iPon Cikkek

Spartan versus többiek, avagy az új MS webböngésző sebessége

Dátum | 2015. 02. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft szakemberei gőzerővel fejlesztik a vállalat következő generációs operációs rendszerét, a Windows 10-et, amely az idő előrehaladtával egyre érdekesebb és vonzóbb szoftver benyomását kelti. Az újdonság bemutató kiadása a Windows Insider Program keretén belül már régóta elérhető a vállalkozó szellemű felhasználók számára, egy-egy új build pedig mindig tartogat valami érdekességet.
A január 21-én megtartott gigantikus Windows rendezvény alkalmával már ízelítőt kaphattunk, milyen hardverekkel és szoftverekkel készül a Microsoft az elkövetkező időszakra. A rendezvény előtt nem sokkal arról is lehullott a lepel, hogy az Internet Explorer helyét egy új, versenyképesebb, letisztultabb felhasználói kezelőfelülettel ellátott webböngésző veszi majd át, amely csak a Windows 10 esetében lesz elérhető – legalábbis jelenleg ez a terv. Ezzel együtt persze a visszamenőleges támogatás biztosításáról is gondoskodnak a fejlesztők, kétféleképpen is. Egyrészt a Spartan képes lesz betölteni az IE11 motort, ha a szükség úgy hozza, másrészt az üzleti felhasználóknak megmarad maga az IE11 is (ami pedig képes betölteni a Spartan motort).
A Spartant a január 21-i rendezvényen már meg is csodálhattuk működés közben, és három legfőbb újításáról is lehullott a lepel: az egyik a Cortana integráció, a másik az olvasó mód, a harmadik pedig a webes tartalmak kommentálásának lehetősége – utóbbi rajzokkal, ábrákkal, kézírással vagy hagyományos billentyűzetes jegyzeteléssel egyaránt kivitelezhető. A Spartan motor a fentiek mellett a Microsoft ígérete szerint drámaian megnöveli a webböngésző teljesítményét, így az Internet Explorer legfrissebb kiadásával ellentétben a Spartan végre valóban felnőhet a konkurens webböngészőkhöz. Az új szoftverrel egyébként pontosan ez a Microsoft nem titkolt célja.
A friss webböngésző felhasználói kezelőfelületét még nem érheti el a publikum a Windows 10 Technical Preview jelenlegi kiadásában, de az új renderelő motor tesztváltozata már szabadon kipróbálható – persze egyelőre csak saját felelősségre, hiszen tesztverzióról van szó, ami még több hibát is tartalmazhat. Az új webböngésző motor bekapcsolása A Spartan motorja a Windows 10 legfrissebb, 9266-os buildjében található meg – ez a build a Microsoft januári Windows rendezvénye után vált elérhetővé. Az új Windows 10 Technical Preview kiadás beépített webböngészőjénél egy kis trükkel bekapcsolható a Spartan motorja, de igény szerint automatikus engedélyezésére, illetve komplett letiltására is van mód.
A két motor között egyszerűen tudunk váltani: a webböngésző címsorába csak be kell írni, hogy about:flags, a felbukkanó menüben pedig ki kell választani az éppen szükséges beállítást, ahogy az a fenti képen is látható. Ebben a menüben akár azt is módosíthatjuk, milyen böngészőnek lássák az újdonságot a különböző weboldalak (User Agent String).
Renderelő motorok és JavaScript motorok Mielőtt belevágnánk a teljesítmény vizsgálatába, feltétlenül tisztáznunk kell egy-két dolgot. A webböngészők általában eltérő renderelő (layout) és ECMA Script motort használnak, de egyes esetekben némi átfedés is van köztük. Kezdjük a konkurenciával. A Google Chrome WebKit renderelő motorra épült egészen 2013-ig, amikor a WebKit alapjait használva elindult a Blink fejlesztése. A JavaScript kódok feldolgozását ennél a V8-as motor végzi. Az Opera ugyancsak Blink renderelő motort alkalmaz, a JavaScript motor szerepét pedig a 15-ös kiadásig a Carakan töltötte be, de ezután az Opera is a V8-ra tért át. A Firefox saját renderelő motort használ, amely a Gecko nevet viseli, a JavaSrcipt kódokat pedig az ugyancsak saját fejlesztésű SpiderMonkey motor kezeli.
Így néz ki a Spartan felhasználói kezelőfelülete
Az Internet Explorer renderelő motorja egy zárt forráskódú megoldás, amely a Trident nevet viseli – ez a motor a 4.0-s Internet Explorer kiadás óta használatban van, természetesen módosításokkal. JavaScript fronton az Internet Explorer esetében elég kalandos a múlt, ugyanis a 9-es kiadásig bezárólag úgynevezett futásidejű script-tolmácsot használt a rendszer (Runtime Script Interpreter), ami a korábbi, zömében statikus tartalmakhoz remek volt, de ahogy a dinamikus tartalmak elkezdtek maguknak teret hódítani, újfajta megoldás bevezetése vált szükségessé. Az IE 9 megjelenésével bemutatkozott a Chakra JavaScript motor, ami az IE 8-hoz képest jelentős előrelépést hozott a teljesítményben. A következő két változat, azaz az IE 10 és az IE 11 további teljesítménynövekedést hozott, de a konkurens megoldásokéhoz képest ez sem volt elég: a JavaScript teljesítmény így sem alakult valami fényesen. A Spartan érkezésével a helyzet gyökeresen megváltozhat, ugyanis egy új renderelő motor áll csatasorba (EdgeHTML), amelyhez egy új, a korábbinál nagyobb teljesítményt kínáló JavaScript motor is tartozik. Hogy a duó valóban képes lesz-e felnőni a konkurens megoldások teljesítményszintjéhez? Ez idővel kiderül, de némi képet már ebből a tesztből is láthatunk, így nagyjából látható lesz, egyáltalán jó-e az irány. Tesztkonfiguráció Annak érdekében, hogy a körkép minél objektívebb lehessen, nyolcféle tesztet futtattunk le a versenyzőkön. A tesztben az IE 11 és a Spartan motor mellett a Google Chrome, a Mozilla Firefox és az Opera legfrissebb kiadása is szerepelt. A Safari windowsos kiadásának fejlesztését már rég leállították, így az almás szoftvert nem tudtuk bevonni a buliba. A kisebb, kevés felhasználó által alkalmazott webböngészők is kimaradtak, így most csak a legnagyobb, legszélesebb körben használt szoftvereket vettük górcső alá. A teszthez egy teljesen átlagos PC-t használtunk, ami remekül megfelel egy költséghatékony internetezésre szánt PC konfigurációnak. Tesztkonfiguráció • Processzor: Intel Pentium G840 • Rendszermemória: 2 x 4 GB Kingston HyperX Predator DDR3-1866 MHz @ 1333 MHz (CL9-9-9-27 1T) • Alaplap: MSI Z77A-G41 • Adattárolás: - Western Digital Caviar Black 500 GB (7200 RPM, SATA 6 Gbps) • Tápegység: Corsair TX650W • Ház: Cooler Master Test Bench • Operációs rendszer: Windows 10 64-bit, minden frissítéssel • Egyéb: - Intel HD Graphics Driver 15.28.22.64.3517 (64-bit) - Intel Chipset Driver 10.0.13
Tesztek I. – JavaScript Első körben azt nézzük meg, hogy milyen teljesítményt nyújtanak az egyes webböngészők JavaScript alatt. Annak érdekében, hogy minél részletesebb képet kaphassunk, több tesztprogramot is bevetünk – ezek minden esetben ötször futnak le az adott tesztrendszeren, az egyes futások között pedig bezárjuk, majd újra megnyitjuk a webböngészőt. A diagramok az így kapott eredmények átlagát tükrözik. SunSpider JavaScript Benchmark 1.0.2 A népszerű webböngésző tesztprogram csak a JavaScript teljesítményt vizsgálja, és rendkívül jól fekszik az Internet Explorer legfrissebb kiadásának. Lássuk, az új motor is jól teljesít-e a tesztben.
Mivel a teszt az egyes algoritmusok lefutásának sebességét méri, így ebben a megmérettetésben a kisebb érték a jobb. Remekül látszik, hogy az IE11 JavaScript motorjához képest valamelyest tovább gyorsult az új tesztmotor, de a gyorsulás mértéke igazából nem egetverő. Kraken 1.1 A Mozilla nevéhez fűződő Kraken Benchmark szintén csak a JavaScript teljesítményt vizsgálja, és viszonylag hamar eredményt ad. A Kraken Benchmark a SunSpider Benchmarkhoz hasonlóan többféle platformon is fut, így nem csak asztali PC vagy noteszgép webböngészője tesztelhető vele. A szoftver a jelek szerint többnyire egy programszálon dolgozik, így a Turbo támogatással ellátott, magas egyszálas teljesítményt kínáló központi egységekkel szerelt rendszerek jobb eredményeket érhetnek el benne.
A Kraken Benchmarkban nem túl meglepő módon a Firefox legújabb kiadása teljesít legjobban, de mivel házon belül fejlesztett tesztalkalmazásról és webböngészőről van szó, ez várható volt. Az viszont már annál meglepőbb, hogy a Spartan tesztmotor óriási gyorsulást mutatott fel az IE 11-es motorhoz képest. Octane 2.0 Folytassuk a sort a Google nevéhez fűződő Octane 2.0-s webes tesztprogrammal, amely szintén csak a JavaScript teljesítmény alakulását vizsgálja.
Ez a teszt nem túl meglepő módon a Google Chrome legfrissebb kiadásának kedvez, de azt is remekül megmutatja, elődjéhez képest mekkora gyorsulást mutat fel a Microsoft új webböngésző tesztmotorja. A különbség itt is óriási. És ne felejtsük el, hogy korai tesztváltozatról beszélünk, ami még rengeteg optimalizációt kaphat az elkövetkező hónapok során, így a Microsoft végre tényleg megszorongathatja a rivális webböngészőket. Legalábbis JavaScript fronton.
Tesztek II. – Komplex appok A második körben már olyan alkalmazásokat használunk, amelyek többféle területen is vizsgálják az adott webböngésző teljesítményét, így jobb képet adnak az összteljesítményről, illetve a valós használat alkalmával tapasztalható teljesítményről. Futuremark PeaceKeeper A Futuremark ingyenesen elérhető, keresztplatform-támogatással ellátott tesztprogramja a renderelés teljesítménye mellett a HTML5 WebGL, a HTML5 videó, a HTML5 Game, a HTML5 WebWorker, a Canvas, a Data, a Text Parsing és a DOM Operations tesztek eredményeinek összesítésével jellemzi az adott webböngésző teljesítményét. A komplex teszt tehát minden fontosabb területet felölel, így az általa adott pontszámok igazán beszédesek.
A Peacekeeper tesztben csak minimális gyorsulást tudott felmutatni a Microsoft új webböngésző motorja az IE11 motorjához képest, így a szoftver még mindig nagy lemaradásban van a konkurensekhez képest. Kíváncsian várjuk, a végleges kiadás megjelenéséig sikerül-e leküzdeni ezt az aprónak éppen nem mondható hátrányt. WebXPRT 2013 Ez a teszt szintén komplexebb módszereket alkalmaz a teljesítmény méréséhez, így összetettebb képet ad. A négy teszt között HTML5 és JavaScript alapúak egyaránt vannak, maga a mérés pedig meglepően sokáig tart.
Ebben az esetben már valamivel látványosabb az új motor előnye az IE 11-éhez képest, de a konkurensek beéréséhez még mindig sok a teendő. Az eddigiekből úgy látszik, hogy az új webböngésző motor egyelőre főleg JavaScript alatt diadalmaskodik. BrowserMark 2.1 A Rightmark által kifejlesztett webböngésző teszt szintén a komplexebb, árnyaltabb képet alkotó appok táborát erősíti. A kezdőlapon megjelennek az aktuális webböngészővel és operációs rendszerrel kapcsolatos adatok, plusz azt is kiválaszthatjuk, melyik szerverről fusson a teszt. A szoftver az alábbi képet adta a versenyzőkről:
A Chrome toronymagasan első lett, az ugyancsak Blink renderelőmotort és V8-as JavaScript motort használó Opera pedig a második helyre futott be. A Microsoft új webböngésző motorja ebben a tesztben meglepő módon még az IE 11-es motornál is lassabb volt, így bőven van még hova fejlődnie. Bmark A Bmark Canvas 3D és WebGL alapú tesztekkel dolgozik, így inkább a grafikai képességekről rántja le a leplet.
Az Opera és a Chrome ebben a tesztben is remekel, de a Microsoft új webböngésző motorja is gyorsult az előző generációs megoldáshoz képest. A Firefox ezúttal meglepően gyengén teljesített.
HTML5 Test A html5.org weblapon található teszt tulajdonképpen azt vizsgálja, hogy az adott webböngésző mekkora mértékben támogatja a HTML5 szabványt. A vizsgálat után egy pontszám születik, alatta pedig egy tételes magyarázat is olvasható, amelyből kiderül, mely területeken mutatkoznak hiányosságok.
Az összesített pontszám alapján a Chrome és az Opera kínálja a legfejlettebb HTML5 támogatást, de a Firefox lemaradása sem kétségbeejtő. A Microsoft IE11-es webböngésző motorjához képest az új webböngésző motor némileg fejlődött, de még mindig nagy a lemaradás az éllovasokhoz képest. Teendők tekintetében mozgalmas hónapok elé néznek a Microsoft szakemberei. Az összesített pontszám alapján lássuk a részletesebb értékelést. A weblap az egyes kategóriákat még ennél részletesebben is elemekre bontja, ám ez tesztünk szempontjából kevésbé érdekes – no meg az adatmennyiség nagysága miatt könnyedén áttekinthető tálalása sem egyszerű feladat.
A fentiek alapján talán picivel tisztább a kép az egyes webböngészők tulajdonságaival kapcsolatban – valamint az is remekül látszik, hol kell még fejlődnie a Microsoft új webböngészőjének. Néhány hónap múlva érdekes lesz látni, mely területeken sikerült komolyabb változásokat elérni. Verdikt A Microsoft új webböngésző motorja helyenként már most is komoly előrelépést kínál elődjéhez képest, de bőven van még hova fejlődnie. A JavaScript teljesítmény első blikkre igen jónak tűnik, de a sokkal fontosabb weblap renderelés még nem elég gyors a konkurenciához képest. Jó viszont látni, hogy egyértelmű előrelépés van az Internet Explorer 11-hez képest, és messze még a megjelenés, úgyhogy még az is előfordulhat, hogy a Spartan minden fronton beéri a többieket. Visszatérünk majd a témára, amint lesz értelme.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

37. yoman3d
2015.02.03. 11:03
Tehát csak azért nem lett utolsó helyen az új motorral, mert a régi motor az utolsó...
Engem még messze nem győzött meg, de kíváncsian várom a végleges verzió tesztjeit is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. CyberPunk6...
2015.02.03. 11:18
Az a baj ezekkel a tesztekkel, hogy ha valaki kipróbálja, akkor rájön, hogy az ie11 kb a leggyorsabb böngésző érzésre, ráadásul sokkal "folyékonyabb" a görgetés és társai is, csak buta, mint egy darab kavics és ronda meg kényelmetlen a kialakítása. De irdatlan gyors érzésre.

Tökmindegy mit mutatnak az ilyen tesztek és az is, hogy milyen trükkel érik ezt el.

Használok amúgy napi szinten chomet, meg firefoxot, és ie-t csak ritkán, mégis ez a véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Svindler
2015.02.03. 11:24
Sok ablaknál nálam a többiek gyorsabbak, de pl. a FireFox egy idő után nem bírja a terhelést, elkezd képhibákat produkálni, majd elszáll... Ha meg felrakom a flasht neki, akkor azt állandóan kifagyasztja, úgyhogy már nem is erőltetem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Nemadja
2015.02.03. 11:40
A Tesztek II. - Komplex appok oldalon valami hiba van a BrowserMark 2.1-es tesztnél:
A grafikon alapján ez a mondat nem igaz: "... A Microsoft új webböngésző motorja látványosan gyorsabb, mint az IE11-é, de még sokat kell fejlődnie..."
Vagy a grafikon a hibás, vagy az új motor látványosan lassabb az IE11 motorjánál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Zabalint Cyber...
2015.02.03. 11:54
Én régebbi gépen nem csak érzésre tapasztaltam, hogy az IE (akkor még csak 10) jóval gyorsabb a többinél, hanem benchmarkkal is az volt. Egy modern gépen meg tökmindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. J.o.k.e.r Nemad...
2015.02.03. 11:54
A szöveget javítottam, az volt a hibás, nem a diagram. Köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. kean
2015.02.03. 13:22
IE sose lesz gyorsabb és kompatibilisebb a versenytársaknál. Érzése azért gyorsabb max, mert az inkompatibilitása miatt sok mindent nem tölt be

Ha tudnátok milyen fejlesztői munka van vállalti környezetben az IE-re való optimalizálás miatt... Emiatt a cégek nem is nagyon tudnak átváltani másik böngészőkre, mert egyszerűen újra kellene írni a kiegészítőket.

Próbáljátok ki a Sharepointot más böngészőkből, vagy MS programok webriportjait
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. CyberPunk6... kean
2015.02.03. 13:33
Nekem eddig az új ie-k esetében (10, 11) sosem volt olyan gondom, hogy valami nem működött, és mégis gyors volt.

Vállalati környezetben nálunk ie a fő böngésző és firefox a másodlagos, de mindkettő jól működik.

De otthon sem tapasztaltam soha (ie10,11 esetéb persze), hogy ie alatt nem ment volna valami. ^^

Votl sok legenda régen, főleg az xp és a 6.0 miatt, de ha valakinek új rendszere és új ie-je van, akkor ez már közel sem igaz ennyire.

inkább az érne meg egy vizsgálatot, hogy miért megy ezerszer jobban chromeban minden google szolgáltatás, mint a többiben és miért nincs ez sehol máshogy így az interneten...


Amúgy ez a "sose lesz gyorsabb és kompatibilisebb a versenytársaknál" eléggé haterboy hatást kelt, hogy előre eldöntöd, hogy soha nem lesz az.
[úgy, hogy az utóbbi években RENGETEGET lépett előre ebben az ügyben]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. DogTheDog Cyber...
2015.02.03. 13:41
En is IE-t hasznalok otthon szinte mindenre.
Mondjuk nekem tetszik a kezelo felulete is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Kisem
2015.02.03. 14:13
Én, mint webfejlesztő már nem foglalkozom a 10-es előtti IE-kkel, csak, ha a megrendelő kéri, és azokkal tényleg van is bajom elég, ellenben a 11-nél még nem nagyon találkoztam problémával. Persze ez sem tökéletes. A renderelésnél vannak bugok, konkrétan a mostani oldalamnál is elfelejt 1 parent tulajdonságot átvenni a child, de az a legkevesebb, ha cserébe egy 10 éves konfigon is szépen futnak a JS animációk is, nem csak a CSS, mert a Chrome-nál pl csinálhatsz akármit, akkor se fog 60fps-sel futni a HD kép animálása, de az IE elsők között oldotta meg ezt a problémát. Ez legalábbis a saját tapasztalatom.

Ezt félretéve a kezelőfelülete egyáltalán nem szimpatikus, illetve a bővítmények miatt nem cserélném le a Chrome-ot. Pedig sokkal instabilabb, mint akármelyik másik böngésző.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Asagrim Kisem
2015.02.03. 14:25
"Ezt félretéve a kezelőfelülete egyáltalán nem szimpatikus, illetve a bővítmények miatt nem cserélném le a Chrome-ot. Pedig sokkal instabilabb, mint akármelyik másik böngésző."

Első mondattal egyetértek, másodikhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy próbáld ki a Maxthon-t!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. CyberPunk6... Kisem
2015.02.03. 14:29
Számomra érthetetlen, hogy a chrome esetében a google miért tiltotta ki a vertikális tabokat, és miért nem lehet egy beépülő megoldás sem hozzá...

(a beépítettet letiltották és az apiból is kivették. Csak ilyen kétablakos megoldás van, ami nagy szar....)

A spartan esetében már elkezdtem nyomni miatta a rinyát a feedbacken, remélem sokaknak megtetszik az ötlet és végül lesz benne ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Asagrim Cyber...
2015.02.03. 14:44
Csatlakozni fogok. A vertikális tab jó dolog, Operát is úgy használtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. jani00
2015.02.03. 16:34
Hú , ez nagyon jól néz ki, pont jó lesz arra ,hogy letöltsem vele az operát,firefoxot,és a chromot. Büszke vagyok rá microsoft ,hogy ilyen szép böngésző letöltő szoftvert csinálsz, csak így tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. CyberPunk6... jani0...
2015.02.03. 16:57
Még, hogy nicken írnak ilyen hülyeséget az oké, de van olyan aki facebookon még a nevét is adja ehhez, pedig csak azt mutatja meg vele, hogy mennyire tájékozatlan és elavult a tudása.
Ráadásul az sem saját maga találja ki az esetek jelentős részében, csak majmolja, amit látott valahol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Asagrim Cyber...
2015.02.03. 17:29
"Még, hogy nicken írnak ilyen hülyeséget az oké, de van olyan aki facebookon még a nevét is adja ehhez, pedig csak azt mutatja meg vele, hogy mennyire tájékozatlan és elavult a tudása."

Meg azt is, hogy mennyire rutintalan. Nekem minden Windows telepítő memkártyámon ott a ninite telepítő, így egyetlen egyszer sem kell elindítanom azt a puritán förmedvényt.

A Spartan funkciókat illetően eddig jónak tűnik, remélem lesz benne valami session manager féle, vagy legalább jegyezze meg, hogy milyen ablakokkal zártam be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Kisem Asagr...
2015.02.03. 17:37
Próbáltam, sőt fent is van a gépen mindig. A többoszlopos megoldás szerintem is lehetne már alap dolog, nagyon tetszett. Nem csak az ötlet, a megvalósítás is, de a böngésző teljesítménye, és a renderelés minősége (élsimításoknál nagyon látszik a különbség) sokat ront a felhasználói élményen. Illetve, ahogy említettem: Chrome-ra már megvannak a jól bevált bővítményeim, Maxthon-ra meg kereshetnék újakat. Lényegében nekem a Windows-os Safarain kívül egyik böngészővel sincs komolyabb ellenszenvem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Asagrim Kisem
2015.02.03. 18:10
Félreértettél. Szerintem a Maxthon sokkalta instabilabb, mint a Chrome.

Ráadásul meg van az az idegesítő szokása (legalábbis régebben még megvolt), hogy hibaüzenet nélküli crash után automatikusan újratölt minden nyitott oldalt, szóval én gyorsan megszabadultam tőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Kisem Asagr...
2015.02.03. 18:54
Hopp
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Asagrim Kisem
2015.02.03. 19:00
Hopp, az ám ... főleg ha írsz egy 5000 karakterhez közeli hozzászólást és fogja magát, aztán újratölti az oldalt!

Szóval megértem, hogy 3-4 böngészővel foglalkoznak csak, a többi meg le van tojva, mert amit azok csinálnak az észveszejtően banális.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. mikej95
2015.02.03. 19:17
Most Chrome van fent, előtte Firefox volt, de bugosabb volt, mint a 64 bites Chrome, így mennie kellett(Főleg, hogy így nem kell fent lennie a 32 bites Java-nak is.). Szép ahogy fejlődik a Spartan, de ez még mindig az Intel és a videokártyái színvonal: felmutatnak ezt-azt, de semmi gyakorlati haszna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. zseko
2015.02.03. 19:23
Az új IE-k egész használhatóak. Inkább azok mint FF. De a régi Opera volt a legjobb, kár hogy ennyire lemaradt és átvette a Chroma marhaságait. Jelentőset zuhant a használhatósági élménye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Atesz1987 Svind...
2015.02.04. 06:51
Talán már 10 éve is firefoxot használtam, de ilyent én nem tapasztaltam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Azrael
2015.02.04. 12:47
Bocsánat a nyelvtannáciskodásért, de a "futásidejű script-tolmács" nekem egy kicsit sok volt A keresett szó a parancsértelmező lesz. (Amúgy jópofa hogy az interpretert sikerült - rosszul - lefordítani, de a szkriptet meg nem )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Zabalint jani0...
2015.02.04. 13:29
Használj wget-et, és akkor nincs szükséged IE-re, Spartanra. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Zabalint zseko
2015.02.04. 13:41
A Firefox is azóta lett gané, mióta a Chrome hülyeségeit másolja, legalábbis felület terén. Előtte is voltak gondok vele stabilitás terén persze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zabalint Atesz...
2015.02.04. 13:42
Ami a képhibákat illeti, azt én sem, de a Flash-től kifagyást minden böngészőn tapasztaltam már, gondolom nem a böngészők hibája, hanem a Flash egy fos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. CyberPunk6... Zabal...
2015.02.04. 14:05
A flash az maga a rákos aids. Rég tiltani kéne.

Egyébként igen, a flash szokott összemolani, és ezt bizony minden böngészőn előfordul ugyanazon a gépen. Van ahol meg szinte soha, de akkor egyik browserben sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zabalint Cyber...
2015.02.04. 14:17
Nekem a régi gépemen le volt tiltva, csak egyes oldalakon engedélyeztem, ha kellett, és nem az összeomlás, hanem a lassúsága miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. SgScorpion
2015.02.04. 19:04
A sok legendát felejtsétek már el... IE11 Gyorsabb és stabilabb a társainál... Aki meg a szépségre, meg a bővítményekre megy, annak hajrá, igaz a bővítmények fele nem valami stabil... Valaki a szépségre megy, valaki a sebességre, és nálam a második dominál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. SgScorpion jani0...
2015.02.04. 19:05
Majd, ha összeomlik a böngésződ, akkor majd ne a Windows-t hibáztasd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nemlehet SgSco...
2015.02.05. 15:31
Jah, tök jó ha betölt fél mp-el gyorsabban de buta mint a kő, egy normális addont nem tudsz hozzá felrakni. De legalább napi legalább 1,5 percet megspórolsz a sebességgel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. subvoice
2015.02.06. 13:24
Régen mindig irigykedve néztem a Mac-es kollégákat, ahogy Safariban görgetnek, nagyítanak. Úgy általában az egész amilyen smooth volt. Ugyanezt tudja az IE11 Windows 8.1 alatt. Csak az IE11. Lehet, hogy benchmarkokban erre-arra a többi jobb, de felhasználói élményben az IE11 rendererje sokkal jobb, mint az FF/Chrome. Adblock megoldható TPL-el, még külön telepíteni sem kell semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dbori
2015.02.06. 19:35
Velem van a baj... Nekem a firefox, chrome, safari, ie kb pont ugyanolyan gyors & használható. Szignifikáns különbséget nem vettem észre. Használom mind a 4-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csx01
2015.02.10. 07:53
Nem értem miért kell IE ellen vagy mellett érvelni, aki windowos átlagfelhasználó annak van kitalálva az IE, aki meg multiplatformos, azoknak ott van a Firefox/Chrome.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CyberPunk6... csx01
2015.02.10. 09:11
Az viszi előre a dolgokat és okozza a fejlődést, hogy ítélkezünk felettük. Ezért akarnak egyre gyorsabbak lenni, akarnak tudni egyes dolgokat.

Ha mindenki mindig elégedett lenne vele maradéktalanul, akkor egyhelyben állna az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.10. 12:44
Amennyiben az építő jellegű kritikára gondolsz, úgy az nem állja meg a helyét a böngészők világában.
Az egyéni preferenciák döntenek, és a letöltési/használati mutatók tekintve, hogy a felhasználók nem fognak visszajelzéseket küldeni, csupán egyszerűen váltanak egy másik böngészőre, a fejlődést az inspirálja, hogy versenybe akarnak maradni a cégek a böngésző piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!