iPon Cikkek

Terítéken a Dell nagyágyúi

Dátum | 2010. 11. 15.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A mai alkalommal a Dell két igen nívós kijelzőjének, az Ultrasharp széria U2711 és U2311H típusainak szenteljük a figyelmet. A fontosabb adatokat szokásunkhoz híven a következő táblázatba gyűjtöttük:


Egy megjegyzés még a tesztelés előtt: a monitorok prémium paneleket használnak, ezért a tesztelés során a szokásos TN paneles tesztjeinkhez képest hol szigorúbb szemmel, hol engedékenyebben fogjuk vizsgálni őket. Ez csak a látószögek és válaszidő elemzését érinti, a többi szempont változatlan. A prémium paneles monitorok látószögei ugyanis sokkal jobbak, mint TN-es társaiké, viszont a sebességük meg valamivel lassabb. Minden esetben a többi prémiumhoz megy majd a viszonyítás.

Dell U2711


A Dell 27 colos óriási kijelzője 170 ezer forint körül kapható, nem is olyan régen ennél a 24 colos típusok is drágábbak voltak. Az U2711 a prémium mezőnyben tehát nem számít kifejezetten drágának, az árképzés alapján arra lehet következtetni, hogy a monitort inkább az igényes otthoni felhasználóknak szánták. Azon belül is inkább a filmrajongóknak, hiszen a monitor 16:9 képaránnyal rendelkezik. A kijelzőnek igen nagy színtér lefedettsége van, az AdobeRGB szabványt is tudja, ami előny az olyan monitorokkal szemben, melyek csak az sRGB színteret képesek lefedni. De ne szaladjunk előre, előbb tekintsük át a monitort.


A készülékre a minőségi kijelzőknél megszokott konzervatív formaterv jellemző, a szimpla, már-már puritán talprész és kezelőgombok az egyszerűség híveinek fog örömet okozni. Az anyagminőség csodás, a vastag műanyagoknak hála hangtalanul döntögethető a monitor, semmi nyekergés nincs. A matt festés miatt az ujjlenyomatok csak alig látszanak meg a káván, és a fekete szín ellenére a monitor porgyűjtésben sem olyan szorgalmas, mint azt első ránézésre gondolhatnánk.


Menüvezérlés gyanánt a kijelzőt érintőgombokkal szerelték fel. Ahogy említettük, első ránézésre ezek nem túl szépek, de sötétben sokkal jobb a látvány, mert az érintőgombokat kék megvilágítással is ellátták. Ezek egészen intelligens módon működnek: ahogy ujjainkkal közelítünk, úgy villannak fel a megérinthető gombok lámpái. A jelentésük mindig változik és az éppen aktuális funkcióról az OSD szélén látható piktogramok is tájékoztatnak minket. A kis ábrákat nem választották külön a képernyőmenü többi részétől, éppen ezért nem változtathatjuk meg az OSD helyzetét sem. Érintőgombokról lévén szó nem árt, ha kapunk valami visszajelzést nyomkodás közben, ez most minden lenyomás után egy diszkrét pittyenés, amit a menüből letilthatunk, de szerintünk ez egy hasznos lehetőség. Szintén hasznos, hogy átprogramozható gyorsgombokat is kapunk, de ezek nem egy, hanem két gombnyomással hívhatók elő. A képprofilok, fényerő/kontraszt és a video bemenet választás részlege így gyorsabban előjön, mintha a menüben tallózgatnánk. A három változtatható gombra a PBP mód (erről később) és az auto kalibráció funkció is beállítható. Az érintőgombok egészen jól használhatók, nyoma sincs az U2410 típusnál tapasztalt túlérzékenységnek, így az sem baj, hogy a készülék nem támogatja a szoftveres menüvezérlést. Hasznos extra, hogy ha ujjainkkal közelítünk a főmenü érintőgombja felé, akkor az felvillan, így tudjuk, hová kell nyúlni. Ez után a többi gomb fénye is megjelenik, ezzel segítve a navigálást, ami még dizájnelemnek is jó. Letiltani ezt és az állapotjelző ledet sem lehet, viszont cserébe nincs annyira erős fényük, hogy zavaróak legyenek.


A kijelző állványa nagyon strapabíró és a szokásos Dell minőséget hozza. Összeszerelni sem kell, mert a talpat már eleve a nyakon találjuk meg. Az állvány az óriási panel ellenére is nagyon stabil, nem inog, és a gumi tappancsoknak hála, nem egy könnyen mozdul el az asztalon. Ráadásul hátul sem foglal vészesen sok helyet, ezért viszonylag közel tolhatjuk a falhoz. A kijelzőt egy 9 centis tartományban lehet fel-le mozgatni, de pivot mód nincs (talán nem is baj ekkora méretnél). A kijelzőt +/-45 fokban lehet elfordítani, ami hasznos tud lenni, és a panel függőleges dönthetősége is megfelelő. Bár láttunk már ennél nagyobb tartományban dönthető monitorokat is, a széles látószögek miatt ebből valószínűleg soha nem lesz gond, és ahhoz, hogy a 0-20 fokos tartomány kevés legyen, már extrém használat kell. A nyakon szokás szerint átvezethetőek a monitor madzagjai, tehát az állványon kialakított lyuk valójában nem egy látványelem (bár annak is jó), hanem egy praktikus kábelrendező.


A készülék hátlapján nem sok érdekesség figyelhető meg, a monitornak fogantyúja sincs, itt csupán a szellőzőrácsok és a márkajelzés látható. A kijelző egyébként támogatja a VESA 100 szabványt is, de a falra szereléshez előbb el kell távolítani az állványt, majd ez után férhetünk hozzá a lyukakhoz. A panel alján találjuk a csatlakozók garmadáját. A monitor repertoárjában két Dual-Link DVI, egy HDMI, egy DisplayPort, egy VGA csatlakozó, továbbá a komponens és kompozit video bemenetek is megtalálhatók. Automatikus jelváltás nincs, ezért kézzel kell kiválasztanunk azt a bemenetet, amit nézni szeretnénk. Apró figyelmesség, hogy amikor az adott bemeneten megszűnik a video jel, akkor a menü gomb megnyomásakor rögtön a bemenet választó almenübe kerülünk. A másik lehetőség szerint elindítjuk a keresést (a ScanSources opcióval), ami az első működő bemenet képét tárja elénk. A monitoron hangszóró kimenetet is találunk, amin a HDMI audio sávja szólal meg. A készülék egyik extrája, hogy kiválaszthatunk 5.1-es vagy 2.0-ás kimenetet is, ugyanis a kijelzőn 3db analóg audio kimenet van. A monitoron találunk még egy tápcsatlakozót is, ez a gyártó opcionális hangszóróihoz kell. A fotósok örömére a kijelző oldalán egy kártyaolvasó is van, ami számos formátumot ismer.

kezelt formátumok
Ez dicséretes, mert a gyártó ezzel helyet takarít meg nekünk és némi pluszköltségtől kímél meg minket. A kijelző továbbá USB elosztóként is üzemel, a négy kimenetből kettő oldalra került, kettő a videó csatlakozók mellé. A dobozban három video kábel (VGA, Dual-Link DVI, DispalyPort) és egy USB kábel található. Szerencsére ezen nem spóroltak, mindent megkapunk, amire csak szükség lehet. Egy CD is van a csomagban, de ezen mindössze a driver és a kézikönyv fedezhető fel, digitális formában.

3db 3,5mm jack, DisplayPort, 2db Dual-Link DVI......VGA, HDMI, komponens, kompozit video, 2db USBOldalt: kártyaolvasó, 2db USB


OSD

A Dell szürkésfekete képernyőmenüje a megszokott átlátható rendszert követi, így nem csoda, hogy könnyű benne eligazodni. Ahogy említettük, az OSD közvetlenül a gombok mellett található, sajnos ennek helyzetét nem változtathatjuk meg, de előnye, hogy a sötétben is mindig tudni fogjuk a gombok funkcióját.


Az OSD az alapvető képbeállításokon és képprofilokon kívül (ezekkel mindjárt foglalkozunk) néhány különlegességet is felvonultat:


Bár a kijelző PBP funkciója ezúttal valóban használhatónak bizonyult, sajnos a néhány Ultrasharp modelleknél megtalálható PIP (kép a képben) és a monitorba épített Zoom (nagyítás) lehetőségek az U2711 típusból kimaradtak.

Képprofilok

A gyártó hagyományai szerint ezúttal is két megjelenítési mód közül választhatunk: Graphics és Video. A Graphics mód profiljai közül a Standard a monitor által megjeleníthető legtágabb színteret tárja elénk, ennek meleg változata a Warm, hideg a Cool. A monitor két fontos szabványt, az sRGB és AdobeRGB színteret is képes szimulálni. A Multimedia és Game szintén a Standard változatai, szemre nincs sok különbség köztük.

A Video mód profiljai nagyon látványosak és még szövegolvasásra is használhatóak, mert nincs rajtuk extra élesítés, így mindegyikük (Movie, Game, Nature és xvMode) elnyerte tetszésünket, ami a különleges profiloktól ritkaság.

Szokásunkhoz híven most is elvégeztük méréseinket. Amit érdemes figyelni a grafikonokon, az adott színek referenciától való eltérései, ezt a program deltaE értékkel fejezi ki. Ha a monitor színein az eltéréseket sikerül 1 alá szorítani, akkor tökéletesen kalibrált, 2 alatt nincs szemmel látható különbség, tehát még mindig jók vagyunk.

G: StandardG: MultimediaG: GameG: WarmG: CoolG: AdobeRGBG: sRGB
A mérésekből kiderül, hogy a fényerő minden profilban nagyobb annál, mint amit hosszútávon el lehet viselni. A gamma értéke szintén majdnem mindenhol alacsony, ami még világosabb képet okoz. A profilok ezzel együtt sem rosszak, de egy ilyen kaliberű monitortól joggal várjuk el a tökéleteses színhűséget (ilyen tekintetben az sRGB és AdobeRGB profilok is lehetnének pontosabbak).

V: MovieV: GameV: Nature
A kalibráció során mi mindig a 6500K színhőmérsékletet, 2,2 gammát és 120 cd/m^2 fényerőt célozzuk meg. Ez esetben a fényerőt sem probléma lecsökkenteni, a monitort kellően szemkímélőre is be lehet állítani, anélkül, hogy a kontraszton csökkenteni kellene.

Saját beállításokkal
Az utolsó grafikonon látható, hogy a monitort gyönyörűen be lehet állítani, ilyen szintű pontosságra csak ritkán adódik példa.

Saját beállítások

 

Képminőség

Miután a monitort bekalibráltuk a nappali fényviszonyokhoz, elvégeztük rajta szokásos tesztjeinket is. A monitor a kontrasztskálán jól teljesít, a világosakkal semmi baja, de a szürke legsötétebb árnyalatát már nem tudja megkülönböztetni a teljesen feketétől, ez is feketének látszik. A kijelző a fekete színt egyébként szép sötéten jeleníti meg. A monitor tükröződésgátló bevonattal van ellátva, ami azt jelenti, hogy a képernyő felülete matt. Ennek köszönhetően a képernyő még közepes napsütésnél is viszonylag jól olvasható marad, de ebben a készülék nagy fényereje is szerepet játszik. A fehér képernyőn mért legnagyobb fényerő 370 cd/m^2 volt, holott a specifikáció szerint a kijelző csak 350 cd/m^2 fényerőre képes. Ahogy említettük, a készüléknek az alacsony fényerővel sincs gondja, mert a gyári 50-es (egyébként jól beállított) kontraszt mellett a fényerőt simán le tudjuk csökkenteni akár 68 cd/m^2-re. A monitor színátmenetei is tökéletesek, igaz, ezt el is várjuk tőle, hiszen a színcsatornánkénti 12 bites belső színkezelés előnyei épp az ilyen helyzetekben mutatkoznak meg (itt jegyezzük meg, hogy a monitor a HDMI és DisplayPort bemeneteken képes 3*10 bites képet fogadni, de a DVI bemenet továbbra is 3*8 bites). A kijelző színvilága tehát magával ragadó, és öröm, hogy a különleges Video képprofilok sem okoznak durva színátmeneteket.

A kijelző natív felbontásán (2560*1440) a digitális bemeneteken kiválóan éles. A jó öreg VGA bemenet szintén éles (1920-ban), az automatikus kalibráció pontos, de kicsivel lehetne gyorsabb. Apró kellemetlenség, hogy a monitor minden bemenetén kicsit lassan váltja a felbontásokat, nagyjából 5-6 másodperc telik el, mire megjelenik a kép. A video bemenetek függetlenek egymástól és eltérő képbeállításokat (fényerő, kontraszt, színhőmérséklet, képarány) alkalmazhatunk rajtuk. Ez a lehetőség nagyon jól jön olyankor, amikor két különböző PC-t kötünk a monitorra és a videokártyák képe eltér egymástól. A kijelző egyébként nagyon szép látványt nyújt, ami a nagy felbontásnak köszönhető, de ennek a hátránya is megvan. A gyengébben látók az apró betűk miatt mindent fel kell, hogy nagyítsanak.

2560 X 14401920 X 10801280 X 7201920 X 14401680 X 10501280 X 720
Most pedig lássuk, mi történik, ha egy megerőltetőbb játékot veszünk elő és csökkentenünk kell a felbontást, hogy akadás nélkül tudjunk játszani. Az alacsonyabb felbontások a prémium paneles monitoroknál általában szépek, ami nyilván a fejlett elektronikának köszönhető, ezt az U2711-nél is élvezhetjük. A monitor szinte mindegyik alacsonyabb felbontásban szép, bár ilyenkor érdemes némi élesítést is beállítani. Szövegolvasásra az 2048*1152, 1920*1200, 1920*1080, 1680*1050, 1600*1200, 1280*1024, 1280*960, 1280*800, 1280*768, 1280*720 és az 1152*864-es felbontások alkalmasak. Játékra az 1440*900, 1024*768 és 1360*768-as képméretek is ajánlottak. Ezek kicsit homályosabbak, de még jól lehet bennük játszani, kár, hogy utóbbi csak fekete kerettel jelenik meg. Összességében viszont ez nagyon szép teljesítmény, egyetlen felbontást sem találtunk, amelyik használhatatlan vagy csak közepes minőségű lenne. Mindez mit sem ér, ha nincs melléjük rendes képarány kezelés, a monitor pedig ilyen tekintetben is helytáll. Az összes bemeneten, amit kipróbáltunk (HDMI, DVI, VGA) három megjelenítési forma közül választhatunk: Fill (kitölti a képernyőt), Aspect (helyes képarány, alul-felül vagy kétoldalt láthatóak fekete csíkok), 1:1 (a kép a képernyő közepén látható pixel pontos megfeleltetéssel). A legcélszerűbb, ha az Aspectet választjuk, mert a monitor mindig el tudja dönteni, hogyan jelenítse meg a képet. Tehát a monitor minden esetben felismeri, hogy 4:3, 5:4, 16:9 vagy 16:10 arányú képet kap, és ennek megfelelően jeleníti meg.


A kijelző látószögei még a prémium kijelzőkhöz viszonyítva is mesések. A kép oldalról szinte változatlan marad, csak extrém szögekből kell némi kontrasztcsökkenéssel számolni, ami nagyon dicséretes. A függőleges betekintési szögek is csodásak, a színek a fejünk mozgatásával is megmaradnak, és szintén csak extrém szögekből látható enyhe kontrasztcsökkenés. Bár az IPS panelekre jellemző ezüstös-kékes kivilágosodás a Dell U2711 típusánál is megvan, ez csak a teljesen fekete képernyőnél látszik, és még ilyenkor is külön figyelni kell rá, hogy észrevegyük. Ez rontja a fekete szín sötétségét, így ezt csak szemből, egy kis foltban láthatjuk igazán sötétnek, de az átlagos képi tartalomra nincs hatással, így nem sok vizet zavar.

A hagyományos CCFL háttérvilágítás egyenletessége kiváló, se foltosodás, se bevilágítások nincsenek, a fényt sikerült szépen, homogén módon eloszlatni a panelen. Egy fehér képernyőn megnéztük a fényerőkülönbségeket a panel különböző pontjain, amit egy táblázatba foglaltunk össze.


Ezen láthatunk némi egyenetlenséget, főleg a bal sarokban, de szerencsére ezt szemmel nem lehet észrevenni. A fekete képeken már szemmel is látható enyhe egyenetlenség, viszont ez az említett szürkésedésből fakad, ami a valóságban nem olyan látványos, mint a képeken. Összefoglalva a háttérvilágítás nagyon szép homogén, az apró hibákat csak műszerrel lehet észrevenni.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitorban válaszidő-gyorsítás is található, amit szabályozni vagy kikapcsolni nem lehet, de erre okunk sem lenne. A specifikáció szerint a kijelző 6ms válaszidővel rendelkezik, ezzel már jól lehet játszani. A monitor utánhúzása nagyon kicsi, a gyors mozgásoknál előforduló elmosódás alig látható, és túlvezérlési hibái sincsenek. Természetesen a kijelző sebesség szempontjából nem tudja felvenni a versenyt a 2ms-os TN paneles monitorokkal, de már ez is egy tisztességes teljesítmény, ami nem csak az alkalmi játékosok igényeihez elég. A kijelzőt egy valami miatt mégsem lehet headshot bajnokoknak ajánlani, ez pedig a bemeneti késése, ami nem vészes, de egy átlagos TN paneles kijelző után szokni kell.

 

Dell U2311H


A Dell 23 inches újdonsága még egy viszonylag friss kijelző, ezért várakozással bontottuk ki a dobozt, ami hozzánk érkezett.


Az U2311H modell - nevéből is adódik - szintén az Ultrasharp sorozathoz tartozik, ami a gyártó legnívósabb kijelzőit jelöli. A monitor minden bizonnyal a 2209WA típust váltja, kísérteties hasonlóság fedezhető fel köztük, ám ezúttal egy 16:9 arányú készülékről beszélhetünk. Ez a filmrajongóknak öröm, másoknak kellemetlen lehet, úgy tűnik, hogy az új szabvány a prémium mezőnyben is végérvényesen megvetette a lábát. A szögletes formák, a káva matt fekete festése és az állvány szürke betétei összhangban vannak egymással, bár a Dell újszerű formavilága nekünk még mindig kicsit puritán. A borításhoz felhasznált műanyagok minden igényt kielégítenek, kellően vastagok és a matt felület miatt a por sem látszik meg rajta olyan gyorsan.


A menüvezérlő nyomógombok minősége jó, nem kattognak, nyomáspontjuk mégis határozott. Ezek nagy felületet kaptak, ezért könnyen lehet nyomkodni, a négy gomb egyikét sem kell keresgélni, ezek a káva elején, jobb oldalt találhatók. Sötétben viszont kicsit nehéz kitapintani őket, mert nincs saját megvilágításuk, de a kiálló dudorok némileg segítenek nekünk ebben. A képernyőmenü egy hasznos extrája, hogy a gombok mellett piktogramok jelennek meg, hogy könnyebb legyen megtalálni a megfelelőt, ugyanis ezeken semmilyen tájékoztató felirat nincs. Szoftveres menüvezérlés szintén nincs a Dell kijelzőihez, de mivel a nyomógombokat kényelmes használni, nem éreztük a hiányát. Ha nem akarunk sokat tallózni a menüben, jól jönnek a monitor gyorsgombjai, ezek két gombnyomással hívhatók elő. Alaphelyzetben a fényerő és kontraszt menüjét és a képprofilokat hívhatjuk velük elő, de lehetőségünk van átprogramozni ezeket, és beállíthatjuk a bemenetváltást és az automatikus kalibrációt is (ennek csak a VGA bemenetnél van értelme). Az állapotjelző led fénye működés közben (kék) és készenlétnél (narancs) sem vonja el a figyelmet, még szerencse, hiszen, ha akarnánk, sem lehetne letiltani.


A monitor állványa minden trükkre képes, amit egy ilyen kaliberű eszköztől csak elvárunk. Minősége és robosztus kialakítása magáért beszél, ennek köszönhetően a kijelző nagyon stabil, nem kell tartanunk attól, hogy a monitort egy óvatlan mozdulattal leverjük az asztalról.


A magasság állítható, az állványt nagyon magasra és kellően alacsonyra is letolhatjuk. Egyetlen negatív észrevételünk ezzel kapcsolatban, hogy a magasságot egyetlen pontban sem lehet rögzíteni, ami kellemetlen, amikor a monitort áthelyezzük az asztalon, mert újra be kell állítani a magasságot. A dönthetőségi tartomány kellően széles, kb. -5 és 20 fok között állítható, és az állvány további extráinak köszönhetően nagyon jó az ergonómia. A kétirányú 45 fokos elforgatás és porté mód hasznos kiegészítők, ez utóbbihoz természetesen az OSD is elfogatható. A nyakon látható lyuk látványelemnek sem rossz, de valójában ez egy praktikus és ötletes kábelrendező.


Az állványt felszerelni sem nehéz: amint kivettük a dobozból már pattinthatjuk is rá a monitorra. Ha ezt mégsem szeretnénk használni, akkor ennek a helyén a VESA lyukak találhatók, tehát a kijelző fali konzolra is felszerelhető. A készülék csatlakozói közt az alapvető DVI és VGA bemeneteken kívül egy DisplayPort-nak is sikerült helyet szorítani, de a HDMI csatlakozóról le kell mondanunk, ezt sajnos nem támogatja a monitor. A hiányosságot némileg ellensúlyozza, hogy a kijelző USB elosztóként is működik, ebből kettő hátra, kettő oldalra került. A monitoron megtalálható még a Dell Soundbar tápcsatlakozója is, annak, aki az opcionálisan felszerelhető hangszórókra is igényt tart, de a kártyaolvasót már hiába keressük rajta. A video bemenetek automatikus és manuális váltásra is beállíthatók, ennek a lehetőségnek mindig örülünk, mert nem mindegyik monitor támogatja. A kellékek közt minden fontosabb kábelt megtalálunk (DVI, VGA, USB, tápkábel), de a telepítő lemezen csak némi dokumentációra és a driverre bukkanunk.

Csatlakozók: táp, hangfal táp, DisplayPort, DVI, VGA, 2db USBOldalt: 2db USB

 

OSD


A kisebb U2311H modellben is a gyártó letisztult szürkésfekete képernyőmenüje található, ezzel kapcsolatban nem sok újdonság mondható el. Extraként csupán a programozható gyorsgombokat (Personalize) és az LCD Conditioning funkciót tartjuk fontosnak megemlíteni, mely a hibás képpontok felderítésénél tesz jó szolgálatot (a mi tesztpéldányunk hibátlan volt).

Képprofilok

A kijelző képprofiljai a szokásos Dell szisztémát követik: a nyugodtabb sémák a Graphics részlegben vannak (Standard, Multimedia, Game, Warm, Cool, Custom), a megnyerőbbek a Video szekcióban kaptak helyet (Movie, Game, Sports, Nature). Míg a Graphics profilok főként színhőmérsékletben különböznek, addig a Video profilok extra színezést is alkalmaznak. Dicséretes módon ez utóbbiak is jól használhatók szövegolvasásra, mert nem rontják el a képet élesítéssel, és a színátmeneteken sem látható romlás (ami más esetben sávosodás formájában szokott jelentkezni). A monitornak alaphelyzetben (Graphics/Standard) is szép képe van, ezért nem szorul korrekcióra, de a tökéletes színvisszaadás érdekében érdemes ezt tovább finomítani a Graphics/Custom képprofilban, ahol egyedi színhőmérsékletünket elmenthetjük. Azonban még mielőtt megkerestünk volna az optimális képbeállításokat, mindegyik gyári profilról készítettünk egy-egy mérést, hogy megállapítsuk ezek mennyire térnek el az ideális értékektől.

G: StandardG: MultimediaG: GameG: WarmG: Cool
Amit a mérésekből megállapíthatunk az, hogy a profiloknak magas fényerejük van, ezért hosszútávon fárasztják szemünket. A színeltérések a nagy delta E értékeken mutatkoznak. Előfordulnak kiugró egyedi értékek, melyek lerontják az átlagot, bár a profilok átlagos színeltérése még így sem alakul rosszul. Ez 3 alatt elfogadható, a 2 alatti érték jónak számít, 1 alatt pedig tökéletes kalibrációról beszélhetünk. Az átlagos érték nagyjából 2 körül alakul, ami egy kalibrálatlan monitortól nagyon jó.

V: MovieV: GameV: SportsV: Nature
A Video szekció profiljai színesebbek, és ahogy említettük, a megkapó látvány nem jár együtt a színek túlzott meghamisításával, ezért ezeket nemcsak filmnézésre, hanem szövegolvasáshoz is bátran elővehetjük. A tökéletesség érdekében mégis ajánlott egyedi beállításokat használni, lássuk, mire jutunk a kalibrálás után:

Saját beállításokkal
Célunk ezúttal is a 120cd/m^2 fényerő, 2.2-es gamma és 6500K színhőmérséklet elérése. Bár a CCFL háttérvilágítást nem lehet olyan precízen szabályozni, mint a LED-es változatokat (mert a beállítás után hajlamos kicsit elcsúszni), ezt még viszonylag pontosan be tudjuk állítani a monitoron, és ami még fontosabb, hogy a színeltéréseket is előkelő helyre tudjuk leszorítani.

Saját beállítások
 

Képminőség

A monitoron természetesen kalibrált állapotban végezzük a képminőségi teszteket, a készülék pedig szépen veszi az akadályokat. Már korábban is említettük, hogy a színátmenetek szép egyenletesek, a kijelzőn minimális sávosodás sem látható, ami a 3*10 bites belső színkezelésnek is köszönhető (a megjelenítés 3*8 bites, dithereléssel 3*10). A monitor színvilága egyébként nagyon szép, annak ellenére, hogy „csak” az sRGB színtartományt képes lefedni, de azt legalább 100%-ban. Az Eizo tesztprogram kontrasztskáláján is minden elem látható, nemcsak a világosak, hanem a sötét szürkeárnyalatok közt is észrevehető a különbség, ami nagyon dicséretes. A monitor fényerőtartaléka nagy, az adott beállításokkal legfeljebb 301 cd/m^2 fényerőt produkál, így napsütéses időben is jól látható a kép, igaz, ebben némileg a matt felület is segít. Viszont ahhoz, hogy egy sötét szobában is szemkímélő legyen, előfordulhat, hogy a kontraszton is csökkentenünk kell, mert enélkül a kijelzőt nem lehet 106 cd/m^2 alá szorítani.

A monitor video bemenetei szép élesek, a kijelző szövegmegjelenítésével nemcsak a DVI, hanem a VGA bemeneten is elégedettek lehetünk. A bemenetek függetlenek egymástól és eltérő képbeállításokat (fényerő, kontraszt, színhőmérséklet, képarány) alkalmazhatunk rajtuk, ami hasznos lehetőség. A bemenetek közt alaphelyzetben nincs automatikus jelváltás, de bekapcsolhatjuk az AutoSource opciót, ami az első működő bemenet képét tárja elénk, ha nem szeretnénk kézzel váltogatni.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Most lássuk a monitor interpolációs képességét. Az 1360*768, 1280*1024, 1280*720 (fekete kerettel), 1024*768-as képméretek annyira szépek, hogy szövegolvasásra is alkalmasak. Az 1680*1050, 1440*900, 1280*960, 1280*800 és 1152*864-es felbontások képminősége gyengébb, tehát szövegolvasáshoz csúnyácskák, de arra még elegek, hogy játszani tudjunk bennük. Szerencsére nem találtunk igazán csúnya felbontásokat, a monitor viszonylag szépen interpolálja mindet. A képarány kezelés a Fill és 4:3 módokra terjed ki. A félreértések elkerülése végett, előbbi nem azt jelenti, hogy a monitor képaránytól függetlenül minden felbontást teljes képernyőre húzza szét, hanem a képarányt is megtartja, tehát inkább egy „Aspect” módnak tekinthető. Ez egyedül az 1280*800-as felbontásnál nem jön össze neki, a többi 16:10-es képméretnél nincs ilyen gond. Ilyenkor érdemes inkább a 4:3 megjelenítési formát választani, így a monitor bár fekete kerettel, de helyes képaránnyal fogja megjeleníteni ezt. A 4:3 arányú felbontásoknál értelemszerűen ezt kell használnunk, de ezzel kapcsolatban két negatív észrevételünk is van. A kijelző az 1280*1024-es képméretet a 4:3-asokhoz veszi, ezért függőlegesen kicsit összenyomja. Továbbá kényelmetlen, hogy felbontás váltáskor a képarány kezelést nekünk kell állítgatni, ugyanis ezt a monitor nem teszi meg helyettünk.

A panel látószögei igen szélesek, de ahogy a teszt elején említettük, ezt szigorú szemmel kell vizsgálnunk, mert ilyen tekintetben erős a mezőny. A kijelző színei oldalról mit sem változnak, ilyenkor csupán némi kontrasztcsökkenés látható, de nem vészes mértékben. Függőlegesen kicsit rosszabb a helyzet, a kontrasztcsökkenés valamivel nagyobb, továbbá felülről némileg melegebb (pirosas), alulról pedig hidegebb (kékes) képet láthatunk. Ezek egyáltalán nem drasztikus eltérések, csak fehér képernyőnél láthatóak, ha kifejezetten a hibákat keressük. Használat közben az említett apró hibák észre sem vehetők, ha a kijelzőt szemből nézzük, akkor a képernyő alja és teteje is egyforma színben pompázik.Most pedig lássuk a háttérvilágítást. A fehér képernyőn, kalibrálóval készített méréseink mutatnak némi eltérést a fényerő eloszlásában.


Ennek azonban nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani, mert a kijelzőnek nincs szinte semmilyen szemmel látható foltosodása, csak a bal felső sarokban látható egy halvány bevilágítás. A fekete képeken a sarkokban kicsit világosabb a kép, de a foltok helyzete mindig változik a fejünk mozgatásával, tehát a jelenséget a látószögek okozzák (lilásodás). A készülék háttérvilágítása tehát majdnem tökéletes, dicséretes, hogy a CCFL technológia ellenére a monitornak ilyen szép homogén képe van.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitor válaszideje a prémium mezőnyben nagyon jónak számít, szerintünk a 8ms-os specifikációval alábecsülték a kijelzőt. A készülékben válaszidő-gyorsítás is található, amit szabályozni vagy kikapcsolni nem lehet, de okunk sem lenne rá. A monitor utánhúzása ugyanis nagyon kicsi, gyors mozgásoknál alig látható elmosódás, a túlvezérlési hibára pedig szabályosan vadászni kell, mert használat közben semmi sem látszik belőle. A készülék bemeneti késése átlagos, amit hamar meg lehet szokni. A monitor tehát nem csak az alkalmi játékosoknak fog tetszeni, sebessége a megszállottabbak igényeihez is elég lehet.

 

Dell U2711


A teszt végére egy igen jó összkép alakult ki bennünk a Dell U2711 kijelzőjéről, csak apróságokat tudunk felhozni ellene. Hiányoltuk az Ultrasharp szériánál korábban megismert PIP és Zoom lehetőségeket, de a monitornak még mindig van egy hasznos extrája, a PBP mód, ami ezúttal nem csak dísz, a nagy felbontásnak köszönhetően még érdemben is használni tudjuk. A kijelzőn megtalálható a hasznos kártyaolvasó és hátul széles csatlakozási lehetőségek várnak minket: a monitor két Dual-Link DVI, HDMI, DisplayPort, VGA, komponens és kompozit video bemenettel is rendelkezik. Az USB elosztóról sem feledkeztek meg, ebből kettő hátra, kettő kényelmes helyre, oldalra került, a kártyaolvasó mellé. Az audio kimenet már 5.1-es rendszerhez is csatlakoztatható, ugyanis a monitor nemcsak sztereo, hanem hatcsatornás jelet is képes leválasztani a HDMI bemenetről. A kijelző tehát nem szűkölködik az extrákban. A menüvezérlés látványos és jól használható, szerencsére az effajta érintőgomboknál korábban tapasztalt túlérzékenységet is kijavították.

Ha a monitort az U2410 modellel hasonlítjuk össze, azt kell mondjuk, hogy szolgáltatásokban kevesebbet kapunk, de képminőségben semmiképp. Sőt. Az U2711-nél már a kékesszürke kivilágosodás is csak alig látható a fekete jeleneteknél, ettől eltekintve ugyanaz a remek képminőség érvényes a 27 colos típusra is. A bemenetek élesek, és nem csak a natív felbontást élvezhetjük, kiváló interpolációja miatt a kijelző az alacsonyabb képméreteket is nagyon jó minőségben tárja elénk. A monitor betekintési szögei szinte hibátlanok, csak extrém szögekből kell némi kontrasztcsökkenéssel számolni. A háttérvilágítás nagyon homogén, semmilyen bevilágítás vagy foltosodás nem látható rajta, még a kritikus fehér és fekete képernyőknél is egyenletes a kép (a sarkok enyhe szürkésedéstől eltekintve). A kijelző színei csodásak és a fejlett 12 bites belső színfeldolgozásnak hála még az átmenetek is szépek. Aki ragaszkodik a szűkebb sRGB színtérhez, annak jó hír, hogy a monitor nemcsak az AdobeRGB, hanem az sRGB színteret is képes szimulálni. A készülék válaszideje dicséretre méltó, túlzott elmosódástól és túlvezérlési hibától sem kell tartanunk. Igaz, a közepesen nagy bemeneti késést kicsit szokni kell, de a kijelző még ezzel együtt is alkalmas játékra.

Képminőség szempontjából tehát a Dell U2711 modellje még egy lapáttal rátett a már egyébként is sikeres U2410 típusra. Összefoglalva a kijelző minden szempontból tökéletes az otthoni felhasználásra, filmnézésre, játékra és szövegszerkesztésre is, ráadásul kategóriájában ára is kedvező. Már csak azt kell mérlegelnünk, hogy az apró betűk miatt hajlandóak vagyunk-e közelebb ülni a hozzá, vagy kibékülünk azzal a kis kellemetlenséggel, hogy állítgatni kell a betűméretet.
Webshop: Dell U2711
Dell hivatalos honlap

Dell U2311H


A Dell kisebb monitora ergonómiailag túltett a nagytestvéren, ugyanis nemcsak a döntögetés, elforgatás és magasságállítás, hanem a porté mód képességével is rendelkezik. Túl sok extrája azonban nincs, igaz, ebben a kategóriában már az U2311H felszereltsége is gazdagnak számít. HDMI csatlakozót sajnos nem kapunk, de van helyette DisplayPort, ami kevesebb mindenhez használható, de ha van egy frissebb VGA-nk, akkor jó szolgálatot tehet. Hasznos, hogy a kijelzőn hátul és kényelmes helyen, oldalt USB kimenetek is vannak, csak kár, hogy a kártyaolvasó lemaradt a monitorról, pedig szintén egy hasznos extra lenne. Az egyéb különlegességekről is le kell mondanunk, mint a PIP (kép a képben), Zoom és szoftveres menüvezérlés, de mivel a kijelző egészen jól használható gombokat kapott, ez utóbbi hiányát meg sem érezzük.

A monitor képminőség szempontjából kitesz magáért, a betűk élessége kiváló, és ezt még a különleges profilok sem rontják el, mert ezekkel is szép látványt nyújt. A panel látószögei szélesek, csak enyhe elszíneződés látható függőlegesen, ezt leszámítva elégedettek lehetünk vele, mert gyönyörű színeit a nagyobb szögekben is képes megtartani. A fekete képernyőn látható az IPS panelekre jellemző lila elszíneződés, de ebben a monitor nem rosszabb az átlagnál, a jelenség nem túl feltűnő. Habár a kijelző csak az sRGB színteret fedi le, mégis nagyon szép látványt nyújt, színátmenetei folyamatosak. A kontrasztskálán sincs hiba, a kijelző a sötét árnyalatokat éppúgy képes érzékeltetni, mint a világosakat, ráadásul a fekete színt is sötéten jeleníti meg (legalábbis szemből). A készülék játékra több mint alkalmas, válaszideje és bemeneti késése sem nagy, mindkettőt hamar meg lehet szokni. Éppen ezért a kijelzőt nemcsak irodába, filmnézéshez, fotónézegetéshez, hanem játékmonitornak is ajánljuk.

Az U2311H modellről tehát szinte csak jót mondhatunk. Képminőség tekintetében csak apróbb hibákat lehet neki felróni, különleges állványa mindent tud, amit csak elvárhatunk tőle, mi csupán a készülék extráit bővítenénk ki (pl. egy HDMI-vel, kártyaolvasóval vagy PIP funkcióval). Azonban a Dell 23 inches kijelzője árkategóriájában így is nagyon sokat tud, ezért bizonyára nagy sikerre számíthat a jövőben.
Webshop: Dell U2311H
Dell hivatalos honlap

Dell U2311H és Dell U2711
Dell U2311H

A monitorokat a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztre, köszönjük!

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

37. zoo8800
2010.11.15. 19:28
Egy ősember vagyok, jobban szeretem a 4:3, 5:4, vagy esetleg a 16:10 monitorokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. TheSpartaN
2010.11.15. 20:07
Asszem pár hónapon belül beruházok 2db U2311H-ra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Bazsy89011...
2010.11.15. 20:32
ott lesz a fa alatt egy!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Stormrage
2010.11.15. 20:52
kettődarab Dell U2711 függőlegesen egymás mellett.. óó csak ne kerülne annyiba, de úgy álom lenne studio-zni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. jozsefm Storm...
2010.11.15. 21:01
Ha jól olvastam nem támogatják a pivot módot, de attól még én is tudnám őket használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Stormrage
2010.11.15. 21:06
mivel van falraszerelési lehetőség mind2-esetében, így a nagyobbnál is, ami alapból ugyan nem támogat pivot módot is megoldható lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. insanity22...
2010.11.15. 22:29
Szerintem a 2311 tudja a pivotot, mivel teljesen ugyanaz a talp és a tartó rész mint a 2209WA-mnál, az pedig pivotos.

u.i.: Most néztem, pivotos!

Egyébként az a H-IPS a 2311-nél inkább (e)H-IPS
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Bazsy89011...
2010.11.15. 22:45
asszem van fen youtube-on 3 ilyen dell elforgatva eye-infityben nagyon durva!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. hakosh2
2010.11.15. 22:53
Igaza van instanity228-nak. Az U2311H-ban "csak" eH-IPS van. Nem véletlenül ilyen olcsó. Az U2410-ben H-IPS van, és nem az 1 hüvelykkel nagyobb méret miatt kerül 60e-rel többe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. vader
2010.11.15. 23:13
Igényes cikk. Remélem lesznek még ilyen színvonallal monitor tesztek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Nemadja
2010.11.16. 01:32
Az lenne a kérdésem, hogy a monitor képbeállításánál itt milyen mérő progit használtatok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Stormrage
2010.11.16. 05:24
insanity228: a 23-as valóban tudja a pivot-ot, viszont én a U2711-ről beszéltem! Egy előttem szóló kolléga említette a kistesóját a 23-t...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. insanity22...
2010.11.16. 09:07
Stormrage

Tudom, nem Neked szólt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. yany
2010.11.16. 09:58
Wow, hát csak itt van a cikk! Most kezdem olvasni, de máris köszi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. zakacs
2010.11.16. 10:30
Mivel nekem is U2711-em van gondoltam leírom a tapasztalataimat. Először is tényleg nagyon jó monitor és óriási. A hatalmas natív felbontás miatt az asztalon minden elfér, egymás mellé lehet tenni az ablakokat és ez meggyorsíthat minden munkát, ténykedést. A színek is nagyon szépek, szal télleg le a kalappal a dell elött.

Viszont!

A képpontok nagyon picik ezért szinte sasolni kell, plusz állandóan méretet állítani a böngészőben, ezt nekem szoknom kellett.
Sajnos aki mondjuk szeretne csézni rajta vagy más pörgös fps-el játszani annak nem fog feltétlenül tetszeni. Egyrészt mert azért rendesen után húz, persze itt a színeken múlik minden de én CSS-ben gyakran tapasztalom, plusz az input laggot azt bizony ahogy a cikkíró is mondta szokni kell rendesen. Ezt még starcraftban is megérzem, és egyáltalán nem biztos hogy valaki meg tudja szokni. Akinek ez fontos az fontolja meg, direkt ezért írtam le mert nem hiszem hogy ez lenne a progamerek álom monitora.

DE ezzel is lehet hentelni publicon, sőt starcraftban is, max picit zavaró de ott nem ezen fog múlni. Én nehezen de megszoktam ezeket a negatívumokat és már nehezen válnék meg tőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. yany
2010.11.16. 10:31
Nagyon jó volt a cikket olvasni, alapos, korrekt. Egy "update" még jó lenne azért, mert van egy nagyon ritka és nem elhanyagolható tulajdonsága a 2311-esnek: képes natív felbontáson 72, illetve 75 Hz-es frissítésre. Játékosok és "mozizók" mindkettőnek kifejezetten örülhetnek. A neten van erről info sok helyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. zvigh
2010.11.16. 11:03
Hova lett a kommentem?

na mindegy. A lényeg: Monitorokba 16:10 kell, és nem 16:9. Kár érte, mert egyébként az U2311H remek monitornak tűnik.
Aki meg mozizni akar az vegyen magának TV-t, és ott lesz a 16:9. Ezt a gyártók is megérthetnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Simba
2010.11.16. 18:27
A gyártóknak jobb a 16:9 a kisebb panel miatt, ami így olcsóbb. Nagyobb a lehet a profit. Az persze más kérdés hogy a vásárlónak mi tetszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. neofery
2010.11.16. 18:37
Az U2711 felbontása igen kiemelkedő a mezőnyből mint a kép átlója is.
Ezzel szivesen elfilmezgetnék itthon.(sweet dream)!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ossyni
2010.11.16. 23:23
Mindenki el van halva ettől a u2711-től.Főleg videó stúdiózásra alkalmatlan!
Az 1440-es felbontás olyan kevés mit mackósajtban a brummogás.
Elfordítva hosszára viszont már jó lehet layerezni.
Filmezni meg venni tv-t kell venni.
Az aránytalan kép miatt meg csak szívna az ember a playerekkel.
Ennyi pénzért bőven egy 32' lg fullhd led tv!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. grobo
2010.11.16. 23:43
Az előző U2410-es cikkhez írtam ezt a hozzászólást....talán érdemes ennél a tesztnél is figyelni azokat a szempontokat amit leírtam előzőleg!
DELL U2410-es teszt:[LINK]

"Hello mindenkinek!
Kétszer kellett átrágni magam azokon az érdekes beszólásokon amik eddig születtek!
mostvagyok úgy hogy THEJÓÓÓÓÉG!!!
Először is, hogy tisztába kerüljön a panel kérdés: [LINK]

Másodszor : kb a 27"-os lenne a legjobb például DTP-re, bár jelzem az U2410-esen is nagyon jól lehet dolgozni (Ez tapasztalat, nem találgatás)

Harmadszor: hadd meséljem el hogy a deltaE értékek amiket a cikkírónak sikerült produkálni elég érdekesek. Jelzem, tanuljon meg kalibrálni és ne mondja hogy egy H-IPS panelnél csak maximum 5 ös deltaE-t lehet elérni; tehát egy e-IPS panel "színhűbb" .....na neeeeee....!!!
Tisztázzuk persze azt is hogy ...de...gyűjti a port( a megoldás: másfél hetente le kell törölni a kávát )
Ezenkívül jelzem még hogy 2 és fél hónap használat után még mindig nincs bajom az érintőgombokkal; persze én munkára használom...és ritkán nyúlok hozzá.
Persze felmerül a kérdés hogy minek kell folyton nyomkodni a monitort?? egyszer kell beállítani, és maximum bemenetet kell néha váltani de az pontosan 3 érintés például ennél...szóval, nem értem az aggályokat.
Az egész teszt egyébként csak azért dühít, mert olyanok "tesztelnek" prémium kategóriás- munkára való monitort, akik kb annyit értenek hozzá mint egy mezei felhasználó. Csak egy kérdésem lenne: vagy ne teszteljetek-vagy hozzáértéssel tegyétek, mert ez a teszt tökéletesen félrevezető néhol. (juteszembe...a lilás felfénylés...H-IPS..illetve szinte az össze IPS panel problémája...és soha nem veszed észre...ha nem kikapcsolva nézegeted oldalról)
Ezenkívül igen, nem nehéz kitalálni, hogy egy Dell 2410-esem van. Nem nehéz kitalálni, hogy DTP-zek, és elsősorban munkára használom a monitort!Eddig nem volt vele bajom, gyönyörű színei vannak,és megéri az árát(én konkrétan drágábban vettem még)
Szóval mindenkinek ajánlani tudom aki egy kicsit is grafikázik, DTP-zik és igényes munkát szeretne kiadni a kezéből. És lehet támadni, hogy mert az eizo az jobb...valamelyest igaz is; viszont megfizethetetlen, ebben a felső-közép kategóriában lévő eizo drágább- és kevesebbet tud; valamint azt soha nem szabad elfelejteni hogy akármilyen monitorod van, a proof a biztos színhű...a monitor maxiumum közel áll hozzá.
Üdv....."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. hakosh2
2010.11.17. 00:28
@ossyni: jogosan vannak elhalva tőle. Tudsz mutatni egy >=27"-os, ár/érték arányban jobb monitort?
Filmre TV kell? Hozzám legfeljebb élére állítva, a szekrényben fér el egy TV. (részben ezért vettem egy U2410-est, 2 in 1) Meg ezt az aránytalan dolgot hogyérted? 16:9, mint a legtöbb monitor.
Én inkább úgy mondanám, hogy pár dologra nem a legjobb (pl szerinted stúdiózásra), de ettől még nagyon jó vétel marad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. insanity22...
2010.11.17. 00:40
"Ennyi pénzért bőven egy 32' lg fullhd led tv!"

Fullhádé lg überszuper fésülködőtükör ledesdeminek tv nekem nem kellene porfogónak soha.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. jozsefm insan...
2010.11.17. 07:38
A legszebb az egészben ,hogy egy-két hónap mulva kb. annyi lesz az ára /140/ amiért tavasszal az U-2410-eseket vetttem,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. NeoX
2010.11.17. 09:56
A Full HD LG TV-m PVA paneles, de csak egy 100-asba került. A PVA ugye jobb képet ad mint a régi IPS panel-teschnika?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. hakosh2 NeoX
2010.11.17. 10:53
Nem ad jobbat egyáltalán. Kontrasztban elvileg jobb és a feketéje feketébb. Egyébként az IPS a nyerő mindenben (színhelyesség, betekintési szögek, reakcióidő). Ezért is drágább. A "régi IPS paneltechnikát" hogyérted? A H-IPS paneleket 2007-től szállítja az LG.
Biztos vagy abban, hogy a TV-d PVA paneles? Sztem 100e-ért MVA panelt kaptál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozsefm
2010.11.17. 11:17
Én is kipróbáltam a 32"-os Full-Hd tévémet monitor szerepkörben,maradjunk annyiban ,hogy monitorként labdába se rughat még a 24ˇmax 1920#1080 felbontásu U2410 mellett se. Ezek a 27ˇ2560x1600-as felbontásuak meg nyolván sokkal jobbak,de előbb utóbb megnézem élőben is ,bár egyenlőre csak a nyálam csoroghat rá..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. yany
2010.11.17. 11:48
Egy kis javítás a korábbi hozzászólásokhoz: Az U2410 16:10-es, nem 16:9-es, vagyis 1920x1200-as, és nem 1080-as. Egy TV pedig ezer dologban más koncepciót követ, s képtelenné teszi monitor helyettesítésére a legtöbb esetben (fényerő, input lag, képmódosító elektronikák, stb.).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ossyni
2010.11.17. 16:55
én haverommal egy ilyet vetettem -nagyon nagyon jó képe van
ár érték arányban szerintem bőven jó FÉLÁRAS mert 72 ezer ft!!
Persze nincs akkora felbontása, de gyönyörű a képe 72 óra subpixelgari van rá valahol...
[LINK]

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pycur
2010.11.17. 17:04
Minél több a pixel annál jobban roncsolja a szemet. Én maradok a 22" 1280x1024 beállításnál meg kb 30% nagyítás a GUI-ra. A max felbontástől kisül a szemem 5 perc alatt.
Bár egy ilyen 27" méretűn talán fel merem húzni 1400-as felbontásra.
Külömbenis azért veszünk nagyobb monitort hogy nagyobb legyen a kép benne nem kisebb ugye?
(mert sokkal több pixel van benne így a native felbontáson kisebbek benne a dolgok mint az előzőn 1024x768-ban)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ossyni
2010.11.17. 17:49
pycur
meg azért, hogy több minden elférjen rajta, ne kelljen nagyítani minden kattintgatás előtt!Pl Ps,Ae,Ap,SV, stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hakosh2 pycur
2010.11.17. 21:59
Roncsolja??? Legfeljebb a tiéd elfárad a kis pixelektől, de ez csak egyéni dolog, egyébként is fárasztó != káros. Én szuperjól elvagyok a fullHD-vel 22"-on is. + ahogy ossyni is mondta: nagyobb monitort azért veszünk, hogy több helyünk legyen.

ossyni: egy TN paneles monitor nem lehet alternatívája ezeknek. Persze tényleg nem rossz annyiért egy ekkora monitor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm hakos...
2010.11.17. 22:09
És mint tudjuk helyből soha sem lehet elegendő:[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lcee
2010.11.18. 01:42
És mi a helyzet egy Panasonic LCD-vel?
Abban IPS-alfa LCD panel van.
Az jobb mint ez vagy gyengébb?
32-es méretben 110.000 az sem olyan vészes ár, akkor már...

Erről mi a vélemény?
(tönkrement a monitorom mindenképp kell vennem, gondoltam érdeklődök itt is....)

Thanx!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pycur
2010.11.18. 15:14
Te most komolyan mondod hogy ennek van értelme?
Há milyen hülyeség ez a 5760 x 1080 felbontás....
Azt nem tudom hogy összehúztad e a képet egy monitornyira és megnézted e úgy mit látni belőle...és ezek után is azt mondod hogy neked ez kell ám legyen
Én maradok a NAGY dolgoknál. A kis szar kép tönkretette a szemem. Most nem romlik tovább....így...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm pycur
2010.11.18. 15:35
Igy kell elképzelni, a három monitor együtt 5760!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BiP
2010.11.20. 13:56
pycur: itt a Te szemeddel lesz a "gond". Ez teljesen egyéni, kinek mekkora méret jön be. De ettől még ne mondd, hogy nincs értelme!
Az U2711-en valóban kisebbek már a pixelek, kb. annyi, mint 20"-on FULL HD. De aki tervezni, grafikázni veszi, annak többet számít, hogy sok hely van, meg éles. (meg általában nekik jobb szemük is van)

Én anno 17"-os CRT (16" látható) 1280x1024-et használtam, az volt kényelmes. 19" TFT-n 1280 már túl nagy, ahogy 22"-on is az 1680x1050. 20"-on ekkora viszont ideális nekem. Ahogy 24"-on a FullHD is. De ha valaki megdobna egy u2711-gyel, hamar hozzászoknék, sosem zavartak a kis pixelek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!