iPon Cikkek

Tavaszi nagytakarítás: egerek és billentyűzetek

Dátum | 2016. 03. 18.
Szerző | Morte
Csoport | EGYÉB

Vannak azok a tanulmányok, amelyek azzal rémisztgetnek minket, hogy pl. egy átlagos irodában milyen sok baktérium éldegél boldogan a billentyűzetek és egerek felszínén és rejtett zugaiban. Ezekből kiderül, hogy több, mint egy WC-csészén, ami valljuk be, elég rémisztő. Ha otthon, egyedül használjuk az említett eszközöket, akkor kevesebb féle baktériummal rázhatunk kezet, mint azok, akik olyan helyen dolgoznak, vagy szórakoznak, ahol naponta többen is igénybe veszik ezeket a perifériákat. A legveszélyeztetettebb helyek az oktatási intézmények, internet kávézók és a kórházak. Attól persze nem kell tartanunk, hogy rögtön zombivá változunk, ha nem ügyelünk kínosan a tisztaságra, de azért nem árt eszközeinket rendben tartani, legalább pár havonta, fél évente, a koszolódás mértékének függvényében. Eszközeink gyakoribb takarítást igényelnek, ha a közelükben eszünk, a helyiségben vannak háziállatok, dohányoznak (nem feltétlenül a háziállatok), ha ipari, építési, vagy egyéb, szennyezett területen használjuk őket, vagy ha kisebb gyerekek is hozzáférhetnek. Egy elkoszolódott billentyűzet vagy egér amellett, hogy nem túl esztétikus látvány, különböző hibákat is produkálhat: a leragadt, akadó görgők, nem működő gombok, botladozó egérkurzor a leggyakoribb problémák. Nézzük, hogy mit tehetünk ezek ellen, és milyen eszközöket használhatunk a cél érdekében!
Egerek tisztítása A lézeres és optikai egerek, bár működési mechanizmusukban eltérőek, takarítás szempontjából hasonlóak, azért együtt tárgyaljuk őket. Az egér külső burkolatát nedves ruhával, viszonylag egyszerűen tisztíthatjuk. Ha nagyon durva szennyeződések lennének rajta, valamilyen enyhe tisztítószerrel, antibakteriális törlőkendővel is próbálkozhatunk. Fontos, hogy olyan tisztítószert használjunk, ami nem bántja a műanyagot, azaz nem tartalmaz olyan oldószert, ami árthat egerünknek. A háztartásban megtalálható tisztítószerek között olyanok is akadnak, amelyek rossz hatással vannak a perifériákat alkotó műanyagokra, ill. gumírozott részekre, megváltoztathatják keménységüket, felszínük fényességét, sőt, akár fel is oldhatják őket. Ilyen pl. az aceton, amely a folttisztítók, hígítók és körömlakkok aktív alkotóeleme, az etilalkohol (etanol, borszesz), amely bizonyos oldószerek alkotórésze, de az egészségügyben is használják pl. erősebb bőrfertőtlenítő szereknél. Veszélyes még a műanyagokra az etil-acetát, amely pl. folttisztítókban, körömlakklemosókban található, és az ammónia, amelyet üveg, porcelán és rozsdamentes acél felületek tisztításához készült szerek tartalmazhatnak. Az előbbi anyagokat tehát kerüljük. A legtöbbször a langyos víz is elég, de nyugodtan használhatjuk a legtöbb mosogatószert, enyhe oldatban. A makacsabb szennyeződések eltávolításánál jó szolgálatot tehet az izopropil alkohol. Arra is ügyelnünk kell, hogy olyan anyagokat használjuk, amelyekre mi magunk sem vagyunk érzékenyek, allergiásak. Tisztítás után sima langyos vízzel benedvesített ruhával áttörölhetjük a már megtisztított részeket, hogy az esetleges tisztítószer maradékokat eltüntessük róluk. Mondanunk sem kell, hogy arra is vigyázzunk, hogy takarítás közben ne vigyünk folyadékot az egér belsejébe, mert nem tesz jót neki. Tisztításhoz puha pamut, mikroszálas stb. kendőt használjunk, amely nem karcolja meg az érzékenyebb felületeket sem. A burkolaton lévő szennyeződések eltávolítása egyszerű feladat, a gombok környékén és az összeillesztéseknél lévő résekben megbúvó kosz kiszedése már nem mindig. Fontos hogy műanyag eszközöket (pl. fogpiszkáló, műanyag kés) használjunk, mert a fémek karcolhatnak. Az egér alján lévő érzékelőt fültisztító pálcikával tudjuk elérni. Az optikai és a lézeres érzékelőket is kis műanyag burok védi, nem kell attól tartanunk, hogy megsértjük őket. Szerencsére ez a terület könnyen tisztítható, különben bajban lennénk, mert egyetlen ide bekerült kis szempilla, szőr- vagy hajszál is képes megrodeóztatni vagy elakasztani az egérkurzort.
A jobb és a bal egérgomb bizonyos egértípusoknál elöl felpattintható, vagy legalább annyira felemelhető, hogy valamilyen vékony eszközzel alá tudjunk nyúlni és kipiszkálni a koszokat. Az olyan egereknél, amelyeknél a felső burkolat a jobb és bal gombbal együtt, egyetlen darabból készült már nem ilyen egyszerű a helyzet. Szerencsére a gombok alá ritkábban jutnak be szennyező anyagok, mint a görgő környékére. A görgő ebből a szempontból az egér "legveszélyesebb" része. Míg a gombok körül általában nincs elég hely, hogy a szennyeződések beljebb férkőzzenek, a görgő egyenesen az egér belsejébe szállítja a koszt. Ha van elég hely a görgő környékén, óvatosan kipiszkálhatjuk a bekerült szmötyiket, és közben megkörhintáztathatjuk az alul lévőket, reménykedve abban, hogy kijjebb kerülnek. Sűrített levegős spray-vel is próbálkozhatunk.
Ha nincs elég hely, hogy kívülről hozzáférjünk a kilakoltatandó koszokhoz, vagy már nagyon durván szennyezett egerünk belseje, akkor a külső tisztítás már nem feltétlenül elegendő, és nincs mese, szét kell kapjuk a rágcsálót. Valamilyen "rejtélyes" okból kifolyólag a gyártók többsége nem szereti, ha szétszedjük az egeret, ezért a csavarokat, vagy legalább egy részüket a rágcsáló tappancsai alá rejtik. Ha egyszer leszedtük az öntapadós tappancsokat, visszaragasztás után már nem feltétlenül lesznek olyan jók, mint újkorukban. Jó esetben a gyártó legalább egy tartalék talpkészletet is csomagol a rágcsáló mellé. Mi ezt mindig jó jelnek vesszük, mert azt mutatja, hogy bíznak benne, hogy termékük kitart annyi ideig, hogy elkopjanak a talpak, vagy elég kosz összegyűlhessen belül. A burkolat óvatos eltávolítása után nekiállhatunk a belső részek tisztításának. A belső kosz főként a mikrokapcsolók és a görgő környékén szokott felhalmozódni, és száraz fültisztító pálcikával, tompa végű műanyag pálcikával (pl. fogpiszkáló) könnyen eltávolítható. A nagyon makacs szennyeződéseket izopropil alkohollal, vagy a WD40-el átitatott fültisztító pálcikával is leszedhetjük óvatosan. Ezek olyan oldószerek, amelyek használat után gyorsan elpárolognak. Ha olyan részt tisztítottunk velük, amely alapban olajozva volt (pl. görgő tengelye), akkor azt újra kell lubrikálni.
Billentyűzetek tisztítása A klaviatúrák felszínének tisztítása az egerekéhez hasonlóan történik, puha, nedves kendővel áttöröljük a szennyezett részeket. Az alsó részekről se feledkezzünk meg, a műanyag tappancsok ugyanis szeretik összegyűjteni maguk körül a szöszmöszöket. A gombok közé bekerült hajszálak, morzsák és egyéb törmelék eltávolítása már nem mindig ilyen egyszerű, időnként trükköznünk kell. Ha csak egy kis darab esik be a gombok közé, és nem tudjuk kipiszkálni, celluxszal vagy szigetelőszalaggal lépre csalhatjuk. Az is segít, ha fejjel lefelé fordítva óvatosan megrázzuk a billentyűzetet (ha régen takarítottuk, felkészülhetünk egy kisebb "hóesésre"). A gombsorok közötti részeket kis méretű lapos ecsettel könnyen ki lehet söpörni: az ecset felhozza a gombok alatt lapuló szöszöket is, és még hatékonyabb tud lenni, mint a porszívózás, vagy a sűrített levegős kifújás. Lehetünk találékonyak, ha nincs kéznél lapos ecset, eszközként szóba jöhet még a fogközök tisztítására használatos fogtisztító kefe, vagy akár egy szempillaspirál. (Az előbbinél vigyázzunk, hajlítsuk meg, mert hegyes drótban végződik, az utóbbinál pedig arra ügyeljünk, hogy ne legyen használt, és ne legyen a közelben a gazdája). Ha mindenáron porszívózni akarunk, kisebb teljesítményű kézi porszívót, USB-s mini porszívót használjunk, ami nem szippantja fel a gombokat. Ha nincs a célnak megfelelő kis méretű porszívófejünk, szívószálból könnyen készíthetünk ideiglenes extra feltétet.
A membrános billentyűzetek anyaga idővel kiszárad és törékennyé válik
Valljuk be, kevesen vannak közöttünk olyanok, akik olyan alaposan és rendszeresen tisztítják a billentyűzetet, mint a Gattaca című film főhőse (és még neki is becsúszott néha egy-egy hajszál, vagy szempilla). Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor rádöbben, hogy nincs mese, szét kell szedni a klaviatúrát. A sorsdöntő pillanat akkor is bekövetkezhet, amikor ráöntünk valamit jobb sorsra érdemes perifériánkra, amin már a papírtörlővel nyújtott gyors elsősegély sem segít (pl. gonosz cukortartalmú italok). A gyártók, akárcsak az egerek esetében, valamilyen "rejtélyes" okból kifolyólag nem szeretik, ha szétszedjük a billentyűzetünket, ez alól csak a hosszabb élettartamra tervezett, mechanikus darabok a kivételek. A gombok és az alattuk lévő részek alapos tisztításához el kell távolítsuk magukat a gombokat. Ez a legelterjedtebben használt membrános billentyűzetek esetében a legkörülményesebb és legveszélyesebb, ezek a darabok sajnos gyakran megsínylik a szétszedést, sok könnyen törő, finom műanyag részük van. Az olcsó darabok olyan műanyagokból készülnek, amelyek az évek során kiszáradnak, növelve ezzel a törés kockázatát. A lapos kialakítású (chiclet) billentyűzetek (ilyen pl. a Razer Deathstalker) gombjait szintén nehéz rombolás nélkül leszedni. Szerencsére ezek alá, kialakításuknak köszönhetően kevésbé jutnak be a szennyeződések.
A laptop billentyűzetek gombjai könnyen lepattinthatóak
A laptop billentyűzetek gombjai kissé eltérhetnek egymástól a gyártótól függően, de szerkezetük alapvetően megegyezik: 4 ponton kapcsolódnak az alattuk lévő részekhez. Meglepően könnyen le lehet őket pattintani, de nem árt óvatosnak lenni, mivel igen apró, finom alkatrészekről van szó. Ha extra óvatosak akarunk lenni, akkor a tisztításhoz csak a felső részt pattintsuk fel, mert ezt könnyebben vissza lehet nyomni a helyére. Ilyenkor a gomb felnyílik, mint egy kis ajtó, és hozzáférhetünk az alatta lévő részekhez, melyeket puha, kis lapos ecsettel kisöpörhetünk. A mechanikus billentyűzeteknél a gombok kiszedése teljesen egyszerű és hétköznapi dolog, a legtöbb ilyen klaviatúrához gombkiszedőt is csomagolnak, vagy külön kapható hozzájuk (egy kis darab drótból mi magunk is készíthetünk ilyet). A gombkiszedők között találhatunk műanyag és drótból készült fajtákat is, ez utóbbiak könnyebben használhatóak többféle méretű gombokhoz is. A gombok kiszedése után kiporszívózhatjuk, vagy ecsettel kisöpörhetjük mikrokapcsolók körül felhalmozódott koszt. A gombokat ezután egyszerűen kézzel visszarakjuk a helyükre.
A mechanikus és a membrános billentyűzeteknél is a hosszabb gombok (Shift, szóköz stb.) jelenthetnek gondot, ezeket az extra stabilizáló drót miatt nem olyan könnyű visszarakni, ha egyszer leszedtük őket. Ha nem bízunk ügyességünkben, vagy nincs benne gyakorlatunk, ezeket hagyjuk inkább a helyükön, ha leszedtük a körülöttük lévő gombokat, hozzájuk tudunk férni a tisztításhoz. A billentyűzetek gombjai leggyakrabban ABS, PVC, vagy PBT műanyagból készülnek. Az ABS könnyű, erős, ütésálló műanyag (ebből készülnek pl. a Lego kockák is). Hőálló tulajdonságai jobbak, de könnyebben fényesedik, mint a PBT, az oldószerekkel szemben kevésbé ellenálló, és UV-fény hatására besárgul. A PBT erős, ütésálló műanyag, ellenállóbb a kezünkről rákerülő olajokkal szemben, ezért lassabban kopik fényesre. 150 °C-ig hőálló, de a 60 foknál melegebb vízre már érzékeny. A kommerszebb membrános billentyűzeteken olcsóbb, PVC-ből készült gombokat is találhatunk (pl. a Logitech, a Dell, és a HP is előszeretettel használja őket).
A kiszedett gombok tisztításához az egereknél felsorolt műanyagbarát anyagokat ajánljuk, a langyos, enyhe mosogatószeres vízben áztatással nem okozhatunk kárt. A többi anyaggal ellentétben a PBT az acetonnal szemben is ellenálló, de ha lehet, ezt ne próbáljuk ki, ha nem vagyunk biztosak a gomb anyagában. (Esetleg teszt célokból, ha netán meg akarnánk állapítani, hogy PBT gombunk van-e. Elolvadt? Mi szóltunk...). A modernebb billentyűzetgombok feliratai általában olyan eljárásokkal készülnek, amelyek biztosítják a kopásállóságot, ezért nem kell attól tartanunk, hogy az óvatos tisztítással kárt okozhatunk nekik. Léteznek olyan gombok is, amelyek különleges bevonattal készülnek, ilyen pl. a Filco mechanikus billentyűzeteké, ezeknél nem jó ötlet alkoholos tisztítószereket, még izopropil alkoholt sem használni. Ha biztosra akarunk menni, maradjuk a jól bevált langyos vizes, enyhe mosogatószeres oldatnál, amelyben fél óra áztatással már jó eredményt érhetünk el. A makacsabb foltok, lerakódások (pl. amiket a dohányfüst okoz) áztatás után már kis dörzsöléses rásegítéssel lejönnek. Ha ügyelünk asztalunk tisztaságára, és kívül rendszeresen letörölgetjük leggyakrabban használt perifériáinkat, akkor nem feltétlenül kell a drasztikusabb eljárásokhoz folyamodnunk, és egerünk, billentyűzetünk így is évekig hűen fog minket szolgálni. És végezetül, érdekesséként két input lekapcsoló program azoknak, akik lusták kihúzni a perifériákat, vagy kikapcsolni a gépet tisztítás előtt: BlockInput for Windows Keyboard Cleaner for the Mac
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. tibaimp
2016.03.18. 14:08
Azt az egeret meg billentyűt honnan szedted, ha az enyém így nézne ki, én elbujdokolnék szégyenemben....a lakás többi része, hogy nézhet ki....baszki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. iattilagy
2016.03.18. 14:57
Billentyűzetet úgy szoktam tisztítani, hogy veszek egy üveg nagykupakos üdítőt (pl.: nestea) annak az üvegébe bele dobálom a keycapeket, mellé egy mosogató gép tabletta aztán rázogatom, néhány óra áztatás után lemosom. (Igaz, a billentyűzeteim nagy rész PBT, dyesub, a többi meg double shot abs, szóval olcsó gagyi nem biztos, hogy szereti ezt a megoldást)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. mikej95
2016.03.18. 18:20
Billentyűzet tesco legolcsóbb, szóval az cseréve van évente, A4Tech XL-747H pedig 3-4 havonta van tisztítva, egyszer pedig már meg kellett olajozni a görgő tengelyét, mert nem működött(elég gyakori hiba ennél a modellnél).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Whysper
2016.03.19. 10:08
Logitech oh hje. mx518-am van ,de addig nem cserélem le amég működik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Trolltaxi
2016.03.19. 11:55
Apróság, de sok bosszúságtól ment meg, ha a klavi szétszedése előtt lefotózod. Így nem fogsz alternatív billentyűzetkiosztásokat csinálni és word-ben próbálkozni, hogy melyiket sikerült a saját helyére visszapattintanod..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szefmester Troll...
2016.03.19. 12:18
Persze ha magadtól kezded fotó nélkül, akkor gyakorlod a vakon gépelést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.03.19. 13:25
szerintem a tiéd rosszabb, csak nem tűnik fel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. bszoke88
2016.03.19. 13:40
én pár hete már megcsináltam a szobámban a nagytakarítást. a billentyűzetemet nem szoktam mosni, mert egy genius slimstar i220-as és talán a kialakítása miatt nem koszolódik annyira belülről. meg persze vigyázok rá. két dologra felhívnám a figyelmet. még sok évvel ezelőtt volt egy olcsó billentyűzetem, amiben kimostam a fóliát is. nem kellett volna, mert ezzel megrongálódtak a vezető csíkok és utána használhatatlanná vált. a másik, ami előfordult, h elhagytam a fólia feletti gumikat, amik tartják a billentyűket.

az egéren van egy darab ruhaanyag, mert nagy ütközetekben höhö meg főleg nyáron odaragad a kezem az izzadságtól. nagyon bevált, pár hetente kimosom és kész. az egeret magát nagyon nem is kell takarítani.

nagyon jó cikk, várom a folytatást!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Csicso1
2016.03.19. 20:01
A billentyűzetnél nálam a kompresszor vált be, jó nem 30 BAR nyomással, hanem egy gyenge 2-3 BAR nyomással csodákat tett. A pc-nél is ezt használom leveszem az oldalfalat és pikpakk megvan arra figyeljek hogy ne pörgesse be a ventilátort és ne okozzon kárt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rottenbull
2016.03.19. 21:40
Nekem a bill megy a mosogato gepbe evente ketszer, a koztes idoben meg hetente kiporszivozom. Az egeret kb naponta takaritom.
A kepeken lathato allapotok szamomra a botranyos szintet suroljak, de tiszteletre melto, hogy a gazdaja bevallalta ezeket publikusan is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tomchee bszok...
2016.03.20. 04:09
Kimostál egy nyomtatott áramkört, és csodálkoztál, h nem működik? Na neeee!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bszoke88
2016.03.20. 13:18
#11
olvasd el lsz még 1x. a baj az volt, h a fólián elkorrodálódtak a vezető csíkok. semmi nyomtatott áramkör. különben ha az ember el is mos egy nyomtatott áramkört, akkor sincs baj, ha hagyja megszáradni újra áram alá helyezés előtt. ha éppen olyan dolog kerül az emberhez, amibe belefészkelt egy egér, (vagy szó szerint el volt ásva a kertben ) akkor sok egyéb lehetőség nincs...

egy hete vettem egy lidl gazdaságos tolómérőt. úgy jött ki a gyárból, h benne volt a polírpaszta meg a fémforgács és recsegett, ropogott. kénytelen voltam elmosni meg kivakarni belőle. szépen megtörölgettem, hagytam száradni egy pár napot, megolajoztam kicsit és most már használható. persze mindezt az elem nélkül. ennyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tomchee bszok...
2016.03.20. 18:02
Nyilván én is mostan már ki pendriveot, persze véletlenül és túlélte a mókát, de a józan ész azt diktálja - számomra legalább is - ,hogy amin a hétköznapokban elektromos áram folyik keresztül, azért ne merítsem már vízbe, mert kitudja mikor sül el rosszul a dolog...=)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bszoke88
2016.03.20. 20:25
#13
persze, én sem azt akartam ezzel mondani, h akkor mindent vízbe kell mártogatni, sőt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Avisto rotte...
2016.03.21. 00:58
Nem vagyok benne biztos hogy ezek a sajátjai, legalább 3 féle klaviról van kép a cikkben. Meg akinél így néznek ki az szerintem azt se tudja hogy kell kitakarítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djalienecs...
2016.03.25. 11:37
Csak ésszel ezekkel a "szétszedem a billentyűzetem és kimosom" témákkal. Ugyanis az összes bill.-nél van kenőanyag, hogy ne nyikorogjon és kényelmesen lehessen nyomkodni, ne akadjon. Mosószer ugye általában a legjobb zsíreltávolítók közé tartozik, ezt is leviszi. Utána lehet egyesével (laptopnál még gázabb, mert ott 1 bill minimum 6 helyet jelent) bezsírozni. Ami meg áramot vezet, nem nagyon érdemes vízbe mártani, mert utána (ha ki is szárad) egyéb anyagok visszamaradhatnak, amik oxidáló hatásúak. A levegőt sem ajánlanám (se fújni, se szívni) csak max nagyon lájtosan, mert oda is beviszi a morzsát és a hajszálakat, ahová alapjáraton nem mehet és nem is kéne bemennie. Nem kell meglepődni 3 baros levegővel megfújt laptop bill esetén, ha nem működik pár gomb. Lehet, hogy morzsa került a két fóliaréteg közé. De a ventilátor csapágyazáshoz is be tud küldeni, finomabb szemcséket, ami a használat során tovább koptatja az eleve is általában gagyira gyártott elemeket. Tudjuk milyen szép hangja tud lenni egy ventilátornak. ))) Ezek saját tapasztalatok, nem kell feltétlen egyet érteni velük, de ettől függetlenül csak ésszel, több órás szenvedéstől kíméli meg magát az ember, vagy épp 10 ezres költségektől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!