul egyébként nem is lehetett volna folytatni ez után a showt, még magunkhoz sem tértünk és egy borzasztó háttérzenével ellátott Devolver Digitalos montázzsal bombáztak minket, aminek alig vártuk, hogy vége legyen. Ami ez után jött, az viszont meglepő volt: Kickstarteren rendez gyűjtést Yu Suzuki, hogy elkészíthesse a Shenmue 3-at PC-re és PS4-re. Kickstarteres projekt még sosem volt E3 színpadon, de hát ezúttal nem akármiről van szó, még a Sony is kiállt érte. Kérdés persze, hogy hány PS4 tulaj van, akik anno játszottak az első két résszel. Nem tartjuk kizártnak, hogy érkezzen majd valami felújított változat is azokból, hiszen a harmadik rész folytatás lesz, nem remake. Már össze is gyűlt az alap összeg, amit kitűztek a fejlesztők, de nagyon jó áron magunkévá tehetjük előre a játékot, szóval akinek felkeltette az érdeklődését, annak irány a Kickstarter!
Újabb éles váltás következett egy hangulatos Batman trailer képében, amiben megnézhetjük, ahogy Jokert elégetik, így nem valószínű, hogy visszatér, de hát van helyette elég gonosztevője Gothamnek.
Ezzel pedig meg is érkeztünk a PlayStation show VR részlegéhez, de sajnos semmi újat nem tudtunk meg a Project Morpheusról, pedig egy megjelenési időnek, vagy árnak örültünk volna. Viszont kiderült, hogy játszhatunk majd egyszerre másokkal úgy, hogy egyikünk fején ott lesz a Morpheus, a többiek pedig használják a rendes képernyőt. Egy új játékot is bejelentettek a Guerrilla Cambridge-től, a RIGS-et, amiben 3v3 meccsekben lövöldözhetünk, és direkt a Morpheusra készül. A cucc elvileg kipróbálható az E3-on, sok egyéb VR játékkal együtt, úgyhogy nagyon várjuk az élménybeszámolókat. A PlayStation szolgáltatások is fejlődnek, de ezekből egyelőre nem sok minden érint minket. A Spotifyt nagyon sokan töltögetik le PS-re, a PS Music is erős, és a filmes szolgáltatás, a Vue is köszöni jól van. Észak-Amerikában ráadásul olyan TV-s szolgáltatása is lesz a Sony-nak, amiben válogathatunk a csatornák között egyesével is, nem kell majd egész pakkokra előfizetni.
Nem mondhatnánk, hogy eddig unatkoztunk volna, de ami ezután jött az egy elég komoly fordulat volt. Eddig fel sem tűnt nekünk, hogy a Call of Duty idén hiányzott az MS konferenciájáról, pedig általában fontos részét szokta képezni, többször is nyitottak már vele. Ezúttal azonban az Activision a Sony színpadára lépett fel és demózta az új játékát.
A lövölde után kiderült, hogy fordult a kocka, ezután a PlayStation 4 élvez majd ideiglenes exkluzivitást DLC-k frontján. Valószínűleg a szokásos egy hónapra számíthatunk, és az egész konzolgenerációra szerződést kötött a két cég. Ezen felül ha előrendeljük az új CoD-ot PS4-re, akkor hozzáférhetünk a bétához is majd. Úgy látszik nagyon egymásra talált a Sony és az Activision, és ezt csak tovább erősítette a következő bejelentés, ami egy rövid montázs után érkezett.
A Disney Infinityt talán nem kell bemutatnunk senkinek, és az sem meglepetés már, hogy Star Wars tartalmak érkeznek majd hozzá. Az viszont már újdonság, hogy a PS4 kap egy exkluzív starter pakkot, és egy hónap előnnyel indulnak majd rajta az új Star Warsos tartalmak, tehát ha valaki karácsony előtt szeretne Luke-ként kaszabolni az Infinityben, akkor csak ezen a platformon teheti meg. Még egy kicsit a Star Warsnál maradva, a Sony sem hagyhatta szó nélkül a Battlefrontot, ami az egyik legjobb része volt az EA showjának is. Ezúttal a kooperatív módból mutattak egy részletet, amiben ellenségek hullámai ellen kell kitartanunk, szóval a recept a szokásos, de a Star Wars hangulat miatt megvettek minket kilóra.
Ezzel pedig véget is ért a Sony előadása az E3-on, de zárásképpen még a fejlesztők játszottak előttünk egy kicsit az Uncharted 4-gyel, ami brutálisan néz ki mozgás közben, és a bejárható terület miatt az új Tomb Raider prevgennek tűnik mellette. Mindenképpen érdemes megnézni Drake-éket akció közben:
Összességében azt mondhatjuk, hogy nagyon sokszínűre sikerült a Sony konferenciája, egyedül azt sajnáltuk, hogy a Vita ezúttal nem kapott egy kis szeretetet. Úgy látszik a marokkonzol tényleg megmarad az anyaország kedvencének, játékokat is főleg ott hoznak ki rá (amik aztán szerencsére előbb-utóbb eljutnak nyugatra is).
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. tomchee
2015.06.16. 21:30
Óóóó mamma, csak a No man's sky-t el ne csesszék...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Andrass8
2015.06.16. 22:02
Elég jó gamek jönnek.... remélem a nagy részük jó lesz minden cégtől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. luggeriano
2015.06.16. 22:21
Amikor angol névsorrendben látom leírva a japán neveket...bah....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. noPublicFG
2015.06.16. 23:12
Ettől a "Horizon: Zero Dawn" -tól kirázott a hideg. Érdekes utópia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!