iPon Cikkek

TDU 2 - Ibizán esős idő várható

Dátum | 2011. 03. 07.
Szerző | Chocho
Csoport | JÁTÉK

A Test Drive-sorozat történetén már egyszer átfutottunk, így kár lenne azzal kezdeni a bevezetőt, hogy az egykor szép napokat élő széria hosszantartó pokoljárás után tért meg az Eden Games karjai közt. Maradjunk tehát annyiban, hogy az első Test Drive Unlimted összes hibája ellenére is meghódította a rajongók szívét, és a jelen konzolgeneráció egyik legjátszottabb autós játéka lett. Ilyen pedigrével pedig illik minőségi folytatást csinálni, pláne, hogy a hosszabb, nagyobb, vágatlan recepthez nyúlva még csak kockázatot sem vállalunk. Hosszú várakozás után végül megérkezett a TDU2, ami bár jó lett, közel sem tette többé a Test Drive játékokat.

Limitált szórakozás?

Az első és legnyilvánvalóbb észrevétel, amit a játék elindítása után tehetünk, az, hogy nagyjából minden maradt a régiben. A bejárható terület persze sokkal nagyobb, és az autóválaszték is tágult, de ezen felül csak apróságok térnek el a már megszokott miliőtől. A hangulat és a játékmenet nagyrészt érintetlen maradt, s bár a korábbi hiányosságokat igyekeztek pótolni, ez nem zárja ki, hogy a készítők ne ütköznének újabb akadályokba. Hiába tehát a hatalmas játéktér és a kismillió szociális opció, ha ezek nagy része értelmetlen, és a cél most is csak a nyers gyűjtőszenvedély kielégítése.

Ő Jenő, a főhős. Egy kicsit szégyellős, mit ne mondjak...
Történetünk (sajnos van ilyen, de hál' istennek nem veszi komolyan magát) saját avatarunk kiválasztásával indul, valahogy úgy, ahogy az anno első részben is. Ruhát, frizurát, kiegészítőket módosíthatunk karakterünkön, de például az arcát nem - legalábbis nem úgy, ahogy azt a többi játéknál szokás. A TDU 2 ugyanis nem szól másról, mint a "hülye újgazdag majom vagyok túl sok pénzzel" életérzés közvetítéséről, azok pedig, akik a valóságban is csak az autóparkjuk méretén tudnak problémázni, úgy változtatnak magukon, hogy kés alá fekszenek egy szépészeti klinikán. A TDU 2-ben pedig mi is ezt tesszük, ha máshogy akarunk kinézni, sőt, ha sokszor műttetjük magunkat, még a szintlépésünket is elősegítjük. Beteg? Áh, ugyan, ez még semmi! Annál ugyanis nincs groteszkebb jelenet, amikor a műtétet követően (ez is egy in-game animáció, egy akkora szikével, amekkorát Rambo is megirigyelne) bekötött fejjel kocsikázunk a szigetek szövevényes útjain addig, míg a dokik úgy nem látják, hogy begyógyultak a sebészeti hegek (kb. 30 perc). Ez a példa a legjobb arra, hogy prezentálja, milyen játék is a TDU 2. Itt csak a pénz és a lazaság számít, és a lényeg, hogy mi, hétköznapi emberek is belekóstolhassunk a dollármilliomos fiatalok gondtalan világába.

Úttalan utakon

Az előző oldalon sziget helyett szigeteket írtam, és ez nem a véletlen műve. A TDU 2-ben ezúttal ugyanis Ibiza és az első rész Ohauja is elérhetőek, a maguk tényleges úthálózatával, méreteivel, közel az utolsó fáig lemodellezve. Ez összesen körülbelül 3000 kilométernyi aszfaltot jelent, melynek nagy részét a játék világának hierarchiájában elfoglalt helyünktől függetlenül is felfedezhetjük. Profilunkat négy kategóriára osztva összesen 60 szinten át húzhatjuk, a sima versenyeken túl pedig megjelentek az egy személy köré épülő bajnokságok is, igaz, jelentőségük elenyésző, hisz ahogy megszerezzük első járgányunkat, versenyről versenyre gyűjtjük a lóvét, hogy az elérhető, hatvannál is több verda közül a lehető legtöbbet halmozzuk fel a garázsban. A legnagyobb újítás e téren, hogy megjelennek a terepjárók, illetve az off-road versenyek, melyek ízes adalékai az első rész steril, csak díszletként értelmezhető erdőségeinek. Sajnálatos azonban, hogy a remek motorokat ezúttal el kell felejteni, aminek nem igazán értettem az okát, lévén az első TDU-ban is mindenki szerette őket, a kissé nevetséges irányításuk ellenére is.

Új adalék az autósiskola is, bár azért senki se gondoljon GT-s magasságokra
A versenyeken túl persze most is sok küldetés és egyéb gyűjthető, illetve teljesíthető kihívás van a játékban, ezek viszont nem sokkal szórakoztatóbbak, mint az első részben, sőt, a stopposlányok ku... szóval túlságosan is erotikusra vett mozgáskultúrája inkább nevetségessé teszi ezeket a felesleges játékelemeket. Hasonlóan bosszantó a történet (khm...) szereplőinek iszonyú hanghordozása, így elmondható, hogy ami annak idején nem működött a TDU-ban, az most sem lett sokkal jobb.

Még szerencse, hogy a játékot így is elviszi a hátán a millió megvásárolható ingatlan és kocsi, valamint a versenyek és a vezetés hangulata, amivel már az első epizódban sem volt semmi baj. Nincs is jobb érzés, mint a világ legdrágább sportkocsiinak volánja mögött ülve száguldozni a lemenő nap fényében, bosszantani az egyébként igen súlytalan rendőri erőket, és egy aranyéremmel a zsebünkben hazakocsikázni a tengerparti villánkba, aminek minden egyes bútorát, rését és repedését mi vásároltunk össze saját luxusízlésünknek megfelelően. Ha tehát egy szóval kellene összefoglalnom, hogy miért jó mégis a TDU 2-vel játszani, akkor csak annyit mondanék, hogy a hangulata miatt. Ezt az atmoszférát ugyanis nincs másik játék a piacon, ami visszaadná, ez pedig nagyon sokat jelent az olyan aszfaltbetyárok számára, mint én.

Az autózás, mint olyan

Az eddig a felsorolt, inkább megmosolyogtató negatívumok ellenére is remeknek tűnő játéknak viszont van egy olyan tulajdonsága, ami minden autórajongónak fontos szempont a vásárláskor. Hiába ugyanis a színes-szagos körítés, ha a legfontosabb szereplők, a járművek viselkedése nem üti meg azt a szintet, amit egy ilyen patinás sorozattól elvárna az ember. Normál fokozaton játszva (vagy ahogy most hívják, Sporton, bár ez ugyanaz) egy élvezetes, nem túl arcade, de félszimulátornak (pl.: Forza 3, GT5) sem igazán mondható autós élményben lesz részünk. A kocsik között érezni a különbségeket, de még a legvadabb benzinszörnyek is az úton tarthatóak mindenféle előképzettség nélkül. Mindez viszont az első rész keményvonalas fanatikusai számára értelemszerűen nem lesz elég, ők egyből a hardcore módra lesznek kíváncsiak. Nos... szívesen írnám, hogy itt is minden oké, de sajnos nem tehetem. Az első TDU sem volt a szimulátorok netovábbja (bár pár .ini fájl megbuherálásával igen kellemes eredményeket lehetett elérni), a folytatásban a hardcore mód tovább butult, egyszerűsödött, amit a normál nehézségi szinten megértek, hisz ez nem egy tipikusan autófanatikusoknak kitalált játék, de a direkt profiknak szánt módnál nagyon nem tudok díjazni. Az irányítás könnyebb, a játék megengedőbb, az autók mozgása pedig bár nem nevetséges, de nem sokban tér el a normál mód lehetőségeitől. A fizikát kicsit komolyabban vették, mint hajdanán, de a kocsik adatait mintha nem igazították volna hozzá ehhez, és ezen csak tovább ront, hogy a törések (akarom mondani karcolások) itt mindössze esztétikai értékkel bírnak. Összességében tehát elmondható, hogy a TDU 2 realitás terén semmiben sem jobb az első résznél, sőt, az eddigi rajongóknak még csalódást is okozhat, szóval csak óvatosan.

Remekül mutat, de sajnos a hardcore-mód sem az igazi
Mindez persze nem ront olyan sokat a játékélményen, főleg ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen célközönségnek szánta a játékot az Eden. A TDU első felvonása ugyanis nem kapott túl jó értékeléseket a sajtótól (olyan 7 körül mozgott az átlag), a játékosok nagy része pedig hamar hátat fordított a játéknak a limitált lehetőségek és sokaknak nehézkes játékmenet miatt. Így aztán a fejlesztők gondoltak egy nagyot, és a mindenki számára emészthető körítést olyan játékélménnyel támogatták meg, ami nem nyújt akkora kihívást, mégis jutalmaz orrba-szájba. Lehet keseregni, lehet nyafogni, de a döntés érthető, és még a fent említett negatívumok ellenére sem mondhatjuk, hogy gyenge lenne a TDU 2 autós élménye. Az egyedüli, ami tényleg nevetséges, az a terepjárók hihetetlen sebessége az off-road pályákon, míg a normális kocsik ott limitálva vannak úgy 100 km/h körüli teljesítményre. Tényleg nem volt jobb módja a két kategória előnyeinek és hátrányainak érzékeltetéséhez?

Együtt a rengetegben

Bár a TDU 2 komoly és tartalmas egyjátékos móddal bír, lényege most is az online játék, amihez semmi más nem kell, mint betenni a lemezt, és aktiválni az internetkapcsolatot. Míg az első részben a játékosok sokszor maguk találták ki a játékszabályokat az amúgy elég fapados lehetőségek között (jó példa erre az állandó krúzolás), addig a TDU 2 itt igazán domborít, lévén MMORPG-ket megszégyenítő mennyiségű szociális lehetőséget nyújt a vásárlóknak. Lehet itt kérem szépen bulizni, haverozni, fogadni, versenyezni (a kooperatív módok közül a Follow the Leader messze kiemelkedik, itt ugyanis csak az első helyezett látja a következő checkpointot), kereskedni, sőt, klubokba tömörülhetünk, melyek főhadiszállását a lakásokhoz hasonlóan szabadon alakítgathatjuk. Összesen három elérhető klubszint van, s az utolsón már harminckét ember tömörülhet, így egy-egy fejlettebb csoport a nagyobb online szerepjátékok klánjaival említhető csak egy lapon.

Együtt buli a buli igazán -- a TDU most végre ki is használja az online részét
Bár a TDU első részében is szórakoztató volt élő emberekkel találkozni és néha versenyezni, itt az élmény sokkal intenzívebb... lenne, ha a millió technikai bug ne nyomná rá a bélyegét a játékra. Sajnos akármilyen jó legyen is a többjátékos mód, ha alig-alig lehet bejelentkezni rajta, laggol, ledobál, kifagy, és még sorolhatnám. A készítők természetesen ígérgetik a javítást, ami majd mindent helyre hoz, sőt, elvileg a cikk írásának pillanatában is frissült pár fájl, de elég merész volt ilyen formában kiadni a játékot, főleg, hogy itt már tényleg a szociális interakciókra helyezték a hangsúlyt. Szórakoztató adalék persze, hogy a versenytársak betöltéséig szabadon sétafikálhatunk az autók között, de mindjárt nem olyan jó ez, ha örökké tart a dolog...

Csúcsmodell

Technikai fronton a TDU 2 nem okoz csalódást, sőt. A játék grafikája egészen lenyűgöző, kezdve akár a csodálatos és részletes autómodellektől, átvezetve a remek speciális effektusokon, egészen a kissé alacsony felbontásban textúrázott, de mégis változatos és élő környezetig. Ekkora helyszíneket pedig nem semmi lemodellezni, még ennél kisebbek is kifognak egyes fejlesztőcsapatokon. A szigeteket online dinamikus időjárás teszi még élethűbbé (pont a cikk írásának napján vált elérhetővé offline is), váltakoznak a napszakok, és úgy összességében minden rendben. Egyedül a karaktermodellek néznek ki rosszul, és az animációik sem valami szépek, de hát ennyit azért el lehet nézni egy ilyen szép játéknak. Mindehhez pedig alig kell gép, akinek a TDU első része elfutott, az a 2-vel is vígan játszhat majd, komolyabb kompromisszumok nélkül is.

A fotómódban aztán lehet gyönyörködni
A zenével és a hangokkal már nem vagyok kibékülve ennyire. Előbbiek jók, de nincs elég belőlük (már az első résznél is ez volt a baj), utóbbiak pedig sokszor ugyanolyanok a különböző kocsik esetében. Na jó, talán nem ugyanolyanok, de nincs valami markáns különbség köztük, ami az első rész után meglepő és érthetetlen. Talán rossz nyomon indultak el a fejlesztők? Akárhogy is, az audio-rész csak közepesre sikerült, és akkor az iszonyatosan gyenge szinkront még meg sem említettem.

Összegzés

A TDU 2 nem rossz játék, az első részt kedvelőknek mindenképp ajánlott, legalább kipróbálás szintjén. Az viszont szomorú, hogy nem látni konzekvens fejlődést, és az eddigi hibákat (gyenge online lehetőségek, nulla interaktivitás) most újakkal helyettesítették (bugok, visszalépés a vezetési élmény tekintetében). Éppen ezért, bár egy kifejezetten élvezetes és tartalmas játékkal állunk szemben, a "jó" nem válik "nagyszerűvé", a "tökéletestől" pedig mérföldek választják el. Az Eden és az Atari persze ígér fűt-fát-DLC-t-javítást, azaz kb. mindent, ami ráfér a TDU 2-re, de nem hiszem, hogy közel tízezer forint kifizetése után erre vágyna a legtöbb játékos. Engem persze azért így is megtalálhattok majd Ibizán, és biztos vagyok benne, hogy az iPon fórumozói közül is sokan élvezettel vetik bele magukat a gazdagok életébe, de mindez még nem változtat a tényen, hogy ennél jobbat vártunk. Sebaj, talán legközelebb.


Platformok: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Tesztelt platform: PC

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

57. zaki27
2011.03.07. 15:57
Érdekes, hogy a látványra kapott egy 7-est, a Pro-ba meg pont az van írva, hogy "Egész szép"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. gezu1025
2011.03.07. 16:35
Jó teszt, bár azért elég érdekesnek tartom azt a kijelentést, hogy könnyű lenne a játék. Nem játszottam az 1-el és nem is fogok. De nem tartom magam egy nagy autós játék bűvésznek, de annyira szar sem vagyok, hogy egyes tetves mocskos szar autós iskola pályákat még a legkönnyebb fokozaton is 124.-ére lehessen megcsinálni. Ezen felül mi a fene az, hogy nem képes egy másfél tonnás terepjáró 220-al átronyolni egy 20cm-es bokron? És akkor még ott van az a mocskos sok villanyoszlop amibe szintén percenként beleakad az ember. A történet nulla, de az unalmas demok nem skippelhetők. A vezetési élményt sem értem, hogy lehet dícséri szerintem az is a béka segge alatt van. Bár ez valószinüleg szubjektív vélemény.

A játék még igy is magával tudja ragadni az embert nem is kicsit. A jobb és jobb autókért való küzdelem. De kicsit ki tud még ugy is ábrándítani, hogy a 350 és a 150 km/h között a külömbség annyi hogy gyorsabban suhannak a fák.... Terepen ilyen hogy rázkódás? 0

De ha az embert meg fogja Ibiza hangulata és csodái akkor nincs mit tenni. Törölni kell gyorsan, mert úgyis csak felidegesít csak idő kérdése

A grafikáról meg annyit, hogy ha annyira a naplementében akarok kocsikázni akkor Just Cause 2-zök. És szállok a nap felé autóval/hajóval/repülővel/motorral ami kell. És még ott is jobb a vezetési élmény. Bár ez, mint mondtam szubjektív. És még szebb is... Sokkal sokkal sokkal sokkal sokkal sokkal szebb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. rootshaper
2011.03.07. 16:56
"A játék grafikája egészen lenyűgöző, kezdve akár a csodálatos és részletes autómodellektől, átvezetve a remek speciális effektusokon, egészen a kissé alacsony felbontásban textúrázott, de mégis változatos és élő környezetig."

- bla, bla, bla... a kocsik modelljei kimondottan reszlettelenek, mar a Race Driver GRID-hez kepest is, pedig az nem mai jatek. a grafika itt meg egeszen lenyugozo, a cikk vegen a Pro reszben mar "egesz szep", vegul 7 pontot er meg az ertekelesben? ezt a cikket legalabb 3 ember irta? ossze-vissza az egesz... olyan dolgokat dicser amik szarok a jatekban, es olyan dolgokat huz le, amik meg jol sikerultek. eleg fura.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Menthix
2011.03.07. 17:25
Ez a játék egy szar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. enzob
2011.03.07. 17:36
egyszóval ja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. exec79
2011.03.07. 17:56
20 percig birta nalam... epic fail
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. jotek007
2011.03.07. 18:01
én az első küldetés közben alt+f4
uninstall
ez nagyon szar
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Balucsek
2011.03.07. 18:24
Hát sajnos tényleg sokszor az NFS-ekben is élethűbb az auto mozgása, az ütközésekről meg ne is beszéljünk...
Nálam azzal érdemelte ki 5 perc után az shift+delt, hogy a kormányom focefeedback funkcióit nem tudta kezelni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. polarx
2011.03.07. 18:31
Egy ilyen játék kéne rFactor/GTR-evo fizikával és GRID töréssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. thspo
2011.03.07. 18:54
amúgy annyira nem rossz mint amilyennek az elején látszik, érdemes adni neki esélyt és továbbjátszani kicsit. De tényleg visszalépés az elődhöz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Norbert09
2011.03.07. 18:57
Ez egy BIG SHIT játék..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. paga
2011.03.07. 19:14
Mivel látom csak fikázzák akkor én is csatlakozom igen ezt a játékot ugy ahogy van elk*rták nem kicsit nagyon!
Hangzás: Szar
Látvány:viszonylag jó
Vezetési élmény:NUlla szar
Értelem a storyba:Kb az értelmiségnek való azaz a kissebségnek
Ez a játék egy online Sims 3 autos kiegészitöje lett nem értem mértem az lett a neve hogy Sims3 Exotic cars Ennyi és akkor értem hogy mért ennyire gányva a játék.
elöttem elhangzott : "De ha az embert meg fogja Ibiza hangulata és csodái akkor nincs mit tenni. Törölni kell gyorsan, mert úgyis csak felidegesít csak idő kérdése"
Nállam kb ugyanez volt csak én már akkor ideges voltam mikor az elsö video bejött
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Heroes27
2011.03.07. 19:30
Kérem a kedves fórumozókat, hogy a szar és társai szép magyar szókat hanyagolni!

egyébként a játékz@r. Nálam olyan 60-65%-ot ha kapna, ezt annyira elcseszték, hogy öröm volt látni. Amikor istalláltam, annyira kíváncsi voltam, fel voltam spanolva, hogy na végre, egy értelmes cím év elején, hurrá. Ehhez képest az első fél óra után azt mondtam, hogy köszönjük szépen Eden, uninstall. Nem bírtam feldolgozni, hogy egy ekkora shitet hogy lehetett kiadni 2011-ben. Ezen mi a szent shitet csináltak 3 évig? Most komolyan? Fórumokon mást nem tudtam olvasni, csak negatívumot. Még ekkorát nem csalódtam játékban, főéeg h az 1 hosszú napokra, sőt, hetekre lekötött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Chocho
2011.03.07. 19:45
thsponál a pont. Könnyű leszarozni az első 10 perc után, de mint azt a cikkben is írtam, a játék az atmoszférája miatt jó. Az első résszel persze nincs egy szinten, de ahogy elnézem, nem is konkrétan ez volt a cél...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. blackknigh...
2011.03.07. 19:57
Bírom az ilyen elfogult gyökereket, akiknek megáll a tudás egy FPS játéknál.... A fikázó embereknek üzenem h igenis jó ez a játék, és igenis le tudja kötni az embert, azért mert túl szerencsétlen vagy az irányításához, vagy mert nincs egy Crysis grafikája, nem kell még ócsárolni. Majd ha TE csinálsz egyet ami jobb, akkor jöhet a vaker.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. hunmyke
2011.03.07. 20:04
Szerintem sem lett rossz játék. Elsőre kicsit fura volt. De az a szememben már egy élmény, hogy nem lett NFS feeling, ahol 200-al rohansz bele egy kanyarba. És figyelemebe van véve a hátsókerék meghajtás (Pagani-kat erősen kerüljétek). Hangzást alaposan elszúrták, de ez legyen a legnagyobb hátránya a játéknak.
Story-ja az előző résznek sem volt, de NFS sorozatot is végig lehet nézni. Meglepett, hogy Hawai szigetét is betették az első részből, legalábbis nem számítottam rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. mokus1
2011.03.07. 20:10
egy vagyok a sok közül de szerintem jó a játék. Az elején még kicsit csalódott voltam de megérte tovább játszani egyre egyre jobban tetszett meg. Most már már alig tudom abbahagyni. Nálam 95%-os a játék...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Gatee
2011.03.07. 20:26
Igazából mikor először beléptem és elkezdtem játszani kb énis azt éreztem hogy úristen ez mi a rák?! és ha nem lennék nagy TDU fan akkor tuti itt hagytam is volna de nem tettem. Amit végülis jól tettem mert később egész jó a játék hangulata, a feelingje nagyon megvan, nagyon jól eltalált de egyszerűen az ótvar fizika és vezetési élmény szétkúrja az egészet. Nemtudom miért nem maradtak az 1-nél, elég baj, hogy manapság az ilyen arcade vackokra nagyobb a kereslet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. NimKorko
2011.03.07. 20:27
A zárt bétatesztben ott voltam végig, akkor még jónak tűnt, de mivel a teljeset nem próbáltam, így nem tudok rendes véleményt írni. Hülyültünk sokat az emberekkel, próbáltunk minden bug-ot felderíteni. De hát istenek mi sem vagyunk, hogy minden kiderüljön. Grafikailag sztem jobb mint az előző, de nem kell egy hú de nagy versenyzősnek beállítani, mivel nem arra megy ki. Az irányítással nekem nem voltak bajaim és csak egy gamepadot használtam.
A Hawaii szigete meg volt említve Ibiza mellett már a béta időszakban is. Időjárás szerintem jól meg lett csinálva. A nagy zuhéjjok után szépen csúszkáltunk a tócsákon. Amúgy szerintem hozza a régi élményét, sőt. Bandákba verődve igazán szép az élet. És igen, aki száguldozni akar, mint az eszement, az menjen NFS-be. Ez nem az a játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. sanyix
2011.03.07. 20:54
Grafika: elmegy bár amilyen gépigénye lett, ahhoz viszont vicc
Fizika: nulla fos szar, nem csak hc módban, de normálban is, olyan nfs szintű legalja arcade.
Hangok: vicc
Vezetési élmény: mivel ezt a fizika adná ezért nulla.

Grafikán kívül mindenben visszalépés.

Az viszont nem igaz hogy nem kell kompromisszum, 1-el maxon hdr + 16x-os anisoval játszottam, ez viszont még mediumon sem szágult kifejezetten (közvetlen egymás után is kipróbáltam), a legjobban a növényzet eszi a gépet, azzal lehet fps-t nyerni, a többi beállítás szinte semmit sem segít.

Tehát nfsedik az egész, nálam a tdu sorozatnak ezzel vége is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. gebana
2011.03.07. 22:23
én boxon próbáltam, a kameraállás nemtetszik, sokat nem vezettem még vele, de az első része jobban bejött annó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. krisztianb...
2011.03.07. 22:46
tokeletesen egyetertek nehany elottem szoloval. ez a jatek a 15-20 perc utan alt+f4 es uninstall, kozben sirva-rohoges kategoria...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. _DiEGO_
2011.03.07. 23:14
Kinek a pap , kinek a paplan

Nagyon szép graf még egy HD4850 karin is és élvezetes a játék ... ha lehet NE billentyűzettel nyomuljatok vele ... terep és erdei kocsikázás egész megrázó élmény
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. RichardAud...
2011.03.07. 23:26
Csak jelezném, hogy Ne úgy rövidítsétek, hogy "TDU" sorozat, mert ez a Test Drive sorozat, és az "Unlimited" csak alcím.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. RichardAud...
2011.03.07. 23:27
De amúgy szerintem jó játék, az elején tényleg ratyi, de meg lehet szokni, szerintem ezek után irányváltás lesz a sorozatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. jocek
2011.03.07. 23:38
én még most is játszom vele el lehet szórakozni, főleg akinek eredeti annak ott a casino is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. csab959
2011.03.07. 23:54
Elég elfogult vagyok az első résszel kapcsolatban az zseniális lett szerintem, de kismértékben csalódás ez a mostani rész. Nagy szívfájdalmam, hogy jópár autó fizikája bugos, a környezet az egyáltalán nem érdekel, csak a jármúvek, az irányítást egy az egyben hagyhatták volna úgy, ahogy az első részben volt. Valamicskét javított volna a sebességérzeten, ha van benne kis elmosódás, ahogy az első részben volt. Az autóhangok elég érdekesek, nem feltétlen tükrözik a valóságot, de ez nem olyan nagy probléma nekem. Jó viszont, hogy még részletesebbek a kocsik. Több autót is rakhattak volna bele, remélem később DLC vagy pack formában lesznek még, csak ne úgy, hogy 6 féle pagani, meg 5 féle bugatti, amelyek szinte teljesen egyformák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. blackknigh...
2011.03.08. 08:03
sok rosszat olvasni a hangokról.... ti az alaplapba integrált hangszóróval játszátok a játékot ????? azért egy komolyabb hangtechnikával egész jó duruzsolást tud produkálni a legtöbb autó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. ThodEE black...
2011.03.08. 08:45
"alaplapba integrált hangszóróval"
No igen a számítógépben a hibakódot csipogó hangszórón játszani, elég kellemetlen, és rossz minőségű
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. hunmyke
2011.03.08. 08:51
blackknight, hidd el megvan a hangtechnika: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. nedcoleman
2011.03.08. 09:49
A casino-t nem az eredeti játékot megvásárlók kapják. Azért plusz zsét kell fizetni, mint DLC...Úgy tudom, hogy volt valami előrendelős akció, mely keretén belül kaphattál casino belépő kódot, de ez a kezdeteknél a serverek túlterheltsége miatt nem indult be hamar. A casino (DLC) nem nagy összeg mégis ha szereted a játékot megéri, mert egy valag pénzt és autót nyerhetsz ugye. Ami igazán ráfér az emberre ha klub tulajdonos (elnök/vezető vagymi) és az addigi nyereményeit folyamatosan elverte házakra meg autókra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. lekvarka
2011.03.08. 10:06
Én megvettem eredetibe.
A tört és az eredeti verzió között,ég és a föl a külömbség.
az eredetihez nyomják rendesen a javításokat.
A Casino pedig kurva jó.
A játék,kimondottan kormányra van kiélezve.
Billentyűzettel pedig nagyon ratyi.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Heroes27 lekva...
2011.03.08. 10:31
igen? Nekem játszhatatlan kormánnyal. Nem, hogy játszhatatlan, de 10-ből 8-nak fel sem ismeri a megjelenítőjét, de bezzeg a lodzsitek gé 25-öt meg a 100ezres kütyüt, azt bezeg ismeri. Tudod erre meg azt mondom, akinek olyan van, játszon, élvezze, örüljön, csak velem meg kib@sztak. És ha velem kicsesztek, miért mondjam rá, hogy jó? És igen, billel játszhatatlan, és megint kicsesztek velem. És nagyon sok emberrel, mert itt nagyon el van tévedve valaki, aki azt hiszi, mindenki korménnyal meg joyyal játszik otthon. Nem mindenki kocka ám. Magyarul a játék, egy rakás sz.r, a 74%-os értékelés is önmagáért beszél. Miért nem kapott 90-et? Meg máshol? Tehát aki nagyon védi, azért gondolkodjon el, hogy ugyan a többség miért nem az ő véleményén van. Jah meg a kormány felismeréses dologra: A 300 megás kis Euro Truck simulator felismeri a kormányom, tehát igen, jol kell olvasni 300 megás, 2000 valahányban kiadott kis valami, a 2011-ben kiadott, nagyon várt játék, erre nem hajlandó. Szerintem már nincs miről beszélni.

A másik meg a készíts jobbat duma. Ezen mindig röhögök, azt hiszi a kedves kommentelő, hogy ezzel aztán milyen okosságot mondott. Csak azt mondjuk nem árt elfelejteni, hogy a készítők vannak értem,( meg mindannyiunkért) és nem én értük. Ők ebből élnek, magyarul ha fost ad ki a kezéből, befuccsol, azt mehet a munkanélkülibe segélyért. Nem nekem kell jobbat csinálni, hanem neki törekedni arra, hogy jót csináljanak. A saját érdekük, mert nem hinném, hogy a 3 éves fejlesztésükre 10-ből 8 azt mondja fos, az jólesik nekik. Ők a szórakoztatóipar, ez a része nem biztos, hogy arra sikeredett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. nedcoleman
2011.03.08. 11:30
A hivatalos fórumon írja a korrekt kapcsolattartó emberke, hogy a kormánygondra is visszatérnek majd, de (sajnos elég sok mást is javítanak közben minden platformon folyamatosan) várni kell még rá. Foltoznak. Folyamatosan. Én ezt nem értettem teljesen, hiszen rengeteg apróbb bug már a beta fázisban is megvolt és mintha nem figyeltek volna tényleg oda rá kiadás előtt sem. Elég sok inkább az online profilokat érintő problémával küszködött a játék. S még a mai napig veszélyben vannak klubbok, mert egyszerűen elvesznek a létrehozott helyek és velük együtt a rá szánt játékbeli pénz is elúszik. Ez szarvashiba. Én is megszívtam vele, ezvan. Nem lehetett online játszani sok-sok napon keresztül, de végülis ezt nagynehezen megoldották. Az, hogy bizonyos kormányt nem ismer fel manapság igazán nevetséges, de úgy tudom a Gran Tursimonál is hasonló a probléma pl...

Nem hiszem, hogy megéri arról vitatkozni, hogy egy autós játékot mivel jobb és élvezetesebb játszani és, hogy mivel lenne ajánlott. Egyértelmű, kormánnyal. Akinek nincs annak nincs, Ő tolja billentyűtzetről - s ha nem lehet azzal irányítani akkor ez van - ez ugye akár fordítva is igaz lehet. Ez pont olyan kérdés, hogy lehet-e gamepaddel FPS-t játszani?! Vagy repülős játékot billentyűvel?! - nem működik a spoiler gomb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Phantomstr...
2011.03.08. 11:41
A teszt alapján egy elegáns csuklómozdulattal le is húzhatom a kívánságlistáról.
Azt vártam tőle, hogy az irányítás inkább a szimulátorok felé mozdul el, erre arcadeabb lett.
Minden valamire való játékban, amiben licenszelt autók vannak az eredetiről rögzített motorhangot kellene használjon. Ez sok konkurensénél nem probléma.
Ráadásul kiadták félkészen tele buggal.

Inkább megvárom a Forza 4-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Heroes27 nedco...
2011.03.08. 11:43
csak gondold el ez olyan, hogy megveszem a játékot (hála istennek nem vettem meg), és nem ismeri fel a kormányom. Mi az első reakció? Szerintem mindenki tudja. Ez olyan, mintha lemész megvenni egy Jack daniels whiskyt, és nem bírod meginni, mert víz van benne, magyarul kidobott pénz volt. Az már röhej volt, hogy megjelenés után 3 patch jött ki a játékhoz, 3 hét alatt. Ez már a minőséget elárulja a játékról. Én nagyon vártam, TDU 1-et nagyon sokáig nyomtam, nagyon jó volt, de ez... értékelhetetlen. Hát meg ez a Sims beütés. Jesszus. És a kedvencem. Mész 250-el és olyan, mintha 80-al mennék. Tehát valami hihetetlen sebességérzet van a játékban. Az NFS HP sem egetverő játék, de ott legalább ha betszed orr nézetbe, érzed hogy mész, sőt külsőben is. Itt? Ha ez valakinek jó, ég áldja, az autósiskoláról nem is beszélve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Tirexi
2011.03.08. 12:26
Menthix
Ez a játék egy szar.


Kivételesen egyet értek veled. No grafika, no fizika, a hangok meg mintha valami budget kategóriás gokart lenne.
Az optimalizálatlanságra már ki sem térek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. sanyix
2011.03.08. 14:17
A beceneve a játéknak egyébként: SimDrive Unlimited 2
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. nedcoleman Heroe...
2011.03.08. 14:39
Amit írtál az előző hozzászólásodban is érthető volt és őszintén szólva jogos elvárás, hogy kezeljen egy Fanatec kormányt is vagy akár a legalapabb Logitech és társai játékvezérlőket... Apropó Jack Daniels - ne feledd, hogy első körben aki megvette a játékot (többek közt én is) az sokkal többet szívott vele, mint azok kik letöltötték és offlinekodtak. Tehát a Jack Danielsben nem víz volt hanem üresen vetted meg. A játékot nem tudtad elindítani vagy csak offline módban üzemelt. Ráadásul ha véletlen online módban mentél vele és épp egy 50perces versenyben voltál -egyszerűen egy servers are offline at the moment üzenettel már ki is pattintott a versenyből- ... Nagyon vártam a TDU2-t. Letöltöttem, kipróbáltam úgy vagy 20 perc után már útáltam. Adtam még egy esély, 5-6órát toltam. Beleszerettem. Megvettem. Vannak hibái, de kövezzetek meg érte nyugodtan -engem egy sima cruisin' is órákra le tud kötni. A játék eyefinityvel óriási hangulatot ad. Az irányítást nagyon jól be tudtam lőni G25-el és simán driftelek hardcoreban egy skyline-al amennyiben néhol szükség van rá esetleg. Az NFSHP-t viszont lehetetlen jól kormnánnyal tolni, vagy bill. vagy joypad az ajánlott vezérlő.

Egyébként Chocho lehet elkerülte a figyelmem, de a rendőrös üldözéseket nem találtam meg az írásodban. Jó móka ha valaki sokat vét a rend alázatos őrei előtt akkor kapsz egy telefont a rendőrségtől, hogy Bélát el kéne kapni -úgyhogy kapsz egy rendőrautót és már kezdődhet is az üldözés. Nekem az a rész kifejezetten tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. polarx
2011.03.08. 14:46
Heroes27: ha ennyire kibasztak veled ne érezd magad kibaszottnak HA megvetted adok érte 3e-t. Ennyit visszakapsz a 10e-s árából. nem kell kockának lenni ahhoz hogy valakinek legyen egy 10e-s full alap logitech kormánya (mivel azzal is tökéletesen megy) több ismerősöm billel játsza, semmi bajuk nincs vele.. talán te vagy béna hozzá?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Heroes27 polar...
2011.03.08. 14:51
képzeld, 10ezres kormányom van nekem is, de meg is mutatom: GENIUS Speed Wheel 5 Pro és ezzel úgy szaggat a játék, hogy elviselhetetlen. A másik, meg rezeg mint a bedrogozott hülyegyerek. De igen béna vagyok hozzá biztos, játszottam már pár játékkal, de csak is én vagyok a hibás, hát persze. De nem is vitatkozok tovább, felesleges, a tényen nem változtat h rossz. A véleményemet meg fentebb leírtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. expander
2011.03.08. 18:01
Nekünk nagyon tetszik a game és kifogástalanul, szaggatás nélkül megy 1920x1080-ban egy ATI 5750-es karin. A legjobb játék!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. w77d
2011.03.08. 19:03
Az elmúlt évek legjobb autós játéka lett! Hangulat, látvány, hangok <mod>. Optimalizáltalan??? 1920x1200-ban full maxon élsimítással és Vsync-el meg sem reccen egy q9550+ HD 6970 kombón...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tejeskifly
2011.03.08. 20:51
Kormányt rém egyszerűen belőttem hozzá (g25), csak kiválasztottam hogy ez legyen az input, egy kis utánállítás az ízlésemnek megfelelően, és most tökéletes.

1920x1080-ba tökéletesen fut egy 5770-el, legalábbis a beta jól futott, a véglegest majd csak az új kártyával fogom tudni tesztelni. Addig 8600Gt-vel megy, de ezzel sem annyira csúnya a játék, és még egész jól is fut.

A játékról egyébként a véleményem, hogy összességében jó lett, a beta óta sok javítás lett (akkor elég peszimista voltam, a játékkal kapcsoltaban...)

De miután megvettem, még nem volt gondom az online részel, nem dobott le a szerver egyszer sem.
A játék igazi értelmét csak online lehet tapasztalni, szóval aki warezhuszárkodik, egy olyan játékkal, ami a multira van kihegyezve, a klubokra, a klub versenyekre, a cruise-okra, a rendőrös küldik valóban elég jók tudnak lenni. Single-ben nagyon unalmassá tud válni a játék, ott valóban annyiból áll, hogy "nemár megint mennem kell 20-30km-et egy versenyért/kocsiért", vagy például egy citroen kacsával ki a <mod> megy, hogy agyvérzést kapjon, de mikor 8-an otvannak még ezzel az autóval és egymást előzgetitek, az is jó móka. Singleben valóban unalmas és olyan dolgokra kezd figyelni az ember, amit amúgy észre sem kéne vennie, ha élvezi a játékot. Aki pedig a grafikán akad ki, vagy hasonlók, akkor az nem találta meg a játék valódi értelmét, vagy nem vette meg.

A cikk nemrosz, és ugye valóban, ki ne akarna úgy élni, hogy zsebből fizeti a több tíz millás kocsikat, majd az első kanyarban horzsolja le a festéket

Nameg ugye, mosatni sem akárhova megyünk: Mosó

Amúgy például a játékban lévő zenéket elég igényesen választották meg, jó dj-kel stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. MWO
2011.03.08. 22:22
"és az autóválaszték is tágult"

Jah, kb a negyede az első részhez képest
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. MWO
2011.03.08. 22:28
A hibáitól eltekintve valóban zseniális, rég töltöttem el ennyi időt játékkal. A játékot többnyire azok szidják, akik billentyűzettel esnek neki és képtelenek az úton tartani az autókat.

Aki nem játszott az első résszel, azoknak kell 3-4 óra amíg hozzászoknak az irányításhoz, de miután egyszer ráéreznek, beleszeretnek. Persze ez egy olyan játék, amit meg kell venni, hiszen offline unalmas tud lenni, és mint tudjuk ez egy "autós MMO".

A warezbetyároknak úgysincs semmi joguk bírálni a játékot. Meg úgy egyáltalán, semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. djbundy
2011.03.09. 15:25
"...és társai szép magyar szókat hanyagolni!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. sanyix
2011.03.09. 16:20
@w77d: de jó bazze meg sem reccen egy 80k-s high end videokártyán! Fúú örüljünk, nagyon optimalizált, hiszen ennél mindenkinek csak jobb van D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. sanyix
2011.03.09. 16:26
"A játékot többnyire azok szidják, akik billentyűzettel esnek neki és képtelenek az úton tartani az autókat."

Ez mekkora marhaság. Billentyűzettel simán úton lehet tartani az autót, mert annyira nulla a fizika hogy szinte magától úton marad. Ez akkor lenne elfogadható ha olyan fizikája lenne mint mondjuk az lfs-nek, mert ott tényleg alig tartod az úton az autót mert élethű. Ez az olyan játék amihez a nulla fizika miatt annyira szükségtelen a kormány, hogy be se dugnám a gépbe mert minek. Kormány és pl joystick is a valószerű játékokhoz van mert azokat azzal lehet rendesen irányítani(lásd bléjzin énzsölszben nyomogathatod billentyűről nincs semmi, il2-ben meg úgy bedugózol meg nem tudsz leszállni a finom irányítás nélkül). Az ilyen játékokhoz billentyűzet is bőven sok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hunmyke
2011.03.09. 19:43
"A játékot többnyire azok szidják, akik billentyűzettel esnek neki és képtelenek az úton tartani az autókat."

Ez kocsitól függ, van valami Audi a játékban, kicsit kanyarodni akarsz billentyűzettel már le is sodródtál. De pl a Bugati-t kimondottan könnyű vezetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MWO
2011.03.10. 01:13
sanyix: E8400-el 1680-ban AA nélkül tökéletesen meg egy HD4850-el is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rieper
2011.03.12. 08:48
"Az elmúlt évek legjobb autós játéka lett! Hangulat, látvány, hangok <mod>. Optimalizáltalan??? 1920x1200-ban full maxon élsimítással és Vsync-el meg sem reccen egy q9550+ HD 6970 kombón..."

Én úgy érzem ő csak bevásárolt és nagyon nincs tisztában a dolgokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. MaximumGam...
2011.03.12. 13:11
rieper : már bocs de kis géprekre értik hogy Optimalizáltalan, nem 2gigás VGA ra...
nekem se akad full HD ba maxon.. de igen is kisebb gépeken rendesen meghal néha a game.. beálitás függö
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csikosmoku...
2011.03.12. 18:41
tuningmentes 4870+i7 920 párossal 1920*1080 very high beállítások mellett 20-30-40 fps-el szalad, és egy gamepaddal (2 analóg pöcökkel) tökéletesen irányítható

ez a része bejött, de pár óra (nap) után ellaposodik. legalábbis single-ben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csikosmoku...
2011.03.12. 18:43
És hála a jóistennek, elfelejtették az első rész lapokból összerakott útfelületét, amin szépen elpattogtak a Lambo-k. Így már lehet közlekedni..

Bár nekem kicsit átverésszagú, hogy ugyanazt a pályát rakták be mégegyszer.. Ez így olyan dezsavű. Még emlékszem az egyes kanyarokra..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zlatzky
2011.03.14. 01:40
A grafika meg Full HD-n, very high-en is idejetmultnak tunik (i7, HD5850), az autok fizikaja pocsek, emiatt mind billentyuzettel, mind XBOX60 gamepaddal szenvedes az iranyitas. Egy ora alatt elment a kedvem tole. Nagyon gyenge lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Leeroy
2011.03.14. 09:18
"Bár nekem kicsit átverésszagú, hogy ugyanazt a pályát rakták be mégegyszer.. Ez így olyan dezsavű. Még emlékszem az egyes kanyarokra.."

Ha az egy Hawaii-on a valóságban meglévő útszakasz, akkor mégis mi az ördögöt tegyenek be helyette?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!