iPon Cikkek

Szinuszos szünetmentes tápegység, némi trükkel

Dátum | 2012. 01. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Szünetmentes tápegységekből már régóta rengeteg félét lehet kapni, így ár tekintetében is hatalmas a szórás a piacon. Az „olcsó húsnak híg a leve” megállapítás egyes esetekben – mint mindenhol máshol, úgy – itt is helytálló, de ezen kár is meglepődni. A választás úgyis a felhasználón múlik, illetve azon, hogy mekkora a rendelkezésre álló pénzmag, amiből kivitelezni kell a projektet.

A feltűnően olcsó „noname” UPS-ektől érdemes óvakodni, ha pedig olyan UPS-t néztünk ki, ami nem túl ismert gyártó terméke, akkor érdemesebb szakfórumokon nyomozni egy kicsit, nehogy véletlenül beletenyereljünk egy rossz vételbe. A nevesebb, drágább modellek mellett szólhat a jó terméktámogatás, illetve az a tény, hogy a kiforrottabb, jó nevű gyártók által kínált UPS-ekhez jó alkatrész ellátottság társul, így például egy „elfáradt” akkumulátort sokkal könnyebb pótolni, mint egy „noname” szünetmentes táp esetében. Persze utóbbinál sem lehetetlen feladat, maximum esetenként kényelmetlenebb, körülményesebb lehet, mint általában. Rövidre fogva: érdemes vásárlás előtt a fent említett dolgokat megfogadni és a döntést kellő körültekintéssel meghozni.

Korábban már jelentkeztünk szünetmentes tápegységek tesztelésével foglalkozó cikkel, amelyben arra is kitértünk, hogy milyen különbségek vannak az egyes szünetmentes tápegység fajták között, illetve azt is megemlítettük, hogy melyiket mikor érdemes választani és mikor nem. Aki esetleg lemaradt volna az említett cikkről, itt megtalálja azt. Ennek fényében most nem tárgyaljuk ki a szünetmentes tápegység típusokat – ismétlés helyett a következő oldalakat inkább néhány hasznos gondolattal, illetve tanáccsal, valamint tesztünk főszereplőjének bemutatásával töltjük meg.

Jelenlegi tesztünkben tehát egy szinuszos kimeneti jelalakkal dolgozó szünetmentes tápegységet próbálunk ki, amely az APC Smart-UPS sorozatából érkezett. Ebben a családban csak szinuszos modelleket találunk 500 VA-től egészen 3000VA-es teljesítményig. Mi egy 750VA-es példányt láttunk vendégül, ami az alábbi specifikációkkal rendelkezik:


A szinuszos szünetmentes tápegység előnye, hogy bármilyen fogyasztó üzemeltethető róla – az UPS névleges teljesítményét, illetve terhelhetőségét szem előtt tartva – amely egyébként 230V-os hálózatból is üzemel, hiszen ezek a szünetmentes tápegységek ugyanolyan jelalakkal rendelkező hálózati feszültséget állítanak elő, mint amilyen a „konnektorból jön”. Utóbbi miatt ezeket a szünetmentes tápegységeket előszeretettel alkalmazzák keringetőszivattyúk táplálására - legyen szó egyszerű, kazán alapú fűtőrendszerekről, vagy használati melegvizet előállító napkollektoros rendszerekről.

Leegyszerűsítve ezeknek az UPS-eknek ennyiben, azaz univerzális alkalmazhatóságukban rejlik a lényegük, viszont ennek megfelelően sajnos drágábbak is, mint négyszög-, illetve kvázi-szinusz jelalakkal dolgozó társaik. Valamit valamiért, ugye.

A csomag tartalma és a hardver

Az APC Smart-UPS 750VA 230V LCD névre hallgató modell, amely egyébként SMT750I termékkóddal rendelkezik, egy nagyobbacska, meglehetősen nehéz csomag formájában érkezik. A kartondoboz belsejében a szünetmentes tápegységet gondosan becsomagolva találjuk meg, természetesen a szükséges tartozékok társaságában.

A dobozban két darab IEC 320 C13-as tápkábel lapul, amelyekkel az asztali számítógépet és a monitort kapcsolhatjuk rá a szünetmentes tápegységre. Kapunk USB 2.0-s és RS232-es adatkábeleket is – ezekkel a szünetmentes tápegység monitorozását lehet megoldani. Utóbbi kábeleknek és a mellékelt kezelőszoftvernek köszönhetően a helyi hálózat több számítógépét is vezérelhetjük saját gépünkről, azaz egy-egy áramszünet alkalmával a szerverként funkcionáló rendszer adja ki a többi PC számára a „lekapcsoló parancsot”, ha a szünetmentes tápegység akkumulátora már kezd lemerülni. A szoftver működésével a következő oldalak egyikén még foglalkozunk.

No, a pici kitérő után térjünk vissza a tartozékok bemutatásához. A kábelek között sajnos C14-es tápkábelt – olyat, amilyen a monitorokhoz és az asztali számítógépek tápegységeinek többségéhez kell – nem találunk, így vagy a monitor, vagy a PC IEC 320 C14-es tápkábelét kell feláldoznunk ahhoz, hogy a szünetmentes tápegységet áram alá helyezzük. Ez végül is nem meglepő tény: a mellékelt felhasználói kézikönyv szerint a gyártó abból indult ki, hogy legalább egy C14-es tápkábellel már amúgy is rendelkeznünk kell, így a csomag ilyet nem tartalmaz. Költséghatékonyság. Ezzel az esetek többségében nincs is baj.

Dokumentáció.Kábelek.A tartozékok között a szokásos dokumentációk – gyors üzembehelyezési útmutató és felhasználói kézikönyv – is megtalálhatóak, plusz két telepítő lemez is, amelyeken a szünetmentes tápegységhez tartozó Windows-os, Linux-os, és Solaris-os szoftverek, illetve a felhasználói kézikönyv többnyelvű digitális kiadásai lapulnak.

Maga a szünetmentes tápegység 161 (Ma) x 138 (Szé) x 363 (Mé) milliméteres mérettel rendelkezik, súlya pedig 13,18 kilogramm. A robosztus fém ház elején egy műanyag előlap van, amely az információs LCD kijelzőnek és a kezelőszerveknek is helyet ad. Az LCD kijelzőn keresztül folyamatosan nyomon követhetjük a szünetmentes tápegység pillanatnyi állapotát: a legfontosabb információk öt másodpercenként váltják egymást, így a pillanatnyi terhelés, a hálózati feszültség, a hatásfok, az akkumulátor töltöttségi szintje és a várható áthidalási idő mellett a legutóbbi eseménnyel kapcsolatban is kapunk információt. A kezelőszervekkel egy komplett menü tárul elénk, amely még több státusz információról rántja le a leplet, de a különböző teszteket is elindíthatjuk innen, sőt, még némi konfigurálásra is van lehetőségünk. A menüben naplót is találunk, ami a különböző események számáról ad tájékoztatást, de a kezelőszervek segítségével a szünetmentes tápegység azonnali, illetve késleltetett kikapcsolására, és azonnali, illetve késleltetett újraindítására is van mód. Ezeket az opciókat a Windows-os szoftveren belül is elérjük, sőt, ott még néhány extra szolgáltatás is rendelkezésünkre áll. Ezekkel a következő oldalon bővebben is foglalkozunk majd. Az LCD kijelző felett néhány piktogramot is láthatunk, amelyek a hálózati- és akkumulátoros üzemmódról, az esetleges hibákról és az akkumulátor cseréjének időszerűségéről tájékoztatnak minket.

RBC48-as akkumulátor.
Az előlap mögött van a lepecsételt, karbantartást nem igénylő, felitatott elektrolittal érkező, szivárgásmentes ólom-sav akkumulátort. Az 5 kilogrammos súlyú, 108 x 132 x 150 milliméteres mérettel rendelkező akkumulátor a gyártó állítása szerint 3-5 éves várható élettartammal bír és 3 óra alatt teljesen feltölthető. Az akkumulátorhoz úgy férünk hozzá, ha az előlap felső részét, a jobb és bal oldali mélyedéseknél megfogjuk, majd magunk felé húzva lepattintjuk.
Az első leszedés nehézkes lesz, de utána már könnyebben lejön majd az előlap. Optimális esetben úgyis csak 3-5 évente – az esetleges akkumulátorcsere alkalmával – kell leszednünk az előlapot, így ezzel a „nehézséggel” csak nagyon ritkán kell megküzdenünk. Természetesen a művelet előtt kapcsoljuk ki a szünetmentes tápegységet és teljesen áramtalanítsuk, nehogy „megrázó” élményben legyen részünk. Tényleg nem játék. Az akkumulátort egyébként érdemes havonta egyszer egy teljes lemerítési és teljes feltöltési ciklusnak kitenni annak érdekében, hogy élettartama a lehető leghosszabb legyen. A felhasználói kézikönyvben a gyártó kiemeli, hogy normál üzemeltetés első négy órájában az akkumulátor 90% -os kapacitásra tölt fel. Ez alatt a
kezdeti feltöltési időszak alatt a leírás alapján nem számíhatunk teljes áthidalási teljesítményre.

Némi információ a rendszer hatásfokáról:


Az előlap és a hatásfok vizsgálata után most vessünk néhány pillantást az oldallapokra is. Ezeken egy-egy nagyobb rácsozatot találunk, amelyek biztosítják az elektronika megfelelő szellőzését és így annak hűtését. Észrevételeink alapján – hosszas tesztelés tapasztalataiból kiindulva – az elektronika nagyrészt 35-37 Celsius fokos nyugalmi üzemi hőmérsékleten működik, komolyabb melegedést nem vettünk észre, legalábbis normál módban. Az elektronikának minimális hangja van, amikor töltődik az akkumulátor, de ezt csak nagyon közelről hallhatjuk, távolabbról is csak akkor tűnik fel, ha extrém csendes szobában van a szünetmentes tápegység.Az oldallapokon tehát semmi érdemleges nincs, a hátlap azonban már sokkal több érdekességet tartogat. Haladjunk fentről lefelé. A felső sorban a diagnosztikai csatlakozókat találjuk: a bal szélső az USB-s adatkábelt, míg a mellette lévő a speciális, RS232-es csatlakozóval ellátott kábelt fogadja. A jobb szélen egy TVSS Ground feliratú csavart találunk, amely arra való, hogy a szünetmentes tápegység és az egyéb, túlfeszültség-védelmet kínáló eszközök megfelelő pontjait összekapcsolhassuk, így azok a UPS földelését használják.


Lejjebb haladva hat darab, túlfeszültség-védett IEC 320 C130-as aljzatot találunk, amelyekbe speciális kábelek csatlakozhatnak. A mellékelt két tápkábellel a monitort és az asztali számítógépet könnyedén rákapcsolhatjuk a szünetmentes tápegységre, ám a modem, a router, a switch és egyéb olyan eszköz, amelyek adaptert, vagy speciális tápkábelt használnak, már fejtörést okozhatnak. Az egyik lehetséges megoldás, hogy venni kell szerelhető IEC 320 C13-as lengődugót, illetve egy ugyancsak szerelhető villás lengődugót, amelyekből egy háromeres 230V-os kábel segítségével átalakítót készíthetünk, így akár normál 230V-os kapcsolós elosztót is használhatunk a szünetmentes tápegységhez. Radikálisabb megoldás, ha az elosztó lengődugóját levágjuk és a helyére szerelhető IEC 320 C13-as lengődugót szerelünk – ez is járható út. Mi személy szerint több „átalakító közdarabot” is készítettünk, hogy a terhelés lehetőleg ne egy aljzaton keresztül érje a szünetmentes tápegységet. Az alábbi képen pont egy ilyen „speciális szerelt kábel” látható. Ehhez hasonló barkácsolásnak mindenki csak saját felelősségére kezdje neki. Az ebből eredő esetleges károkért és sérülésekért nem vállalunk felelősséget.

Megoldás a tápcsatlakozó-problémára.
A konnektorok alatt találunk egy fura kis műanyag dobozt, amelynek nyitható tetején egy akkumulátor piktogram látható. Ezzel a szerkezettel leválaszthatjuk az akkumulátort a rendszerről, amit mind UPS szállítás, mind akkumulátorcsere alkalmával érdemes elvégezni. Mellette egy szabványos IEC 320 C14-es aljzat lapul – ilyennel találkozhatunk az asztali számítógépek tápegységének hátulján is. Jobbra egy túlterhelésvédő biztosíték van, ami megvédi a szünetmentes tápegységünket a túlterhelés okozta károsodástól. A sort a Smart Slot névre keresztelt bővítőhely zárja. Utóbbi különböző bővítőkártyákat fogad, amelyekkel helyi számítógépes hálózatra kapcsolhatjuk a szünetmentes tápegységet, így távolról is menedzselhetjük. Egyes bővítőkártyák részletes diagnózist is kínálnak a szünetmentes tápegység pillanatnyi állapotával kapcsolatban.


Az UPS stabil gumilábakon áll, amelyek megakadályozzák, hogy a termék csúszkáljon a különböző felületeken – igaz, a nagy súly miatt alap esetben is nehezen lehet csúszkálásra bírni, hát még gumilábakkal. De ezt csak úgy zárójelben.

Most, hogy a hardver legfőbb tulajdonságaival megismerkedtünk, vessünk néhány pillantást a gyári szoftverre is. A bemutató végén egy sokak számára hasznos trükkről is lerántjuk a leplet, amelynek köszönhetően könnyedén megoldható, hogy a szünetmentes tápegység ne csak a számítógépeinkkel, hanem hálózati adattárolónkkal is együttműködjön.

A szoftver

A szünetmentes tápegységhez tartozó szoftverek a mellékelt telepítő lemezen találhatóak. Amennyiben azonnal a lehető legfrissebb verziót szeretnénk mindegyik szoftverből telepíteni, látogassunk el a gyártó hivatalos weboldalára és töltsük le a legfrissebb kiadásokat. Utóbbi forrást az esetleges firmware frissítések miatt is érdemes olykor-olykor felkeresni.


A PowerChute névre keresztelt alkalmazáscsomag korábbi cikkünkből már ismerős lehet: akkoriban a PowerChute Personal Edition járt a tesztelt UPS-hez, mostani tesztünk főszereplőjéhez pedig a PowerChute Business Edition legfrissebb kiadását kaptuk.A hálózat összes PC-jére telepíteni kell a Windows Agent szoftvert - ezekre a konfigurációkra a WindowsConsole-t is telepíthetjük. A Windows Server alkalmazást csak egy gépre kell telepíteni, méghozzá arra, amelyhez kapcsolódik a szünetmentes tápegység - akár USB porton, akár RS232-es porton keresztül. A szervernek kinevezett PC-ről így lehetőség nyílik az egyes Agent-ek különböző beállításainak menedzselésére. 


A szoftver rengeteg mindent tud. Többek között nyomon követhetjük a fogyasztást - akár forintosítva is - menedzselhetjük az egyes konfigurációkat, a szerver esetében időzített ki- és bekapcsolási időpontokat adhatunk meg, beállíthatjuk, hogy áramszünet esetén mennyi idő után és milyen módszerrel - leállítás, hibernálás - álljanak le a hálózat konfigurációi. Az alkalmazás segítségével a szünetmentes tápegység diagnosztizálására és tesztelésére is van mód. Engedélyezhetjük, illetve letilthatjuk a hangjelzést áramkimaradás esetén, valamint beállíthatjuk, hogy milyen alacsony és milyen magas hálózati feszültségszintnél avatkozzon be a szünetmentes tápegység.


Összességében a beállítások elvégzése egyszerű, az alkalmazás kezelése pedig szinte gyerekjáték. A különböző beállításokat webböngészővel is elérhetjük a szerveren, méghozzá jól áttekinthető, könnyen kezelhető felhasználói kezelőfelülettel. Ezt láthatjuk a fenti képen.

Számoljunk le a pénztárca-apasztó készenléti állapottal

Sok helyen olvashatjuk, illetve sok helyről hallhatjuk, hogy érdemes áramtalanítani minden olyan készüléket, amely rendelkezik készenléti állapottal, ha hosszabb ideig nem használjuk. Összességében egy háztartás éves szinten ezzel a gyakorlattal elég sok pénzt megspórolhat - és ez a tény akkor is igaz, ha sokan csak legyintenek rá. Sok kicsi bizony ebben az esetben is nagyon sokra megy.

Mi a következőt találtuk ki a problémára. Adott ugye a szünetmentes tápegység, amelynél két tápkábelen két különböző PC foglal helyet. Az egyik tápkábelre és a hozzá kapcsolt elosztóra az Intel Atom alapú konfigurációt, a NAS-t, a külső merevlemezeket, a routereket és a switchet csoportosítottuk, míg a másik kábelen és a hozzá tartozó elosztón az i7-es PC és a hozzá tartozó monitor "leledzik". Utóbbival nem foglalkozunk, hisz mivel ritkán használjuk, így általában áramtalanítjuk a kapcsolós elosztót, így nincs készenléti fogyasztás. Hogy a napi használatban lévő eszözök elosztóinál ezt ne kelljen eljátszani, beiktattunk egy digitális időkapcsolót, amely napi szintű programozhatóságot kínál.

A napi rutin összeírásával beprogramoztuk a rendszert, így akkor, amikor nincsenek használatban az eszközök, az időkapcsoló áramtalanítja a hosszabbítókat. A megfelelő, általunk beállított időpontokban ismét árammal látja el a hosszabbítókat az időzítő, így minden bekapcsol, aminek mennie kell. Hab a tortán, hogy a NAS és a PC külön időzítve vannak, már ami ki- és bekapcsolásukat illeti, így egy komplex, jól működő, energiatakarékos rendszer jött létre, amivel a programozás után abszolút semmi teendőnk nincs - maximum érdemes észben tartani, mikorra időzítettük a kikapcsolást, ne érjen minket meglepetés. Ha köztes időszakban is szeretnénk üzemeltetni a rendszert, akkor ezt manuális bekapcsolással megtehetjük, hiszen erre az időkapcsoló lehetőséget ad - csak úgy, mint a manuális kikapcsolásra is.

Hogy a fenti elv érthető legyen, vegyünk szemügyre egy példát. Az időkapcsoló mondjuk reggel 6:50-kor bekapcsol, majd a PC 6:55-kor, a NAS pedig 7:00-kor szintén elindul az előre beállított bekapcsolási időzítésnek köszönhetően. A nap végén, éjjel 0:05 perckor elmegy aludni a PC, a NAS pedig 0:10 perckor követi. Az időkapcsoló - az esetleges Windows frissítések miatt - 0:30 perckor áramtalanítja az elosztókat.

Egyszerű megoldás, de hosszabb távon megéri - még úgy is, ha a digitális időzítő bekerülési költségét is szem előtt tartjuk.

No, de mi legyen a NAS-sal? Honnan tudja, hogy elment az áram?

A fenti kérdés joggal merül fel mindenkiben, aki rendelkezik hálózati adattárolóval. A dilemma oka egyszerű: a szünetmentes tápegység - a megfelelő bővítőkártya megvásárlása nélkül, ami 70E-90E forint közötti összegbe kerül - egyszerre csak egyetlen egy konfigurációhoz kapcsolható USB 2.0-s vagy RS232-es porton keresztül. Mivel alap esetben hálózati támogatás nincs, így teljes mértékben meg vagyunk lőve: vagy a PC-t, illetve PC-ket kapcsolja ki a szünetmentes tápegység egy-egy áramszünet alkalmával, amikor az akkumulátor töltöttségi szintje az előre meghatározott szint alá apad, vagy a NAS-t - más választás látszólag nincs.

Synology DS409slimEkkor egyrészt gondolhatunk egyet és megvehetjük a méregdrága bővítőkártyát, de dönthetünk úgy is, hogy kiválasztjuk, melyik eszközt áldozzuk fel, azaz melyiket hagyjuk szabálytalanul kikapcsolni, ha áramszünet alatt a szünetmentes tápegység akkumulátora lemerül. Persze ez csak a két szélsőséges lehetőség, de némi utánajárás után bizony rábukkanhatunk a köztes megoldásra is, amivel ingyen, némi konfigurálgatást követően orvosolhatjuk a 22-es csapdájának tűnő helyzetet.

Mielőtt belecsapnánk a közepébe, érdemes megjegyezni, hogy az általunk használt Synology NAS esetében lehetőség van hálózati UPS IP címét megadni, de ez a funkció úgy nem működött, hogy az APC Windows Server szoftverével ellátott konfiguráció IP címét megadtuk: áramszünet esetén a NAS nem értesült arról, hogy ideje lenne kikapcsolnia, mert az UPS akkumulátora már igencsak merül. Sajnos ez nem túl meglepő, de kár búsulni, hiszen már megvan a megoldás a problémára!

Mire jó egy ingyenes szoftver, meg némi kutatás: bemutatkozik a WinNUT

A fenti helyzetet a külföldi fórumokon való kutakodással oldottuk meg, amelynek eredményeként rátaláltunk a WinNUT alkalmazásra. A szoftver ingyenes és túlzás nélkül egyszerű, mint egy faék. Na jó, utóbbi kijelentés azért valahol mégiscsak túlzás, mert megfelelő leírást nem találtunk a szoftverhez, ami működne a rendelkezésre álló infrastruktúrával, így az apró információmorzsákat kellett összegyűjteni annak érdekében, hogy a próbálkozásokat végül siker koronázza.

WinNUT - Az első lépések


Miután innen letöltöttük a WinNUT legfrissebb kiadását, telepítsük azt minden PC-re a hálózaton. A szoftvernél ki kell pipálni az "Install As Service" opciót, a kikapcsolás módját pedig "Forced"-re érdemes állítani. Ez utóbbi, azaz a kikapcsolási módnál tapasztalt lehetőségek alapján sajnos egy kis üröm vegyül az örömbe: hibernálásra nem lehet hatékonyan alkalmazni a szoftvert. Hibernálásnál a rendszert az alkalmazás szépen hibernált állapotba küldi, de ahogy ismét bekapcsoljuk a konfigurációt, az operációs rendszer betöltődése, valamint a WinNUT szolgáltatás elindítása után ismét hibernálódik a rendszer, legalábbis mi 64-bites és 32-bites Windows 7 operációs rendszerek alatt ezt tapasztaltuk.

A normál leállítás - amit a felhasználó megszakíthat, ha a felugró párbeszédablakon a "cancel" gombra kattint - sem mindig hatékony, ha sok alkalmazás van megnyitva és valamelyik véletlenül nem válaszol, így ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes a Forced vagy Forced if Hung opciókat választani - utóbbi a nem válaszoló alkalmazásokat erőszakosan bezárja. Az "erőszakos" leállítás egyébként még mindig jobb, mint a szabálytalan vagy a sikertelen leállítás. Egyébként pedig a tartási idő ismeretében érdemes munkáinkat folyamatosan menteni áramszünet esetén, így ha a szünemtentes tápegység akkumulátora eléri a kritikus szintet, nem okoz majd problémát az alkalmazások erőszakos leállítása.

Jöhet a NAS beállítása

Ha az említett beállításokat elvégeztük, akkor mielőtt még az "Apply and Start WinNUT" gombra kattintanánk, állítsuk be a NAS-t is. A WinNUT Configuration Tool-t ne zárjuk be, még szükség lesz rá.

 Mi csak egy Synology NAS-sal tudtuk kipróbálni a szoftvert, így most ennek beállítását mutatjuk be.


A NAS webes kezelőfelületén - esetünkben a Synology DiskStation Manager-ben - a vezérlőpultban a tápfeszültség menün belül megtaláljuk a szünetments tápegységgel kapcsolatos beállításokat (UPS menüpont). Itt engedélyezzük a szünetmentes tápegység támogatását, majd állítsuk be, hogy mikor kapcsolja le a rendszer a klienseket. Érdemes 2-4 percre állítani az időzítést, hogy legyen idejük kikapcsolni a PC-knek. Esetünkben a példa fotón "Alacsony akkumulátorszintig" beállítás látható.


Amennyiben ezzel megvagyunk, utána meg kell adni a hálózatban található PC-k IP címét, így ezeket "vezérelni fogja" a NAS, pontosabban a PC-ken futó WinNUT kliensnek mindig elküldi majd a státuszfrissítést, amely alapján a szoftver megteheti a szükséges lépéseket. Most, hogy ezekkel a beállításokkal megvagyunk, jöhet a mélyvíz.

WinNUT - A konfigurációs fájlok létrehozása, illetve a meglévő fájlok tartalmának módosítása

A viszonylag egyszerű bemelegítés után most létre kell hoznunk a WinNUT kliens működéséhez szükséges konfigurációs fájlokat, bennük a megfelelő tartalommal, valamint a meglővő konfigurációs fájloknál is eszközölnünk kell néhány módosítást. Ezeken múlik, hogy működik-e majd a rendszer, vagy sem.

Először is keressük fel a ProgramFiles(x86) könyvtárat - mi 64-bites operációs Windows 7-es operációs rendszerrel dolgoztunk, de a szoftver 32-bites - majd keressük meg a WinNUT mappát. A mappán belül találunk néhány fájlt, ezeket egyelőre ne bántsuk. Ha TotalCommandert használunk, SHIFT+F4 billentyűparanccsal hozzunk létre egy új fájlt, amelynek a neve legyen ups.conf. A fájlban az alábbi tartalmat helyezzük el:

[ups]
       driver = apcsmart
       port = auto
       pollinterval = 10
       desc = "UPS"


Ezután a fent ismertetett módszerrel hozzunk létre egy újabb fájlt, aminek a neve legyen upsd.users. Ebbe a fájlba az alábbiakat pakoljuk (a jelszót megváltoztathatjuk, de a későbbiekben ezt  a konfigurációs fájl módosításakor majd vegyük vigyelembe és a saját jelszavunkat használjuk):

[monuser]
       password  = Ge89JhőÜs
       allowfrom = localhost
       actions   = SET
       upsmon master


Ha ezzel megvagyunk, akkor már csak egy fontos teendő van. Keressük meg a mappában az upsmon.conf fájlt és nyissuk is meg szerkesztésre. A fájlba szúrjuk be az alábbi sort:

MONITOR ups@192.168.1.64 1 monuser Ge89JhőÜs slave

Értelemszerűen az IP cím helyére saját NAS-unk IP címét írjuk, a jelszóhoz pedig az általunk fentebb megadott jelszót. Ha ezzel megvagyunk, mentsük el a fájlt. A WinNUT Configuration Tool "Apply and Start WinNUT" gombjára most már rákattinthatunk és ezzel a lendülettel újra is indíthatjuk a PC-ket. Az újraindítás után szimuláljunk áramszünetet - húzzuk ki a konnektorból a szünetmentes tápegység tápkábelét - majd figyeljük, hogy minden konfiguráció kikapcsol-e. Amennyiben a fenti leírást szóról-szóra követtük, úgy hiba nélkül le kell állniuk a PC-knek a NAS menüjében megadott idő után. Ha kevésbé radikális módszerrel szeretnénk ellenőrizni, hogy rendben működik-e a kapcsolat a NAS és a WinNUT kliensek között, akkor látogassunk el a WinNUT könyvtárba és keressük meg a WinNUTUpsMon.log fájlt. A fájlt megnyitva láthatjuk, hogy létrejött-e a kapcsolat az adott WinNUT kliens és a NAS között.

Részlet az említett fájlból, amit félig-meddig már magyarítottunk:

Level    ALERT 01/28/2012 19:42:19 WinNUTUpsMon Service is starting to monitor UPS
Level   NOTICE 01/28/2012 19:43:23 A kapcsolat létrejött.


A WinNUTUpsMon.log fájl idővel nagyon meghízik, így bizonyos időközönként érdemes a tartalmát törölni.

A fenti tipp biztos, hogy működik Netgear NAS-oknál is, hiszen kutakodásunk alkalmával ezekhez a NAS-okhoz is találtunk WinNUT-os leírást. Bár a WinNUT hasznos, kétségtelen tény az is, hogy egyelőre nem hibátlan. Az erőszakos leállításon kívül jelenleg nem működik más opció, de még ez is jobb, mint kommunikáció hiánya miatt történő szabálytalan, esetlegesen adatvesztéssel is járó leállítás.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a NAS-ra kapcsolt szünetmentes tápegységet Windows alól a gyári szoftverekkel nem érjük el, így részletes diagnosztikára csak a termék LCD kijelzőjén keresztül van mód. A töltöttséggel kapcsolatos állapotot a NAS webes kezelőfelületén is ellenőrizhetjük.

Ha arra gondolunk, hogy így megspóroltunk egy méregdrága bővítőkártyát, akkor azért mégsem állunk olyan rosszul.

Tapasztalatok - Zajszint, tartási idő, fogyasztás

Zajszint

A Smart-UPS család 750VA-es tagja alaphelyzetben, teljesen feltöltött akkumulátornál csak alig hallhatóan "serceg": ezt a jellegzetes hangot csak közelről, csendes szobában halljuk. Ha átvált a rendszer akkumulátoros módba, akkor az inverter "zizegése" már jóval erőteljesebb hanghatásként jelentkezik, de korábbi tesztünkben hallottunk már ennél hangosabb megoldásokat is. Akkumulátortöltésnél jelentős zajszint nincs, csak csendes szobában lehet hallani a halk sistergést/zizegést, de ez szerencsére abszolút nem zavaró. Az akkumulátortöltés alkalmával a nyugalmi 35,5-36,9 Celsius fokos üzemi hőmérséklet felugrik egészen 44 Celsius fokig és a termék háza is elkezd átmelegedni, de ez sajnos természetes jelenség. Forróságról nem beszélhetünk. Összességében a zajszinttel és az üzemi hőmérséklettel elégedettek voltunk, itt nincs semmi baj.

Tartási idő

A másik fontos szempont - ami talán még a zajszintnél is fontosabb - az az, hogy egy adott konfigurációt mennyi ideig tud akkumulátorról táplálni a rendszer. Első körben egy energiatakarékosabb rendszert kapcsoltunk a szünetmentes tápegységre, amely az alábbi összetevőkből állt:


A fenti rendszer üresjáratban 100-105 watt közötti fogyasztással terhelte a szünetmentes tápegységet. Üresjárat mellett megvizsgáltuk, hogy meddig bírja akkumulátorról a szünetmentes tápegység, eredményként 40 perc 45 másodpercnyi tartási időt mértünk. Ekkor teljes lemerülésig hajtottuk az akkumulátort.

Második körben a pici PC-t egy Core i7-920-as processzorral, 12 GB-nyi memóriával, SSD-meghajtóval, Radeon HD 4890-es videokártyával és 550W-os Enermax MODU 87+-os tápegységgel ellátott konfigurációval helyettesítettük, minden más maradt változatlan. Az üresjárati fogyasztás a csere hatására 227,5 wattra ugrott. Ennek megfelelően csökkent az áthidalási idő is: a fenti konfigurációt és a fentebb említett összetevőket 18 perc 32 másodpercig tudta üzemeltetni a szünetmentes tápegység. Végül azt is megnéztük, hogy mi a helyzet, ha a fentebb említett összes eszközt rákapcsoljuk a szünetmentes tápegységre: ekkor 275 wattos átlagfogyasztás mellett 13 perc 22 másodpercig üzemelt a rendszer akkumulátorról.

Fogyasztás


Érdekességképpen azt is megvizsgáltuk, hogy hogyan alakul a szünetmentes tápegység fogyasztása, hiszen biztos, hogy ez az információ is sokakat érdekelhet. Teljesen lemerült akkumulátornál, rákapcsolt fogyasztók nélkül 84,5 wattos fogyasztás mellett üzemelt a szünetmentes tápegység. Az akkumulátor teljes feltöltődése után a szünetmentes tápegység üzemi fogyasztása 10,5 és 11,4 watt közé csökkent. A pillanatyi fogyasztás az említett két érték között ugrált, így kis túlzással 10,95 wattos átlagfogyasztásról beszélhetünk. Áramszünet-mentes időszakban utóbbit kell alapul venni. Ha a szünetmentes tápegységek az LCD menün keresztül kikapcsoljuk, akkor ebben a "kikapcsolt állapotban" 6,2W-os fogyasztást tapasztalhatunk.

Az APC Smart-UPS családjának 750VA-es tagja összességében bőven elegendő tartási időt biztosított rendszerünk számára, de ez nem is meglepő, hisz kiválasztása előtt számba vettük a komponensek fogyasztását és ennek megfelelően választottuk ki tesztalanyunkat. UPS kiválasztásánál érdemes hasonlóképpen eljárni, azaz a feltétlenül szükségeshez képest érdemes túlméretezni a szünetmentes tápegységet, hogy később, például egy esetleges rendszerbővítés alkalmával se érjen minket kellemetlen meglepetés.
Smart-UPS 750VA LCD 230V
Az SMT750I modell halkan üzemel, még akkumulátoros módban is bőven elviselhető a zaja, emellett kezelése is egyszerű - egyszóval nem lehet rá egyetlen rossz szavunk sem. A mellékelt szoftverrel a helyi hálózat PC-i gond nélkül vezérelhetőek, így áramszünet esetén az alkalmazás mindegyik PC-t ki tudja kapcsolni a megadott idő után - ha mindent megfelelően állítottunk be. Most már az sem lehet akadály, ha NAS is van a rendszerben, hiszen az előző oldalakon olvasható tippel hatékonyan megoldhatjuk a vezérlés kérdését. Utóbbi lehetőség persze kompromisszumokkal jár, de cserébe nem igényli a plusz bővítőkártyát - amelynek ára egyébként 80E forint magasságában van.

A Smart-UPS sorozatba tartozó termék az aktív PFC-s Chieftec tápegységekkel is jóban van, mint ahogy minden olyan 230V-os eszközzel, ami egyébként konnektorból üzemel. Utóbbiaknál persze oda kell figyelni arra, hogy a tápegységet ne terheljük túl.

A tesztpéldánynak a tapasztaltak alapján nyugodt szívvel odaítéljük az ajánlott vétel plecsnit!

APC Smart-UPS 750VA LCD 230V (SMT750I)

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

38. expander
2012.01.30. 12:03
Szerintem az ilyen szünetmentes tápok azért nem jók mert csak számítógép 220-as csatlakozót lehet használni benne. Ezzel korlátozva vagy mert nem köthetsz rá bármit. Nekem olyan típus van amin hagyományos 220v-os csatlakozók vannak és így bármilyen egységet bele lehet dugni. Nekem úgy van hogy a gép van rákötve, a monitor és a hifi, így amikor elmegy az áram minden megy tovább...
Plusz vannak rajta további nem aksiról védett csatik is amire bármi ráköthető még és villám védett is ezáltal. Nincs megkötés csak öröm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. J.o.k.e.r expan...
2012.01.30. 12:06
Én - saját felelősségemre - megoldottam, meg még sokan mások is.
Olvass bele a cikkbe, a hardver bemutatásánál találod az infókat.
Ebben az esetben is megy róla minden, nem csak a PC és a monitor.
Részletek a cikkben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. zseko
2012.01.30. 12:17
expander Nekem egy sima, régi APC Back-UPS 650-es van, azon sincs semmi más dugó csak számítógépes. Fogtam egy 'tesco-gazdaságos' 4-es elosztót + egy számítógép 220-as csatlakozót és átszereltem Azon van a router, a modem és a hangfalak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. tookmindeg...
2012.01.30. 12:40
Van "normális" szünetmentes is: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. expander
2012.01.30. 13:01
tookmindegy!

Erről beszéltem Ez van nekem is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. sensor
2012.01.30. 13:08
Mint tudjuk, villám ellen nemvéd semmi sem.... illetve ilyen nkütyük biztosan nem. Ha bejut a ház elektromos hálózatába egy kis töltés, akkor azt már nem fogja megállítani egy ilyen kis fos elosztó. Az igazi villámvédelem az egy sokkal bonyolultabb, és drágább megoldás, ugye úgy nevezik, hogy villámhárító, azonban még ez sem 100%.
Ilyen szerkezeteknél maximum túlfeszültség-védelemről lehet szó, például amikor Eon-ék elszerelnek valamit a trafóállomáson, és nem 230V megy az utcai hálózatba hanem 380V. Volt már ilyen nem egyszer ! Erre jó, ezt biztosan kivédi (egy drágább túlfesz védelmes elosztó is), de nem villámvédett.
Csak azért, hogy tisztán lássunk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. J.o.k.e.r
2012.01.30. 13:13
Azért arra érdemes vigyázni, hogy a kvázi szinuszos szünetmentes tápegységek és az aktív PFC-s tápegységek "össze tudnak akadni". Jobb esetben akkumulátoros módra történő átállásnál túlterhelődik és sérülés nélkül lekapcsol a szünetmentes tápegység, rosszabb esetben - ahogy azt korábban mi is tapasztaltuk - használhatatlanná válik az UPS. A GPS sorozatú, Delta belsős Chieftec tápegységek nem szeretik az APC Back-UPS sorozatát, ezt csak úgy zárójelben említeném meg. Utóbbit az APC is elismerte már.

A passzív PFC-s és a nevesebb aktív PFC-s tápegységekkel persze ezeknek sincs gondjuk - általában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. expander
2012.01.30. 13:52
sensor

Igen, túlfeszültség Sorry
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. grog
2012.01.30. 17:27
Expander

én két ilyet kötöttem az enyémre, csak 4-es elosztót nem 3-ast

1200 ft-ért vettem hozzá

Nekem smt1500-as van és minden eszközzel jól működik már egy éve. 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. sensor expan...
2012.01.30. 17:31
Semmi gond, csak pontosítottam, mert aztán megszaporodnak a "villámmentes pc-t keresek" kérések

Egyébként láttam már olyan esetet, illetve képeket róla (csak most nem találom sehol a neten), hogy a villám úgy csapott bele a pc-be, hogy az elosztó ki volt ugyan húzva a másik elosztóból, de csak úgy, hogy a kihúzott dugvilla az elosztó tetejére volt rakva (az érintkezők kifelé álltak). A villám belecsapott ebbe a házba (Magyarországon történt az eset), és simán átvitte az a cirka 2cm-es távolságot.
Állítólag igaz, megtörtént, és le is fényképezték, de majd ha megtalálom iderakom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Vendég-Ven...
2012.01.30. 18:22
Ez egy érdekes dolog. A hatásfok-görbén láthatod, hogy az UPS hatásfoka a max. terhelésnél a legnagyobb, majd csökkenő terheléssel előbb lassan, majd elég meredeken csökken. Amiről a cikk nem szól, az az, hogy a teljesen feltöltött akkumulátorból kivehető villamos energia nagysága viszont éppen fordítva változik: kisebb terhelés esetén leadja a névleges Ah-t, ám növekvő terhelésnél egyre kevesebbet:

Wikipedia szócikk

A kapacitás függősége a kisütőáramtól nem állandó, függ az akku típusától és korától is, az öregebb akkuk kapacitása általában erősebben csökken a nagyobb kisütőáramok hatására.

Az eredő kapacitás a két görbe szorzata lesz. A két görbe természetesen nem tükörszimmetrikus, így akkor jársz a legjobban, ha teszel egy próbát, az adott terhelésnél leméred az áthidalási időt.

Mindenesetre 10W körüli terhelésnél gyakorlatilag az akku teljes kapacitása hasznosítható, ám itt az UPS hatásfoka elég rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. jozsefm senso...
2012.01.30. 19:32
Így van , egy "közvetlen találatnál" csakis a nagyon komoly ipari külső-belső villámvédelmi levezető rendszer képes megvédeni az ott működő elektromos berendezéseket, ezeknek a kivitelezése azonban jóval többe kerül, mint maguk az eszközök amit védenek vele, és nem is elsősorban azokat, hanem pl. egészségügyi-gyógyászati intézményekben a gépeken lévő, vagy tőlük függő embereket védjük velük, vagy informatikai berendezések, géptermek esetén az adatokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. sensor
2012.01.30. 20:10
Igazad van, a 380-at valóban megszokásból mondtam, de nézd el nekem, én már ezeréves vagyok...de 400V, nem pedig 380, így igaz !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. justin
2012.01.30. 20:11
Emberek, látott-e valaki olyat, hogy a szünetmentesre autó akkumulátort kötöttek, ezzel megnyújtva a tartás időt (persze teljesen zárt akkura gondolok)? Én mintha láttam volna valahol, de lehet csak fantáziáltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. kiskoller
2012.01.30. 20:36
Ne csodálkozz ezen Mikrobi, én is 220-at mondok és nem zavartatom magam miatta. Ugyanis a "bedugom a kettőhúszba" kifejezés nem azt jelenti hogy bedugom a 220V-os villamos-hálózatba, hanem azt hogy bedugom a villamos-hálózat-konnektorba. Annyit használtuk a rövidítést hogy a rövidítés is új szó lett, elszakadt az alap tartalmától, ennyi. Akinek tudnia kell mélyebben a dolgot ő úgy is tudja hogy 230ról van szó. Ez ne tájékozatlanságra hanem megszokásra utal.

Sokan azt sem tudják hogy mit is jelentett az a 220 a megnevezésben, nem tudják hogy a volt mint mértékegység mit jelent, így nekik tökmindegy hogy az 220 vagy 230...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. expander
2012.01.30. 21:14
grog

Nekem nem tetszik mert tákolás
Ez a profi cucc: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. grog
2012.01.30. 21:31
Akkor gondolom a http://www.sosups.hu/

tákolja őket mert onnan vettem

Ehhez:

http://www.sosups.hu/index.php?oldal=termekek&cikkszam=SMT1500I

Egyébként olyan szoros benne minden hogy bármilyen készüleket kötök rá nem lötyög benne semmi.

Teljesen jól csatlakozik minden.

A back ups-t meg nem minden elektromos cucc szereti.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. grog
2012.01.30. 21:35
Tehát akkor ez nem profi mert olyan elosztót kötöttem rá

http://ipon.hu/webshop/product/apc_smart_ups_1500va_lcd_230v/162947

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Assy77
2012.01.31. 01:30
justin

Nekem egy APC BK-650MI (asszem 12 éves a kicsike) típusú szünetmentesem van és történetesen egy 12v 55Ah autó akksi van rákötve.

Gond nélkül üzemel már jó ideje.
Amire vigyázni kell a megfelelő keresztmetszetű (minimum 6-8mm2) és minél rövidebb (1m max!) táp vezeték az akksi és az UPS között.Az UPS-nél szigorúan be kell forrasztani a vezetéket. A sarus megoldást el kell felejteni! (csak az akksi oldalról mehet a szabvány saru)
Csak szigorúan zárt gondozás mentes akksit szabad erre a célra használni.
Elkerülendő a hidrogén gáz felgyülését.
Ami ugye tudjuk hogy tud durranni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Vendég-Ven...
2012.01.31. 11:00
Assy77: Van rajta csatlakozó külső akkuhoz vagy felnyitottad?

A külső akkut az UPS-ről töltöd? Ha igen, mennyi idő alatt tölti fel? Mert a több Ah miatt vagy nagyobb töltőáram kell neki, amit az UPS nem biztos, hogy ad neki, vagy tovább tölti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. bodomehesz...
2012.01.31. 11:03
Nem egy rosz cucc be kell vallani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zseko senso...
2012.01.31. 11:44
sensor, én át is éltem, szerencsére egy "barátságosabb" villámmal Még a "net mentes" időnkben építettünk helyi hálót, mert lusták voltunk összehordani a gépeket a lan partihoz Nálam volt a router, hozzám ugye 2m kábel a gépbe, haverokhoz 60-90m (ki milyen messze lakott). jött egy gyors vihar nyáron, mentegettem el a dolgokat hogy kikapcsolom a gépet, nem jött össze időben.. (Jah, vidéken lakunk, családiházak, a kábel kint megy tetőmagasságban eresz alatt.)
A közelben csapott le valahová, az eredménye egy villanás, két pukkanás, egy repülő billentyűzet (én meg jól besz.rtam ). A kábel bevonzhatott annyit, hogy bekúszott rajta valamennyi. A router tönkrement (még 3 hónap múlva is égett szaga volt) meg a gépemben az alaplapi hálókártya került 'tetszhalott' állopotba (mint később kiderült). Mésfél év után 'tért magához', azóta is (kb. 4 éve) gond nélkül üzemel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Assy77
2012.01.31. 12:19
Vendég-Vendög

[LINK]

Nincs rajta külső csati. Kicsit barkácsolni kellett. A "hasán" van az ajtócska ami mögött az akksi van gyárilag. A vezetékelést én azon keresztül oldottam meg.
Az UPS áramszabályzott töltést csinál. Az akksit feltöltve tettem rá és utána teszteltem. Bő 40 perc után (2-300W terhelés)eluntam a zúgást meg a csipogást és vissza adtam a tápot szegény jószágnak. Azóta több alkalommal volt 1-2 perces áram kimaradás illettve hosszabb is (20-30 perc) de gond nélkül tette a dolgát a kicsike.
A gyári töltési idő : Typical recharge time 11 hour(s) ez 12v/2Ah gyári akksira van meg adva. Ezzel számolva durván 2 nap felett van a töltés.
Sajna monitorozni nem tudom mert nincs a gépemen soros port és ehhez még az kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. bodomehesz...
2012.01.31. 15:52
És az ára is eléggé elfogadható!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Insignia
2012.01.31. 19:54
Így negyed annyi bele a csere akku... jó drága az APC címke hozzá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. imhotep
2012.02.01. 04:26
Autó aksit nem kötném rá a szünetmentesre, nem leszel otthon amikor túlmelegszik az elektronika aztán majd leégeti a kunyhódat, a biztosító embere meg elhajt majd a ..csába.
Szünetmentesben elmegy 8-9 évig is egy jó akku (én se vettem az apc smarthoz gyárit az utángyártott is bőven megteszi) felesleges autó akkuval széthajtani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Vendég-Ven...
2012.02.01. 11:20
imhotep: Az UPS mindenképpen áramgenerátorosan tölti az akkut (legalábbis a töltési idő legnagyobb részében), mert a teljesen kisütött akku akármekkora áramot képes lenne felvenni. A töltőáram a gyári akku Ah-kapacitásához van beállítva, ezért akkor sem lesz nagyobb, ha nagyobb kapacitású akkut kötsz rá: észre sem veszi a nagyobb akkut.

(Gond csak akkor lehetne, ha az UPS figyelné a töltési időt. Ez esetben azt "gondolhatná", hogy rossz az akku, mert túl sokáig tart feltölteni. De nem hiszem, hogy ilyesmit figyel, mert a töltés során is jöhet áramszünet.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. NeoX
2012.02.01. 13:09
Sziasztok. Nálunk kb 100-110 ilyen smart UPS van kihelyezve, igaz ebből csak 4-5 kijelzős. EGY BIZTOS: ezen szünetmentesek HALÁLA ha 4-5 alkalommal CSONTRA MERÍTJÜK. Így a standard 3-6 év helyett akár 1-2 év után is szükséges az akkucsere, ami ennél a típusnál 20 e HUF nagyságrend. Tehát a cikk ezen sorát kéretik NAGYON NEM MEGFOGADNI, mert az IPON nem vállalja a garanciát az akku 1 éven belüli cseréjére!
"Az akkumulátort egyébként érdemes havonta egyszer egy teljes lemerítési és teljes feltöltési ciklusnak kitenni annak érdekében, hogy élettartama a lehető leghosszabb legyen."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mythbuster
2012.02.02. 01:40
Villám illetve túlfeszöltségvédelem?
Igen! Létezik és bármire megoldható, csak egy pár száz forintos alkatrész kell hozzá, úgynevezett "VARISTOR", párhuzamosan kell bekötni a rendszerbe, és elé kell helyezni egy BIZTOSÍTÉKOT!!! Működési elve a következő: van egy tűréshatára, mondjuk 0-240V, ha az fölötti feszültség éri hirtelen veztethetővé vállik és képes akár pár ezer Ampert is áthuzni magán, ezzel szénné égetve az előtte található biztosítékot.

A tévhitek: villám ellen semmi sem véd bla bla bla, az égbolton keletkező elektromos kisülések során pár 100 ezer volt telítődik fel, az elektromos hálózatba jutva jelentősen csökken az ereje, főleg ha magas feszültségű vezetéket talál telibe(észre sem vevődik), ha kisebb feszültségű elektromos hálózatba jut lásd városi hálózat, akkor a külömböző berendezések elnyelik az energia nagy részét, a maradék 1-5 ezer voltot meg simán kisüti a szünetmentesben található Varistor.

Justin:

Valóban meg lehet hekkelni a szünetmentes akkuját, növelve ezzel az áthidalhatóságát, én is kivettem a 4 éves gyári akkuját, azóta egy 65Ah -s lezárt, kálcium akkumulátor teljesít szolgálatot, persze ha gyakori az áramszünet akkor a csipogót érdemes kiforrasztani belőle mert az első 40 perc után haláli idegesítő tud lenni! A szünetmentesem egy Powercom BNT-800AP, az akkus bővítést követően érdemes ellátni hűtéssel is, külöben fél órán belül túlmelegednek a FET -ek benne és nyomban letilt a védelem.

Fontos! Az átalakítást követően a huzalozást nem szabad 1-2mm -es kábelekre bízni mert egy 800VA -s szünetmentesben található FET -ek képesek 80A -t is fölvenni teljes terhelésen, ha gyenge a kábelezés egy esetleges áramszünet esetén a rajta áthaladó 60-80A hatására kigyulladhatnak a vezetékek, én 3 réteg 4 milis rézhuzalt alkalmaztam mindkét oldalon és közvetlen az akku fölött egy 80A -s biztosítékpanelt helyeztem el, ha bármi is történne a másik oldalon, véletlenül sem szabad hogy megfusson az az 500Amper.

Ezek a szinuszos szünetmentesek drágák a számomra, bőven elég a kvázi szinuszos tápegység is ha csak nem villanymotor járatására kell, akkor nem érdemes a szinuszra költeni, mert 15-20% -al több energiát fűt el a szinusz görbe létrehozására(sosem lesz tökéletes szinusz). Amúgy a kvázi szinuszal megy a villanymotor is, csak kicsit hangosabb , lehet javítani rajta egy sorosan kötött indutivitással(lekerekíti a trapéz sarkait).

SOS UPS szünetmentes szervíz szolgáltatásai:

Bármit csak azt ne! Megesküdtem, hogy nem jelentem fel, de le fogom járatni őket, így élek az alkalommal. A nyár folyamán voltam olyan szerencsétlen, hogy a csutakra merült akkut(3-4 órás áramszünet) egy álltalam szabályozható labortáppá átalakított számítógép tápegység segítségével próbáltam gyors töltésre bírni. Sajnos megfelekteztem róla, hogy a számtáp és a szünetmentes táp is negatív ágnak a Földet használják, így mikor a két tápegység találkozott az akkun, nagy pukk bumm, füst, köd és társai, a szünetmentes lekapcsol és többet nem indul újra... Gondoltam ezzel nincs időm szórakozni, hibajelzésekkel beadom EZEKHEZ, hadd szórakozzanak vele... Rá 4 napra eszeveszettül hívnak(még visszanyomni se tudtam ), hogy az Ön álltal beadott szünetmentes halott(mondom ezért vittem be), meg javíthatatlan ha gondolja bevesszük 3 ezer hufba és vehet egy hasonló 650VA -st 18 ezer hufba. Oké, mondom megyek utána! Bemegyek, le akartak nyúlni egy ezressel, persze nem fizettem ki, mikor hazaérek próbálom beindítani, se kép se hang, hibajelzéssel vittem be, ekkor értettem meg mit akartak tudtani velem a "halott" kifejezés alatt... Nagyon ideges lettem, vizsgaidőszak lévén volt kis időm vele foglalkozni, így kibontottam, és elkezdtem kimérni a cuccokat. Mielőtt beadtam minden alkatrészt megjelöltem egy alkoholos fircel, hogy lássam utólag mit cseréltek benne. Mint kiderült kicseréltek két jó FET -et a 4 -ből, valamint további 3 jó kondenzátort. Gondoltam jó baxátok meg ha azt gondoltátok ezzel majd helyre fogjátok hozni! Tovább méregetve elsápadtam mikor megláttam, hogy lenulláztak egy feszültségszabályzó LM317 -es IC -t és egy IRF24N -es FET -et... Gondoltam nem vagyok kiváncsi mi lett a mögötte található processzoral... Elmegyek a hq elektrónikához megveszem az álltaluk lenullázott alkatrészeket, beforrasztom, bekapcsol és hibajelzésekkel letilt(kezdeti állapot). Ekkor nagyon megkönnyebbültem, hogy a procit nem nyírhatták ki, hiszen akkor nem észlelné a hibát, elkezdtem tovább keresgélni mi lehet a baja, ekkor lettem figyelmes egy 0,1 Ohmos ellenállásra ami a 12Voltos kört figyelte és egy 220uH -s induktivitásra ami a 230V -os ágat figyelte, mindkettő elpattant, egyik szénné égett, így nem volt visszacsatolás az ágak felől ezért tiltott le, a cserealkatrészek után újra működött az UPS. Közben megírtam ezeknek, hogy mekkora balf@szok voltak már, két kis alkatrészt kellett volna kicserélniük, és nem a fél IC arzenált lenullázniuk. Erre engem próbáltak hibáztatni, hogy a "behozott táp át volt alakítva(két kábel a külső akkura, gondolom 4 napi kutatás sörán sem jöttek rá mi csatlakozhat rá, de le lett írva papírra is)", hogy ők nagyon sajnálják és nem akartak kárt tenni a készülékemben, annak ellenére megjegyezném fogalmam nincs hogy nyírták ki a feszszabályzót és a FET -et, de művészet kell hozza és szándékos túlfesz vagy rövidzár nélkül elég nehéz mindkettőt egyszerre tönkretenni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Powerdream
2012.02.04. 16:36
A "villám" Nem pár 100 ezer volt. A levegő átütési szilárdsága 21000V/cm. Szólal kiszámolható, hogy amikor húz egy kb 5 Km hosszú ívet mekkora szeszültség keletkezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mythbuster
2012.02.04. 23:37
De gyengül az éterben és nincs ereje, csak feszültség és kisülés, az áramerősség pár mA... Éppen azért éli tul a legtöbb készülék és néha az ember is mert áramerősség hiányában nagyon legyengül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. seals
2012.02.05. 11:34
Azt nem értem miért nincs olyan kimenetű szünetmentes tápegység amin olyan csatlakozók vannak amire tv-ét ,házimozit ,routert lehet rákötni.
Jó persze lehet otthon tákolni na de az mégse gyári,tudom azt is volt egy link amit itt is meg lehet venni és arra rá lehet kötni akár tv-t is de ha valakinek hasonló kaliberű kell mint a cikkben is láthattunk na olyan ebben a kategóriába nincs igaz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster
2012.02.05. 13:26
Powercom BNT-800AP, csak egy hosszabító kell hozza...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm
2012.02.05. 14:46
Én így tuningoltam meg:

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mythbuster
2012.02.06. 04:10
szép munka!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jksx
2012.03.02. 10:48
Szeretném megkérdezni, hogy a szinuszos szünetmentes tápok között van-e olyan ami "hidegen" (bemenő hálózati feszültség nélkül - inverter üzemben) indítható?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. istvan_73 jksx
2015.03.12. 15:10
Kedves Jksx! Van egy nagyon jó weboldal (www.elpro.hu), ahol nem csak jó árban lehet beszerezni, de jó minőségűek is a szünetmentes tápegységek.

Például az INTEX UPS 400W Szinuszos szünetmentes tápegység (12V) tökéletes választás, melyet nem is kell "hidegen" indítani, hanem a tápegység egy külső akkumulátorról üzemel és áramkimaradás esetén automatikusan átkapcsol és folytatja az adott eszköz áramellátását.

(Én kb. másfél hónapja vettem egyet, be is szereltem és tökéletesen működik! Hamar leszállítják, hibátlan csomagolásban, jótállási jeggyel együtt...egy rossz szavam sem lehetett!)

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster jksx
2015.04.29. 04:09
Szia!

Nekem van egy APC Smart 1000VA(SUA1000l), hidegen indítható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!