iPon Cikkek

Terítéken a Samsung P sorozata

Dátum | 2009. 04. 29.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Ez alkalommal a Samsung vadonatúj „P” szériájával fogunk megismerkedni, azon belül pedig az ötvenes és hetvenes kiadás 21,5”-es és 23”-es változataival. A full HD-képes monitorok olyan különlegességeket vonultatnak fel, mint a környezetbarát gyártási mechanizmussal készülő „Touch of Color” formaterv, Starlight érintőgomb és „Ecofit” vékony kivitelezés.


Az olcsóbb típusok magasabb áramfogyasztással rendelkeznek drágább társainál, ám a külső tápegységes modelleknél a VESA rögzítési lehetőség a különleges dizájn áldozatául esett. A monitorok egyébként (a felbontást is beleértve) igen hasonló paraméterekkel rendelkeznek.

Formaterv (P2250, P2350)

Az 50-es széria tagjai nemcsak nagyon hasonlítanak egymásra, hanem méretüktől eltekintve olyanok mint két tojás. A káva eleje, oldala és hátulja is nagyon kényes, tükröződő borítást kapott, a közepesen vastag, vöröses-fekete színű, néhol átlátszó műanyagok nagyfokú eleganciát kölcsönöznek a monitornak.


Ez igazán csak szemből tud érvényesülni, ugyanis a dizájn túlzott szögletessége oldalról és hátulról már kissé lelombozó tud lenni, korábbi, olcsóbb típusoknál találkoztunk hasonlóval. Az anyagminőséget rendben találtuk, a készülék érezhetően egyetlen alkatrészétől sem szeretne megválni és ropogást is csak elvétve hallani üzembehelyezés közben.


A „P” sorozatú család legjellegzetesebb újítása a kijelzők vezérlésénél mutatkozik meg. Érintőgombokkal már találkoztunk ezelőtt is, ám a fokozatosan előtűnő, vörös színben pompázó piktogramok kellemes meglepetésként értek minket. Az érintőfelület megfelelő pontjait bejelölték nekünk, nehogy a feliratokat nyomkodjuk, azok ugyanis csak tájékoztatásul szolgálnak, és emellett a képernyőmenü alján szintén piktogramok láthatóak, biztos, ami biztos alapon. Így tehát majdnem minden segítség adott a sötétben való használathoz, egyedüli hiányosságként a szoftveres menükezelés támogatottságát hiányoltuk. Ezt a telepítő lemez nem tartalmazza, de egyéb forrásból sem tudtuk működésre bírni a kijelzők ezen (nem létező) képességét. Összességében mégis dicséretre méltó, hogy ahhoz, hogy monitorok kezelését megszokjuk mindössze pár perc szükségeltetett, végeredményül pedig egy nagyon gördülékeny használatról számolhatunk be.


Az egyszerű ovális talpat egy ferde nyakrésszel kell összecsavaroznunk, majd egy könnyed mozdulattal a panelbe illeszthetjük. A fix magasságú állvány nekünk kicsit alacsonynak tűnt, a panel hátradöntésével viszont kompenzálhatjuk, melyre a monitor alig érezhető ellentartással reagált. Az olyan különlegességek, mint a talp körüli elforgatás vagy a porté mód nem állnak a rendelkezésünkre, ráadásul a nagyméretű, gumírozott talp stabilitása sem az igazi, túl könnyűre sikerült.


A kijelző hátulját kémlelve tűnnek fel a felfüggesztési lyukak, melyek igen hasznosak, ha fali állványra szeretnénk illeszteni a készüléket, de jó szolgálatot tehetnek felszerelhető nettopok esetében is. A kendőzetlen video csatlakozók tárháza a hagyományos D-Sub és DVI bemenetekben merül ki, egy 16:9-es monitortól már elvárható lenne a HDMI bemenet (a beépített hangszórók nem különben).

Képminőség (P2250, P2350)

A különböző méretű, azonos sorozatba tartozó monitorok képminősége közt csak alig fedezhető fel különbség, az eltéréseket külön említjük meg. A kijelzők fényerőtartalékát átlag felettinek mondható és kontrasztértékük sem rossz, de a skála legsötétebb elemei a nagyobbik modellnél már nem láthatóak. Színhűségük csak átlagosnak számít a WCG minősítésű kijelzők megjelenése óta, de azért így is viszonylag szépek. A MagicColor színkezeléssel ez némileg felturbózható, ám a valós színvisszaadás érdekében ezt inkább mellőzzük. A színátmeneti skálákon enyhe darabosság figyelhető meg, tökéletességről tehát nem beszélhetünk, még ha összességében így is elfogadható színhűséggel rendelkeznek a kijelzők.

P2250: 1920 X 1080P2250: 1680 X 1050P2250: 1280 X 720P2350: 1920 X 1080P2350: 1680 X 1050P2350: 1280 X 720P2250: 1920 X 1080P2250: 1680 X 1050P2250: 1280 X 720P2350: 1920 X 1080P2350: 1680 X 1050P2350: 1280 X 720
Natív felbontáson, digitális csatlakozás esetén a képernyők élessége valamivel jobb is lehetne, ezt a szintet viszont analóg bemeneten is tartani tudják. A 16:9-es monitoroktól elvárható, hogy a 720p felbontást is használhatóan hozzák, melyet sikerült is teljesíteniük, az ilyenkor fellépő homályosság még elfogadható. Az átmeneti, 1680*1050-es képméret már nem járt ilyen jól, ezért ezt jobb hanyagolni. A kisebb modell viszont az összes többit (legyen szó 5:4-esekről vagy 4:3-asokról) nagyon jó minőségben, torzításmentesen képes elénk tárni, az interpolálás képességét tehát mesteri szinten űzi, mely a nagyobbik változatról már nem mondható el.

P2250: Háttérvilágítás rövid záridővel fényképezveP2250: Háttérvilágítás hosszú záridővel fényképezveP2350: Háttérvilágítás rövid záridővel fényképezveP2350: Háttérvilágítás hosszú záridővel fényképezve
A kijelzők a fekete képernyőt jól látható bevilágításokkal jelenítik meg, a homogenitás tehát mindkét esetben lehetne jobb. Míg a kisebb modellre a vékonyabb, de erősebb bevilágítások a jellemzőek, addig a nagyobb testvér szélesebb, de halványabb foltokkal rendelkezik. Valljuk be, egyik sem jó, de ha választanunk kellene, inkább utóbbi számít kevésbé zavarónak. A fekete mélysége egyformán jó mindkét típusnál, mely filmezéskor, sötét jeleneteknél jelent előnyt. A panelek betekintési szögei nem kifejezetten szélesek, ám színtorzulással semelyik irányból sem találkozni, ezért inkább a jobbak közt foglalnak helyet. A kijelzők nagyon jól használhatóak játékra, mely nemcsak a nagyon rövid válaszidőnek, hanem a szinte nem létező bemeneti késésnek is köszönhető. Újdonság, hogy a válaszidő gyorsítást három lépésben szabályozhatjuk, ám egyedül a Normal mód bizonyult használhatónak, a monitor Faster és Fastest állásaiban zavaró, sárgás elszíneződésnek voltunk tanúi.


A képernyő MagicBright profiljai közti különbség nem annyira erőteljes, mint pl. a BenQ monitorjai esetében, de azért a fényerő és kontraszt értékékek variálásával így is elérhető a kívánt hatás. Huzamosabb időre gyenge fényerejük miatt az Internet és Text módok javallottak, megnyerőbb képet a Game, Sports, és Movie profilokban nyerhetünk, a Dynamic Contrast pedig a már frenetikus, 50000:1 kontrasztértéket csalogatja elő (papíron). Meglepő módon mindegyik jól használható (mindkét monitor esetében), a profilokat sikerült tökéletesre csiszolni az elmúlt évek alatt. A menü extrái közt találjuk meg a MagicColor színkezelést, mellyel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni, de a ColorEffect sem maradhatott ki, melynek Grayscale, Green, Aqua, Sepia módjai fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra. A képernyőmenü olyan további extrákkal szórakoztat minket, mint a szabályozható (vagy kikapcsolható) piktogramok és led, automatikus bemeneti video jelválasztás kikapcsolása (ami bizony hasznos tud lenni), Customized Key és PC/AV mode, mely AV állásban a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett.

Formaterv (P2270, P2370)

Következő monitor-párosunk a 70-es széria 22 és 23 colos tagjai, melyek szintén megkülönböztethetetlenül hasonlítanak egymásra, ugyanis mindkettejük a vadonatúj Slim (vékony) dizájnnal büszkélkedhet. A specifikációkat átböngészve mindjárt az elején leszögezhetjük, hogy ami a használhatóságot illeti a sorozat nagy hátránnyal indul a többi megjelenítőhöz képest, ugyanis csak egyetlen bemenettel rendelkeznek (DVI) és a vékony kialakítás miatt a fali felszerelhetőséget is mellőznünk kell.


A küllem viszont rendkívül megnyerő, a gyártó már számos dizájn monitorral rukkolt elő eddig is, de a P2270 és P2370-es típussal sikerült az elődökön is túltenni. A káva mindenhol fényes, fekete színű lakkozását egy átlátszó kerettel egészítették ki, a tetszetős, kékes-átlátszó nyakkal kombinálva pedig a monitorok valóban a szoba díszévé válnak (igaz, nagyon kényesek a szennyeződésre). A felhasznált anyagok itt is elfogadhatóak, bár a kijelző konfigurálása közben a talp felől már nyisszanások is hallhatóak, a káva masszív szerkezete viszont ellensúlyozza ezt a kellemetlenséget.


A szériára jellemző vezérlés majdnem teljesen változatlan, az érintőgombok piktogramjai viszont fehér színben jelennek meg. A feliratok ezúttal az érintőfelületen bújnak elő, tapintásra pedig elhalványulnak, mint egy visszajelzésként. A szoftveres menüvezérlést jelen esetben is mellőznünk kell, de szerencsére így is könnyedén beállíthatóak a monitorok, ám drágább kiadásról lévén szó, ezt a funkciót is elvártuk volna.


A szimpla, ovális, gumírozott talpszerkezet sem hozott sok újítást, ugyanezt láthattuk az 50-es kiadásnál, ám ezúttal valamelyest stabilabb tartást ad a készülékeknek, ugyanis a külső tápegységnek hála, a káva nemcsak keskenyebbé, hanem könnyebbé is vált. A már nehezebben dönthető panel igen szűk keretek közt állítható, arra viszont éppen elég, hogy a kissé alacsony talpat ellensúlyozni tudja, a magasságállítás, elforgatás és porté mód pedig ismeretlen luxus a kijelzőknek.


A panel hátuljára tekintve vehetjük észre, hogy a megjelenítőket bizony csak és kizárólag asztali használatra tervezték, ugyanis a felfüggesztési lyukak hiányoznak róluk. Szintén jelentős hátrány lehet, hogy a bemeneti video csatlakozás is igen szűkös, mivel nemhogy a HDMI, de egy bármilyen második bemenet is hiányzik róla, így mindössze egy DVI áll a rendelkezésünkre. Ez viszont nem zárja ki az analóg videokártya használatát, ugyanis a mellékelt DVI-D-Sub kábellel ez nem jelent akadályt nekik.

Képminőség (P2270, P2370)

A két 70-es monitor képminősége nagyon hasonló, különbség szinte nem is vehető észre köztük. Fényerőtartalékuk napsütéses időhöz elegendő, kontrasztértékük pedig jó, egyedül a legsötétebb árnyalatok olvadnak a háttérbe. Az átlagos színhűségen ezúttal is javíthatunk a kijelző MagicColor színkezelésével, hatása ez esetben nem tűnik mesterkéltnek. A szürke- és színátmeneti tesztek enyhe darabossága viszont kénytelen a közepes kategóriába sorolni a kijelzők színhűségét.

P2270: 1920 X 1080P2270: 1680 X 1050P2270: 1280 X 720P2370: 1920 X 1080P2370: 1680 X 1050P2370: 1280 X 720P2270: 1920 X 1080P2270: 1680 X 1050P2270: 1280 X 720P2370: 1920 X 1080P2370: 1680 X 1050P2370: 1280 X 720
Élesség szempontjából natív felbontáson, DVI bemeneten nagyon jól szerepeltek a kijelzők. A mellékelt átalakító segítségével analógon is kipróbálhattuk őket, az eredmény pedig nem rossz, de ha tehetjük, azért inkább a digitálisnál maradjunk. Az alacsonyabb képméreteket nagyon jól kezelik a készülékek, mely nemcsak a torzítatlan megjelenítésben, hanem a jó interpolálási képességekben mutatkozik meg. Ez utóbbi különösen a 2370-es típusra igaz, a leggyakrabban használt felbontások közül mindet élvezhetően képes megjeleníteni.

P2270: Háttérvilágítás rövid záridővel fényképezveP2270: Háttérvilágítás hosszú záridővel fényképezveP2370: Háttérvilágítás rövid záridővel fényképezveP2370: Háttérvilágítás hosszú záridővel fényképezve
A 70-es modellek előnye a kijelzők háttérvilágításnál mutatkozik meg, ezúttal csak alul látható némi bevilágítás, de egyáltalán nem zavaró mértékben. A filmezés élményét növeli, hogy a monitorok feketéjének mélysége sem rossz, sőt, inkább dicséretre méltó. A kijelzők betekintési szögei viszont csak átlagosak, ám szerencsére ezúttal sincs színtorzulás, tehát még oldalról is ugyanolyannak látjuk a színeket, mint szemből. A panelek szintén megkapták az új háromfokozatú válaszidő gyorsítást, mellyel a gyors mozgások jól követhetőek, és emellett a legerősebb fokozatban (Mode 2) is csak alig látható a mellékhatásként jelentkező sárgás elszíneződés. Ám, hogy örömünk ne legyen felhőtlen, a már érezhető bemeneti késéssel is számolnunk kell, így játék közben hiányzik az 50-eseknél tapasztalt közvetlenség (ami néhány óra alatt ugyan megszokható, de kihathat játékteljesítményünkre).


A képernyőmenü a korábban megismert újításokat hordozza magában, a küllemet és tudást egyaránt beleértve. A MagicBright szemkímélő (Internet, Text), színélénkítő (Game, Sports, Movie) képprofiljait érdemes elővennünk a megfelelő helyzetekben, a Dynamic Contrast pedig itt is jól használható, ebben minden trükköt (automatikus fényerőállítás és MagicColor színvezérlés) megtalálunk, mellyel a kép javítása érdekében a monitorok rendelkeznek. A menü extrái közt megtaláljuk a külön is bekapcsolható MagicColor színkezelést (kék és zöld színek kiemelése), a ColorEffect hatásokat (Grayscale, Green, Aqua, Sepia) fényképeink megtekintéséhez, a fehér színű piktogramok és led fényerejének szabályzását (kikapcsolását). Továbbá beállíthatunk egy tetszőleges gyorsgombot (Customized Key) és végül megtaláljuk a PC/AV mode lehetőséget, mely AV állásban a képernyő közepét nagyítja fel nekünk (ilyenkor homályosabb megjelenítésre számíthatunk).

P2250, P2350


A monitorok értékelésénél némileg gondban vagyunk, ugyanis egyrészt nagyszerű újításokat kapunk a dizájnos és már valóban jól használható érintőgombokkal, a menü pedig számos extrát rejteget számunkra, de nem ártott volna beletenni a szoftveres vezérlést is, a képminőséggel pedig nem minden esetben voltunk elégedettek. A HDMI csatlakozó hiánya mellett szintén nem tudunk elmenni és emellett a monitorok élessége sem tökéletes. Kontrasztértéke miatt irodai munkára a kisebb modell alkalmasabb a nagyobb testvérnél, ám közepes színhűségük miatt egyikük sem ajánlott grafikai munkára (de arra nem is TN-t szokott venni az ember). Habár az alacsony bemeneti késésnek és jó válaszidő gyorsításnak hála játékra mindkét modell kiválóan alkalmas lehetne, skálázási képessége miatt ezen a területen is csak a kisebbik modell domborít nagyot. A monitorok nem rendelkeznek különleges látószögekkel, háttérvilágításuk néhol foltos, a képprofilok viszont némileg feljavítják a kijelzők átlagos színeit, így végülis elővehetjük őket akár filmezéshez is. A gyártó jó szokása szerint a 3 napos pixelhiba garanciát megkapjuk hozzájuk, ezen kívül az összes szükséges kábelt megtaláljuk a dobozban. Összefoglalva a P2250 leginkább egy igazi játékos monitor, a nagyobbik P2350-es modellnél viszont jobbat is találhatunk (főleg ilyen árcédula mellett).


P2270, P2370


A „P” sorozat extravagánsabb kijelzői, vagyis a hetvenesek igazán szép formatervvel büszkélkedhetnek, ráadásul érintőgombjai is remekül sikerültek, bár a szoftveres vezérlést itt is hiányoltuk. A széleskörű felhasználást gátolja, hogy semmilyen extra bemenetet nem találtunk rajtuk, így kénytelenek vagyunk beérni az egyetlen DVI csatlakozással. A monitorok kontrasztos képük és remek élességük miatt munkára jól használhatóak. Kár, hogy a kicsi, de érezhető bemeneti késés játékos kedvűeknek némi kellemetlenséget okozhat, ugyanis a monitorok reakcióidejét és skálázási képességeit illetően nagyszerű teljesítményt voltak képesek felmutatni. Filmrajongók is némi kompromisszumra kényszerülnek az átlagos színhűség miatt (bár a színprofilokkal ez részben orvosolható), a kijelzők háttérvilágításai viszont közel homogénnek bizonyultak. A kábelek és a 3 napos pixelhiba garancia mindkét monitorhoz jár, ám az összképhez hozzátartozik, hogy a különleges dizájnnak bizony megkérik az árát. Összefoglalva mindkét monitor kiegyensúlyozott teljesítményt volt képes felmutatni, mivel minden területen közepesen vagy jól szerepeltek, ráadásul a képernyőmenük számos extrát is tartogatnak számunkra, ám a kijelzőknek hiányosságai is akadtak, így értékelésük is ennek megfelelően történt.

                                   A teszttermékekért köszönet jár a Cédrus Számítástechnikai Kft-nek!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. UltraMan
2009.04.29. 15:20
VISSZA A CIKKHEZ

Na, ez tetszik, ez már nem tv kinézetű, mint előző széria. Samsung 940 es moncsit készülök lecserélni, lehet, ez lenne a megfelelő széria a választáshoz, már csak a megfelelő ára lennék kíváncsi. Full hd forever
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zotya84
2009.04.29. 16:28
Nem tetszenek. De az legyen az én bajom, hogy ha már szélesvásznú a monitor, akkor legyen inkább 16:10-es, mint 16:9-es... Mit érek vele, ha a mostani 1280*1024 helyett a függőleges munkaterületem csak 1080-ra bővül +5 col esetében (24e-eseknél). Ha már nagyobb a monitor, akkor a függőleges munkaterület is legyen érezhetően nagyobb.

De attól még jók lehetnek... (Habár az eredmények láttán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Dzsano
2009.04.29. 18:46
Már kíváncsi volta ezekre a monitorokra. Hát igen. Mint az LG új monitorainál, kell a csicsa, ami megveteti az eszközt. Jó drágán.

Nálam marad a cél a 2494HS. Nem olyan csicsa, de van HDMI is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hunmyke
2009.04.29. 20:18
Zotya84, nem munkára lettek szerintem kifejlesztve, vannak arra alkalmas szériák külön.

Szép darabok, de a menü nem tetszik, de a vezérlése az jól néz ki. Ja meg egész szépen lehet állítani a dőlésszöget. 2233BW-m van, szinte csak hátrafelé dönthető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. twollah
2009.04.29. 20:43
Jo a video.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Vixtor
2009.07.18. 17:59
Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy a

"a már érezhető bemeneti késéssel is számolnunk kell, így játék közben hiányzik az 50-eseknél tapasztalt közvetlenség (ami néhány óra alatt ugyan megszokható, de kihathat játékteljesítményünkre)."

mennyire befolyásolja ezt a paramétert ténylegesen? Látszik valami, vagy hogyan kell ezt értenem? Bocsánat a láma kérdésért, a monitorok ezen tulajdonságában nem mozgok otthonosan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Benny
2009.12.06. 20:25
A P2050 is hasonló mint a P2250? Főleg játékra kéne és érdekelne a véleményetek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX
2009.12.06. 21:09
Ezeket ajánlanám:
BENQ G2020HD
LG W2043T-PF teszt
de szerintem ez még jobb választás:
BENQ G920WL
LED-es háttér világítású, igaz gyakorlatban ennek az előnye inkább csak fogyasztásban mutatkozik meg, de akkor se rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Freeware
2010.04.27. 22:25
Mi a különbség a p2370 és a p2370H között? Valahogy a h-s végűekről pozitívabbak a tesztek. Azt látom a Samsung oldalán, hogy a h-sok az újabbak. De tényleg jobbak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Svindler Freew...
2010.04.27. 22:27
HDMI csatlakozó. Ezt leszámítva tesztjeink szerint nem jobbak a 2430-as szériából kiindulva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!