iPon Cikkek

SWTOR: Knights of the Fallen Empire - Majdnem KotOR 3

Dátum | 2015. 12. 07.
Szerző | Nephin
Csoport | JÁTÉK

A közeledő új Star Wars-mozifilm miatt a Bioware és az EA talán a legjobb időpontot választotta, hogy a hypevonatra ülve kiadja a Star Wars: The Old Republic (SWTOR) új kiegészítőjét, a Knights of the Fallen Empire-t (KotFE). Az EA-től messzemenőkig meglepő módon a KotFE-t minden előfizető megkapja, azok is, akik bármennyi idő óta most fizetnek elő első alkalommal, vagy akár még sosem voltak subscriberek. Elég egy hónapnyi összeget rááldozni és hozzájutunk az eddig megjelent összes kiegészítőhöz, plusz a KotFE kezdeteihez. Az update ugyanis epizodikus formában érkezik, ez azt jelenti, hogy első körben 9 fejezetet kapunk, tehát a történetnek még korántsem lesz vége. Ha úgy akarjuk, megvárhatjuk, míg az összes fejezet kijön és szintén egy hónapnyi előfizetéssel megkapjuk a teljes történetet, plusz a korábbi kiegészítőket. Kész főnyeremény, főleg mert a KotFE története részben a Shadow of Revan update sztorijára épül, legalábbis kezdetben. Mindegyik fejezet nagyjából egy bolygónyi sztorinak felel meg az alapjátékból, gyakorlatilag nincsenek mellékküldetések, nagyon hangsúlyosak és gyakoriak a videóbetétek és párbeszédek, amitől az egész játékmenet szinte egy interaktív film benyomását kelti. Ez adja a kiegészítő központi magját.
Játéktechnikailag ugyanazt kapjuk, mint eddig, nem változtattak túl sok dolgon. A már említett filmes részek remekül sikerültek, a köztük lévő konkrét játékélmény most sem fog a képernyő elé szögezni, ha alapvetően gondjaink voltak vele, cserébe valószínűleg nem üldöz el, ha eddig is megfelelt. A megszokott mobcsapatok, mozdulatok és képességek várnak minket, standard MMO-harcrendszerrel, ami sajnos – főleg az igazán izgalmas történet tükrében – őszintén szólva kicsit unalmas volt. Kifejezetten bosszantott, mikor szöszölni kellett a karakterrel a haladáshoz, hogy láthassam a következő bejátszást. Ez annak is köszönhető, hogy a Bioware végre visszatérni látszik a Knights of the Old Republic (KotOR) és az SWTOR-alapjáték védjegyének számító kitűnő történetmeséléshez és ennek középpontba helyezéséhez, amiből az eddigi kiegészítőkben azért kicsit hiány volt, valljuk be. Boldog vagyok, hogy így történt és drukkolok, hogy ezentúl így is maradjon. Némi felüdülést jelentettek az unalmasabb részeken az épp aktuális companionok társalgásai, beszólásai, maradjunk annyiban, hogy nagyon kellettek ide a hasonló apróságok. A társakat egyébként nem szabadon választjuk a történet során, hanem az eseményeknek megfelelően „rendeli hozzánk” őket a játék, így lehet, hogy olykor egy tőlünk merőben távol álló companionnal kell némi időt eltöltenünk. :) Szerencsére ezek a köztes játékmenetek nem nyúlnak több órányi hosszúságúra, ami azt is jelenti, hogy meglepően hamar végigjátszhatjuk a meglévő fejezeteket. Ez bizony egyáltalán nem fog változtatni az epizodikus játékkiadással szemben amúgy is meglévő erős ellenérzéseimen, nagyon nem szeretek megakadni egy történet közepén és X hónapig várni a folytatásra. Keveselltem viszont a történet és a karakterrel való játék közti kapcsolatokat, voltak halvány próbálkozások, például az egyik szereplő képességeinek használata, de ezzel nagyjából kifújt. Ilyesmiből szívesen láttam volna sokkal-sokkal többet, legyen interaktív a közeg, mikor veszélyben vagyok a sztori szerint, védekezhessek valós időben, mikor rámtámadnak, de sajnos nem ez a jellemző.
Ahogy említettem, a történet remekül sikerült, folyamatosan fenntartotta a figyelmemet, kellemesen adagolt csavarok, meglepetések, vicces helyzetek jellemzik, nagyon jó volt – csak ne kellene várni a folytatásra. :) Középpontjában a régi KotOR-os hagyományoknak megfelelően mi állunk, rólunk szól az egész. A szereplők szépen kidolgozottak, hatással vannak ránk játék közben, sosem tisztán jók vagy gonoszak, mindegyikük jellemében van egyfajta – kisebb vagy nagyobb – szürke zóna, emiatt nem lesznek egyből kiszámíthatóak és unalmasak. Társainknak megvannak a maguk céljai, mégis okkal csatlakoznak hozzánk. Apró negatívumként megjegyzem, saját karakterünk olykor érdekes arcokat vág, ez valószínűleg az arckifejezéses emote-ok videóba ültetése miatt van, de annyira nem akadtam fent rajta, sodort magával a történet. Kapunk rejtélyeket is, megválaszolatlan kérdésekben nem lesz hiány, de sikerült elkerülni, hogy ez frusztrálóvá váljon, az események nagyrészt koherensek egymással és alapos oka van annak is, ha valami nem derül ki egy ideig. A másik kevésbé szerencsés jellemző, hogy egy MMO-hoz képest túlságosan szólóorientált a kiegészítő, meghívhatunk ugyan másokat a történetben való haladásra, de semmi ok vagy szükség nincs erre. Az első nyolc fejezetben gyakorlatilag nem is látunk – vagy csak igazán ritkán – másik játékost.
A döntéseinknek valóban következményei vannak és olykor meglepően komoly morális dilemmákat kell megoldanunk, ugyanakkor vannak bizonyos kulcselemek a történetben, melyek választásainktól függetlenül megtörténnek, legfeljebb kicsit másképp. Nyilvánvalóan szükség van erre egy scriptelt kiegészítőben, de olykor hiányoltam a nagyobb szabadságot. Persze az egész csak akkor válik felismerhetővé, ha több karakterrel is játszunk, és eltérő döntéseket hozunk – jut eszembe, az erőhasználó kasztokkal való játék sokkal jobban tetszett, érdekesebbek voltak a párbeszédek, mélyebbek a morális döntések, mint a nem-erőhasználó karaktereknél, de ez persze szubjektív megítélés. Bár a KotFE eseményei ingyenes játékosok számára nem érhetőek el, ők is kapnak valamit a 4.0-s update-tel. Sokkal gyorsabb lett a szintezés, a f2p maximális szintet (lvl 50) most már elérhetjük kizárólag az alapsztori és a bolygók fő történeti szálának végigjátszásával, nem kell mellékküldetéseket és bónuszquesteket farmolni. Mondhatjuk azt is, hogy az eddig csak előfizetőknek járó tizenkétszeres XP-szerzés az alapjáték részévé vált. A companionok ráadásul bármilyen szerepet betölthetnek ezentúl, mindegyikük lehet tank, healer és dps is, tehát nem kell egy általunk kevésbé kedvelt társhoz ragaszkodni csak azért, mert mondjuk ő gyógyít leghatékonyabban. Ez azzal is jár, hogy társainknak ezentúl nincs szükségük felszerelésre, a statjaik automatikusan növekednek és változnak. A companionokkal való viszonyunk neve ezentúl nem affection, hanem influence és ajándékozások helyett teljesen a történetben való haladásra épül. A történet és a szintezés tekintetében tehát nagy előrelépés történt az ingyenes játékosok játékélményének fokozásában.
Bár technikailag csak a 60-as szint a feltétele a kiegészítővel való játéknak, a korábbi történetek végigjátszása nem, meglévő karakterekkel annak fényében érdemes nekivágni a KotFE eseményeinek, hogy néhány dolog véglegesen meg fog változni, erre egyébként a játék is figyelmeztet. Lesznek olyan események, melyek miatt nem térhetünk majd vissza bizonyos helyekre úgy, hogy az ottani alapsztorit megcsinálhassuk, érdemes tehát mindent befejezni, mielőtt továbblépünk. A másik út az előfizetés mellé kapott instant 60-as szintű karakter token, melyhez jár egy rendnyi teljes felszerelés is. Ez utóbbi szolgáltatás kicsit bugosan indult, mivel sokaknak 1-es szintű karit generált csak. A problémát azzal próbálták orvosolni, hogy a karakter törlése után visszakaptuk a tokent, ami onnantól már megfelelően működött. Ezt viszont sokan kihasználták és sorra gyártották, majd törölgették a karaktereket, a ruha szetteket pedig a bankjukban raktározták. Az egész rendszer összeomlott, botrány volt és világvége, míg sikerült rendezni a helyzetet. A friss 60-as karakterrel nem érhetjük el a korábbi eseményeket, skilljeit folyamatosan, kisebb csoportokban kapjuk meg a történet elején, illetve megalkotásakor specializációt is beállíthatunk neki.
Mint mondtam, a KotFE fejezeteit sajnos gyorsan végigjátszhatjuk, az első nyolcra elég 8-10 óra kényelmes tempóban, a kilencedikben pedig kissé lekerül a fókusz a történetről és megjelenik az új alliance rendszer. Itt megkapjuk eddigi összes ismert társunkat, majd beutazzuk a galaxist, hogy még többet találjunk és egyfajta „menedéket” építsünk velük. A párbeszédes részek ebben a szekcióban a klasszikus formát követik, egyértelműen és ismét a KotOR-ra utalva. Az SWTOR alaprendszeréhez képest ez sokkal nagyobb változatosságot jelent, nem vagyunk a feleletválasztó kerék limitációjához kötve, egyetlen hátulütője, hogy saját karakterünk hirtelen megnémul. :) Az alliance rendszer az egyik új endgame tartalom a KotFE-ben, itt több lesz, illetve visszatér a többi játékossal való interakció is. Az alliance-ot tanácsadóink vezetik, ők elég sok időbefektetést igényelnek, ha igazán hatékonnyá szeretnénk őket tenni. Fel kell őket szinteznünk, ki kell velük alakítanunk a kapcsolatunkat és ez bizony nem megy egyik napról a másikra. Az alliance fontos szerepet játszik a másik endgame-re vonatkozó újdonságban, a star fortressekben is. Ezek olyan, akár szólózható flashpointok, melyeket egy küldetéssorozat elvégzésével érhetünk el. Érdemes heroic módban próbálkozni velük, hiszen így nem csak ritka felszereléseket, de akár új companionokat is szerezhetünk.
Grafikailag nem jelent semmi különlegeset a kiegészítő, maradt a motor és annak hibái, az átvezető animációk viszont hozzák a szokásos magas minőséget. Hangok terén nem lehet panasz, a tipikus Star Wars-hanghatások ismét jelen vannak, a szinkron, különösen Valkorioné kitűnő (Darin De Paul kiváló alakítása), de furcsa is lenne, ha ez másképp alakult volna a Bioware-nél. Bugokkal nem találkoztam a már említett lvl 60-as karakterkreálási gondon kívül, illetve eggyel mégis: valamilyen okból kifolyólag nem tudtam screenshotokat készíteni a videóbetétek alatt és egyéb helyzetekben is sokszor hiába nyomkodtam a gombot… :( Az SWTOR mindig is egyfajta kettősségben fürdött: a remek szólótörténet mellett ezzel egy szintre akarták hozni az MMO-aspektusokat is. Ez nem mindig sikerült és a KotFE sem kivétel, hiszen bár a történet tökéletesen kielégíti a szólózás híveit, az MMO-rajongók már nem örülhetnek ennyire: nincsenek új raidek, PvP-területek és hasonlók. Ez az MMO-jellegtől való elfordulás viszont épp egy rég számon kért részletet adhat meg sokak számára, mégpedig a KotOR 3 érzését. A történetmesélés tekintetében a KotFE óriási előrelépés az eddigi kiegészítőkhöz képest, méghozzá a jó irányba tett lépés. Megkockáztatom, hogy a KotFE története és annak tálalása lekörözi az amúgy remek eredeti alapsztorit is. RPG-rajongóknak és a KotOR-féle narratíva kedvelőinek mindenképp ajánlom, akik az MMO-részleteket kedvelik, vagy várjanak, hátha a következő fejezetadag hoz valami újat ezen a téren, vagy tegyenek vele egy próbát, ki tudja, a mese hátha beszippantja őket is. :) A magam részéről alig várom a folytatást és nagyon remélem, hogy megmarad, esetleg még tovább nő a történet színvonala és a vele járó élmény.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. tomchee
2015.12.07. 09:41
Bár fel húztam F2P ként 2 karit, lévén hogy az eddigi legundorítóbb F2P modellel rendelkezett, így végül sajnos az elvette a kedvemet. De most... talán végig viszem mégy egy karakter sztoriját....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. barackazar...
2015.12.07. 15:05
Annyi kérdésem lenne ehhez az egészhez, hogy:
ha f2p-en elkezdek egy karit felhúzom 50ig. Aztán előfizetek mondjuk egy hónapra, meglépem a max szintet és aztán nem fizetek elő, mert nem akarok. Akkor továbbra is megmaradnak azok az előnyök, amit az előfizetésért kaptam, vagy az egy hónap lejárta után már ugyanúgy számít az accountom, mintha csak f2p lennék?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.07. 16:22
Ha jol emlekszem prefered statuszba kerulsz ami a ketto kozott van. Nekem jatek kulcsom van hozza (anno meg vettem mikor kijott) es prefered status-t kaptam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mblackknig... barac...
2015.12.07. 18:30
Legutóbbi preferred pár hónapom alapján többé kevésbé minden megmarad ami járt. Ez alól kivételek az amúgy CC ből unlockolható dolgok (mint pl Equipment req a lila tárgyakhoz). Összességében szerintem preferred-ként simán jól játszható.

Ami a cikket illeti, nem teljesen értem ezt a pozitív bemutatást. Start óta vagyok pár megszakítással előfizető és asszonnyal (meg pár ismerőssel) változó intenzitással de folyamatosan játszogattunk. Így pl számunkra elég nagy csalódás volt az 5 óra alatt lezavarható single player sztoriszál, ami (és ez nyilván szubjektív) meg sem közelíti egyik másik korábbi class fő láncát. Csavar nincs benne, kiszámítható, egyszerű és ráadásul meglehetősen bugyuta zs kategóriás interaktív film durva scriptelésekkel (stealth smugglerem pl pont használhatatlan volt mert kirántott mindenhol stealthbol a francba). MMO-ként meg kb játszhatatlan mert single-re van belőve minden.

A lvl sync (és úgy összességében minden módosítás) afele ment el, hogy a lehető legyegyszerűbb és leggyorsabb legyen a játék és a fejlődés aminek az lett az eredménye, hogy már 2 játékos is a legapróbb kihívás nélkül zavarhat le _mindent_ (operationöket kivéve). Dögunalom lett az egész.

A csicsókat használni sem érdemes mert annyira erősek jelenlegi formájuban, hogy konkrétan halhatatlan velük az ember (kivéve hard mode insta de 4 ember már oda se kell, mert 2 + 2 csicsó már több mint túlzás).

Endgame content jelenleg a star fortressbe merül ki, ami konkrétan masszív grind semmi más.
Az operation-ök meg a korábbi progresszív rendszer helyett teljesen össze lettek húzva.

Az "új" beszélgetős rendszer meg igazi átverés. Mintha 6-8 válaszlehetőség megoldhatatlan lett volna a korábbi módon...jah fel kellett volna venni annyi szöveget ez igaz.

Tehát ez a kieg valójában egy 5 órás zs kategóriás film, aminek a végén a korábbi bolygókon lescalelve mégis god-mode-ban grindelhetnék február-márciusig, hogy kapjak újabb ~1 óra single player "élményt".

Na köszi de ezért már nem fogok fizetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Avisto
2015.12.07. 18:31
[LINK]
Itt össze lehet hasonlítani a státuszokat.
Az én ízlésemnek a preferrednél is túl sok a korlát, de a f2phez képest persze sokkal jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tomchee
2015.12.07. 22:42
Ez most kicsit nem épp ide illik de közben eszembe jutott, a másik ok is amiért abba hagytam anno a játékot, a F2P (avagy én is mint prefered) státusz korlátai mellett. Még pedig, hogy a launcher néha gondolt egyet és fél néha 2 óráig meg állt ott hogy "reorganizing data" és a végén úgy voltam vele, hogy annyira nem érdekel a játék, hogy órahosszát várjak rá, hogy elinduljon.

Aki még aktívan játszik, meg tudná súgni nekem, hogy ez a ... bug(?) még továbbra is előfordul-e? Akkoriban nem igazán volt semmi ami fixálta volna a dolgot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mblackknig... tomch...
2015.12.07. 23:50
Nem igazán bug. Ha letiltod a torrentes letöltést akkor ez a lépés kimarad. Cserébe a váltáskor újratölti majdnem az egész klienst.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tomchee mblac...
2015.12.08. 02:10
ez nem gond, mert most eleve nincs fent. kösz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mblackknig... tomch...
2015.12.08. 06:05
Szivesen, bár gyorsulást ne várj tőle. Amit nyersz a lépés kimaradásával azt elviszi az általában lasabb letöltés illetve bizonyos asset fileok teljes újratölltése. Nem erőssége a patchelés na.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dobko
2015.12.08. 14:32
Az új kiegészítővel a játék túlságosan hülye barát lett. Túlságosan könnyű is helyenként. A skillfa kinyírásával kezdték a 3.0-nál, most meg very easy szintre vitték a játékmenetet.
Hozott pár jó újítást is a rendszer nem mondom, de számomra többet ártott, mint használt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tomchee mblac...
2015.12.09. 21:46
Letöltöttem. Szerencsére végig maxon jött, (ez nálam 20-25 MB/s et jelent) szóval lassulni nem lassult. Köszönöm

Dobko: Ha a karakter storykat végig vihetem benne, nekem az már pont elég. hisz valljuk be mégis csak az a játék erőssége =)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!