iPon Cikkek

State of Decay YOSE – Felemás állapot

Dátum | 2015. 05. 12.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

Az Undead Labs 2013 júniusában debütáló alkotása, a State of Decay sikerét kevés dolog mutathatja jobban, mint hogy a Microsoft illetékesei a játék megjelenése után úgy döntöttek, hogy egy több évre és játékra szóló szerződést írnak alá az azt jegyző stúdióval. A nevéhez méltóan zombis programokra specializálódó stúdió első műve ugyanis messze a várakozásokon felül teljesített. Az Xbox Live-on keresztül kínált programból két kurta nap alatt összesen negyedmillió példányt adtak el, azaz óránként 5208, percenként pedig 86 digitális kópia talált gazdára belőle a piacra dobása utáni negyvennyolc órában. Bár az értékesítés üteme a kezdeti lendület után az iparág törvényszerűségeinek megfelelően lelassult, az időközben PC-re is kiadott játékból ugyanazon év november harmincadikáig elkelt több mint egymillió egység. Ennek java részét azonban az Xbox 360-as vásárlások tették ki.
Emiatt a szerződés megkötése után szinte biztos volt, hogy a játék tiszteletét fogja tenni Xbox One-on is, hogy a rajongók egy már ismert és szeretett játékot üdvözölhessenek az új masinán is, lehetőleg valamivel szebb köntösben. Azonban a fejlesztők több közleményükben is fontosnak tartották kihangsúlyozni, hogy az új változat több lesz egy egyszerű, grafikailag némileg feljavított variánsnál. Ahelyett, hogy egyszerűen csak átportolták volna művüket, mindvégig azon voltak, hogy új ötletek felhasználásával kiegészítsék azt. A munkálatok végeredménye a Year One Survival Edition, azaz a YOSE lett, ami az új Xboxon kívül számítógépeken is elérhető. Így a PC-s felhasználók is élvezhetik a felújított játékot. Lássuk, hogy lesz-e benne annyi tartalom, hogy megérdemelje a hangzatos YOSE titulust!
Mindenek előtt le kell szögeznem: maradéktalanul egyetértek Farkas Balázs kolléga 2013 decemberében megjelent cikkével. A State of Decay végre valami olyat adott a játékosoknak, amire évtizedek óta vártak. Jelesül egy olyan túlélőhorrort, amiben átélhetjük, milyen is az, ha szinte a nulláról kell felépítenünk egy közösséget, miközben minden sarkon emberhúsra éhes élőholtak tucatjai lesnek ránk. A programmal töltött órák során a saját kárunkon tanulhattuk meg, hogy a zombiapokalipszis során minden, gondos tervezés és mérlegelés nélkül meghozott intézkedés magában hordozza a gyors, mocskos és fájdalmas halál lehetőségét, még legedzettebbek is elcsúszhatnak egy banánhéjon. Minden mulandó és mindenki halandó. Éppen ezért, számos hibája ellenére véleményem szerint 2019 végén bérelt helye lesz az évtized legjobb, legeredetibb és legemlékezetesebb alkotásait felsoroló listákon.
Ez azonban sajnos mit sem változtat azon, hogy a legfrissebb kiadásban egyfelől szinte semmi újítás nincs, másfelől pedig kalandjaink során régi ismerősökként köszönthetjük az összes megutált bugot és logikátlan marhaságot. Az kétségkívül rendes dolog, hogy a játék az alapsztorin túl magában foglalja a végtelenített sandbox módként funkcionáló Breakdown és a sereg tagjainak küzdelmét bemutató, Lifeline címre keresztelt letölthető tartalmakat is, de ez kis túlzással majdhogynem a legpozitívabb, amit elmondhatunk róla. Bár leírva soknak tűnhet az új tartalom, érdemben alig bővül ki az alapjáték. Kapunk egy új küldetés és járműtípust, néhány új autóskint, két korábban nem látott lőszerfajtát, egy mindig velünk lévő, semmit sem érő kést, valamint összesen harminc percnyi új zenét, és minden módban használhatjuk a Lifeline olyan újításait, mint a lőszergyártás vagy a főzőcske. Ez utóbbi valóban hasznos funkció, a többi nélkül azonban teljes lenne az életünk. Különösen az új küldetés elkeserítő, mert annál fantáziátlanabb ötletet, mint hogy ledobnak valahova egy értékes tárgyakkal teli csomagot ami körül a szokásosnál több és erősebb élőhalott lézeng, komoly kihívás lett volna kitalálni. Ezeken kívül attól függően, hogy megvettük-e az 2013-as kiadást, négy vagy öt új túlélővel bővül a játszható karakterek listája. Amennyiben pedig május tizenkettedikéig előrendeljük a programot, kapunk egy kocsit, egy fejszét, meg egy gépfegyvert. Mindezért harminc, vagy ha már ha korábban megvettük az eredetit, húsz eurót kell fizetnünk. Ha korábban még nem ruháztunk be a játékba, ez az ár egészen elfogadható, de az, hogy az alapjáték birtokosainak néhány jelentéktelen apróság miatt kétszer kelljen leszurkolniuk a State of Decay árát, abszurd.
A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy grafika alig-alig javult valamit. Meg merem kockáztatni, hogy ha fognánk öt-öt véletlenszerű képmentést a korábbi és a mostani kiadásból és megkérnénk a játékot jól ismerőket, hogy mondják meg, melyik van az újból és melyik a régiből, akkor jó pár esetben csak a szerencséjükön múlna, hogy eltalálnák-e. Az animációk még ennyit sem változtak. Változatlanul röhejes látvány, amikor hirtelen fékezésnél a zombik minden fizikai törvényt meghazudtolva zuhannak le a járgányunkról, de a karakterek mozgása is darabos egy kissé. Ezeket a negatívumokat azonban, még ha fogcsikorgatva is, de úgy-ahogy el lehetne nézni, ha helyrepofozták volna a programkódot. Ez természetesen nem történt meg, így a lassan két éve a piacon lévő alkotás legújabb variánsa változatlanul tele van idegborzoló bugokkal és furcsaságokkal.
A zombik rendszeresen beleragadnak a falakba, majd minden átmenet nélkül kiszabadulnak és az orrunk előtt teremnek. A nálunk lévő tárgyakat csakis a kocsik csomagtartójában, vagy speciális konténerekben helyezhetjük biztonságba. Tehát a felszerelésünket valami felfoghatatlan ok miatt nem tehetjük be bármelyik fiókba vagy szekrénybe, és az sem megengedett, hogy a földre dobjuk őket. Ezért ha helyet akarunk csinálni a tárgylistánkban, tízből kilencszer kénytelenek vagyunk megsemmisíteni a kevésbé értékesnek gondolt cuccainkat. Mivel az emberiség történelmének legsúlyosabb katasztrófáját éljük át, és egyetlen zacskó chips, vagy doboz petárda is komoly érték, ennél hülyébb megoldást akkor sem találhattak volna a fejlesztők, ha hosszú hónapokon keresztül kerestek volna egyet. Az irányítás megtanulásában segíteni hivatott feliratok is pontatlanok. Én például az első alkalommal ahelyett, hogy csöndben kivégeztem volna egy rémséget, egy elegáns mozdulattal alfelen billentettem, ami majdnem az életembe került. Abba pedig már bele sem érdemes menni, hogy mennyire illúzióromboló, hogy még a legócskább deszkakerítést sem tudjuk elsodorni egy nyolcvan kilométer per órával haladó, egy-másfél tonna körül mozgó súlyú kocsival. Más játék belerokkanna ennyi hibába, de a State of Decay ékesen bizonyítja azt a tételt, miszerint az egész több, mint a részek összege. Vagyis ezek a problémák, bár néha az idegeinkre fognak menni, nem nyomnak annyit a latban, mint a hatalmas bejárható terület, vagy a semmivel sem összehasonlítható atmoszféra. Ettől függetlenül nem lehet szó nélkül elmenni a program hiányosságai mellet, különösen hogy majdnem két évük lett volna a fejlesztőknek arra, hogy foltozzák a játékot.
A korábban olvasottak alapján egyértelműnek tűnhetne a negatív verdikt. A helyzet azonban szerintem jóval bonyolultabb a megszokottnál. A Heroes of Might and Magic 3 HD változatának górcső alá vételekor teljesen jogosnak éreztem, hogy összességében átlagosra értékeljem a játék PC-s változatát. Mivel az, bár rendkívül szórakoztató, a némileg jobb grafikát leszámítva semmit nem ad hozzá az élményhez, ráadásul nem tartalmazza a kiegészítőket. Magyarán szólva számítógépekre nem éri meg megvenni, hiszen a GoG-ról fele annyiért a miénk lehet az Armageddon's Blade, és a Shadow of Death is. Jelen esetben viszont mellékelve vannak a DLC-k és némi változás is érezhető, még ha nem is különösebben látványos. Bármennyire komolytalanok is az új elemek, azt nem lehet kétségbe vonni, hogy az alapjátékban nem voltak benne. A 2013-ban debütáló kiadást megvásárlók viszont teljes joggal érezhetik magukat becsapva, mert még a nekik kínált diszkont ár is túl magas azért cserébe, amit kapnak. Ellenben, aki még soha nem játszott a State of Decay-el, az ha kicsivel is, de jobban jár, mint ha az alapjáték mellett tenné le a voksát. Éppen ezért úgy vélem, a YOSE gyakorlati értéke nagyban függ attól, hogy volt-e szerencsénk az eredetihez. Amennyiben igen, még a harminchárom százalékos kedvezménnyel is csak akkor érdemes megvennünk az Undead Labs régi-új művét, ha belső késztetést érzünk arra, hogy támogassuk a stúdiót. Ugyanis még mindig meg tudjuk venni a kiegészítőket, ami olcsóbbra jön ki, mint az új variáns, és messze nem vesztünk annyit, ami miatt megérné közel a dupláját fizetnünk. Ha viszont még egyszer sem bújtunk bele Marcus Campbell, Ed Jones, Maya Torres és a többiek bőrébe, a roppant idegesítő bugok és hiányosságok ellenére is vétek lenne elszalasztanunk ezt a második esélyt. Értékelés: 8.3/10 Platformok: Xbox One, PC Tesztplatform: PC
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. hcsa
2015.05.12. 09:44
Nekem eddig kimaradt. A grafikát elnézve, már az eredeti is elavult lehetett... És ha még bugok is vannak/maradtak benne, akkor tényleg másban kell nagyon jónak lennie a sikerhez. Az a szomorú, hogy egy játékot vagy a sztori ad el, vagy a grafika, de hogy "kettő az egyben" megkapjunk valamit, az ritkán működik, pedig nagyon kellene! Mindent összevéve, én a helyedben jobban lehúztam volna (6-7,5) mert ma már két év távlatából ezt nem lehet elnézni. Mondom ezt úgy, hogy még screenshotot is most látok először a játékból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. predike07
2015.05.12. 10:30
Állítólag a hibái ellenére is egy nagyon jó és hangulatos játék.Én is csodálkozom,hogy mindefele jókat írnak róla a hibái ellenére is.
Majd egyszer kipróbálom ha rávisz az unalom.
Állitólag Magyar felirat is készül hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. i2k010
2015.05.12. 10:41
"Éppen ezért, számos hibája ellenére véleményem szerint 2019 végén bérelt helye lesz az évtized legjobb, legeredetibb és legemlékezetesebb alkotásait felsoroló listákon. "

Biztos, hogy 2019-et akartál írni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. i2k010
2015.05.12. 10:47
372 órám van az alapjáték + 2 DLC kombóban, 100%-os achievement, minden küldetés teljesítve [nyilván, a végtelenről nem beszélek], és a hibái ellenére is élveztem.
Azt viszont én is szemen köpésnek érzem, hogy a teljes játék tulajdonosaként majdnem ugyanannyit kellene fizetnem a kicsit [nem nagyon] kipofozott, felbontást növelő változatért, pár aprósággal megspékelve.
Mondanom sem kell: nem is vettem meg. Majd talán, 3 euróért, évek múlva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Magrathea
2015.05.12. 12:02
Még szerencse, hogy itt vagy Te és megmondod a tutit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Magrathea i2k01...
2015.05.12. 12:04
Az évtized legjobbjait nem a dekád közepén választjuk meg! Szóval nem elírás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. djgeg
2015.05.12. 13:04
Igen mert egy terméket azért vesznek meg évek múltán is mert "csak hypeolt szar".....
Te komolyan gondolod ezt vagy tényleg ennyire elhiszed a hülyeségeket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. FaL
2015.05.12. 14:06
"dekád"

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. BReal FaL
2015.05.12. 14:35
"dekád (görög) Régebben "évtized"értelemben fordult elő. Nemzetközi szó."

Mi a problémád vele?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. FaL BReal
2015.05.12. 15:49
Semmi! Gondolom Te is az az ember vagy, aki a nadrágot is pantallónak, a szemüveget is okulárénak, a képeslapot is anzixnak, a csendet is szilenciumnak, stb hívod. Élvezetes lehet veled beszélgetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Magrathea FaL
2015.05.12. 16:24
A szóismétlést kívántam elkerülni az idegenszó használatával. Ilyenkor véleményem szerint "bocsánatos bűn".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.12. 16:45
Persze, gondoltam, hogy arról van szó

Csak ilyenkor mindig ez ugrik be
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim Magra...
2015.05.12. 16:48
Nem kell mentegetőznöd, nem a te szegénységi bizonyítványod, hogy egyesek lehidalnak egy-egy ilyen kifejezésen ...

Aki szép magyar nyelvünk hamisítatlan valóját akarja élvezni, annak teljes ugor/avar/szláv/török/latin/francia valójában, hitvány görög kifejezések, és anglicizmusok nélkül, az olvasgasson kurucinfót ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.12. 17:02
touché, mon ami!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. i2k010 Magra...
2015.05.12. 17:50
Ahogy az évtizedre visszatekintés sem azt jelenti, hogy még abban írjuk meg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. KatonaKM Magra...
2015.05.12. 17:51
Teljesen egyetértek. A szóismétlés, az egyrészt-másrészt felvezetés és sok más fordulat inkább elkerülendő, minthogy olyan szót írjunk le, amit nem mindenki ért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. matt0123
2015.05.12. 21:52
#1
Mindent összevéve, én a helyedben jobban lehúztam volna (6-7,5) mert ma már két év távlatából ezt nem lehet elnézni. Mondom ezt úgy, hogy még screenshotot is most látok először a játékból.

Végül is ez egy teljesen ésszerű magyarázat. Mintha azt mondanád, hogy Párizs egy szar hely, mert csigát esznek, de még nem voltam ott.

#5

A másik szakértő is itt van, szerencsére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Meteoreso
2015.05.13. 17:51
Most ez a YOSE csak Direct X 11 en indul be?
Mert nekem nem indult... az alapjáték meg igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hympyke
2015.05.14. 14:05
Hát nálam is kinyíl a bicska az árát látva mikor mindkét kieg megvan+a játék. A bugokról olvasva lemondtam róla. Nagy bug egyébként nem volt az eredetiben se, soha nem pusztultam meg bugtól. Sok-sok órám volt benne, engem az zavart hogy fogyott a készlet akkor is ha be se léptem játszani. Reálisan értékelve az alapjáték+kiegek birtoklóinak kb 5euroért kellett volna kínálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. i2k010 Meteo...
2015.05.15. 09:25
@Meteoreso - igen, DirectX 11-es VGA nélkül meg se nyikkan a termék.
Amit meglehetősen rossz döntésnek tartok én is a fejlesztők részéről.
Az áráról meg már kifejtettem a véleményemet. Majd rohadt olcsón, hogy lássam, mi is ez. Az eredeti alap+2 DLC mellé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Resike
2015.05.16. 21:05
Nagyon jó hangulata van ennek a játéknak, aki még nem próbálta annak erősen ajánlott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Gigabo_77
2015.05.21. 16:57
Elindultam anno a mediába körülnézni egy kicsit egy esős unalmas szombati napon majd megakadt a szemem ezen a csodán és azóta se tudok leszálni róla) Jó a hangulata izgalmas open world és tele egy halom zombival. nem lehet ezt a játékot semmilyen patchel se tönkretenni, mert mindigis jó lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!