iPon Cikkek

Street Fighter IV - A PC-s menet

Dátum | 2009. 07. 10.
Szerző | Chocho
Csoport | JÁTÉK

Mikor a Capcom bejelentette, hogy a legendás Street Fighter sorozat negyedik felvonása PC-n is tiszteletét teszi, még a leghidegebb vérű játékosoknak is a homlokukra szaladt a szemöldökük. Verekedős játék számítógépen? Mikor is volt ilyen utoljára? Nos, nem akarok becslésekbe bonyolódni, de személy szerint az 1998-cas Mortal Kombat 4 óta nem emlékszem, hogy PC-re is megjelent volna valami ebben a stílusban. De most fordult a kocka! Itt a Street Fighter IV, ami gyönyörű grafikát, forradalmi irányítást és internetes játékot ígér. Lássuk hát, állja-e a szavát!

Az átvezető animációk gyönyörű rajzokat kaptak
Chun-Li legendája

Akik esetleg lemaradtak volna a '90-es évek nagy SF őrületéről, olvassák el a sorozatról szóló cikket, hogy azért képben legyenek. A Street Fighter IV nem egyszerű verekedős játék, hanem amolyan hagyományőrző próbálkozás, ami igyekszik a lehető legtöbbet megőrizni híres elődei szellemiségéből. Ha ismerősek vagyunk a Street Fighterek világában, akkor nagyon sok apróságot fel fogunk fedezni, ami bizonyítja, hogy ez nem csupán egy újabb remake, hanem igazi negyedik rész, ami ennyi év eltelte és ekkora változások után nagyon merész húzás. Ám talán pont emiatt működik a recept, és egy meglepően jó játékot főz ki a rengeteg lehetőség és iszonyú magas elvárás-hegyek tengere fölött. Nehéz szavakba önteni azt az érzést, ami elönti az embert a program alatt, mert ez nem csak a friss élmények hozta öröm, hanem egyéni nosztalgia is. Már itt, az első ponton nyer tehát a Street Fighter IV, hiszen a hangulata fergeteges.

Igen, 2P... hol is van az a gomb?
A játék a klasszikus Street Fighter sallangokkal indít, azaz a mindent elsöprő intró után egyből a főmenüben találjuk magunkat, hogy kiválasszuk a nekünk tetsző játékmódot, és már mehet is a bunyó. Elsőre érdemes az Arcade meccsekkel kezdeni, hiszen a 25 karakter nagy része csak ezek teljesítése után lesz elérhető. Mindegyik szereplő más és más kis sztorival indít, bár mindegyik ugyanazon nagy harcművészeti összecsapás körül bonyolódik. A sorozat rajongói elégedetten nyugtázhatják, hogy az összes kedvenc helyet kapott az új részben. Ahogy a verekedős játékoknál ezt már megszokhattuk, apró kisfilmek kötik őket össze, amik ezúttal anime betétek, ezáltal fokozva a japán hangulatot.

Harc felsőfokon

A játékmenet a megszokott Street Fighter rendszerben mozog, vagyis megint elmondható, hogy nincs "jó" és "rossz" karakter. Akárkivel tanulunk meg játszani, elsajátíthatjuk a verhetetlenséget, és ez nagyon csábító, mert tényleg személyre szabott stílust nyújt a közönség sokféle képviselőjének. Vannak persze akik jobban rúgnak, gyorsabban kombóznak, vagy biztosabban védenek, de ezen tulajdonságok éppen megfelelő mennyiségű negatívummal kiegyensúlyozva kerülnek tálalásra. Az egyetlen dolog, ami ebben nem tetszett, a csalás, amit a mesterséges intelligencia bizony elég gyakran művel. Sokszor volt, hogy abszolút megcsinálhatatlan mennyiségű kombót és ütést vitt be egy szempillantás alatt. Érdekes, hogy ezt csak az arcade módban láttam, a sima VS nem okozott gondot. Talán így akarták érzékeltetni a harcok és a sztori katarzisát? Nem tudom, de legutóbb csak a Dead or Alive 4 húzott fel ennyire.

Mindenki erre a meccsre várt!
Szó mi szó, mindez megbocsátható, hiszen betudhatjuk a fent még jó értelemben említett hagyományőrzésnek. Akik ismerték anno a Street Fighter 2-t, tudják, hogy annak a főellenfele, Mr. Bison is közel legyőzhetetlen volt, és lehetséges, hogy ezt akarták felidézni a nagy nosztalgia jegyében. Akárhogy is, szerencsére a normális, VS-ben tapasztalható mesterséges intelligencia nagyon jól vizsgázik, és ami még jobb, az SF IV végre nem csak a profik játéka. A nehézségi szintek kiválóan skálázhatók, így a legnehezebb tényleg a ring királyainak, míg a legkönnyebb a frissen becsöppenő husikáknak nyújt kellő kihívást. E téren nem is tudok belekötni a programba, még ha akarok sem, szóval tessék szépen gyakorolni, még practice mód is jutott.

Azért a végkimenetele sejthető volt...
A verekedős játékok persze sosem a gép elleni csatákról szóltak igazán, hanem a haverok nyolc napon túl gyógyuló sérülésektől mentes elgyepálásáról. Erre itt is van lehetőség, és hála a - kötelezően használandó - Windows Live!-nak, nem kell semmi, csak egy Internet kapcsolat. A szervereken velünk egy szinten tartó játékosokkal mérhetjük össze tudásunkat. Ha viszont ezt túl személytelennek éreznénk, - mert mi tagadás, az kicsit - nem kell mást tennünk, mint leültetni magunk mellé valakit, és a kezébe nyomni egy kontrollert.

Nem vagyok piás, ez a stílusom!

Igen, kontrollert mondtam, de nem azért, mert a program játszhatatlan lenne a billentyűzetről. Hanem mert úgy kényelmesebb. Az irányítás egyébként jól lett PC-re szabva, és tényleg könnyen beletanulhatunk, bár igaz, hogy a különleges támadások előhozása még mindig nehézkesebb, mint egy gamepad esetében. Ennek ellenére akinek nincs ilyen kontrollere otthon, az is nyugodt szívvel beruházhat a játékra, mert játszható, mi több, élvezhető lett. Az egyetlen gond, hogy a játék "nyomd meg az A-t vagy a 2P-t" kiírásaival néha nem tudunk mit kezdeni. Ezeket azért nem ártott volna a PC-re szabni.

A karakterek animációja zseniális
Ha már a PC-s verzió sajátosságainál tartunk, beszéljünk kicsit a grafikáról is. Itt ez nem csak sokszögek és textúrák halmazát jelenti, hanem egy egész stílust. A látvány az első képkockától az utolsóig földbedöngölően szép, eredeti animációs megoldásai pedig a legszkeptikusabb SF II fanatikust is mosolyra késztetik. Mikor valami bonyolultabb mozdulatot teszünk, az egész csata leáll egy fél másodpercre, igazi animés, SF-es mozgáskultúrát alkotva. Zseniális. Mindehhez sok grafikai szűrő és egyéb okosság járul, aminek köszönhetően nagyon szép játék lett a Street Fighter IV. A karakterek olyanok, mint a régi rajzolt szereplők "megháromdésedett" változatai, a hátterek tele vannak élettel és csodálatosan festenek... mesés. S hogy mi ennek az ára? Semmi. Komolyan, ehhez a játékhoz alig kell gép. Utána olvastam a fórumokon, hogy kik mivel játsszák, és még a régi, egymagos procik tulajdonosai sem kellett, hogy csalódjanak. Az én itthoni vasamon (AMD 4400+; HD 3870; 6 giga RAM) 720p-s felbontás és látványjavítók mellett süvített a teljes pompa, szóval tessék megnyugodni, nem kell űrhajó.

Hát igen, nincs veszélyesebb egy feldühített nőnél
A hangokkal már nem voltam ennyire elégedett. Trailerekben volt szerencsém hallani az eredeti, japán szinkront, és ahhoz képest az angol kissé élettelennek tűnt. A színészek nem adták olyan jól a karaktereket, s bár ez se rossz munka, lehetett volna itt jobbat csinálni. A zene ellenben remek, ahogy az összes SF-nél, és igaz ez a csatazajokra is. Ajánlom, hogy aki csak teheti, próbálja ki egy komolyabb hangrendszer társaságában, mert a nagyobb bunyók alatt szétesik a szoba a dübörgő robajtól. Az intró alatt szóló számmal meg vigyázat, mert ha sokat hallgatja valaki, sose tudja majd kiverni a fejéből.

Kiütéses győzelem

A Street Fighter jött, látott, és ütött, de keményen. Kötelező vétel a stílus szerelmeseinek, de még azoknak is ajánlom, akik idegenkednek a verekedős játékoktól, mert ez még őket is nagyon eredeti élménnyel ajándékozhatja meg. A program tartalmi mélysége miatt hónapokra le tud kötni még egyszemélyes módban is, hát még multiban. Egyetlen komoly negatívuma van: időgyilkos. Randi, suli és meló előtt sose álljon neki senki!

Chocho

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

33. Soulflier
2009.07.10. 12:35
Szerintem nagyon jó, bár a régiekkel nem játszottam, szóval azt nem tudom hogy azokhoz képest ez mit hoz.
Jó ötlet szerintem a feloldható tartalom: artwork-ök, külön választható az egyes karakterek beszédének nyelve. Egy Logitech RumblePad 2-vel tökéletesen jól eljátszogatok vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Mike8606
2009.07.10. 13:17
Sziasztok! Nem vagyok járatos a verekedős játékokban és azt szeretném kérdezni, hogy lehet e egymás ellen játszani, és ha igen akkor gamepad-billentyűzettel esetleg lehet e 2 gamepad-ot egyszerre működésre bírni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Blade0012
2009.07.10. 13:38
nedcoleman: szvsz az összes plusz effekt nagyon béna...az ink-től meg egyenesen a hányinger kergetett...off és már nincs is probléma a garffal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. andrew1988
2009.07.10. 16:57
tszaboo, te most miről beszélsz?

más:

a japán szinkron hangokat az első arcade végigjátszás után feloldja a játék.
kiválasztható hogy mindenkinek japán legyen, vagy karakterekre is lelehet bontani, hogy ki hogy beszéljen.... tehát ezt a negatívumot kilehet húzni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Fallen
2009.07.10. 17:34
Ami el lett rontva (főleg multiban érződik), hogy a karaktereket osztályokba sorolták (S, A, B, C, D), így kb. ha nem vagyok tápcsíter erős karakterrel, simán szanaszét vernek. Nem vagyok nagy fenomén, de amikor a védekezést is jól használva, álmomból felkeltve is jól kombózva agyonver Sagat az alap rúgásokkal és ütésekkel, majdnem perfektre, az kicsit nem tetszett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Chocho
2009.07.10. 19:49
andrew1988: Nem húznám le a negatívumok közül, mert az angol attól még vacak maradt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. eXticey
2009.07.10. 20:20
andrew, nem kell végigjátszás a japán szinkronhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. andrew1988
2009.07.10. 20:40
ahhoz hogy feloldd őket igenis egyszer 1 karakterrel végigkell vinni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. gebana
2009.07.10. 21:52
lehet velem a bibi, de én ilyennel nem nagyon tudnék otthon játszani. unalmasak, tartalom nélküliek. épp ezért való a konzolosoknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. homeware
2009.07.10. 21:58
tszaboo:
Jólvan, köszönjük, most menj és játssz RTS-s és kattintgass, ahhoz minimális ügyesség kell. Ha nem érdekel a játék, felesleges hozzá kommentelni, ennyi. Maradjunk annyiban, hogy PC-re manapság ALIG jön egy-két értelmes játék, csak hegyekben zúdul ránk a sok tucatjáték, amik általában "film adaptációk" és kb annyi értelmük is van. Ja és persze minden játék UT3 engine-el készül és még a grafikájuk is kb ugyan olyan éppen ezért. Én személy szerint már unom. Egyedül RTS és FPS jön csak PC-re, meg RITKÁN egy-két autós cucc. Na ezek jönnek tonnaszám, de már a könyökünkön jön ki. (mármint FPS/RTS)

Egy Street Fightert viszont nem könnyű megtanulni játszani és nem is jön félévente, viszont aztán nagyon sokáig el van vele az ember. Persze fel lehet venni a kontrollert és véletlenszerűen ütlegelni, de ha igazán jól akar az ember játszani, ahhoz GYAKORLÁS kell.

Ami a multit illeti, én két Logitech Dual Action (v1.0) tulajdonosa vagyok. Szerencsém van, mert míg más játékoknál kissé gáz a d-pad, ezen pont előny a nyegedköríves ujjcsúsztatások miatt. Miután bekonfigoltad, már könnyen haszálható és én kifejezetten szeretem amikor NEM az van kiírva, hogy Button 1, 2 vagy Space, Ctrl, hanem a Konzolos A, B, X, Y, mert ezeket álmomból felébresztve is ismerem és nem kell a joyra néznem hozzá. Ha valakinél két különböző kontroller van, az gondokat vethet fel, mert a játék beállításaiban csak egy kontrollert enged állítani, így pl a menüben zavaró lesz ha két különböző joy van, de a játékban már nem számít úgy sem. A billentyűzet+joy kombó is megoldható persze. Haverommal rengeteget ütlegeltük egymást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Adriján
2009.07.11. 09:34
homeware: nagyon büszke lehetsz rá h 4 gombot álmodból felébresztve is felismersz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Blade0012
2009.07.11. 10:09
tszaboo: abból a betűhalmazból kb annyit sikerült kibogoznom, h pc-re csak valamilyen mélyebb tartalommal/mondanivalóval rendelkező játékok jönnek...gondolom, arra te is rájöttél, h ez mennyire nem igaz :S

homeware: néha egy RTS-hez t=obb ügyesség kell mint vmilyen FPS-hez...amúgy meg:

"Ja és persze minden játék UT3 engine-el készül és még a grafikájuk is kb ugyan olyan éppen ezért. Én személy szerint már unom. Egyedül RTS és FPS jön csak PC-re, meg RITKÁN egy-két autós cucc."

Sem az FPS-ek, sem az RTS--ek nem jönnek tonnaszám, ˝szintén szólva az utóbbi hónapkban, csak egy valamire való FPS-ről (Call of Juarez) és egyetlen egy említésre méltó RTS-ről sem tudok...az Unreal Engine meg no comment, ostobaságokat beszélsz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. BlackPegas...
2009.07.11. 10:33
10 évig volt több konzolom is, elég sok verekedős/küzdős játékom is volt, stb.
5 éve van számítógépem, és mindenfélével játszok, verekedősökkel is - mert igen, van PC-re, csak nem sokan tudják (pl: Guilty Gear XX - keressetek rá...).

A Street Fighter sorozat meg soha nem érdekelt, egy ismerősnél játszottam vele kb 3x...
Ezt a negyedik részt meg kíváncsiságból néztem meg, és nagyon tetszik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Svindler
2009.07.11. 12:08
Ehh... sok sületlenség röpködött itt, de csak kettő volt ami fenyegette a biztosíték épségét.

Adriján: szeretném megkérdezni, hogy abból a töménytelen verekedős játékból ami kijött PC-re idén, melyik volt jobb az SF IV-nél? Sajnos olyan sok van, hogy hirtelen nem tudom melyikre gondolhatsz

A másik ez a "tartom nélküli" szöveg, amit nem csak a játékra sütöttek el, hanem a konzolokra is. Ezeket a PC fanboy urban legendeket jó lenne már elfelejteni 2009-ben, szinte minden platformra van minden, mégha hiánycikkek elő is fordulnak (pl konzolon RTS-ek, PC-n az általam kedvelt jRPG-k)

Hogy ontopic is legyek, már azt se tudnám megmondani mikor volt az, mikor az SF2-vel játszottam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. homeware
2009.07.11. 12:33
Ne értsetek félre, magával az RTS-el mint játékstílussal nincs különösebb bajom, de azért a legtöbb RTS-ben tényleg az egéren kívül nincs szükség másra - egyedül a nyilakat kellett eddig RTS-ben használom, azokat is csak scrollozáshoz - persze ott nem ez a lényeg, ott mást kell megtanulni.

A játékra adott 95%-al egyébként teljesen egyet értek. Stílusának igazi gyöngyszeme ez a játék. Én nem rónám fel hibának azt, hogy a játék nem teljesen a sztorira épít, hanem a játékmenetre - ami egyébként több mint kiváló lett. Ez így van jól és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Chocho
2009.07.11. 12:48
A 95%-ról annyit, hogy a játék stílusán belül igenis megérdemelt szám. Több verekedős stuff volt már a kezem alatt, de ez szinte tökéletes, és mindez egy számítógépes porttól nagyon komoly dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Adriján
2009.07.11. 13:02
Guilty Gear X2.. kb milliószor jobb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. andrew1988
2009.07.11. 13:27
aki igy irja a nevét hogy Adriján attól sok IQt nem is várhatunk el...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Adriján
2009.07.11. 13:46
én sem személyeskedtem te nem tudom mér teszed..
am nézz utánna az iq fogalmának..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Adriján
2009.07.11. 14:09
OFF:
"Adriján"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. BlackPegas...
2009.07.11. 14:39
Én jó Guilty Gear XX - játékos vagyok, és szeretem is.
A Street Fighter IV is jó a maga módján.

A játék kivitelezését, grafikáját csak dicsérni tudom!
Ha egy új Guilty Gear-t így csinálnának meg, az fantasztikus lenne!

Mint lejjebb írtam, soha nem szerettem a SF világát, sem a játékot.
Az a tény hogy ez az új rész így meg tudott fogni, engem lepett meg a legjobban, de ez akkor is így van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Svindler
2009.07.11. 20:35
A GG és a Trilogy ezer éves cuccok (és speciel a trilogy szerintem gyenge is, nagyon lehúzott bőr szaga volt, az utolsó MK pedig, amiben a DC is benne volt az egyenesen siralmas...) Ettől függetlenül a maguk idejében ezek nagyon jó cuccok voltak azt elismerem, én még az első PS2-es MK-t is bírtam, de aztán sikerült olyan részt is összehozniuk amiben az autókázós minijáték nagyobb fun volt mint a verekedés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. BlackPegas...
2009.07.11. 21:51
A GG játékokból az XX reload a legjobb! És időtlen!
Japánok fanok készítettek egy modot hozzá, amivel lehet a neten egymás ellen játszani!! A szervert is biztosítják! Átlagosan minden nap vagy 100-an vannak fent.
Én is fenn voltam, de a kontrollerem kezd meghalni, és még nem jött meg az új.

Ha valaki ismeri a játékot, és érdekli a lehetőség (és tud angolul), az küldjön nekem egy e-mailt! z45s69@gmail.com
Csak haladó vagy inkább jobb játékosok merészkedjenek fel a netre, különben sírás lesz a vége!

Egy kicsit OFF, de nézzétek el a ritka jó játékok szellemében
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. dragon83
2009.07.11. 23:12
Én amennyire szeretem az ilyen verekedős játékokat, kb olyan béna vagyok bennük. Persze tudom gyakorolni kellene, de ahhoz meg lusta vagyok. Itthon megvan a Tekken 5, abban elég halovány a teljesítményem. Guilty Gear XX-szel játszottam többet, ott azért megütöttem a középszint alját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Bobobo
2009.07.13. 12:19
Valóban, gyönyörű a grafika, különösen a trailerben tetszett, szemkápráztató.
Teljesen visszahozza a klasszikus Sf hangulatot. Egyetlen komoly hiányossága
a néhol rendkívül sablonos karakterek.C viperen , a nőnemű plázapatkány, a mobilozásával az őrületbe kergetett. Abel is tök jellegtelen, viszont szemétmód erősre sikerült kombóival. Viszont a dagi rufus a pocakrengéseivel imádnivaló.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Chocho
2009.07.31. 01:12
Brundle: Teljesen külön van, nincs cross-platform.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gera021
2009.07.31. 14:02
szeva,
el lehet vele játszani, de idegesitö h nem tudok 2 embert megszerezni, tudtok segiteni? Amelyiknek gömb van a hasában, a másik pedig a az öreg nagy darab "mester szenszejjj" :-)))), köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Rashool
2009.08.12. 11:01
Sziasztok!

Arra lennék kíváncsi, hogy van-e valaki aki Games for Windows Live-on játszik vele? Én pár hete tolom, de nem találkoztam még magyar emberrel.

Üdv,

Áron

(gera021 @ 2009 Jul 31, 13:02) szeva,
el lehet vele játszani, de idegesitö h nem tudok 2 embert megszerezni, tudtok segiteni? Amelyiknek gömb van a hasában, a másik pedig a az öreg nagy darab "mester szenszejjj" :-)))), köszi

Szia Gera!

Gouken (szenszejj) a következ? képpen unlockolható: el?ször is meg kell szerezni rajta meg Seth-en (gömbös has
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tomas-bpm
2009.08.13. 00:23
Feltettem nemrég a játékot, és elég láma kérdésem lesz, de sajna nem találtam meg a megoldást....kiírja ugye hogy press 1p..game overnél pl. de mivel ezt a gombot én nem találtam meg hol lehet beállítani, így nem is tudtam, amiket meg próbáltam nyomni attól csak gyorsabban járt le az idő, a végeredmény eddig 5 game over úgy hogy nem sikerült 1 gombal sem aktivizálnom a folytatást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Rashool
2009.08.13. 10:00
Hali!

Nem láma kérdés, teljesen logikátlan a megoldás. Nyomd az "Esc" gombot és akkor tudod tovább folytatni a játékot.

Üdv.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gera021
2009.08.13. 10:34
nagyon szépen köszönöm a segitséget Rashool,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. BlackPegas...
2009.08.23. 16:07
Ezt nézzétek meg!!! =)

Egy új "verekedős" game! Ez a nekem való!
http://www.blazblue.com/?cat=5
http://www.blazblue.com/
http://www.fightersgeneration.com/games/blazblue.html

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Rashool
2009.08.31. 09:21
Valaki még innen tolja a PC-s verziót online?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!