iPon Cikkek

Szorítóban a Silicon Power mobil külső HDD-i

Dátum | 2011. 07. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Ezúttal a Silicon Power termékpalettájáról láttunk vendégül néhány külső merevlemezt, amelyek között néhány különlegesség is megbújik. A tesztben szereplő külső merevlemezek minden esetben 2,5 hüvelykes formátumú notebook HDD-t rejtenek, amelyek megelégszenek az USB 2.0-s vagy USB 3.0-s porton át érkező energiamennyiséggel, nincs szükségük külön áramforrásra, és ez ideálissá teszi őket a mobil használatra.

A csomag.
A Silicon Power kínálatából érkezett termékek pontos specifikációit az alábbi táblázat tartalmazza:

Specifikációk.
Ahogy az a fentiekből is kiderül, zömében USB 3.0-s külső merevlemezekkel lesz dolgunk, de azért néhány különleges USB 2.0-s modell is bemutatkozik majd az elkövetkező oldalakon keresztül. Bizonyára sokan vannak, akik olyan konfigurációval rendelkeznek, amelyen nincs USB 3.0-s port. Ez az adattároló működésének szempontjából nem baj, hiszen USB 2.0-s portra csatlakoztatva is működnek az USB 3.0-s külső merevlemezek, ám ekkor jóval alacsonyabb adatátviteli sebességgel gazdálkodhatunk, mint USB 3.0 esetében. Hosszútávra (és más gépekre) tervezve persze még mindig nagyon előnyös lehet a gyorsabb szabvány jelenléte, úgyhogy kár lenne lemondani róla, otthoni gépekbe pedig bővítőkártyával is megoldhatjuk az USB 3 támogatást. A teszt alkalmával mi is olyan konfigurációt használtunk, amely még csak a jó öreg USB 2.0-s portokkal volt felszerelve, de a Silicon Power kínálatából érkezett hozzánk egy PCI Express x1-es USB 3.0-s bővítőkártya is, ezt használtuk a mérésekhez.

PCI Express x1-es slotba illeszkedő USB 3.0-s kártya.
A termék a Renesas Electronics USB 3.0-s vezérlőchipjét használja, amely két portot kínál a gép számára. A kártyát egy Gigabyte EX58-UD3R típusú alaplaphoz csatlakoztattuk, amely elegendő sávszélességet biztosított az USB 3.0-s technológiában rejlő lehetőségek maradéktalan kiaknázására. A konfiguráció segítségével készült teszteredményeket néhány oldal múlva ismertetjük, előtte azonban ismerkedjünk meg a mezőny tagjaival. A következő oldalon az Armor család tagjaival kezdjük, majd a Diamond és a Stream sorozatok képviselőit is górcső alá helyezzük.

Silicon Power Armor Series

A gyártó Armor családja - ahogy azt az elnevezésből is lehet sejteni - olyan külső merevlemezeket tartalmaz, amelyek strapabíró felépítésüknek köszönhetően hatékonyan megvédik a bennük elhelyezett 2,5 hüvelykes formátumú mobil merevlemezt. A kínálatban van olyan modell, amely csak ütésálló, de a termékpalettán találunk ennél komolyabb adattárolót is, amely már vízálló is és itt most nem cseppállóságra kell gondolni. A felesleges rizsa helyett nézzük inkább, hogy az egyes Armor sorozatú hordozható külső merevlemezek esetében pontosan mire számíthatunk.

Armor A10

A csomag.
A család első tagja gumi bevonattal ellátott házzal érkezik és első ránézésre is egy biztonságos adattároló benyomását kelti. Az USB 2.0-s csatolófelülettel ellátott külső adattároló különlegessége az, hogy megfelelt az amerikai MIL-STD-810F tesztnek, ami annyit jelent, hogy kibírta a 122 cm-es magasságból történő leejtést. A tesztelők többféle felületen is elvégezték a tesztet, például betonon is.

1.2.3.
Az A10-es kapott egy dedikált adatmentő gombot, amelynek megnyomásával a mellékelt szoftverben - IniBackup - megadott adatmentő művelet automatikusan elindul. Ez kényelmes és gyors adatmentést tesz lehetővé, hiszen a merevlemez csatlakoztatásával és a gomb megnyomásával el is indul a folyamat, amelynek végén elég szabályosan eltávolítani a HDD-t, és készen is vagyunk. A mentés ideje alatt gyakorlatilag bármi mással is foglalkozhatunk, a szoftver a háttérben elvégzi, amit rábíztunk. A mellékelt szoftvereket természetesen részletesen is bemutatjuk majd.

Az Armor A10-es modell mérete 136 x 82,5 x 19,8 mm, és ezzel ő a mezőny legvastagabb tagja, ami a gumi borítást tekintve nem csoda.

Armor A50

A csomag.
Az Armor sorozat következő tagja az A50-es modell. Ez a külső HDD A10-es társához hasonlóan szintén sikeresen teljesítette az US MIL-STD-810F kódnévvel ellátott leejtéses tesztet, azaz ő is kibírja, ha 122 cm-es magasságból betonra vagy egyéb kemény felületre ejtjük. Ennél a modellnél a gumi borítást lecserélték a műanyag és szálcsiszolt alumínium felületek, ami egy kicsit "komolyabb" megjelenést kölcsönöz a terméknek. A csomag a mobil merevlemezen kívül telepítő lemezt, valamint egy USB kábelt tartalmaz.

1.2.4.
Az A50-es is kapott egy külön gombot, amellyel igénybe vehetjük az automatikus adatmentő funkciót.

Armor A70

A csomag.
A következő külső merevlemez biztonság tekintetében már egy kicsit magasabbra teszi a lécet, ugyanis nem csak ütésálló, hanem víz-, csepp-, por- és rázkódásálló kivitelben kerül forgalomba. A vízállóság jelen esetben annyit tesz, hogy egyméteres mélységben 30 percig (IEC529 IPX7 teszt) biztos, hogy működőképes marad a speciális házban elhelyezett merevlemez, az ütésállóság pedig ugyanarról szól, amit a fentiekben már említettünk (122 cm magasról történő betonra ejtés).

1.2.3.
A termékhez ugyanazokat a kiegészítőket kapjuk, mint a többiekhez: a csomag a telepítő lemezen kívül egy, a merevlemez oldalában elhelyezettnél hosszabb USB-s kábelt, valamint a telepítő CD-t rejti az adatmentő szoftverrel. Hogy ezt könnyű legyen használni, most is van külön gomb a mentés indítására.

Armor A80

A csomag.
Az utolsó merevlemez A70-es társától dizájn tekintetében ugyan különbözik, de nagyjából ugyanazt tudja, mint testvére. A termék víz-, csepp-, por-, rezgés és ütésálló, ám az eddig bemutatott Armor sorozatú megoldásokkal szemben van egy rettentően komoly előnye: USB 2.0-s helyett ő már USB 3.0-s adatátviteli technológiát használ.

1.2.3.
Az Armor sorozat zászlóshajójához ismét a megszokott telepítő lemezt és a szokásos hosszú USB kábelt kapjuk tartozékként és ennél a modellnél is rendelkezésre áll az egygombos adatmentő funkció.

A tetszetős ház belsejében egy Toshiba MK7559GSXP típusú merevlemez lapul. A külső HDD mérete 139,45 x 94 x 18,1 mm, súlya pedig 270 gramm, így ő a mezőny legnagyobb és legnehezebb tagja, de az egyik legbiztonságosabb és leggyorsabb is.

Silicon Power Diamond Series D10

A Diamond sorozat két különböző dizájnnal rendelkező tagját láttuk vendégül, amelyek 500 GB-os és 1 TB-os adattároló kapacitással rendelkeznek. A külső merevlemezekhez kapunk egy telepítő lemezt, amin az adatmentő szoftver és a merevlemez felhasználói kézikönyve lapul, valamint egy USB-s kábelt, amellyel a rövidke beépített kábelt toldhatjuk meg egy picit. Annak érdekében, hogy a külső merevlemez az esetleges szállítások alkalmával se sérüljön, koszolódjon, illetve karcolódjon, a gyártó mellékel hozzá egy tokot - legyen szó akármelyik Diamond sorozatú modellről. Ebben a sorozatban egyébként kék és pink színű külső mobil merevlemezeket találunk 500 GB-os, 640 GB-os, 750 GB-os és 1 TB-os adattároló kapacitást kínáló változatokban.

A csomag. (500 GB-os változat)

1.2.3.
A tesztben szereplő külső merevlemezek adattároló kapacitásuktól függően 124,8 x 75,8 x 13,6 mm-es (500 GB-os modell), illetve 124,8 x 75,8 x 16,6 mm-es mérettel (1 TB-os modell) rendelkeznek, azaz csak vastagság tekintetében van közöttük különbség, ami az 1 TB-os merevlemez 12,5 mm-es magasságából adódik (ez több, mint a szabványban leírt 9,5mm).


A csomag. (1 TB-os változat)
1.2.3.
A termékekhez a biztonsági mentések készítéséhez szükséges SP Widget szoftver mellett a Norton Internet Security 60 napos próbaverzióját is megkapjuk. A Diamond család tagjai egyébként egyedi, térhatást keltő dizájnnal rendelkeznek. A termékek műanyag házban kapnak helyet, amelynek "tarka" felülete nem különösebben érzékeny a karcokra vagy ujjlenyomatokra, viszont a hátoldalon már könnyedén ottmaradhatnak ujjlenyomataink, akármennyire is próbálunk vigyázni.

Az Armor modellekről megismert nyomógomb és az egyetlen gomnyomással működő adatmentő funkció a Diamond csalát tagjainál sajnos nem érhető el.

Silicon Power Stream Series S10

A Stream sorozat tagjai fényes, lakkhatású műanyag fedlappal rendelkeznek és formavilág tekintetében is próbálnak szakítani a hagyományos külső merevlemezekkel.

A csomag.
1.2.3.
A nálunk járt két Stream sorozatú merevlemez csak a színében különbözött egymástól, egyébként mindkét példány 640 GB-os adattároló kapacitást kínált. A gyártó a hordozható külső adattárolókhoz természetesen ad telepítő lemezt, amelyen az adatmentő szoftver, valamint az adott termékkel kapcsolatos kis információs PDF fájl lapul. Ezen kívül kapunk a külső mobil merevlemezekhez USB 3.0-s kábelt és egy tokot is, amely az adott termék biztonságos hordozhatóságáról hivatott gondoskodni.

A csomag.
1.2.

A S10-es merevlemezek 134,2 x 78,8 x 17,7 mm-es mérttel rendelkeznek, súlyuk viszont csak 145 gramm, tehát a mezőny legkönnyebb tagjairól van szó.

A kecses, dizájnos és rendkívül könnyű Stream S10-es külső merevlemezek 320 GB-os, 500 GB-os, 640 GB-os és 750 GB-os adattároló kapacitást kínáló változatokban kerülnek a boltok polcaira. A teszt alkalmával mindkét mobil merevlemez teljesítményét megvizsgáltuk, de a diagramon majd csak az egyik eredménye szerepel, ugyanis az egyforma típusú és adattároló kapacitású merevlemezzel szerelt termékek azonos teljesítményt mutattak fel, ahogy az várható volt.
 

A külső merevlemezekhez kétféle szoftvert kapunk, amelyek közül csak az egyik jár az összes modellhez (SP Widget), a másik csak azoknál a termékeknél tartozék (IniBackup), amelyek rendelkeznek nyomógombbal, így náluk aktiválható az "egygombos automatikus adatmentés" funkció. A tesztben szereplő összes Silicon Power mobil külső merevlemezhez megkapjuk a Norton Internet Security 60 napig használható próbaváltozatát is, de erre a szoftverre ezúttal nem térünk ki, hiszen nem tartozik szorosan cikkünk témájához.Silicon Power SP Widget

Az SP Widget egy teljes körű adatmentést kínáló megoldás, amely lehetőséget biztosít a dokumentumaink, könyvjelzőink, leveleink, illetve könyvtáraink mentésére. Az egyes könyvtáraknál még arra is lehetőség van, hogy a külső merevlemezre titkosítva kerüljön fel az adott könyvtár tartalma. A könyvjelzőket a MyFavorites könyvtárból szedi össze a szoftver, a leveleket pedig Outlook és Outlook Express alkalmazásokból tudja elmenteni.
 1.2.
3.4.
5.6.7.8.9.10.11.12.

A szoftver kínál rendszer-zár funkciót is. Az alkalmazás elindítása, majd a megfelelő menübe való belépés után (PC-Lock) megadhatjuk, hogy hány percig legyen lezárva a rendszer. Az idő letelte után használhatjuk újra a konfigurációt, de ha előbb is hozzá szeretnénk férni a géphez, akkor jelszóval könnyedén hatástalanítható a zár. Silicon Power pendrive-ok alkalmazásával az is megoldható, hogy a pendrive csatlakoztatásakor oldódjon fel a zár, de ezt ilyen pendrive hiányában sajnos nem tudtuk kipróbálni.

Ezzel a szoftver főbb tulajdonságait ismertettük is. Az egyedüli hiányosság talán az lehet, hogy időzített automatikus mentést nem tudunk készíteni ezzel az alkalmazással, de számos ingyenes szoftver létezik, amelyekkel ez a hiányosság könnyedén pótolható.

Az SP Widget egyébként nem települ az adott rendszerre, hanem egy csomagban érkezik, amit tetszőleges könyvtárba kell kicsomagolni. Az alkalmazás beállításai az adott külső mobil merevlemezre kerülnek, így a szoftert akárhol futtathatjuk, személyes beállításaink nem kerülnek az adott konfigurációra. Kényelmes megoldás.

IniBackup

A második szoftver csak azokhoz a termékekhez jár, amelyeken nyomógomb is található, azaz az Armor család tagjaihoz. A nyomógomb segítségével a beállításoknak megfelelően elindul az adatmentés, így rendkívül kényelmesen és gyorsan készíthetünk másolatot akár egész rendszerünkrőlis.

1.2.3.

4.
A szoftver többféle adatmentés kezelésére is képes(adatmentés, adatmentés tömörítéssel, helyreállítás, másolás egyik helyről a másikra), ám a nyomógombhoz csak egyet  feladatot rendelhetünk hozzá, a többit csak a szoftver manuális indításával és az adott feladat futtatásával tudjuk végrehajtani. Az alkalmazás egyszerű, de hasznos.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen gyorsak a külső merevlemezek. Az eredményekből szépen látszanak az USB 3.0-s és USB 2.0-s adattárolók közötti sebességkülönbségek, valamint az is, hogy a nagyobb adattároló kapacitással rendelkező termékek a nagyobb adatsűrűség miatt mennyivel gyorsabbak ugyanazon a csatolófelületen keresztül, mint kisebb adattároló kapacitású merevlemezt tartalmazó társuk. Mivel nem egyforma méretű merevlemezeket kaptunk minden családból, így a családokra nézve nem érdemes következtetéseket levonni a sebességre nézve.

HDTune

A10A50A70A80


S10D10 (500GB)D10 (1TB)

HDTach

A10A50A70A80
S10 D10 (500GB)D10 (1TB)Crystal DiskBenchMark

A10A50A70A80


S10D10 (500GB)D10 (1TB)

ATTO Diskbenchmark

A10A40A70A80

S10D10 (500GB)D10 (1TB)Tesztek valós körülmények között

A sok-sok szintetikus teszt után most valós körülmények között vizsgáljuk meg, hogy mire képesek a Silicon Power mobil külső merevlemezei. A megmérettetéshez első körben egy nagy, 6,36 GB-os fájlt tartalmazó könyvtárat másolunk az egyes adattárolókra, majd mérjük, hogy a feladat teljesítéséhez pontosan mennyi időre volt szükség. Ha ez megvan, akkor egy másik könyvtár átmásolásához szükséges időt is lemérjük. Utóbbi esetben egy 3,74 GB-os méretű, rengeteg MP3-as fájlt tartalmazó könyvtárról van szó. A mérések eredményeit az alábbi diagram tartalmazza.


Az USB 3.0-s csatolófelülettel ellátott mobil külső merevlemezek közül - ahogy az a fenti diagramon is látszik - az Armor A80-as modell lett a leggyorsabb, igaz, mögötte csak alig maradt le a Stream S10-es sorozatú 640 GB-os mobil merevlemez. A termékek közötti sebességkülönbséget valószínűleg az eltérő merevlemez, illetve az eltérő adattároló kapacitás okozza, amiről már említést tettünk korábban. A leglassabb USB 3.0-s megoldások a Diamond D10-es család tagjai lettek.

Az USB 2.0-s példányok közül az 500 GB-os A10-es modell bizonyult a leggyorsabbnak, míg az A50-es és A70-es modellek közel azonos eredményt értek el a teszt alkalmával.

A SIlicon Power külső merevlemezei összességében jól vizsgáztak, akár a teljesítményt, akár a termékek minőségét nézzük. A mellékelt szoftverek rendkívül könnyen kezelhetőek és minden fontos feladat elvégzésére alkalmasak, így velük is meg voltunk elégedve. Az Armor család tagjainál az IniBackup alkalmazás külön pozitívum volt, mivel segítségével a merevlemezen elhelyezett gomb megnyomásával egyszerűen készíthetünk biztonsági mentéseket.

A80
A külső merevlemezek közül az időtállóság miatt érdemesebb az USB 3.0-s modellek mellett letenni a voksunkat, ezek közül pedig azt kell kiválasztanunk, amelyikre éppen szükségünk van, ez már mind csak egyéni preferencia kérdése. Az Armor sorozat strapabírósága sok esetben lehet csábító, az A80 esetében pedig a sebességről sem kell lemondanunk (a kisebb tagjai a családnak pedig költséghatékonyabbak).

D10
Amennyiben nincs szükségünk az USB 3.0-s csatolófelület mellett víz- és ütésálló kivitelre, úgy már a Diamond és a Stream család tagjai is képbe kerülhetnek, amelyek dizájnjuktól eltekintve nagyon hasonló szintet képviselnek. Mi bátran ajánljuk bármelyik család tagjai, sőt, az USB 2.0-s Armor modelleket is, ugyanis a termékek jól vizsgáztak a rövidke teszt alkalmával. A döntés egyszerű, csak meg kell határozni, hogy mik a fő szempontok.

Hasznos hivatkozások:


A tesztben szereplő külső mobil merevlemezeket az Emporium Kft-től kaptunk kölcsön, ezúton is köszönet értük!  

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Zelbacsi
2011.07.07. 16:49
Nekem van egy Armor A80-asom 640GB-os kivitelben és tökéletesen meg vagyok vele elégedve. Ejtettem már bénán le padlóra kb. fél méterről és ahogy az elvárható az ég világon semmi baja.
A kis USB kábelt semmire nem tudom használni, mert vagy lógatom a gépem mögött a levegőben a winyót az USB portba dugott kábelen használat közben, vagy a hosszabbat kábelt használom, hát én inkább a hosszabb kábelt használom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ladagab Zelba...
2011.07.07. 20:48
ÉN is egy Armor A80-al rendelkezem. Mindenben egyetértek (nagyon jó cucc), de a kis kábel laposhoz pont ideális ám !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mekex
2011.07.08. 20:39
Nekem is egy Armor A80 van és nem vagyok megelégedve vele. A hírhedt JMicron JMS539 csippel van szerelve. Nem működik rendeltetésszerűen az EtronTech EJ168A USB3 Host Controller-jével. Ez a csipp van az Asrock P67 Extreme és Fatal1ty szériáján (P67 Extreme4, P67 Extreme6, P67 Fatal1ty).
Sajnos a kukába kellett dobjam és a vinyót egy új ASM1501 csippes USB3 külső házba tettem, amivel úgy a NEC, mint az Etron host controller is jól működik.

Érdeklődnék a cikk írójától, hogy tapasztalt-e olyant, hogy az Armor A80 eldobja a kapcsolatot a tesztelés alatt (mintha valaki kihúzná a kábelt, a HDD lecsatlakozik a PC-ről)? Próbálja már meg egy P67 Asrock alaplappal (ezekben van EtronTech USB3 csipp) az Armor A80-ast tesztelni. Meg fog lepődni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mekex
2011.07.08. 20:39
Nekem is egy Armor A80 van és nem vagyok megelégedve vele. A hírhedt JMicron JMS539 csippel van szerelve. Nem működik rendeltetésszerűen az EtronTech EJ168A USB3 Host Controller-jével. Ez a csipp van az Asrock P67 Extreme és Fatal1ty szériáján (P67 Extreme4, P67 Extreme6, P67 Fatal1ty).
Sajnos a kukába kellett dobjam és a vinyót egy új ASM1501 csippes USB3 külső házba tettem, amivel úgy a NEC, mint az Etron host controller is jól működik.

Érdeklődnék a cikk írójától, hogy tapasztalt-e olyant, hogy az Armor A80 eldobja a kapcsolatot a tesztelés alatt (mintha valaki kihúzná a kábelt, a HDD lecsatlakozik a PC-ről)? Próbálja már meg egy P67 Asrock alaplappal (ezekben van EtronTech USB3 csipp) az Armor A80-ast tesztelni. Meg fog lepődni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. maláj
2011.07.12. 10:37
nekem is ilyen problémám van bármivel is használnám a külső hdd-met (ac ryan mini, netbook, asztali pc, laptop, stb.) mindenhonnan elveszti a kapcsolatot "random" idő után
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!