iPon Cikkek

State of Decay - játszótér zombikkal

Dátum | 2013. 12. 12.
Szerző | farkas.balazs
Csoport | JÁTÉK

Gondolom, nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy lassan ideje lenne nyugdíjba küldeni a zombikat, de ezzel igencsak kényes témába tenyereltem. Elvégre zabáljuk őket, minden platformon és médiumon. Ha lankadni támad a kedv a filmek területén, beugrik egy áldokumentum-könyv, egy képregény, egy tévésorozat és tucatnyi videojáték… tulajdonképpen a Z-jelenség már olyan természetes része a popkultúrának, mint a morcos magányos zsaru és a légüres térben süvítő űrhajó.

A State of Decay nem is lacafacázik, in medias res elénk dob egy főhőst egy furkósbottal, meg két élőhalottat, akik épp rámásznak valakire: tessék, verd szét őket. Az első másodpercben. Ezt a fajta lényegre törést maga Hemingway is megirigyelné. Amint kifújtuk magunkat az akció után, akár körül is nézhetünk. Csillogó víz, dús növényzet, vakító napfény, alacsony frame rate: hah, csak nem régi ismerősünk, a CryEngine 3? Ez érdekes lesz, gondoltam – és milyen jól gondoltam. Haladunk, haladunk, az első öt percben világossá is válik minden: minimap, inventory, lopakodás, harc, túlélés. Amilyen sok lehetőséget a játék bedob, olyan intuitívan fel is kínálja a használatukat az első házhoz vezető úton… komolyan, ezt a fajta játékmenet-tutorialt tanítani kellene. Egyszerűen minden azonnal világos, ráadásul elő is vetíti a teljes játék mechanizmusait és arányait. Azt sugallja: nem elég, hogy egy változatos, csináld-ahogy-tudod jellegű zombis sandbox bontakozik majd ki, de ebben még akár a szereplők is emlékezetesek lehetnek.

Belépek az első házba, ahol egy újabb meglepetés ér: magát a házat is menedzselgethetjük. Lehet fejlesztgetni, és lehet behordani az összegyűjtött cuccokat. Szóval így állunk, emelem a sapkámat. Hát jó. Legyen. Lássuk, mit tudsz, State of Decay. Tik-tak, múlik az idő... három órával később nyilvánvalóvá válik számomra: ez a játék tud valamit. Ez a játék bizony masszívan tud valamit. Új fejlesztőcsapatból nem nézne ki az ember egyszerre ilyen méreteket és minőséget, de azért azt is tegyük ehhez hozzá, hogy az Undead Labs alapítója a Blizzardtól jött el.
A játék pedig beváltja a premissza ígéretét. Nagyon egyszerű a képlete: fogj egy játszóteret, adj meg a játékosnak minden játékmódot, népesítsd be a világot érdekes figurákkal és hagyd kibontakozni az eseményeket. Már az, hogy egy zombis játékban lehetőség van egyszerre beszélgetni, lopakodni, fejlődni, akciózni, felfedezni… önmagában is elvinné a játékot. Erre jön még a házak biztosítása (bedeszkázhatjuk az ablakokat, hogy biztonságossá tegyük őket), a helyszínek átkutatása, vagy a térkép bővítése a megfigyelőállomásokon. A házakat lehet lassan, halkan kutatni, vagy gyorsan, de annak tudatában, hogy így már veszélybe is kerülhetünk.

Az inventory / skill / influence rendszer van olyan kifinomult, hogy ilyet manapság teljes értékű RPG-kben se nagyon látunk. Aztán ott van a társakkal való viszony: ha elég jól állunk, követnek. Ha magunkkal viszünk valakit, segít a túlélésben, a beszélgetésekből pedig egészen tisztességes karakterrajz alakul ki róluk, amire nem számítottam volna. Maguk a párbeszédek (és a szinkronszínészek) nem annyira kiemelkedőek, de bőven az igényes felé billen a mérleg. Az, hogy lehetőségünk van autókat vezetni és a főküldetés közben felvillanó mellékküldetéseket is darálhatjuk, az már csak hab a tortán. A napszakok váltakozását már ne is említsük. Hogy ebben a pazar összetettségben mennyi hibalehetőség van… nos, jól tartja a mondás, a szarka farkával. Ez a játék annyi mindent jól csinál, de igazából csak abban ér el kimagasló eredményt, hogy odaültessen és szórakoztasson. Önmagában nálam már ez is elég ahhoz, hogy rányomjak egy „AJÁNLOTT” plecsnit a dobozára, de nem lenne fair azt mondani, hogy a játék egy hibátlan mestermű. Távol van attól.

A legszembetűnőbb gyenge pontja a technikai kivitelezés; bár maga játék viszonylag szép, valami nincs egészen a helyén az effektekkel, az itt-ott beszakadó textúrák, animációs furcsaságok és bugok képesek nagyon hamar lerontani az összképet. A PC-s verzió állapota kifejezetten kínos, még az első patch után sincs egészen rendben a játék – látványosan egy elsietett konzolport, ami végül is nem rontja el magát a játékélményt, de egy közepesebb gépnél már kompromisszumokat kell kötni. Mielőtt belevágnátok, jobb ha tudjátok, hogy nem árt, ha van egy gamepad a kéznél, mert a játék inkább kontrollerre termett. Hogy én mennyit kaszaboltam a levegőt, te jó ég.
Ami a játékmenetet illeti, addiktív és szórakoztató, de nincs jól kiegyensúlyozva. A sandboxokra jellemző mellékküldetések szapora felbukkanása egy kicsit elveheti a játékos fókuszáltságát, gyakran pedig felváltva kapkodunk egy túlélési szituációban és kötelességszerűen grindolunk valami kis mellékes ügyet. Nem is tudom. Mintha elemeiben minden jól működne, csak így egymás mellett/után keltenek disszonáns érzéseket. Összevetve az olyan nagy kaliberű sandbox-okkal, mint a Far Cry 3, a Skyrim, vagy az Assassin’s Creed… dolgozhattak volna még a felépítésén.

Dobhatott volna az összképen a narratíva, de itt se keressünk eget rengető dolgokat. A párbeszédeket már említettem, de elég furcsa, hogy még akkor is kényelmesen beszélget a kis csapat, amikor javában gyepálják őket a zombik. Ez nem épp organikus mesélés. Nem vagyok a híve az átvezető videóknak, de a statikus tereferéket azért feldobhatták volna valamivel. Történetről emellett nem is igazán beszélhetünk, ami egyáltalán nem volt gond, mert egyet mi is éppen átélünk és alakítunk – nincs benne jelentős, scriptelt dráma, a túlélésért folyó küzdelem a lényeg. A hangulat a maga vidéki amerikaizmusaival teljesen a helyén van, a már említett The Walking Dead mellett némi Alan Wake-féle „favágószínezet” is befigyel, és a karakterek tényleg kárpótolnak mindenért. Hogy maga a játék honnan hova fut ki, az egy elég érdekes kérdés, de javarészt csak mesterséges célokkal játszatja magát: gyűjts, lopakodj, fejlessz, ölj, menekíts. Ez pedig viszonylag hamar kimerül. A teljes, végtelenített sandbox egyébként nem is valósul meg egészen a Breakdown DLC-ig, onnantól viszont akármeddig darálhatjuk a játékot. Ezt igazából nem is tudom, hogy pozitívumnak vagy negatívumnak tekintsem – legfeljebb moroghatnék, hogy többet kell fizetni, de még azt se igazán, mert az alapjáték árával együtt is teljesen baráti…

A következő a helyzet. Minden hiányossága és furcsasága ellenére a State of Decay talán az egyetlen szórakoztató zombis játék, amely ilyen nagy távlatokban gondolkodik, és nem feltétlenül csak az akcióra helyezi a hangsúlyt. Ötvözi a karakterek interakcióját (The Walking Dead) és a szerepjátékosan addiktív gyűjtögetés-tápolás mechanizmusát (Dead Island), és még csak nincs is nagyon hazavágva az egész. Jó játék. Ha pedig még jönnek javítások és egyéb kiegészítők, esélyes, hogy többször is jó szívvel vehetjük elő a jövőben. Amennyiben az Undead Labs nem beszél mellé, ez a játék lesz a modellje egy készülő zombis MMO-nak, ami igazából meg is látszik rajta. Arra érdemes lesz odafigyelni! Platformok: PC, Xbox 360 Értékelés: 8/10
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. LGx
2013.12.12. 12:07
ami nem tetszik benne: teljesen random respawnoló zombik, kusza quest/leadership trecking.

ezeket leszámítva pár órát már elbohóckodtam vele, egész jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nedcoleman
2013.12.12. 12:48
Sajnálatos módon tényleg nem több a pc-s verzió, mint egy elsietett, átportolt valami. Bíztam benne, hogy nagyobb odafigyeléssel/tisztelettel állnak hozzá, de nem kapta meg. Igazából az Alan Wake pc-s konverzióját tudnám felhozni ide egy jó ellenpéldának. Azt tényleg nagyon jól megoldották... Hasonlóképp vártam ezt is - csalódnom kellett (pc).

Xbox verzió pedig szerintem túlságosan is ronda, és ott is vannak bőven zavaró dolgok. Hibái ellenére tényleg élvezhető - csak valahol nem kerek így ez az egész.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. McDuglas
2013.12.12. 13:05
Asszem, én még várok, amíg befejezik. Volt alkalmam kipróbálni PC-n, de még tényleg van mit finomítani rajta. De a koncepció miatt, még úgy is sikerült beleölnöm egy fél napot egyhuzamban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. i2k010
2013.12.12. 14:36
Valamiféle üresség van ebben a játékban. Kár, hogy pénznyelőnek készült, és nincs benne valódi történeti (akár csak valami szinten választható) szál...
Egynek jó lesz, ha pár év múlva elkészül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mikej95
2013.12.12. 19:48
Ez így nagyon félkésznek hangzik. Assassin's Creed is konzolporttá vált az idők folyamán, de érdekes tökéletesen irányítható(még egér sem kell, billentyűzet is bőven elég) és csak olyan bugok vannak amik konzolon is.
2 Dead Island és az World War Z jól megutáltatta velem a zombikat és a szánalmas copy-paste jellegét a műfajnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hympyke
2013.12.12. 19:54
Sokat toltam és jelenleg is tolom. Nem vágyok mély mondanivalóra zombis gémeknél. Pont jó kitölteni vele azt a 2-3 órát amit játékra szánok.. A DLCvel tolom, és nagyon élvezem. a végtelensok zombi végtelensok*3 lesz a Breakdownnal főleg éjjel. Itt nincs győzelem csak éppen megúszott összecsapások.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Meteoreso
2013.12.12. 20:00
Bemegyek a házba mert besötétedett ,bedeszkázom összes ablakot, bezárom az ajtót
van ágy lefekszem...
Akarom mondani lefeküdnék... Merthogy azt nem lehet, helyette a fél játékban éjjel bolyongva kószálsz mint egy alvászavaros mókus .
De legalább nem kell grafikára költeni
KUKA
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hympyke
2013.12.12. 20:23
Igen, horror gém nappal.. oké. A karaktereket váltogatni kell, most komolyan, mindenki evezős gályarab nehézségen tolna egy túlélő horror játékot....?
A grafikának az éjszakához túl sok köze nincs amíg van nappal is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. srobi
2013.12.14. 18:26
Nekem szinte minden hasonló játéknál a hátizsákkal van bajom. Itt is néhány pirula vagy töltény kb annyi helyet foglal mint egy balta vagy épp egy másik hátizsák. Szaladgálok az erdőben és nem találok egy darab fát amivel agyon üthetném az ellenséget. Random mindenhonnan előbukkanó zombik is kiakasztanak, minél többet ölsz annál többen lesznek mert ez így logikus. Az autók strapabírásáról és szállítási képességeiről nem is beszélve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hympyke
2013.12.15. 20:52
Breakdownnal tolom, még az első völgyből se jöttem ki, pedig rég megvan az RV. Már háromszor haltam a dagadt görényektől. Az alaphoz képest nagyon könnyen kettőbe tépnek. Már ki se szállok a kocsiból ha nincs gránátvetőm. Ja és persze hogy a tüzértámogatós picsát és megették
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!