iPon Cikkek

Szalmonellával a rák ellen

Dátum | 2016. 08. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A szalmonella baktériuma leginkább káros hatásairól ismert, vagyis arról, hogy súlyos ételmérgezést és hastífuszt képes okozni. A minden évben több millió embert megbetegítő mikroba azonban éppen azért válhat jótékony, a tumorok ellen is hatásos fegyverré, mert olyan sikeres kórokozó, amennyiben Jeff Hasty, a Kalifoniai Egyetem kutatója és kollégái sikerrel járnak terveik megvalósításában. Hasty csapata genetikailag úgy módosította a baktériumokat, hogy azok egy sor különböző tumorellenes szert termeljenek, majd ha elérnek egy adott populációsűrűséget, megsemmisítsék magukat. A sejtek halálával daganatokra halálos rakományuk kiáramlik, és megöli a környező tumorsejteket. „Az egész olyan, mint egy kamikaze-küldetés” – mondja Hasty. A baktériumok mintegy 10 százaléka túléli az akciót, így a populáció rövidesen újra fejlődésnek indulhat, újabb és újabb öngyilkos merénylőket szabadítva a daganatokra. A génmódosított mikrobákat eddig még csak különféle laborbeli sejtvonalakon és egereken tesztelték, így biztonságosságukkal és hatásosságukkal kapcsolatban rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Arra tehát, hogy a módszer bekerüljön az alkalmazott rákterápiák közé, még akkor is éveket kell várni, ha a kötelező teszteken minden jól alakul. De a kutatásnak talán nem is ez a legfontosabb hozadéka. Sokkal fontosabb fegyvertény lehet, hogy Hasty sikerrel hozott létre egy probiotikus időzítőt, avagy egy bakteriális szundigombot. A szakértő bizonyította, hogy lehetséges úgy módosítani a baktériumokat, hogy azok az általuk megtermelt hatóanyagokat szabályos időközönként engedjék szabadjára a szervezetben. Ez pedig a rákbetegek kezelésén túl számos egészségügyi problémára jelenthet új megoldást a cukorbetegségtől kezdve a magas vérnyomásig. A szakértők által kidolgozott módszer tehát messze túlmutat a daganatos betegek terápiáján, és nagyon biztató fejezetét jelenti azon kísérleteknek, amelyek célja a baktériumok minél átfogóbb bevonása a gyógyászatba. Ami a rákot illeti, a kutatók már kétszáz évvel ezelőtt is felfigyeltek arra, hogy a daganatos betegekre időnként jótékony hatással vannak a bakteriális fertőzések. A megfigyelés terápiává kovácsolásával elsőként egy New Yorki sebész, William Coley próbálkozott az 1890-es években. A szakértő először aktív Streptococcusszal oltott be rákos betegeket, majd miután két páciens belehalt a fertőzésbe, elölt kórokozókra váltott, és összesen több mint ezer embert kezelt az úgynevezett Coley-toxinokkal.
Coley időnként a véráramba, máskor egyenesen a tumorba fecskendezte a baktériumokat, és pácienseinek meglepően nagy hányada túlélte a rákos megbetegedést. A sugárkezelés, a kemoterápia és a sebészeti megoldások előre törésével azonban a saját korában forradalminak számító módszer gyorsan háttérbe szorult, és pár évtized múltán már csak tudománytörténeti érdekességként emlegették. Coley koncepciója az volt, hogy az idegen mikrobák immunválaszt indítanak be a szervezetben, amely így hatékonyabban veszi fel a harcot a daganatos sejtek terjedésével is. Hasty alapvetése más irányú, és inkább abból a felfedezésből indult ki, hogy a daganatok egyáltalán nem sterilek, hanem szervezet más részeihez hasonlóan hemzsegnek a mikrobáktól. A tumorok sajátos környezete sajátos mikrobiális közösséget vonz magához, a daganatok belsejében például előszeretettel telepednek meg az oxigénszegény beleket kedvelő kórokozók, amelyek új helyükön a járőröző immunsejtektől is biztonságban vannak. Ezek a baktériumok pontosan azért keltették fel a rákkutatók érdeklődését, mert a daganatos betegségek gyógyítása során a legnagyobb problémát sokszor a gyógyszerek tumorok belsejébe juttatása jelenti, amit ezek a mikrobák látszólag gond nélkül meg tudnak oldani. Innen jött tehát az ötlet, hogy úgy alakítsák át a baktériumokat, hogy azok maguk termeljék meg a tumorellenes szereket, majd trójai falovakként bejussanak a daganatok belsejébe. Ehhez először is ki kellett választani a megfelelő mikrobát. A szalmonella pedig kiváló jelöltnek bizonyult, hiszen oxigén nélkül is képes túlélni és ezért hajlamos felhalmozódni a daganatokban. Ráadásul közeli rokona a kólibaktériumnak, a modern biológia talán legtöbbet vizsgált mikrobájának, így az ez utóbbira kidolgozott génmérnöki beavatkozások a szalmonellán is teljesen működőképesek. Ahogy Hasty fogalmazott, a szalmonella módosítására egy hatalmas szerszámosláda áll rendelkezésre, mindenféle kész eszközökkel. A baktériumok ugyanakkor élőlények, és mint ilyenek sokasodnak, illetve immunválaszt válthatnak ki a szervezetben, ahová bekerülnek. A korábbi kísérletek a hatóanyagtermelő szalmonella törzsek alkalmazására ezért rendre rossz eredményeket produkáltak. „Megöltük az egereket” ¬– emlékszik vissza Siegfried Weiss, a Helmholtz Intézet kutatója saját hasonló kísérleteire. „Annyi baktérium halmozódott fel bennük, hogy valószínűleg a toxikus sokk végzett velük.”
A szalmonella gyógyászati alkalmazásához tehát először is gondoskodni kell a baktériumok létszámának kontrollálásáról. Hasty és csapata pedig pontosan ezt vitte véghez. Omar Din, egy egyetemi hallgató vezetésével létrehoztak egy ártalmatlan baktériumtörzset, amely tumorellenes szereket termel. A bakteriális genomba ezen túl baktériumölő vírus génjeit is bejuttatták, majd ezen gének kifejeződését a baktériumok egymás érzékelésére használt rendszerével kapcsolták össze. A végeredményül kapott mikroba beépített népességszabályozóval rendelkezik. Amikor a populáció sűrűsége elér egy bizonyos pontot, a sejtek 90 százaléka egyszerre elpusztul, szabadjára engedve rakományát. A túlélők aztán újra benépesítik a tumort, és az egész ciklus kezdődik elölről, hogy aztán a baktériumok óramű pontossággal újra és újra megtámadják a daganatos sejteket. Minderre azért van szükség, mert annak ellenére, hogy a szalmonellát ártalmatlanítják, nagy mennyiségben továbbra is gyulladást és immunreakciót okozhat, magyarázza Beth McCormick, a Massachusettsi Orvosi Egyetem kutatója. A szinkronizált ciklusokkal azonban a fertőzés alacsony szinten tartható, ami megoldást jelenthet a túlzott immunválaszokra is. Az önmegsemmisítés a baktériumpopuláció kordában tartása mellett a hatóanyagok célba juttatásáról is gondoskodik. A szalmonella kórokozóját pedig a jelek szerint meglehetősen egyszerű rávenni arra, hogy a legkülönbözőbb hatóanyagokat állítsa elő. Hasty csapata rögtön hármat is sikerrel termeltetett meg a baktériumokkal: a kísérletek során egy emlős sejtekbe bejutó mérget, egy immunrendszert stimuláló molekulát és egy, a rákos sejteket öngyilkosságra kényszerítő anyagot állítottak elő a mikrobák. A baktériumokat Sangeeta Bhatia, az MIT kutatója tesztelte gyógyíthatatlan májtumoroktól szenvedő egereken. Bár önmagukban a mikrobák nem bizonyultak hatásosabbnak, mint a bevett kemoterápiás szerek, amikor ezekkel együtt alkalmazták a baktériumokat, a daganatok mérete kétharmadára csökkent, és az állatok átlagosan 50 százalékkal hosszabb ideig éltek, mint a kontrollcsoport tagjai.
Hasty szerint az eredményre az lehet a magyarázat, hogy a szalmonella a tumorok oxigénszegény belsejében fejti ki ténykedését, ahol a kemoterápia nem annyira hatásos. A baktériumok bejutnak az ellenséges vonalak mögé, és míg kívülről a kemoterápiás szerek támadják a daganatot, a szalmonella belülről bomlasztja annak sejtjeit. Ez pedig még annak tudatában is nagyon biztató, hogy – mint már említettük – még rengeteg a megoldandó feladat, mielőtt embereken is tesztelhető lesz a terápia. Ha egyáltalán eljut a klinikai tesztekig a módszer, a baktériumokba előtte újabb biztonsági fékeket kell beépíteni, amelyek megakadályozzák, hogy azok elterjedjenek a testben vagy hogy megjósolhatatlanul mutálódjanak. Ezen túl a kezelés hatékonyságát is növelni kell, hiszen az egerek daganatai a kezdeti zsugorodást követően három hét elteltével újra nőni kezdtek. Hasty tehát nagyon óvatos, ami a folytatást illeti, és joggal tesz így, hiszen rengeteg olyan orvosi technika volt a történelem során, amely egerekben működni látszott, az emberi teszteken azonban elbukott. Az 1990-es években David Bermudes, a Kaliforniai Állami Egyetem kutatója próbálkozott egy hasonló terápia kidolgozásával, amelynek keretében szintén szalmonellával juttattak be hatóanyagokat a tumorok belsejébe. A módszer egereken és majmokon is jól vizsgázott, az embereken azonban egyszerűen nem működött. A terápia biztonságos volt, de gyakorlatilag teljesen hatástalan, mondja Bermudes. Míg az egerekben a baktérium a legkülönbözőbb tumorok ellen volt hatásos, az emberi betegekben csak a daganatok harmadát támadta meg, és ezt is csak a legmagasabb dózis mellett tette. A szakértők azóta sem tudják, hogy mi volt a probléma, ami egyáltalán nem volt egyedi gond. Ha minden egereken működő rákgyógyító metódus az emberek esetében is hatásos lenne, a daganatos megbetegedések többsége már réges-régen gyógyíthatóvá vált volna, hangsúlyozza a szakértő. Bermudes saját kudarca ellenére továbbra is úgy véli, hogy a szalmonella egy napon alkalmassá válhat a tumorok elpusztítására, és ezzel nincs egyedül. Számos kutatócsoport próbálkozik a baktériumokat úgy módosítani, hogy azok közvetlenül támadják meg a tumorsejteket. Mások a daganatos sejteket az immunrendszer elől elrejtő technikák semlegesítésére igyekeznek felhasználni a mikrobákat. Bár korábban nagy bizalmatlanság fogadta a hasonló kezdeményezéseket, a bakteriális terápiák egyre elfogadottabbá válnak a szakmai körökben és azokon kívül is, mondja Weiss, aki szerint jelen körülmények között már csak idő kérdése, hogy mikor sikerül kidolgozni egy olyan módszert, amely embereken is működőképesnek bizonyul.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. ChoSimba
2016.08.29. 11:22
Ezek után érdekelne az is, hogy hány olyan gyógymód lehetett már, ami egereken és majmokon nem működött, ezért abbahagyták a kísérleteket, de emberen remekül működött volna, ha kipróbálták volna.
Nyilván nincs rá válasz, de érdekes lenne tudni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. PeEzZ ChoSi...
2016.08.29. 14:18
Ebbe én is belegondoltam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. p3tya
2016.08.29. 17:08
Imádom....
Vegyszerrel, emészthető műanyagokkal etetnek-itatnak minket, szórják a nyakunkba a mocskot a repülőkből, belénk oltanak mindenféle szart, állandó stressz az élet, amit ránk erőltetnek, közben meg ilyen híreket kapunk.
A drága tudósok inuk szakadtáig dolgoznak lankadatlan, hogy megtalálják a rák ellenszerét, egyem meg!
A természetes gyógymódok meg nem jutnak el hozzánk, pedig a természetben mindenre van gyógyír.
Mit várunk, a vitaminokra is rásütik már, hogy káros, meg a füstölt kajákra, meg mindenre, ami egészséges.
Szánalmas és átlátszó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Renhoek p3tya
2016.08.29. 18:55
Köszönjük, gyakorlatilag összefoglaltad egy zsíros körmondatban az összes mai divatos összesküvéses ezo-fasságot

Remélem ezzel le is van tudva a szokásos adag, továbbléphetünk, és beszélhetünk a cikkről értelmesen.

Chosimba felvetése pl tökjó gondolatindító. Vannak erre amúgy bioinformatikai adatbázisok. Sőt informatikai probléma szinte... az a lényeg, hogy egy adatbázisban (magyar fejlesztés is van) ósszegyűjtik az összes tanulmány, összes állat és emberkísérlet hatóanyagait, betegek genetikai változatait... majd ebből megpróbálnak adatot bányászni. Akár konkrét hatóanyag kezelést, kísérleti terápiát javasolni. Minden tumoros betegség különálló betegség, teljesen különböző mutációkkal és mechanizmussal. A végeredmény ugyan az csak, megőrülnek a sejtek és visszatérnek egy ősi amőba állapotba, a rendezett szervezetből kilépve.

Szóval csak az adatbázisokban kell keresni valamilyen mesterséges intelligenciával, és kérdést kapnál a válaszra. Amúgy egér-ember gyógymód közti kapcsolat a transzlációs medicina. Igen nehéz terület, ezért jobb lenne végre mesterséges növesztett szervrendszereken kipróbálni a gyógymódokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Renhoek
2016.08.29. 19:01
Egyébként a mai modellek általában egérbe ültetett emberi tumorok. Szóval furcsa egy dolog ez, mert pont azok az apró immunrendszerbeli különbségek okozzák egy terápia sikerét akár ami itt van... de nyilván embereken nem fognak első körben kísérletezni, még végstádiumos betegek sem kaphatnak olyan gyógyszert aminek nem volt hatása állatmodellen. In vitro működik az már egy jó kiindulási alap. Aztán in vivo állatba ültetett emberi tumor... most már élőben követhető mi történik. Elvileg lenne egy SOTE közös project, hogy fluoreszcens mikroszkóppal követhetnénk mélységileg is 1 mm ig mi történik a szer beadása után ,sejtszinten 3Dben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. p3tya Renho...
2016.08.29. 19:21
Tudtam, hogy ez lesz a reakció!
Az álomvilágban élők reakciója általában ez. Könnyebb élből lehülyézni valakit, mint picit elgondolkodni azon, amit mond.
Mindegy, én hülyeséget beszélek, minden úgy igaz, ahogy a tv-ben, rádióban elmondják.
A faszságot se így írják, hanem így: fasság. Tiszta sor...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Renhoek p3tya
2016.08.29. 21:50
Kettőnk közül szerintem nem én élek álomvilágban. Tudományos területen dolgozok, és bizony látom amint valakik évtizedeket rááldoznak az életükből akár a rákkutatásra, akár más tudományterületekre, hogy csak egy picit jobb legyen az életünk, többet megtudjunk a világról... és akkor erre jön valaki, aki egy eredeti publikációt el nem olvastott soha... bezzeg a könnyen emészthető Antalvalit, Szabadonébredőket meg Univerzum egyházát tőből beszopja utolsó szóig... komolyan mondom, bárcsak inkább a TV-ből vennéd az infókat, mondjuk Nat Geo vagy Spektumról, mint az emberiség dögkútjaiból.

Amikor pedig bármit is hitelesen kéne bizonyítani, egyből jön a terelés, aztán a vagdalkozás stb... ha te is belekóstoltál volna a tudományos munkába, viszonylag hamar rájönnél, micsoda brutális munka van egy nagyon apró hangyalépésnyi állítás bizonyításában.
Akkor megállnál, és rájönnél, hogy az áltudományotok egy kalap szart nem ér, mert képtelenségek halmaza, amiknek 1:1-ben hit által beszopódsz. A vallásnál ez sokkalta károsabb, mert egy normális keresztény külön tudja választani a hitét és a való világot. Ti nem...

És sajnos újfent itt tartunk, ahelyett hogy cikk érdekes témájával foglalkoznánk. Torokszorító....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ChoSimba Renho...
2016.08.29. 21:55
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. thedevelop... p3tya
2016.08.30. 13:11
Uh, ember, nemár. Azt gondoltam (naívan), hogy csak viccből írtad az első hozzászólásodat.

Nyugodtan higgy, amit szeretnél, csak légy szíves, ne terjeszd a nézeteidet, mert a végén még valaki belehal. Pl.: éheztetett, "fényevő gyerek", vagy a már kihaltnak tűnt vírusok és baktériumok miatti halálozások (gyógyszerellenesség), stb..

Sokan azt is elhiszik, ami a bibliában van, Neked is hasonlóan szárnyalhat a fantáziád.
Azokat sem lehet hibáztatni, akik a szcientológiában hisznek, hiszen csak sztoriban különbözik a többi vallástól.

A valóság túl szomorú és kiábrándító?
A tudományos áttörések megértése túl bonyolult?
Érthető, de emiatt nem kell lenézni a kegyetlen valóságban élő embertársaidat.

Tumoros megbetegedések kb. már azóta léteznek, amióta megjelent az élet a Földön. És a halálozások sem nőttek a sok összeesküvés-elmélet ellenére.
Pusztán a diagnosztikai eszközök fejlődése lehetővé teszi, hogy már korai stádiumban is észleljék a betegséget.

Persze az is lehet, hogy csak trollkodsz és a feszültséget gerjeszted.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim thede...
2016.08.30. 13:48
Tévedés, az orvoslás általános fejlődése miatt a rákos elhalálozások száma igenis nőtt, mert akit korábban elvitt volna más betegség, azt ehelyett később a rák viszi el. Rákos sejtek folyamatosan alakulnak és semmisülnek meg az emberi szervezetben, így csak idő kérdése, hogy az egyik ilyen előfordulás mikor fejlődik tumorrá, és ezt az időt a kevésbé komoly betegségek kikúrálásával és az ember további életben tartásával a modern orvoslás szolgáltatja is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dongo84
2016.08.30. 14:49
Én folyton azon agyalok, az ilyen cikkek olvasását követően, hogy a génszerkesztéssel esetleg elmozdítjuk-e adott élőlények evolúciós kerekét valamely irányba és új fajnak minősül-e a laborban született élőlény, vírus, baktérium...stb.

Esetleg a szerkesztéssel létrehozhatunk tudtunkon kívül evolúciós "ugródeszkákat"? Melyek szintén tudtunkon kívül akkor alakulhatnának ki mikor bizonyos behatás, inger éri a szerkesztett állományt...hiszen minden közegben minden reakciót szerintem képtelenség letesztelni laborkörülmények között, az ilyen véletlen egybeeséseket az élet szokta generálni.

Pl.: A baktériumok időzített szaporulata, életciklusa, lehet kedvezően hat hosszútávon bármely más tulajdonságukra, mely tulajdonság csak sokszori tenyésztés után derülne ki, adott körülmények között, mely körülményeket lehet majd pont az élet fogja tálcán kínálni mondjuk 1000 év múlva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba dongo...
2016.08.30. 18:29
Szerintem nem mozdítjuk el jelentősen. Ezekből a bacikból a természetben milliárdszor több van, ezért a mutációk odakint is folyamatosan zajlanak. Az hogy mi zárt ajtók mögött is belepiszkálunk szerintem nem jelent plusz lépcsőfokot. Főleg, hogy nem engedik őket szabadon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester p3tya
2016.08.30. 18:33
Szinte fizikailag fáj látni az ilyen hozzászólásokat és véleményeket... Komolyan... szedd össze a hasonszőrű kispajtásaid és költözzetek el valami szigetre, tuti tudnátok adományokat összeszedni a célra (sokan szeretnék ha eltűnnétek), és ott majd vidáman élhettek úgy ahogy nektek tetszik... Csak ne szaporodjatok... Ne kínozzátok az utódokat! Úgy is mindig lesz utánpótlás az értetlen és mesevilágot preferáló emberekből!

A repülőkből szándékosan emberre csak egy dolgot szoktak dobni hogy ártson.. de azt úgy hívják hogy bomba!


Ezek a kedves kis szalmonella egyedek milyen könnyen mutálódhatnak a szervezetben osztódásonként? Kellemetlen lenne ha beadják hogy tumortalanítson, majd elszaporodik az eredeti funkciójával és jön a hasmars...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek ChoSi...
2016.08.31. 00:51
Pontosan... és nem csak mutálódnak, hanem még cserélgetik is a mutációkat, sokszor plazmidokban... különálló genetikai gyűrűket átpumpálnak egymásba, pl antibio rezisztenciát. Akár toxintermelést is...

Egyébként ami nem okoz evolúciós előnyt az kikopik. Nyilván egy költséges, számára szükségtelen molekula termelése baromira nem előnyös a sejtre nézve.
Sőt, olyan jelenség is van, hogy még osztódás előtt eltűnik a termeltetett fehérje. Pl módosított neuronokból gyakran kimosódik az optogenetikai csatorna (amivel lézerrel aktiválható...,) mert baromira pocsékolás egy tök felesleges molekulát gyártania. Bár a stabil expresszáló bacik nem biztos, hogy ilyen okosak, nem felejtik el a "terhüket", de fix hogy full életképtelenek vad környezetben, olyan hátrányban vannak az életerős kollégákkal szemben akik csak szaporodnak vidáman. Pont mint a társadalom. A nyugati kultúrában alig születik gyerek az értelmiségi családokban, egyes rétegek meg gombamód szaporodnak... gyakran segélyen élő szegények...míg a többiek dolgoznak halálig, és nincs idő osztódni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vinnyo Renho...
2016.09.03. 00:21
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. adler741
2016.09.26. 13:29

"Vegyszerrel, emészthető műanyagokkal etetnek-itatnak minket, szórják a nyakunkba a mocskot a repülőkből, belénk oltanak mindenféle szart, állandó stressz az élet, amit ránk erőltetnek, közben meg ilyen híreket kapunk."
Teljesen igaza van!
lyenkor jönnek a szokásos kavarások keverik a szezont a fazonnal ,hogy ez hülyeség jaaa.. ugyanmáá gyíkemberek ,fényevők is vannak minden ööösszesküvés elmélet.
Háát persze kedves fizettett bértolnokok , az ilyenek mennek ki tüntetni is amikor a xart kell kavarni ,ezért kapják a fizetést,vagy esetleg ami még rosszabb meggyöződéses.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!